Connect with us

GÜNDEM

Akıllı Şehirler kendini daha çok hissettiriyor

Yayınlanma:

|

BM-Habitat’ın 2022 Dünya Şehirleri Raporu‘na göre, dünya nüfusunun yüzde elli beşi şu anda kentsel alanlarda yaşıyor ve bu oranın yüzyılın ortasına kadar %68‘e çıkması bekleniyor. Daha fazla kentleşme eğilimi, şehirlerin yaşanabilir, sürdürülebilir ve canlı kalmasını sağlamak için hükümetler üzerinde baskı oluşturuyor.

Neyse ki, Londra, Riyad ve Seul gibi yeni bir tür sözde akıllı şehirler, dijital teknolojileri kentsel varoluşun dokusuna dokuyarak bu zorluğun üstesinden geliyor. Yapay zeka (AI), sensörler ve diğer en son teknolojileri temel hizmetlerine entegre ederek, bu ve diğer akıllı şehirler, sakinlerin, işletmelerin ve hükümetlerin önümüzdeki yıllarda nasıl yaşayacaklarını, etkileşimde bulunacaklarını ve faaliyet göstereceklerini yeniden tanımlıyor.

Mega şehirler öncülük ediyor ve çabaları, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerin elde edebileceği kazanımların habercisi. Akıllı şehirlerin ve bölgelerin girişimlerini inceleyerek, diğer şehir merkezleri aşırı kalabalık, tıkanıklık, güvenlik ve su kıtlığı gibi sorunları hafifletmese de yönetmeyi öğrenebilir. Örneğin, Enerji Atlası projesi aracılığıyla Amsterdam, enerji tüketimini azaltmak ve yenilenebilir enerjinin benimsenmesini teşvik etmek için binalardan, altyapıdan ve ulaşım sisteminden enerji verilerini toplar ve analiz eder.

Gerçek şu ki, birçok şehir ve bölge bu tür programları benimsemek için gereken kaynaklardan yoksundur. Ulusal hükümetlerin fark yaratabileceği yer burasıdır.

Ulusal Hükümetler Nasıl Liderlik Edebilir?

Son on yılda, birçok ulusal hükümet dijital gündemlerinde büyük adımlar attı ve devlet yararları sağlamak, işlemleri yürütmek ve bilgi dağıtmak için dijital teknolojinin yaygın olarak benimsenmesini sağladı. Bir sonraki mantıklı adım, hükümetlerin akıllı şehir stratejilerini teşvik etmesi ve finanse etmesidir.

Diğer ulusların öğrenebileceği bir ülke, 2019’da beş yıllık bir yol haritası oluşturan Güney Kore’dir. O zamandan beri Güney Kore, ulusal akıllı şehir politikasını aktif olarak finanse ediyor, girişimleri destekliyor ve inovasyon ekosistemleri yaratıyor. Sonuç olarak, Sejong şehri, trafik akışı verilerinin yapay zeka tabanlı bir analizi yoluyla ulaşım akışlarını optimize etmek için bir sistem geliştiriyor. Başka bir şehir olan Busan, şehrin su kullanımını iyileştirmek için akıllı bir su yönetim sistemini test ediyor.

Ulusal hükümetler, Ar-Ge’nin yanı sıra yetenek ve becerilere de odaklanabilir ve odaklanmalıdır. Burada hem Brezilya hem de Almanya, araştırma kurumları gibi kolaylaştırıcılara değer verdikleri ve hatta onları stratejik tavsiyelerin ele alındığı kilit bir kitle olarak dahil ettikleri için öne çıkıyor.

Ancak Güney Kore, Almanya ve Brezilya gibi ülkeler hala norm değil. Yakın tarihli bir BCG analizi, 20 Grubu (G20) üye devletlerinden sadece 11’inin ulusal bir akıllı şehir stratejisi yayınladığını ortaya koydu. (Bkz. Ek 1.) Dahası, bu gelişmiş ülkelerin çoğu henüz finansman için çerçeveler, uygulama yapıları veya kılavuzlar yayınlamamıştır.

Birçok ulusal hükümet henüz akıllı şehirleri tam olarak benimsememiş olsa da, her büyüklükteki şehrin akıllı hale gelmesine yardımcı olacak araçlara ve bilgi birikimine sahipler. Elverişli bir düzenleyici ortam, etkili yönetişim yapıları ve dengeli finansman mekanizmaları yaratma konusunda önemli bir rol oynayabilirler.

Ulusal akıllı şehir stratejisi, esasen bir ülke içindeki akıllı şehirlerin evrimine rehberlik eden bir ana plandır. Tipik olarak bir vizyon, temel değerler ve stratejik hedeflerin yanı sıra yürütmeyi ve beklenen etkiyi özetleyen bir yol haritası içerir. Mevcut ulusal stratejiler genellikle ülkenin karbon emisyonlarını azaltmak, ulaşım akışlarını düzene sokmak veya döngüsel bir ekonomi yaratmak gibi daha geniş hedefleriyle uyumludur. Ulusal akıllı şehir stratejileri aynı zamanda yeni ekonomik sektörlerin yaratılmasına yol açabilir ve işçilerin beceri kazanmasına ve yeniden beceri kazanmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, devlet hizmetlerinin kullanıcıları arasında memnuniyeti artırabilir ve sakinler ve diğer seçmenler arasında dijital eşitliği artırabilirler.

Almanya’nın belirttiği hedef, akıllı şehirlerin “çevre dostu hareketlilik, enerji, ısı, su, kanalizasyon ve atık kavramlarını teşvik etmesi ve belediyelerin karbon nötr, yeşil ve sağlıklı olmasına katkıda bulunması”. Ve Türkiye’nin akıllı şehir stratejisi, özellikle ülkenin ekonomik açıdan sıkıntılı bölgelerinde daha vasıflı bir işgücü oluşturmak için özel sektörle işbirliği yapma ulusal hedefini desteklemektedir. BCG’nin akıllı şehir stratejisine sahip 11 G20 üye ülkesine ilişkin analizi, 11’inin de mobilite ve enerji politikalarına sahip olduğunu ortaya koydu; 9 eğitim ve hükümet politikalarına sahiptir; 7 sağlık, güvenlik, ticaret ve kaynak yönetimi politikalarına sahip olmak; ve 4’ünün akıllı bina politikaları var.

Ulusal bir akıllı şehir stratejisi, bir ülkenin politika gündemini desteklemenin yanı sıra, ulusal bir hükümetin ülkesinin ilerlemesini ölçmesine ve kıyaslamasına da yardımcı olabilir. (Bkz. “Türkiye’nin Akıllı Şehir İzleme Sistemi.”)

TÜRKIYE’NIN AKILLI ŞEHIR İZLEME SISTEMI

Türkiye, 2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın tanıtımıyla birlikte ülke çapında bir izleme sistemi kurmuştur. Sistem, değerlendirme için planın uygulanmasıyla ilgili verileri metodik olarak toplar. Daha sonra, her altı ayda bir, sonuçları gözden geçirmek ve boşlukları gidermek için gereken müdahaleleri tartışmak için sorumlu kuruluşlarla toplantılar yapılır.

Özel sektör, hükümetlerin akıllı şehirler inşa etmelerine yardımcı olmak için var olan iş fırsatlarının farkında olmalıdır. Emergen Research’e göre, akıllı şehir yazılımı, donanımı ve hizmetleri için küresel pazarın 2021’de 400 milyar dolardan 2030’da 1,4 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Hükümetler, nesnelerin interneti cihazları arasında birlikte çalışabilirliği sağlayan iletim protokolleri ve sakinlerin deneyimlerini geliştiren çözümler gibi teknik standartlar oluşturarak endüstrinin daha fazla katılımını teşvik edebilir. Evrensel standartlara sahip olmak, üreticilerin üretim maliyetlerini düşürmelerine ve yeni standartları daha hızlı benimsemelerine yardımcı olur. Japonya, veri bağlantı altyapısının uyumluluğunu ve güvenlik yönetimi standartlarına uyumu sağlamak için kurallar getirerek bu alanda lider olarak hizmet vermektedir.

11 stratejiyi 12 kategoride analiz ederek nasıl yapılandırıldıklarını, hangi konuları vurguladıklarını, finansal destek sunup sunmadıklarını, nasıl izlendiklerini ve uygulandıklarını karşılaştırdık. (Bkz. Ek 2.) Kısacası, ulusal akıllı şehir stratejileri, vizyon ve paydaş katılımı gibi üst düzey kategorilerde daha iyi sonuç veriyor ve nicel değerlendirme, KPI’lar ve izleme gibi daha hedefli olanlara daha az odaklanıyor gibi görünüyor.

Altı Stratejik Adım

Elbette, etkili ulusal akıllı şehir stratejileri oluşturmak, hükümetin tüm seviyeleri arasında koordineli planlama gerektirir. Aşağıdaki altı adım, ulusal, bölgesel ve yerel yönetimlerin dijital teknolojilerin tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilir.

Statükoyu değerlendirin. Ulusal hükümet liderleri, benzersiz özellikleri göz önüne alındığında, her şehrin ihtiyaç duyduğu planı, kaynakları ve finansmanı belirlemek için öncelikle mevcut akıllı şehir stratejilerinin bir boşluk analizini yapmalıdır. Analiz ayrıca, özel sektörle işbirliği yapmanın en iyi yollarını oluşturmak için mevcut teknoloji sağlayıcılarının ve endüstri oyuncularının uyumunu ve değerlendirmesini sağlamak için hem ulusal hem de şehir öncelikleriyle bağlantıları içermelidir.

Ulusal hükümetin değer katabileceği yerlere odaklanın. Ulusal akıllı şehir stratejileri, ulusal düzeyde en iyi şekilde etkilenebilecek konular etrafında yapılandırılmalıdır. Bu tür konular tipik olarak birden fazla endüstriyi etkiler ve genellikle düzenleyici politikalar, standartlar, finansman, Ar-Ge ve dijital altyapının yanı sıra her şehrin işgücü havuzunun bir değerlendirmesini içerir.

Buna ek olarak, ulusal hükümetler, şeffaf ve uluslararası standartlarla uyumlu ulusal akıllı teknoloji yönergelerini içeren bir düzenleyici çerçeve oluşturmalıdır. Çerçeve ayrıca paylaşım, sahiplik, birleştirme, tazminat ve gizlilik dahil olmak üzere olası veri sorunlarını da ele almalıdır.

Finansal destek ve bilgi birikimi sunun. Ulusal hükümetlerin akıllı şehir stratejileri için özel bir bütçesi olmalıdır. Akıllı şehir gündemini uygulamak için ulusal düzeyde ihtiyaç duyulan finansmanın yanı sıra şehir ve bölgesel düzeyde gerekli olan mali desteği sağlamalıdır.

Liderler ayrıca kamu-özel ortaklıkları kurarak ve tıkanıklık ücretleri gibi çevresel dışsallık fiyatlandırması oluşturarak gündemlerini finanse etmeyi araştırmalıdır. Örneğin Hindistan, beş yıl boyunca eyalet ve yerel yönetimler için 7.48 milyar dolar tahsis ediyor ve her alıcı yılda ortalama 15.6 milyon dolar alabilir; Borç alan eyalet hükümetleri, eşleşen fonlarda eşit miktarda sağlamalıdır.

Finansal olmayan destek, hükümet ve endüstri bilgi birikimini sergilemek ve bilgi ve bilgi alışverişini teşvik etmek için mükemmeliyet merkezlerini içerebilir. Akıllı şehir gündemini ilerletmek için kaynakları, çerçeveleri ve en iyi uygulamaları sağlayabilecek ulusal ajansların oluşturulması veya güçlendirilmesi esastır.

Ölçülebilir hedefler oluşturun. Ulusal akıllı şehir stratejileri, doğası gereği geniş ve iddialıdır. Uzun vadeli başarıyı sağlamak için, tanımlanan hedef ve kapsam, belirli KPI’lara ve aşamalar halinde gerçekleşen somut eylemlere bağlanmalıdır. Bu, daha fazla netlik, şeffaflık ve gözetim yaratan ve karşılığında daha büyük etki yaratan izleme türüne olanak tanır. Hükümetler, akıllı şehir gündemlerinin ilerlemesini izlemek için asgari standartlar getirmeleri için şehirleri ve bölgeleri teşvik etmelidir.

Bir uygulama stratejisi seçin. Hükümetler, doğru hedefleri belirlediklerinden ve hedeflenen sonuçları elde etmek için yeni hizmetlerin ve çözümlerin benimsendiğinden emin olmak için bir akıllı şehir uygulama stratejisi geliştirmelidir. Bununla birlikte, bazen yukarıdan aşağıya bir yaklaşım benimsemek, ihtiyaç değerlendirmeleri yerel ihtiyaçlarla eşleşmiyorsa hedefi kaçırabilir. Bu yaklaşım, vatandaşların gerçek ihtiyaçlarını karşılayan çözümler oluşturmak için teknik yeteneklere sahip olmayan satıcıları onaylarsa da hata yapabilir. Bu nedenlerden dolayı liderler, vatandaşların ve diğer özel sektör ve hükümet paydaşlarının geniş katılımıyla oluşturulan aşağıdan yukarıya bir yaklaşımın unsurlarını göz önünde bulundurmak isteyebilirler.

Stratejiyi düzenli olarak yenileyin. Gelişmekte olan akıllı şehir hareketi, buna göre tasarlanmış gündemler ve yol haritaları ile değişime uyum sağlamalıdır. Bu, ulusal bir stratejinin sürekli olarak yeni eğilimleri entegre edebilmesi ve pandemi gibi zorluklarla yüzleşebilmesi için çevik olması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, ilerici bir akıllı hizmetlerin kullanıma sunulması ve benimsenmesinden alınan dersleri de entegre etmelidir. Çalışma modellerinde ve gelişmekte olan teknolojilerde devam eden değişiklikleri, şehirler için büyük zorlukların örnekleri olarak görüyoruz – ulusal düzeyde koordineli dikkat gerektiren zorluklar.

bcg

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Türkiye Bankalar Birliği’nden dijital dolandırıcılık uyarısı

Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) yapılan yazılı açıklamada dijital kanallarda güvenli işlemler için sıkça karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine ve bu yöntemlerden korunma yollarına dair bilgilere yer verildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son dönemde, internet ve mobil kanallarda yaşanan dolandırıcılık vakalarının artması nedeniyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğduğuna değinilen açıklamada, sıklıkla karşılaşılan dolandırıcılık türleri sıralandı. Bunlar arasında; sahte internet siteleri ve güvensiz alışveriş platformları üzerinden yapılan dolandırıcılık, kişisel bilgilerin manipülasyon yoluyla ele geçirilmesi, sosyal medya platformlarında sahte hesaplar aracılığıyla yapılan dolandırıcılık, sahte e-posta adreslerinden gelen mesajlar ile kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, sahte SMS ve e-postalar yoluyla kişisel bilgilerin çalınması, cihazlara uzaktan erişim sağlayarak bilgi ve para çalma girişimleri, bilgisayarlara veya mobil cihazlara zararlı yazılımlar yükleyerek veri hırsızlığı yapılması yer aldı.

Bilgilendirmede, SMS, e-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bildirimlerdeki bağlantılara veya linklere kaynağından emin olunmadan tıklanmamasının altı çizildi.

Hizmet alınan kuruluşun resmi iletişim kanallarını kullanarak doğrulama yapılması gerektiği ve tek tıkın, kişiyi sahte sitelere veya virüslere yönlendirebileceğine dikkat çekildi.

“Emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin”

Kullanıcıların banka hesaplarının hiç kimseye kullandırılmaması gerektiği vurgulanan bilgilendirmede, “Şifrelerinizi kimseyle paylaşmayın. Kendini savcı, polis, asker, banka çalışanı, avukat olarak tanıtan veya bir ödül, prim iadesi, kart aidatı iadesi için sizden şifrenizi, kart bilgilerinizi ve kişisel verilerinizi talep eden kişilere itibar etmeyin, bu amaçla gelen linklere tıklamayın. Güvenliğinizden emin olmadığınız mobil uygulamaları cihazlarınıza yüklemeyin. Güvenlik açığı bulunan veya korsan uygulamalar, kişisel bilgilerinizi ele geçirebilir, cihazınıza zarar verebilir ve hatta kimlik hırsızlığına yol açabilir.” denildi.

Bankalarca yapılan güvenlik duyurularının takip edilmesi yönünde uyarıda bulunulan açıklamada, kişisel bilgilerin güncel kalması için bu duyurularda iletilen uyarıların da dikkate alınması gerektiğinin altı çizildi.

“Şifrelerinizi başka uygulamalarda ve alışveriş sitelerinde kullanmayın”

Açıklamada, kişisel cep telefonuna, bilgisayara ve tablete yüklenen uygulamanın istediği izinlerin dikkatlice kontrol edilmesinin önem taşıdığı ifade edilerek şu uyarılarda bulunuldu:

“Bankacılık uygulamalarınızı resmi uygulama mağazalarından indirin. Bilinmeyen veya güvenilir olmayan kaynaklardan uygulama indirmeyin. Bankacılık uygulamalarında kullandığınız şifrelerinizi, başka uygulamalarda ve alışveriş sitelerinde kullanmayın. Daha az güvenlikli sitelerde şifreleriniz ele geçirilebilir, bankacılık uygulamalarınıza bu şifreler denenerek giriş yapılabilir.

Güvenliğinden emin olmadığınız internet sitelerinden alışveriş yapmayın. Dolandırıcılık amaçlı açılmış sahte bir site üzerinden dolandırılabilirsiniz. Banka hesap özetlerinizi ve işlemlerinizi düzenli olarak kontrol edin, şüpheli bir durumda vakit kaybetmeden bankanızla iletişime geçin. Bu kapsamda; dolandırıcılık vakalarına ilişkin olarak resmi kurumlar ve hizmet alınan kuruluşlar tarafından yapılan tüm uyarılar ve bilgilendirmeler dikkate alınmalıdır.”

AA

Okumaya devam et

GÜNCEL

Prof. Dr. Aziz Çelik: Türkiye’de emeklilikler 35-40 yıl yan gelip yatmıyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı paylaşımda, emeklilik yaşına farklı bir bakış açısı sundu. Ülkelerde özellikle EYT sonrasında başlayan erken emeklilikle çok uzun yıllar maaş alındığı ve bunun da sosyal güvenlik sisteminin çöküşüne neden olduğu iddialarını yorumladı.

Türkiye’de ortalama ömür beklentisi üzerinden emeklilik sürelerini Prof. Dr. Aziz Çelik şu şekilde anlattı:

“Emeklilikte Ortalama Ömür Beklentisi Gerçekleri!

Liberaller uzun süre dört çalışana bir emekli olmazsa (aktif-pasif oranı 4 olmazsa) sosyal güvenlik sisteminin çökeceğini iddia ettiler. Bu iddiayı çürüttük; böyle bir kuralın olmadığını, Avrupa’da aktif-pasif oranı ortalamasının 1,7 olduğunu gösterdik. Artık bu safsatayı ileri süremiyorlar!

Şimdi bunun yerine Türkiye’deki emeklilerin az çalıştığı, emeklilikte çok uzun yıllar maaş aldığı ve sistemin çöktüğü iddialarını tekrar edip duruyorlar.

Şimdi de bu iddiayı çürütelim!

Önemli olan emeklilik sonrası ortalama ömür beklentisidir

Ne tek başına emeklilik yaşının ne de ortalama ömür beklentisinin önemi var; önemli olan emeklilik sonrası ortalama ömür beklentisidir.

Önemli olan şirketler için çalışmayı bıraktıktan sonra kaç yıl yaşayacağınızdır. İnsani soru budur! Yoksa “aktüeryal denge” veya “finansal sürdürülebilirlik” soruları değil!

Türkiye’de emeklilik sonrası ömür beklentisi OECD ortalamasının altındadır.

OECD verilerine göre,

Türkiye’de erkeklerde emeklilik sonrası ömür beklentisi 18,1 yıl, kadınlarda ise 23,6 yıldır,

OECD ortalaması erkeklerde 19,5 yıl, kadınlarda 23,8 yıldır.

Emeklilikte ortalama ömür beklentisi OECD verilerine göre,

Yunanistan’da erkeklerde 19,1, kadınlarda 25,5 yıldır.

İspanya’da erkeklerde 22, kadınlarda 26,5 yıldır.

Kore’de erkeklerde 18,4, kadınlarda 21,5 yıldır.

Fransa ve İtalya’da çok daha yüksek!

Türkiye sıralamada geride

Türkiye emeklilikte ortalama ömür beklentisinde 38 OECD ülkesi içinde erkeklerde 22, kadınlarda 12. sıradadır.

Emeklilikte beklenen ömür bütün dünyada artıyor. Artması da gerek. İnsanlar neden bir ömür boyu şirketler için çalışsın ki!

Sosyal güvenlikte uluslararası karşılaştırmayı çok dikkatli yapmak lazım. Çalışma süreleri, ücret, iş güvencesi ve çalışma koşulları gibi farkları da eklediğinizde Türkiye’de emekliliklerin 35-40 yıl yan gelip emekli aylığı almadığını ve sefa sürmediğini görürsünüz!”

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Hacker’lar banka güvenliklerini nasıl aşıyorlar?

Son zamanlarda, Hesperbot (DefRef) olarak bilinen zararlı yazılım, Türkiye’deki banka kullanıcılarını hedef alarak yeniden gündeme geldi. Bu yazılım, bankaların ikili kimlik doğrulama mekanizmalarını atlatmak için hem PC hem de mobil sistemlere saldırıyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son zamanlarda, Hesperbot (DefRef) olarak bilinen zararlı yazılım, Türkiye’deki banka kullanıcılarını hedef alarak yeniden gündeme geldi. Bu yazılım, bankaların ikili kimlik doğrulama mekanizmalarını atlatmak için hem PC hem de mobil sistemlere saldırıyor.

Dijitalleşme, teknolojik geliştirmeler, mobil altyapı, yapay zeka entegrasyonu… Çağımızın gerektirdiği tüm yenilikler artık bir tık uzağımızda, cebimizdeki akıllı cihazda veya parmağımızın ucunda. Ancak dijital çağın bize sunduğu bu kolaylıklar, aynı zamanda yeni tehditleri de beraberinde getiriyor.

Özellikle finansal kurumlar ve bireysel kullanıcılar, siber saldırıların hedefi haline gelmeye başladı. Son dönemde Türkiye’de artan banka dolandırıcılığı vakaları, Hesperbot (DefRef) adlı zararlı yazılımın yeniden ortaya çıkmasıyla dikkat çekiyor. Bu yazılım, bankaların güvenlik önlemlerini aşarak kullanıcıların hesap bilgilerini ele geçirmeyi hedefliyor. Hesperbot, sahte fatura e-postaları ve zararlı yazılımlar aracılığıyla hem bilgisayar hem de mobil cihazlara sızarak, kullanıcıların internet bankacılığı bilgilerini çalıyor. Bu durum, bireylerin ve kurumların siber güvenlik önlemlerini gözden geçirmesini zorunlu kılıyor. Peki, bu zararlı yazılım nasıl çalışıyor ve kullanıcılar kendilerini nasıl koruyabilir? İşte detaylar…

HESPERBOT’UN TEHLİKELİ YÜKSELİŞİ

Hesperbot, sahte fatura e-postaları aracılığıyla yayılıyor ve bulaştığı sistemlerde internet bankacılığına giriş yapıldığını tespit edebiliyor. Bu durumda, bankaya özel zararlı JavaScript kodlarını tarayıcıya enjekte ediyor. Kullanıcıların banka hesap bilgilerini ve cep telefonu bilgilerini çalmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Kullanıcı bilgileri komuta kontrol sunucusuna gönderiliyor ve eğer kullanıcı daha önce bot ağına kayıtlı değilse, mobil telefonuna sızma aşamasına geçiliyor.

Hesperbot, özellikle bankacılık sektörünü hedef alan ve kullanıcıların finansal bilgilerini çalmayı amaçlayan gelişmiş bir zararlı yazılım olarak son dönemde giderek yükselen bir tehlike oldu. İlk olarak 2013 yılında tespit edilen bu zararlı yazılım, zamanla evrim geçirerek daha karmaşık ve tehlikeli hale gelmiştir. Hesperbot, genellikle oltalama (phishing) saldırıları yoluyla yayılıyor ve kullanıcıların cihazlarına bulaşıyor.

YAYILMA YÖNTEMLERİ

Bu trojan virüsü, sahte e-postalar, mesajlar veya sosyal medya bildirimleri aracılığıyla yayılır. Bu mesajlar, genellikle güvenilir bir kaynaktan geliyormuş gibi görünür ve kullanıcıları zararlı bir dosyayı veya bağlantıyı açmaya yönlendirir. Kullanıcı bu dosyayı açtığında veya bağlantıya tıkladığında, Hesperbot cihazına bulaşır ve arka planda çalışmaya başlıyor.

ÇALIŞMA PRENSİBİ

Hesperbot, bulaştığı cihazlarda bankacılık işlemlerini izler ve kullanıcıların banka hesap bilgilerini çalmaya çalışır. Bu zararlı yazılım, bankaların güvenlik önlemlerini aşmak için çeşitli teknikler kullanır. Bunlardan ilki olarak tarayıcı enjeksiyonunu gösterebiliriz. Bu tip kötü yazılımlar, cihazlara yerleştirildikten sonra, kullanıcıların internet bankacılığına giriş yaptığını tespit ettiğinde, tarayıcıya zararlı JavaScript kodları enjekte eder. Bu kodlar, kullanıcıların bankacılık bilgilerini toplar ve hacker’lara iletiyor. Ancak hesperbot virüsler sadece bilgisayarları değil, aynı zamanda mobil cihazları da hedef alıyor. Bu da tehlikeyi çok daha yüksek seviyeye çıkartıyor.

Kullanıcıların cep telefonu bilgilerini çalmak için sahte sayfalar oluşturur ve bu sayfalar aracılığıyla kullanıcıdan telefon numarası ve cep telefonu işletim sistemi gibi bilgiler talep eder. Kullanıcı bu bilgileri girdikten sonra, bankadan geliyor gibi görünen bir SMS mesajı ile bir mobil uygulama indirmesi isteniyor. Hesperbot aynı zamanda, topladığı bilgileri komuta kontrol sunucularına gönderir. Bu sunucular, hacker’ların çalınan bilgileri yönetmesine ve kullanmasına olanak tanıyor.

İNTERNET DOLANDIRICILIĞINA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER

Dolandırıcılar, genellikle masum insanları kandırarak maddi kazanç elde etmeyi hedefler. Dijital ortamda gerçekleştirilen aldatıcı ve hileli eylemlere, sosyal medya hesaplarımızı, banka hesaplarımızı veya kişisel bilgilerimizi kaptırabileceğimiz internet dolandırıcılığına karşı ne gibi önlemler alabiliriz? İşte bu yaygın internet dolandırıcılığı türlerinden bazıları…

  • Phishing (Kimlik Avı): Sahte web siteleri veya sahte e-postalar kullanarak insanların kişisel bilgilerini elde etmeye çalışır.
  • Online Alışveriş Dolandırıcılığı: Sahte online mağazalar aracılığıyla insanları kandırarak ödeme yapmaya veya kişisel bilgilerini paylaşmaya yönlendirirler.
  • İş İlanı Dolandırıcılığı: Çeşitli iş fırsatları vaat ederek insanları kandırır ve önceden ödeme yapmalarını veya kişisel bilgilerini paylaşmalarını talep ederler.
  • Arkadaşlık Dolandırıcılığı: Çevrimiçi arkadaşlık siteleri veya sosyal medya platformları aracılığıyla insanların duygusal ilişkilerini sömürmeye çalışır.
  • Kimlik Hırsızlığı: Başkalarının kimlik bilgilerini çalmak veya sahte kimlikler oluşturmak suretiyle insanları hedef alır.
DOLANDIRICILIKTAN KORUNMA YOLLARI

Bu tür saldırılardan korunmak için kullanıcıların dikkatli olması ve şüpheli e-postalara karşı tetikte olmaları gerekiyor.

  • Güvenilir Kaynaklara İtibar Etme:İnternet üzerindeki bilgilere ve iletişimlere şüpheyle yaklaşmak önemlidir.
  • Kişisel Bilgileri Paylaşmama: İnternet üzerinde kişisel bilgileri korumak önemlidir. Bu sebeple kişisel bilgileri buralarda paylaşırken her zaman iki kere düşünmek gerekiyor.
  • Güçlü Şifreler Kullanma: Güvenlik için karmaşık ve benzersiz şifreler kullanmalısınız.
  • Şüpheli E-postalara Dikkat: Bilinmeyen kaynaklardan gelen e-postaları açmamak ve eklerini indirmemek önemli.
  • Güçlü Şifreler Kullanma: Karmaşık ve benzersiz şifreler kullanarak hesaplarınızı korunabilir.
  • İki Aşamalı Doğrulama: Bankacılık işlemlerinde iki aşamalı doğrulama kullanarak ek bir güvenlik katmanı oluşturulabilir.
  • Güncel Yazılım Kullanma: Cihazlarınızdaki yazılımları ve antivirüs programlarını güncel tutarak zararlı yazılımlara karşı korunulabilir.

Kaynak: Habertürk-Cem ÖZENEN

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.