BORSA
SPK: Tedbir kararları aldı

Yayınlanma:
2 ay önce|
Yazan:
BankaVitrini
Basın Duyurusu
Sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir ortamda işleyişinin ve gelişmesinin sağlanmasını, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen Borsa İstanbul AŞ’de gerçekleştirilen işlemler, Kurulumuz tarafından sürekli takip edilmektedir.
Son günlerde Borsa İstanbul AŞ piyasalarında meydana gelen gelişmeler sebebiyle Kurulumuzca bazı tedbirlerin alınması gereği hasıl olmuştur.
Bu sebeple, 24.03.2025 tarihinden 25.04.2025 tarihi seans sonuna kadar,
- Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına,
- Halka açık ortaklıkların pay geri alımlarının kolaylaştırılmasına,
- Kredili sermaye piyasası işlemlerinin devamı süresince öz kaynak oranının esnetilerek uygulanmasına
karar verilmiştir.
İlginizi Çekebilir
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, bitcoin kükredi, DXY toparladı!

Yayınlanma:
2 gün önce|
09/05/2025Yazan:
BankaVitrini
Küresel mali piyasalar dün günü uzun bir aradan sonra iyimser bir seyir izleyerek tamamladı. ABD ve İngiltere arasında varılan yeni ticaret anlaşması, ABD borsalarının geceyi %1’in üzerinde yükselişle tamamlamasına neden oldu. Risk iştahı denince akla gelen teknoloji hisselerini şemsiyesi altında barındıran Nasdaq Bileşik endeksi son altı haftanın zirvesini test etti. İngiltere, ABD mallarına yönelik gümrük vergisini %5,1’den %1,8’e indirirken, Rolls-Royce’un uçak parçaları tarifelerden muaf tutuldu. Ayrıca İngiltere’nin Boeing’den 10 milyar dolarlık uçak alacağı haberiyle Boeing hisseleri geceyi sert yükselişle tamamladı.
ABD Başkanı Trump’ın İngiltere ile açıkladığı sınırlı ticaret anlaşması sonrası küresel hisse senetleri, ABD tahvil faizleri ve dolar yükseldi. Anlaşma, Trump’ın geçen ay başlattığı doksan günlük tarife ateşkesi sonrası duyurulan ilk resmî ticaret hamlesi oldu. Bu gelişmeyi, ABD-Çin arasında hafta sonu İsviçre’de yapılacak görüşmeler öncesi olumlu bir adım olarak karşılıyoruz. Kripto paralarda Bitcoin %6 artışla 104bin dolar seviyesine yükselirken, bir diğer büyük kripto para birimi olan Ethereum ise %20’den daha fazla yükselerek 2,250 dolar seviyesine dayandı. Petrol fiyatları Çin-ABD görüşmelerine yönelik iyimserlikle hafta başı test ettiği 58,50 dolar seviyesine nazaran neredeyse beş dolar yükselerek 63 dolar seviyesini aştı.
Para birimleri cephesinde ise, dün gözler FED ardından İngiltere Merkez Bankası’na (BoE) çevrilmişti. FED’in tarife kaynaklı belirsizliklere dikkat çekip faizleri düşürmekte hiç acele edilmeyeceğine vurgu yapması ardından BoE para politikası kurulu üyeleri, borçlanma maliyetlerini çeyrek puan indirerek %4,25 seviyesine çekme yönünde 5’e karşı 4 oyla karar aldı. Kararın büyük bir çoğunlukla alınmaması Haziran ayına yönelik faiz indirim beklentisini azaltırken, ilk nazardan değer kazanan kraliyet aslanı sterlin, tarife anlaşması ve doların tabana yaygın değerlenmesi ile gece saatlerinde 1,3200 seviyesinin diplerine kadar geriledi. Dün bültenimizde GBPUSD paritesinin aşırı alım bölgesine gediğini paylaşarak aşağı yöne işaret etmiştik! Bir süredir kısa pozisyon taşıdığımız GBPUSD ve GBPTRY kurlarında kâr al noktasına geldik!
Trump’ın bilinçli hamleleri ile gözden düşen ve risk off modunda ezber bozarcasına değer kaybeden dolar, dün yerini önde gelen para birimleri karşısında toparlanmaya terk etti. Dolar endeksi (DXY) son bir ayın en yüksek seviyesine gelirken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,37 seviyesine yükseldi. Doların elinin güçlendiği günde, faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı 3,300 dolar seviyesine geri çekildi. Tam 24 saat önce, sabahın erken saatlerinde aynı satırları yazarken, sarı metalin fiyatının 3,400 dolar seviyesinin hemen üzerinde olduğunu not edelim: volatilite gerçekten baş döndürüyor. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından TÜİK tarafından açıklanan finansal araçların söz konusu aya ilişkin reel getiri hesaplarında altının yatırımcısını mutlu ettiğini not etmemiz gerekiyor. Bu tablonun bir süre daha korunmasını bekliyoruz. Gram altın bu sabah 4,100 TL civarından işlem görürken, ons altının üç gündür yönünü aşağıya çevirdiğini, bitcoinin ise alımlara sahne olduğunu gözden kaçırmayalım! Sahne sırası eğer bitcoine geldiyse, yeni zirvelerin yolda olduğunu düşünüyoruz. Sırada 125-130 bin dolar hedefimizin radar menziline tekrar girmiş olabileceğini düşünüyoruz (bakınız grafik).
Dönelim Türk mali piyasalarına… Her hafta perşembe günü olduğu üzere, TCMB ve BDDK’nın haftalık bültenlerini enine boyun yine irdeledik. 2 Mayıs ile sona eren haftada, yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış seriye göre döviz mevduatları (DTH) 0,8 milyar dolar azalırken, bunun 0,7 milyar dolarlık kısmı tüzel kişilerde gerçekleşti. TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 14 Şubat haftasında 173 milyar dolar seviyesini aşarak zirve seviyesine ulaşması ardından 138,5 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Günlük olarak takip ettiğimiz net döviz pozisyonu ise 7 Mayıs valörlü işlemlerde yaklaşık 1 milyar dolar artış kaydetti. Son günlerde net rezervlerde erimenin bir miktar da olsun duraksadığını ve ılımlı bir eğilimin hâkim olmaya başladığını görüyoruz (aman nazar değmesin). Manşet rakam yaklaşık +13milyar dolar.
TCMB verisine göre, yabancı yatırımcının menkul kıymet pozisyonu DİBS kesin alım ve eurobond olmak üzere toplam 1,3 milyar dolar azalırken, hisse senetlerine ise 173 milyon dolar giriş olduğunu gördük. BDDK verilerine göre ise bir nevi yabancı para enstrümanı olan KKM stoğu ilgili haftada 25,4 milyar TL azalırken, KKM’nin toplam mevduat stokundaki payı %3 seviyesinin dibine kadar geriledi. TCMB’nin 2025 yılında KKM stoğunu eritmekte kararlı olduğunu not edelim. Son bir not olarak, TL’nin toplam mevduat havuzundaki payı yaklaşık %58, dövizin ise %42 seviyesinde…
Son günlerde TCMB’nin net döviz pozisyonunun dengelenmesi ya da bir diğer deyişle ordunun cephanesinin güçlenmesi ile USDTRY kuru da dün gün boyu sakin bir seyir izleyerek 38,62 seviyelerine hafif de olsa gevşedi. Bu sabah pazartesi valörlü işlemlerin hafta sonu fonlama etkisi ile 38,70 seviyesinden eşleştiğini görüyoruz. CDS primi 337 baz puan seviyesine hafif de olsa geri çekilirken, TCMB’nin sıkı duruşuna paralel iş göre faiz (TL ref) %48,99 seviyesinde yer almaya devam etti. Hisse senetlerinde ise bir gün aşağı bir gün yukarıya derken dün ılımlı güne paralel BIST100 endeksi günü %2,3 yükselişle tamamladı.
Yeni güne, ABD-İngiltere tarife anlaşmasının getirdiği iyimserlikle başlıyoruz. Piyasa fiyatlamalarının da normalleşme sürecine girmesi ile EURUSD paritesi 1,12 seviyesinin hemen altını test edip son bir ayın en düşük seviyesini test etti. Gözler artık hafta sonu başlayacak ABD-Çin ticaret görüşmelerine çevrilirken, görüşmelerin -zor da olsa- tarife indirimi ile sonuçlanacağı beklentisinin fiyatlandığını görüyoruz. ABD borsalarının geceyi iyimser bir şekilde tamamlaması ardından bu sabah pasifiğin diğer ucunda da ılımlı tablonun korunduğunu görüyoruz. Doların güçlenip YEN’in değer kaybetmesi ile ihracat odaklı Tokyo borsası %1,5 yükselişle başı çekiyor. Şangay borsası ise hafif de olsa geriledi. Gözler her ne kadar hafta sonu Çin ile ABD arasında ‘bilek güreşine’ çevrilmiş olsa da, makro cephede bugün Türkiye cephesinde sanayi üretimi (ekonominin gidişatı hakkında önemli bir gösterge) takip edilebilir.
Bültenimizi Vatikan’da beyaz duman ile tamamlayalım. Chicago doğumlu Kardinal Robert Prevost, Katolik Kilisesi’nin 267. papası seçildi ve Leo XIV adını aldı. Böylece Katolik tarihinde ilk kez bir ABD vatandaşı papa görev başına geçmiş oldu. Peru’da uzun yıllar misyonerlik yapan ve sosyal adalet konularında öne çıkan Prevost, balkon konuşmasında selefi Francis’e teşekkür ederek onun modernleşme ve kapsayıcılık vizyonunu sürdüreceğini belirtti. Geleneksel kırmızı papalık cübbesiyle yaptığı ilk konuşmasında kalabalığa “Hepinize barış diliyorum” mesajı verdi. Prevost’un seçtiği “Leo” ismi, Katolik tarihinde güçlü bir simge taşıyor. Son olarak 1878-1903 yılları arasında görev yapan Papa Leo XIII, sosyal adalet odaklı yaklaşımlarıyla modern Katolik sosyal öğretilerinin temellerini atmıştı. Yeni Papa’nın bu isimle yoksullara, dışlanmışlara ve insan haklarına duyarlı bir misyon üstleneceği mesajı verdiği düşünülüyor. ABD Başkanı Trump gelişmeyi “ülkemiz için büyük bir onur” olarak değerlendirdi. Herkese güzel bir hafta sonu dilerim.
BTCUSD
Emre Değirmencioğlu
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
FED beklemede, BoE ise indirime hazır. Risk iştahı kısmen canlandı

Yayınlanma:
3 gün önce|
08/05/2025Yazan:
BankaVitrini
ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini %4,25-%4,50 aralığında sabit tutarken, Başkan Powell belirsizliklerin arttığını ve enflasyon ile işsizliğin aynı anda yükselebileceği riskine dikkat çekti. Powell, Trump yönetiminin tarifeleri nedeniyle ekonomik görünümün ciddi ölçüde bulanıklaştığını ve şu aşamada para politikasının ne yöne evrilmesi gerektiğinin net olmadığını vurguladı. “Hangi yöne gideceğimizi şu anda söyleyemem” diyen Powell, FED’in mevcut durumda kenarda beklediğini ima etti. Bu durum, politika cephesindeki belirsizlikler çözüme kavuşmadan FED’in net bir adım atmakta zorlanacağını gösteriyor.
Her ne kadar FED, ekonominin hâlen “sağlam bir hızda” büyüdüğünü ifade etse de, tarife artışı beklentisi nedeniyle erkene çekilen siparişlerin verilerin doğru anlamda yorumlanmasında sorunlar yarattığına işaret etti. Son günlerde ABD’den gelen makro veriler tarife savaş çılgınlığının neden olduğu anomalileri yansıttığını bizzat gözlemliyoruz. Bu hafta mesela dış ticaret açığında adeta patlama gördük! FED’in işgücü piyasasında zayıflama olmadan faiz indirimlerine devam etmeme ihtimalinin arttığını düşünüyoruz. Vadeli faiz kontratlarına göre ya da piyasa tahmincileri yılın geriye kalan kısmında yaklaşık 75 baz puan (3 kez 25 baz puan) indirim beklediklerini not edelim. Elbette FED’in faizleri sabit tutmasından Başkan Trump’ın pek de mutlu olmayacağını düşünsek de, görev süresinin sonuna kadar Powell’a dokunmayacağını belirtmesi nedeniyle olası eleştirilerinin piyasa yansıması yaratmayacağını da düşünüyoruz.
FED sonrası bugün gözler İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) olağan faiz toplantısında olacaktır. BoE’nin politika faizini 25 baz puan indirerek %4,25 seviyesine çekmesine kesin gözüyle bakıyoruz. Bu, geçen yıl Ağustos’tan bu yana yapılan dördüncü faiz indirimi olacak. BoE, FED ve Avrupa Merkez Bankası’na kıyasla daha temkinli bir patikada ilerlemeyi tercih ediyor. Bunun başlıca nedeni, istihdam piyasasındaki enflasyonist baskıların hâlâ kayda değer olması. Ancak küresel ticaret gerilimlerinin artması, özellikle de Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı yeni gümrük tarifeleri, BoE’nin tahminlerini ve tonunu etkilemeye başladı. Her ne kadar genel beklenti bundan sonraki dönemde çeyrek puanlık faiz indirim temposunun korunacağını yönünde olsa da, daha hızlı bir gevşeme ihtimalini de dışlamıyoruz.
Vadeli faiz kontratlarına göre, 2025 sonuna kadar üç kez daha faiz indirimi olacağı ve politika faizinin de %3,50 seviyesine ineceği yönünde şekillense de, Çin’den gelen ucuz ithalatın ABD tarifeleri nedeniyle Avrupa’ya yönelmesiyle enflasyonun beklenenden düşük seyredebileceği ihtimâlini ve bu bağlamda BoE’nin sene sonuna kadar dört kez de indirime gidebileceğini de düşünüyoruz. Bankanın karar ve yeni tahminler, Avrupa’da II. Dünya Savaşı’nın sona erişinin 80. yılı anısına saygı duruşunun ardından bugün 11.02’de açıklanacak.
ABD Başkanı Trump, büyük bir ticaret anlaşması müjdesi vereceğini söylemişti. Bu sabah Reuters haberlerinde, New York Times’ın haberine dayandırılarak bu müjdenin İngiltere ile olduğunu okuyoruz. Trump, sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı açıklamada, “önemli bir ticaret anlaşması” hakkında Oval Ofis’te basın toplantısı düzenleyeceğini belirtirken, bunun “birçok anlaşmanın ilki” olacağını vurguladı. Anlaşmanın, özellikle çelik ve otomotiv sektörlerinde tarifelerin düşürülmesini içermesi bekleniyor. Dün gece FED kararı ardından 1,3290 seviyesine kadar gerileyen GBPUSD paritesi bu sabah 1,3350 seviyesine toparlandı. 1,3440 seviyesinin üzerinde GBPUSD cephesinde yukarı yönlü ivmenin hız kazanmasını beklesek de, teknik göstergeler aşırı alım bölgesine geçildiğine işaret ediyor…
FED kararı sonrası bir nebze de olsun değer kazanan doların kazanımlarını koruyamadığını görüyoruz. Mesela dün sabah güne 3,430 dolar seviyesinden başlayan ons altının günü 3,360 dolar seviyesinde kapatması ardından bu sabah yeniden 3,400 dolar seviyesinin üzerine yükselmiş. Temel ya da teknik mânâda beğendiğimiz altında yükselişin isteğinin devam etmesini bekliyoruz. Altın gümüş rasyosu altını desteklemeye devam ederken, son beş haftadır sessiz ve kesintisiz bir şekilde yükseliş kaydeden bitcoin ise yeniden 100bin dolar seviyesinin kıyısına kadar dayandı. Direnişin parası bitcoinin de yükselmeye devam edeceğini, her anlamlı düşüşte portföylerde yer alması gerektiğinin altının bir kez daha çizmiş olalım.
ABD borsaları geceyi ılımlı yükselişle tamamlarken, on yıllık gösterge hazine tahvil getirisi yaklaşık on baz puan geriledi. Doların önde gelen para birimlerine göre değerini gösteren sepet kur (DXY), FED kararı sonrası diğer para birimleri karşısında sınırlı da olsa değer kazansa da, bu sabah kazanımlarının bir kısmını geri verdiğini görüyoruz. Yeni gün başlangıcında, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde %1 civarında yükseliş isteği açık bir şekilde görünüyor. Pasifiği diğer ucunda da benzer bir tablonun hâkim olduğunu görüyoruz. Asya borsalarında topyekûn yeşil renk göze çarparken, Hong Kong ve Tayvan borsaları %1 yükselişle başı çekiyor; Çin’in mavi çip endeksi CSI300’de de %0,8 yükseliş görüyoruz. Teknoloji hisselerinde yaşanan yükselişin arka planında ABD’nin yapay zekâ çiplerine yönelik kısıtlamaları gevşetme planının yattığını görüyoruz.
Trump yönetimi, Biden döneminde oluşturulan ve yapay zekâ çiplerinin ihracatını sınırlayan kuralı iptal etmeye ve yerine daha sade bir düzenleme getirmeye hazırlandığını okuyoruz. Biden döneminde geliştirilen kural, ülkeleri üç kategoriye ayırarak Çin gibi rakiplerin gelişmiş çiplere erişimini engellemeyi amaçlıyordu. Ancak Trump yönetimi bu katmanlı sistemin uygulanamaz olduğunu belirterek küresel lisanslama ile ikili hükûmet anlaşmalarına dayanan yeni bir model getirmeyi planlıyor. Haber sonrası ihracat potansiyeli artma eğilimi gösteren Nvidia hisseleri %3 kadar yükseliş kaydetti.
TCMB’nin net döviz pozisyonu uzun bir aradan sonra ilk kez anlamlı tutarda bir artış kaydetti. Analitik bilanço verilerine göre, 6 Mayıs valörlü işlemlerde 2,4 milyar dolar iyileşme ile swap hâriç rezervler 11,7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Lâkin, bu iyileşmenin arkasında altın rezervlerinin fiyat artışı nedeniyle yükseldiğin, altın fiyat etkisinin hâriç olarak bakıldığında ise rezervlerde erimenin devam ettiğini anlıyoruz. TCMB’nin son yapmış olduğu faiz hamlesine ve açıkladığı makro ihtiyati tedbirlere rağmen rezerv biriktirmekte güçlük yaşaması canımızı sıkıyor!
Piyasada iş gören faiz oranı %48,99 seviyesinde kalmaya devam ederken, dün yabancı banka raporları (Bank of America), yüksek faiz oranlarının çok uzun bir süredir korunmaya devam etmesi nedeniyle sert bir durgunluk riskine dikkat çekip resesyon uyarısında bulundu. Uzun bir süredir bizler de yabancı raporlar ile aynı noktadayız. TCMB’nin Türkiye ekonomisi olarak tek başına görülmemesi gerektiğini düşünürken, son dönemde piyasalarda türbülansa neden olan sebepler giderilmedikçe yüksek faizin tek başına güven ortamını tesis etmekte yetersiz kalacağını düşünüyoruz. USDTRY kuru güne 38,64 seviyesinden başlarken, CDS risk primi ise 343 baz puan seviyesine yatay bir seyir izliyor.
FED’in ardından bugün başta İngiltere devamında ise Norveç ve İsveç merkez bankalarının toplantılarını takip edeceğiz. Makro cephede ise Türkiye’de hazine nakit dengesi, Almanya sanayi üretimi, her hafta perşembe günü olduğu üzere ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularını yakından takip edeceğiz.
Emre Değirmencioğlu
ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA
Çin’in faiz indirimi ve ABD ile resmî temas piyasaları canlandırdı

Yayınlanma:
4 gün önce|
07/05/2025Yazan:
BankaVitrini
Haftanın ilk günü Londra piyasalarının tatil konumunda olması nedeniyle göreceli olarak hâkim olan sakin seyir, haftanın ikinci günü yerini oldukça hareketli bir seyre terk etti. ABD tarifeleri ve artan işletme maliyetlerinin etkisiyle, İngiltere’de hizmet PMI verisi on yedi ay sonra ilk kez daralırken, ihracat siparişleri de Şubat 2021’den bu yana en hızlı düşüşünü yaşadı. Bu gelişmeler, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz indirimlerini öne çekme ihtimalini güçlendirirken, yarın sonuçlanacak olağan BoE toplantısından 25 baz puan indirimine kesin gözüyle bakıyoruz. Şu anda %4,50 seviyesinde olan politika faizinin %3,5 seviyesine kadar inmesi yönündeki beklentiler artarken, BoE’nin faiz indirimine yönelik aciliyet sinyali vermesi durumunda ise, kraliyet aslanında hızlı bir gerilemenin yaşanmasını bekliyoruz.
Almanya’da muhafazakâr lider Friedrich Merz, ilk turda aldığı tarihi yenilginin ardından, ikinci oylamada parlamentodan güvenoyu alarak şansölye seçildi. Sosyal Demokratlarla kurduğu kırılgan koalisyon, Merz’in mali disiplin vaadinden geri adım atması ve kabine atamaları nedeniyle güven sorunu yaşarken, bu zorlu başlangıç Almanya’nın Avrupa liderliğini üstlenme beklentilerini gölgeledi. Avrupa’nın güvenlik ve ticaret meselelerinde Almanya’dan güçlü liderlik beklediği bir dönemde, Merz’in göreve gelişi hem umut hem de belirsizlik barındırıyor.
Hazır Avrupa’dan söz etmişken, hafta sonu, yedi aydır devam eden maraton hazırlığım ardından Çekya’nın başkenti Prag’da ilk maratonumu tamamladım. Kısa bir süre kaldığım Çekya’da elde edindiğim izlenim, The Economist dergisinin 24 Nisan tarihli makalesinin ana fikri ile örtüşüyor. The Economist dergisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa güvenliğinde giderek daha belirleyici bir aktöre dönüştüğünü vurguladı. ABD’nin küresel liderlikten çekildiği, Rusya tehdidinin arttığı ve Ukrayna’nın savunmada kaldığı bir dönemde Avrupa’nın Türkiye’ye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğunu yazdı.
“Avrupa güvenliği Türkiye olmadan düşünülemez” sözlerine yer verilen yazıda, Türkiye’nin savunma sanayisindeki yükselişi, Baykar’ın Leonardo ile işbirliği ve Avrupa’nın mühimmat ihtiyacına karşılık verebilecek kapasitesi ön plana çıkarıldı. Ukrayna’daki rolü, Karadeniz’de olası barış gücüne liderlik isteği ve Avrupa savunma bütçesinden pay alma hedefiyle Türkiye’nin jeopolitik konumunu güçlendirdiği belirtildi. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi ardından her iki taraftan yapılan yazılı açıklama görüşmenin yapıcı geçtiği ve bölgedeki barış süreçlerine destek olacağı belirtildi. Olumlu geçen telefon görüşmesi ardından ikili ilişkilerin yolunda gittiği, Rusya-Ukrayna savaşını bitirmede işbirliği yapacaklarını dile getirildi. Her iki devlet adamının birbirlerini davet ettiklerini de not etmemiz gerekiyor. ABD-Türkiye hatta AB-Türkiye ilişkilerinin yerinde gitmesi, fon akımları için de oldukça önemli bir gösterge olduğunun altını çizelim.
İngiltere’de zayıf veriler, BoE’den beklenen faiz indirimi, Almanya’da güven sorununa rağmen, Trump’ın zayıf dolar oyun planına paralel hem EUR hem de GBP dün dolar karşısında sert bir şekilde değer kazandı. Altın 3,500 dolar zirvesi sonrası yaşanan 300 dolar büyüklüğünde geri çekilme ardından kâr satışlarının bitmesi ile dün yönün tekrar yukarı çevirerek döndüğünü, altının ise 3,435 dolar seviyesine kadar tekrar yükseliş kaydetti. Asıl fiyat hareketinin ise son günlerde brent cinsi ham petrolde yaşandığını not etmemiz gerekiyor. Londra piyasalarının kapalı olduğu hafta başı bir kez daha 58 dolar seviyelerinin ortalarına kadar gelerek son dört yılın en düşük seviyesini test eden brent petrol, dün 62 dolar seviyesine kadar toparladı. OPEC+’ın üst üste ikinci ayda üretim artışını hızlandırma kararı alması, küresel ticaret gerilimlerinin talep görünümünü belirsizleştirmesiyle birlikte arz fazlası endişelerini artırdı. Uzun süredir petrol konusunda temkinli duruşumuzu koruduğumuzu okurlarımız hatırlayacaktır.
Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının gerilemesi her ne kadar Türkiye’nin cari işlemler dengesi ve enflasyonla mücadelesinde önemli bir yer tutsa da, ya da yukarıda da belirttiğim üzere ekosistem şu anda Türkiye pozitif görünüm sunsa da, 19 Mart sonrası dönem baz alındığında, hâlen daha Türk mali piyasalarında kırılgan görünümün devam ettiğini söylemem gerekiyor. Mesela, ordunun cephanesi misali TCMB’nin de swap hâriç net döviz rezervleri hâlen daha istenilen düzeyde toparlanamadı. Londra’nın tatil olduğu 5 Mayıs valörlü işlemlerde, TCMB’nin net döviz pozisyonu her ne kadar 0,8 milyar dolar iyileşme kaydetse de, son yirmi dokuz iş gününün faturası yaklaşık 50 milyar dolar azalma olarak tüm çıplaklığı ile masa üzerinde durduğunu söylememiz gerekiyor.
Bu noktayı biraz daha açmak isterim. Şöyle ki, Cuma günü TCMB’den makro ihtiyati önlemler kapsamında pek çok sayıda önlem gelmişti. Öncelikle atılan adımların yegâne amacının son dönemde azalan TL ilgisini artırarak, artan döviz talebini de sınırlandırmak olarak gördüğümüzü not edelim. ︎Bu tedbirler bir yere kadar işe yarayacağını düşünsek de, TL’nin reel mânâda getiri sunmaya devam ettiği bir ortamda azalan güven ortamı düzelmeden, para politikası tek başına geniş spektrumlu antibiyotik misali her derde deva olamayacağını düşünüyoruz. TCMB’nin aldığı kararların bir yansıması olarak bankaların kaynak maliyetinin yükseleceği bunun da hâliyle kredi faizlerine yansıyacağını göz ardı etmemek gerekiyor. Normalleşme ve sadeleşme politikalarının izlendiği bir dönemde TCMB’nin pek çok sayıda önlem açıklaması, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi.
TCMB hamlelerinin bankacılık sektörüne ilave yük getireceği beklentisi ile BIST Bankacılık endeksi pazartesi günkü işlemlerde %1,8 düşmesi ardından dün ise kayıplarının bir kısmını telafi etse de, 19 Mart’a göre bakılırsa, kayıpları %31’e taşındığını not etmemiz gerekiyor. USDTRY kuru 38,60 seviyesine yükselirken, CDS risk primi ise 345 puan seviyesine hafif de olsa gerilerken, iş gören faiz son dönemlerde olduğu üzere %48,99 seviyesinde yer aldı.
TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarını duyurması ardından (aylık %3,0 yıllık ise %37,9) dün de mevsimsellikten arındırılmış aylık TÜFE enflasyonu %2,65 olarak açıklandı. Aylık değerlendirme raporunda enflasyonun ana eğiliminin Nisan ayında yükseldiği belirtildi. Yaşanan kur etkisi, zirai don etkisi, elektrik zammı gibi kalemlerden enflasyonun biraz yüksek gelmesi beklense de, korkulanın da altında kaldığını not edelim. Bunun da nedeninin soğumaya yüz tutan iç talep olduğunu düşünüyoruz. KKTC İstatistik Kurumu verilerine göre ise Nisan ayında yıllık enflasyon baz etkisi ile %40,96 seviyesine gerileyerek son kırk ayın en düşük seviyesini test etti.
Yeni gün başlangıcında, bir süredir tansiyonun yüksek seyrettiği Hindistan ve Pakistan hattında sıcak temasın gerçekleştiğini okuyoruz. Hindistan, topraklarında ve Pakistan kontrolündeki Keşmir’de terörist altyapılara yönelik geniş çaplı hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Pakistan ise saldırılarda sivillerin ve camilerin hedef alındığını, beş Hint savaş uçağını düşürdüğünü iddia etti; karşılıklı yoğun top atışları ve sınır çatışmaları yaşandı. Gerginlik, nükleer silaha sahip iki komşu ülke arasında son yirmi yılın en ciddi çatışmasına dönüşürken, BM ve ABD’den itidal çağrısı geldi. Saldırı haberleri Hint borsa vadeli işlemlerinde sınırlı düşüşe ve bazı hava yollarının uçuş iptallerine yol açtı. Hindistan rupisini baskı altına kalsa da, piyasa yansımasının şimdilik sınırlı kaldığını not edelim.
Gözler bu akşam KKTC saati ile 21.00’de FED’in açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Faiz oranlarının sabit bırakılmasına kesin gözüyle bakılırken, karar ardından mikrofon karşısına geçecek Powell’ın konuşması büyük bir dikkatle takip edilecektir. Daha da önemlisi, Trump’ın karara tepkisinin sert olabileceğinden endişe ediyoruz. Hafta sonu ABD ve Çinli üst düzey yetkililerin İsviçre’de resmî ticaret görüşmeleri yapacaklarını duyurması piyasalarda iyimserlik yaratırken, Çin ekonomi yönetimi de artan zorluklarla mücadele kapsamında destekleyici adımlar attı. Çin Merkez Bankası, 10 baz puanlık faiz ve 50 baz puanlık zorunlu karşılık indirimi açıklarken, emeklilik fonlarının hisse senetlerine yönlendirilmesi gibi ilave teşviklerle birlikte bu adımlar piyasalar tarafından olumlu karşılandı.
Yeni gün başlangıcına damga vuran önemli gelişmeler ardından Yuan zayıflarken, Euro, Yen ve Sterlin dün dolar karşısında elde ettikleri kazanımlarını geri verdi. Hatta, nükleer başlığa sahip iki ülke arasından yaşanan gerilime rağmen, ticaret görüşmelerine odaklanan altın 3,380 dolar seviyesine geri çekildi. Geceyi düşüşle tamamlayan ABD borsalarının vadeli işlemleri güne yükselişle başlarken, pasifiğin diğer ucunda da ılımlı bir tablo görüyoruz: Kore ve Şangay borsaları sırası ile %0,5 oranında yükseldi. FED toplantısına kadar bekle ve gör stratejisinin ağır basarak günün göreceli olarak sakin geçmesini bekliyoruz.
Emre Değirmencioğlu
FARK YARATANLAR
FARK YARATANLAR
KATEGORİ
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (819)
- BANKA ANALİZLERİ (137)
- BANKA HABERLERİ (3.073)
- BASINDA BİZ (58)
- BORSA (440)
- CEO PERFORMANSLARI (36)
- EKONOMİ (2.824)
- GÜNCEL (3.010)
- GÜNDEM (3.109)
- RÖPORTAJLAR (47)
- SİGORTA (131)
- ŞİRKETLER (2.151)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (454)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (969)
- Ali Coşkun (15)
- Arif Öztan (7)
- Ayşe Muzaffer Sunguroğlu (7)
- ChatGPT (23)
- Dr. Abbas Karakaya (63)
- Erden Armağan Er (45)
- Erol Taşdelen (517)
- Gizem Taşdelen (7)
- Gülbeyaz Gergün (63)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (26)
- Mustafa Akpınar (36)
- Onur ÇELİK (25)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (78)
- Serhat Can (6)
- Süleyman Çembertaş (16)
- Tungay Dere (18)
- Uğur Durak (33)
YAZARLAR

BEYAZ YAKALILAR İÇİN İSTİFA MEVSİMİNDEYİZ

Panasonic 10 bin kişiyi işten çıkaracak

e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı

SPK’den kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Ticaret umudu: Risk iştahı arttı, bitcoin kükredi, DXY toparladı!

Kaplumbağa Terbiyecisi Gibi Yönetmek: Sabırla Liderlik Mümkün mü?

YEŞİL MUTABAKAT VE SINIRDA KARBON VERGİSİNE (SKV) HAZIRMIYIZ ?

Hintli Mukesh Ambani: Bedava Mobil uygulaması dağıtıp nasıl milyarder oldu?

İKLİM KANUNU NEDİR, TARIM VE HAYVANCILIĞA OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR MU?

İşletmeler Zorda, Bankalar Suskun: Kredi Krizi Büyüyor

FİRMALAR NAKİT İÇİN KIVRANIRKEN, KREDİLER NİÇİN DURDU!

Kuşaktan Kuşağa Servet Döngüsü: Varlık Nasıl Kurulur, Nasıl Tükenir?

KREDİLERİN DURMASI TİCARİ FİRMALARI NASIL ETKİLER?

ENFLASYON ORTAMINDA CİRO VE KAR ARTIŞI FİRMALARI YANILTABİLİR?
- TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikası duruşumuzu sürdüreceğiz 10/05/2025
- HAFTA SONU ALTIN FİYATLARI 10 MAYIS: Gram Altın, Çeyrek Altın, Yarım Altın ve Cumhuriyet Altını Ne Kadar? 10/05/2025
- İkinci el otomobile talep arttı! Fiyat artışı olacak mı? 10/05/2025
- 2025 Kurban Bayramı İçin Büyükbaş ve Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları Ne Kadar? 10/05/2025
- Son dakika: Bugünkü On Numara çekilişi sonuçları belli oldu! 9 Mayıs 2025 On Numara bilet sonucu sorgulama ekranı... 09/05/2025
- SON DAKİKA | Borsa günü yükselişle tamamladı 09/05/2025
- Bakanlıktan "Anneler Günü Pikniği" etkinliği 09/05/2025
- Türkiye’nin önde gelen bankacıları gündemdeki konuları değerlendirdi 10/05/2025
- Hindistan ile Pakistan ateşkes konusunda anlaştı 10/05/2025
- Çin’in ABD tahvil kozu: Sessiz güç mü, ekonomik tuzak mı? 10/05/2025
- NuLook YKB Yıldırım: Turizmcinin en büyük sıkıntısı döviz kuru 10/05/2025
- TCMB/Karahan: Enflasyon beklentileri sıkı duruşumuzu korumayı gerekli kılıyor 10/05/2025
- “Altında” Borsa Var 10/05/2025
- 7 başlıkla geçen hafta 10/05/2025
ALTIN – DÖVİZ
BORSA
KRIPTO PARA PİYASASI
Popüler
-
GÜNDEM4 yıl önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
GÜNCEL2 yıl önce
Zara Ve Mango’ya Üretim Yapın Tekstil Devi Konkordato Talep Etti
-
BANKA HABERLERİ2 yıl önce
TCMB Başkanı için ismi geçen GAYE ERKAN First Republic Bank’tan ayrılma süreci
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA ANALİZLERİ3 yıl önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
GÜNDEM1 yıl önce
Bankacılığı bırakıp eskortluk yapmaya başladı: Haftalık kazancı dudak uçuklattı