ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Piyasalarda panik havası: Ne var ne yok sat, nakite geç!
Yayınlanma:
1 ay önce|
Yazan:
BankaVitriniKüresel hisse senetleri geride bıraktığımız haftayı sert bir satış baskısı ile tamamladı. Bu tablonun arkasında yatay üç ana nedeni irdeleyerek yeni haftayı da karşılamak isteriz.
Belki pek çok okurumuz için çok bir anlam ifade etmese de, bir trader (işlemi) olarak sert Japon Yeni hareketlerinde oldum olası çekinmiş hatta korkmuşumdur. Japon Yeni, FX piyasasında, ABD Doları ve Avrupa’nın ortak para birimi EUR ardından en çok işlem gören üçüncü para birimi olarak iddialı bir konuma sahip. Dahası yaşlı ve tasarruf alışkanlıkları oldukça yüksek olan bu coğrafya, teknik olarak uzun bir süredir büyüme endişeleri yaşanırken, düşük faiz ortamını ihtiyaç duyuluyor. Geçen hafta, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 2009 yılından bu yana en sert faiz artırımına gitmesi ve ayrıca tahvil alım programını da daraltarak yaklaşık 5 trilyon USD’lik bilançosu azaltma ve tahvil piyasasından yavaşça çekilme planı hakkında yol haritası sunması, Japon Yen’in adeta kükremesine neden oldu. Uzun bir süre negatif, hatta %0 faiz oranına sahip bankanın ‘şahin’ bir duruş sergilemesi ardından JPY dolar başına bu sabah 145 seviyesinin de altına gelerek tepeden %10’dan fazla değerlendi. Bültenimizi yakında takip eden okurlarımız 158 seviyesinin altında haftalık kapanışlara ne kadar önem verdiğimizi hatırlayacaklardır. Aşağıda 127 – 162 seviyesinin %50 ve %61,8 Fibonacci düzeltme seviyeleri olan sırası ile 144,66 ve 140,56 seviyelerine dikkat edeceğiz.
Neredeyse 3-4 hafta önce 162 seviyesini test ederek son 1986 yılın bu yana en düşük seviyesini gören Japon Yen’nin başka bir hikâyesi daha var. Şöyle ki, Japonya’da yerleşik bireysel yatırımcılara yönelik, Japon Yeni dışında diğer para birimleri cinsinden ihraç edilen yabancı tahvillerin ve diğer borçlanma araçlarının satışını ifade eder Uridashi piyasası var. Bu piyasada, yatırımcılar genellikle Japon Yeni cinsinden düşük faizli borçlanma yapıp, yüksek faizli yabancı para birimlerinde yatırım yaparlar. Bu, Japonya’nın düşük faiz oranlarından yararlanarak, daha yüksek getiri elde etmek amacıyla yapılan bir “carry trade” stratejisidir. Japon Yeni, düşük faiz oranları nedeniyle bu tür işlemler için yaygın olarak kullanılır. Bu strateji, özellikle Japonya’da düşük faizlerin uzun süre devam ettiği dönemlerde popüler olmuştur (hatırlayınız Japon ev kadınları metaforu). Lâkin, son günlerde sert bir değerlenme içinde olan YEN’in carry trade işlemlerinin de hızla kapanmasına neden olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Son bir senedir ortodox para politikası izleyen ve olumlu anlamda ayrışan TL’nin gelişmelere kayıtsız kaldığını söyleyemesem de, TL’nin süreçten en az zarar aldığının da altını çizmem gerekiyor.
TCMB’nin bugün açıklanacak ve arızi (geçici) nedenlerle yüksek sonuçlanacağı yönünde yapmış olduğu Temmuz ayı enflasyon iletişimi ardından, olası bir faiz indirimi için şartların da henüz oluşmadığı yönünde sözlü yönlendirmenin pek de gecikmediğini not edelim. Yine de, yüksek faiz oranlarının özellikle şirketler kesimini ciddi mânâda zorlamaya başladığını görüyor ve bu minvalde, yılın son çeyreğinde her ne kadar bebek adımları ile de olsa TCMB’nin FED’in düştüğü hataya düşmeden faiz indirimlerine başlayacağını düşünüyorum. Para aktarım mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışması için tıpkı alınan antibiyotiğin bünyede hastalığı tedavi etmesi için belli bir süreye ihtiyacı olduğunu ya da ekonominin atılan adımların etkisini görmek için tıpkı Titanik gibi hızlı hamle yapamadığı gerçeğinden hareketle, faiz indiriminde geç kalınması siyaset kurumuna da bir noktada zarar verebileceğini göz ardı etmiyoruz.
JPY tarafında cereyan eden gelişmeler ardından, piyasalar son dönemlerde zayıf sinyaller veren ABD makro ekonomik verilerini takip ederken, Cuma günü açıklanan ve ABD ekonomisinin sağlığı açısından en önemli bilgiyi verdiğine inanılan istihdam raporu oldukça zayıf sonuçlandı. Tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 175bin artması beklenirken gerçekleşme 114bin oldu. İşsizlik oranı %4,1 beklenirken %4,3 gibi oldukça yüksek seviyede sonuçlanarak Ekim 2021 seviyesine geri döndü: kötüleşen işgücü piyasasının ekonomiyi resesyona karşı savunmasız hâle getirebileceği yönündeki korkular arttı. Maaş artışı yıllık bazda %3,7 beklenirken gerçekleşme %3,6 oldu. Bu veri tabuta çakılan son çivi olarak görülerek artık FED’in de dönülmez bir şekilde faiz indirim döngüsüne girdiğine kesin gözüyle bakılmasına neden olurken, hatta faiz indirimlerinde geç mi kaldı sorusunun da yüksek sesle telaffuz edilmesine neden oldu. Şöyle ki, pandemi sonrası “enflasyon geçicidir” diyerek politika hatası yapan ve akabinde %0 seviyesinden faiz oranın koşar adım 75’er baz puan ile %5,5 seviyesine çıkaran FED, neredeyse 1 yıldır politika faizini %5,25 – 5,50 bandından tutarak ekonomiyi de gereksiz yere çok fazla ‘sıkmış’ olabileceği konuşuluyor. ‘Yeniden politika hatası mı yaptın FED’ diye kafalarda deli sorular dolaşırken, vadeli piyasalar FED’den yılın son üç toplantısında toplam 125 baz puan faizi indirimi beklemeye başladılar. Ez cümle piyasalar FED bebek adımlarının ötesinde faiz indirimi talep etmeye başladılar! Bu minvalde, 18 Eylül toplantısına yönelik 50 baz puan faiz indirimine %74 ihtimal tanındığını da not edelim.
Zayıf istihdam verisi ve FED’in yine hata yapmış olabileceğine yönelik inanışlara paralel ABD Doları haftanın son iş gününde küresel bazda değer kaybederken, 10 yıllık gösterge ABD tahvili %3,77 seviyesine gerileyerek geçen hafta neredeyse 50 baz puan gerilemek suretiyle Aralık 2023 seviyesine geri döndü. Ortadoğu ekseninde artan jeopolitik riskler, FED’den geç kalmış olabileceği endişesi, Trump ve ekibinin zayıf dolar talebi ve elbette ABD ekonomisinin bitmez bir borç sarmalına girmesi ile küresel rezerv para konumunun her geçen gün biraz da daha sallanması gibi majör sorunların gölgesinde son haftalarda olumlu bir görünüm sergileyen kıymetli madenler, haftayı yine olumlu bir görünüm ile tamamladı. Güvenli liman JPY ve İsviçre Frangının (CHF) değer kazandığı haftada, altın 2,443 dolar ile tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışına imza attı. Teknik mânâda altında ilk hedef seviyemizin 2,550 dolar, orta/uzun vadede ise 3bin dolar seviyesine doğru emin adımlarla yürüyeceğini düşünüyoruz.
İstihdam verisinin normal şartlar altında hisse senetlerine de olumlu bir itici güç vermesi beklenirdi, ancak, FED’in geç kalması ile sert iniş riskinin belirmiş olması şirketlere pek de yaramadı. Dahası, son günlerde teknoloji şirketlerinin açıkladığı finansalların hayatımızı kolaylaştıran devrim niteliğinde yapay zekâdan (AI) kâr anlamında pek de yararlanmamış olduklarının anlaşılması ile sert bir satış baskısına maruz kaldıklarını görüyoruz. Intel hisseleri, çip üreticisinin temettüsünü askıya alması ve bir zamanlar baskın olduğu küresel konumunu kaybettikten sonra pahalı bir dönüşümü finanse etmek için iş gücünü azaltmasıyla, Cuma günü %26 düşerek 1974’ten bu yana en kötü gününü yaşadı! Yaşlı kurt Warren Buffett’ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway, ilk çeyrekte 115 milyon, ikinci çeyrekte ise 389 milyon hisse satışıyla, Apple pozisyonun %56’sını kapamış oldu! Şirketin elindeki nakit tüm zamanların rekorunu kırarak 277 milyara dolara ulaştı ve ABD devlet tahvillerine park edildi! Bu bilgilerin gölgesinde, teknoloji hisselerinin işlem gördüğü ABD’nin Nasdaq endeksi son üç haftada %10 gerilerken, en büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P500 endeksi %6’dan fazla satış baskısına boyun eğdi. Özellikle teknoloji cephesinde yoğunlaşan kâr satışları ile piyasaların volatilite namı diğer korku endeksi (VIX) Cuma günü 30 seviyesine dayanarak son beş ayın zirvesini test etti (borsadaki satış dalgasına karşı opsiyon koruması talebi arttı.).
Japon piyasalarındaki hareketlerin dünya piyasaları için neden olduğu carry trade olgusu, FED’in yine geç kaldığı endişesinin bir anda çığ gibi büyümesi ve devasa AI yatırımlarının teknoloji şirketlerine şimdilik finansal anlamda sanıldığı kadar (kâr) geri dönüşünün olmadığının anlaşılması ile ortalık adeta toz duman olurken, gözler bu noktada sonra Ağustos ayının üçüncü haftası düzenlenecek Jackson Hole toplantılarına çevrileceğini düşünüyoruz. O güne kadar geçecek sürede piyasaların kâr satışlarına devam etme ihtimallerini göz ardı etmesem de, büyük resimde oyun değiştirecek kadar bir bozulma görmemem nedeniyle, ucuzlayan fiyatların yatırımcıların yeniden iştahını kabartmasını bekliyorum.
BoJ’un geçen hafta oyun değiştirici bir şekilde faiz artırımına soyunması ile, YEN cephesinde görülen değerlenme, Asya piyasalarının ritmini bozarken, gösterge endeks Tokyo borsası (Nikkei) son 3 haftada zirveden %15 geriledi. Yeni gün ve hafta başlangıcında, Asya piyasalarında hâkim rengin yeniden kırmızı olduğunu görüyoruz. Nikkei %5,25, Kore borsası %6, Japonya’nın daha geniş tanımlı Topix endeksi ise haftayı %7 düşüşle karşılarken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde Nasdaq’ın %2,7 gerilediğini görüyoruz! Gelişmeler karşısında altın yeni haftada yatay bir açılışa imza tarak 2,445 dolar seviyesinde salınırken (sert yükseliş potansiyeli göz ardı edilmemeli), gümüş ise yine arzulanan hamleyi yapamazken, daha geçen hafta Trump’ın ‘gazı’ ile 70bin dolar seviyesini gören Bitcoin, azalan risk iştahını yardımı ile bir kez daha aşağıda 53bin dolar seviyesinin diplerine kadar geri çekilerek son 6 ayın en düşük seviyesini test etti. Görüleceği üzere piyasalarda büyük bir panik havası hâkim: Ne var ne yok sat, nakite geç…
USDTRY kuru ise gelişmelere pek de kayıtsız kalamayarak yeni haftanın ilk işlem gününde 33,250’li seviyelere yükselirken, yabancı indinde Türkiye’nin 5 yıllık vadede risklerini yansıtan CDS risk primi geçen hafta 260 baz puandan sert bir yükseliş kaydederek 291 seviyesine geldiğini de göz ardı etmeyelim. Bu eğilimde jeopolitik riskler kadar tırmanan diplomatik risklerin de payı olduğunu düşünüyoruz. CDS risk priminin yükselmesi, Türkiye’nin yurtdışı borçlanması (sigorta primi) daha pahalı kılıyor. Cuma gününü %3 düşüşle tamamlayan Borsa İstanbul’un bugün de küresel gelişmelere paralel satıcılı bir seyir izlemesini bekliyoruz. Gözler TSİ 10:00’da açıklanacak resmî Temmuz ayı enflasyon rakamlarında olacaktır. Aylık TÜFE artışını %3,5 seviyelerinde olması ve yıllık enflasyonun %62 seviyesine gerilemesi bekleniyor.
*USDJPY
Bültenimizi yakında takip eden okurlarımız, 158 seviyesinin altında haftalık kapanışlara ne kadar önem verdiğimizi hatırlayacaklardır. Son haftalarda tepeden %10’dan fazla değerlenen JPY cephesinde, aşağıda 127 – 162 seviyesinin %50 ve %61,8 Fibonacci düzeltme seviyeleri olan sırası ile 144,66 ve 140,56 seviyelerine dikkat edeceğiz.
Emre Değirmencioğlu
İlginizi Çekebilir
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
SON BAHAR GELİYOR YAPISAL REFORM SÜRECİNE GİRİLİRSE 2025 YILI İYİ GEÇEBİLİR..
Yayınlanma:
2 gün önce|
06/09/2024Yazan:
BankaVitriniEylül ayında ECB (Avrupa Merkez Bankası) ve FED (Amerika Merkez Bankası) faiz indirecek.
Yani yılın son çeyreğinden itibaren küresel piyasalarda risk algısı azalmaya başlacak. muhtemelen 2025 ilk çeyrekte küresel faiz oranları %’ lere kadar inecek, Türkiye’nin CDS’ i 300 baz puan olsa reel sektör ve hazine döviz bazında % 5-5,5’lar ile borçlanabilecek ve yüksek TL faizi karşısında nefes almaya başlayacak.
TL faizi Kasım- Aralık’ tan sonra kademeli düşse bile yabancı yatırımcı için hala cezbedici olacak, hele bir de yapısal reformlar yapılır, sıkı maliye politikası uygulanırsa sıcak paranın yanı sıra doğrudan yabancı yatırım da gelebilir, özetle şartlar stabilize olabilir.
Küresel ekonomik ve finansal konjonktürü iyi okumalı, bu son fırsatı kaçırmamalıyız.
Unutmayalım ki, fırsatları hazırlıklı olanlar yakalarlar..
Onur ÇELİK-CFO/SMM
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Gözler, FED’in faiz indirimine yön tayin edecek kritik istihdam raporunda
Yayınlanma:
2 gün önce|
06/09/2024Yazan:
BankaVitriniKritik gün geldi ve çattı. ABD’de son iki günde açıklanan istihdama yönelik veriler ardından piyasalar bugün KKTC saati ile 15:30’da açıklanacak ve ekonominin gidişatı hakkında en sağlıklı bilgiyi verdiğine inanılan tarım dışı istihdam verisine kilitlenmiş durumda. Hafta içi açıklanan iş fırsatları (JOLTS) verisinin Temmuz ayında son 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ardından dün açıklanan ADP özel sektör istihdamının da beklentinin oldukça altında kalması, işgücü piyasasının ivme kaybettiği yönünde işaretleri arttırırken, bugün açıklanacak verinin de önemini daha da artırdı.
FED Başkanı Powell’ın iş gücünde daha fazla zayıflamayı istemedikleri yönünde Jackson Hole toplantısında yaptığı kritik konuşma sonrası piyasalar 18 Eylül olağan FOMC toplantısına yönelik faiz indirimi beklentisine girereken, bu sabah itibariyle piyasalar -son dönemde zayıf gelen iş ilanları ve özel sektördeki düşük iş artışları sonrası- FED’in faiz oranında 50 baz puan indirme olasılığını %43’ye çıkardı.
Reuters anketine göre, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam raporunda 165 bin yeni iş artışı ve işsizlik oranının %4,2’ye gerilemesi bekleniyor. Piyasa beklentisinin altında kalacak bir gerçekleşme, faiz indirim beklentilerinin montanını artırmak suretiyle dolar zayıflığını artırabileceğini düşünüyoruz. 50 baz puanlık bir indirimden ziyade, FED’in düzenli (25 baz puan) bir faiz indirim patikasına soyunma ihtimaline bizlerin daha çok şans tanıdığını hazır yeri gelmişken söylemiş olalım.
Kritik istihdam kararı öncesi piyasalar son günlerde olduğu üzere yön bulmakta dün de zorlandı. Altının ons fiyatı 2,470 – 2,530 dolar aralığında salınmaya devam ettiği haftanın son işlem gününe 2,520 dolar seviyesinin kıyısından başlarken, küçük kardeş gümüş ise henüz arzu ettiğimiz performansın uzağında 29 dolar seviyesine yakın işlem görmeye devam ediyor. Direnişin parası bitcoin aradığı itici kuvveti hâlen daha bulamazken, Brent cinsi ham petrol haftanın kaybedeni olarak (%11 düşüş) ön plana çıkıyor. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş karşısında OPEC, üretim artışı kararını iptal etse de, petrolün ‘kafasını’ yukarı kaldıramadığını not edelim. FED’in faiz indirim sürecine soyunmasına geri sayım devam ederken, altının içinde bulunduğumuz dönemin ruhuna uygun olarak ışıldamaya devam edeceğini; daha da büyük resimde, zayıf dolar temasının korunacağını düşünmeye devam ediyoruz.
ABD ekonomisindeki faiz indirimlerinin boyutunu ve hızını belirleyecek kritik veri öncesinde ABD borsaları geceyi yine ufak ‘sıyrıklarla’ atlatırken, dolar, ABD istihdam verilerinin açıklanmasını bekleyen yatırımcılar nedeniyle zayıf seyrini korumaya devam ediyor. Geçen hafta uzun bir düşüş sürecinden sonra kâr alma ya da soluk alma ihtiyacı ile düşüş serüvenine ara veren doların piyasa kuru olan DXY, bu hafta yeniden değer kaybederek 101 seviyesine kadar geriledi. DXY’nin zemin kaybetmesi ile EURUSD paritesi yeniden 1,1120 seviyesine toparlanırken, kraliyet aslanı 1,32 seviyesine dayandı. Japon Yeni, Kara Pazartesi dolar karşısında kaydettiği sert kazanımları bu hafta yeniden hatırlarken, büyük resimde 2024 yılın en değerli seviyesine geldiğini de not edelim. Yen’in değer kazanmasına paralel bu sabah Asya borsalarının da dar bir bantta hareket ettiğini görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası Nikkei225 haftayı %5,5 düşüşle tamamlamaya aday görünüyor. Güçlü Yen, carry trade olarak adlandırılan ucuz parayı borçlan yüksek getirili paralara yatırım yapma stratejisini baltalayarak risk iştahını da azaltıyor. Yen güçlendikçe, carry trade işlemlerinin kapanması piyasaların moralini bozuyor.
Türkiye cephesinde ise dün her Perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık verilerini yakından takip ettik. Yurtiçi yerleşiklerin DTH artışı 30 Ağustos ile biten haftada parite etkisinden arındırılmamış seriye göre 1,3 milyar dolar azalmış. Böylelikle, yurtiçi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin DTH’ları 6 hafta sonra azalış kaydetti. Öte yandan, BDDK verisine göre, KKM cephesinde 1,6 milyar TL daha azalış yaşanırken, dolar cinsi anapara 47 milyar doların altına geriledi. KKM’den çıkış tam bir senedir kesintisiz bir şekilde devam ediyor. KKM’nin toplam mevduat havuzu içerisindeki payı %9’a yaklaşırken, TL mevduatın payı ise %52-%53 bandında salınmaya devam ediyor. TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 1 milyar dolar azalarak 149,4 milyar dolar düzeyine gerilerken, swap va kamu dövizleri hâriç net rezervler ise +8 milyar dolar seviyesine geriledi. Dün de belirttiğimiz üzere, zirve seviye 2 Ağustos tarihinde +21 milyar dolar seviyesi ile görülmüştü. Sn. Bakan Şimşek’in istifa dedikoduları, artan altın talebi ve beraberinde son 1 aydır oldukça volatil bir seyir izleyen küresel piyasalar TCMB’ye rezerv kaybettirdi.
Dün gözler uzun bir süredir takip edilen Orta Vadeli Program (OVP) çevrildi. Mevcut politikaların kararlılıkla sürdürüleceği yönünde mesaj ile enflasyonla mücadele kapsamında sıkı para politikasına ilave mali disiplin ve yapısal reformların devrede olacağının altını çizdi. OVP’ye göre 2024 yıl sonu TÜFE enflasyon beklentisi %41,5 seviyesine, 2025 sonu ise %17,5 seviyesine revize edildi. 2026 yılı için tek haneli enflasyon hedefinin korunduğunu gördük. OVP hesaplamasında kullanılan ortalama USDTRY tahminleri 2024 yılı için 33,20, 2025 için 42,00, 2026 için 44,40, 2027 için 46,90 oldu. Baz alınan döviz kurları, ekonomi yönetiminin TL’deki değerlenmeden pek de rahatsız olmadığını gösterdi.
Saat 15:30’da açıklanacak ABD istihdam raporu önem arz etse de, bizim için gece geç saatlerde açıklanacak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye ile ilgili kararı öncesinde haftanın bitmeyeceğini peşinen not edelim. Kurumun not güncelleyebileceğini düşünüyoruz. Hatırlatma yapmak gerekirse, Kurum Türkiye’yi B+ ile notlarken görünüm ise pozitifte duruyor. Pozitif görünüm, genellikle bir sonraki adımın da not artırımı olarak düşünülmesi için önemli bir işaret olarak kabul ediliyor.
Emre Değirmencioğlu
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Teknolojide balon, Yen’de değerlenme moral bozdu. TCMB rezervleri sert düştü!
Yayınlanma:
4 gün önce|
05/09/2024Yazan:
BankaVitriniKüresel mali piyasalar, FED’in neredeyse iki yılı aşkın bir zaman dilimi ardından ilk kez faiz indirimi için toplanacağı kritik 18 Eylül toplantısına geri sayarken, volatilitenin de dönem dönem yükseldiğine tanıklık ediyoruz. Ayın ikinci gününü bu minvalde sert satışların gölgesinde tamamlayan küresel mali piyasalar, dünkü günü ise adeta yara sarma ile geçirdi. Elle tutulur somut bir neden ya da gelişmenin olmadığı Salı gecesi yaşanan sert satışlarda, hisse senetleri, kıymetli madenler, kripto paralar derken likidasyon eğilimin (ne var ne yok sat) egemen olduğunu ve güvenli liman ihtiyacının ise arttığını görmüştük.
Mesela yapay zekânın ağır siklet şirketi Nvidia, geniş çaplı bir piyasa satışından nasibini alarak %10 düştüğü ve piyasa değerinde şimdiye kadarki en derin tek günlük düşüşü kaydettiği günün ertesi gününe yine pek de iyimser bir başlangıç yapamayarak %1,7 daha geriledi. Altın bir önceki hafta 2,530 dolar seviyesini test ederek tüm zamanların zirve seviyesin yoklaması ardından dün sabah saatlerinde piyasa stresine paralel 2,470 dolar seviyesine kadar gerilemesi ardından günü 2,500 dolar seviyesine toplamayı başardı. Daha geniş çaplı bir satış dalgası, Brent cinsi ham petrolün vadeli kontratlarının fiyatlarının bir haftadan biraz fazla bir süre içinde %10’dan daha fazla düşerek sene başından bu yana en düşük seviyeyi test etmesine neden oldu. Örnekler çoğaltılabilecek olsa da volatilitenin neden yaşandığına yönelik net bir cevabımız olmasa da, hisse senetlerinde lokomotif görevi üstlenen teknoloji şirket fiyatlarında balon oluştuğu endişesi ve Japon Yeninde devam eden değerlenmenin yatırımcıların morali bozduğunu düşünüyoruz.
Türk mali piyasaları da dün yurt dışı piyasalara paralel bir seyir izledi. Bir önceki gün açıklanan ve moralleri bozan enflasyon verisi ardından TCMB’nin net yabancı para pozisyonunun da 4,8 milyar dolar azaldığını gösteren analitik bilanço verileri (son dönemde en büyük günlük bozulma) moral bozukluğunu biraz daha tırmandırdı. Büyük resmi hatırlamak gerekirse: yerel seçimler sonrası, 1 Nisan tarihinde, -74,6 milyar dolar seviyesine kötüleşen TCMB’nin swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri, 2 Ağustos tarihinde, TL’ye yönelik ilginin artması ile +20,8 milyar dolar seviyesine yükselmesi ardından son haftalarda TL ve TL cinsi varlıklara olan ilgi eksikliği ya da TL’deki reel değerlenme senaryosunun azalması ile döviz cephesinde artan talebin de yardımı ile +7,8 milyar dolar seviyesine kadar kötüleşti. Söz konusu dönemde, Sn. Bakan Şimşek istifa dedikodularının TCMB’ye rezerv kaybettirdiğini görürken, son dönemlerde artan yurt dışı kaynaklı adını tam olarak koyamadığımız likidasyon veya piyasa volatilitesinin de TL’yi olumsuz yönde etkilediğini görüyoruz. Yabancı yatırımcılar, artan piyasa stresi ve likidasyon eğilimi ile ne var ne yok ‘sat tuşuna’ basarken, TL lehine açtıkları pozisyonları da pekâlâ azaltabiliyorlar. TCMB’nin rezerv kaybının hızlanması ile, sene başı, sene sonu bilanço çalışma kuru olarak belirlediğimiz psikolojik USDTRY 40 seviyesinin her ne kadar çok uzağında olsak da, 37-38 seviyelerinin makul olduğunu düşünmeye devam ediyoruz!
Yeni ayın ilk iş gününe enflasyonun düşeceği ve TCMB’nin faiz indirimlerini geciktirmeyeceği beklentisi ile oldukça iyimser bir başlangıç yapan Türk mali piyasaları, gerek TCMB’nin rezerv pozisyonundaki bozulma, gerekse de enflasyon eğiliminin hâlen daha güçlü seyretmesinin yanı sıra küresel arenada bir önceki gün yaşanan oldukça sert satışların da gölgesinde dün gün boyu gerginlik bir ruh hâli ile işlem gördü. Hisse senetleri kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını telafi ederken, ana endekste düşüş %0,4 ile sınırlı kaldı. Hatta bankacılık endeksinin günü %0,5 oranında yükselişle tamamladığını da not edelim. USDTRY kuru sabah saatlerinde, gergin havanın da yardımı ile, 34,10 seviyesinin kapısını bir kez daha çalsa da, kamu otoritesinin de desteği ile günü 34,00 seviyesinin diplerinde tamamladı.
Belki de olumsuz havanın yumuşamasına ABD’de dün açıklanan iş fırsatları (JOLTS) verisinin Temmuz ayında son 3,5 yılın en düşük seviyesine gerilemesi ve işgücü piyasasının ivme kaybettiğine işaret etmesini de payının olduğunu iddia edebiliriz. JOLTS verisinin yanı sıra, bugün açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yarın ise ekonominin gidişatı hakkında en sağlıklı bilgiyi verdiğine inanılan tarım dışı istihdam verisi, FED’in işgücü piyasasına odaklanması göz önüne alındığında, iki hafta sonra beklenen faiz indiriminin düzenli mi (25 baz puan) yoksa daha büyük mü olacağına karar verebileceğini düşünüyoruz. Bu sabah itibariyle 18 Eylül FED toplantısına yönelik 25 baz puan indirime %55, 50 baz puan indirime ise %45 ihtimal tanınıyor.
Haber akışında Rusya’nın ev sahipliğinde 22-24 Ekim tarihlerinde Kazan’da düzenlenecek 16. BRICS Zirvesi’ne Türkiye’nin katılımı gündemde. Rus yetkili Uşakov’un açıklamasına göre, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirveye katılma davetini kabul ettiği belirtiliyor. Eğer Türkiye BRICS’e katılırsa, örgütteki ilk NATO ülkesi olacak. 2006 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan ve 2010’da Güney Afrika’nın katılımıyla genişleyen BRICS, üye ülkeler arasında ekonomik ve kültürel işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor. 2023’te yapılan zirvede Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılmasıyla genişleyen BRICS, dünya nüfusunun yaklaşık %45’ini temsil eden önemli bir ekonomik güç olarak dikkat çekiyor. Dün Mısır lideri Sisi’nin Türkiye ziyaretinin de ön plana çıktığını not edelim.
ABD borsaları, bir önceki gün kaydettiği sert satışlar ardından dün geceyi küçük ‘sıyrıklarla’ atlattı. Yeni gün başlangıcında, pasifiğin diğer ucunda, Asya borsalarının, sert satışların ardından yine kırmızı rengin hâkim olduğu bir günü tamamlamaya çalıştığını görüyoruz. ABD ekonomisine dair endişeler doları zayıflatıp Japon Yenini yükseltmesi de kazanımları sınırladı. Japonya’nın göster endeksi Nikkei225, ihracat odakli ekonomisi nedeniyle, Yenin değerlenmesine paralel %0,4 düşerek son üç haftanın en düşük seviyesine gerilerken, teknoloji ağırlıklı Tayvan borsası %1,5 artışla ön plana çıktı. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde bu sabah yine küçük de olsa eksilerin göze çarptığını not edelim.
Piyasaların gündeminde her hafta Perşembe günü olduğu üzere BDDK ve TCMB’nin haftalık bültenleri bulunuyor. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının yanı sıra, ADP özel sektör istihdamı, hizmetler PMI ve ISM verileri, Almanya’da ise sanayi siparişleri ve Euro bölgesi perakende satışlar takip edilebilir.
KKTC Enflasyon
KKTC İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verisine göre, Ağustos ayında TÜFE %3,28 artış kaydederken, yıllık enflasyon baz etkisinin de yardımı ile %64,75 seviyesine kadar gerileyerek son 15 ayın en düşük seviyesine geldi. Yılın ilk sekiz ayında birikimli enflasyon %42,17 oldu. Enflasyonun eğiliminin hâlen daha yüksek olduğunu görüyoruz. Son bir yıllık zaman diliminde ortalama enflasyon %84’e yakın olarak gerçekleşti. Vatandaşın hissettiği ya da sokağın enflasyonunun çok daha yüksek olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Ayrıca, geçen senenin Temmuz ve Ağustos aylarında kaydedilen %9’u üzerinde aylık gerçekleşmelerin de geride kalması ardından, baz etkisinin yardımının yılın geriye kalan kısmında daha da azalacağını not edelim.
TCMB net döviz pozisyonunda yaşanan günlük değişim
Emre Değirmencioğlu
FARK YARATANLAR
FARK YARATANLAR
KATEGORİ
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (653)
- BANKA ANALİZLERİ (140)
- BANKA HABERLERİ (2.671)
- BASINDA BİZ (55)
- BORSA (325)
- CEO PERFORMANSLARI (25)
- EKONOMİ (2.630)
- GÜNCEL (2.065)
- GÜNDEM (2.860)
- RÖPORTAJLAR (43)
- SİGORTA (116)
- ŞİRKETLER (1.708)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (340)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (711)
- Arif Öztan (7)
- Ayşe Muzaffer Sunguroğlu (5)
- Dr. Abbas Karakaya (56)
- Erden Armağan Er (45)
- Erol Taşdelen (391)
- Gizem Taşdelen (4)
- Gülbeyaz Gergün (38)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (25)
- Mustafa Akpınar (12)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (69)
- Serhat Can (6)
- Süleyman Çembertaş (7)
- Tungay Dere (17)
- Uğur Durak (33)
YAZARLAR
Gençler iş mi beğenmiyor?
MALİYE BOŞANAN KADINLARIN PEŞİNE DÜŞTÜ
SGK: 2023’te 1972 işçi yaşamını yitirdi
Özkan Çınar Yazdı: Dağ Fare Mi Doğuracak
RİSKLER YÜKSELİRKEN ŞİRKETLER NE YAPMALI?
Emekliler, TÜİK binasına domates fırlattı
ÖRGÜTSEL SUÇ TEORİSİ ve DAVRANIŞSAL EKONOMİ
TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ VE ZOMBİ ŞİRKETLERİN DURUMU
RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI BAKIR PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ? UĞUR TOPTAŞ’TAN ÖNEMLİ UYARILAR
Çoklu krize tek ayak üzerinde yakalandık
Erol TAŞDELEN yazdı: Firma çöplüğüne hazır mıyız?
BANKACILIK SİSTEMİNİ KULLANARAK NASIL PARA AKLANIYOR?
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ÖZEL BANKALAR HANGİLERİ
BANKACILAR AÇLIK SINIRINDA
40.7 milyon kişinin ortalama 80 bin lira kredi kart borcu var
KONKORDATO NİÇİN ALINIR, NELER YAŞANIR, SUİSTİMAL VAR MI?
BASEL IV neler değiştirecek…
Prof. Dr. Aziz Çelik: “Emekli aylıklarını bilerek düşürdüler!”
BANKALAR VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERE 150 MİLYAR TL BATIK KREDİ DEVRETTİ
Zorlu Enerji: İsrail’deki santral hisselerini devrediyoruz
- Süper Loto 8 Eylül 2024 sonuçları | Süper Loto çekilişi ve bilet sorgulama sayfası 08/09/2024
- 2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI | İlk rakamlar telaffuz edilmeye başlandı! Asgari ücret zam oranı ne kadar olacak? 08/09/2024
- ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 7 EYLÜL 2024! Milli Piyango 216.157.326,42 TL büyük ikramiyeli Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir? 07/09/2024
- VİDEO | Kredi kartı limitleri sınırlanacak mı? 07/09/2024
- Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ne zaman? 07/09/2024
- Spot piyasada elektrik fiyatları (08.09.2024) 08/09/2024
- Yellen'dan yumuşak iniş mesajı: Kırmızı ışıkların yandığını görmüyorum 08/09/2024
- Kadınlar yapay zekâ kullanımında erkeklerin gerisinde kalıyor 08/09/2024
- Ekonomi ve siyaset gündemi - 8 Eylül 2024 08/09/2024
- Resmi Gazete'de bugün (08.09.2024) 08/09/2024
- "Yatırım yapılabilir notu alana kadar dengelenme sürecine katkı vereceğiz" 07/09/2024
ALTIN – DÖVİZ
BORSA
KRIPTO PARA PİYASASI
Popüler
-
GÜNDEM3 yıl önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
GÜNCEL1 yıl önce
Zara Ve Mango’ya Üretim Yapın Tekstil Devi Konkordato Talep Etti
-
BANKA HABERLERİ1 yıl önce
TCMB Başkanı için ismi geçen GAYE ERKAN First Republic Bank’tan ayrılma süreci
-
BANKA HABERLERİ3 yıl önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA HABERLERİ3 yıl önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA ANALİZLERİ2 yıl önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
GÜNDEM9 ay önce
Bankacılığı bırakıp eskortluk yapmaya başladı: Haftalık kazancı dudak uçuklattı
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
AKBANK : Tekaüt Sandığı Vakfı (Sandık) SGK devri için hazırlıklar tamam
-
BANKA HABERLERİ2 yıl önce
AKBANK ÖZEL FİRMAYA 22.000 LİRA MAAŞ PROMOSYONU VERDİ
-
GÜNCEL2 yıl önce
Eskişehir’de zimmetine 9 milyon lira geçiren banka müdürü tutuklandı