Geçen ay 27 bankanın satışa sunduğu toplam gayrimenkul sayısı 9 bin 376 oldu. Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle konuttan fabrikaya, dükkandan arsaya binlerce gayrimenkul bankaların portföyüne geçti.
COVID-19 salgını döneminde bozulan ekonomik denge, bankaların elindeki ticari gayrimenkul sayısını patlattı. 2020’nin Temmuz ayında bankaların alacaklarına karşılık edindikleri gayrimenkullerin yüzde 25’i ticari iken, salgın döneminde bu oran yüzde 53,7’ye yükseldi. Bu artışla birlikte bankaların alacaklarına karşılık edindikleri ticari gayrimenkullerin sayısı konutu geçti. Yüzde 53,6’nın içinde işyerlerinin oranı yüzde 30,2, tarla ve arsanın oranı ise yüzde 23,6 olarak gerçekleşti. 3’ü katılım bankası olmak üzere toplam 27 bankanın kendi internet sitesinde satışa çıkardığı gayrimenkul listesine bakıldığında, en fazla gayrimenkulü elinde tutan bankalar arasında ilk sırada VakıfBank yer alırken onu sırasıyla, Ziraat Bankası, Halk Bank ve İş Bankası takip etti. 2 bin 197 gayrimenkule sahip olan VakıfBank’ta konutlar yüzde 57,2’le portföyde en yüksek paya sahip olurken, çiftçiye verdiği kredi ile öne çıkan Ziraat Bankası’nda ise tarla, arsa ve işyerlerinin payı yüzde 72,6 olarak dikkat çekti. Halk Bankası’nda ise tarla ve dükkan gibi alanların payı yüzde 53,3 oldu. Dördüncü sıradaki İş Bankası’nın elinde de ticari gayrimenkuller yüzde 50,6 ile öne çıktı.
Resmi olmayan verilere göre, 2021’nin Ocak ayında 3’ü katılım olmak üzere toplam 27 bankanın kendi internet sitelerinde satışa sundukları toplam gayrimenkul sayısı 9 bin 376 oldu. Bu gayrimenkullerin 4 bin 336 adedini ise konutlar oluştururken, 5 bin 39’nu adedini dükkan, mağaza ve tarla gibi ticari gayrimenkuller oluşturdu. İcra mahkemelerinin salgın nedeniyle uzun süre kapalı olmasından dolayı 2020’nin ikinci yarısında bankaların elindeki gayrimenkul sayısı azalırken, bu yılın haziran ayından itibaren artış yönünde eğilim bekleniyor.
Bankalar tarafından satışa sunulan ticari gayrimenkuller arasında dükkan ve mağaza sayısının fazlalığı dikkati çekerken, ilanlarda yer yer fabrika binaları da yer aldı. Kütahya’da 416 dönüm arazisi olan bir iplik fabrikasına ait bina 22 milyon 300 bin liralık bedelle satışa sunulurken, Çorum’da başka bir fabrika binası 14 milyon liraya, Kastamonu’da ise 16 bin 444 metrekare alanı bulunan bir tuğla fabrikası binası 7 milyon 530 bin TL’lik bir bedelle satışa çıkarıldı. Fabrika binasının yanı sıra Antalya Kepez’de bir düğün salonunu da 2 milyon 635 bin TL fiyatla satışa sunulan gayrimenkuller arasında yer aldı. İstanbul Büyükçekmece içinde farklı büyüklüklerde dükkanların yer aldığı 7 katlı yarım kalmış bir proje de 50 milyon lira bedelle satışa sunulan yapılar arasında dikkat çekti.
‘Oteller de bankalara gelir’
Tapu.com kurucusu ve CEO’su Emre Erşahin de 2019 yılı ile karşılaştırdıklarında 2020’de ticari portföylerinin hem adet hem de toplam cirodaki paylarının artış gösterdiğini söyledi. Ciro bazında payının yüzde 15 arttığını belirten Erşahin, “Pandeminin banka gayrimenkulleri üzerindeki esas etkilerini ticari faaliyetlerin yavaşlaması nedeniyle önümüzdeki 2- 3 yılda göreceğiz” diye konuştu. Birçok turizm işletmesinin 2020 yılında faaliyet gösteremediğini belirten Erşahin, “Bunun sonucunda 2021 yılında turizm tesislerinin satışa çıkacağını ve özellikle bankalara otel kategorisinde gayrimenkullerin geleceğini düşünüyoruz” dedi.
Trabzon birinci sırada
Tapu.com verilerine göre, bankalar tarafından satışa çıkarılan ticari gayrimenkullerde artış oranı bakımından Trabzon ilk sırada yer aldı. 2020 yılının ilk yarısına göre Trabzon’da ikinci yarıda 3.41 kat artış yaşandı. Trabzon’u 3.33’lük artışla Siirt, 2.20’lik artışla Adıyaman izlerken, Şanlıurfa 2 katlık artışla dördüncü, İstanbul ise 1.84 katlık artışla 5’inci sırada yer aldı. Tapu.com’un izlediği piyasa verilerine göre banka ticari gayrimenkullerinin ortalama satış süresi 3,5 ayda gerçekleşiyor.
Sektörün yılın ilk 4 ayındaki kârı 144,6 milyar lira
Bankacılık sektörünün net kârı nisan ayında yüzde 10,5 artarak 38 milyar 634 milyon liraya ulaştı. Sektörün dört aylık kârı ise yüzde 47,4 artarak 144 milyar 699 milyon liraya ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre sektörün kredileri nisanda, 2022 sonuna göre yüzde 17,6 artışla 8,91 trilyon liraya ulaştı. Toplam aktifler ise yüzde 14,2 artarak 16,4 trilyon lira seviyesinde..
Sektörün net faiz gelirleri Ocak-Nisan döneminde yüzde 17 artışla 189,7 milyar liraya çıktı.
Geçen yılın Nisan ayında yüzde 16 olan çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu Nisan’da yüzde 14 oldu. Sermaye yeterliliği rasyosu ise Nisan’da yüzde 17 oldu.
DenizBank ile AXA Sigorta acentelik sözleşmesini uzattı
AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerinin dağıtım, pazarlama ve satışı, DenizBank’ın satış ve dağıtım ağları aracılığıyla yapılmaya devam edilecek
DenizBank ile AXA Sigorta arasında 12 yıldır devam eden münhasır acentelik sözleşmesi 2031 yılına kadar uzatıldı.
DenizBank’tan yapılan açıklamaya göre, 2011’de başlayan ve AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerinin 15 yıl boyunca DenizBank satış ve dağıtım ağları üstünden pazarlanması ve satışı için yapılan iş birliği, DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Ateş ve AXA Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Yavuz Ölken‘in, Madrid’de düzenlenen törende imzaladıkları anlaşmayla uzatıldı.
Bu kapsamda, DenizBank ve AXA Sigorta arasında 2026’da tamamlanması öngörülen iş birliği, 2031’e kadar 5 yıl daha devam edecek.
Açıklamada imza törenindeki konuşmasına yer verilen DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Ateş, DenizBank olarak her zaman ekosistem yaklaşımıyla hareket ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
‘Güçlerimizi farklı paydaşlarımızla birleştirerek ülkemize sunduğumuz faydayı artırmayı önemsiyoruz. AXA gibi sigortacılıktaki köklü bilgi birikimine güvendiğimiz bir kurumla güven ilişkisi içinde tesis ettiğimiz iş birliğini sürdürülebilir hale getirmekten de mutluluk duyuyoruz. 2011 yılından bu yana uyum içinde ilerleyen, verimini hiç kaybetmeyen ortaklığımızın ve ekiplerimizin çalışmalarının karşılığını alıyoruz. İş birliğimizin yarattığı faydayı daha üst seviyelere taşımak adına, AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerini, sayıları 650’yi aşan şubelerimiz ve dijital kanallarımız başta olmak üzere tüm kanallarımızla ülkemizin her köşesinde insanlarımıza ulaştırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemin kurumlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.’
AXA Sigorta CEO’su Ölken de AXA Sigorta olarak, geniş yelpazedeki ürün ve hizmetlerini Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerine ulaştırmayı önemsediklerini bildirdi.
Ölken, AXA ile aynı değerlere önem veren kurumlar ile iş birlikleri yapmanın kendileri için çok anlamlı olduğuna vurgu yaparak, ‘DenizBank ile 2011 yılında başladığımız yolculukta hayat dışı sigorta ürünlerimizi çok daha geniş kitlelere sunma ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutma hedeflerimiz açısından değer yarattık. Bu iş birliğini geleceğe taşıyarak kurumlara, müşterilerimize ve ekonomimize sürdürülebilir katkı sağlayacağımız için mutluyuz. Ortaklığımızın hem ülkemize hem iki kuruma hem de tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.’ ifadelerini kullandı.
Verilen bilgiye göre imza törenine, DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Ayşenur Hıçkıran, DenizBank Bireysel ve Özel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, AXA Avrupa ve Latin Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Antimo Perretta, AXA Madrid International Hub Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuria Fernandez Paris, AXA Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan, AXA Sigorta Hukuk, Uyum ve Kurumsal Sorumluluk Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar ve AXA Sigorta Banka ve Finansal Kurumlar Direktörü ve Genişletilmiş İcra Kurulu Üyesi Feyza Hasırcılar da katıldı.
Bazı bankalar dövizden TL’ye dönmek için açılan yeni kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdi.
TCMB’nin bankalardan istediği döviz hesaplarının TL’ye dönüşüm hedeflerini yakalamaya çalışan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz vermeye başlamıştı.
Faiz üst sınırının kaldırılması ve politikalardan duyulan endişelerle birlikte faizlerde yaşanan artış KKM’ye ilgiyi de artırdı. KKM 7 haftada 32,6 milyar dolar artışla 121,4 milyar dolara ulaştı.
Tüm bunlara ek olarak bankalar belirli tutarın üzerinde açılan dövizden TL’ye dönüşüm KKM hesaplarına döviz talebinin rekor kırdığı seçim döneminde nakit prim ödemeye de başlamıştı.
Bankalar TCMB’nin belirlediği dönüşümü tutturamazlarsa ceza niteliğinde yükümlülüklerle karşı karşıya kaldıklarından tahvil almak yerine KKM hesaplarına prim ödemeyi göze alabiliyorlar.
PRİM ÖDEMEYE SON VERDİLER
Reuters’ın görüştüğü dört kıdemli bankacı, bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarının ise bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini ifade etti.
Bir bankacılık kaynağı, “Rasyoları tutturmak için yapılan bu uygulamalar bilançolar açısından çok sağlıksız etki yaratıyor. Seçim sonrası bu rasyoların uygulanıp uygulanmayacağı bile belli değilken bankaların önden prim ödemeli bu kadar yüksek faiz vermesi doğru değildi. Sona ermesi bilançolar açısından daha sağlıklı oldu” diye konuştu.
Bankacılar KKM hesapları için verilen faizlerin ise hafif gerilemesine karşılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ettiğini belirtti.
BDDK verilerine göre, 31 Mart itibarıyla 88,8 milyar dolar olan KKM 19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara yükseldi.
KKM, 524,7 milyar dolar büyüklükteki döviz ve TL mevduatın artık önemli bir bölümünü oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde her hafta 10 milyar dolara ulaşması beklenen KKM itfaları piyasalarda yakından takip ediliyor. (REUTERS/SÖZCÜ)
Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27