BANKA HABERLERİ
TCMB’den Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odasına sunum

Yayınlanma:
1 ay önce|
Yazan:
Erol Taşdelen
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, piyasa kuralları içerisinde kalarak gereken her adımı proaktif şekilde attıklarını ve bundan sonra da atmaya devam edeceklerini belirterek, “Piyasaların istikrarlı işleyişinin sürdürülmesi amacıyla araçlarımızı etkili şekilde kullanıyoruz. Çift yönlü iletişim kanallarımızı sürekli açık tutuyoruz.” dedi.
Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK) tarafından düzenlenen “Ekonomi Toplantısı“, TCMB Başkanı Fatih Karahan, Almanya’nın İstanbul Başkonsolosu Regine Grienberger ve AHK Başkanı Pınar Ersoy’un katılımıyla gerçekleştirildi.
Karahan, burada yaptığı konuşmada, Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin karşılıklı olarak refaha ve büyümeye katkı sunduğunu belirtti.
Geçen hafta piyasalarda yaşanan gelişmelerin finansal varlıklarda değer kayıplarına neden olduğunu belirten Karahan, “Piyasadaki oynaklığın geçici ve ekonomiye yansımalarının kısa vadeli olmasını sağlamak için hızla aksiyon aldık.” değerlendirmesinde bulundu.
Karahan, piyasa kuralları içerisinde kalarak gereken her adımı proaktif şekilde attıklarına ve bundan sonra da atmaya devam edeceklerine dikkati çekerek, “Piyasaların istikrarlı işleyişinin sürdürülmesi amacıyla araçlarımızı etkili şekilde kullanıyoruz. Çift yönlü iletişim kanallarımızı sürekli açık tutuyoruz.” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının çok geniş ve güçlü bir araç setine sahip olduğunun altını çizen Karahan, “Temel amacımız olan fiyat istikrarını sağlamak için sıkı para politikası duruşumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Karahan, geçen yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyetin toparlanma kaydettiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu dönemde kampanyalar ve yaklaşan ücret güncellemeleri kaynaklı öne çekilen talep neticesinde hane halkının mal talebi güçlü seyretti. Böylece özel tüketim çeyreklik olarak arttı. Yıl genelinde ise yurt içi talebin büyümeye katkısında belirgin düşüşle birlikte net ihracatın pozitif katkısı ön plana çıktı. 2024 yılının ikinci ve üçüncü çeyreklerinde gerileyen sanayi üretimi, yılın son çeyreğinde yeniden artışa geçti. Ocak ayı itibarıyla ise çeyreklik bazda yükselişini sürdürüyor.
Hizmet Üretim Endeksi de 2024 yılının son çeyreğinde benzer ancak daha ılımlı bir toparlanma gösterdi. Bildiğiniz gibi bu endeks aynı zamanda hizmet sektöründeki talep ile doğrudan ilişkilidir. Endeks, 2024 yılı boyunca hizmet talebinde yatay bir seyre işaret etti. Ocak ayında hizmet üretim endeksindeki güçlü artışta ise mesleki, bilimsel, teknik faaliyetler ile bilgi ve iletişim gibi tüketici talebi ve tüketici fiyatlarıyla ilişkisi nispeten daha zayıf olan sektörler etkili oldu.”
“Talep koşullarının dezenflasyon sürecini bozmasına izin vermeyeceğiz”
TCMB Başkanı Karahan, ocak ayında perakende satış hacmi endeksinin artış kaydettiğini ve kartla yapılan reel harcamaların daha zayıf bir görünüme işaret ettiğini belirterek, “Özellikle hizmet sektörlerinde yapılan harcamaların ılımlı seyrettiği görünüyor. Bu noktada talep göstergelerini yakından takip ettiğimizi ve talep koşullarının dezenflasyon sürecini bozmasına izin vermeyeceğimizi vurgulamak isterim. İç talepteki daha dengeli seyir ile uyumlu olarak cari işlemler hesabında belirgin bir iyileşme gerçekleşti. 2024 yılının son çeyreğinde cari açığın milli geliri oranı yüzde 0,8 seviyesine indirildi.” diye konuştu.
Yakın dönem verilerinin ise 2025 yılında cari işlemler açığında bir miktar artışa işaret ettiğini dile getiren Karahan, “Cari dengeyi 2025 yılında etkileyebilecek faktörlere baktığımızda, küresel ticarete ilişkin belirsizlikler ve ihracat kaynaklı aşağı yönlü riskler öne çıkıyor. Tüketim malları ithalatında ise son dönemde yüksek seyir gözlemleniyor. Bunlara rağmen 2025 yılında da cari açığın milli gelire oranının 2024 yılından yüksek olmakla birlikte uzun dönem ortalamalarının belirgin olarak altında kalmasını bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Karahan, geçmiş dönem ortalamalarına göre zayıf seyreden dış talebe rağmen ihracatın ılımlı artışla gücünü koruduğunu ifade ederek, “Nitekim, Avrupa Birliği’nin mal ithalatındaki zayıf seyre karşı Türkiye’nin ihracat payını artırmış olması, ihracatçıların genel olarak rekabetçiliklerini koruduğuna işaret ediyor. Yakın dönemde dış ticaret dengesinde bir iyileşme eğilimi mevcut. Altın ve enerjinin dışlandığı çekirdek denge ise yatay bir seyir istiyor.” şeklinde konuştu.
“Geçen yılın haziran ayında başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor”
Fatih Karahan, geçen yılın haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğine dikkati çekerek, “Tüketici enflasyonu şubat ayında yüzde 39,1 oranına gerileyerek 2024 Mayıs ayındaki tepe noktasına kıyasla kesintisiz ve önemli bir düşüş gösterdi. Ana eğilim yılın ilk çeyreğinde öngörülerimizle uyumlu olarak yükseldi. Ocak ayındaki artışın ardından, şubat ayında ana eğilim önemli bir yavaşlama gösterdi.” ifadelerini kullandı.
Dönemsel gelişmelere göre ana eğilim göstergelerinin birbirinden farklılaşabildiğini aktaran Karahan, “Bu durum, önceden belirttiğimiz gibi, ana eğilimi farklı göstergeler üzerinden takip etmenin önemini ortaya koyuyor.” dedi.
Karahan, medyan enflasyona bakıldığında ana eğilimde daha olumlu bir görünümün izlendiğini ifade ederek, “Tüketici fiyat gelişmelerine alt gruplar bazında baktığımızda mal enflasyonu düşük seyrediyor. Temel mal fiyatları yılın ilk iki ayında oldukça ılımlı seyretti. Dayanıklı mal grubunda yüzde 20 seviyesinin de altında bir enflasyon söz konusu.” şeklinde konuştu.
Mart ve nisan aylarında iki önemli unsurun belirleyici olacağına işaret eden Karahan, “Bunlardan biri, ramazan ayının gıda fiyatlarına etkisi, diğeri de son dönemde finansal piyasalardaki gelişmelerin fiyatlara ve beklentilere olan yansıması. Söz konusu unsurlar özellikle nisan ayı için enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdı. Hizmet enflasyonuna daha yakından baktığımızda geçmişe endeksleme eğilimi güçlü, eğitim ve kira gibi kalemlerin burayı yukarı çektiğini görüyoruz.” açıklamasını yaptı.
“Piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler aldık”
Geçen hafta piyasalarda yaşanan gelişmelerin finansal varlıklarda değer kayıplarına neden olduğunu belirten Fatih Karahan, “Yüksek oynaklık ortamının etkisiyle bazı göstergelerin ulaştığı en yüksek gün sonu seviyelere baktığımızda, döviz kurunda yüzde 3, ülke risk priminde 71 baz puan, 10 yıl vadeli gösterge tahvil faiz oranında 4,5 puan ve bir ay vadeli kur oynaklığında 15 puana ulaşan artışlar görüldü.” diye konuştu.
Karahan, bu artışların makroekonomik görünümü bozmaması için hızlı bir şekilde gerekli önlemleri aldıklarını aktararak, “Böylece 19 Mart günü aşırı oynaklık sergileyen göstergelerdeki artış daha sınırlı kaldı. Bu bağlamda, Para Politikası Kurulu olarak, yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere 20 Mart tarihinde toplandık. Bu gelişmelerin enflasyon görünümü açısından oluşturabileceği riskleri değerlendirerek sıkı parasal duruşu destekleyici tedbirler aldık. Bu doğrultuda, Merkez Bankası gecelik borç verme faiz oranını yüzde 44’ten yüzde 46’ya yükselttik. Politika faizini yüzde 42,5’te, Merkez Bankası gecelik borçlanma faizini ise yüzde 41’de sabit tuttuk. Bunun yanı sıra bir hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verdik.” ifadelerini kullandı.
Piyasadaki oynaklığı sınırlamak üzere TL ve döviz likiditesine yönelik tedbirler aldıklarını anımsatan Karahan, “Bu kapsamda TL depo ihalelerinin vadelerini uzattık. Ayrıca, likidite araçlarımızın çeşitliliğini artırarak vadesi 91 güne kadar likidite senetleri ihraç etmeye başladık.” açıklamasını yaptı.
“Sıkı para politikası duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdüreceğiz”
Fatih Karahan, döviz likiditesine yönelik olarak da TCMB nezdinde TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemlerine başladıklarını ifade etti.
İngilizce kısaltmasıyla NDF olarak bilinen bu işlemlerin ileri tarihte yabancı para cinsinden işlem yapacak firmaların kur riskinden korunmalarını sağladığını dile getiren Karahan, “Bu yolla kurlarda gözlenen oynaklıkları azaltarak döviz piyasalarının etkinliğini destekliyor.” değerlendirmesinde bulundu.
Finansal piyasaların etkin işleyişinin sürmesi amacıyla piyasa kuralları içinde tüm para politikası araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:
“Adımlarımızı piyasalarda oluşan oynaklığın makroekonomik etkilerini sınırlamak amacıyla proaktif bir yaklaşımla belirleyeceğiz. Ekonomimizin temel dinamiklerinde hiçbir bozulma yok. Cari açık tarihi düşük seviyelerde seyrediyor. Rezerv pozisyonumuz oldukça güçlü. Sıkı para politikası duruşumuzu enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdüreceğiz. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşumuzu sıkılaştıracağız.”
İlginizi Çekebilir
BANKA HABERLERİ
Türk Ticaret Bankası faaliyete geçti
Türk Ticaret Bankası, yenilenen yapısı ile tekrar faaliyete geçtiğini duyurdu. Bu toprakların ilk özel sermayeli milli bankası olan Türk Ticaret Bankası, yeni döneminde, Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirmeyi, ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı ve rekabet gücünü artıracak çözümler üretmeyi hedefliyor.

Yayınlanma:
8 saat önce|
07/05/2025Yazan:
BankaVitrini
112 yıllık tarihiyle ilk özel sermayeli milli banka olma özelliğini taşıyan Türk Ticaret Bankası, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde (TİM) düzenlenen tanıtım toplantısında, yenilenen yapısı ile faaliyete geçtiğini duyurdu.
TİM yerleşkesinde bulunan, bankanın ilk şubesi Avrupa Merkez Şube’nin açılış töreni de gerçekleştirildi.
Türk Ticaret Bankası Yeni Yolculuğunda
Türk Ticaret Bankası’nın yeni yolcuğunun aktarıldığı tanıtım toplantısında; T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gültepe, Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlker Yeşil, bankanın ihracatçılar için sunduğu yenilikçi çözümler, stratejik hedefler ve Türkiye ekonomisine sağlayacağı katkılar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’nin İhracat Odaklı Kalkınma Vizyonuna Hizmet Edecek”
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakan Yardımcısı Ö. Volkan Ağar, toplantıda yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin kalkınma hamlesinin temelinde, yatırım, üretim ve ihracat yer almaktadır. Bu anlayışla Ticaret Bakanlığı olarak ihracata dayalı büyüme hedefiyle çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bakanlık olarak, ihracatçılarımızın başarılı performansını artırarak sürdürülebilir kılmaları adına; inovasyon, tasarım ve markalaşmayı odağına alan desteklerimizle yanlarında olmaya devam ediyoruz.
Bugün burada yeniden hizmete açtığımız Türk Ticaret Bankası ile, tamamen ihracat odaklı yapısıyla, ihracatçılarımıza yeni bir çözüm ortağını hizmete sunuyoruz. Bu banka, bir yandan mevduat bankacılığı yapabilecek, bir yandan da ihracatçımıza doğrudan, hızlı ve uygun koşullarda finansman sunacaktır. Türkiye’nin üretim gücüne ve ihracat odaklı kalkınma vizyonuna hizmet edecektir.
Bu yönüyle, Türk Ticaret Bankası’nı klasik anlamda bir bankanın ötesinde, Türkiye’nin ihracat vizyonunun finansal ayağı olarak görmek gerektiğine inanıyoruz. Böylesine büyük bir marka değerine, çok derin ve köklü bir tarihe sahip olan bankamızı yepyeni bir vizyonla hep birlikte ayağa kaldırma hedefiyle yola çıktık. 2024 yılı sonu itibarıyla toplam 1,9 trilyon TL’lik bir hacme ulaşan ihracata yönelik finansman ekosisteminin merkezinde Türk Ticaret Bankası’nı yeniden konumlandıracak çalışmaları var gücümüzle devam ettiriyoruz. Eski günlerinden de parlak, Türk bankacılığında yeni ve unutulmaz izler bırakacak bir bankayı önümüzdeki dönemde hep birlikte göreceğiz.
Türk Ticaret Bankası’nın bu yeni dönemi, ülkemize, ihracatçımıza, reel sektörümüze ve Türk finans sektörüne hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
“İhracatçının Çözüm Ortağı”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ve Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gültepe, konuşmasında, “Katma değerli üretim ve ihracat, Türkiye ekonomisi için lokomotif rol oynuyor. Ülkemizi kalkındırmanın, milletimizin refahını artırmanın yolu, kaynaklarımızı etkili şekilde kullanmaktan, ürettiğimize değer katmaktan ve daha çok ihracat yapmaktan geçiyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) olarak bu bilinçle çalışıyor, ülkemize daha fazla döviz kazandırmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz.
Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle başladık. Hedefe ulaşabilmemiz için yüksek teknolojili yatırımlar yapmak, mevcut tesislerimizin teknolojisini yenilemek, dijital ve yeşil dönüşümü ülkemiz için fırsata çevirmek durumundayız. Bütün bu çalışmalar için ihracatçılarımızın uygun maliyetle ve uzun vadeli finansmana erişimi her zamankinden daha çok kritik önem taşıyor. Bu gerçekten hareketle, bankacılık sektöründe 112 yıllık köklü bir geçmişe sahip Türk Ticaret Bankası’nı iki yıl önce İhracatı Geliştirme A.Ş. aracılığıyla ihracat ailemize kazandırdık.
Türk Ticaret Bankası bundan böyle sadece kredi veren bir kurum olmanın ötesinde ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırırken, teminat sorunlarına alternatif çözümler sunan bir çözüm ortağı gibi çalışacak” sözlerini kullandı.
“İhracatçının Kendi Bankası ve Çözüm Ortağı”
Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı, yaptığı konuşmada, Türk Ticaret Bankası’nın bir bankanın hizmet verebilmesi için gerekli olan insan kaynağı, ileri teknoloji altyapısı (veri merkezi), ana bankacılık sistemi, entegrasyon, ürün, politika, prosedürleri ve gerekli süreçleri rekor denilebilecek bir sürede, dokuz ayda tamamladığını ifade etti.
Bankanın yeni döneminde odak noktalarının Türkiye’nin ihracat potansiyelini güçlendirmek, ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmak ve rekabet gücünü artıracak çözümler üretmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Balcı şunları söyledi: “Türk Ticaret Bankası’nın yeniden faaliyete geçmesi sadece bankacılık sektörü için değil, Türkiye’nin ihracat odaklı kalkınma süreci için de mühim bir dönüm noktası olacaktır. Bu anlayışla faaliyetlerine yeniden başlayan, İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin bağlı ortaklığı konumundaki Türk Ticaret Bankası, ihracatçının kendi bankası ve çözüm ortağıdır. İhracatçılarımıza yalnızca finansal hizmet sunmakla kalmayıp; aynı zamanda onlara danışmanlık vererek yeni pazarlara erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Türk bankacılık tarihinin en köklü markalarından Türk Ticaret Bankası’nı ihracatçının ana bankası yapmak, ihracatçının gücüne güç katmak için büyük bir azim ve kararlılıkla ilerliyoruz.”
“Yılsonuna Kadar İhracatçılara 150 Milyar TL Kredi Limiti Tahsis Etmeyi Hedefliyoruz”
Türk Ticaret Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü İlker Yeşil, konuşmasında, “Türkiye’nin ihracattaki güçlü performansı, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYİH) %28 oranında katkı sağlıyor. Buna karşılık, ihracatçılar bankacılık sektöründeki kredilerden %12’lik bir pay alabiliyor. İhracatçının bankacılık sektöründen aldığı finansman desteğinin, ülke ekonomisine sağladığı katkı düzeyine erişebilmesi için Türk Ticaret Bankası olarak önemli adımlar atıyoruz. İhracatçıların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirdiğimiz hizmetlerle hem ulusal kalkınmaya hem de sektörün büyümesine katkı sağlamayı amaç ediniyoruz.
Yenilikçi finansal ürün ve hizmetlerimizin yanı sıra zor pazarlar, değişen mevzuat ve yönetmelikler kapsamında ihracatçılarımıza yönelik bir danışman misyonunu da üstleniyoruz. Böylelikle yalnızca finansman sağlayan bir banka değil, ihracatçılarımızın büyüme yolculuğunda yanlarında olan bir iş ortağı olmayı hedefliyoruz. Yapay zekâ ve veri analitiğini bankacılığın merkezine yerleştirdiğimiz dijitalleşmiş modelimizle, ihracatçıların finansal süreçlerini kolaylaştırıyor ve doğru zamanda doğru çözümler sunuyoruz. Gelecekte de ihracatçılarımızın sınırlarını genişleten, finansal süreçlerini güçlendiren ve Türkiye’nin küresel arenadaki yerini sağlamlaştıran çözümlerle yanlarında olmaya devam edeceğiz. Türk Ticaret Bankası bugün itibarıyla 4 şubesi ve 270 çalışanı ile hizmet vermekte olup, 15 şube ile 2025 yılını tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Türk Ticaret Bankası Genel Müdürü İlker Yeşil, 31 Mart 2025 itibarıyla ihracatçılarımıza yaklaşık 20 milyar TL finansman desteği verildiğini belirterek, kredi limiti tahsis edilen ihracatçı firma adedinin sayısının yaklaşık 550 olduğunu, bu rakamın yıl sonuna kadar 1.500’e çıkarılmasının, toplam kredi hacminin ise yıl sonuna kadar 62 milyar TL’ye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı.
İlk Şubenin Açılış Töreni Gerçekleştirildi
Tanıtım toplantısının ardından, Türk Ticaret Bankası ilk şubesi Avrupa Merkez Şube’nin açılışı gerçekleştirildi. Dijital ve fiziksel kanalları birleştiren fijital bankacılık yaklaşımıyla Türk Ticaret Bankası, ihracatçıların ihtiyaç duyduğu bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişmesini sağlayarak rekabet gücünü artıracak çözümler üretmeyi hedefliyor. Haziran sonuna kadar 8 şubeye ulaşmayı planlayan banka, yıl sonuna kadar toplam 15 şube açmayı hedefliyor.
*********
BANKA HABERLERİ
İş Bankası 2025’in ilk çeyreğinde 12,4 milyar lira kar elde etti
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “İhracat kredilerinde özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’a çıkardık” diye konuştu.

Yayınlanma:
1 gün önce|
06/05/2025Yazan:
BankaVitrini
Türkiye İş Bankası, yılın ilk çeyreğinde 12,4 milyar lira düzeyinde kar elde etti.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İş Bankası, mart sonu itibarıyla nakdi kredi hacmi de yıl sonuna kıyasla yüzde 9,7 artışla 1,8 trilyon liraya, gayrinakdi kredi hacmi ise yüzde 12,5 artışla 655,3 milyar liraya ulaştı. Banka, böylece ekonomiye 2,5 trilyon lira kaynak sağladı.
Dağıtım ağı, dijital temas noktaları, ürün yelpazesi ve hizmet sunumuyla, müşteri sayısını 25 milyona ulaştıran banka, mevduat hacmini de yıl sonuna kıyasla yüzde 14,8 artırarak mart sonu itibarıyla 2,4 trilyon liraya yükseltti.
Banka, mart itibarıyla aktif büyüklüğünü yıl sonuna göre yüzde 10,6 artışla 3,7 trilyon liraya yükseltti.
Yurt dışı finansman imkanlarını aktif olarak kullanmaya devam eden banka, yılın ilk çeyreğinde sağladığı toplamda 2 milyar doları aşkın kaynakla ekonominin lokomotif ve dönüştürücü özellikteki alanlarını desteklemeyi sürdürdü.
Banka, nisanda da Fransız Kalkınma Ajansının özel sektör temsilcisi ‘Proparco’ ile 5 yıl nihai vadeli 100 milyon avro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. İki kurum arasında uzun süredir devam eden işbirliğinin parçası olan anlaşmayla, iklim finansmanı projelerine verilen desteğe ve aynı zamanda mikro, küçük ve orta ölçekli müşterilerin finansman ihtiyaçlarını karşılamaya devam edilmesi hedefleniyor.
Türkiye İş Bankası, teknoloji girişimlerini hızlı ölçeklendirmek adına 2017’de başlattığı ‘Workup Girişimcilik Programı’na ek olarak 2023’te ‘Yapay Zeka Fabrikası’nı hayata geçirdi. Yapay zeka, tarım, sürdürülebilirlik, oyun teknolojileri dikeylerine öncelik vererek düzenlenen programlardan bugüne kadar 203 girişim mezun oldu.
Yılın ilk 3 ayında 12,4 milyar lira düzeyinde kar eden bankanın özkaynak büyüklüğü 326,4 milyar liraya ulaşırken, sermaye yeterliliği oranı ise yüzde 17,0 seviyesinde gerçekleşti.
– ‘Dijital müşteri sayısı, 16,4 milyona ulaştı’
Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ülke ekonomisine desteklerini sürdürmeye devam ettiklerini belirtti.
KOBİ’lere ve ihracatçılara özel önem atfettiklerini aktaran Aran, ‘Mart sonu itibarıyla nakdi KOBİ kredilerindeki pazar payımız 2023 yıl sonuna kıyasla 2,2 puan artışla yüzde 21,9’a, gayrinakdi KOBİ kredilerindeki payımız ise 4,1 puan artışla yüzde 22,7’ye yükseldi. İhracat kredilerinde de özel bankalar arasındaki lider konumumuzu sürdürerek pazar payımızı 4,6 puan artışla yüzde 29,6’a çıkardık.’ ifadelerini kullandı.
İşCep’in son iki yıldır Global Finance tarafından dünyanın en iyi mobil bankacılık uygulaması seçildiğine dikkati çeken Aran, bankanın dijital müşteri sayısının bu dönemde 16,4 milyona ulaştığını, vadeli tasarruf mevduatı hacminin yüzde 89,6’sının, ihtiyaç kredisi kullandırımlarının da yüzde 91’inin dijital kanallar üzerinden gerçekleştiğini vurguladı.
Tarım, teknoloji ve finans ekseninde bütüncül bir bakışla sürdürülebilir tarımsal üretime katkı sağlamaya yönelik Tarım İhtisas Şubeleri’ni ülke genelinde yaygınlaştırmaya devam ettiklerini anlatan Aran, 1954’ten bu yana hizmet veren Adana Kozan Şubesi’ni bu dönemde yeni konsept ve tasarımıyla Tarım İhtisas Şubesi olarak çiftçilerle buluşturduklarını belirtti.
Aran, ihtisas şube modelini geçen yıl turizm sektörünü de kapsayacak şekilde genişlettiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
‘Son olarak ihtisaslaşmaya yeni bir kulvar ekleyerek Organize Sanayi Bölgeleri’ne (OSB) özel olarak tasarlanan ilk OSB İhtisas Şubesi’ni Ankara’daki İvedik OSB içerisinde hizmete açtık. İş Bankası’nın sanayi sektörüne verdiği desteği ve OSB’lerin finansal ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme konusundaki kararlılığını gözler önüne seren bu adım, sanayi üretiminin finansal altyapısını güçlendirmeyi ve OSB’lerdeki işletmelerin büyümesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Sağlam finansal yapımız ve uzun vadeli değer yaratmaya odaklanan kapsayıcı hizmet anlayışımızla, ülke ekonomisine kesintisiz destek vermeye devam edeceğiz.’
2021’de hayata geçirilen ‘Girişimcilik Şube Modeli’nin başta teknoloji girişimleri olmak üzere girişimcilik ekosisteminin paydaşlarına yönelik ihtiyaç odaklı ürün ve hizmetler sunduğunu, bu şubeler aracılığıyla 3 bin 700’ün üzerinde müşteriye hizmet verildiğini aktaran Aran, ‘Girişimcilik ekosistemindeki varlığını; özel sermaye yatırımlarının yanında inovatif çözümler üreten teknoloji girişimlerine sunduğu desteklerle güçlendirmeye devam bankamız, ülkemizin yanı sıra Amerika’da Silikon Vadisi’nde ve Hollanda’daki şirketleriyle de bu varlığı İş Grubu olarak küresel ölçeğe taşıdı. Bu çerçevede yapılan 122 adet yatırımın yaklaşık tutarı 400 milyon dolara ulaştı.’ değerlendirmesini yaptı.
BANKA HABERLERİ
TCMB Başkanı Karahan: Para politikasında sıkı duruş devam edecek

Yayınlanma:
1 gün önce|
06/05/2025Yazan:
BankaVitrini
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, enflasyonla mücadelede kararlı duruşlarını sürdüreceklerini vurguladı. Karahan, nisan ayında finansal piyasalardaki gelişmeler nedeniyle enflasyon beklentilerindeki iyileşmenin duraksadığını söyledi.
“Beklentiler, dezenflasyon süreci açısından hâlâ bir risk unsuru olmayı sürdürüyor.”
Küresel Belirsizlikler ve Ticaret Politikaları Büyümeyi Baskılıyor
Karahan, küresel ticaret politikalarında artan korumacı önlemlere ve bu alandaki belirsizliklere dikkat çekerek, bu gelişmelerin küresel büyüme üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu ifade etti.
“ABD başta olmak üzere büyük ekonomilere dair büyüme beklentilerinde düşüş yaşanıyor. Bu durum, Türkiye’nin dış talep görünümünü de olumsuz etkiliyor.”
Yurt İçi Talep Öngörülerin Üzerinde
Başkan Karahan, yurt içi talebin zayıflamakla birlikte tahminlerin üzerinde seyrettiğini kaydetti. Özellikle hizmet sektöründeki harcamaların ılımlı olduğunu belirtti.
“Talep göstergelerini yakından izliyoruz. Talep, dezenflasyon sürecini olumsuz etkilerse gerekli tüm adımları atarız.”
Enflasyonda Düşüş Sürüyor, Ancak Beklentiler Hâlâ Yüksek
Karahan, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında %37,9 seviyesine gerilediğini belirterek, bu düşüşün 2024 Mayıs’taki tepe noktasından itibaren kesintisiz şekilde sürdüğünü vurguladı.
Ancak, enflasyon beklentilerinin hâlâ TCMB’nin hedeflediği dezenflasyon patikasının üzerinde seyrettiğini söyleyen Karahan, bu durumun para politikasında sıkı ve kararlı bir duruş gerektirdiğini ifade etti.
Likidite ve KKM’de Son Durum
Karahan, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki düşüşün sürdüğünü, yabancı para kredilerdeki büyümenin ise hedeflerle uyumlu şekilde ilerlediğini açıkladı. Ayrıca, likidite koşullarının dikkatle izlendiğini ve bu alandaki araçların etkin kullanılmaya devam edeceğini belirtti.
Enflasyonla Mücadelede Kararlıyız
Sunumun sonunda Karahan, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“TCMB olarak dezenflasyon sürecinin devamını sağlayacak; enflasyonu belirlediğimiz ara hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
Başkanımız Dr. Fatih Karahan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Yaptığı Sunum: https://tcmb.tl/Bxd6707
SUNUMUN TAMAMI: TCMB BASKANI TCMB SUNUMU 06_05_2025
FARK YARATANLAR
FARK YARATANLAR
KATEGORİ
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (819)
- BANKA ANALİZLERİ (137)
- BANKA HABERLERİ (3.071)
- BASINDA BİZ (58)
- BORSA (439)
- CEO PERFORMANSLARI (36)
- EKONOMİ (2.821)
- GÜNCEL (3.003)
- GÜNDEM (3.118)
- RÖPORTAJLAR (47)
- SİGORTA (132)
- ŞİRKETLER (2.145)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (452)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (962)
- Ali Coşkun (15)
- Arif Öztan (7)
- Ayşe Muzaffer Sunguroğlu (7)
- ChatGPT (22)
- Dr. Abbas Karakaya (63)
- Erden Armağan Er (45)
- Erol Taşdelen (513)
- Gizem Taşdelen (7)
- Gülbeyaz Gergün (63)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (26)
- Mustafa Akpınar (36)
- Onur ÇELİK (23)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (78)
- Serhat Can (6)
- Süleyman Çembertaş (16)
- Tungay Dere (18)
- Uğur Durak (33)
YAZARLAR

PAKİSTAN HİNDİSTAN SAVAŞI DÜNYAYI NASIL ETKİLER

Geçen yıl dünyada elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Türk Ticaret Bankası faaliyete geçti

Çin’in faiz indirimi ve ABD ile resmî temas piyasaları canlandırdı

İş Bankası 2025’in ilk çeyreğinde 12,4 milyar lira kar elde etti

TCMB Başkanı Karahan: Para politikasında sıkı duruş devam edecek

UYGUN FİNANS KAYNAK: HALKA ARZ!

Hintli Mukesh Ambani: Bedava Mobil uygulaması dağıtıp nasıl milyarder oldu?

İKLİM KANUNU NEDİR, TARIM VE HAYVANCILIĞA OLUMSUZ ETKİLERİ OLUR MU?

İşletmeler Zorda, Bankalar Suskun: Kredi Krizi Büyüyor

FİRMALAR NAKİT İÇİN KIVRANIRKEN, KREDİLER NİÇİN DURDU!

Kuşaktan Kuşağa Servet Döngüsü: Varlık Nasıl Kurulur, Nasıl Tükenir?

KREDİLERİN DURMASI TİCARİ FİRMALARI NASIL ETKİLER?

GAREMDER ilk Yönetim Kurulu Başkanı’ndan Kamuoyuna Açıklama
- SON DAKİKA | Borsa günü düşüşle tamamladı 07/05/2025
- KOSGEB Destek Programı: KOSGEB Kapasite Geliştirme Destek Programı Başvurusu Nasıl Yapılır, Nereden? Başvuru Şartları Neler? 2. Başvurular Başladı! 07/05/2025
- YENİ YARISI BİZDEN KAMPANYASI: Yarı Bizden Kampanyası Hibe Oranı Artırıldı! Kentsel Dönüşüm Hibe Oranı Ne Kadar Oldu? 07/05/2025
- EMLAK VERGİSİ 2025: Emlak Vergisi Ödeme Tarihleri Ne, Nasıl Ödenir? 2025 e-Belediye Emlak Vergisi Ödeme Ekranı 07/05/2025
- Kurban Bayramı Emekli İkramiyesi Ne Zaman Yatacak? Bayram Emekli İkramiyesi Ne Kadar Olacak? 2025 Ödeme Takvimi 07/05/2025
- TEMMUZ EMEKLİ MAAŞ ZAMMI: Temmuz Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak? SGK, Bağ-Kur Emeklisi 4 Aylık Enflasyon Farkı Ne Kadar? 07/05/2025
- TOGG KAMPANYASI 2025: TOGG Kredi Kampanyası Nedir? İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı'ndan Kimler Faydalanabilir? 07/05/2025
- Slovakya, AB'nin Rusya doğalgaz kararına karşı 07/05/2025
- ABD’de mortgage başvuruları yükseldi 07/05/2025
- Fitch: TCMB'den faiz artışı beklemiyoruz 07/05/2025
- İngiltere'den Türkiye ile STA açıklaması 07/05/2025
- Tekfen’de yeni dönem 07/05/2025
- Enerjisa Enerji'nin SENTRUM Uygulama Merkezi açıldı 07/05/2025
- HSBC’den “tarife” kredisi 07/05/2025
ALTIN – DÖVİZ
BORSA
KRIPTO PARA PİYASASI
Popüler
-
GÜNDEM4 yıl önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
GÜNCEL2 yıl önce
Zara Ve Mango’ya Üretim Yapın Tekstil Devi Konkordato Talep Etti
-
BANKA HABERLERİ2 yıl önce
TCMB Başkanı için ismi geçen GAYE ERKAN First Republic Bank’tan ayrılma süreci
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA HABERLERİ4 yıl önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA ANALİZLERİ3 yıl önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
GÜNDEM1 yıl önce
Bankacılığı bırakıp eskortluk yapmaya başladı: Haftalık kazancı dudak uçuklattı