Projektörde, Srikanth Reddy’nin ekibine sunduğu en son iş figürleri var. Hindistan’ın güneyindeki Haydarabad metropolünden 29 yaşındaki şirket, sürdürülebilir mobiliteye odaklanan ve müşterilere ve teslimat görevlilerine elektrikli scooter kiralayan bir şirket olan Hala Mobility’yi kurdu. Üç yıl içinde, yatırımcı fonlarında yaklaşık bir milyon dolar topladı ve şu anda neredeyse 80 çalışanı işe aldı.
Reddy İtalya ve İspanya’da okudu ve doktorasını Madrid’de aldı. Birkaç yıl boyunca İspanya’nın başkentinde iyi ücretli bir veri uzmanı olarak çalıştı. Sonra memleketine dönmek için bilinçli bir karar verdi. “İşimle Avrupa’da kaygısız bir hayat yaşayabilirdim,” diyor Reddy. “Ama istediğim şey gerçekten bir fark yaratmaktı. Büyük bir sorunu çözecek bir şey yaratmak istedim.”
Politikacılar Hindistan’ı cezbediyorYeni bir süper güç olma yolunda mısınız?
Hindistan’da bunun için mükemmel başlangıç koşullarını bulduğunu söylüyor. Şu anda Hindistan’ınki kadar hızlı büyüyen başka hiçbir ekonomi yok. OECD tahminine göre, gayri safi yurtiçi hasıla 2023 yılında yüzde altı oranında büyüyecek. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Sanayileşmiş Ülkeler Örgütü Almanya ekonomisinin durgunlaşacağını öngörüyor. Sonuç olarak, Hindistan ekonomisinin sadece dört yıl içinde Almanya veya Japonya’nınkinden daha büyük olması bekleniyor.
Özellikle büyük şehirler, Hindistan’ın güneyindeki Haydarabad metropolü gibi büyümenin itici güçleridir. Devlet, dünyadaki türünün en büyüğü olduğunu söylediği “T-Hub” gibi inovasyon merkezlerindeki araştırma fonlarına milyonlarca avro yatırım yapıyor. Şu anda, yaklaşık 350 start-up’ın ofisi burada bulunuyor ve yaklaşık iki kat daha fazlası buna uyuyor: “Yakında 1.000’den fazla olacak” diyor “T-Hub” ın genel müdürü Anthony Anish. “Buradan tüm Kızılderililerin yararına olacak fikirler ve icatlar gelecek.”
Şu anda yaklaşık 350 start-up’ın ofisleri “T-Hub” da bulunuyor, ancak yakında çok daha fazlası olacak.
Kasabalar ve köyler arasında büyük tutarsızlık
Muhtemelen her şeyden önce kırsal kesimde yaşayan nüfusun yönüne gitmeyi amaçlayan bir vaat. Bu hala tüm insanların yaklaşık üçte ikisidir. Haydarabad’dan yaklaşık 200 kilometre uzaklıktaki Saidapur köyüdür. Bharathi Kumar 38 yaşında ve şu ana kadar memleketini neredeyse hiç terk etmedi. “Son yıllarda burada hiçbir şey değişmedi” diyor. “Politikacılar tarafından aksi vaat edilse bile.”
Ailesinin iki ve bir pirinç tarlası var. Zaman zaman yerel bir haftalık pazarda meyve satıyor. Ayda yaklaşık 150 avroya eşdeğer, geçimlerini sağlamak zorundalar. “Köylerde kendimizi terk edilmiş hissediyoruz,” diyor Kumar. “Teknolojik ilerleme veya daha iyi yaşam koşulları hakkında hiçbir şey fark etmiyoruz.”
Kırsal ortamlar için çözüm arayışı
Genç girişimci Srikanth Reddy sorumluluk almak istiyor. Bharathi Kumar’ın oğlu şirkette tamirci olarak çalışıyor. Gelecekte, kırsal nüfusa da fayda sağlayan çözümler geliştirmek önemlidir. Reddy, “İster şehre giden yol olsun, ister genel yaşam koşullarında bir iyileşme olsun” diyor. “Küçük köylerden gelen insanlar bile hayallerini gerçekleştirebilmeli. Hala doldurulması gereken büyük bir boşluk var.”
Devlet inovasyon merkezi “T-Hub” da bununla ilgilenmek istiyor. Anthony Anish’e göre, birçok genç girişimci zaten kırsal alanlardaki zorluklarla uğraşıyor. Anish, “Örneğin, tarımsal teknoloji ve sürdürülebilirlik ile ilgilenen şirketler, şehirlerden uzakta ortaya çıkan sorunlar üzerinde çalışıyorlar” diyor. “Hindistan köylüleri için çözümler geliştirmek için çok fazla enerji harcanıyor.”
Her halükarda, Haydarabad’da çığır açan fikirler ve teknolojiler için büyük hedefler var. İnovasyon merkezi şu anda iki bina ile genişletiliyor. Beş yıl içinde, 1.000 yerine 20.000 start-up için yer olacak. Reddy, “Haydarabad’da Hindistan’ın Silikon Vadisi olarak kabul edilmemiz çok uzun sürmeyecek” diyor. Hindistan’da sadece ekonomi değil, aynı zamanda özgüven de büyüyor.
tagesschau.de