Connect with us

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilirliği Daha Somut Hale Getirmek

Yayınlanma:

|

On yıl önce MIT Sloan Management Review’un sürdürülebilirlik konuk editörü olduğumda, kurumsal sürdürülebilirlik yönetiminin gelişimini takip etmek için Boston Consulting Group sponsorluğunda bir araştırma projesine katıldım. Dokuz yıl boyunca, yıllık küresel anketlerimiz 118 ülkede 60 binden fazla katılımcıya ulaştı.

Pek çok içgörü mevcut olsa da, sürdürülebilirlik girişimlerinden elde edilen maddi olmayan değerin nasıl hesaba katılacağı konusunda kalıcı bir yönetimsel zorluk vardı. Yöneticiler bu çabaların önemli paydaşlar üzerinde yarattığı etkilerin farkında. Örneğin, sosyal açıdan duyarlı olan Y kuşağı çalışanları, sorumlu şirketlerde çalışmak istiyor. Anketlerimiz, bu çalışanların işverenlerini sadakat, bağlılık ve daha az devamsızlıkla ödüllendireceklerini gösteriyor. Benzer şekilde, müşteriler de satın aldıkları ürünler konusunda kendilerini iyi hissetmek istiyorlar, bu yüzden işlerini topluma ve çevreye önem veren şirketlere veriyorlar. Yatırımcılar, ortaklar, siyasetçiler gibi diğer paydaşlar için de benzer argümanlar ileri sürülebilir. Buradaki zorluk, bu önemli paydaş etkilerinin görülmesinin veya ölçülmesinin zor olmasıdır.

Şu şekilde düşünebilirsiniz: Size iki yumurta gösterip birinin sürdürülebilir olduğunu söyleyebilirim ama onlara bakarak hangisinin olduğunu anlayamazsınız. Yumurtanın sürdürülebilirliği tavukların nasıl yetiştirildiğine, neyle beslendiklerine, çiftçilere nasıl davranıldığı ve tazminatlarının nasıl ödendiği gibi şeylere bağlıdır. Market reyonunda bir yumurta tutarken bunların hiçbirini göremezsiniz. Tipik bir alıcı için soyut bir özelliktir.

Peki, bunun üstesinden nasıl gelebilirsiniz? Seçeneklerden biri “somutlaştırmak”, yani maddi olmayan faydaları paydaşlar için daha açık hale getirmektir.

Yelpazenin bir ucunda pazarlama yer alıyor. Bir yumurta sandığının üzeri logolarla, mutlu tavuk resimleriyle ve “organik”, “kafessiz”, “antibiyotik yok”, “serbest dolaşan” gibi ifadelerle süslenebilir. Elbette, müşteri bunların hiçbirini doğrulayamaz. Şirketin sözüne güvenmeleri gerekir. Algılanan herhangi bir sürdürülebilirlik değeri, müşterinin markanın iddialarına güvenmesine bağlıdır.

Diğer bir seçenek ise üçüncü taraf sertifikaları aracılığıyla iddiaları daha somut hale getirmektir. “Certified Humane” veya “Fair Trade” gibi etiketler, doğrulanabilir standartlarla desteklendiğinden pazarlamaya göre daha somuttur. Bu, bir şirketin mali tablolarının muhasebeciler tarafından denetlenmesine ve onaylanmasına benzer.

Bu yaklaşımlar, sürdürülebilirlik performansı açısından değerlendirilebilecek somut bir ürün ve süreç mevcut olduğunda işe yarar. Peki ya ürün veya süreç henüz mevcut değilse ve işin başarısı paydaşların gelecekte somut faydalar olacağına inanmasına bağlıysa?

Belirsiz Bir Geleceği “Somutlaştırmak”

Yüksek düzeyde soyut sürdürülebilirlik etkileri söz konusu olduğunda iletişim zorluğu daha da artıyor. Örneğin sürdürülebilir tarımı ele alalım. Savunucular, bu uygulamanın dayanıklı gıda sistemleri oluşturabileceğini, kültürel mirası koruyabileceğini, iklim değişikliğini azaltabileceğini ve daha fazlasını iddia ediyor. Bu faydalar tüketiciler için sadece soyut değil; bazıları yalnızca gelecekte gerçekleşecek. Bu soyut faydaları bugün yumurta alışverişi yapan tüketicileri etkileyebilecek şekilde göstermenin bir yolu var mı?

Son birkaç yıldır Intel’in bu soyutluk sorunuyla nasıl başa çıktığını inceliyorum. 2010’ların sonlarında şirket, optimize edilmiş yapay zekâ çipi yeteneklerine ve entegre yapay zekâ uygulamalarına milyarlarca dolar yatırım yaparak kendisini hızla büyüyen yapay zekâ işinde konumlandırıyordu.

Bu yatırımlardan değer elde edilmesi iş dünyası liderlerine, hükümet yetkililerine ve genel halkın yapay zekâ devrimini benimsemesine bağlıydı. Ancak bu, ChatGPT’nin yapay zekanın potansiyelini dünyaya göstermesinden yıllar önceydi. O zamanlar insanların yapay zekâ hakkındaki izlenimleri yalnızca bilim kurgu filmlerinden ve uzmanlardan geliyordu.

Intel’in halkla ilişkiler ekibi, paydaşlarla anket yaptıklarında yapay zekâ hakkında ortaya çıkan birbiriyle çelişen anlatılar tespit etti. Olumsuz tarafta, yapay zekânın işleri ortadan kaldırma ve küresel ekonomik eşitsizliği daha da artırma potansiyeline ilişkin endişeler vardı. Olumlu yapay zekâ anlatısı ise problemleri çözmek için insan-makine işbirliği ile ilgiliydi. Bu işbirliğinde insanlar yapay zekânın yapamadığı yaratıcı işleri yapar ve ezber işi makinelere bırakır. Birbiriyle rekabet içinde olan anlatılar, kamuoyu için açık olmayan, dolayısıyla soyut olan hayali bir geleceğe dayanıyordu.

Soyut anlatılar, 2016 yılında birçok ülkenin ulusal yapay zekâ strateji planları geliştirmeye başlamasıyla somut sonuçlar doğurmaya başladı. Olumsuz anlatının hâkim olması durumunda riskten kaçınan hükümet politikası, teknolojinin benimsenmesini yavaşlatabilirdi. İhtiyaç duyulan şey, yapay zekânın sürdürülebilirlik faydalarını göstermek ve bunu yaparken de olumlu bir yapay zekâ geleceğini somutlaştırmaktı.

Intel, bu geleceğin ortaya çıkmasına yardımcı olmak amacıyla, çeşitli küresel pazarlarda K-12 öğrencilerine yapay zekâ eğitimi vermek amacıyla hükümetler ve ulusal okul sistemleriyle sektörler arası bir işbirliği olan AI4Y’yi başlattı. Öğrenciler yapay zekâ uygulamalarının teknik yönlerini öğrendiler ve aynı zamanda kendi toplumlarındaki gerçek dünyadaki sürdürülebilirlik sorunlarını çözmek için yapay zekânın etik olarak kullanılmasını vurgulayan hümanist bir yaklaşım konusunda da eğitildiler. Amaç, yapay zekâyı demokratikleştirirken politika yapıcılar ve halk için daha anlaşılır hale getirmek ve onu dünya çapındaki kullanıcılara sunmaktı.

2019 itibarıyla dokuz ülkeden on binlerce öğrenci AI4Y programlarına katılmıştı. Program tasarımının bir parçası olarak öğrenciler öğrendiklerini topluluklarındaki gerçek zorlukları çözmek için uyguladılar. Zorbalık, bilgisayar enerjisi kullanımı ve depresyon taraması gibi sosyal ve çevresel sorunları ele alacak yapay zekâ uygulamaları oluşturdular. Bir vakada, Güney Kore’deki Busan Bilgisayar Bilimleri Lisesi’ndeki bir grup öğrenci, Kore’nin fermente lahanadan yapılan temel gıdası olan kimchi’nin fiyatlarını tahmin etmek için yapay zekâ becerilerini kullandı. “Sebze” ve “veri”den türetilerek VEGITA Projesi olarak adlandırılan bu proje, kimchi hazırlığını ve tüketimini olumsuz etkileyen lahana fiyatlarındaki dalgalanma sorununu ele aldı. Ekip, Kore Meteoroloji İdaresi ve Tarım Bakanlığı tarafından toplanan 3 bin sıcaklık ve yağış veri noktasını analiz etmek için makine öğrenimini kullandı ve ardından mevsimsel tahminlere dayalı olarak lahana fiyatlarını tahmin edebilecek bir tahmine dayalı analitik arayüzü oluşturdu. Sonuçlar daha sonra üreticiler tarafından kimchi üretimi için lahana satın alma zamanını belirlemelerine yardımcı olmak için kullanılabilecekti.

AI4Y, yapay zekânın geleceğine ilişkin olumsuz anlatıdaki endişelere güçlü bir yanıt verdi. Eğer yapay zekâ çocuklar tarafından okullarındaki ve topluluklarındaki gerçek sürdürülebilirlik sorunlarını çözmek için kullanılabiliyorsa, başka nasıl iyilik için uygulanabilirdi?

Temmuz 2021 itibarıyla AI4Y 15’ten fazla ülkede kullanıma sunuldu ve Intel bunu 30 ülkeye çıkarmayı planlıyor. Bu, Intel’in her biri vatandaşlardan liderlere kadar farklı bir paydaş grubunu hedefleyen beş “dijital hazırlık programından” biri. Bu programlar, yapay zekânın potansiyel faydalarının çoğunu dünya çapındaki öğrenciler, çalışanlar ve karar vericiler için gerçek ve somut hale getiriyor. Intel’in programları, hükümetlerle ortaklık kurarak ülkenin iş gücünün olumlu bir yapay zekâ geleceğine katılmaya ve onu yaratmaya hazırlanmasına yardımcı oluyor.

Somut Değer Yakalama

Sürdürülebilirliğin sürdürülebilmesi için bir şirket açısından kârlı olması gerekir. Eğer kârlı değilse, bu bir sübvansiyondur ve neredeyse tanımı gereği, sübvansiyonlar geçicidir. Piyasalar değişirse, liderlik değişirse veya ekonomiler çökerse sübvansiyonlar ortadan kalkabilir. Ancak kârlıysa, yani maliyetin üzerinde değer yaratıyorsa sürdürülebilir olacaktır, çünkü bu iyi bir iştir. Şirketler, paydaşlar için sürdürülebilirlik değerini somutlaştırarak kendilerini, daha fazla iş değeri elde edecek ve sürdürülebilirlik çabalarının sürdürülebilir olmasını sağlamaya yardımcı olacak şekilde konumlandırıyor.

Gregory C. Unruh-HBR

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank’ın köklü tarihi ve gelecek vizyonu Refik Anadol’un eserinde buluştu

Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, “Akbank’a özel olarak hayata geçirilen bu çalışma, Türkiye’deki ilk kalıcı yapay zeka eseri olma özelliğini taşıyor” değerlendirmesini yaptı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Medya sanatçısı ve tasarımcısı Refik Anadol‘un, Akbank Genel Müdürlüğü için özel olarak tasarladığı, Türkiye’nin ilk kalıcı yapay zeka eseri sanatseverlerle buluştu.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Refik Anadol’un, Akbank Genel Müdürlüğü’nün mimari dönüşüm sürecinin bir parçası olarak bankaya özel tasarladığı sanat eseri, özel bir resepsiyonla yerini aldı. Anadol’un sanat, bilim ve teknoloji arasındaki dinamik ilişkiyi geleceğe taşıyan eseri, iş ve kültür sanat dünyasının önemli isimlerini ışık ve renk yolculuğuna çıkardı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, Türkiye’nin dijital sanatta dünya markası olan Anadol’un eşsiz sanat eserini Akbank’ın merkezinde sergilemekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Gür, dünyanın önde gelen bankalarının merkezlerinin artık sanatla iç içe ve sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda şekillendiğini aktararak, ‘Biz de genel müdürlüğümüzde tam olarak bunu gerçekleştirdik ve dönüşümün kalbine Türkiye’nin gururu Refik Anadol’un eserini koyduk. Akbank’a özel olarak hayata geçirilen bu çalışma, Türkiye’deki ilk kalıcı yapay zeka eseri olma özelliğini taşıyor. 60 milyonun üzerinde pikselle ve 220 metre kare alanıyla da dünyadaki en büyük kalıcı 3 Refik Anadol yapıtı arasında yer alıyor.’ ifadelerini kullandı.

Akbank’ı bütün yönleriyle yansıtan eserde, sürdürülebilirlik vizyonlarını ve yoğun dijital işlem trafiklerinin Anadol’un dokunuşuyla sanata dönüştüklerini anlatan Gür, Akbanklıların anılarından da yola çıkarak, tarihi, özel hatıralarını ölümsüzleştirdiğini kaydetti.

Gür, Anadol’un çalışmasını Türkiye’ye kazandırmış olmaktan gurur duyduklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘Bundan sonra, uluslararası yatırımcılar ve misafirler geldiklerinde, karşılarına ilk olarak dünyaca ünlü bir Türk sanatçısının eseri çıkacak. Böylelikle ülkemizin uluslararası tanıtımına katkıda bulunacağımıza inanıyoruz. Bizler de her gün sanatın güçlü etkisi altında işimize başlayacak olmanın, Anadol’un eserinden ilham alarak ülkemiz için değer yaratmaya koyulacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Artık genel müdürlüğümüz bir finans merkezi olmanın ötesinde, bir sanat ve sürdürülebilirlik merkezi.’

– ‘Proje izleyiciyi, veriyle ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyor’

Refik Anadol da yaptığı eseri, Akbank’ın kurumsal hafızasıyla İstanbul’un doğal döngülerinin bir birleşimi olarak hayal ettiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

‘Akbank arşivlerini İstanbul’un doğal ortamıyla harmanlayan geniş bir veri seti aracılığıyla, proje izleyiciyi, veriyle ilişkisini yeniden düşünmeye davet ediyor. Eser veriyi yalnızca bir bilgi kaynağı olarak değil, aynı zamanda daha derin ve manalı bağlantılar kurmanın bir aracı olarak görmemizi hedefliyor. Bilim, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren bu yapay zeka eseri estetik açıdan ilgi çekici bir deneyim yaratmanın yanı sıra teknoloji, doğa ve hafıza arasında kökleri İstanbul’un kalbinde yer alan bir diyalog kuruyor.’​​​​​​​

Okumaya devam et

GÜNCEL

IMF: Evden Çalışmak Üretkenliği Güçlendiriyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Ekonomi, kasvetli bilim olmasıyla ünlüdür. Ne yazık ki, 1950’lere kadar uzanan verimlilik artışındaki yavaşlamayı vurgulayan son çalışmalar da bir istisna değildir. Ancak, pandeminin neden olduğu evden çalışmadaki sıçramanın vaat ettiği büyük üretkenlik kazanımları nedeniyle daha neşeli bir bakış açısına sahibim.

Salgının ortaya çıkmasıyla birlikte evden çalışma yaklaşık on kat artmış ve salgın öncesi seviyesinin yaklaşık beş katına yerleşmiştir (Bkz. Grafik 1). Bu, yavaşlayan üretkenliğe karşı koyabilir ve önümüzdeki birkaç on yıl içinde ekonomik büyümede bir artış sağlayabilir. Yapay zeka ek çıktı sağlarsa, yavaş büyüme dönemi sona erebilir.

Çiçek 1

Tüm zamanların en ünlü ekonomistlerinden biri olan Nobel ödüllü Robert Solow’un ekonomik büyümenin ayrıştırılması analizime rehberlik ediyor. Solow’un 1957 tarihli klasik makalesi, büyümenin hem emek ve sermaye gibi faktör girdilerindeki artıştan hem de ham üretkenlik artışından nasıl geldiğini vurgulamaktadır. Analizimi, bu faktörlerin her birinin daha hızlı büyümeyi nasıl teşvik edeceğini vurgulayarak onun çerçevesine asıyorum.

Emek

Emeğin etkisini görmenin en kolay yolu, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’dan gelen ve hibrit çalışmanın maaşta yaklaşık yüzde 8’lik bir artışa değer olduğunu gösteren anket kanıtlarıdır. Hibrit çalışma, ofis çalışanları, yöneticiler ve diğer profesyoneller için tipik bir modeldir ve genellikle haftada iki veya üç gün ofisten uzakta olmayı içerir. Çalışanların bunu neden maaşlarının yüzde 8’i değerinde gördüklerini anlamak için, tipik çalışanların haftada yaklaşık 45 saatini ofiste geçirdiklerini, ancak haftada 8 saate yakın bir süre daha harcadıklarını unutmayın. Bu nedenle, haftada üç gün evden çalışmak, haftada yaklaşık beş saat, toplam haftalık çalışma ve işe gidip gelme sürelerinin yaklaşık yüzde 10’unu tasarruf etmelerini sağlar.

Çoğu insan işe gidip gelmekten gerçekten hoşlanmaz ve bu nedenle bu zaman tasarrufuna daha da fazla değer verir. Örneğin, Nobel Ödülü sahibi Daniel Kahneman’ın bir başka ünlü makalesine bakın. Bu araştırma, işe gidip gelmenin gün içinde en nefret edilen aktivite olduğunu, işten bile daha fazla sevilmediğini buldu. Bu, ortalama bir çalışanın evden çalışmaya neden bu kadar değer verdiğini anlamayı kolaylaştırır – işten daha uzakta yaşayabilme esnekliğinin yanı sıra saatlerce süren sancılı haftalık işe gidip gelme yeteneğinden tasarruf etme yeteneği ile.

Evden çalışmanın bu değeri, işgücü arzı üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Küresel ekonomide, işgücünün kenarında olan on milyonlarca insan var. Bu nedenle, işin çekiciliğindeki küçük değişiklikler, milyonlarca kişiyi istihdama getirebilir. Bu marjinal işgücü, çocuk bakımı veya yaşlı bakımı sorumlulukları olanları, emekliliğe yakın olanları ve kırsal alanlardaki bazı insanları içerir.

WFH’nin işgücü arzı üzerindeki bu etkisine bir örnek, pandeminin ardından ABD’de çalışan yaklaşık 2 milyon engelli çalışanın daha olmasıdır. Engelli istihdamındaki bu artışlar öncelikle yüksek WFH’li mesleklerde meydana gelmiştir. Engelli çalışanlar iki şekilde fayda sağlar: birincisi, uzun yolculuklardan kaçınarak ve ikincisi, çalışma ortamlarını evde kontrol etme becerisiyle.

Başka bir örnek, pandemiden bu yana birinci sınıf erkek istihdamından yaklaşık yüzde 2 daha hızlı artan ABD’deki birinci sınıf kadın istihdamıdır. Son araştırmalara göre, kadınların çocuk bakımındaki daha büyük rolü, WFH aracılığıyla kadınların işgücüne katılımındaki bu artışı tetikliyor olabilir.

Toplu olarak, bu etkiler işgücü arzını yüzde birkaç oranında artırabilir.

Tabii ki, bu hesaplama mevcut nüfusu verildiği gibi alır. Uzun vadede, WFH doğurganlık oranlarını da artırabilir. Yüzlerce çalışan ve yöneticiyle konuşurken defalarca duyduğum bir hikaye, uzaktan çalışmanın ebeveynliği nasıl kolaylaştırdığıdır. Bu belki de en belirgin olanı, uzun iş günlerinin, cezalandırıcı işe gidip gelmelerin ve yoğun ebeveynlik baskılarının doğurganlığın hızla düşmesine yol açtığı Doğu Asya’da belirgindir. Ebeveynler haftada iki veya üç gün evde çalışabiliyorsa, özellikle ebeveynlik sorumluluklarını paylaşmalarına izin veren esnek programlarla, bu doğum oranlarını artırabilir. ABD anket verilerine dayanan ön analiz, her ikisi de haftada bir gün veya daha fazla evden çalıştığında, çift başına belki de 0,3 ila 0,5 daha fazla istenen çocuk olduğunu göstermektedir.

Başkent

WFH’nin sermaye üzerindeki olumlu etkisi, konut ve perakende gibi diğer kullanımlar için ofis alanının daha uzun vadeli serbest bırakılmasından gelir. Çalışanlar haftada iki veya üç gün evde yaşıyorsa, toplumun daha az ofis alanına ihtiyacı vardır ve bu alan diğer faaliyetler için kullanılabilir. Ayrıca, işe gidip gelme trafiğini azaltarak ek ulaşım altyapısına olan ihtiyacı azaltır. Ev sermayemizin daha yoğun kullanımı – evlerimizdeki ve apartmanlarımızdaki alan ve ekipman – toplumun ulaşım ve ofis sermayesi kullanımından tasarruf etmesine izin verebilir ve bu da başka kullanımlara yeniden dağıtılabilir. Büyük şehir merkezlerinde arazinin yaklaşık yarısı ofis alanıyla kaplıdır ve ofis doluluk oranının şu anda pandemi öncesi seviyelerin yüzde 50 altında olduğu göz önüne alındığında, ofis alanının azaltılması için büyük bir potansiyel vardır.

Sürüş hızlarıyla ilgili son veriler, sabah işe gidip gelirken trafiğin artık saatte yaklaşık 2 veya 3 mil daha hızlı hareket ettiğini gösteriyor, bu da ek ulaşım altyapısına olan ihtiyacı azaltıyor ve tipik bir banliyöye günde birkaç dakika kazandırıyor.

Uzun vadede, çalışanların kısmen veya tamamen uzaktan çalışmasına izin vermek, şu anda az kullanılan arazileri konut için de açar ve kullanılabilir arazi arzını etkin bir şekilde artırır. Çoğu çalışan merkezden bir saatten fazla bir yolculuktan fazla yaşamak istemediği için birçok büyük şehir yoğun bir şekilde sıkışıktır. Haftada sadece birkaç gün işte olmaları gerekiyorsa, daha uzun yolculuklar mümkün hale gelir ve konut kullanımı için şehir merkezlerinin dışında daha fazla alan açar.

Toplu olarak, bu sermaye katkıları önümüzdeki on yıllarda çıktıyı yüzde birkaç oranında artırabilir.

Verimli -lik

Klasik firma ve bireysel mikro çalışmalar tipik olarak ABD, Avrupa ve Asya işgücünün yaklaşık yüzde 30’u için olağan model olan hibrit çalışmanın üretkenlik üzerinde kabaca düz bir etkiye sahip olduğunu ortaya koyuyor. WFH, çalışanları yorucu yolculuklardan kurtararak onlara fayda sağlar ve genellikle daha sessiz bir çalışma ortamı sağlar. Ancak ofiste geçirilen süreyi azaltarak, çalışanların öğrenme, yenilik yapma ve iletişim kurma becerilerini de azaltabilir. Araştırmalara göre, bu olumlu ve olumsuz etkiler kabaca birbirini dengeleyerek hibrit WFH’nin net üretkenlik etkisi yaratmadığını gösteriyor.

Çalışanların yaklaşık yüzde 10’u tarafından benimsenen tamamen uzaktan çalışmanın etkisi, büyük ölçüde ne kadar iyi yönetildiğine bağlıdır. Pandeminin ilk günlerinde tamamen uzaktan çalışmayı inceleyen bazı çalışmalar, potansiyel olarak erken kilitlenmelerin kaosu nedeniyle büyük olumsuz etkiler buldu. Diğer çalışmalar, tipik olarak çağrı merkezi veya iyi yönetilen firmalarla veri girişi çalışmaları gibi daha kendi kendini yöneten faaliyetlerde büyük olumlu etkiler buldu.

Özetle, tamamen uzaktan çalışmanın etkisi belki de nötrdür, çünkü firmalar bunu yalnızca bu tür iş düzenlemeleri iş faaliyetiyle eşleştiğinde benimseme eğilimindedir – genellikle yönetilen bir ortamda eğitimli çalışanlar tarafından gerçekleştirilen kodlama veya BT desteği gibi görevler. Ancak, herhangi bir firma üzerindeki mikro verimlilik etkileri nötr olsa da, işgücü piyasasına katılımın büyük gücü, toplam makro etkinin muhtemelen olumlu olacağı anlamına gelir.

İşgücü piyasasına dahil olmanın faydalarını açıklamak için, tamamen yüz yüze işlerin yalnızca yakındaki çalışanlar tarafından doldurulabileceğini göz önünde bulundurun. Örneğin, New York’taki bir insan kaynakları veya bilgi teknolojisi pozisyonu yalnızca yerel bir sakin tarafından doldurulabilir. Bulgaristan, Brezilya veya Belize’de daha uygun olabilecek insanlar olsa bile, şahsen orada değillerse işi yapamazlar. Ancak pozisyonlar uzaktan doldurulabildiği anda, işverenler en iyi yerel çalışanı seçmekten hibrit için en iyi bölgesel çalışanı ve tamamen uzaktan çalışma için en iyi küresel çalışanı almaya geçer.

İş ayrımcılığı ve yeniden tahsis üzerine yapılan son çalışmalar, işgücü piyasalarını daha geniş bir potansiyel çalışan havuzuna genişletmenin nasıl büyük üretkenlik faydaları sağlayabileceğini vurgulamaktadır. Bir pozisyon için 10 ila 10.000 nitelikli adaya geçmek, özellikle yapay zeka başvuru sahiplerini taramaya yardımcı olabilirse, çok daha verimli bir eşleşme sağlar. Uzaktan çalışma, çalışanlar ve firmalar arasında küresel eşleştirmeye olanak tanıyarak işgücü verimliliğini artırır.

Evden çalışmanın ek bir makro üretkenlik yararı, ulaşımdan kaynaklanan kirlilik üzerindeki olumlu etkisidir. WFH artışı, ABD ve Avrupa’daki işe gidip gelme trafik hacimlerini tahmini yüzde 10 oranında azalttı. Bu, kirliliği, özellikle de düşük seviyeli ağır partikül emisyonlarını azaltmıştır. Sağlık çalışmaları, kirliliği bilişsel ve üretkenlik hasarıyla ilişkilendirmiştir. Kirliliği azaltmak sadece yaşam kalitemizi iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda büyümeyi de artırabilir.

Pozitif geri bildirim döngüsü

Evden çalışmaktan daha hızlı büyümeye ve geri dönmeye kadar olumlu bir geri bildirim döngüsü bu etkileri artırır. Ekonomide pazar büyüklüğü etkilerinin uzun bir geçmişi, firmaların daha büyük ve daha kazançlı pazarlara hizmet etmek için nasıl yenilik yapmaya çalıştıklarını vurgulamaktadır. Her gün evden çalışan 5 milyondan 50 milyona çıktığınızda, büyük donanım ve yazılım şirketleri, start-up’lar ve fon sağlayıcılar bunu fark ediyor. Bu, bu pazarlara hizmet etmek, üretkenliklerini ve büyümelerini artırmak için yeni teknolojilerin hızlanmasına yol açar.

Bu geri bildirim döngüsü zaten başladı. ABD Patent ve Marka Ofisi’nde “uzaktan çalışma”, “evden çalışma” veya benzer kelimeleri tekrar tekrar kullanan yeni patent başvurularının payı 2020 yılına kadar sabit kaldı ancak yükselmeye başladı (bkz. Grafik 2). Bu, teknolojilerdeki gelişmeyi vurgulamaktadır. Daha iyi kameralar, ekranlar ve artırılmış ve sanal gerçeklik ve hologramlar gibi yazılım ve teknolojiler, gelecekte hibrit ve uzaktan çalışmanın üretkenliğini artıracaktır. Bu, büyüme ve evden çalışma arasında olumlu bir geri bildirim döngüsü oluşturacaktır.

Çiçek 2

Evden çalışmadaki patlamaya yönelik eleştirilerden biri de şehir merkezlerine verilen zarardır. Şehir merkezlerinde perakende harcamalarının düştüğü doğru, ancak bu faaliyet banliyölere taşındı ve genel tüketim harcamaları pandemi öncesi eğilimini sürdürdü. Belki de daha sorunlu olan, ticari ofis alanlarının değerlemelerindeki büyük düşüştür. Bu, ofis sektöründeki yatırımcılar için bir değerleme kaybını temsil etse de, şehir merkezi alanının konut kullanımı için serbest bırakılması, uzun vadede şehir merkezinde yaşamayı daha uygun hale getirecektir. Şehirde yaşamanın maliyeti 1990’larda ve 2000’lerde önemli ölçüde arttı ve birçok orta ve düşük gelirli çalışanı şehir merkezlerinin dışında fiyatlandırdı. Bu işçilerin çoğu itfaiyecilik, polislik, öğretim, sağlık hizmetleri, gıda, ulaşım ve yalnızca şahsen yapılabilecek diğer işler gibi temel hizmetleri sağladığından, bu özellikle sorunludur. Şehir merkezlerinde ofis kullanımı için alan miktarının azaltılması ve konut kullanımına dönüştürülmesi, bu temel çalışanlar için konutları daha uygun fiyatlı hale getirecektir.

2020’de evden çalışmadaki artış, genel olarak pandemi öncesi üretkenlik yavaşlamasını dengelemeye yardımcı oldu ve mevcut ve gelecekteki büyümeyi artırıyor. Ekonomist olmak genellikle kazananları ve kaybedenleri dengelemek anlamına gelir. Teknoloji, ticaret, fiyatlar ve düzenlemelerdeki değişiklikleri analiz etmek, genellikle büyük kazanan ve kaybeden gruplarıyla karışık etkilere sahiptir. Evden çalışma söz konusu olduğunda, kazananlar kaybedenlerden büyük ölçüde daha ağır basıyor. Firmalar, çalışanlar ve genel olarak toplum, büyük faydalar elde etti. Bir ekonomist olarak hayatım boyunca, bu kadar geniş çapta faydalı olan bir değişiklik görmedim.

Bu beni iyimser bir “kasvetli bilim adamı” olmanın alışılmadık bir yerinde bırakıyor. Ama evden çalışırken bunu yazarken olmaktan mutlu olduğum bir yer.

IMFNICHOLAS BLOOM, Stanford Üniversitesi’nde William D. Eberle Ekonomi Profesörüdür.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Kıvılcım Zirvesi: Dünyadaki Türk beyin gücü İstanbul için buluşuyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yüksek öğrenimli iş gücünün yitirilmesi olarak tanımlanan beyin göçünü, İstanbul yararına beyin gücüne dönüştürmeyi ve dünya genelinde yaşayan 150 binden fazla Türk profesyoneline ulaşmayı amaçlayan Kıvılcım Zirvesi, 24-25 Ekim 2024 tarihlerinde akademisyen, girişimci, sanatçı ve etki liderini bir araya getirecek.

Türkiye’nin dünyadaki beyin gücünü bir araya getirme hedefiyle hareket eden Bi’ Dünya Kıvılcım Derneği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Planlama Ajansı ortaklığıyla düzenlenecek zirve, dünya genelinde yaşayan yetenekli ve yüksek öğrenimli Türk iş gücünün Deal Room adlı dijital platformda bir araya gelmelerine ve İstanbul’un gelişimine katkıda bulunmalarına imkan sunacak. Zirve, farklı ülkelerde çalışan ya da yaşayan ve aklı her daim Türkiye’de olan iş gücünü harekete geçirmeyi ve zirve için oluşturulan dijital platforma ücretsiz üye olan herkese networking olanağı da sağlamayı hedefliyor.

Atatürk’ün “Sizi birer kıvılcım olarak gönderiyoruz, gür alevler halinde dönmelisiniz!” sözünden ilham alarak düzenlenecek ve ana teması, “Gücümüzü birleştirelim, İstanbul için fayda üretelim” olarak belirlenen Kıvılcım Zirvesi; dünya genelinde yaşayan Türk profesyonelleri, akademisyen, girişimci, sanatçı ve etki liderlerini İstanbul için bir araya getirecek. Dijital ortamda gerçekleşecek etkinlikte 3.000 katılımcı, 50 iş ortağı ve 40 konuşmacı bir araya gelecek.

Yeni iş birliği fırsatları ve bilgi alışverişi imkanı sunacak

Zirve, katılımcılara global ağlarını genişletme, iş birliği fırsatlarını keşfetme ve İstanbul’un ulusal ve uluslararası sorunlarına katkıda bulunmasına imkan sunacak. Etkinlik, dünyanın dört bir yanındaki Türk profesyonelleriyle tanışma, Türkiye ve İstanbul’un geleceği için ortak değerler yaratma ve sektördeki uzman kişilerle bilgi alışverişinde bulunma fırsatı da sağlayacak.

Dijital platform güçlü networking ortamı sunacak

Zirve, uluslararası alanda yetenekli ve yüksek öğrenimli Türk profesyonellere, Deal Room adlı dijital platformda bir araya gelme fırsatının yanı sıra güçlü bir networking ortamı da sunacak. Dijital platform, Türk profesyonellerin kendi aralarında bağlantılar kurmalarına, kariyer fırsatlarını artırmalarına ve bilgi paylaşımı yapmalarına olanak sağlayacak. Katılımcılar, platform aracılığıyla hem kendi alanlarında hem de farklı disiplinlerdeki uzmanlarla bağlantı kurma şansı bulacak, ortak projeler geliştirme ve İstanbul’un gelişimine katkıda bulunma fırsatını yakalayacak. Bu etkileşim, dünyanın dört bir yanındaki Türk profesyonellerin küresel bilgi birikimini ve deneyimlerini Türkiye’ye taşıyacak, aynı zamanda katılımcılara profesyonel ağlarını genişletme imkanı verecek.

40 konuşmacı katılımcılarla buluşacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açılışına video mesaj ile katılacağı zirvede; Akademisyen, Bilim İnsanı ve Yer Bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü ve CEO’su Prof. Dr. Atilla Dikbaş, eski NASA çalışanı ve Plan S ile INFINIA Chief Scientific Officer Dr. Umut Yıldız, IUCN Eğitim ve İletişim Komisyonu Üyesi Enise Burcu Derinboğaz, UNESCO Kültür Komisyonu Uzmanı Dr. Gökçe Dervişoğlu, Brüksel Vrije Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Demir Murat Seyrek, Bilim Virüsü kurucusu Şule Yücebıyık, TUM Helicopter bölüm başkanı Prof. Dr. İlkay Yavrucuk, Oxford Centre for Technology and Development kurucusu Dr. Emre Eren Korkmaz, ICLEI Direktörü Yunus Arıkan ve Siemens Mobility Startup Partnering yöneticisi Dr. Şilan Hun’un yanı sıra alanlarında önemli birçok isim katılımcılarla buluşacak.

Zirve, Afet Yönetimi, Akıllı Şehir ve Ulaşım Teknolojileri, Sürdürülebilir Şehir ve Çevre, Mesleki ve Yaşam Boyu Eğitim, Göç ve Sosyal Uyum Yönetimi, Katılımcı Yerel Demokrasi, İstanbul Markasını Güçlendirmek, Kültür Yönetimi ve Yaratıcı Endüstriler ile Girişim Ekosistemi gibi başlıklarla ilgili oturumlar, paneller ve tartışmalar içerecek.

Gözde Kara Günaydın: “Her daim aklı İstanbul ve Türkiye’de olan çok sayıda Türk uzmanımız yurt dışında yaşıyor”

Zirveye dünyanın dört bir yanında yaşayan Türk iş gücünü ve profesyonelleri davet ettiklerini belirten Bi’ Dünya Kıvılcım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Kara Günaydın: “Kıvılcım Zirvesi ile, dünyanın birçok noktasına dağılmış ve uzmanlıklarını farklı ülkelerde değerlendiren 150 binden fazla Türk profesyonel içinden 3 bin akademisyeni, girişimciyi, sanatçıyı ve etki liderini İstanbul için bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Zirve özelinde oluşturduğumuz dijital platforma ücretsiz kaydolacak bu büyük topluluğa, iş ağlarını genişletme imkanı da sunacağız. Her daim aklı İstanbul ve Türkiye’de olan çok sayıda Türk uzmanımız yurt dışında yaşıyor. Bu büyük topluluğu İstanbul ve Türkiye adına bir araya getirecek zirvede, beyin göçünü “beyin gücüne” dönüştürme sürecine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu ülkü ile yola çıktık.” dedi.

Ömürden Sezgin: “Platform 15 dakikalık toplantılar yapma olanağı da sunacak”

Dünyanın dört bir yanından kıvılcımların birbirlerine ve Türkiye’ye ne kadar uzakta olurlarsa olsun, platform üzerinden tanışma ve networking olanağına sahip olacağını belirten Kıvılcım Etkinliği Koordinatörü ve Bi’ Dünya Kıvılcım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ömürden Sezgin ise: “Dijital platform, farklı ülkelerdeki yüksek öğrenimli ve kaliteli iş gücü olarak tanımladığımız tüm kıvılcımlara 15 dakikalık toplantılar yapma olanağı da sunacak. Platforma üye olan herkes birbirini yakından tanıyabilecek, iş ağlarını güçlendirecek ve İstanbul özelinde ortak projeler üretebilecek. Dijital ortamda bu güçlü topluluğu bir araya getirebilme gücümüz var. En büyük hayalimiz; Avustralya’dan Amerika’ya, İngiltere’den Mısır’a kadar dünyanın birçok ülkesine dağılmış başarılı Türk beyinleri, bu zirve ile bir araya getirmek, bu büyük potansiyeli harekete geçirmek ve gücümüzün farkına birlikte varmak. Bunun için de hemen platforma gelin, profilinizi oluşturun, yüzlerce kişiye toplantı daveti atın, Kıvılcım Zirvesi boyunca tanışalım ve birlikte İstanbul’a fayda üretelim.” dedi.

Etkinliğe ücretsiz kaydolmak ve ayrıntılı programa ulaşmak isteyenler, www.KivilcimZirvesi.com web sitesini üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilecek.

Detaylı bilgi için:

Özkan Özbey – Kağan Demirgil

[email protected] – 0532 368 14 00

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.