Connect with us

BANKA HABERLERİ

BANKA HİSSELERİ NİÇİN DEĞER KAZANDI NASIL ÇÖKTÜ

Yayınlanma:

|

Vikipedi’de Borsa’nın tanımı şu şekilde yapılmıştır. Borsa veya sermaye piyasasının değişimi, alınıp satılabilir menkul kıymetler, emtialar, döviz, vadeli işlemler, ve opsiyon sözleşmelerinin halka açık satıldığı veya satın alındığı organize bir piyasadır. Sermaye piyasası, üretken faaliyetleri destekleyen bir yatırım mekanizması oluşturur ve borsa ise, bu amaca ulaşmak için kullanılan bir pazardır. Borsa, yatırımcıların faaliyetleri için güvenli bir ortam yaratmasının yanı sıra düzenli işlem mekanızmasına, güncel fiyatlara, ve gerçek zamanlı alışveriş yapmaya sahip olmasından dolayı popülerdir.

Özellikle ticari mal takası ve vadeli işlem sözleşmelerinin o dönemin koşulları altında ifade edebileceğimiz borsa’lar üzerinden işlem görmesi yüzyıllar öncesine kadar geriye gitmekte olduğunu söyleyerek yazıma başalmış olayım. Tarih boyunca çok net bir şekilde görülmüştür ki borsalarda en önemli kriter “Şeffaflık” ve “Güven” unsurlarının her zaman piyasada bulunması gerekliliğidir. Diğer tüm hususlar bu iki ilkenin üzerine inşa edilmiştir.

Ülkemizde yaklaşık 2 aya yakın zaman diliminde BİST Bankacılık hisseleri ile VİOP Banka hisseleri üzerinde oluşan fiyat/hacim anomalileri yukarıda bahsettiğim bu 2 unsurun maalesef küçük yatırımcılar nezdinde yitirilmesine neden olmuştur.

Gelin isterseniz banka hisselerinde 18 Temmuz 2022’de başlayan ancak esas +%10’luk günlük tavan yükseliş hareketlerinin başladığı 17 Ağustos tarihinden bugüne kadar borsa’da yaşananların bir otopsisini yapmaya çalışayım.

XBANK Bankacılık Endeksi (Temmuz-Eylül, günlük)

BİST bünyesinde yer alan Bankacılık Endeksi (XBANK) 5 Temmuz tarihinde en düşük 1890 seviyesinden 13 Eylül günü en yüksek 5102 seviyesine kadar 2 ay içerisinde +%170 düzeyinde olağanüstü bir yükseliş gerçekleştirmiştir.

Aynı dönem içerisinde BİST-30 içerisinde yer alan Halkbank (HALKB) hissesi en düşük 4.54 TL (6 Temmuz) en yüksek 16.64 TL’ye (13 Eylül) +%266 düzeyinde 3 misline yaklaşan düzeyde aşırı yükseliş gerçekleştirmiştir.

HALKBANK Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

BİST.50 endeksi içerisinde yer alan bir diğer kamu bankası olan Vakıfbank (VAKBN) hissesinin fiyat hareketleri de aynı tarih aralığında doğal olarak benzerdir. 6 Temmuz’da en düşük 3.42 TL seviyesinden işlem gören Vakıfbank hissesi, 13 Eylül’de 15.66 TL seviyesine kadar +%358 düzeyindeki bir yükseliş ile gerçekleştirilmesi oldukça zor olan bir rekora imza atmış oldu!

VAKIFBANK Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

Buraya kadar incelediğimiz görseller eşliğinde 2 ay gibi kısa zaman dilimi içerisinde yaşanan 2.5-3.5 kat getiriler karşısında dudaklarınız muhtemelen buruşurken sıkı durun çok daha sağlam getiriler daha gerçekleşti.

Mesela BİST.100 endeksi içerisinde yer alan Şekerbank (SKBNK) hissesinde yaşanan fiyat anomalisi takdire şayan bir başka durum olmuştur. 6 Temmuz tarihinde 1.03 TL en düşük değerden işlem gören hisse, 13 Eylül tarihinde en yüksek 5.37 TL’ye +%421 düzeyinde müthiş bir yükselişe imza atmış bulunmaktadır. Şekerbank hissesinin büyüklüğü, işlem hacmi,..vs gibi kriterler yanında kendisinin diğer 2 büyük kamu bankası kadar olmaması sebebi ile burada doğal olarak fiyat anomalilerinin yaşanması çok daha makul görülebilir.

ŞEKERBANK Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

Peki kamu bankaları özelinde borsada yaşanmış olan aşırı fiyat anomalilerinden borsadaki diğer özel banka hisselerine nasıl yansıdı? 6 Temmuz’da en düşük 13.57 TL’den işlem gören Garanti Bankası hissesi (GARAN), 13 Eylül’de 31.64 TL’ye kadar +%133 düzeyinde bankacılık endeksinden (XBANK) daha düşük bir getiri sağlamıştır.

Garanti Bankası Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

6 Temmuz’da en düşük 4.39 TL’den işlem gören İş Bankası hissesi (ISCTR), 13 Eylül’de 13.49 TL’ye kadar +%207 düzeyinde bankacılık endeksinden (XBANK) çok daha yüksek bir getiri sağlamıştır.

İş Bankası Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

6 Temmuz’da en düşük 7.74 TL’den işlem gören Akbank hissesi (AKBNK)13 Eylül’de 19.14 TL’ye kadar +%147 düzeyinde bankacılık endeksine (XBANK) yaklaşan miktarda yüksek bir getiri sağlamıştır.

Akbank Spot Hisse Fiyatı (Temmuz-Eylül, günlük)

Yazımın buraya kadar olan bölümünde sizlere sadece bankacılık hisse fiyatları üzerinde yaşanan aşırı fiyat hareketlerini içeren dönemin tek tek banka bazında bir fotoğrafını vermeye çalıştım.

Bundan sonrasında makinemizin zoom seviyesini biraz daha arttırarak olayı incelemeye devam edelim.

6 Temmuz – 16 Eylül tarihlerini içeren dönem arasında gerçek zamanlı borsadaki banka hisselerindeki takas değişimlerine bir göz atalım. Halkbank hissesinde en çok alım yapan ilk 5 kurum Citibank, Yatırım Fonları, HSBC Bank, Info Yatırım ve Deutschebank şeklinde sıralanmaktadır. Citibank ve Deutschebank kurumlarından yapılan net Halkbank hissesi alımı +49 Milyon Lot civarındadır.

Halkbank Hisse Takas Analizi (Temmuz-Eylül)

Doğal olarak benzer bir durum Vakıfbank hissesinde de yaşanmıştır.  Vakıfbank hissesinde en çok alım yapan ilk 5 kurum Citibank, Yatırım Fonları, Ahlatçı Yatırım, HCBC Banka ve Deutschebank şeklinde sıralanmaktadır. Citibank ve Deutschebank kurumlarından yapılan net Halkbank hissesi alımı +105 Milyon Lot civarındadır.

Vakıfbank Hisse Takas Analizi (Temmuz-Eylül)

İşbankası ve Garanti Bankasının hisse takaslarına aynı dönem içerisinde baktığımızda yabancı kurum alımları öncelikli olmak üzere yerli ve yabancı aracı kurumlarının yüklü alımlar yaptıklarını görüyoruz. Tabii yabancı kurumlar üzerinden gerçekleşen tüm alımların %100 Bıyıklı Yabancı mı? yoksa Bıyıksız Yabancı mı? olduğuna dair kesin bir bilgimiz olamaz! (son dönemde borsadaki yabancı girişinin yaklaşık $800 Milyon olduğunu biliyoruz. Bu miktar endeks üzerindeki %60’a yaklaşan yükselişi açıklamaya yeterli değildir)

Hisse takas analizimize ilk 5 Net Alıcı ve Net Satıcı Kurumlar şeklinde ilgili dönem için bir göz attığımızda resimde çok fazla bir değişiklik ortaya çıkmıyor. Kamu bankaları takasının %90’a yakın miktarı Halk Yatırım ve Vakıf Yatırım şeklinde doğal olarak kendi aracı kurumlarının elinde bulunmaktadır. Dolayısıyla kamu banka hisselerindeki mutlak kontrol yetkisinin ilgili aracı kurumlar elinde olduğunu zaten biliyoruz.

Halkbank Hızlı Takas Analizi (Temmuz-Eylül)

Bu arada banka hisselerinin Borsa endeksindeki ağırlıklarını da sizlerle paylaşayım.;

AKBNK %5.74 (BİST.30)

GARAN %2.34 (BİST.30)

HALKB %1 (BİST.30)

ISCTR %4.72 (BİST.30)

SKBNK %0.51 (BİST.100)

VAKBN %1.03 (BİST.50)

Banka hisselerin 2 aylık zaman dilimi içerisinde %250-%450 arasında değişen düzeylerde yükselişler kaydetmiş olması doğal olarak banka hisselerinin BİST endeksleri içerisindeki ağırlıkları nispetinde endeks yükselişine katkıda bulunmuş olduğunu da biliyoruz. Bu bilgi ise, en çok nerede işimize yaramaktadır? Tabiiki de kaldıraçlı işlemlerin yapılmakta olduğu Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında olacaktır. (BİST-VİOP) Vadeli BİST.30 endeksi (F_XU030YakınVade) kontratlarının yaklaşık 13 Kat kaldıraç imkanına sahip olduğunu göz önüne aldığınızda, Temmuz-Eylül dönemi içerisinde spot piyasadaki bankacılık hisselerinde yaşanan yükselişlerin Vadeli BİST.30 endeksine önemli derecede pozitif katkısı olmuştur. Ancak gerek spekülatif, gerekse korunma amacı (hedging) ile vadeli endeks ve vadeli hisse senetleri üzerinden satış (kısa) pozisyon açmış olan yatırımcıların teminat tamamlama çağrıları günlük bazda 1 MilyarTL zaman zaman aşmıştır. (birileri fena çarpıldı)

Vadeli BİST.30 Yakın Vadeli Kontratı (F_XU030YVADE)

14 Temmuz tarihinde en düşük 2580.75 değerini gören vadeli BİST.30 endeks kontratı 13 Eylül tarihinde 4424.50 seviyesine kadar +%71.4 düzeyinde pozitif endeks değişimi yaşamıştır. Vadeli piyasalarda bu dönem içerisinde özellikle Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren 2 şey daha yaşanmıştır. Birincisini geçtiğimiz günlerde Sevgili Ömer Gencal twitter sayfasında çok güzel bir şekilde özetlediği için kendisinin izni ile burada bir alıntı yapmak istiyorum.

https://twitter.com/omgencal/status/1569679480909594629

BİST Spot – VİOP Vadeli Arbitraj Stratejisi

Kaynak: Ömer Gencal

Öncelikle BİST.Repo piyasasından 2 haftalık vadede %13.75 faiz ile TL borçlanılır. Daha sonra BİST Spot hisse senetleri piyasasından bir banka hissesini satın alınır ve eş zamanlı bir şekilde en yakın vadeyde aynı vadeli banka hissesinde satış yapılır. Yıllık bazda geçtiğimiz gün spot-vadeli arbitraj stratejisi getirisinin %82.51 seviyesine kadar yükseldiğine şahit olduk. TL borçlanma maliyetini düştüğümüzde Net %68.76 düzeyinde bir arbitraj getirisi sağlanmış olundu.

Spot hisse senedi piyasasında bankalardan başlayan eksi %10 taban hareketinin fitilini de vadeli banka hisse kontratlarından başlayarak başlangıç teminatlarının 14 Eylül tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 ila 8.5 kata varan düzeylerde arttırılmış olması yatmaktadır. Örneğin AKBNK Vadeli Kontratının Başlangıç teminatı 160 TL’den 350 TL’yeGARAN Vadeli Kontratının Başlangıç teminatı 290 TL’den 575 TL’ye, HALKB Vadeli Kontratının Başlangıç teminatı 90 TL’den 300 TL’yeSKBNK Vadeli Kontratının Başlangıç teminatı 30 TL’den 250 TL’ye ve son olarak da VAKBN Vadeli Kontratının Başlangıç teminatı 70 TL’den 285 TL’ye yükseltildi. Temmuz ayından başlayarak Ağustos ayı yarısından itibaren özellikle son 1 ay içerisinde BİST Spot Banka Hisseleri ile VİOP Vadeli Banka Kontratları üzerinden yürütülmekte olan hareketler haliyle vadeli fiyatların da yükselmesi nedeniyle bankalarda 20 mislini aşan kaldıraç düzeyleri ile karşı karşıya kalınmasına sebep oldu.

Vadeli Piyasa (VİOP) Başlangıç Teminat Değişikliği

Başlangıç teminatlarında aracı kurumların kendilerini ve yatırımcılarını korumak adına alınan bu teminat değişikliği kararının geç gelmesine karşılık yerinde bir karar olduğunu ifade etmek isterim. Kararın ilan edilmesi ile birlikte de 13 Eylül tarihinde banka hisselerinden başlayan çözülme hareketinin fitili ateşlenmiş oldu.

Son olarak şunu söylemek isterim ki son haftalarda piyasalarda yaşanan hareketlerin saçmalığını rasyonel bir şekilde açıklamaya hiç çalışmayacağım. Bunu piyasalarda çalışan yüzlerce yatırım danışmanı, analist, stratejist,..vs. zaten bir şekilde sürekli yapıyor. Sadece şunu söylemek isterim ki çeşitli analizler ile göstermeye çalıştığım bu hareketler hiç normal değil, Dünya Borsaları da bu şekilde işlemiyor.

Son Söz: Hayatta kendisini çok akıllı zanneden Dünya’nın en aptal insanıdır.

Doç. Dr. Evren BOLGÜN – paraanaliz.com

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

BANKA KİRALIK KASA ÜCRETLERİ 20 BİN LİRAYI GEÇTİ

Yayınlanma:

|

Son yıllarda banaklardaki kiralık kasalara olan talep patlamasını bankalar fırsata çevirdi. Kiralık kasalar Bankalar için ciddi ücret ve komisyon geliri sağlarken  alınan depozitoları bazı bankaların vadesizde blokeli tutması ise müşterilerin tepki ve şikaytelerine neden oluyor.

TCMB ve BDDK’nın bu alanda düzenleme, denetleme yapmaması bankaların elini serbest bırakırken çoğu bankada boş kiralık kasaların kalmaması da kira ücretlerin fahiş düzeye ulaşmasına neden oldu.

Bazı bankalar yıllık ücretleri 20 bin Lirayı geçerken; müşterilerin rabet ettiği küçük kasa kiraları dahi 2-9 bin TL arasında değiştiği görüldü. Bankalar arasındaki kira ücret farkını açılmasında TCMB’nin bu alanda düzenleme yapmaması neden oldu. İŞBANK ve YAPI KREDİ Bankaları kiralık kasa ücretlerinde en fazla tarife ile ön plana çıkmış durumda. Kamu ile Katılım Bankaları özel bankalara göre daha makul kira ücret talep ettiği görüldü.

Kiralamadan önce mutlaka araştırın, pazarlık yapın

Bankalar arasında kiralık kasa ücret farkının fazla olması müşterileri banka banka dolaşıp fiyat almaya yönlendirirken, özellikle İstanbul gibi metropollerde bankalardaki boş kiralık kasa olmaması da vatandaşı çaresiz bankaların insiyatifine bırakmış durumda. Diğer taraftan özellikle banka ürünlerini kullandığınız banka ile kira ücretlerinde pazarlık yapılması faydalı olacaktır. Zira bazı bankalar müşterilerini kaybetmemek için ücretlerde indirim veya hiç almama yöntemini veya depozito almama yönünde ayrıcalıklar uygulayabiliyor. Depozitonun döviz veya vadeli hesapta tutulması ileriye yönelik maddi kaybı da önlerken, bazı bankaların depozitoyu vadesizde TL olarak tutması müşterilerin tepkisine neden oluyor.

Anahtar kaybolur is ene oluyor?

Kiralık kasalar biri bankada biri de müşteride olmak üzere çift anahtar ile açılabiliyor. Kasa anahtarı müşteri kaybetmesi halinde, çilingir ve kilit değişim için depozito almayı tercih ediyor. Diğer taraftankiralık kasa sahibinin vefat etmesi halinde noter huzurnda mirasciların gözetiminde kasalar açılarak çıkan varlıklar tutanağa geçirilip, mahkeme kararı ile hak sahiplerine veriliyor.

Kiralık Kasalar niçin tercih ediliyor

Son yıllada Dolarizasyon ve Piyasalardaki Güvenin kaybolması Kiralık Kasalara olan talebi artırırken; kiralık kasalarda ciddi döviz ve Altın biriktiğini tahmin temek zor değil. Zira, son yıllarda yaşanan su baskınlarından olumsuz etkilenen banka kasalarının noter huzurunda açılmasında kasalardan döviz ve altın çıktığı tespit edilmişti. Diğer taraftan, son yıllarda Ukrayna, Rusya savaşı ile gelen yabancı vatandaşlar yanında gurbetçi olarak yurt dışında çalışan Türk Vatandaşlarının da kiralık kasalara olan talep arttığı gözlemlendi.

Dikkat Sigorta kapsamında değil 

Özellike döviz ve altın gibi varlıklar kiralık kasalara konurken bu kasaların hısrızlık, yangın gibi olumsuzlukta banka sigorta kapsamında olmadığı bilinmesi gerekiyor. Son Kahramanmaraş merkezli depremde çoğu bankanın kiralık kasaları hasar görülürken bazı kasalara ulaşılamamış vatandaş maddi kayıplar yaşanmıştı.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Yapı Kredi’den 500 milyon dolarlık borçlanma

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yapı Kredi 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracını tamamladı. İhraçta nihai getiri yüzde 9,75 olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi’nin başarıyla tamamladığı işleme, yurt dışı yatırımcılardan iki katından fazla talep geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, güçlü sermaye yapılarını koruyarak, geleceğe sağlam adımlarla ilerlediklerini belirterek, ‘2024 yılının ilk ayında sağlıklı bilanço yapımızı daha da iyileştirmek adına Yapı Kredi olarak, 650 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşamıştık. Son olarak 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracımıza gelen iki katından fazla talep ile aynı gururu bir kez daha yaşadık.’ ifadelerini kullandı.

2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonundan itibaren uluslararası piyasalardan sağladıkları kaynağın yaklaşık 2 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Erün, ‘Uluslararası piyasalarda, bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için fark yaratarak bir adım önde olmayı sürdüreceğiz.’ değerlendirmesinde bulundu.

Yapı Kredi’nin ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç edilmesi işleminde Abu Dhabi Commercial Bank, Bank of America, Citibank, Emirates NBD, Morgan Stanley ve Standard Chartered görev aldı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Yatırım Tavsiyesi: Çikolata alın

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • TCMB’nin geçen haftalarda dezenflasyon sürecini tesis etmek adına atmış olduğu güçlü adımlar ya da tabir caizse el freni çekmesi sonrasında döviz piyasasında türbülans iyice azalsa da, ilacın yan etkisi bu sefer de hisse senetlerini vurdu. TL referans faiz oranının %52,42 seviyesine yükselmesi dahası %60 seviyesini aşan kredi faizleri, şirket performanslarını negatif etkilemeye başladı.
  • Yüksek faizin kredi piyasasını soğutmaya başladığını, krediye ulaşımın da zorlaştığını (miktarsal sıkılaştırma) tüketicinin kredi olmadan talebi yavaşlattığını, şirketlerin yüksek kredi faizleri karşısında beklemeye geçerek yatırımı da yavaşlaması / ertelemesi, elbette borsa için iyi bir haber teşkil etmiyor. TCMB’nin agresif adımlarının Türkiye’ye mesafeli bakan yabancı yatırımcının ‘soğukluğunu’ kıracağını ve Türkiye’ye geri geleceklerini fiyatlayan Borsa İstanbul’un lokomotif endeksi bankacılık sektörü bile dün olumsuz havadan negatif etkilenerek günü %2,60 düşüşle tamamladı (geçen haftayı %12,87 yükselişle güçlü bir şekilde tamamlamıştı). Genele yayılan satışların gölgesinde ana endes de %2,5 düşerken, CDS risk primi 318 baz puan ile yatay bir seyir izledi. USDTRY kuru ise kamu kontrolünde bebek adımları ile yükselişine devam ederken 32,20 seviyesine geldi.
  • Haber akışında, Hazine ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında deprem bölgesine 500 milyon euro finansman desteği sağlanmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalanırken, Türk Eximbank, Japon İhracat ve Yatırım Sigorta Kuruluşunun (NEXI) %100 oranında sigortası ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının garantisi altında bir bankalar konsorsiyumundan 140 milyon Euro tutarındaki 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Kredi kanallarının uygulanan ortodox para politikaları ve yüzünü Batıya dönen Türkiye sonrasında kademeli bir şekilde açılacağını paylaşmıştık.
  • Yurtdışı cephede ise sakin havanın korunduğunu görüyoruz. Paskalya haftası olması ve Cuma ve Pazartesi günlerinin pek çok ülkede tatil olması nedeniyle haftanın genelinin de yavaş ilerleyeceğini belirtmiştik. Dün fiyat boyları kısalırken, piyasalar ABD’de Cuma günü FED’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi bekliyorlar. PCE verisinin Şubat ayında %0,3 yükseleceği, yıllık bazda ise %2,8 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor. Bu oranların üzerinde bir artış görülmesi durumunda, Haziran ayında yönelik beklenen faiz indiriminin de zarar görebileceğini düşünüyoruz. FED Başkanı Powell’ın geçen hafta ümitleri yeşerten açıklamaları ardından vadeli işlemler Haziran’da %60 olasılıkla faiz indirimine gidileceğini fiyatlıyorlar.
  • Bültenimizi pek de sıkıcı olmadan ya da gündemin sakin olması nedeniyle aynı şeyleri tekrar etmeden biraz da son günlerin popüler konusu kakao fiyatlarına bakmak istiyoruz. Dün kakaonun ton fiyatı 10bin doları aşarak rekorunu daha da geliştirdi. Yükselişin arka planında olumsuz hava koşullarının ve regülasyonların etkili olduğu görüyoruz. Seneyi 4bin dolar civarından karşılayan kakaonun %130 artış kaydetmesi sonrasında çikolata fiyatlarının artacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Hazır emtialardan söz etmişken, DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin sakin bir seyir izlemesine paralel, altın ve bitcoin defans hattını güçlü tutarak sırası 2,175 ve 70bin dolar seviyelerinde işlem görmeye devam ettiklerini not edelim. Teknik bir bakış açısı ile altında 2,550 dolar hedefimizi korurken, Bitcoin’in cephesinde ise riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.
  • ABD’nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde bulunan yaklaşık 2,5km uzunluğundaki Francis Scott Key Köprüsü, büyük bir geminin çarpması sonucu çöktü ve köprü üzerindeki araçlar suya düştü. Baltimore köprüsünde meydana gelen kaza sonucu ABD ticaret performansının olumsuz etkileme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya genelinde borsaların Paskalya tatili nedeniyle erken bitecek olan haftada yön bulmakta zorlandıklarını görüyoruz. Japonya borsası, YEN’in dolar karşısında 151,80 seviyesine yaklaşması ve Japonya Merkez Bankası’nı (BOJ) piyasaya müdahale edebileceği endişesine rağmen ihracat performansının artacağı beklentisi ile yükselirken, Şangay borsası ise geriledi. BOJ, en son Ekim 2022’de yen dolar karşısında 151,94 seviyesini gördüğünde piyasaya müdahale etmişti. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) para politikası kararını günün ilerleyen saatlerinde açıklayacak. Beklenti, merkez bankasının politika faizini sabit tutacağı yönünde ancak piyasalar Haziran ayında faiz indirimine gidileceğine dair ipucu verilmesini bekliyor.

>Kakao

Dünyanın başlıca kakao üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili’ndeki büyük kakao işleme tesisleri, fiyatı hızla artan kakao çekirdeklerini satın alamadıkları için kakao işlemeyi azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Bu durum, dünya genelindeki çikolata fiyatlarının daha fazla yükseleceği anlamına geliyor.

1711518483da78b605f7a756fdd2b6419103768d9d_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.