Connect with us

ŞİRKETLER

60 yıllık inşaat devi konkordato istedi

Temeli, bundan 60 yıl önce atılan Yüksel İnşaat AŞ ve grup şirketleri büyük bir mali darboğaz içinde. Bir dönem, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firmasından biri olan Yüksel İnşaat’ın iflası istendi. Grup şirketi Yüksel Enerji AŞ ise konkordato istedi. Mahkeme, şirketin, 630 milyon liralık borcunu taksitler halinde ödemesine karar verdi.

Yayınlanma:

|

Eskişehirli Sazak Ailesi ile Konyalı Sert Ailesinin ortaklığı ile 60 yıl önce temeli atılan Yüksel İnşaat, zaman içinde dünya devleri arasına girdi. Çeşitli ülkelerdeki projelerinde 10 bini aşkın kişinin çalıştığı Yüksel İnşaat kurulduğu ilk yıllarda özellikle Türkiye genelindeki liman projelerinde yer aldı. İlerleyen yıllarda Körfez ülkelerinde ve Orta Asya ülkelerindeki çeşitli projeleri hayata geçirdi.

Dünyanın 250 devi arasındaydı

Uzun yıllar, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde yer alan Yüksel İnşaat, bir süredir büyük bir mali darboğaz içinde. Ayakta kalmakta güçlük çeken şirket hakkında Ankara 3’üncü Asliye Ticaret Mahkemesinde iflas davası açıldı.

30 milyonluk kredi ödenmedi

İflas istemli davayı Nurol Yatırım Bankası A.Ş. açtı. Davalı konumunda ise 300 milyon lira sermayeli Yüksel İnşaat A.Ş ile 76,5 milyon lira sermayeli Yüksel Holding A.Ş. ve 53 milyon lira sermayeli Yüksel Yapı A.Ş. bulunuyor. Anılan davanın gerisinde, bankadan alınan 30 milyon liralık kredinin ödenmemesi yer alıyor.

627 milyonluk borç taksit taksit ödeyecek

Grubun bir diğer önemli şirketi Yüksel Enerji Elektrik Üretim AŞ ise konkordato talebinde bulunmuştu. Ankara 2. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme konkordato projesini tasdik etti. Şirketin konkordato talebini kabul eden mahkeme, 627 milyon liralık borcun taksitler halinde ödenmesine karar verdi. Mahkeme, tasdik kararı ile birlikte konkordato komiserler kurulunun da görevine son verdi.

Dev projeleri inşa etti

Öte yandan Yüksel İnşaat, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) yer almıştı. Türkiye’de yüzlerce projeye katılan Yüksel İnşaat, İstanbul’un ilk 5 yıldızlı otelleri Swissotel, Çırağan Otel Kempinski, Hyatt Otel’i de inşa etmişti. Yine Zincirlikuyu’daki Tat Towers ile Etiler’deki Akmerkez de Yüksel İnşaat tarafından yapılmıştı. Bilindiği gibi Tat Towers, yıllardır Tatlı Aiesinin ‘miras kavgası’ ile gündemde.

Sahibi, Birlik başkanıydı

Yüksel Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak ise bir dönem de Türkiye Müteahhitler Birliği’nin başkanı olarak görev yapmıştı. Yüksel İnşaat’ın 4 kurucu ortağından biri olan Gün Sazak ise Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yaptığı 27 Mayıs 1980’de uğradığı silahlı saldırıda öldürülmüştü.

halktv

Okumaya devam et

ŞİRKETLER

SASA yatırımları tam gaz devam ediyor, sona yaklaştı

Adana’da faaliyet gösteren SASA Polyester Sanayi AŞ’nin, elyaf ve polyesterin ham maddesi olan Saflaştırılmış Tereftalik Asit (PTA) üretimi için 950 milyon dolarlık yatırımla kurulumuna başladığı tesisin inşasında sona gelindi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yaklaşık 2 milyon 500 bin metrekare alana kurulu tesislerde polyester üretimi yapan SASA, Türkiye’de ilk kez kurulacak PTA tesisiyle hem istihdama hem de ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

SASA Polyester Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, AA muhabirine, 2015’te Sabancı Holding’den devraldıkları tesisteki üretim kapasitelerini yıllık 1,4 milyon tona kadar çıkardıklarını söyledi. Bu rakamı daha da yukarılara çıkarmak için yeni yatırımlarının devam ettiğini anlatan Şeker, “Burada Türkiye’nin ithalatını tamamen engelleyecek tesisler yapıyoruz. Önce elyaf, poy, şişe cipsi ve tekstil cipsi tesisleri yaptık. Bunlar şu anda faaliyette. Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak pozisyondayız. Yeni bir elyaf ve yeni bir şişe cipsi tesisi inşaatı da 1300 çalışanla devam ediyor. Çok büyük bir engel olmazsa bu inşaatlarımızı da hızlı bir şekilde bitireceğiz.” dedi. Şeker, PTA tesisi inşaatında da çalışmaların hızla sürdüğünü dile getirdi.

Kurulumunda 7 bin kişi çalışıyor

Kurulumunda 7 bin kişi çalışıyor

PTA tesisinin kurulumunda şu anda 7 bin kişinin çalıştığını belirten Şeker, şöyle konuştu: “Var gücümüzle çalışıyoruz. Endüstriyel tesis, apartman yapmaya benzemiyor. Bir sürü makine, kablo, boruyu bir araya getiriyorsunuz. Şu anda döşediğimiz boru, nereden baksanız Türkiye’nin etrafını çevirecek kadar oldu. Bunların bir süreci var. O yüzden ‘Şu gün, bugün olur.’ gibi bir şey söyleyemiyoruz. Üretime alma çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili gelişmeler de web sayfamızda ve ilgili mecralarda kamuya duyurulacak.” Şeker, SASA’da şu anda yatırımlar dahil 13 bin kişinin istihdam edildiğini, şirketin yatırımları bittiğinde ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Rusya'ya kadar bunu üreterek biz satmayı hedefliyoruz

Rusya’ya kadar bunu üreterek biz satmayı hedefliyoruz

PTA tesisinin açılmasıyla bu maddenin ithaline ihtiyaç kalmayacağını vurgulayan Şeker, şunları kaydetti: “Bu tesisin, bugünkü fiyatlar ve piyasa koşullarıyla faaliyet gelirlerimize 200-250 milyon dolar arasında katkısı olabileceğini tahmin ediyoruz. Biz bunu tamamen Kore ve Çin’den ithal ediyoruz. En azından paramız Kore’ye, Çin’e gitmeyecek. Ülkemizin parasını dışarıya göndermemiş olacağız. Bu da ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Burada çalışan 500 insan, buradan ekmek yiyecek. Şu anda inşaatında çalışan insanlar evine ekmek götürüyor. Yani ülkemizin ithal ettiği ne kadar ürün varsa, bunları bizler üretirsek, dışa bağımlılığımız, cari açığımız o kadar azalır. PTA, polyesterin ham maddesidir. Polyester, pamuğun ikamesi ve artık dünyanın her yerinde yaygın. Uzak Doğu’da, özellikle Hindistan ve Çin’de PTA tesisleri var. Ama bu tesisimizi devreye aldıktan sonra Kuzey Afrika’yı, Avrupa’yı, Hindistan’a kadar olan Asya tarafını denetimimiz altına alacağız. Rusya’ya kadar bunu üreterek biz satmayı hedefliyoruz.”

Hedef 1 milyar dolarlık ihracat

Hedef 1 milyar dolarlık ihracat

Şeker, yatırımların hizmete alınmasıyla üretim kapasitelerinin artacağını belirterek, “2022’deki ihracatımız yaklaşık 500 milyon dolardı. Muhtemelen 2025 sonunda 1 milyar dolarlık ihracata yaklaşacağız, onun için çalışmalar yapıyoruz. Amaç, ne kadar ucuza mal ederseniz Avrupa’ya o kadar iyi satabilirsiniz. Onun için de şimdi Çin’den, Kore’den mal almayı bırakırsak ve burada ham maddelerimizi üretirsek ihracat kapımız daha kolay açılır. Sanayicimiz daha iyi rekabet ederek daha iyi pazar bulur.” ifadelerini kullandı.

Sonraki yatırım...

Sonraki yatırım…

Şeker, 2025’te Adana merkezdeki yatırımlarının biteceğini, ardından da Yumurtalık ilçesinde kurulması hedeflenen sanayi tesisindeki yatırımlara devam edeceklerini kaydetti.

Ekonomist

Okumaya devam et

GÜNCEL

Sanayi Elektriğene yüzde 20 zam

1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere, elektriğe ticarethane ve sanayi aboneleri için yaklaşık yüzde 20 zam yapıldı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) faaliyet bazlı, nihai ve yeşil tarife tabloları Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı 279,0395 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 370,6589 kuruş oldu.

Okumaya devam et

GÜNCEL

S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkardı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü revize etti.

Kuruluştan yapılan açıklamada, Türkiye’nin kredi notunun “B” olarak teyit edildiği, kredi notu görünümünün ise “politika değişikliği” nedeniyle “negatif”ten “durağan”a çevrildiği bildirildi.

Açıklamada, yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele ve doları düşürme amacıyla politika faizini haziran ayından bu yana 21,5 puan artırarak yüzde 30’a yükselttiği, mali bozulmanın dengelenmesi için bazı dolaylı vergileri uygulamaya koyduğu anımsatıldı.

Yenilenen siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla 2026’ya kadar yeni ekibin Türkiye ekonomisini dış borçla finanse edilen tüketimden uzaklaştırarak daha dengeli dış ve mali hesaplara, daha kabul edilebilir enflasyon seviyelerine doğru yeniden dengeleyebileceğine inanıldığı belirtilen açıklamada, “durağan” kredi notu görünümünün ortodoks para politikalarının yeniden uygulanmasından dolayı Türkiye’nin kredi itibarına yönelik dengeli riskleri yansıttığı kaydedildi.

Açıklamada, para ve maliye politikalarının etkinliği ve bağımsızlığının artarken, Türkiye’nin ödemeler dengesi pozisyonunun, özellikle de TCMB’nin net döviz rezervlerinin güçlenmesi halinde görünümün pozitife çevrilebileceği aktarıldı.

Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerine de yer verilen açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5 ve gelecek yıl yüzde 2,3 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27