Connect with us

Erol Taşdelen

DEPREM BÖLGESİ ÇEK PANİĞİ, AYLIK 30 MİLYAR LİRALIK ÇEKLER NASIL ÖDENECEK?

Erol TAŞDELEN, Deprem bölgesindeki ağır hasar gören 11 İldeki maddi sarsıntının, piyasada gizli tehlike olarak dolaşımda bulunan bölge Çekler ile de ekonomik deprem olmadan uyarıcı bir analiz yaptı. Yazılan çeklerin aylık ortalama 30 milyar TL oluğunu ve bu çeklerin önemli bir kısmının ilk altı ayda ödeme olasılığının düşük olduğunu, bunun da reel piyasada olumsuz etki yaratacağı için “domino etkisi” yapmaması için şimdiden önlemlerin alınması gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor.

Yayınlanma:

|

Elazığ ilinin Deprem bölgesine dahil olması ile birlikte Deprem bölgesindeki il sayısı 11 adete yükseldi.

Hafta içi sayın Meliha OKUR’un konuğu olarak katıldığım Sputnik Radyo’da da söylemiştim. Deprem Bölgesindeki 11 İlin 2022 sonu banka nakdi kredilerini 623,3 milyar TL’lik hacme, % 8,39’luk paya sahip. Tekstil sektörüne bankaların verdiği kredilerin %40’ı bu illerde. Metal-Maden Kredilerin %18,5’lik kısmı; Zirai Kredilerin %15,5’lik kısmı; Tüketici Kredilerin %10,5’lik kısmı bu illerde. Bölge içinde yer alan firmaların İhracatı 20 milyar USD’yi aşıyor ki bunun yarısı Gaziantep’te. Türkiye Nüfusunun %16’lık kısmı bu illerde yaşıyor. Bitkisel Üretimin %21’lik kısmı; Tahıl üretimin %12’si, Büyükbaş Hayvancılığın %12’si, Küçükbaş hayvancılığın %17’si bu illerde. Toplanan vergilerin %10’u bu illerden alınıyor. Bölgenin ekonomi içindeki payı kabaca Türkiye’nin %10’u.

Deprem bölgesinde çek hacmi ne kadar?

Türkiye’de 2022 yılında 540.841 tekil kişi; 16 milyon 760 bin adet çek yazdı. Bunun hacimsel karşılığı 2 trilyon 631 milyon TL.

Deprem bölgesinde yer alan 11 il 2022 yılında 1.865.914 adet çek ödendi. Türkiye genelinin % 11,13’ü bu bölgede çek kullanıcıları yazdı. Bu illerde 2022 yılında ödenen çek tutarı ise 280 milyar TL ile Türkiye’de ödenen çek hacminin %10,64’ü bu İllere ait.

Deprem bölgesinde bulunan11 ilin 2022 son üç aylık toplam çek adet ortalaması 157.547, ödenen çek ortalaması ise 30,1 milyar TL.

İlk altı ayda çek hacmi ne kadar olur?

30 milyar TL son üç ay ortalamanın 2023’de de devam ettiğini var saysak bile 360 milyar TL’lik çek hacminin 2023 içinde dönmesi gerekiyor. Deprem nedeni ile hiç kuşkusuz bunda düşme olacaktır ama vadeli satışlar düşünüldüğünde özellikle ilk 6 ayda bu çeklerin önemli bir kısmı yazılmış ve piyasaya verilmiş durumda. Demek ki özellikle ilk altı ayda ciddi bir çek tahsilat sorunu yaşayacağız demektir.

Çekler ödenir mi?

Yirmi beş yıllık bankacılık deneyimi ve 6 yıllık piyasa deneyimi ile söyleyebilirim ki iyimser yaklaşımla bile piyasaya verilen çeklerin yarısı önümüzdeki ilk altı ayda ödeme olasılığı çok düşük. Bu durum, piyasada nakit akışının sağlanabilmesi için Deprem Koşullarında tedbirler kendini dayatıyor demektir. Piyasaya sürülen çekler sadece deprem bölgesindeki 11 ili değil tüm Türkiye’yi ilgilendiriyor. Piyasaya verilen çeklerin çoğu ile mallar alınmış ve Deprem nedeni ile bu mallar da enkaz altında kalmış durumda. Özellikle çarşı esnafını düşündüğümüzde, Tuhafiyeciden, Lokantasına, Kırtasiyesinden, çeyizlik eşya satana; beyaz ev eşyacısından, eczacısına, mobilyacısından, halıcısına kadar geniş bir kesim çek mağduru durumuna düşmüş durumda.

Sadece esnaf değil; Sanayi kesimi de aynı durumda. Zira, bölgede üretim durmuş durumda. Fabrikasında zarar görmeyen sanayicinin bile imalatı durmuş durumda; çünkü, çalıştıracak işçi ölüm ve yaralanmaların yanında, bölgedeki kitlesel göç nedeni ile ciddi bir işgücü kaybı söz konusu. Deprem bölgesinde altı ay işten çıkarmanın yasaklanması ile çalışanlar lehine düzenleme yapıldı, fakat buna rağmen sanayici halen tam kapasite faaliyete başlamış değil. Faaliyeti durmuş olan işletmeler, fabrikalar ödemelerini nasıl yapacak? Yazmış olduğu vadeli çekleri nasıl ödeyecek? Sorun sadece Deprem bölgesi değil, çeklerin dağıldığı tüm Türkiye’nin sorunu hale gelme potansiyeli taşıyor.

Çeklere Bankalar işlem yapmadı    

Depremden sonra ilk şoku çeki alan müşteriler yaşadı. Zira, yasal düzenleme olmamasına rağmen bankalar inisiyatif kullanarak karşılıksız çeklere işlem yapmadan iade ettiler. Varsayalım 1 milyon TL çek var müşterinin de hesabında 999 bin TL var. 1.000 TL eksik diye takastan çekler iade edildi. Ertesi gün 990 bin TL aynı müşterinin başka çeki var ise çek ödendi. İlk çeki soran müşteriye 9.000 TL kaldı ve mağdur oldu iyi mi! Çeklere işlem yapılmadığı için 10 günlük yasal süreyi kullanamayan binlerce çek mağduru şimdiden oluşmuş durumda. Bu kişiler çek yazılmadığı için yasal yollarda da süreç uzayacak. Zaten altı ay boyunca Deprem Bölgesindeki iller için yasal işlemler de durduruldu. Başta da dediğimiz gibi Deprem Bölgesi çek mağdurları ülke geneline yayılmış durumda. Bölge illerindeki aylık ortalama 30 milyar TL ödenen çek hacmi düşünüldüğünde ülke genelinde Piyasaya ciddi yük getirmiş durumda. Zira, aldığı çekler ile hammadde, maaş, SGK gibi ödemeyi planlayanların bu ödemeleri de aksayacak. Veya çek tahsilatı yapamadığı için kendi çekini de ödemeyecek firmalar artacak. Bölge Faktoring firmalarının da ciddi kredi riski var. Bu firmalar için bölge çekleri şimdiden kabus olmuş halde.

Bankalar çek teminat açığına düşecek

Bankalar çek teminatlı kredilerde teminat açığı yaşayacağı için Ticari/KOBİ firmaları önümüzdeki dönemde teminat açığına düşmesi ve çek açığından dolayı kredi kullanamama veya tahsil olan diğer çekleri teminat açığı nedeni ile bankadan alamama gibi bir durum ile karşı karşıya kalacağını şimdiden söylemek kahinlik değil.

Çek tahsilatları için Kamu desteği şart

Ödenmeyen çekleri mağduriyetleri piyasayı daha da tehdit edip olumsuz anlamda piyasada “domino etkisi” yapmadan çok acil tedbirler alınması gerekir. Kamu otoritesi banka kredilerini altı ay ötelenmesine yönelik düzenleme yaptı fakat çeklerle ilgili henüz bir düzenleme yapılmış değil. Aylık ortalama 30 milyar TL’lik çeklerin Kamu desteği olmadan ödeme olasılığı çok düşük.

Neler yapılabilir?

Bölge esnaf, sanayicisinin piyasaya vermiş olduğu çeklerin ödenmesi için acil tedbir alınması kendini dayatırken, öncelikle çeklerin KOVİD-19 sürecinde olduğu gibi bankalardan sorulması halinde ne yapılması gerektiğine dair düzenleme yapılmalıdır. Çeklerin müsait olmaması halinde arkasına düzenleme ile ilgili yazı eklenerek çek soran kişi/firmaya verilmesi gerekir ki bir hak mahrumiyeti yaşanmasın. Hesapta para olması halinde çek ödeniyor. Şu an için engel yok. Bir süre sonra faaliyetine devam edemeyen esnaf ve sanayici bu çekleri ödemede sorunlar yaşayacağı için şimdiden sorunlar yığılmadan, destekleyici tedbirler alınmalı.

KGF Krediler acil aktifleştirilmeli

KFG Kredileri kaynakları 300 milyar TL’ye çıkarıldığı açıklandı. Bunun ödemli bir kısmı piyasaya verilmiş çeklerin ödenmesi için kullanılması gerekmektedir. Bu çekler ödenirken istismarın önüne geçilmesi için çeklerin yazıldığı faturaların ibraz edilmesi istenebilir. Bu çeklerin karşılıkları aynı günde sıkışmaması için en az bir hafta önce bu “çeklere özel ödenmesi için kredi limitlerin tanınması” şeklinde düzenleme yapılması yerinde olacaktır. Aksi taktirde aylık 30 milyar TL’lik domino etkisi ile bunu üç dört katı piyasanın yara alması ve daha da kırılgan hale gelen piyasa ödemeler dengesinin bozulması an meselesi. Bu da Deprem bölge dışında firmaların da ciddi sıkıntı yaşaması ve küçülmeye gitmesi daha doğrusu işsizlik anlamına gelmektedir. Piyasa ödeme dengesi bir bozulur ise eski haline getirilmesi aylar/yıllar alır. Bankalarda 6 Ocak öncesi teminatta bulunan bölge illerine ait çekler ödenmemesi halinde, ilgili banka özel krediler ile bu açığı kapaması da çözüm olabilir. Banka desteği olmadan bu çeklerin ödenmesi çok zor. Zira bankalarda iyimser tahminle en az 100 milyar TL teminatta/tahsilatta bu bölgenin çeki var.

Çek sahibi, “arabamı evimi satar çekimi öderim” diyemez

Kabul edelim henüz adı konmamış bir “derin krizin” içindeydik, üzerine deprem krizi de eklendi. Deprem bu durumu daha da kötüleştirdi. Çek yazan kişilerin kötü niyetli olası gerekmiyor; bu insanların/firmaların çoğu piyasada “dürüst, basiretli davranışlar” gösteren işletmeler. Fakat, yıkılan dükkanlar/evler, enkaz altında kalmış, Canlar, araçlar, evler, dükkanlar; faaliyetini durduran fabrikaların bulunduğu bir ortamda aylık 30 milyar TL’lik çeklerin ödenmesini beklemek fazla iyimserlik olur. Bu nedenle Kamu Bankaları başta olmak üzere Devlet desteği ile çek sorununun büyümeden acil çözülmesi gerekir. Bazı Bankaların ölen Gerçek Kişilerin kredi borçlarını sildiğini açıklaması bir nebze mirasçılar açısında maddi yükü azaltmış olsa da piyasaya verilen aylık ortalama 30 milyar TL’lik çeklerin ödenmesi ile ilgili bir aksiyon alınmış değil. Gerçek Kişilerde öncü olarak ilk desteği veren Kamu Bankaları ve İŞBANK başta olmak üzere Firmalar ile ilgili yapacaklarını ve piyasaya verilen çeklerin ödenmesi için çözüm planlarını şimdiden görmek piyasaları da rahatlatacaktır.

Deprem Bölgesinde insanların “evimi, arabamı satar çekimi öderim” diyecek hali kalmadı. Sadece Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde hasarlı araç sayısı 120 bini geçti ve bunların sadece %15’inin Kaskolu olduğu ortaya çıktı. Kriz dönemde artan sigorta primi nedeni ile yenilenemeyen kaskolar; konut, işyeri sigortaları bölge yaşayanlarına ikinci darbe oldu.

Büyük bir maddi/manevi enkazın ortasındayız. Zaman dayanışma zamanı. Bu enkazı ülkece maddi/manevi seferberlik anlayışı ile atlatacağımıza olan inancım tamdır. Aksini düşünmek istemiyorum, dayanışma ruhu yaratılmaz ise, bu ülke bir de “Sosyal Deprem” kaldırmaz. Gecikme ve ihmallerin vebalini de, sorumluluğunu da kimse taşıyamaz.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist     www.bankavitrini.com

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

ABD’den GVA Capital’e 216 Milyon Dolarlık Yaptırım Cezası: OFAC’tan Sert Mesaj

Yayınlanma:

|

ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), yaptırımların uygulanması konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. OFAC, Rusya’ya yönelik yaptırımların ihlali nedeniyle San Francisco merkezli yatırım firması GVA Capital Ltd.’ye tam 215.988.868 dolarlık  ceza verdi.

Ceza Gerekçesi Ne?

OFAC, GVA Capital’in, yaptırım uygulanan Rus oligark Süleyman Kerimov adına bilerek yatırım yönettiğini tespit etti. Daha da dikkat çekici olan, şirketin Kerimov’un yaptırım statüsünden haberdar olmasına rağmen bu işlemleri yürütmüş olması.

GVA Capital’in ayrıca, OFAC tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gönderilen resmi celbe yanıt vermemesi, cezanın bu denli yüksek belirlenmesinde etkili oldu.

OFAC Değerlendirmesi

Yetkililer, GVA Capital’in davranışını “kötü niyetli ve ağır ihlal” olarak nitelendirirken, şirketin bu süreci kendi rızasıyla ve gönüllü bir şekilde açıklamamış olmasını da cezayı artırıcı faktör olarak değerlendirdi.

Bu karar, ABD makamlarının yaptırım kurallarına uymayan finansal aktörlere karşı hoşgörüsüz bir yaklaşım sergilemeye devam edeceğinin açık bir göstergesi olarak yorumlandı.

OFAC SDN Listesine Yeni Eklemeler

Aynı gün OFAC, terörle mücadele çerçevesinde Özel Olarak Belirlenmiş Kişiler ve Kuruluşlar Listesi’ni (SDN Listesi) de güncelledi.

Yeni Eklenen Şahıs:

  • Adı: Nasr Mohsen Ali Huthele

  • Lakabı: Al-Shammari, Nasr

  • Uyruğu: Irak

  • Bağlantısı: İran destekli Şii milis örgütü Harakat al-Nujaba

  • Yaptırım Nedeni: Küresel terör faaliyetleri (EO 13224 & 13886 kapsamında SDGT statüsü)

Yeni Eklenen Kuruluş:

  • Adı: Kata’ib al-İmam Ali

  • Alternatif Adlar:

    • İmam Ali Tugayları

    • Kataib Ruh Allah Issa Ibn Miriyam

  • Kuruluş Yılı: 2014

  • Konumu: Irak & Suriye

  • Yaptırım Nedeni: Terörizmle bağlantılı faaliyetler (SDGT)

Ne Anlama Geliyor?

Bu gelişmeler, özellikle yatırım ve finans sektöründe faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar için net bir uyarı niteliği taşıyor. OFAC’ın bu kararı:

  • Yaptırım listesinde yer alan kişi ve kurumlarla bağlantılı her tür finansal faaliyetin ağır sonuçları olacağını,

  • Şirketlerin yalnızca yaptırım uygulanan varlıklarla değil, uyum süreçleriyle ilgili yükümlülüklere de dikkat etmeleri gerektiğini,

  • Ve en önemlisi, ihlal sürecinde iş birliği yapılmamasının ceza miktarını katlayabileceğini göstermektedir.

Finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler için yaptırım uyumu, artık yalnızca bir hukuk meselesi değil; aynı zamanda kurumsal itibarı ve geleceği doğrudan etkileyen stratejik bir sorumluluk haline gelmiştir.

GVA Capital örneği, bu sorumluluğun ihmal edilmesi durumunda yıkıcı sonuçların kaçınılmaz olduğunu göstermektedir.

Okumaya devam et

Erol Taşdelen

Şirket Patronları Yöneticilerden Ne Bekler?

Yayınlanma:

|

Bir şirketin başarısı yalnızca patronun vizyonuna değil, bu vizyonu hayata geçiren yöneticilerin niteliğine de bağlıdır. Patronlar için iyi bir yönetici sadece görevini yapan biri değil; aynı zamanda sorun çözen, fırsat yaratan ve kuruma değer katan bir liderdir. Peki, patronlar yöneticilerden tam olarak ne bekler?

1. Sonuç Odaklılık: Süreç Değil, Çıktı Önemlidir

Patronlar, yöneticilerden süreci yönetmenin ötesinde net sonuçlar üretmelerini ister. Satış hedeflerinin tutturulması, maliyetlerin düşürülmesi, projelerin zamanında tamamlanması gibi performans göstergeleri önceliklidir. Çünkü iş dünyasında iyi niyet değil, ölçülebilir başarılar değer görür.

2. Şeffaflık ve Doğru Bilgilendirme

Hiçbir patron kötü sürprizleri sevmez. Bu nedenle yöneticilerden olumlu ya da olumsuz her gelişmeyi zamanında ve dürüstçe raporlamaları beklenir. Gerçek veriye dayalı yönetim anlayışı, patronla yönetici arasında güven tesisinin temelidir.

3. Vizyon Sahibi Olmak ve Girişimcilik Ruhu

Yöneticiler yalnızca emir alan değil, aynı zamanda öngörülü ve yaratıcı düşünebilen bireyler olmalıdır. Yeni pazarlar keşfetmek, iş süreçlerini iyileştirmek, verimliliği artıracak fikirler üretmek gibi katkılar, patronların yöneticilerde aradığı değerlerdir.

4. Sadakat ve Güvenilirlik

Patronlar için yöneticinin sadakati, becerisinden bile önce gelir. Kurumsal bilgiler sır gibi korunmalı, şirket çıkarları daima öncelikli olmalıdır. Çünkü güvenilirlik, patron-yönetici ilişkisinin temel taşıdır.

5. Ekip Yönetimi ve Liderlik Becerisi

İyi bir yönetici, yalnızca kendi performansını değil, tüm ekibin performansını da yukarı taşıyandır. Çalışanları motive edebilen, sorunları çözebilen ve ekip ruhunu geliştirebilen liderler, patronların gözünde her zaman bir adım öndedir.

6. Finansal Disiplin ve Maliyet Bilinci

Patronlar yöneticilerin şirketin parasını kendi parası gibi titizce kullanmalarını ister. Gereksiz harcamalardan kaçınan, yatırımın geri dönüşünü hesaplayan ve nakit akışına hâkim olan yöneticiler, patronların güvenini kazanır.

7. Sürdürülebilirlik ve Uzun Vadeli Bakış

Yöneticiler sadece bugünü kurtaran değil, geleceği planlayan stratejik kişiler olmalıdır. Yedek planlar oluşturan, kurumsal hafızayı güçlendiren ve şirketi değişen koşullara uyarlayan yöneticiler, patronlar için değerli birer yol arkadaşıdır.

8. Zaman ve Kriz Yönetimi

Zamanı etkili kullanmak ve kriz anlarında soğukkanlılıkla karar alabilmek, bir yöneticiyi diğerlerinden ayırır. Patronlar, panikleyen değil, çözüm üreten yöneticilerle çalışmayı tercih eder.

Patronlar için iyi bir yönetici, sadece emir uygulayan değil; düşünce üreten, sorumluluk alan ve şirketin geleceğine yön verebilen kişidir. Bugünün iş dünyasında yöneticilerden beklenen sadece “yönetmek” değil; aynı zamanda liderlik etmektir.

Okumaya devam et

Erol Taşdelen

Emekliliği Planlayanlar İçin Gizli Sağlık Masrafları

Yayınlanma:

|

Emeklilik dönemine yaklaşırken herkes, gelecek planlarını daha çok sosyal yaşam ve gelir düzeyine göre yapar. Ancak göz ardı edilen çok kritik bir kalem var: sağlık harcamaları. Özellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkan ve çoğu emeklinin küçümsediği bu giderler, ciddi bütçe açıklarına yol açabiliyor. İşte emeklilik döneminde sıklıkla göz ardı edilen, ama mutlaka hesapta olması gereken sağlık masrafları:

1️⃣ Diş Tedavileri ve Protezler

Yaş ilerledikçe diş kayıpları artıyor. Protez, köprü, implant gibi işlemler devlet tarafından sınırlı ölçüde karşılanıyor. Özel diş kliniklerinde ise tek bir implantın bedeli 10-30 bin TL arasında değişiyor. Ağız ve diş sağlığı, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen ve ihmal edildiğinde yüksek maliyet çıkaran alanların başında geliyor.

2️⃣ Göz Tedavileri ve Gözlük Masrafları

Katarakt ameliyatı, lazer tedavisi, düzenli gözlük değişimi emeklilikte sık karşılaşılan ihtiyaçlardan. Devlet sadece temel cam ve çerçeve katkısı sağlıyor. Kaliteli camlar, güneş korumalı lensler ya da numaralı gözlük fiyatları ise cepten ödeniyor.

3️⃣ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bel, diz, boyun, kalça problemleri için düzenli fizik tedavi gerekiyor. SGK’nın sınırlı seans hakkı yeterli gelmediğinde, özel seans ücretleri 1500-3000 TL arasında değişiyor. Özellikle hareket kısıtlılığı yaşayan emekliler için bu tedaviler zorunlu hale geliyor.

4️⃣ Evde Bakım ve Yardımcı Hizmetler

İleri yaşlarda yalnız yaşayan veya günlük işlerini yapamayanlar için evde bakım hizmetleri kaçınılmaz oluyor. Günlük refakatçi, hasta bakıcı ve yardımcı personel maaşları 30-50 bin TL bandında. Üstelik bu hizmetlerin büyük bölümü devlet güvencesi dışında.

5️⃣ İleri Tanı Testleri ve Check-Up’lar

MR, tomografi, PET-CT gibi ileri görüntüleme testleri SGK ile sınırlı kontenjana tabi. Özel hastanelerde tek bir MR çekimi 5000-8000 TL arası ücretlendiriliyor. Düzenli sağlık kontrolü yaptırmak isteyenler için büyük bütçe gerektiriyor.

6️⃣ Yurt Dışı Sağlık Sigortası

Emeklilikte yurt dışı tatili planlayanların mutlaka özel sağlık sigortası yaptırması gerekiyor. Aksi halde basit bir rahatsızlık bile yurt dışında binlerce euroya mal olabiliyor.

7️⃣ Psikiyatri ve Psikolojik Destek

Emeklilik sonrası yalnızlık, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar sık görülüyor. SGK’nın sunduğu hizmet kısıtlı. Özel psikolog ve psikiyatri seans ücretleri ise seans başına 2500-4000 TL.

8️⃣ Ortopedik Destek Ürünleri

Yaşla birlikte baston, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ortopedik yatak gibi ihtiyaçlar doğuyor. Devlet desteği kısıtlı ve kaliteli ürünlerin fiyatları oldukça yüksek.

9️⃣ Kronik Hastalık İlaçları Katkı Payları

Şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların katkı payları birikerek yıllık ciddi masrafa yol açabiliyor.

🔟 Hastane Yatış ve Özel Oda Fark Ücretleri

Devlet hastanelerinde bile bazı hizmetlerde fark çıkabiliyor. Özel hastane tercih edenler için oda fark ücretleri günlük 5000-10000 TL arasında değişiyor.

Sonuç:

Emeklilikte gelir sabit, sağlık harcamaları ise artış eğilimindedir. Bu nedenle “devlet bakıyor” düşüncesiyle hareket etmek, emeklilik planlamasında yapılabilecek en büyük hata. Erken yaşta sağlık sigortası yaptırmak, özel sağlık fonu oluşturmak ve kapsamlı bir sağlık harcama planı çıkarmak, ilerleyen yaşlarda büyük maddi yükleri önleyebilir.

Tavsiye:
Bugünden başlayarak yıllık sağlık gideri simülasyonu yapın. Diş, göz, fizik tedavi, ileri tanı ve psikolojik destek gibi kalemleri hesaba katıp özel sağlık sigortası ve kritik hastalık teminatı içeren poliçeleri araştırın.

Son Söz

Emekliliğin keyifli ve sağlıklı geçmesi için sadece maaş değil, sağlık bütçesi planı da şart. Göz ardı edilen bu masraflar ileride bütçe açığına dönüşmeden tedbir almak gerekiyor.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.