Connect with us

GÜNCEL

AYM, Cumhurbaşkanı’nın rektör atama ve Merkez Bankası Başkanı’nı süresi dolmadan görevden alma yetkisini iptal etti

Yayınlanma:

|

Anayasa Mahkemesi, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi”ne uyum çerçevesinde çıkarılan 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) bazı maddelerini iptal etti.

AYM’nin iptal ettiği düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanı’nın rektör atama yetkisi ile Merkez Bankası Başkanı’nı görev süresi dolmadan görevden alma yetkisi de var.

AYM; bu düzenlemelerin “KHK ile yapılamayacağı” gerekçesiyle iptal kararı verdi. İptal kararı, 12 ay sonra yürürlüğe gireceği için, TBMM’nin bu süre zarfında yeni yasal düzenleme yapması gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi’nin, 16 Nisan 2017 referandumuyla hayata geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum kapsamında 2018 tarihli anayasaya uyum amacıyla çıkarılan 703 sayılı KHK’nın bazı maddelerinin iptal edilmesine ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

BANKACILIK SEKTÖR KÂRLILIĞI %120 ARTTI

Yayınlanma:

|

BDDK verilerine göre; BANKACILIK SEKTÖRÜ, 2024 ilk 5 ayında %15 büyüyerek 27 trilyon TL Aktif Büyüklüğe yaklaştı.  Krediler %16 artarak 13,5 milyar TL hacme ulaşırken; Kredi Takip oranı %10 artarak 13,5 milyar TL oldu.

Toplam Mevduat %7 artarak 15,9 trilyon TL’yi bulan sektörde Özkaynaklar %12 artarak 2,4  trilyon TL oldu.

NET KÂR %120 ARTTI

2023 İLK 5 ayında106 milyar TL Net Kâr yapan sektör ; 2024 ilk 5 ayında Net Kârını %120 artarak 233 milyar TL’ye yükseltti. Net Kâr artışında Net Faiz gelirinin %155 artarak 375 milyar TL’ye çıkması; Faiz Dışı Gelirlerin de %217 artarak 529 milyar TL’ye çıkmasının katkısı büyük oldu. Bankacılık sektörünün Mayıs ayındaki net kârı ise 42,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

Okumaya devam et

GÜNCEL

3.6 milyon emekliye zam yok, evet hiç yok!

Düşük enflasyon oranları nedeniyle yalnızca çalışanlar değil, emekliler de kaybetti. Enflasyon zammı emeklilerin kök maaşlarına yansıtıldığı için yaklaşık 3.6 milyon emekli temmuzda sıfır zam alacak.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Örneğin kök maaşı 6 bin 500 lira olup Hazine desteğiyle yılın başından bu yana 10 bin lira aylık maaş alan emeklilerin kök aylığı 8 bin 107 liraya çıkacak. Ancak eline geçen para yine 10 bin lirada kalacak. Yani bu emekli hiç zam almamış olacak. Aynı şekilde kök aylığı 8 bin 20 liranın altında kalan bütün emeklilere sıfır zam uygulanacak. Kök aylığı 8 bin 17 liranın üzerinde olup 10 bin liranın altında kalan milyonlarca dar gelirli emekli de yüzde 24.73’ten düşük zamla yetinmek zorunda kalacak. Hazine destekli en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı aşması için iktidarın acilen kanun çıkarması gerekiyor. Ancak iktidar bütçeye maliyetini düşünerek bu zammın yapılmasını istemiyor.

ÖZEL SEKTÖRÜ ETKİLİYOR

Aynı şekilde enflasyon zammı asgari ücrete de uygulanmayacak. Asgari ücrete ara zam yapılabilmesi için iktidarın karar alıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplaması gerekiyor. Ancak iktidar tam aksine asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı. Asgari ücrete zam yapılmaması tüm özel sektör çalışanlarını olumsuz etkileyecek. Özel sektör çalışanları endişeyle şirketlerinin zam kararını beklerken, asgari ücrete zam yapılmaması birçoğunun elini zayıflatacak. Bununla birlikte birçok kurumsal şirket çalışanlarına yüzde 25 oranında zam yapılması yönünde karar aldı.

Erdoğan SÜZER-SÖZCÜ

Okumaya devam et

GÜNCEL

GÖNLÜ ZENGİN İŞ İNSANLARI: ARTIŞTA İBRAHİM ERDEMOĞLU İLK SIRADA

Yayınlanma:

|

Yazan:

Her yıl CAPİTAL DERGİSİ, tarafından hazırlanan Gönkü Zengin İş İnsanalrı listesinde yer alam Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim erdemoğlu, son on yılda yaptığı bağışları 92 kar artırarak yardımlarını en çok artıranlar listesinde birinci sırada yer aldı.

Listede 50 iş insanı yer alırken İbrahim Erdemoğlu aynı zamanda 552 milyon lira bağış ile 12. sırada yer aldı.

SASA Polyester Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu: ”Servet bizim felsefemize göre kişisel zenginlik demek değil, aynı zamanda toplumun refahına katkıda bulunmak için bir araçtır. Toplumun her kesimine destek olmayı ve yardımlarımızı sürdürülebilir kılmayı ilke edindik. Başta eğitim tesisleri ve bursları olmak üzere, Ülkemizin ihtiyacı olan her alanda yardımlarımızı devam ettirmeye kararlıyız. Ülkemize karşı olan sorumlulukların farkındayız ve elimizdeki tüm imkânları dün olduğu gibi bugünde seferber etmeye devam edeceğiz”.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.