Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Artan TL likiditesi ve gerileyen piyasa faizleri TCMB’yi rahatsız etti

Yayınlanma:

|

  • Dün oldukça hareketli bir günü geride bırakırken, güne de tahmin ettiğimiz üzere TCMB damgasını vurdu. Yerel seçimler ardından agresif bir şekilde rezerv biriktirmeye başlayan TCMB, piyasada TL likiditesinin artmasına neden olurken, paranın da fiyatı faizdir görüşünde hareketle, artan ‘malın’ fiyatının düşmesi piyasa faizlerinin de gerilemesine neden oldu. Analitik bilançoya göre, 22 Mayıs günü 3,3 milyar dolar daha rezerv biriktiren TCMB’nin son 33 iş gününde net döviz pozisyonu 58,2 milyar dolar iyileşirken, manşet rakam da (swap ve kamu dövizleri hâriç) eksi 15,9 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti. TCMB döviz almaya devam ettikçe piyasaya verdiği Türk Lirası likiditenin de yardımı ile gecelik piyasada oluşan faiz, TCMB’nin belirlediği %47 yani faiz koridorun alt kısmına kadar gelerek son günlerde bir miktar da olsa TL’nin cazibesini azalttı. Gerileyen piyasa faizlerinin dezenflasyon sürecinin de gücünü azaltacağını not edelim.
  • Bu görüşlerin ışığında, TCMB’nin muhakkak fazla TL’yi sterilize etmesi gerektiğini ve bunun da dün sonuçlanan olağan PPK toplantısında vücut bulacağını hatırlayacağınız üzere dün bültenimizde paylaşmıştık. Nitekim, PPK toplantısı ardından makro ihtiyati önlemler açıklayan TCMB, (i) TL ve kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına uyguladığı zorunlu karşılık (ZK) oranları artırdı. ZK oranındaki artış piyasadan fazla TL’yi azaltacak olup bunun da bankalar açısından bir maliyet doğuracağını not edelim. Öte yandan, son dönemde kurun sakin seyri, faiz maliyeti çok da ucuz olan döviz kredilerine talep yaratırken (şirketler döviz kredisi kullanıp TL’ye dönmeye başladı) TCMB, (ii) döviz kredi kullanımındaki artışın finansal risk doğuracağına kanaat getirmiş olmalı ki yabancı para kredilere de aylık %2 büyüme sınırı getirdi.
  • Hülâsa, otorite dün açıkladığı önlemler ile piyasada var olan fazla TL likiditesini çekip mevduat getirilerinin düşmesini engelleyerek piyasa faizlerinin yeniden %50 olan politika faizinin altına sarkmasının da önüne geçmeyi amaçlarken (dün BIST gecelik repo faizi %51,02 seviyesine yükseldi), döviz kredilerindeki genişlemeyi de önleyerek finansal bir riske sebebiyet vermemesi sağlanmış olacak. TCMB kararlarının piyasa yansımasının bir miktar olumsuz olduğunu not etmeliyiz. Kararın bankacılık cephesine ilave yük getireceği beklentisi ile bankacılık endeksi dün %1,7 gerilerken, ana endeks ise günü %1 düşüşle tamamladı. Hatırlanacağı üzere, hafta içi, Yapı Kredi önderliğinde bankacılık endeksi ciddi bir ralli yapmış, FAB satın alma haberinin doğrulanmaması ile Yapı Kredi hissesi dün neredeyse günü %5’e yakın gerileyerek tamamladı.
  • USDTRY kuru son dönemlerde olduğu üzere 32,20’li seviyelerde yatay kalmaya dün de devam ederken, döviz kredilerine sınırlama getirilecek olması, kur üzerinde var olan aşağı yönlü baskıyı da bir nebze de olsun yavaşlatabileceğini düşünüyoruz. Lâkin, TCMB bu süratle rezerv biriktirmeye devam ederse günler içerisinde net rezervlerin artıya geçeceğine de göreceğiz. Tüm gelişmelere rağmen, TL’de reel değerlenmenin devam edeceği görüşümüze sıkı sıkı sarılmaya devam ediyoruz. Yabancı indinde Türkiye’nin risklerini gösteren 5 yıl vadeli CDS risk primi bebek adımları ile 260 seviyesine doğru gerileyerek son dört yılın dibinde işlem görürken, tahvil faizlerinin ise dün sakin bir gün geçirdiğini not edelim. Yabancının DİBS piyasasına son sekiz haftada 5,9 milyar dolar giriş yaptığını da not edelim (bakınız grafik).
  • Küresel arenada ise hafta ortası açıklanan FED toplantı tutanaklarının negatif yansımasının hâlen daha korunduğunu gördük. Hatırlanacağı üzere, enflasyonun bir türlü %2 hedefine doğru yöneldiğine ikna olmayan FED üyelerinin huzursuzluğu son toplantı tutanaklarına da şahin bir üslup ile yansımıştı. Bu etkiyi bir nebze de olsun yine beklentileri aşan Nvidia finansallarının telafi ederken (Nvidia dün geceyi %10’a yakın artışla 1,035 dolar seviyesinden tamamladı) hisse senetleri baskı altında kalmaya devam etti. Son haftaların flaş ismi gümüş, 30 dolar direncini kuvvetli bir hacim ile kırıp süratle 32,50 dolar ile 12 yılın zirvesine yükselmesi ardından FED endişesi ile yaklaşık %8 gerileyerek yeniden 30 dolar sınırına doğru gevşedi. Bugün yön tayini anlamında haftalık kapanışın önemli bir sinyal vereceğini düşünüyoruz.
  • Para birimleri cephesinde ise bir tarafta doların elini bir miktar da olsun güçlenirken, dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, İngiltere Başbakanı Sunak ani bir şekilde 4 Temmuz için erken seçim çağrısı yaptı. Yıllardır devam eden düşük büyüme ve pandemi sonrası yüksek enflasyonla mücadele eden İngiltere’de enflasyon son verilere göre hükümetin hedefine doğru gerilerken, kamuoyu yoklamalarında Muhafazakar Parti’nin İşçi Partisi’nin oldukça gerisinde olduğunu da not etmemiz gerekiyor. Seçim maratonunu muhalefetteki İşçi Partisi’nin kazanması hâlinde, 14 yıllık Muhafazakar Parti iktidarı sona erecek ve bir zamanlar siyasi istikrarı ile bilinen İngiltere son sekiz yılda altı başbakan tanıyarak tarihe de geçmiş olacak. Kraliyet aslanı Sterlin dolar karşısında 1,27 seviyesini altına gerilerken, teknik mânâda, önümüzdeki haftalarda yukarıda 1,2790 seviyesi aşılmadan hareketlere pek de anlam yüklemeyeceğiz.
  • FED’in şâhin tutanaklarının ardından sene sonuna yönelik 44 baz puan olan (yaklaşık 2 kez) faiz indirim beklentisinin bu sabah 33 baz puan ile neredeyse teke düşmesi ve diğer taraftan dün açıklanan güçlü PMI verilerinin doların elini kuvvetlendirmesi ile Dow Jones sanayi endeksi geceyi %1,5 düşüşle başı çekerek tamamladı. Bu sabah pasifiğin diğer ucunda da limoni bir havanın hâkim olduğunu görüyoruz. Japonya’nın çekirdek enflasyonu Nisan ayında art arda ikinci ayda da yavaşlarken, bu durum, tüketimin kırılganlığını sürdürmesi nedeniyle Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırma konusunda sabırlı olacağına işaret ediyor. YEN dolar karşısında 157 seviyesinin üzerine yükselerek biraz daha değer kaybederken, gösterge endeks Tokyo borsası ve son dönemlerin flaş ismi Hong Kong borsaları ise %1 düşüşle önde koşuyor.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya’da açıklanacak büyüme verileri, ABD’de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi takip edilebilir. Haftanın son iş gününün pek de keyifli başlamadığını, günün de temkinli bir şekilde devam etmesini bekliyoruz. İyi bir hafta sonu dilerim.

>TCMB süratle rezerv biriktirmeye devam ediyor

TCMB’nin net yabancı para pozisyonu 22 Mayıs günü 3,3 milyar dolar daha artarken, manşet rakam (swap ve kamu dövizleri hâriç) -15,9 milyar dolar seviyesine kadar iyileşti.

1716524969a419d1f48faad0445d29c0f5c78cc27b_1_1200.jpg

>TCMB Brüt Döviz ve Altın Rezervleri artmaya devam ediyor

Brüt rezervlerde de yaşanan iyileşme ile manşet rakam 139 milyar dolar seviyesini aşarak yılın başındaki seviyelere geri döndü.

1716524970abaac025aa7b1ba4d5fb8ffc5053c054_2_1200.jpg

>Yabancı gelmeye devam ediyor

TCMB’nin menkul kıymet raporuna göre, 17 Mayıs haftasında yurtdışı yerleşiklerin devlet tahvili (DİBS) portföyü 1,34 milyar dolar artarken, hisse senetlerinden ise 232 milyon dolar çıkış yaşandı. Yabancının DİBS piyasasına son sekiz haftada 5,9 milyar dolar para giriş yaptı.

17165249718eb58269569aa6438556c9af4b7cacfa_3_1200.jpg

>DTH azalmaya devam ediyor

Yurtiçi yerleşiklerin DTH hacmindeki azalma 17 Mayıs haftasında da devam etmiş. Gerçek kişilerin DTH’ı 0,8 milyar dolar daha azalırken, tüzel kişilerin ise 0,1 milyar dolar artmış. Bu verilerle, son 7 haftada toplam DTH 13,7 milyar dolar azaldı.

171652497287e474d232d8018a0f5b47d933327d4d_4_1200.jpg

>KKM

BDDK verilerine göre, 17 Mayıs haftasında KKM bakiyesinde 20,4 milyar TL düşüş kaydederken, döviz anapara 592 milyon dolar azalarak 67,7 milyar USD seviyesine gerilemiş.

1716524972d6bf2b29dd6b6ca9cf206f9fe5191589_5_1200.jpg

>Fiili Faiz Oranları

Piyasa faiz oranlarında hafif de olsa gerileme göze çarpıyor.

1716524973042a79e34ad6c5e3050cc8915ce1faf1_6_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Fransa’da ilk tur seçimler yaklaşırken, Frexit endişesi büyüyor!

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Uzun Bayram tatili dönüşünde herkese güzel bir günaydın diyerek kısa bir bülten ile haftaya hep birlikte karşılayalım.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un başarısız Avrupa Parlamentosu seçimleri sonrası riskli bir şekilde Meclisi feshedip erken seçim kararı almasının ardından ilk tur seçimleri bu hafta sonu, ikinci tur ise 7 Temmuz tarihinde yapılacak. Hatırlanacağı üzere, Fransa’nın aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi Avrupa Birliği seçimlerinde oyların yaklaşık %32’sini alarak Macron’un merkezci ittifakını (%15) ezici bir şekilde yenmişti. RN, kadın oylarının %30’unu alarak 2019 AB seçimlerine göre 10 puanlık bir artış sağladı. RN partisi ve müttefikleri, İpsos anketine göre parlamento seçimlerinin ilk turunda oyların %35,5’ini alarak önde görünürken, Yeni Halk Cephesi (NPF) ittifakının %29,5 oy oranı ile ikinci sırada yer alırken, Macron’un merkezci ittifakı ise oyların %19,5’ini alarak üçüncü sırada yer aldı. Aşırı sağın galibiyeti tıpkı Brexit gibi Frexit’i de gündeme getirebileceğinden endişe ediliyor.
  • EURUSD paritesi Frexit endişesine paralel 1,0680 seviyesine kadar gerileyerek düşüş serüvenini altıncı haftaya taşıdı. EUR’da bu haftanın 1,0650 seviyesinin üzerinde tamamlanması gerekiyor. Teknik bir bakış açısı ile 1,0650 altında olsa bir kapanış, sert bir düşüşü de beraberinde getirebilir. Endişelerin odağında Fransa’nın 5 yıl vadeli CDS risk primi ise geçen haftaya nazaran %50 artış kaydederek 36 baz puana kadar yükselmek suretiyle son 4 yılın zirvesine geldiğini de not ederek endişenin boyutunun daha açık bir şekilde ortaya koymaya çalışmış olayım.
  • Yurtdışı piyasalarda gözler Fransa’ya çevrilirken, seçimler için geri sayımda olan İngiltere’de Başbakan Sunak’ın da işinin kolay olmadığını not etmek gerekiyor. Kamuoyu yoklamaları Muhafazakar Parti’nin 14 yıllık iktidarın ardından seçimlerde önemli oy kaybı yaşayacağını ve İşçi Partisi’nin seçimden ilk sırada çıkacağını işaret ediyor. GBPUSD partisi 1,2640 seviyesine gerileyerek benzer bir şekilde dolar karşısında düşüşünü beşinci haftaya taşıdı.
  • Kıymetli madenler cephesinde altın 2,330 dolar etrafında sakin seyrini devam ettirirken, haftanın son iş günü hareketli bir seyir izleyen gümüşün 30,80 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetmesine rağmen kazanımlarını koruyamadığını gördük. Gümüş yeni haftaya 29,55 dolar seviyelerinden başlıyor. Bu hafta aşağıda 29,30 dolar seviyesi destek görevi üstlenecektir. Uzun pozisyon deneyecek olan yatırımcıların 29,30 dolar altında haftalık bir kapanışı zarar kes olarak değerlendirmeleri gerektiğini not edelim. Kısa vadenin gürültüsünden kurtulursak, geçen hafta perşembe günü kaleme aldığımız raporda da belirttiğimiz üzere, fiat para dünyasında alternatifi olmayan doların rezerv para statüsü büyük perdede sorgulanırken, başta altın, sonra Bitcoin ve belki de devamında gümüş (kalbiniz sağlam ise) portföylerde ve bireysel emeklilik çeşitlendirmesinde fiziki enstrümanlar olarak yer alması gerektiğini yönünde düşüncemizi korumaya devam ediyoruz.
  • Türkiye cephesinde ise bayram tatili boyunca yeni vergi paketi konuşuldu. Eski bir taslağın sızdığı bazı maddelerin Sn. Cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini de duyduk. Yeni paket bu hafta Meclis’e sunulunca detaylarını hep birlikte göreceğiz. USDTRY kuru ise 32,20’li seviyelerde uzunca bir süre çakılı defans oynaması ve bu süreçte TCMB’nin kabaca 78,5 milyar dolar rezerv biriktirmesi ardından bayram tatili boyunca 32,80 seviyelerine kadar yükseldi. TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam edeceğine neredeyse kesin gözüyle bakarken, çakılı defans oynamaktan vaz geçerek bir miktar yukarı yönlü hareketi sağlıklı olarak yorumlayacağız. TCMB’nin net döviz pozisyonunda iyileşme devam ederken, swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervleri artı 4,5 milyar dolar seviyesine kadar yükseldiğini de not edelim. Rezervlerde artışın devam etmesini bekliyoruz. Borsa cephesinde ise son altı iş günüdür devam eden iyimserliğin de yardımı ile (bayram tatiline girerken oluşan takas avantajı) endeks 10,771 puan ise son 1 ayın zirvesine yükseldi. Yabancı yatırımcının Türk hisse senetlerine karşı soğukluğu devam etse de, lokal oyuncıuların yardımı ile yükselişin devamını öngörüyoruz.
  • ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri Cuma gününü hafif de olsa düşüşle kapanırken, Dow Jones ise neredeyse yatay seyirle kapandı. Nvidia hissesinde ikinci gün (~ %10) düşüş piyasa üzerinde baskı kurdu. Yeni gün başlangıcında Asya borsalarında da satıcılı bir hava hâkim. Zayıf Yen’den destek bulan Tokyo borsası hâriç, Tayvan ve Hong Kong borsaları %1’in üzerinde geriledi. ABD’de son dönemde açıklanan zayıf makroekonomik veriler ardından piyasalar bu yıl 2 adet faiz indirimi fiyatlamaya başlarken, ilk indirimin ise Eylül ayında olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu hafta Cuma günü ABD’de açıklanacak PCE enflasyonunun kritik öneme sahip olacağını peşinen belirtelim.

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

BTC TURK SİBER SALDIRIYA UĞRADI: Zarar büyük!

Kripto para borsası BtcTurk, siber saldırıya uğradını açıkladı. Saldırının ardından borsadaki işlemler durduruldu. Saldırının maliyetinin 54 milyon dolar olabileceği iddia edildi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye’nin en popüler kripto para platformu BtcTurk hacklendi.

Şirket, 22 Haziran 2024 tarihinde kontrol dışı çekimlere sebep olan bir siber saldırı tespit ettiğini açıkladı.

Çok sayıda kripto paranın sıcak cüzdanlarından varlık çalındı. BtcTurk siber saldırının ardından kripto para çekme ve yatırma işlemlerini durdurmuştu.

BtcTurk dün yaptığı açıklamalarda sadece sıcak cüzdanların etkilendiğini ve fonların büyük bir kısmının tutulduğu soğuk cüzdanların güvende olduğunu duyurmuştu. Ayrıca kullanıcı varlıklarının saldırıdan etkilenmeyeceği ifade edilmişti.

BtcTurk’ten 3. açıklama

Siber saldırıya uğrayan BtcTurk’ten yeni açıklama geldi. BtcTurk’ten yapılan üçüncü açıklamada, “Tüm ERC20 kriptoparaların ERC20 ağından yatırma ve çekme işlemleri açılmıştır. Siber saldırıya uğrayan kriptopara yatırma çekme işlemleri siber güvenlik ekiplerimizin detaylı çalışmaları tamamlanınca peyderpey açılacaktır” denildi.

54 milyon dolar iddiası

Kripto dedektifi olarak bilinen ZachXBT, saldırının maliyetinin yaklaşık 55 milyon dolar olduğunu iddia etti.

ZachXBT, X hesabından yaptığı paylaşımında saldırganın 1,96 milyon Avax’ı (54,2 milyon dolar) Coinbase/THORChain’e aktardığını ifade etti.

Saldırganların çaldıkları Avax’ları Coinbase ve Binance borsasında Bitcoin’e çevirdiği daha sonra da iki ayrı cüzdana gönderdiği belirtildi.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Akbank 500 milyon dolar tutarında sürdürülebilir tahvil ihracı gerçekleştirdi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, 500 milyon doları tutarında yüzde 7.50 faiz oranıyla sürdürülebilir yurt dışı tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Akbank’tan yapılan açıklamaya göre, ihraca yaklaşık 1.5 milyar dolar tutarında talep geldi. Bu işlemle beraber Akbank’ın sürdürülebilir fonlama payı yüzde 66 seviyesine yükseldi. İhracın coğrafi dağılımı yüzde 42 İngiltere ve İrlanda, yüzde 21 Amerika, yüzde 20 Avrupa, yüzde 13 Orta Doğu ve yüzde 4 Asya olarak gerçekleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, 500 milyon ABD doları tutarındaki sürdürülebilir tahvil ihracını başarıyla tamamladıklarını belirterek, ‘Yatırımcılar tarafından tahvil ihracımıza gösterilen ilgi, ülkemizin ve bankamızın uluslararası piyasalardaki saygınlığını ve yarattığı güveni bir kez daha göstermiştir.’ ifadelerini kullandı.

Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Çelebioğlu da başarılı bir sürdürülebilir yurt dışı tahvil ihracına daha imza attıklarını aktararak, bu ihraçla bankanın hem uluslararası piyasalardaki güçlü itibarını hem de sürdürülebilirlik hedeflerine bağlılığını bir kez daha göstermiş olduklarını kaydetti.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.