Suudiler, altın fiyatına karşı uzun vadeli hassasiyetlerini terk etmek için diğer Asya ülkelerine katıldılar. Kanıtlar, Suudi merkez bankasının 2022’nin başından bu yana İsviçre’de gizlice 160 ton altın satın aldığını ve mevcut altın boğa piyasasına katkıda bulunduğunu gösteriyor.
Suudiler 1970’lerin başında küresel dolar standardının doğuşunda kilit bir rol oynamış olsalar da, bu sefer bu standardın çözülmesi için bir temel taşı bile olabilirler.
Yakın zamana kadar, Suudi Arabistan’ın altın talebi, altın fiyatı yükseldiğinde azalır ve fiyat güneye gittiğinde güçlenirdi. Bu, onlarca yıldır Batı tarafından yönetilen altın piyasasındaki oynaklığı azalttı.
Batı’nın Şubat 2022’de Rusya’nın dolar varlıklarını hareketsiz hale getirmesinden bu yana, Batı ile diplomatik anlaşmazlıkları olanlar dolarlarını giderek daha fazla fiziksel altınla değiştiriyor. Suudi Arabistan, Çin ve Tayland’dan sonra sınır ötesi ticaret istatistiklerini bulduğum en son ülkedir ve bu istatistiklerin fiyata duyarlı olmaktan fiyat faktörüne geçtiğini göstermiştir.
Yukarıdaki grafiğin ortaya koyduğu gibi, altın fiyatı yükseldiğinde (2016, 2017, 2019 ve 2020), Suudiler ithalatı azalttı veya net ihracatçı oldu. Ancak 2022’den bu yana altın fiyatı yükseldi, ancak Suudi Arabistan altın ithal etmeye devam etti.
2022’nin sonlarından bugüne kadar olan tüm ralli boyunca Suudiler, altın fiyatını artıran sürekli bir net ithalatçı oldu. Pastanın üzerindeki krema, Suudi Arabistan’a akışın bir kısmının, İsviçre’den gelen altının aslında Suudi merkez bankasına, yani Suudi Arabistan Para Otoritesi’ne (SAMA) gitmesidir.
Suudi Merkez Bankası’nın Gizli Altın Alımları Açığa Çıktı
Resmi olarak, herhangi bir ülkenin sınır ötesi altın ticareti istatistikleri, özel sektöre ait anlamına gelen “parasal olmayan” metale atıfta bulunur. Merkez bankalarının sahip olduğu parasal altın, işlem rakamlarında açıklanmaktan muaftır. Daha önceki bir makalede gösterdiğim gibi, Çin sınırını geçen parasal olmayan altın, ne olursa olsun, genellikle Çin Halk Bankası’nın (PBoC) kasalarına giden bir sevkiyattır.
Sektörün içindekiler arasında SAMA, 2022’den bu yana gizli altın alımlarını hızlandırmasıyla biliniyor. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) toplam merkez bankası satın alma tahminlerini (saha araştırmasına dayanarak), merkez bankalarının Uluslararası Para Fonu’na (IMF) satın aldıklarını bildirdikleri şeylerle karşılaştırarak, 2022’den itibaren “bildirilmemiş” satın almaların tavan yaptığı sonucuna varabiliriz. Konuya aşina olan, ancak anonim kalmayı tercih eden insanlar, bunun büyük ölçüde PBoC’den ve daha az ölçüde SAMA’dan kaynaklandığını söyledi. Bu bir numaralı ipucu.
WGC ve IMF verileri arasındaki fark, bildirilmemiş satın alımları yansıtıyor.
Altın Borsa Yatırım Fonları (ETF’ler) Suudi Arabistan’da neredeyse hiç bulunmadığından, net ithalatı yerel tüketici talebiyle karşılaştırarak SAMA alımlarını tahmin edebiliriz. Tesadüf değil, 2022’nin ikinci çeyreğinde, Ukrayna savaşının başlamasından hemen sonra net ithalat sürekli olarak tüketici talebini geride bırakmaya başladı. SAMA, fiziksel altını ele geçirmek için acele ediyordu (ve hala da ediyor).
Tüketici talebi ile net ithalat arasındaki tutarsızlıklar, ne yazık ki kamuya açık olmayan bayi envanter değişiklikleri ve hurda arzından da kaynaklanabilir.
Bir keresinde bir kaynak bana, merkez bankalarının genellikle İsviçre ve Londra’da altın satın aldığını ve külçe bankalarının altını paketleyip merkez bankalarının istediği yere gönderdiğini söyledi. Bu şekilde sınır ötesi ticaret verilerinde ortaya çıkıyor çünkü külçe bankaları gümrükle uğraşmak zorunda.
İsviçre, gizli alımlar için sıfır noktası olarak belirlendi
SAMA’nın İsviçre Alpleri’nde külçe altın alışverişi yapıp yapmadığını öğrenmek için, Suudi tüketici talebini net ithalatından çıkardım ve sonucu (ithal edilen ancak tüketicilere satılmayan altın) İsviçre’den Suudi Arabistan’a yapılan brüt ihracatla karşılaştırdım. Sonuç, 2022’nin 2. çeyreğinden bu yana güçlü bir eşleşme olduğunu gösteriyor ve SAMA’nın İsviçre’de sessizce altın satın aldığını doğruluyor.
Mavi ve turuncu çubuklar arasındaki herhangi bir fark, esas olarak, 2020’de muhtemelen önemli olan net ithalatta bir çekiliş olan hurda arzından kaynaklanıyor.
Suudi Arabistan Bilinmesini İstediğinden Çok Daha Fazla Altına Sahip
Veriler, SAMA’nın son yıllarda yaklaşık 160 ton altın satın aldığını gösteriyor (ve muhtemelen 2015’te İsviçre’de de satın alıyordu). Toplamda ne kadar tuttuğunu bilmiyorum, çünkü kısmen Suudi altın ticaret verileri sadece 2015’te başlıyor. Bundan önce ne olduğu kapmak için hazır. SAMA’nın başka bir yerden ne kadar ek altın satın alabileceğini de bilmiyorum.
Kesin olan bir şey var: Suudi Arabistan, dünyanın inanmasını istediğinden çok daha fazla altına sahip.
Suudi merkez bankası resmi altın rezervlerini en son Şubat 2008’de güncelledi ve Ocak 2008’e göre 180 ton daha fazla olan 332 ton tutacağını bildirdi. Açıkçası SAMA bir ayda 180 ton satın almadı.
Geçmiş ve mevcut veriler, Suudi Arabistan merkez bankacılarının altın varlıklarındaki değişiklikleri zamanında bildirmediğini gösteriyor. Bir sonraki toplu güncellemeleri ne gösterecek?
Tıpkı PBoC tarafından bildirilen altın rezervleri gibi, SAMA tarafından ortaya konan rakam da tamamen politiktir. Suud Hanedanı, ulusun gerçekte ne kadar değerli metale sahip olduğunu gizleyerek, ABD’yi açıkça üzmekten kaçınıyor.
Ancak, Asya’daki ülkelerin ticaret fazlalarının giderek daha fazlasını altın (zaman içinde test edilmiş, tarafsız ve yaptırımlara dayanıklı bir rezerv varlık) olarak depolayan evrimi açıktır. SAMA’nın 160 tonunun yanında, PBoC’nin Ukrayna’daki savaştan bu yana 1.600 ton satın aldığını hesaplıyorum. Petrol piyasasındaki en etkili ülkenin ilki ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin ikincisi olan her iki merkez bankası da altın piyasasının hangi yöne gittiğinden emin olmalı.
Yukarıdakilerin, Asya ülkelerinin ABD dolarını atlamak için yürüttüğü diğer uyumlu girişimlerle nasıl bağlantılı olduğunu bir sonraki makalede tartışacağız.
Aslen Hollanda film endüstrisinde bir ses mühendisi olan Jan Nieuwenhuijs, son on yılını derinlemesine altın piyasası araştırmasına adadı. Yorumları ve analizleri, Çin altın piyasası, COMEX vadeli işlem piyasası, Londra Külçe Piyasası ve Türk altın piyasası konusunda en iyi uzman olarak uluslararası tanınırlık kazanmasını sağlamıştır. Şu anda uluslararası para sistemi, merkez bankası altın politikaları, küresel altın piyasasının mekaniği, altın fiyatı ve genel olarak ekonomi hakkında yazıyor.
Kaynak: TYLER DURDEN