Connect with us

ŞİRKETLER

CarrefourSA işçileri Sabancı Holding önünde eylemde

CarrefourSA’nın Esenyurt deposunda 6 işçinin zam talep etmeleri sonrası işten çıkarılmasının ardından DGD-SEN öncülüğünde başlatılan eylem sürüyor. Sabancı Holding önünde bir araya gelen CarrefourSA işçileri, “Haklarımız için direniş devam edecek” dedi.

Yayınlanma:

|

İstanbul Esenyurt’ta bulunan Sabancı Holding’e ait zincir market CarrefourSA deposunda 12 Ağustos’ta 6 işçinin işten çıkarılmasının ardından Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) öncülüğünde başlayan eylem devam ediyor. İşçiler, eylemlerinin 9’uncu gününde Beşiktaş’a bağlı Levent 4 semtinde bulunun Sabancı Holding önünde eylem yaptı.

Eyleme, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Musa Piroğlu da katıldı. Eylemde işçiler, “Çaya yüzde 150 zam yapan CarrefourSA, işçiye yüzde 20 zam yapmamak için depo kapatıyor” pankartı açarak, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “Dişini sıkma yumruğunu sık” ve “Geçinemiyoruz” dövizleri tuttu. Eylemde sık sık “Direne direne kazanacağız” ve “Carrefour’dan alma zulme ortak olma” sloganları atıldı.

Artı Gerçek

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Karşılıksız çekler bir ayda ikiye katlandı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Takasbank Çek Takas Sistemine ibraz edilip karşılıksız kalan çek adedi nisan ayında son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) EVDS sisteminde yayımlanan Takasbank verilerine göre, bir önceki ay karşılıksız çek adedi 10 bin 261 adet seviyesinde bulunurken, nisan ayında bu rakam yüzde 119,9 artarak 22 bin 566 adede çıktı. Böylece 2024 yılı aralık ayında görülen 24 bin 729 adedin ardından en yüksek seviyeye ulaşıldı.

Karşılıksız çek tutarı bir önceki aydaki 7,79 milyar TL’den 15,68 milyar TL’ye geldi.

Toplam ibraz edilen çek adedi bir önceki aydaki 594 bin 846 adetten 1 milyon 328 bin 308 adede, tutarı ise 373,4 milyar TL’den 684,5 milyar TL’ye yükseldi.

Mahsuplaşmaya tabi çek adedi 565 bin 947 adetten 1 milyon 270 bin 346 adede, tutarı 344,3 milyar TL’den 629,2 milyar TL’ye çıktı.

Okumaya devam et

GÜNCEL

İflasın Eşiğindeki Sektörler: Türkiye’nin Ekonomik Deprem Haritası

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye’de Sektörel İflas Riski: Erken Uyarı Sistemleri Neden Kritik?

Son yıllarda Türkiye’de tüm sektörlerde artan konkordato ilanları, finansal sürdürülebilirlik açısından erken uyarı sistemlerinin önemini ortaya koymaktadır.

Konkordato, işletmelere iflasa gelmeden borçlarını yeniden yapılandırma fırsatı sunarken, sektörel iflas risklerinin doğru değerlendirilmesi ekonomik istikrar için hayati önem taşımaktadır.

Adalet Bakanlığı’nın konkordato verileri ve Merkez Bankası’nın sektörel mali verileri ışığında yapılan kapsamlı analiz, iflas riski taşıyan sektörlerin bilimsel metodolojilerle belirlenebileceğini göstermektedir.

Altman Z, Springate S, Ohlson O, Taffler T, Fulmer F ve Zwinyevski X skorları kullanılarak elde edilen sonuçlar, TOPSIS yöntemiyle değerlendirildiğinde, konkordato ilan eden sektörlerle iflas riski yüksek sektörler arasında belirgin bir uyum olduğu görülmektedir.

Yalçın ve Kablan (2024) tarafından yapılan araştırma bulgularına göre, imalat sektörü iflas riskinden en uzak sektör olarak belirlenirken, eğitim, kültür-sanat-eğlence ve inşaat sektörleri en yüksek iflas riskine sahip sektörler olarak öne çıkmaktadır.

Bu sıralama, 30.09.2024 tarihi itibariyle konkordato başvurularında en yoğun yer alan sektörlerle paralel sonuçlar ortaya koymaktadır.

Çoklu iflas tahmin modellerinin bir arada kullanılması, tek bir modele kıyasla daha güvenilir sonuçlar vermektedir.

Özellikle tarım (6. sıra), madencilik (4. sıra) ve sağlık (5. sıra) gibi sektörlerde, farklı modeller arasında çelişkili sonuçlar gözlemlenirken, TOPSIS yöntemi bu farklı değerlendirmeleri bütünleştirerek daha dengeli bir risk analizi sunmaktadır.

Bu yaklaşım, ekonomik dalgalanmaların yoğun yaşandığı dönemlerde, sektörel kırılganlıkların öngörülmesinde kritik önem taşımaktadır.

Bu çalışma, işletmelerin finansal yönetim süreçlerinde daha bilinçli karar almalarına ve ekonomik istikrarın korunmasına katkı sağlayacak erken uyarı mekanizmalarının etkin kullanımının önemini vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Hasan YALÇIN

Araştırmanın geniş özeti: EMIDWORLD

Kaynakça:
Yalçın, H., & Kablan, A. (2024, November 7-9). Adalet Bakanlığı ve Merkez Bankası verileri ışığında Türkiye’de iflas riski altındaki sektörlerin tespiti ve konkordato ilanları ile uyum analizi. In EMIDWORLD 2nd International Congress on Economics Public Finance Business & Social Sciences (pp. 763-766). EMIDWORLD Congress, Istanbul, Türkiye.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Ölmenin yasak olduğu meslek…

Kıymetli okurlarım bugün bir mesleğin mensuplarının ülkemizde meslek icrası sırasında yaşadıklarını dillendirmeye gayret göstereceğim izninizle…

Yayınlanma:

|

Yazan:

Özetle muhasebecilerden söz edeceğim. Muhasebeciler denilince öncelikli olarak ülkemizde Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olarak mesleki faaliyetlerini yürütenleri konuşacağız…

Öyle bir meslek ki beyanname tarihlerinde kadın meslek mensuplarının zamanında doğum yapmalarının yasaklandığı, bir adım daha ileri gideceğim izninizle… Beyanname ve bildirim dönemlerinde neredeyse ölmenin yasak olduğu bir meslek… İşte o muhasebe mesleği…

Gerek onurla ve özgürce yazabildiğim, Gazeteciler Cemiyetimizin yayın organı 24saat gazetemdeki yazılarımda, gerekse akademik dergilerde ve diğer ortamlarda yayımlanan çalışmalarımda muhasebe meslek mensupları ile bağlantılı bilgileri dillendirmekteyim.

Dillendirdim dillendirmesine de çoğunlukla ben söyledim ben dinledim misali oldu ne yazık ki…

Bu defa neden yazıyorum benzer konuyu…

Bugün 28 Nisan 2025… Bu tarih oldukça kıymetli zira 30 Nisan 2025 şirketlerin yıllık kazançlarını beyan etmeleri bir başka anlatımla Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verilmesinin ve hesaplanan vergilerin ödenmesinin son günü…

Muhasebe meslek mensubu tatil yapar mı?

Elbette ki yapar…

Mali tatil bile ihdas edilmiştir…

Mali tatil vardır var olmasına da beyanname verme süresi yalnızca bir gün etkilenen bir mali tatil… Anımsıyor olmalısınız “Evlere şenlik tatil” olarak isimlendirmiştim…

Dini bayramlar, resmi tatiller, idari izinler… Hiçbiri muhasebe meslek mensubunu kapsamına almaz…

Kim bilir belki de muhasebe meslek mensubu tatil yaparsa, kitap okursa, sinemaya ve tiyatroya gitme fırsatı bulursa, bir adım daha ötesi bir de spor yapmaya vakit bulursa aman daha üretken bir birey haline gelebilir…

Oldukça komik gelmiş olabilir, ancak gerçek, muhasebe meslek mensubunun hiçbir şekilde kendisine ve ailesine yeterince vakit ayıramadığı ya da zorlandığıdır…

Kıymetli okurlarım, 28 Nisan 2025 tarihinde saat 16:52 de Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesinden bir açıklama yapılıyor…

Açıklamada Kurumlar Vergisi Beyanname verilme ve ödeme süresinin uzatılmayacağı bilgisine yer veriliyor…

Öncelikle bu açıklamaya neden ihtiyaç duyulmuştur?

Bu açıklamaya ihtiyaç duyulduğuna göre muhasebe meslek mensupları nezdinde bir beklenti mi oluşturulmuştur?

Beyanname verme ve ödeme sürelerinin uzatılacağı yönünde bir beklenti oluşmuş ise bunun nedenleri nelerdir?

Beyanname verme ve ödeme süreleri ile bağlantılı bilgiler vergi mevzuatında belirlenmiş değil midir?

Şimdi diyeceksiniz ki;

Hocam bunların sizinle ne ilgisi var…

Evet doğrudan ilgisi bulunmamakla birlikte, konuya hem meslek hem de kamu yararı yönünden bakıldığında, bir başka anlatımla muhasebe işlemlerinin bir defada doğru neticelendirilmesi, finansal tablolarla raporlanması ve nihai olarak vergi beyannamesinin oluşması oldukça kıymetli bulunmaktadır…

Vergi idaresi tarafından meslek mensuplarının kurumlar vergisi beyannamesinin süresinde verilmesi ile bağlantılı bir problem yaşamamış olması beklenmektedir. Beyanname verilme süresi içerisinde dini, resmi ve idari tatillerin olmadığı durumlarda bir aksaklık yaşanmayacağı değerlendirilebilir…

O halde bir konu ortaya çıkmaktadır…  Hem de bir defada doğru çözüm adına…

Vergi ve sosyal güvenlik mevzuatında değişiklik ihtiyacı bulunmaktadır, beyanname/bildirim ve ödeme süreleri ile bağlantılı olarak…

Ne mi bunlar;

–              Mali tatil uygulanabilir hale getirilmelidir…

–              Beyanname ve bildirim dönemlerindeki tatiller (dini, resmi ve idari) beyanname/bildirim verme ve ödeme sürelerine eklenmelidir…

Peki tek sorumlu idare mi kıymetli okurlarım…

Bence öyle değil…

Tüm paydaşların sorumluklarına adil bakılmalıdır…,

Başta etik eğitimleri olmak üzere farklı ortamlarda dillendirdiğim bir hususu yinelemek isterim, bir mesleğin toplum nezdinde kabul edilebilirliği esasen mesleğin mensupları ile meslek kuruluşlarının sorumluluğundadır….

Elbette ki mesleğin ve meslektaşın kabul edilebilirlik seviyesinin sürekliliğinin sağlanmasında kamu otoritesi ile kanun koyucunun etkisi göz ardı edilemez durumdadır…

O halde kıymetli okurlarım,

Bu yazımda oldukça spesifik olarak paylaştığım konuya zaman zaman yaptığım gibi bir eserle ara vermek arzusundayım…

İşte o eserden kısa bir alıntı…

Nazım Hikmet’in kaleme aldığı bir şiir de şöyle diyordu…

Ve açsak, yorgunsak, alkan içindeysek eğer

ve hâlâ şarabımızı vermek için üzüm gibi eziliyorsak

kabahat senin,

 — demeğe de dilim varmıyor ama —

kabahatın çoğu senin, canım kardeşim!

Nihai olarak muhasebe meslek mensuplarına önerilerim…

Beyanname ve bildirim yükümlülüklerini yerine getirmeden ölmeyin lütfen… Yoksa gözleriniz açık kalabilir…

Kalın sağlıcakla kıymetli okurlarım…

Prof. Dr. Mehmet Ali AKTAŞ

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.