Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Suudi Merkez Bankası İsviçre’de Gizlice 160 Ton Altın Aldı

Yayınlanma:

|

Suudiler, altın fiyatına karşı uzun vadeli hassasiyetlerini terk etmek için diğer Asya ülkelerine katıldılar. Kanıtlar, Suudi merkez bankasının 2022’nin başından bu yana İsviçre’de gizlice 160 ton altın satın aldığını ve mevcut altın boğa piyasasına katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Suudiler 1970’lerin başında küresel dolar standardının doğuşunda kilit bir rol oynamış olsalar da, bu sefer bu standardın çözülmesi için bir temel taşı bile olabilirler.

Yakın zamana kadar, Suudi Arabistan’ın altın talebi, altın fiyatı yükseldiğinde azalır ve fiyat güneye gittiğinde güçlenirdi. Bu, onlarca yıldır Batı tarafından yönetilen altın piyasasındaki oynaklığı azalttı.

Batı’nın Şubat 2022’de Rusya’nın dolar varlıklarını hareketsiz hale getirmesinden bu yana, Batı ile diplomatik anlaşmazlıkları olanlar dolarlarını giderek daha fazla fiziksel altınla değiştiriyor. Suudi Arabistan, Çin ve Tayland’dan sonra sınır ötesi ticaret istatistiklerini bulduğum en son ülkedir ve bu istatistiklerin fiyata duyarlı olmaktan fiyat faktörüne geçtiğini göstermiştir.

Yukarıdaki grafiğin ortaya koyduğu gibi, altın fiyatı yükseldiğinde (2016, 2017, 2019 ve 2020), Suudiler ithalatı azalttı veya net ihracatçı oldu. Ancak 2022’den bu yana altın fiyatı yükseldi, ancak Suudi Arabistan altın ithal etmeye devam etti.

2022’nin sonlarından bugüne kadar olan tüm ralli boyunca Suudiler, altın fiyatını artıran sürekli bir net ithalatçı oldu. Pastanın üzerindeki krema, Suudi Arabistan’a akışın bir kısmının, İsviçre’den gelen altının aslında Suudi merkez bankasına, yani Suudi Arabistan Para Otoritesi’ne (SAMA) gitmesidir.

Suudi Merkez Bankası’nın Gizli Altın Alımları Açığa Çıktı

Resmi olarak, herhangi bir ülkenin sınır ötesi altın ticareti istatistikleri, özel sektöre ait anlamına gelen “parasal olmayan” metale atıfta bulunur. Merkez bankalarının sahip olduğu parasal altın, işlem rakamlarında açıklanmaktan muaftır. Daha önceki bir makalede gösterdiğim gibi, Çin sınırını geçen parasal olmayan altın, ne olursa olsun, genellikle Çin Halk Bankası’nın (PBoC) kasalarına giden bir sevkiyattır.

Sektörün içindekiler arasında SAMA, 2022’den bu yana gizli altın alımlarını hızlandırmasıyla biliniyor. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) toplam merkez bankası satın alma tahminlerini (saha araştırmasına dayanarak), merkez bankalarının Uluslararası Para Fonu’na (IMF) satın aldıklarını bildirdikleri şeylerle karşılaştırarak, 2022’den itibaren “bildirilmemiş” satın almaların tavan yaptığı sonucuna varabiliriz. Konuya aşina olan, ancak anonim kalmayı tercih eden insanlar, bunun büyük ölçüde PBoC’den ve daha az ölçüde SAMA’dan kaynaklandığını söyledi. Bu bir numaralı ipucu.

WGC ve IMF verileri arasındaki fark, bildirilmemiş satın alımları yansıtıyor.

Altın Borsa Yatırım Fonları (ETF’ler) Suudi Arabistan’da neredeyse hiç bulunmadığından, net ithalatı yerel tüketici talebiyle karşılaştırarak SAMA alımlarını tahmin edebiliriz. Tesadüf değil, 2022’nin ikinci çeyreğinde, Ukrayna savaşının başlamasından hemen sonra net ithalat sürekli olarak tüketici talebini geride bırakmaya başladı. SAMA, fiziksel altını ele geçirmek için acele ediyordu (ve hala da ediyor).

Tüketici talebi ile net ithalat arasındaki tutarsızlıklar, ne yazık ki kamuya açık olmayan bayi envanter değişiklikleri ve hurda arzından da kaynaklanabilir.

Bir keresinde bir kaynak bana, merkez bankalarının genellikle İsviçre ve Londra’da altın satın aldığını ve külçe bankalarının altını paketleyip merkez bankalarının istediği yere gönderdiğini söyledi. Bu şekilde sınır ötesi ticaret verilerinde ortaya çıkıyor çünkü külçe bankaları gümrükle uğraşmak zorunda.

İsviçre, gizli alımlar için sıfır noktası olarak belirlendi

SAMA’nın İsviçre Alpleri’nde külçe altın alışverişi yapıp yapmadığını öğrenmek için, Suudi tüketici talebini net ithalatından çıkardım ve sonucu (ithal edilen ancak tüketicilere satılmayan altın) İsviçre’den Suudi Arabistan’a yapılan brüt ihracatla karşılaştırdım. Sonuç, 2022’nin 2. çeyreğinden bu yana güçlü bir eşleşme olduğunu gösteriyor ve SAMA’nın İsviçre’de sessizce altın satın aldığını doğruluyor.

Mavi ve turuncu çubuklar arasındaki herhangi bir fark, esas olarak, 2020’de muhtemelen önemli olan net ithalatta bir çekiliş olan hurda arzından kaynaklanıyor.

Suudi Arabistan Bilinmesini İstediğinden Çok Daha Fazla Altına Sahip

Veriler, SAMA’nın son yıllarda yaklaşık 160 ton altın satın aldığını gösteriyor (ve muhtemelen 2015’te İsviçre’de de satın alıyordu). Toplamda ne kadar tuttuğunu bilmiyorum, çünkü kısmen Suudi altın ticaret verileri sadece 2015’te başlıyor. Bundan önce ne olduğu kapmak için hazır. SAMA’nın başka bir yerden ne kadar ek altın satın alabileceğini de bilmiyorum.

Kesin olan bir şey var: Suudi Arabistan, dünyanın inanmasını istediğinden çok daha fazla altına sahip.

Suudi merkez bankası resmi altın rezervlerini en son Şubat 2008’de güncelledi ve Ocak 2008’e göre 180 ton daha fazla olan 332 ton tutacağını bildirdi. Açıkçası SAMA bir ayda 180 ton satın almadı.

Geçmiş ve mevcut veriler, Suudi Arabistan merkez bankacılarının altın varlıklarındaki değişiklikleri zamanında bildirmediğini gösteriyor. Bir sonraki toplu güncellemeleri ne gösterecek?

Tıpkı PBoC tarafından bildirilen altın rezervleri gibi, SAMA tarafından ortaya konan rakam da tamamen politiktir. Suud Hanedanı, ulusun gerçekte ne kadar değerli metale sahip olduğunu gizleyerek, ABD’yi açıkça üzmekten kaçınıyor.

Ancak, Asya’daki ülkelerin ticaret fazlalarının giderek daha fazlasını altın (zaman içinde test edilmiş, tarafsız ve yaptırımlara dayanıklı bir rezerv varlık) olarak depolayan evrimi açıktır. SAMA’nın 160 tonunun yanında, PBoC’nin Ukrayna’daki savaştan bu yana 1.600 ton satın aldığını hesaplıyorum. Petrol piyasasındaki en etkili ülkenin ilki ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ikincisi olan her iki merkez bankası da altın piyasasının hangi yöne gittiğinden emin olmalı.

Yukarıdakilerin, Asya ülkelerinin ABD dolarını atlamak için yürüttüğü diğer uyumlu girişimlerle nasıl bağlantılı olduğunu bir sonraki makalede tartışacağız.

Aslen Hollanda film endüstrisinde bir ses mühendisi olan Jan Nieuwenhuijs, son on yılını derinlemesine altın piyasası araştırmasına adadı. Yorumları ve analizleri, Çin altın piyasası, COMEX vadeli işlem piyasası, Londra Külçe Piyasası ve Türk altın piyasası konusunda en iyi uzman olarak uluslararası tanınırlık kazanmasını sağlamıştır. Şu anda uluslararası para sistemi, merkez bankası altın politikaları, küresel altın piyasasının mekaniği, altın fiyatı ve genel olarak ekonomi hakkında yazıyor.

Kaynak: TYLER DURDEN

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

ABD istihbaratı 1,1 Milyar Dolarlık aklanan kripto para ele geçirdi

Yayınlanma:

|

Koordineli bir küresel çabayla, ABD makamları, Avrupalı kolluk kuvvetleri ortaklarıyla birlikte, Rusya bağlantılı siber suçlular için 1,15 milyar doların üzerinde para aklayan bir kripto para borsası ağını ortadan kaldırdı.

Borsaların – UAPS, PM2BTC ve Cryptex – fidye yazılımı saldırılarından, karanlık ağ pazarlarından ve çalınan kredi kartı verilerinin satışından elde edilen fonları işlediğini iddia ediyorlar. Bu uluslararası operasyon, kripto para birimiyle ilgili kara para aklamaya yönelik bugüne kadarki en önemli baskılardan birini işaret ediyor. Merkezi olmayan finansal sistemlerde yasa dışı işlemlerin izlenmesinde blok zinciri analitiğinin artan rolünü sergiliyor.

Mali Suçların Ölçeği

Bu kara para aklama ağının büyüklüğü şaşırtıcı. UAPS, PM2BTC ve Cryptex’in operasyonları boyunca milyarlarca dolar işlediğine inanılıyor. Önemli bir kısmı doğrudan siber suç faaliyetlerine bağlıdır. ABD Adalet Bakanlığı’na göre, Temmuz 2013 ile Ağustos 2024 arasında bu platformlar fidye yazılımı ödemeleri, uyuşturucu kaçakçılığı ve çalınan finansal bilgilerin yasa dışı ticareti ile bağlantılı işlemleri kolaylaştırdı. Yıllarca fark edilmeden büyük miktarda yasa dışı parayı taşıma yeteneği, modern siber suçluların karmaşıklığını gösterir. Kripto para borsaları gibi merkezi olmayan finansal sistemler tarafından sağlanan anonimlikten etkin bir şekilde yararlanırlar.

Blockchain analiz firması Chainalysis, olayla ilgili olarak ABD kolluk kuvvetleriyle işbirliği yaptı. Cryptex’in işlemlerinin yaklaşık% 31’inin suç faaliyetiyle ilişkili olduğunu ortaya koydular. Borsanın anonim hesap oluşturmaya izin veren kullanıcı dostu kayıt süreci, onu yasa dışı finansal akışları gizlemek isteyenler için özellikle çekici hale getirdi.

Uluslararası İşbirlikleri

Bu operasyon, kripto etkin suçlarla mücadele etmek için gereken artan uluslararası işbirliğini vurgulamaktadır. Adalet Bakanlığı (DOJ) ve Gizli Servis gibi ABD kurumlarının yanı sıra, Hollanda, Letonya ve Almanya’dan kolluk kuvvetleri de dahil olmak üzere Avrupalı yetkililer bu yasadışı alışverişlerin çökertilmesinde çok önemli bir rol oynadı. Europol ayrıca, kripto tabanlı mali suçları engelleme çabasının gerçekten küresel bir girişim olduğunu gösteren destek sağladı.

Birden fazla ülkenin katılımı, kripto para birimi işlemlerinin sınır ötesi doğasını yansıtıyor. Herkes dijital varlıkları dünya çapında anında aktarabilir ve genellikle çok az kağıt izi bırakır. Kolluk kuvvetleri, kaynakları ve uzmanlığı bir araya getirerek, farklı yargı alanlarına yayılmış varlıkları izlemeyi ve dondurmayı başardı. Örneğin Hollandalı yetkililer, Cryptex ve PM2BTC ile bağlantılı sunucuların ele geçirilmesinde etkili oldu.

Blok Zinciri Analitiğinin Rolü

Dava, kolluk kuvvetlerinin anonim görünmesine rağmen suç faaliyetlerini izlemek için blok zincirini nasıl kullanabileceğini vurguluyor. Blok zinciri işlemlerinin değişmez ve halka açık doğası, araştırmacıların hesaplar arasındaki yasa dışı fon akışını takip etmesine ve bunları bilinen suç adreslerine bağlamasına olanak tanıdı. Bu şeffaflık, gelişmiş analitik araçlarıyla birleştiğinde, yetkililerin aklama planlarını belirlemesine ve nihayetinde alan adlarına ve fonlara el koymasına olanak tanıdı.

Başlıca Siber Suçlular Suçlandı

Operasyonun merkezinde, kara para aklama ve banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmakla suçlanan “Taleon” olarak bilinen Sergey Ivanov ve “JokerStash” olarak bilinen Timur Shakhmametov adlı iki Rus vatandaşı vardı. Ivanov’un on yıldan fazla bir süredir devam eden operasyonu, birden fazla kripto para birimi platformu aracılığıyla yaklaşık 1,15 milyar dolar işlemekle suçlanıyor. Suç forumlarında, aklama hizmetlerine ihtiyaç duyan siber suçluları hedef alan hizmetlerinin reklamını yaptılar.

Shakhmametov, en büyük yasadışı tarak sitelerinden biri olan Joker’s Stash’in işletmecisidir. Çalınan kredi kartı verilerinin satılmasında ve bu faaliyetten elde edilen milyonlarca doların aklanmasında yer aldı. ABD makamları, bu iki yüksek profilli siber suçlunun yakalanmasına yol açan bilgiler için 10 milyon dolara kadar ödül teklif etti.

Kripto Suçlarıyla Mücadelede Dönüm Noktası Niteliğinde Bir Dava

Bu dava, kripto etkin mali suçlara karşı küresel mücadelede önemli bir kilometre taşıdır. Kolluk kuvvetlerinin, merkezi olmayan finansal sistemlerin gölgesinde faaliyet gösteren en karmaşık kara para aklama ağlarını bile bozma yeteneğini göstermektedir. Uluslararası kolluk kuvvetleri ve blok zinciri analitik firmaları birlikte çalışma yeteneklerini kanıtladılar. Kripto para biriminin vaat edilen anonimliğine rağmen, siber suçluları tespit etmek ve adalete teslim etmek için blok zincirinin izlenebilirliğinden yararlanabilirler.

crispybull

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

IMF Türk ekonomisinin büyüme tahminini düşürdü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonomik büyüme tahminini bu yıl için yüzde 3,2 olarak korudu. Büyümenin zayıf olsa da istikrarlı sürmesinin beklendiği açıklanan rapora göre, bu yıl Türk ekonomisinin büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3’e çekildi, gelecek yıl için yüzde 2,7 olan tahminse korundu.

2024 Uluslararası Para Fonu-Dünya Bankası Sonbahar Toplantıları ABD’nin başkenti Washington’da sürerken, IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm Raporu Ekim sayısı yayınlandı.

“Politika Değişikliği, Artan Tehditler” başlıklı raporda Türkiye’ye de yer verildi.

Raporda Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

IMF, Temmuz ayında paylaştığı tahminlerinde Türk ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,6 ve 2025 yılındaysa yüzde 2,7 büyüyeceği öngörüsünde bulunmuştu.

Raporda Türk ekonomisi için enflasyon beklentileri 2024 sonu için yüzde 43 ve 2025 sonu için yüzde 24 olarak açıklandı.

İşsizlik tahminiyse 2024 için yüzde 9,3 ve 2025 için yüzde 9,9 olarak öngörüldü.

“Küresel ekonomik büyüme zayıf da olsa istikrarlı sürecek”

Raporda, dünya ekonomisinin büyümesine ilişkin Temmuz ayındaki yüzde 3,2’lik tahmin değişmedi. Ancak gelecek yıl için yüzde 3,3 olan küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,2’e düşürüldü.

Raporda, nüfusun yaşlanması ve zayıf verimlilik gibi kalıcı yapısal engellerin birçok ekonomide potansiyel büyümeyi engellediği ifade edildi.

Küresel enflasyondaki düşüşe de yer verilen raporda, 2022’nin üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 9,4 olan manşet enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 3,5’e düşeceğinin tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.

Raporda, küresel enflasyonla mücadelenin büyük ölçüde kazanıldığı; ancak bazı ülkelerde fiyat baskılarının devam ettiği belirtildi.

Tahminlerde ABD yükseldi Avrupa düştü

2024 yılı için ABD ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi ise yüzde 2,6’dan yüzde 2,8’e yükseltildi.

ABD ekonomisinin 2025 yılı büyüme tahmini de yüzde 1,9’dan daha yüksek düzeyde, yüzde 2,2 olarak öngörüldü.

Avrupa ekonomisine dair tahminlerse düşürüldü.

Euro Bölgesi ekonomisine dair büyüme tahmini 2024 için binde 9’dan binde 8’e çekildi. 2025 yılı içinse bu tahmin yüzde 1,5’ten yüzde 1,2’ye düşürüldü.

Küresel veriler

Brezilya ve İngiltere için 2024 ekonomik büyüme tahminleri yükseltilirken Çin ve Japonya için tahminler düşürüldü.

Raporda, silahlı çatışmalar, potansiyel yeni ticaret savaşları ve sıkı para politikasından kaynaklanan risklere vurgu yapıldı.

IMF’nin baş ekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas, ABD, Hindistan ve Brezilya’nın direnç gösterdiğini ve enflasyonun büyük iş kayıpları olmadan düştüğü için “yumuşak iniş”in sağlandığını söyledi.

Gourinchas blog yazısında, “Bazı ülkelerde fiyat baskıları devam etse bile, enflasyona karşı küresel savaş büyük ölçüde kazanılmış gibi görünüyor” dedi.

Ülkelere uyarı

Raporda özetlenen diğer riskler arasında Ortadoğu ve Ukrayna’daki çatışmaların genişlemesi halinde petrol ve diğer emtia fiyatlarında artış potansiyeli de yer aldı.

IMF, ülkeleri yerli sanayileri ve işçileri korumaya yönelik sanayi politikaları izlememeleri konusunda uyararak, bu politikaların yaşam standartlarında sürdürülebilir iyileşmeler sağlamada genellikle başarısız olduğunu söyledi.

Gourinchas, blog yazısında, “Ekonomik büyüme bunun yerine teknoloji ve inovasyonu arttıran, rekabeti ve kaynak dağılımını iyileştiren, ekonomik entegrasyonu ilerleten ve üretken özel yatırımı teşvik eden iddialı yerel reformlardan gelmelidir” dedi.

VOA

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Metalik patlama: Gümüş son 12 yılın zirvesinde!

Yayınlanma:

|

Yazan:

ABD borsaları haftanın son iş gününü yükselişle tamamlarken, ABD’nin en geniş tanımlı endeksi veya en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi, 2024 yılında 47 kez tüm zamanların en yüksek seviyesinden kapanış yaparak yeni bir rekora imza attı. Sene başından bu yana da %23 yükseliş kaydettiğini not edelim. Hisse senetleri rekorları kırarken, hafta sonuna riski almak istemeyen yatırımcıların güvenli limanlara sığınmak istemeleri ile altını ons fiyatı haftayı 2,720 dolar seviyesinden tamamlayarak yeni bir rekor kırdı! Yılbaşından bu yana %32’den fazla yükselen altının 1979 yılında kaydettiği %126 yükselişten bu yana en iyi yılına doğru ilerlediğini not etmemiz gerekiyor.

İsrail’den yapılan açıklamaya göre, İran’ın Netanyahu’ya suikast girişiminde bulunduğunun iddia edilmesi jeopolitik risk algısını bir basamak daha artırdı. Yeni haftanın ilk işlem gününde altın ons fiyatının 2,730 dolar seviyesini aştığını not edelim. ABD başkanlık seçimlerin ve küresel belirsizlikler son dönemde baskın olsa da, altın için uzun bir süre önce ön plana taşıdığımız 2,550 ve 2,700 dolar seviyelerindeki hedeflerimiz gerçekleşmesi ardından orta vadede 3bin dolar hedefimizi korumaya devam ettiğimizin altını bir kez daha çizmek isteriz.

Daha büyük bir potansiyel taşıdığını adeta durmaksızın söylediğimiz gümüşün yoluna devam edebilmesi için geride bıraktığımız haftayı oldukça önemsediğimiz 32,15 dolar seviyesinin üzerinde (son 11 yılın en yüksek haftalık kapanışı) kapatmasının önemli bir sinyal olacağını cuma günü bültenimizde belirtmiştik. Adeta sesimizi duyan gümüş, haftanın son iş gününü büyük bir patlama yaparak 33,65 dolar seviyesinden %6 yükseliş kapatması ardından bu sabah 34 dolar seviyesinin de üzerine yükseldi. Bültenimizi yakından takip eden okurlarımızın ilk hedef seviyesi olarak 35 dolar, devamında ise tüm zamanların zirvesini hedeflediğimiz pekâlâ biliyorlar (bakınız grafikler).

Gümüşün ve altına uzun pozisyonlarımızı korumaya devam ederken, benzer bir şekilde, geçen hafta bültenimizde belirttiğimiz üzere, adeta ‘kapıyı çalan’ Bitcoin, haftayı yine önemsediğimiz teknik bir seviye olan 68,500 dolar seviyesinin üzerinde tamamlayıp önemli bir sinyal verdi. 5 Kasım ABD seçimlerine sadece iki hafta kala, bazı finansal araçlarda Trump’ın zaferinin yükselişte olduğuna dair iddiaların da arttığını okuyoruz. Cumhuriyetçi adayın tarife, vergi ve göç politikaları enflasyonist olarak görülmesi tahviller için negatif, dolar için ise pozitif görülürken, kripto para birimlerine karşı daha olumlu bir duruş sergilediği de bir kez daha hatırlatalım. Doların yine ‘silah’ olarak kullanılacak olmasından endişe eden yatırımcıların altın talebi devam ederken, geçen hafta %10 yükseliş kaydeden bitcoinin ay boyunca da şu ana kadar %8 artış gösterdiğini not edelim. Teknik mânâda yukarı yönlü isteğin korunacağını düşünüyoruz.

Türk mali piyasalarında ise geride bıraktığımız hafta TCMB’nin sıkı duruşunu devam ettirerek faiz indirim imasında bulunmaması ardından USDTRY kuru 34,20’li seviyelerde salınmaya devam ederken, hisse senetlerindeki sert satışlar gözümüzden kaçmadı. Faiz indirimlerinin yakın vadede ufukta görülmemesine paralel BIST100 ana endeksi haftanın son iş gününü %2,3 düşüşle tamamlarken, haftayı da son yedi ayın dibinden tamamladı. Teknik bir bakış açısı ile, 8,700 endeks seviyesi altında düşüşün ivme kazanacağını göz ardı etmemek gerekiyor. TCMB faiz indirimine başlayana kadar veya bu yönde ilk gelecek sinyale kadar hisse senetlerinin pek de belini doğrultamayacağını düşünüyoruz. Bu minvalde, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan cuma günü yaptığı bir konuşmada enflasyon için biraz daha sabredeceğiz diyerek piyasada cereyan eden dedikodulara da net bir cevap vermiş oldu. Faiz oranlarının bir müddet daha yüksek kalacağın netlik kazanması ve kârsızlık sorunun gölgesinde BİST Banka endeksi (XBANK) haftanın son iş gününü %4,7 düşüşle son altı ayın en düşük seviyesinden tamamladı.

Yeni gün ve hafta başlangıcında Asya piyasalarında havanın iyimser olduğunu görüyoruz. Çin, ekonomiyi canlandırmaya yönelik teşvik tedbirleri paketinin bir parçası olarak geçen ay diğer politika faiz oranlarında yaptığı indirimlerin ardından, aylık sabitlemede (fixing) beklendiği gibi gösterge borç verme faiz oranlarını düşürdü. Geçen ay ekonomiyi yeniden büyütmek adına açıklanan önlem veya teşviklerden bu yana, Çin’in mavi çip endeksi CSI300 günlük hareket rekorları kırarak %14’ten fazla artış gösterdi. Cuma günü basın toplantısında konuşan yetkililer, ekonominin hükümetin %5 civarındaki tüm yıl büyüme hedefine ulaşabileceğinden emin olduklarını ifade ettiler ve yıl sonuna kadar bankaların rezerv oranlarında yeni bir kesintinin sinyali verdiler.

Hafta sonu başlayacak olan IMF-Dünya Bankası toplantıları öncesi IMF artan kamu borcu karşısında uyardı bulundu. ABD ve Çin’in öncülüğünde kamu borcunun 100 trilyon dolara ulaşmasının beklendiğini tahmin ederek, birçok ülke için mali görünümün beklenenden daha kötü olabileceği uyarısında bulundu.

*Bitcoin

1729484392b3b888ecc4e2144b4056821ff98de3b1_1_1200.jpg

*Gümüş
1729484392dd1e322093ab2af26798f546f869601a_2_1200.jpg

*Gümüş (ilk hedef 35 dolar)

1729484392a217a9ad1490d0c06e6aec9d2817e96c_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.