Connect with us

BANKA HABERLERİ

Dijital bankacılıkta siber tehditlerden kurtulmanın formülleri

Yayınlanma:

|

Bankacılık sektöründe dijitalleşme konusu son yıllarda dünya çapında geniş bir şekilde tartışılıyor. Dijital bankacılık terimi genel olarak bankacılık hizmetlerinin dijital platformlar aracılığıyla sunulmasını ifade ederken, dijitalleşen bankacılık terimi ise geleneksel bankaların dijital teknolojileri benimseyerek süreçlerini ve hizmetlerini dijitalleştirmesini ifade eder.

Dijitalleşen bankacılık, geleneksel bankaların dijital teknolojileri benimseyerek dönüşüm geçirdiği bir süreci ifade ederken; dijital banka tamamen dijital bir yapıya sahip olarak baştan itibaren dijital olarak faaliyet gösterir.

Ancak her iki tür banka da farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar, bu nedenle tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak hangi tip bankayı seçeceğinizi değerlendirmeniz önemlidir. Dijital bankalar, geleneksel bankalardan farklı olan birkaç önemli unsur barındırır. İşte dijital bankayı geleneksel bankadan ayıran unsurlardan bazıları:

-Fiziksel şube olmaması

-Daha hızlı ve kolay hizmet

-Daha düşük işletme maliyetleri

-Daha iyi kullanıcı deneyimi Bununla birlikte, dijitalleşmeye geçiş, siber tehditler ile ilgili koruma ihtiyacını da beraberinde getirmiştir. C-Prot siber güvenlik uzmanları olası siber tehditler ve çözüm önerilerini paylaştı. Olası siber tehditler ve çözüm önerileri

1. Bankacılık truva atları ve kötü amaçlı yazılımlar

Mobil cihazınıza bir uygulama aracılığıyla kötü amaçlı yazılım bulaşma olasılığı vardır. Bu durum özellikle finans ve bankacılık mobil uygulamaları için son derece tehlikelidir. Bu tür Truva atları, oyunlar veya araçlar gibi popüler olan uygulama çeşitlerine gizlenir. Bunlar banka müşterileri tarafından da indirilir. Daha sonra Truva atları, bankanın giriş sayfasını taklit eden bir pop-up overlay oluşturur.

Müşteriler kullanıcı adı ve şifrelerini girdiklerinde, düzgün bir şekilde gerçek bankacılık uygulamasının giriş sayfasına yönlendirilirler ve dolandırıldıklarının farkında olmazlar. Bu risklerden korunmak için uygulamaları yalnızca Google Play ve App Store gibi resmi mağazalardan indirin. İndirme işleminden sonra iki faktörlü veya çok faktörlü kimlik doğrulama yapmak önemlidir. Bu, hackerların veya kimlik hırsızlarının mobil bankacılık şifrenize sahip olsalar bile hesabınızı kilidini açmalarını zorlaştırır.

2. Kimlik bilgisi çalma ve phishing

Saldırganlar, phishing tekniklerini kullanarak sahte e-postalar, SMS’ler veya meşru mobil bankacılık uygulamalarını taklit eden sahte web siteleri aracılığıyla kullanıcı kimlik bilgilerini çalmaya çalışabilir. Phishing saldırıları, kullanıcıların güvenini kazanarak onları yanıltmayı ve kişisel bilgilerini ele geçirmeyi hedefler. Bu nedenle, gerçek banka kurumunu taklit eden sahte e-postalara veya web sitelerine dikkat etmek önemlidir. Mobil bankacılık uygulamalarına erişim sağlayan şifrelerinizi güçlü tutun ve kolay tahmin edilemeyecek karmaşık kombinasyonlar oluşturun.

Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin, aynı şifreyi farklı hesaplarda kullanmaktan kaçının. 3. Güvenlik açıkları Bir cihazı rootlamak (Android), jailbreak yapmak (iOS) veya telefonun kilidini açmak için bir PIN kodu ayarlamamak, saldırganların kötü amaçlı eylemler gerçekleştirmeleri için daha fazla avantaj sağlar. Jailbreak yapmayın veya cihazınızı rootlamayın. Bu, cihazın dosya sistemine erişimi açar. Veri koruma mekanizmalarını devre dışı bırakır. Cihazınızın kilidini açmak için bir PIN kodu ayarlayın.

4. Sahte bankacılık uygulamaları

Sahte bankacılık uygulamaları, kullanıcıların finansal bilgilerini çalmak veya kimlik hırsızlığı yapmak amacıyla tasarlanmış dolandırıcılık yöntemleridir. Bu uygulamalar, kullanıcıları meşru bankaların adını, logosunu ve arayüzünü taklit ederek kandırır. Sahte bankacılık uygulamaları, kullanıcıların giriş bilgilerini çalarak hesaplarına erişebilir, kişisel bilgilerini toplayabilir ve maddi zararlara yol açabilir. Bu riskleri önlemek için güvenilir kaynaklardan uygulama indirmeli, kullanıcı yorumlarını kontrol etmeli, indirme sayısı ve geliştirici bilgilerini dikkate almalı, izinleri dikkatlice kontrol etmeli ve mobil cihaza antivirüs yazılımı yüklemelisiniz.

5. SMS Intersept saldırıları

SMS intercept saldırıları, saldırganların kullanıcıların SMS iletilerini ele geçirmek ve bu yolla kişisel bilgilere erişmek amacıyla gerçekleştirdikleri bir saldırı türüdür. Bu saldırılar genellikle SMS üzerinden iki faktörlü kimlik doğrulama yöntemlerini hedef alır ve kullanıcıların giriş bilgilerini ele geçirir. Bu saldırıdan korunmak için uygulamalarda SMS yerine başka bir doğrulama yöntemi kullanın. İlgili uygulamaların ve servis sağlayıcıların güncellemelerini düzenli olarak kontrol edin. Bir ağ üzerinden internete erişim sağlayın. Açık WiFi ağlarından kaçının.

6. Man-in-the-middle saldırıları

Man-in-the-middle saldırıları (MITM), mobil bankacılık uygulaması ile sunucu arasındaki iletişimi ele geçiren ve değiştiren bir saldırganın gerçekleştirdiği saldırılardır. Bu saldırılar, saldırganın hassas verileri dinlemesine veya işlemleri kullanıcının bilgisi olmadan değiştirmesine olanak tanır. Mobil cihazınızın güvenlik ayarlarını düzgün bir şekilde yapılandırın. Kilitleme şifresi, parmak izi veya yüz tanıma gibi biyometrik kimlik doğrulama özelliklerini etkinleştirin. Ayrıca, cihazınızı kaybetme veya çalınma durumunda uzaktan silme/kilitleme yeteneklerine sahip bir güvenlik uygulaması kullanın.

7. Güvenlik riskleri

Zararlı yazılımlar ve kimlik avı saldırıları, finansal bilgilerinizi hedef alarak ciddi riskler oluşturabilir. Bu nedenle, antivirüs programlarının kullanılması, cihazlarınızı korumak ve mobil bankacılık işlemlerinizdeki güvenliği artırmak için kritik bir adımdır.

C-Prot CEO’su S. Bilgehan Üstündağ

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Kuveyt Türk’ten yılın ilk çeyreğinde 7 milyar TL net kar

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan: “Banka olarak, teknoloji ve ileri analitik araçları daha etkin kullanmak suretiyle müşterilerimize özelleştirilmiş ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Kuveyt Türk, yılın ilk çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 75 artışla 7 milyar TL net kar elde etti.

Kuveyt Türk, 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını paylaştı.

Toplanan fon büyüklüğü 2023 sonuna kıyasla yüzde 1,5 artışla 515 milyar TL olurken, kullandırılan fon büyüklüğü de yüzde 16 artış göstererek 388 milyar TL’ye yükseldi. Banka, net karını ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 75 artırarak 7 milyar TL’ye çıkardı.

– Aktif büyüklük 740 milyar TL’ye ulaştı

Öz varlıklarını 55 milyar TL’ye, aktif büyüklüğünü ise 740 milyar TL’ye ulaştıran Kuveyt Türk, aktif büyüklük açısından bankacılık sektöründe 10’uncu sıradaki yerini korurken, katılım finans kuruluşları arasında ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Bankanın, yüksek aktif kalitesi odağıyla donuk alacaklar oranı yüzde 1,09 düzeyinde gerçekleşirken, cari hesabın, toplanan fonlar içerisindeki payı yüzde 55 seviyesine geldi.

Kuveyt Türk’ün yıllıklandırılmış ortalama öz kaynak karlılığı yüzde 57,22 düzeyinde gerçekleşti. Bankanın yasal limiti yüzde 12 olan sermaye yeterlilik oranı da yüzde 20,99 seviyesine ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Kuveyt Türk olarak yakın zamanda oluşturdukları 2026 stratejileri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeye devam ettiklerine dikkati çekerek, müşterilerinin çözüm ortağı olma vizyonuyla yeni müşteri kazanımlarını sürdürmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Uyan, ‘Banka olarak, teknoloji ve ileri analitik araçları daha etkin kullanmak suretiyle müşterilerimize özelleştirilmiş ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda, insan kaynağımıza sürekli yaptığımız yatırımlar ve en güncel ve stabil teknolojilerle donatılmış altyapımızla rekabet üstünlüğümüzü artırmayı amaçlıyoruz. Sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamak için negatif çevresel etkileri en aza indirme hedefiyle sektörümüzde öncü olma vizyonumuzu pekiştiriyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Yabancılar Türkiye’ye Neden Yatırım Yapıyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Aralık 2023 itibariyle Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım stoku 264 milyar dolara ulaştı. Toplam yabancı firma sayısı da 88 bin seviyelerine erişti. En fazla yatırım yapan ülkeler arasında Hollanda, Almanya, ABD, Fransa, Azerbaycan ve Katar gibi aktörler bulunuyor. Son dönemde atılan adımlarla birlikte yabancı yatırımcı meselesi tekrar ön plana çıkıyor. Özellikle yerel seçimler sonrası yabancıların Türkiye ilgisinin arttığı görülüyor. Uluslararası kuruluşların kredi not artırımlarına eşlik eden yabancı yatırımlar daha çok Avrupa ülkelerinden geliyor. Seçimlerden sonraki beş hafta incelendiğinde 6 milyar doları aşan bir miktarın swap, borsa ve devlet tahvilleri aracılıyla Türkiye’ye geldiği anlaşılıyor. Bu finansal girişe 1 Nisan-5 Mayıs arasında yerleşiklerin 7,84 milyar dolarlık dövizden TL’ye geçişi eşlik ediyor.

Doğrudan yabancı yatırım beklentisinin aylık 1,5 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında dört aylık süreçte 5 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın geldiği söylenebilir. Yaşanılan döviz girişine eşlik eden diğer bir süreçte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz rezervi birikim politikası yer alıyor. Son iki haftada 17 milyar dolarlık rezerv arışı seçimler sonrası 20 milyar doları aşmış gibi duruyor. Yabancı yatırımların bir diğer etkisi de enflasyon beklentilerinin iyileşmesinde görülüyor. TCMB’nin beklenti anketlerinde Ocak-Mayıs ayları içerisinde 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 45’lerden yüzde 35’lere kadar geriledi. Yılın sonuna doğru yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 10’lar düzeyine kadar düşebilir. Bir çıktı olarak Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlar enflasyonla mücadeleyi daha kolay hale getiriyor ve istihdam, üretim gibi alanlara pozitif katkı sunuyor.

Son yıllarda Türkiye’ye hangi ülkeler en fazla yatırım yaptı diye bakıldığında Hollanda’nın açık ara önde olduğu görülüyor. Hollanda’yı İngiltere, ABD, İsviçre ve Almanya izliyor. 2019-2023 döneminde 32 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Türkiye’nin en fazla yurt dışı yatırımı Hollanda’da yer alıyor. İngiltere ile de benzer bir ikili ilişkinin olduğunu söylemek mümkün. 25 milyar doları aşan dış ticaret hacmine bir o kadar ikili yatırım hacmi eşlik ediyor. Diğer yatırım yapan ülkelerle de benzer ilişkilerin olduğu görülüyor. Ocak-Nisan 2024 döneminde de benzer aktörlerin Türkiye’ye yatırım yaptığı ve dış ticaretle bağlantılı şekilde hareket ettiği anlaşılıyor.

S&P, Citibank ve JP Morgan gibi uluslararası finans kuruluşların olumlu açıklamaları ve Türkiye’nin kredi notunu yukarıya taşımaları yabancı yatırımcı ilgisini hem miktar hem de fiziki olarak artırıyor. Diğer bölgelere kıyasla Avrupa ülkeleri önde gelen yatırımcılar olarak öne çıkıyorlar. Fakat Türkiye’nin denge politikası göz önüne alındığında Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden yatırımların artması muhtemel. Son yıllarda Batı Asya ülkeleri Katar, BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi aktörlerle yapılan yatırım anlaşmaları bu açıdan değerlendirilebilir. Özellikle Türkiye’nin imalat sanayi üretimi mevcut ülkeleri Türkiye’ye yatırıma yönlendiriyor. Genel olarak enerji ihraç eden Batı Asya ülkeleri kendi yerli sanayilerini tecrübe ve teknoloji transferiyle kuvvetlendirmek istiyor. Türk Savunma Sanayinin son yıllarda elde ettiği saha başarıları da (Irak, Ukrayna, Azerbaycan, Libya, Etiyopya ve Doğu Akdeniz) Türk sanayisine olan ilgiyi teşvik ediyor. Dünyanın en büyük 12. silah ihracatçısı haline gelen Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde daha fazla yatırım çekmesi muhtemel.

Özellikle Türkiye’nin Araştırma ve Geliştirmeye (AR-GE) aktardığı ortalama yıllık 10 milyar dolar Türk sanayisini daha modern hale getirdi. 2003-2023 döneminde 166 milyar dolarlık AR-GE yatırımı Türk sanayi firmalarını teknoloji merkezli dönüştürdü ve dünyayla daha entegre yaptı. Dünyanın en büyük 13. sanayisini inşa eden ve 80 binden fazla üretim tesisiyle ürün çeşitliliğine sahip Türkiye’nin potansiyel taşıdığı ve daha fazla yatırımcı çekmesi beklenebilir. Sonuç itibariyle Ocak-Nisan 2024 dönemi mevcut potansiyel ve yatırım ivmesinin önemli bir göstergesi olarak okunabilir.

Deniz İSTİKBAL-WorldofTürkiye

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

VakıfBank’tan 915 milyon dolarlık sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi

Yayınlanma:

|

Yazan:

VakıfBank, 915 milyon dolarlık sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi temin etti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, VakıfBank, çevresel ve sosyal temalı kredileri artırma hedefi çerçevesinde milli ekonomiye desteğini sürdürüyor.

Banka, 22 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 361 milyon dolar ve 513 milyon avro olmak üzere toplam 915 milyon dolar tutarında 367 gün vadeli sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi temin ettiğini duyurdu.

Yılbaşından bu yana uluslararası piyasalardan 3 milyar dolar tutarında yeni kaynak sağlayan VakıfBank, yılın ilk sendikasyon kredisini de yüzde 113 yeniledi.

– ’14 yeni banka işlemimize ilgi gösterdi’

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, bu işlemin kendileri açısından en önemli noktalarından birisinin, katılımcı sayısının banka tarihindeki en yüksek sayıya ulaşması olduğunu belirtti.

Üstünsalih, ‘Bu durum Asya’dan Avrupa’ya, İngiltere’den Körfez bölgesine varıncaya kadar çok farklı coğrafyalardan 14 yeni bankanın işlemimize ilgi göstermesi sayesinde mümkün oldu.’ ifadelerini kullandı.

Üstünsalih, söz konusu kredi maliyetinin Kasım 2023 dönemine göre her iki para birimi için 100 baz puan azalarak, dolar dilimi için SOFR artı yüzde 2,50, avro dilimi için ise Euribor artı yüzde 2,25 seviyesinde gerçekleştiğini aktardı.

Söz konusu işlemle, sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredileri toplamının 1,5 milyar dolar seviyesini aştığını kaydeden Üstünsalih, ‘Bu anlamda uluslararası fonlama alanındaki öncü konumumuz, bir kez daha teyit edilmiş oldu. Bu vesileyle işlemimize destek veren ve yoğun ilgi gösteren tüm muhabir banka temsilcilerimize bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.’ ifadelerini kullandı.

Üstünsalih, sürdürülebilir bankacılık alanındaki öncü konumları nedeniyle 2021’den bu yana sendikasyon kredilerini sürdürülebilirlik temalı olarak yenilediklerine değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

‘Tüm bankacılık faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik anlayışıyla yürüten bir banka olarak, odak noktamızı ve hedeflerimizi elbette sadece fonlama tarafıyla sınırlı tutmadık. Eş zamanlı olarak krediler tarafında da birçok çevresel ve sosyal temalı ürün geliştirerek müşterilerimize ihtiyaçları olan finansal çözümleri sunmaya devam ettik. Tüm bu gelişmeler ışığında ilk defa 2020 yılında oluşturduğumuz ‘Sürdürülebilirlik Finansman Çerçevesi’ni 2023 yılında revize ettik. Son olarak sürdürülebilirlik alanındaki hedeflerimizi bir adım daha öteye taşımak amacıyla sendikasyon kredilerimizi Sürdürülebilirlik Finansman Çerçevemize uyumlu hale getirdik. Böylece söz konusu çerçeve kapsamında sendikasyon kredilerimiz dahil sağladığımız çevresel ve sosyal temalı uluslararası fonları yine çevresel ve sosyal temalı kredi ürünleri aracılığıyla müşterilerimizin kullanımına sunmaya ve Türk bankaları arasındaki öncü konumumuzu korumaya devam edeceğiz.’

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.