Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), 2025’in ilk çeyreğinde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artırarak 1,8 milyar liraya çıkardı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, bankanın 2025’in ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçları Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlandı.
Buna göre, yılın ilk üç ayında aktif büyüklüğünü yüzde 13,3 artışla 160 milyar liraya yükselten banka, kredi hacmini yüzde 17,6 artışla 102,4 milyar liraya taşıdı. Brüt takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 0,70 düzeyinde gerçekleşirken, ortalama öz kaynak karlılığı yüzde 37,1 kaydedildi.
Banka, 2025’in ilk çeyreğinde net karını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70 artırarak 1,8 milyar liraya çıkardı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TKYB Genel Müdürü İbrahim Öztop, yılın ilk çeyreğinde yatırım bankacılığı ve girişim sermayesi alanlarında önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti.
Söz konusu çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Öztop, şunları kaydetti:
‘Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait bazı yük ve yat limanlarının özelleştirilmesi sürecinde yürütülen çalışmalar doğrultusunda Kalamış Yat Limanı ihalesi tamamlanmış olup, 5 Şubat’ta işletme hakkı devri başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber Kalyon Güneş Teknolojilerinin 3,26 milyar lira tutarındaki halka arz işlemini lider kurum olarak başarıyla tamamladık. Söz konusu çalışma, yenilenebilir enerji alanına katkılarımızı ve sermaye piyasalarındaki etkin rolümüzü bir kez daha ortaya koymaktadır.’
Öztop, sürdürülebilir tarımın finansmanına destek olmak amacıyla Tarfin Tarım AŞ adına Kalkınma Yatırım Varlık Kiralama AŞ aracılığıyla 150 milyon liralık sukuk ihracını başarıyla gerçekleştirdiklerini aktararak, ‘Bu işlem, alternatif finansman araçlarının kullanımında öncü rolümüzü pekiştirirken, tarım sektörünün sürdürülebilir büyümesine katkı sağladı. Yeşil enerji ve gıda gibi ülkemizin kalkınması açısından stratejik öneme sahip sektörlerde işbirliklerimizi güçlendirerek sürdürmeye devam edeceğiz.’ açıklamasını yaptı.
Girişim sermayesi alanında da Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan TKYB Üst Fonu ile Mediterra Capital ve Revo Capital’in III. fonlarına yatırım yapıldığını kaydeden Öztop, bu yatırımlarla KOBİ’ler ve yenilikçi girişimlerin sermaye yoluyla destekleneceğini vurguladı.
– Deprem bölgesinde istihdamı destekleyen yeni proje
Öztop, deprem bölgesinin ekonomik ve sosyal açıdan yeniden güçlendirilmesi yönündeki çalışmalara da değinerek, bu doğrultuda Dünya Bankasından, Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi altında 500 milyon dolar finansman sağlandığını bildirdi.
Sağlanacak kaynakla 11 depremzede il ve komşu 7 ilde faaliyet gösteren işletmelere yatırım ve işletme sermayesi finansmanı sağlanacağını aktaran Öztop, ‘Böylelikle bölgedeki KOBİ’ler ve büyük ölçekli işletmelere uzun vadeli finansman sağlayarak, sürdürülebilir ekonomik toparlanmaya katkıda bulunacağız.’ ifadesini kullandı.
Öztop ayrıca, Türkiye Kalkınma Fonunun girişimcilik ekosistemine aktardığı toplam kaynağın 29 doğrudan yatırıma 20,4 milyon dolar, 7 fon yatırımına 23,4 milyon dolar ve 350 TÜBİTAK BiGG girişimine yaklaşık 9 milyon dolar olmak üzere 53,4 milyon dolara ulaştığı bilgisini paylaştı.
– ‘Sürdürülebilirlik temalı kredi toplam portföyümüz yüzde 96’sını oluşturuyor’
Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda yatırımlara devam ettiklerini belirten Öztop, sözlerini şöyle tamamladı:
‘Sürdürülebilirlik alanındaki güçlü performansımızı bir adım daha ileri taşımanın gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilirlik temalı kredi portföyümüz, toplam kredi portföyümüzün yüzde 96’sını oluşturarak önemli eşiği geride bıraktı. Temin ettiğimiz kaynakların yüzde 61’ini yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği temalı kaynaklar oluşturuyor. Ayrıca, 2025 Sustainable Finance Awards kapsamında Orta ve Doğu Avrupa bölgesinde Sürdürülebilir Finans alanında ‘En İyi Kalkınma Bankası’ ödülüne layık görülerek uluslararası alanda da önemli başarıya imza attık. Tüm bu gelişmeler, sürdürülebilir kalkınma misyonumuza duyduğumuz bağlılığın ve bu doğrultuda attığımız somut adımların açık yansımasıdır.’
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından “Türkiye Fintek Ekosistemi Durum Raporu 2024” yayınlandı, rapora göre;
Türkiye’de fintek alanındaki düzenlemeler 2010’lu yılların başlarına dayanmaktadır. 2015 yılında e-para ve ödeme kuruluşu lisanslarının verilmeye başlanması ile de bu alandaki girişimlerin sayısı hızla artmıştır. Aralık 2024 tarihi itibarıyla toplam 89 firmaya lisans verilmiştir.
2024 yıl sonu itibarıyla Türkiye’de 283 ödeme teknolojisi girişimi, 120 bankacılık teknolojileri girişimi, 107 blok zinciri ve kripto varlık girişimi bulunmaktadır. Bu girişimleri kurumsal finans çözümleri, borsa-yatırım girişimleri ve finansman çözümleri takip etmektedir. 2024 yılında en fazla fintek girişimi borsa yatırımı, bankacılık teknolojileri ve finansman dikeylerinde olmuştur.
Paya dayalı kitle fonlama, girişimciler tarafından son yılların talep gören dikeylerinden biri olmuş ve kitle fonlaması faaliyetinde bulunmak üzere SPK tarafından listeye alınan platformların sayısı 2024 yılında 18 adede ulaşarak, 43 binin üzerinde yatırımcıya aracılık etmiştir.
Sektörü güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz;
T.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin öncülüğünde kurulan Fintech Zone İstanbul, finansal teknolojiler alanında girişimciler ve yatırımcılar için bir cazibe merkezi olma hedefi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu vizyon doğrultusunda, 2024 yılı boyunca gerçekleştirilen altyapı çalışmaları, stratejik projeler, temaslar ve etkinlikler Türkiye’nin fintek alanındaki konumunu güçlendirmek adına kritik bir rol üstlenmektedir.
Fikir geliştirme aşamasından başlayarak, mentörlük hizmetlerinin ve hızlandırıcı programların sağlanacağı bir yapı olması planlanan Fintech Zone İstanbul için raporda şu ifadeler yer almıştır:
Türkiye’nin global rekabetçiliğini artırmak ve İstanbul Finans Merkezi’nin stratejik bir parçası olarak fintek ekosistemini güçlendirmek amacıyla; sürdürülebilir altyapı çalışmaları, stratejik yönetim ve proje hazırlıkları ile uluslararası etkinlikler ve iş birlikleri hayata geçirilmektedir.