Connect with us

BANKA HABERLERİ

HİSAR : fabrikayı bankaya bıraktık

Yayınlanma:

|

Türkiye’nin en büyük mutfak eşyası üreticilerinden Hisar’ın Esenyurt’taki fabrikası satışa çıktı. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, “Borçlarımıza karşılık fabrikayı bankaya bıraktık. Temiz bir sayfa açıyoruz, üretime Çerkezköy’de yeni kuracağımız fabrikada devam edeceğiz” dedi.

Çatal, kaşık, bıçak başta olmak üzere mutfak araç gereçleri üreten yerli sofra ve mutfak devi Hisar, 33 yıldır faaliyet gösterdiği fabrikayı terk ediyor.

Tasarımlarıyla dikkat çeken ve dünyanın en ünlü perakende zincirlerinin raflarına girmeyi başaran şirketin Esenyurt’ta üretim yaptığı fabrikası Ziraat Bankası’ndan satışa çıktı. Hisar Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Erdoğan, “Esenyurt’ta 25 bin metrekare alana sahip fabrikamızı borcumuza karşılık el sıkışarak bankaya bıraktık” dedi.

Kurumsal Tanıtım Filmi | Hisar Çatal Bıçak 2015 - YouTube

94 milyon liradan teklif alınıyor

Dünya Gazetesi‘nden Çiğdem Yücesoy Subaşı‘nın haberine göre 94 milyon lira başlangıç fiyatıyla ilana çıkarılan fabrika için teklif toplanmaya başlandı. 1987 yılında inşa edildiğinde dönemin en büyük ve modern tesislerinden biri olan fabrika, Türkiye’nin bu alanda üretim yapan az sayıda tesislerinden biri.

Aynı zamanda Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Başkanı olan İsmail Erdoğan, sektörde üretici kalmamasından şikayet ederek, ağırlıklı olarak yurtdışından getirilen ürünlerin piyasada satıldığına dikkat çekti. Üretici olmanın zorluklarını vurgulayarak, “Sektördeki tek büyük üretici olarak faaliyetimizi sürdürüyoruz. Türkiye’deki üreticilerin kaynak ihtiyacı var. İthalat ürünlerin Türkiye’ye girişini azaltmak amacıyla getirilen ek verginin pozitif etkisi oldu. Ancak sektörde hala sıkıntılar devam ediyor” dedi.

Sektörel zorlukların yanı sıra mağazalaşmadan kaynaklanan sıkıntıların eklenmesiyle şirkette bir darboğaz yaşanmış. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin AVM ve caddelerinde mağaza açan şirket, şimdi hepsini teker teker kapatıyor. İsmail Erdoğan mağazalaşmaya yönelik yaptıkları hamle hakkında “Mağazalaşmaya 5-6 yılımızı harcadık. Ancak ciddi zarar ettik. Hem üretici olup hem de perakende sektöründe mücadele vermek kolay bir iş değil. Perakende apayrı bir iş. Biz bu kısmı çok beceremedik” değerlendirmesinde bulundu.

“Üretici olmaya devam edeceğiz”

Şirket, hali hazırda bulunduğu fabrikayı temmuz sonu itibariyle boşaltmış olacak. Tüm makinelerini de alarak Çerkezköy OSB’de yeni bir fabrika kuracaklarını söyleyen Erdoğan, “Üretici olmaktan vazgeçmiyoruz, temiz bir başlangıç yapacağız. Çerkezköy teşvik bölgesi değil. Ancak şirketimizin devamlılığı için bu bölgede olmamız gerekiyor. Yerli sanayicinin nerede üretim yaparsa yapsın teşvik edilmesini istiyoruz. Tüm dünyada sistem yerli üreticisini kalkındırmak üzerine kurulu. Okul sıralarından başlayarak tüketici bilinci oluşturulmasını ve yerli malı kullanımının öneminin anlatılması gerekiyor” diye konuştu.

Yönetimi gençlere bıraktı

Yakın zamana kadar şirketin faaliyetlerini yöneten başkan olarak görev alan İsmail Erdoğan kaptanlığı gençlere bırakmaya hazırlanıyor. Kuzeniyle birlikte uzun yıllar şirketi yönettiklerini söyleyen Erdoğan, artık üçüncü kuşağın devreye girmeye hazır olduğunu belirtti. “Çocuklarımız bu işi yürütmeye talip oldu. Biz de artık danışman olarak onlara katkı sunacağız” şeklinde konuşan Erdoğan, yeni jenerasyonun yeni dinamikleri daha iyi okuyacağını ve Hisar markasını güçlendirecek bir noktaya taşıyacağını söyledi.

İhracata bu tesiste başlamıştı

1968’de Rami’de pille çalışan el feneri yapımıyla işe başlayan Erdoğan ailesi Çin’den gelen ucuz ürünle mücadele edemeyerek alan değiştirdi. Boşluk olduğunu fark eden kardeşler çatal kaşık, bıçak üretimine yöneldiler. Memleketleri Doğanhisar’dan esinlenerek Hisar adını alarak markalaştılar. 

Şirket, marka tesciliyle birlikte 1978’de İstanbul Florya’da 3 bin metrekare büyüklüğünde ilk fabrikasını kurdu. 110 çalışanla üretime başlandı. Aynı yıl makine sayılarıyla birlikte üretim kapasitesi de artırıldı. Çelik tencere üretiminin başlamasıyla birlikte artan talebi karşılamakta zorlanılınca bu kez daha büyük bir fabrika gündeme alındı.

Satışa konu olan fabrika tamamlandığında dönemin en yüksek kapasiteli, geniş ve modern tesisi haline gelmişti. Bu yeni fabrikayla birlikte şirket yurtdışına da yönelerek ihracata başlamıştı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Fitch Ratings, 17 Türk bankasının kredi notlarını yükseltti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Fitch Ratings, 17 Türk bankasının Uzun Vadeli (LT) Yabancı Para (YP) cinsinden kredi notunu ‘B’ seviyesine, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin (TKYB) kredi notunu ise ‘B+’ seviyesine yükseltti. Fitch ayrıca 16 bankanın uzun vadeli Yerel Para Birimi (LC) IDR’lerini ‘B+’ya yükseltti. 25 bankanın LTFC IDR’lerinin ve 23 bankanın LTLC IDR’lerinin görünümleri Pozitif. Beş bankanın VR ve üç bankanın LTLC IDR notları ise Pozitif izlemeye alındı.

Fitch, Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin (Halk) LTLC IDR’sini ‘B+’ seviyesine yükseltirken, devam eden ABD yasal süreçleri nedeniyle LTLC ve LTFC IDR’lerini Rating Watch Negative (RWN) seviyesinde tuttu. Fitch ayrıca Turkland Bank A.Ş.’nin LTFC IDR’sini yükseltti, ancak bankanın LT IDR’lerini planlanan satışını yansıtacak şekilde RWN’de tuttu.

Notları yükseltilen bankalar; Akbank T.A.Ş.(Akbank); Alternatifbank A.Ş. (Alternatif); Denizbank A.Ş. (Denizbank); ING Bank A.Ş. (INGBT); Burgan Bank A.Ş. (BBT); Turkland Bank A.Ş. (T-Bank); Kuveyt Turk Katılım Bankası A.S (Kuveyt Turk); QNB Finansbank Anonim Şirketi (QNBF); T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Ziraat); Ziraat Katılım Bankası A.Ş. (Ziraat Katilim); Turk Ekonomi Bankasi A.Ş. (TEB); Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. (Turkiye Finans); Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (Garanti BBVA); Türkiye İş Bankası A.Ş. (Isbank); Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakif); Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB); Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Turk Eximbank); Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (TKYB)

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TCMB Bankalara: “Firmalarda büyüyün” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Merkez Bankasının bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellendi.

Buna göre, bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Daha önce tüzel kişi TL payı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023’teki seviyesinin korunması gerekiyordu.

Ayrıca, bankaların TL payı seviyelerine göre farklı olarak belirlenmiş olan gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması halinde uygulanacak komisyon oranı artırıldı.

Uygulama, bugünden itibaren geçerli olacak.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Kredi kartından nakit avans çekim faizi yüzde 5’e yükseltildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kararıyla “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ”de değişiklik yapıldı.

“Kredi kartları vasıtasıyla yapılan nakit çekim veya kullanım işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı aylık referans orana 131 baz puan eklenerek belirlenir” maddesindeki baz puan 189 olarak değiştirildi. Nakit çekimlerdeki bileşik faiz üst sınırı yıllık %95’ten %112’ye çıkarıldı.

Kararla, kredi kartından nakit avans çekim faizi yüzde 4,42’den yüzde 5’e yükseldi. Kredili mevduat hesapları için de faiz oranı yüzde 5 oldu.

Nakit avans kullanımındaki gecikme faizi ise yüzde 4,72’den yüzde 5,30’a çıkarıldı.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.