Connect with us

BANKA HABERLERİ

Tunç Şatıroğlu: Belgeyle kanıtlama bir nevi sermaye kontrolü

Stratejist Tunç Şatıroğlu, bankaların döviz tranferi için belgelendirme zorunluluğu istemesini, “bir tür sermaye kontrolü” olarak niteledi.

Yayınlanma:

|

Stratejist Tunç Şatıroğlu, ihracatçıların dolar kuru baskısı, kredi paketleri nedeniyle birkaç ay baz etkisiyle gerilese de tekrar bir yükselişe girebileceğini belirterek döviz gönderiminde tevsik zorunluluğunun da bir nevi sermaye kontrolü olduğunu ve rezervlerin söyledi.

* Enflasyonda düşüşün nedeni baz etkisi mi?

Şimdi hangi enflasyon sorusunu sormak lazım. Yani TÜİK’in açıkladığı enflasyon mu, İstanbul Ticaret Odası’nın açıkladığı ücretliler geçinme endeksi mi, yoksa ENAG’ın açıkladığı enflasyon mu? Hangisine göre bakacağız. Üçüne göre de baksak aslında bir baz etkisiyle bir düşüş olduğunu net olarak görüyoruz. Ancak TÜİK’e baktığımızda aralıkta yüzde 1,18 artmış. 1,18 demek, bazı şeylerin fiyatı hiç artmadı aslında demek değil mi? İTO’nunki geçinme endeksiymiş. Niye geçinmek dediğiniz zaman yüzde 90’lardayız ama enflasyon dediğimiz zaman 64’teyiz? Peki ENAG niye bunlardan daha fazla açıklıyor? Burada TÜİK’in bir sorunu var. Bu verileri ben şöyle topladım, böyle aldığım veriler bunlar, toplama metodoloji bu, kaynaklarım bunlar açık açık göstermesi lazım. İkincisi diyelim ki biz ENAG’ı baz aldık. O zaman bu durumda baya yüksek bir engel var aşmamız gereken enflasyon açısından. Hatta ben kendi takipçilerimle anketler yapıyorum. Bana diyorlar ki, bizim yaşadığımız enflasyon ENAG’ın dediği gibi falan değil. Onlar da TÜİK’in oranlarını kullanıyorlar oysa biz çok daha fazla ezildiğimizi hissediyoruz diyorlar. Doğrudur, herkesi de aynı şekilde etkilemez.

* 2023’te enflasyonda düşecek mi? Yoksa en büyük problem olmaya devam edecek mi?

Enflasyon baz etkisiyle bir miktar daha gerileyebilir lakin dolar bu ay ya da önümüzdeki ay artmaya başlayacak. Bir kısım ihracatçıların dövizlerini farklı kurdan bozmak istediklerine dair haberler var. Yani vatandaş neyse kur ondan bozacak, ama ihracatçı maliyetim arttı deyip bir kısım bozacağı kuru çok daha yüksek bir kurdan bozacak. Bunu da Merkez Bankası yüksek kurdan alacak. Bunu istiyorlar. Şimdi bu zaten ekonomi yönetimi üzerinde bir baskı yaratıyor demektir. Öyle veya böyle bu kurda barajın kapaklarını biraz açacak, açtığı zaman kapayabilecek mi tekrardan yoksa dolar gidiyor diye millet hücum mu edecek o bir muamma. Diyelim ki kapamayı başardı. Onların istediği kur 21’di, 22’ydi neyse oraya getirdi. Orada durdurdu falan bu bir kere zaten otomatik enflasyona yansıyacak. Bir kere kredi musluklarını da açıyor. Şimdi bir de konut paketi açıklanacak. Onlar da enflasyonu tabii ki artıracak. Yani enflasyon biraz aşağıya gelir gibi olacak ondan sonra tekrar bir yükselişe girebilir, gidişat iyi değil çünkü.

* Döviz gönderimine yönelik gelen belgelendirmeyi nasıl yorumluyorsunuz?

Bir de tevsik işi çıktı. Bu tevsik işi şu demek sen bir yere para göndereceksen, canım istiyor diye gönderiyorum, döviz gönderiyorum diye bir şey yok. Canın istediği için gönderemezsin bir ödeme yapman gerekiyor. Ödeme yapıyorsan karşılığında bir fatura varsa, bir şey varsa onunla belgelendirebiliyorsan gönderebiliyorsun. Bu bir çeşit sermaye kontrolü. Bu aslında rezervlerin sanıldığı kadar iyi olmadığını gösteriyor. Merkez Bankası rezervleri iyiye gitmiş olabilir ama bir yerlerde kapanması gereken çok büyük açıklar var demek ki. Türkiye rezervi, yani ekonomi yönetiminin ihtiyacı olan rezerv demek ki iyi değil. Bu da hiç beklemediğimiz bir zamanda döviz kurunda bir sıçrama getirebilir.

* Merkez Bankası’nın yılın son günü açıkladığı makroihtiyati tedbirlerin etkisi ne olur?

Makroihtiyati tedbirler denilen şeyler aslında durumun vehametini gösteriyor. Demek ki döviz ihtiyacı bizim düşündüğümüzden çok çok daha fazla. Yani çünkü böyle rezervler artıyor. Ama öyle artış varsa ne diye tevsik diye bir şey icat ediyorsun? Tabii bunlar açıklandıkça o zaman insanlar da şöyle düşünmeye başlayacak, demek ki iyi değil vaziyet. O zaman şöyle olacak. Zaten biliyoruz iyi değil vaziyet ama dolar kuru gene de bir şekilde tutuluyor. Peki neden? Çünkü KKM’den, döviz mevduatlarından paralar bozuluyor borsaya geliyor. Oraya bir akış var. Oraya akış sürdüğü sürece ihtiyati tedbirlerle doları tutabileceğini düşünüyor belki ekonomi yönetimi. Ama orası kritik, o akış nereye kadar sürecek? Bu işin sonuna gelindiği zaman ne olacak, borsaya artık para gelmiyor olacak. İşte o zaman o para nereye gideceğim diye soracak.

Ekonomim

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

PASHA BANK ’ın sürdürülebilirlik yolculuğunda “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diploması başarısı

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan PASHA Bank, 49 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye)’nın hayata geçirdiği “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Programı’’ kapsamında Genel Müdürlük Binası’nda hedeflenen aksiyonları başarıyla tamamlayarak “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diploması almaya hak kazandı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan “2023 yılı Küresel Riskler Raporuna” göre önümüzdeki 10 yıllık süreçte dünya ekonomisini etkileyecek risklerin ana gündem maddeleri çevre ve iklim odaklı. Ne yazık ki dünya çapında her yıl 2 milyar tondan fazla kentsel katı atık üretiliyor ve bunların neredeyse yarısı güvenli bir şekilde yönetilemiyor. Plastik ambalajların, tek kullanımlık ürünlerin ve kağıdın en fazla kullanıldığı yerler ise ofisler. Ofislerdeki sürdürülebilirliği sağlayabilmek adına WWF “Yeşil Ofis” programını hayata geçirdi. Program kapsamında kurumlara ve çalışanlara çevre bilinci kazandırılması, doğaya ve çevreye karşı duyarlılıklarının hem iş hem de özel hayatlarında devam ettirilmesi amaçlanıyor. PASHA Bank da gerçek bir dönüşümü tetiklemek ve çalışanlarını bu dönüşümün önemli bir parçası haline getirmek üzere “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Programı”na katılım sağladı. Program kapsamında bilinç artırma, ofis ve atıklar olmak üzere 3 ana hedef üzerinde 69 adımdan oluşan bir yol haritası hazırlandı. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 9 yıldan bu yana vizyonu iş dünyası ve toplum için yeni ve kalıcı değerler yaratmak olan, misyonundaki sosyal ve çevresel duyarlılığı ile toplumun bugününe ve geleceğine değer katan PASHA Bank, kurumsal sosyal sorumluluk anlamında 2023 yılında WWF-Türkiye’nin “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” programında seçilen taahhütlerle belirlenen hedefleri Genel Müdürlük Binası’nda başarıyla tamamlayarak “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diplomasını almaya layık görüldü.

“Bugünü ve geleceği koruyoruz !”

PASHA Bank olarak, önceliklerinin her zaman çalışanlarının ve toplumun çevresel farkındalığını arttırmak olduğunu ve bu kapsamda pek çok projeye imza attıklarını belirten PASHA Bank Genel Müdür Vekili A. Hale Yıldırım, ‘’ Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Diploması, kurumların ofis düzeyinde çevresel etkilerini değerlendirdikleri ve iyileştirmeler yaparak sürdürülebilir geleceğe katkıda bulundukları bir sürecin sonunda elde edilmektedir. Sürdürülebilirlik, PASHA Bank’ta iş yapış biçimimizin temel bir parçasıdır, WWF-Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, ofisimizin çevre dostu olmasında ve sürdürülebilir uygulamaları güçlendirmekte bize ilham vermiştir. Kağıt israfını önlemek, tüketimi azaltmak, pandemi dönemi ile başlayan tek kullanımlık kağıt/plastik malzeme kullanımlarını sonlandırmak, ofis içi sıcaklığı iki derece azaltmak, fazla su ve elektrik tüketimini asgariye indirmek, geri dönüşümü özendirmek gibi pek çok konuda WWF-Türkiye’nin bize verdiği 69 maddelik hedef listesini başarıyla tamamlayarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzda önemli bir yol katettik. Yeşil Ofis Diplomamızı alarak, çevresel etkimizi en aza indirme hedefimiz doğrultusunda adım atmaktan gurur duyuyoruz. PASHA Bank ve çalışanları bugünü ve geleceği koruyor, daha yeşil bir dünya için çalışıyor” açıklamalarında bulundu.’’

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası’ndan “100. Yıl Bonosu”

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yıldönümünde yeşil borçlanma aracı olan ‘100. Yıl Bonosu‘nu halka arz ediyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, talep toplama tarihi 15-19 Nisan olan ‘100. Yıl Bonosu’nda alt limit 1000 lira olarak belirlendi. Bu halka arz ile birlikte yatırımcılar ilk kez İşCep aracılığıyla da talepte bulunabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, sürdürülebilir ekonominin tesisinde finans sektörünün üstlendiği role ilişkin ‘Gerek sosyal sorumluluk çalışmalarımızda gerekse ana faaliyet alanlarımızda 100. yılımızın coşkusunu tüm paydaşlarımızla, tüm ülkemizle paylaşmak en büyük arzumuz. 100. Yıl Bonosu’nu da bu bakımdan çok kıymetli buluyorum.’ ifadelerini kullandı.

Bononun vade başlangıç tarihi 22 Nisan, vade bitiş tarihi İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümü 26 Ağustos olarak belirlendi.

‘100. Yıl Bonosu’ ile İş Bankası, halka arz yöntemiyle tüm tasarruf sahiplerine yönelik Türkiye’nin ilk yeşil finansman bonosunu sunuyor.

İhraçtan sağlanan kaynak yeşil projelere verilen kredilerin finansmanı için kullanılırken, halka arza katılan her bir yatırımcı adına da TEMA’ya bir fidan bağışı gerçekleştirilecek.

İş Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan ‘Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil Kira Sertifikası, Sürdürülebilir Kira Sertifikası Rehberi’nde belirtilen esaslara uygun olarak Aralık 2023’te de nitelikli yatırımcılara yönelik 500 milyon lira tutarında, iki yıl vadeli yeşil tahvil ile bankacılık sektöründe yurtiçinde lira cinsinden ilk yeşil borçlanma aracı ihracını gerçekleştirmişti.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

MERKEZ BANKASI 818 MİLYAR LİRA TARİHİ ZARAR AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar ettiği açıklandı. 818,2 milyarlık zarar KKM ödemelerinden kaynaklanıyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 2023 yılı bilançosunu açıkladı.

Buna göre realize edilen zararın 818,2 milyar TL olduğu bildirildi. Henüz realize edilmemiş “diğer” kalemler toplamı da 817,8 milyar TL olarak sabitlendi. Bu iki kalem; taşınan açık döviz pozisyonları ve KKM kur farkı ödemelerinden kaynaklandı.

Merkez Bankası’nın son 10 yıla dair yıllık karı/zararı (milyar lira) şöyle:

* 2013 +5,0 milyar TL
* 2014 +8,6 milyar TL
* 2015 +13,8 milyar TL
* 2016 +9,5 milyar TL
* 2017 +18,3 milyar TL
* 2018 +56,2 milyar TL
* 2019 +44,7 milyar TL
* 2020 +34,5 milyar TL
* 2021 +57,5 milyar TL
* 2022 +72,0 milyar TL
* 2023 -818,2 milyar TL

Resim

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.