Akbank Sistem krizi “kriz yönetememe krizine” dönüşmek üzere, Dijital sorumlu GMY ortada yok
AKBANK Twitter hesabından yapmış olduğu yüzeysel açıklamalar müşterileri tatmin etmezken her fırsatta DİJİTALİN BANKASI olduğu söylem imajı da, bu yönde alınan ödüler de ciddi zedelenmiş durumda. Her fırsatta bankanın ne kadar Dijitalleştiğini söyleyen TV’lerde program üzerine programa katılan AKBANK Strateji, Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H.Burcu CİVELEK YÜCE‘den ise şu ana kadar bir açıklama gelmemesi ise piyasadaki söylentilerin daha da artmasına neden oluyor. Banka sistemlerinin tamamen ve uzun süreli gitmesi ve müşterilerin hizmet alamaması bankanın açıkladığı gibi basit bir arıza olmadığını bankanın ciddi bir teknik sorun ile karşı karşıya olduğu yönünde kaygılar da artmış duruda.
AKBANK Personeli de huzursuz : İnsan ve Kültür GKM’den açıklama yok
Bankanın tatmin edici açıklama yapamaması müşteriler kadar çalışan personeli de huzursuz etmiş durumda. Zira müşterilerden gelen şikayetlere uzun süre “kısa bir süre sonra sistem düzelecek” cevabı veren personel arızanın uzun sürmesi üzerine müşterilere cevap veremez hale gelmiş durumda.
Banka personeli nerede ise her hafta TV’lere çıkıp sık sık Bankanın ne kadar Dijitalleştiğini anlatan İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Pınar ANAPA‘dan şu ana kadar bir açıklama gelmemesi de peronel üzerinde olumsuz etki yapmış durumda.
Teknoloji ve Operasyon sorumlusu GMY neden çuvalladı
Teknoloji ve Operasyon’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı N. İlker ALTINTAŞ‘ın nasıl böyle hatalar zincirinin bir halkası olduğu ve neyi öngöremediği ise ayrı bir tartışma başlatarak AKBANK’ın Teknik ekipte yetersizliği sorgulanır hale gelmiş durumda. Kulislerde erken olmasına rağmen N. İlker ALTINTAŞ‘in de gözden çıkarıldığı konuşulur oldu. Yönetim ekibin sorumluluğu N. İlker ALTINTAŞ‘e yükleyerek sorunun içinden sıyrılmaya çalıştığı yine kulislerden alınan bilgiler arasında.
Sigorta ve Yatırım bölümü de çalışamadı
Müşteriler bankanın yaptığı yüzeysel açıklamalardan rahatsız olurken bankanın SİGORTA ve BORSA işlemlerini yapan YATIRIM Bölümlerini de çalışmadığı bilgisi geldi. Özellikle BORSA’da Hisse Senedi işlemleri alım – satımı yapamayan ve zarara uğrayan müşterilerin durumu ise belirsizliğini koruyor. Borsa’da işlem yapamayıp zarar uğrayan ve Sigortasını yenileyemediği için hasar riski oluşan müşterilerin ise mağduriyetinin nasıl giderileceği yönünde henüz açıklama yapmadı.
Sabah sunum da sorunu açıklayamadı
Çarşamba sabahı banka Genel Müdürü ve GMY’ler personele yaptığı açıklamada sorunun “sistem güncellemesi ve güncellenen sistemin verimli çalışmamasından kaynaklandı” ifadelerini kullandı. Açıklama yapan GMY’lerin içinde Dijital Bankacılıktan sorumlu GMY H.Burcu CİVELEK YÜCE‘nin olmaması ise dikkat çekti.
GSD Varlık Yönetim A.Ş.ye faaliyet izni verilmesine ilişkin BDDK Kararı Resmi Gazetede yayımlandı.
Kararda, “Kurulun 5 Eylül 2024 tarihli toplantısında, 4 Eylül 2024 tarih ve E-12509071-110.01.01-129109 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi sonucunda; Kurulun 04.04.2024 tarihli ve 10891 sayılı Kararı ile kuruluşuna izin verilen GSD Varlık Yönetim A.Ş.ye 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 143 üncü maddesi ve Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları ile Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmeliğin 6ncı maddesi çerçevesinde faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir” denildi.
Türkiye’nin geçmişi 35 yılı aşan bankacılık markalarından biri tarih oluyor.
QNB Finansbank tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre bankanın genel kurul gündemlerinden biri de unvan değişikliği olacak.
Buna göre banka 1 Ekim Salı günü saat 11:00’de toplanacak olağanüstü genel kurulda ticari unvanını QNB Bankolarak değiştirmeyi oylayacak.
Finansbank markasının tarihi 1980’li yılların ikinci yarısına kadar uzanıyor. Finansbank, Hüsnü Özyeğin liderliğinde 100 ortakla 1987 yılında faaliyetlerine başlamıştı.
Banka, Ekim 2012’de tüm hizmetlerini sadece dijital kanallar üzerinden sunan ve Türkiye’nin ilk şubesiz dijital bankası olan Enpara.com’u kurdu.
2016 yılının Haziran ayında Katar’ın en büyük bankası Qatar National Bank S.A.Q (QNB Group) tarafından 2,7 milyar euroya satın alındı. Ekim 2016 itibariyle de bankanın yeni ismi QNB Finansbank olmuştu.
Morgan Stanley’nin euro ile ilgili yaptığı bu tahmin, küresel ekonomik koşulların ve merkez bankası politikalarının etkileriyle yakından ilişkili olabilir. Euro’nun ABD doları karşısında değer kaybetme beklentisi, genellikle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları, ekonomik büyüme hızındaki yavaşlama, enflasyon verileri ya da jeopolitik risklerle bağlantılıdır.
Morgan Stanley’nin yüzde 7‘lik bir değer kaybı öngörüsü, özellikle ABD’nin faiz oranlarını artırmaya devam etmesi durumunda doların güçlenebileceğini ve euronun bu ortamda baskı altında kalacağını ima ediyor olabilir. Aynı zamanda, euro bölgesindeki ekonomik belirsizlikler veya resesyon riski gibi faktörler de bu tahminin arkasında yer alabilir.
Bu tahminin gerçek olup olmayacağı, küresel ekonomideki gelişmelere, özellikle de ECB’nin ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı kararlara bağlı olarak şekillenecektir.