Connect with us

BANKA ANALİZLERİ

Gazze’de nakit kriz: “Bankada param var ama ekmek alamıyorum”

Yayınlanma:

|

Deyr el Balahlı bir Filistinli olan Muhammed el-Kloub, birçok satıcının elektronik ödeme kabul etmediğini, bu nedenle banka hesabındaki paranın değersiz hale geldiğini söylüyor.

Özellikle İsrail’in Gazze’ye, Filistin vergi gelirlerinden ayrılan payları dondurmasının ardından, son aylarda Gazze’de nakit bulmak çok zor hale geldi.

Nakit krizi

Gazze savaşının ilk aylarında yerlerinden edilenlerin sayısı arttıkça Gazzeliler, nakit çekmek umuduyla bankamatiklerin (ATM’lerin) ve bankaların önünde sıraya girdi.

Bazıları sırasının kendilerine gelmesi için günlerce bekledi.

Çatışmalarda gittikçe daha fazla banka yok edildi. Bazı siviller, Gazzelilerin “para takası mafyaları” olarak adlandırdığı, kaos ve panik ortamını para kazanmak için fırsat bilen çetelerle karşı karşıya kaldılar.

24 Mart’ta, savaşın başlamasından altı ay sonra, Filistin Merkez Bankası olarak görev yapan Filistin Para Otoritesi “devam eden bombalama, elektrik kesintisi ve sahadaki zorlu durum nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki hiçbir yönetim bölgesinde, banka şubelerinin açılmasının mümkün olmadığını” duyurdu.

Bu, çoğu ATM’nin de kullanım dışı kalmasıyla daha önce görülmemiş bir nakit krizine yol açtı.

11 Mayıs’ta Filistin Para Otoritesi, çevrimiçi bankacılık hizmetleri, elektronik cüzdan ve banka kartlarını kullanarak anında elektronik ödeme hizmetini başlattı.

Ancak internet kesintisi önemli bir sorundu ve hizmet geniş çaplı kullanılamadı.

Muhammed, “Sekiz aydır süren savaş boyunca, özellikle de artık ürünler dükkan yerine kamplardaki ‘tezgahlarda’ satılırken, elektronik işlemleri kabul eden sadece tek bir mağaza bulabildim” diyor.

Gazze ekonomisinin temeli ne?

Gazze’deki mevcut nakit krizine neyin sebep olduğunu anlamak için buradaki finans sistemine daha yakından bakmak faydalı olabilir.

Gazze ekonomisi, Hamas’ın 2007’de Gazze Şeridi’nin tam kontrolünü ele geçirmesinden bu yana uygulanan ablukadan ciddi şekilde etkilendi.

İsrail, militan grubun saldırılarını durdurmak için ablukanın gerekli olduğunu söylüyor.

Gazze Şeridi’ndeki bankalar ya Filistin Para Otoritesi’ne ve Ramallah’taki Filistin hükümetine bağlı ya da özel sektöre ait ve Hamas hükümetine bağlı.

Filistin Para Otoritesi, 1994 yılında imzalanan Paris Anlaşması kapsamında kuruldu ve Oslo Anlaşmalarına eklendi.

Bu anlaşma, Filistin ekonomisini ve mali işlemlerini İsrail bankacılık sisteminin doğrudan denetimi ve kontrolü altına aldı.

Anlaşmaya göre İsrail, Filistin Yönetimi adına vergi topluyor. Bunları İsrail maliye bakanlığının onayı ve imzasından sonra, belirli bir yüzde düşüldükten sonra aylık olarak Filistin Para Otoritesi’ne aktarıyor.

Vergi gelirleri olarak bilinen bu fonlar, Filistin Yönetimi’nin mali gelirinin en büyük bölümünü temsil ediyor ve bir kısmı da Gazze Şeridi’ne tahsis ediliyor.

Hamas 2007’de Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirdiğinde, Gazze’deki binlerce sivil çalışan maaşlarını Filistin Yönetimi’nden alıyordu. Bunlar Gazze’deki Para Otoritesine bağlı bankalar aracılığıyla transfer ediliyordu.

Gazze’ye nakit, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) yardımı ve Gazze’deki doların ana kaynağı olarak kabul edilen Katar yardımı şeklinde de geliyordu.

Gazzeli ekonomi araştırmacısı Ahmed Abu Qamar, bu gelir akışlarını “nakit paraya ulaşmanın resmi yolları” olarak tanımlıyor.

BBC’ye, ürünleri nakit paraya çevirmek gibi “gölge ekonomi” olarak tanımlanan resmi olmayan yolların da bulunduğunu söylüyor.

Ancak resmi olmayan yollardan elde edilen nakit paranın, para döngüsünde veya “para arzında” görünmediğini ekliyor.

Gazze Şeridi’nde iki milyondan fazla vatandaşın normal yaşamasına olanak sağlayacak sağlıklı bir ekonomik döngü oluşturmak için Gazze’nin tüm mali kaynaklarının yetersiz olduğunu vurguluyor.

Finansal işlemlerde kullanılan üç para birimi:

  • İsrail şekeli: En yaygın kullanılan para birimi
  • ABD doları: İthalatta, uluslararası ticari işlemlerde ve araba gibi lüks ürünlerin satın alınmasında kullanılıyor
  • Ürdün dinarı: Geleneksel olarak çeyiz ödemesi, mülk veya arazi satın almak ve üniversite ücreti ödemek gibi işlemlerde kullanılıyor

Savaşın etkisi

Savaşın başlamasının ardından İsrail yetkilileri, Gazze Şeridi’ne tahsis edilen vergi gelirlerini Filistin Para Otoritesi’ne aktarmayı reddediyor.

İsrail, bu paranın Hamas’ı finanse etmeye yardımcı olduğunu öne sürüyor.

Filistin Maliye Bakanlığı Kasım 2023’te, “İsrail Maliye Bakanlığı’nın, bir kısmının maaş, çalışan ödeneği ve Gazze Şeridi’ndeki harcamaları içerdiği bahanesiyle aylık vergi gelirlerinden 600 milyon şekel kesinti yaptığını” duyurdu.

Yılın başında İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’ye “bir şekel” girmesi halinde Filistin Yönetimi’ni tüm vergi gelirlerinden mahrum bırakacağı yönünde tehdit etti.

Ocak ayında sosyal medyada “Gazze’ye tek bir şekel dahi girmeyecek” şeklinde bir paylaşım yaptı.

Gazze’den çıkan nakit kaynakları, Refah sınır kapısından ayrılan kişilerin çıkış düzenlemelerinde yaptıkları ödemelerle de azaldı. Çoğunlukla kişi başına onbinlerce doları bulan bu çıkış ücretleri, Gazze Şeridi’ndeki dolar arzını önemli ölçüde tüketti.

Hasarlı banknotlar da nakit sıkıntısında yer alıyor. Daha önce Filistin ile İsrail arasında yapılan bir anlaşma uyarınca, hasarlı banknotlar yenileriyle değiştiriliyordu. Ancak savaşın başlamasından bu yana bu süreç durdu ve bu banknotlar değersiz hale geldi.

Karaborsa

Muhammed el-Kloub, karaborsaya başvurmak zorunda kaldığını söylüyor. Bir mağazadan yüzde 10 ila yüzde 20 arasında değişen bir komisyon karşılığında nakit çekiyor. Ancak burada çalışan Mahmut Bakr el-Louh bu yolun bile karmaşık hale geldiğini söylüyor.

Daha önce komisyon karşılığında nakit çekme hizmeti veren birçok mağazanın penceresinde “nakit yok” tabelaları bulunuyor. Mahmut, paraya erişimi olanların “arkadaşlarını kayırdığını” söylüyor.

Ahmed’in (gerçek adı değil) komisyon karşılığında nakit para sağlayan bir işi var.

BBC’ye, hesabından 40.000 şekel çekerken kendisinin uğradığı zararı telafi etmek için bu işe başladığı anlattı.

Kendisinin yüzde 10 komisyon ödemesi gerektiğini söyleyen Ahmed, müşterilere nakit sağlama karşılığında yüzde 13 komisyon kesiyor.

Kazancı günlük ihtiyaçlarının ancak küçük bir kısmını karşılıyor. Ancak karaborsaya başvuran Gazzeliler, bu “gaspın” günlük zorlukları daha da ağırlaştırdığından şikayetçi.

Okumaya devam et
Yorum Yazın

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BANKA ANALİZLERİ

DENİZBANK’TA NELER OLUYOR, CEO HAKAN ATEŞ KONTROLÜ ELDEN Mİ KAÇIRDI?

Yayınlanma:

|

DENİZBANK’ta üst üste yaşanan içlerinde direkt şube müdürlerinin olduğu usulsüz işlemler “niye hep bu bankada oluyor, müdür seçiminde özensiz mi davranılıyor, liyakat göz ardı mı ediliyor” tartışmalarını da başlattı. Diğer taraftan Haziran sonunda İzmir Bornova olayında HAKAN ATEŞ’in “Bir şeyler var ama ne olduğunu henüz tam biz de bilmiyoruz” açıklaması ise Genel Müdürün bankadaki olaylara hakim olmadığı ve banka ile ilgisinin düşük olduğu izlenimi yarattı. Zira, sonradan öğreniyoruz ki İzmir Bornova olayı yeni değil Bankanın 2023 Teftiş raporuna yansımış ve konu aslında 6 aydır biliniyormuş. Buna rağmen HAKAN ATEŞ’in “Bir şeyler var ama ne olduğunu henüz tam biz de bilmiyoruz” açıklaması ise ister istemez insanda şaşkınlık yaratıyor.

DENİZBANK Bornova Şubesi olayı nasıl ortaya çıktı?

DENİZBANK Seçil Erzan olayında hafızalardaki kötü izlenimi silinmemişken; Bornova Şubede “fon vurgunu” iddiası önce sosyal medyada yayınlanan haberlerle ortaya çıktı. DENİZBANK Genel Müdürü HAKAN ATEŞ bu durumda çok rahatsız olmuş olmalı ki, bir gün sonra olayla ilgili yaptığı açıklamada direkt, “Biz biraz günah keçisi olduk. Bir çok bankada karşılaşılan benzer işlemler basında haber olarak yer bulmazken bizimle ilgili en küçük gelişme enteresan şekilde sosyal medyada yer buluyor” dedi.  Sosyal Medyada, DENİZBANK Bornova Şube Müdürü Hatice Ö.’nün Karşıyaka Spor Kulübü’nün 3 yöneticisi ile 2 iş insanından 100-200 milyon TL aldığı; parayı döviz bürosu sahibi S.Ç. verdiği, şube müdürünün ve döviz bürosu sahibinin gözaltına alındığı bilgileri yayıldı. Olayın ortaya çıkması ile birlikte ilaç içerek intihar eden Müdürün hastaneye kaldırıldığı bilgileri de yayılmaya başladı. Olayda Karşıyaka Döviz’in sahibi ile büyük Borsa oyuncusu Zeytinci olarak bilinen İş İnsanı ve Borsada firmaları bulunan C.O. ile de bağlantısı olduğu, adına Fon kurulduğu bilgileri yayılmaya başladı. Ertesi gün olay Sözcü, Cumhuriyet, Hürriyet, Habertürk, NTV, Milliyet gibi Ulusal Basında da yer aldı. Duvar, Oksijen, OdaTV, Bankavitrini, Spuknik gibi Dijital Plartformlar haber geçti. Bornova Şubesi ve Karşıyaka Döviz Bürosu Mali Polis tarafından basılarak arama yapıldı; Döviz Bürosu sahibi tutuklanırken; Şube Müdürü Hatice Ö. ile birlikte tedbir kararı ile mal varlıklarına el kondu. Çoğu medya unsuru görmezlikten gelse de ortada ikinci Seçil Erzan vakası olduğu ve benzerliği dikkatlerden kaçmadı. Olarak Karşıyaka Spor Kulübü’nün de ismi karıştı hatta Hatice Ö.’nün kulüpte yönetici olduğu ortaya çıktı. Spor Kulübü, yüksek kar vaadi ile Fon, Döviz Bürosu, Bayan müdür de olunca ister istemez Seçil Erzan olayı ile benzerlikler şaşırttı.

HAKAN ATEŞ İzmir olayını açıklarken diğer bankalara çamur attı

HAKAN ATEŞ, “Biz biraz günah keçisi olduk. Bir çok bankada karşılaşılan benzer işlemler basında yer bulmazken bizimle ilgili en küçük gelişme enteresan şekilde sosyal medyada yer buluyor” açıklaması ise diğer bankaların tepkisine neden oldu. Diğer banka çalışanları, “kendi bankasına sahip çıkmayan, ne olduğunu kontrolden çıkaran bir genel müdür kendi zafiyetlerini diğer bankalara çamur atarak aklamaya çalışıyor” yorumlarına neden oldu. Gerçekten acemice bir açıklama ve savunma!

Olay ortaya çıktığı gece HAKAN ATEŞ Milli Maçtaydı

DENİZBANK Bornova Şubesi olayı sosyal medyada yer aldığı gece HAKAN ATEŞ ve bazu GMY’lerle beraberinde götürdüğü kendine yakın ağırlıklı Ekonomi-Borsa yazarlardan olan Grup ile Almanya’da Türkiye-Çekya Milli Maçı izliyordu. İzleyenler arasında Bornova olayında ismi geçen ünlü Borsa işlemcisi C.O.’nun da olduğu iddia edildi. Zira, maçtan Genel Müdür HAKAN ATEŞ banka GMY ve Yeniçağ Yazarlarından aynı zamanda bankacılık-Borsa üzerine yayın yapan paramedya com sitesinin imtiyaz sahibi REMZİ ÖZDEMİR ile çekilmiş fotoğraflar sosyal medyada yayılmaya başladı. NEVZAT ÇİÇEK -Independent’da bir yazı yazarak HAKAN ATEŞ beyanlarını yayınladı.

 

Not: Fotolar açık kaynaklardan (sosyal medya hesaplardan) alınmıştır.

DENZİBANK’ın Gazetecileri Milli Maça götürmesi Etik mi?

Diğer taraftan sık sık banka müdürlerinin de içinde olduğu Seçil Erzan Fon olayı, Antalya Manavgat Şubesi müşteri hesaplarının boşaltılması, Denizli gibi olaylar hafızalarda taze iken son İzmir Bornova olayının patlaması, birbirine benzer hikayeler; üstüne Genel Müdür HAKAN ATEŞ’in “başka olaylar da tespit ettik” diyerek devamının  geleceği belli iken ekonomi/borsa yazarlarının bankanın toplayıp maça götürmesinin Etik olup olmadığını da gerçek gazetecilere bırakalım.

     

Not: Foto açık kaynaklardan (sosyal medya hesaplardan) alınmıştır.

HAKAN ATEŞ’in Bornova olayından sonra yaptığı açıklamalarda; “Biz biraz günah keçisi olduk. Bir çok bankada karşılaşılan benzer işlemler basında haber olarak yer bulmazken bizimle ilgili en küçük gelişme enteresan şekilde sosyal medyada yer buluyor” demesi ile gazetecileri maça götürmesinin bir ilgisi var mı? HAKAN ATEŞ’in maç programı tam da bu durumları önlemek için mi düzenlendi? Soru çok… Amaç bu ise öyle olmayacağı, Sosyal Dijital Medyayı küçümsememesi gerektiğini deneyimleyerek öğrenmiş oldu. Bu da bir kazanç… Geziye katılan gazetecilerin aynı gün ortaya çıkan İZMİR-Bornova Şube md. Hatice Ö.olayı, fon/döviz/altın/borsa dolandırıcılığı iddiası ile ilgili ne yazacaklar(mı) takip edelim!

HAKAN ATEŞ Bornova Müdürü Hatice Ö.’ye sahip çıkmadı: TARİŞBANK çalışanıydı!

DENİZBANK Genel Müdürü HAKAN ATEŞ olayın ortaya çıkmasından bir gün sonra beraberinde gittiği medya mensuplarına şaşkınlık yaratan bir açıklama yaptı. Açıklamada, olayı banka Teftiş Kurulu ortaya çıkardığını, savcılığa ve Mali Polise haber verdiklerini; Şube müdür Hatice Ö. İçin “…Tarişbank çalışanı olduğunu; ‘annesi ve kendisinin sağlık sorunları nedeniyle borçlu olduğunu’ söylediğini” öğrendiklerini söyledi. Nerede ise “Banka Müdürü bizim çalışanımız değil” diyecek de, dili varmamış. Öyle ya TARİŞBANK 2002’de bünyeye katıldı. O zamanlar Hatice Ö. yeni banka çalışanı olmalı; üstüne bir de şube müdürlerinin Yönetim Kurulu Kararı ile atandığını, kendi döneminde müdür olduğunu bilmiyor olamaz. Tüm açıklamalar dikkate alındığında gerçekten mantıksal bir tarafı, izahı olmayan, talihsiz, panik açıklamalar. Her ne kadar HAKAN ATEŞ kendi müdürüne sahip çıkmayıp dışlamaya çalışsa da Hatice Ö.’nün HAKAN ATEŞ eşleri ile ne kadar yakın olduğunu bankada bilmeyen yok! Bir CEO’ya hiç yakışmadı kendi müdürü hakkındaki ifadeler… Bendeki izlenimi samiyetimle söyleyebilirim: Gabriel Garcia Marquez’in “Kırmızı Pazartesi” kitabındaki bir cümle gibi; “herkes olayları biliyordu ama sessiz kaldı”. 25 yıllık geçmiş bankacılık deneyimim Hatice Ö.’nün banka içinde tek başına hareket etmediği! İlerki haftalarda bu dava Seçil Erzan davasını unutturabilir şekle bürünebilir!

HAKAN ATEŞ Bankada kontrolu elinden kaçırmış

HAKAN ATEŞ olayla ilgili açıklamasında, “Bir şeyler var ama ne olduğunu henüz tam biz de bilmiyoruz” diye tamamlayarak bankasında olup bitene ne kadar hakim olduğunu da özetlemiş oldu aslında. Zira, sonradan öğreniyoruz ki İzmir Bornova olayı yeni değil Bankanın 2023 Teftiş raporuna yansımış ve konu aslında 6 aydır biliniyormuş. Buna rağmen HAKAN ATEŞ’in “Bir şeyler var ama ne olduğunu henüz tam biz de bilmiyoruz” açıklaması ise ister istemez insanda şaşkınlık yaratıyor. Eski bir DENİZBANK çalışanın yorumu ilginç geldi; “iki fotokopi çeksem bu kadar fotokopi ne çekiyorsun diye Teftiş arardı, hal böyleyken bu banka nasıl bunları yaşıyor hayret” yorumunu yaptı.

HATİCE Ö. ABD’ye niçin gitti

DENİZBANK İzmir Bornova olayı medyaya yansıdığı hafta Şube Müdürü Hatice Ö. ABD gezisinden dönmüştü. Olay ortaya çıktıktan sonra Hatice Ö.’nün sadece turistlik bir gezi için mi gittiği, bayram tatiline mi gittiği merak konusu oldu. Mesela, Hatice Ö.’nün ABD Bankalarında hesabı var mı? Var ise ne işlemler yaptı. ABD Banka hesaplarına para aktardı mı, aktarmaya teşebbüs etti mi? Zira, Mali Polis soruştuma başlatması ile birlikte para verdiğini söylediği Kuyumcu ile birlikte Bornova Şube Müdürü Hatice Ö.’nün mal varlıklarını dondurarak el koydu! Demek ki mal kaçırmaya yönelik kuvvetli deliller var!

Hatice Ö’ye ait 30Kg altın bulundu iddası

Diğer bir muğlak alan da 30 kg Altın bulundu iddiaları. Bazı kaynaklar şubedeki aramalarda kime ait olduğu belli olmayan 30 kg altın bulunduğunu belirtse de bazı kaynaklar 30 kg altının Hatice Ö.’nğn evinde yapılan aramada bulunduğunu iddia etti. Mal varlıklarına el konmasının hızlandırılmasında bu 30 kg altının etkili olduğunu tahmişn etmek zor değil.

Borsa yatırımcısı C.O. işin neresinde

Bornova olayında Seçil Erzan olayından farklı bir de Borsa’da yüklü işlem yapan ve Borsa’da kendi firmalarıda olan C.O.’nun isminin nasıl karıştığı ayrı bir muamma. Zira, yüklü işlem yapan Borsacı C.O. borsadaki kağıtları kısa sürede dalgalanmalar gösterdiği, sosyal medya üzerinden haberler yapıldığı çok sayıdı mağdur yaratıldığı da işin içinde olanlar tarafından bilinen bir bilgi. C.O.’nun durumu soruşturma ilerledikçe netleşmiş olacak. Tabi merak edilen başka bir konu: Kim bu C.O.?

DENİZBANK Ege Bölge Müdürü Z.Ç. hakkında iddialar

DENZİBANK içi kaynıyor. Bornova olayından sonra Şube Müdürlerine konu ile ilgili konuşmama yasağı getirildi. Bornova Şubesinin de bağlı olduğu; DENİZBANK Ege Bölge Müdürü Z.Ç. geldikten sonra liyakatlı tecrübeli müdürleri bankadan attırdığını, kendi ekibini kurmak için atamalar yaptığı iddia ediliyor. Daha vahimi; Aralık 2023 Bornova Şube Teftiş Raporunda Hatice Ö. için “gelir ile orantısız lüks harcamalar, rolex saat tespitleri yapıldı” tespitlerine, hatta şube müdürünün işten çıkarılması dahi konuşulduğu günlerde Bölge Müdürü Z.Ç. Teftiş Kuruluna gidip “zenginlik aileden geliyor, sorun yok” savunması yaptığı ve Hatice Ö.’yü “en başarılı müdürüm” diyerek koruması altına aldığı iddia edildi. Sonuç ortada öyle değilmiş demek ki! Öye olan bir müdür niçin intihara kalkar ki? HAKAN ATEŞ açıklamasında da Hatice Ö. için “borçları varmış” notunu düştüğünü hatırlatalım.

HAKAN ATEŞ 65 yaşında en yaşlı CEO

2018’de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD‘ye satarak devretti. CEO seçimi ve HAKAN ATEŞ ile yola devam kararı bu gurubun saygı duyarım ama bir tespiti de yapalım. HAKAN ATEŞ 1959 doğumlu. Her ne kadar kısa bir süre önce 3. Evliliğini yapsa, olay haftası 3. Çocuğu dünyaya gelse de mevcut Bankalar içinde 65 yaşı ile en yaşlı CEO’lardan.  Diğer bankalar Genel Müdürlerini gençleştirirken DENİZBANK böyle bir yola başvurmadı. Örneğin; İŞBANK Genel Müdürü HAKAN ARAN 56 yaşında; GARANTİ BBVA Genel Müdürü RECEP BAŞTUĞ 58 yaşında; QNB Finansbank Genel Müdürü ÖMÜR TAN 53 yaşında. Anlaşılan, DENİZBANK Yönetim kurulu yaş nedeni ile işten çıkarıp gençleşmeye giderken Genel Müdürlerinin yaşını önemsememişler.

DENİZBANK’taki 24 Genel Müdür Yardımcısı Bankada ne iş yapar?

Bu arada çoğu banka 10-12 adet GMY-Genel Müdür Yardımcısı ile bankayı yönetirken DENİZBANK GMY sayısı ile Türkiye’de lider ve bünyesinde 24 Genel Müdür Yardımcısı var. Bankanın sahibi Emirates NBD‘de bile bu kadar yönetici yok. Genel Müdürlükte çalışan bir personelin asansör ile GMY’siz çalışma katına çıkması nerede ise imkansız hale gelmiş durumda. İşin garibi bazı GMY’lerin nasıl GMY olduğu da bankada dedikodudan geçilmiyor. Birinin eşi Vergi Denetçi üst yönetimde olduğu için GMY olduğu; birinin eşi büyük yerli bir bankada da GMY olduğu ve HAKAN ATEŞ’e yakın olduğu için GMY yapıldığı, diğerinin babası milletvekili olduğu için GMY yapıldığı… neler neler. Neyse konuyu dağıtmayalım bu ayrı bir yazı konusu zaten diğer bankaların 10-12 GMY ile yaptığını DENZİBANK’ın 24 GMY ile yapması ipin ucunun kaçtığının da belgesi gibi. BDDK bu atamaları nasıl sorgulamaz ve onaylar hayret!

Emirates NBD gelişmeleri yakından takip ediyor

DENİZBANK hakim hissedarı Emirate NBD Türkiyedeki gelişmeleri yakından takip ediyor. O kadar ilgililer ki bu konuda bildirim yapan sosyal medya hesapları takibe aldılar, yazılar indirildi, ne olup bittiğini sadece bankanın açıklamasından bağımsız anlamaya çalışıyorlar. HAKAN ATEŞ gibi  “Bir şeyler var ama ne olduğunu henüz tam biz de bilmiyoruz” demiyorlar. Harıl harıl araştırıyorlar. Belki HAKAN ATEŞ’e söylememişlerdir, söyleseler iyi olur!

HAKAN ATEŞ görevden mi alınacak?

İzmiz Bornova olayından sonra bankanın ana Hissedarı Emirates NBD‘nın olaylardan huzursuzluk duyduğu, banka CEO’nun değiştirme zamanının geldiği yönünde haberler dolaşmaya başladı. Özellikle Seçil ERZAN olayında banka hissederları yeni CEO için görüşmelere başladığı; İzmir Bornova olayının üstüne gelmesi HAKAN ATEŞ’in mevcut görevi sürdürmesi için işini zorlaştığına yönelik sektörün içinde bulunanlar nerede ise hemfikir olmuş durumda. HAKAN ATEŞ’in Bankayı ve kendisini daha fazla yıpratmamak için görevden alınma yerine istifa etmesi de artık sürpriz olayacak.

DENİZBANK Üst Yönetime ne kadar ödedi?

DENİZBANK 2023 yılında 193,2 milyon TL ödeme yaparken; 2024 ilk üç ayında üst yönetime 331,7 milyon TL ödeme yaptı. 2024 ilk çeyreğinde üst yönetime  AKBANK 249 milyon TL; İŞBANK 116 milyon TL; GARANTİ BBVA 102 milyon TL; YAPI KREDİ 69 milyon TL ödeme yaptığını hatırlatalım. BDDK, özellikle Körfez Sermayeli Bankaların üst yönetim giderlerine bir el atsa, düzenlemeye gitse iyi olur, zira bankalar arası bu kadar uçurum olması normal değil! 2023 yılında Denizbank küçülmeye giderek 31 şube küçülüp, 441 personel azaltmıştı.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist, Bankacılık uzmanı    www.bankavitrini.com

************

YİNE DENİZBANK, YİNE FON VURGUNU İDDİASI: YER İZMİR!

DENİZBANK’TA NELER OLUYOR? CEO HAKAN ATEŞ AÇIKLAMA YAPTI!

DENİZBANK’TA İKİNCİ ERZAN VAKASI: YER ANTALYA!

Erol Taşdelen yazdı: BANKA DOLANDIRICI PERSONELİ GİZLEMELİ Mİ, TEŞHİR Mİ ETMELİ?

 

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

Visa Türkiye, 40’ıncı yılını kutladı

Visa, Türkiye’nin ilk uluslararası kredi kartının Visa logosuyla pazara sunulmasından bu yana Türkiye’deki varlığının 40’ıncı yılını kutladı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Visa, 1984 yılında Türkiye’nin ilk uluslararası kredi kartının Visa logosuyla pazara sunulmasından bu yana Türkiye’deki varlığının 40. yılını kutladı. Şirket yaptığı değerlendirmede, 40 yıl süresince Visa’nın ekonomiye katkıları, Türkiye teknoloji transferleri ve yatırımları ile Türkiye’den çıkan yenilikçi ödeme çözümlerine vurgu yaptı. Visa’nın global liderleri de şirketin 40. yıl kutlamalarında Visa Türkiye’deki liderlik ekibi, üye banka ve finans kuruluşları ile bir arada olmak için Türkiye’ye geldi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Visa Global Pazarlar Grup Başkanı Oliver Jenkyn, “Visa’nın Türkiye’deki 40 yıllık varlığı, bizi gururlandıran önemli bir kilometre taşı. Genç ve teknolojiye meraklı nüfusu ve ödemeler sektörünün süregelen inovasyon iştahı ile Türkiye, faaliyet göstermek için heyecan verici bir ülke olmasının yanı sıra, Visa için de kilit pazarlardan biri konumunda. 40 yıldır ticaretin geleceğini şekillendirmek üzere birlikte çalıştığımız ve inovasyon yarattığımız tüm iş ortaklarımızı kutlarım. Türkiye’deki yolculuğumuz ilk günkü enerjimiz ve bağlılığımızla devam ediyor. Önümüzdeki 10 yılın neler getireceğiniz görmek için sabırsızlanıyoruz.” dedi.

Visa Türkiye Genel Müdürü Samile Mümin ise, “Visa’nın Türkiye’deki 40 yıllık yolculuğuna bakıldığında, Türkiye’deki kartlı ödemeler tarihçesinin adım adım şekillenişini görmek mümkün. İmprinter cihazlarından POS’lara, manyetik bantlı kartlardan çipli, temassız ve dijital kartlara evrilen sürecin her aşamasında Visa, Türkiye’de ödemeler ekosisteminin gelişiminde kilit rol oynarken ekonominin dijitalleşmesinde de itici güç oldu. Önümüzdeki on yıla ödemeleri daha ileri taşımanın, ekosistem için güven sağlamanın, işletmelerin ve toplumun gelişimini desteklemenin, dijital ticaretin ve para hareketlerinin geleceğini şekillendirmek için ürün ve hizmetler geliştirmeye devam etmenin heyecanıyla adım atıyoruz.” şeklinde konuştu.

Dijital ödemelerin ekonomik büyümeye katkısı

Dijital ödemeler, dünyada ve Türkiye pazarında ekonomik büyüme ve inovasyonun itici gücü konumunda. Visa, 40 yıldır Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğuna destek olmak üzere finans kurumları ve iş ortaklarıyla birlikte iş birliği yaptı. Dijital ödemeler, aynı zamanda kayıtlı ekonominin de olmazsa olmaz unsurlarından biri. Araştırmalar, dijital ödemelerin ekonomideki payı arttığında kayıt dışı ekonominin azaldığını, ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etki yarattığını gösteriyor.

Türkiye’deki kart kabul ağının yaygınlığı, Visa’nın getirdiği uluslararası işlerlik ve ile dünyanın en gelişmiş güvenlik ürün ve hizmetleriyle korunan ödeme altyapısı sayesinde turistler 40 yıldır Türkiye’de ödemelerini güvenle gerçekleştiriyor. Türkiye’de yabancı Visa kartlarıyla yapılan ödemeler, ülke ekonomisine her yıl milyarlarca dolar değerinde döviz girişi sağlıyor. Visa Akdeniz Turizm Analizine göre 2023 yılı, Visa kartlı ziyaretçi sayısında yıllık yüzde 20, Visa kartları ile yapılan turist harcamalarında ise yüzde 16 artışla, Türkiye’de turizmde rekorlar yılı oldu. 2018-2023 yılları arasındaki son 5 yılda, yabancı kartlarla yapılan ortalama harcamalar Akdeniz Havzasında yaklaşık 2 katına çıkarken, Türkiye’de 3 kata yakın büyüklüğe ulaştı.

Teknoloji ve inovasyon yatırımları ile know-how transferi

Visa, Türkiye’deki yolculuğu boyunca teknoloji alanında pek çok yeniliği Türkiye’ye getirdi. Visa Token Service teknolojisini devreye almak üzere, Türkiye’nin verisini Türkiye’de saklayacak şekilde ülkemizde inşa edilen veri merkezi 2022 yılında hayata geçti. Token’lar, kart sahibinin hassas verilerini benzersiz bir dijital kodla, değiştiriyor ve sahteciliği azaltmak üzere ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor. Bunun yanı sıra Visa, 2021’den bu yana 30’a yakın ilde şehir içi toplu ulaşımda temassız ödemeleri devreye aldı ve Türkiye’deki illerin yarıdan fazlasını kapsama hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, küçük işletmelerin dijital ticaretin getirdiği avantajlardan yararlanarak büyümesini desteklemek için akıllı telefonları POS terminallerine dönüştüren ve küçük işletmelerin basit bir dokunuşla temassız ödeme kabul etmelerini sağlayan Tap to Phone çözümünü de hayata geçirdi. Visa’nın Türkiye’deki 40 yıllık yolculuğuna bakıldığında teknoloji alanında Türkiye’ye önemli başka katkıları da dikkat çekiyor. Şirket 1993 yılında uygulamaya alınan BKM Switch sisteminde Türk bankalarının ATM ve POS ağlarının birbirinin kullanımına açılması için önemli bir know-how desteği sağladı. 1994 yılında ise uydu bağlantıları üzerinden uluslararası işlem yapmaya olanak veren VSAT (Visa Satellite) teknolojisini Türkiye’ye getirdi.

Visa, Türkiye’deki üye banka ve finans kuruluşları ile iş birliği içinde birçok yenilikçi çözümü de hayata geçirdi. Türkiye’de 2022’de Avrupa’nın ilk Visa Signature kartının lansmanı yapılırken 2010’da ise Avrupa’nın hem banka hem de kredi kartını aynı temassız kart üzerinde birleştiren ilk Visa Simply One’ pazara sunuldu. 2006 yılında Avrupa’nın ilk dikey tasarımlı Visa kartı yine Türkiye’de kullanıma sunuldu. 1992 yılında ise dünyadaki ilk Visa Electron kartı yine Türkiye’de çıkarıldı.

Okumaya devam et

BANKA ANALİZLERİ

YİNE DENİZBANK, YİNE FON VURGUNU İDDİASI: YER İZMİR!

Yayınlanma:

|

Yazan:

MASAK RAPORU İLE DÜĞMEYE BASILDI

Denizbank’ta tam sular duruldu derken yeni usulsüz işlem iddiaları ortay açıkıyor. İddiaya göre MASAK’ın Raporuna istinaden başlatılan soruşturma sonucu Denizbank İzmir-Bornova şubesinde soruştuma başladı.

YİNE SPORCU DÜNYASI, YİNE KAZANÇLI FON KURULDU İDDİADI

Soruşturma sonucu Denizbank- Bornove şubede yapılan incelemede Şube Müdürü H. Ö.’nün, İstanbul’da Borsa işlemleri ile tanınan ünlü oyunculardan C.O. adına fon kurduğu, İzmir’deki ünlü bir spor klübünün yöneticilerden ve çevrelerinden fon için para topladığına ilişkin iddialar üzerine soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

ŞUBE MÜDÜRÜ HASTANELİK OLDU

İlk tespitlerde 200 milyon TL para topladığı iddia edildi. Şubedeki soruşturma sonucu Şube Müdürü H. Ö.’nün rahatsızlandığı ve hastaneye kaldırıldığı iddia edildi.

DENİZBANK’TA PERSONEL KAYNAKLI RİSKLER ARTTI

İstanbul’da Seçil Erzan olayından sonra dikkateleri üzerine çeken banka daha sonra Antalya Manavgat Şubesinde otel iletmesinin hesaplarının boşaltması, Denizli’de benzer bi rolayın ortaya çıkması bankanın personel seçiminde özensiz davrandığı ve banka içi denetimde eksiklikler olduğu yönünde eleştirileri de artırdı.

*****************

EK OKUMALAR:

DENİZBANK’TA NELER OLUYOR? CEO HAKAN ATEŞ AÇIKLAMA YAPTI!

 

DENİZBANK’TA İKİNCİ ERZAN VAKASI: YER ANTALYA!

Erol Taşdelen yazdı: BANKA DOLANDIRICI PERSONELİ GİZLEMELİ Mİ, TEŞHİR Mİ ETMELİ?

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.