Connect with us

BASINDA BİZ

HALKTV: Faiz indirimi kimseye yaramadı

Yayınlanma:

|

‘Bankalar daha düşük maliyetle para toplayacak ama…’

Bankacılık uzmanı Erol Taşdelen de politika faizinin yüzde 9’a indirilmesinin bankaların daha düşük maliyetle para toplayacakları anlamına geldiğine dikkat çekerek, “Tasarruf mevduatlarının üçte biri kur korumalı mevduatta (KKM). Gösterge faiz yüzde 9’a düşünce, KKM’de maksimum faiz de yüzde 12’ye düştü. Bu mevduat tarafında bankalar daha düşük maliyetle para toplayacak anlamına gelir. Mevduat tarafında KKM’ye ses çıkarmayan bankalar ‘Bu yüzde 85,51 enflasyon ile yüzde 12’den para topluyoruz’ demezken devlet düşük faiz ile kredi vereceksin deyince koro halinde serbest piyasa ekonomisini hatırlatmaya başladılar. Her kesim kendi açısından yaklaşıyor olaylara” dedi.

‘CEO’ların uykuları kaçıyor’

Politika faizinin düşürülmesi tahvil fiyatlarını da etkileyeceği için devlet borçlanma faiz oranının da düşeceğini vurgulayan Taşdelen, “Bankalar eski yüksek faizle aldıkları tahvilleri şimdilik yüksek kâr yazıyor ama 2 gün sonra rüzgar tersine dönüp faizler arttığında yüzde 10’lardan aldıkları tahviller bankalara ciddi zarar yazacak. Bankalar bunu gördükleri için CEO’ların uykuları kaçıyor” diye konuştu.

‘Sadece faizle kredi kullanımı mümkün değil’

Taşdelen, politika faizinin piyasalarda pek karşılığının kalmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Eskisi kadar da merak edilmiyor dikkat ederseniz. Piyasanın hissetmesi için banka faizlerine yansıması lazım. Merkez Bankası karşılıklar ile oynayarak banka ticari kredi faizlerini yüzde 22’lere çekmişti. Buna karşılık bankalar da karşılığında yatıracakları mevduat için kredilerin yüzde 25’lik kısmını bloke etmeye başladı. Bu uygulama medyaya yansıyınca TCMB bankaları uyardı; 3-4 banka dışında bunda ısrar eden kalmadı fakat bu sefer de limit tahsis ücreti, sigorta ve masrafsızlık paketi gibi komisyon maliyetleri ile müşterilerin karşısına çıkmaya başladı bankalar. Bir firmanın kaç tane dış ticaret paketi olur bir bankada. Örneğin bir kamu katılım bankası her ticari kredi için dış ticaret paketi kesmeye başladı. Şu an piyasada kamu bankaları dahil komisyon ödemeden sadece faiz ile kredi kullanımı mümkün değil. Üstelik politika faizinin iki katı faiz uygulanıyor. TCMB’nin bu haksız komisyon ve paketlerin önüne geçmesi gerekiyor. Faiz maliyetinin yarısı kadar komisyon alan bankalar var. Firma açısından maliyete bakmak lazım adı faiz olmuş, kâr payı olmuş, komisyon ücret olmuş, sonuçta hepsi finansal gider firma için. BDDK murakıplarının ve TCMB müfettişlerinin bu konuları raporlamaları iyi olur. TCMB bankalardan komisyon gelirleri raporlarını da istemeye başladı ama bunun içinde örneğin sigorta ve dış ticaret paketi, masrafsızlık paketi satışları gibi bilgileri bankalar bildirmiyor; oysa bunlar da firmalar için krediye bağlı maliyet sonuçta. Üzerine bir de ihracat taahhüdü isteniyor. TL kredi için ihracat taahhüttü mü olur? Oluyor işte! Firmanın ihracatı yok ise ticari kullanma şansı bu ortamda çok zor. İhracat yapması da yetmiyor net ihracatçı olması gerekiyor. Şu an banka kredi piyasasında tam bir kaos var. Bankaların kredi vermek isteyip de veremediği firmalar var mesela. Neymiş döviz varlıkları varmış firmanın. Firmanın akreditif ödemesi var ise dövizini bugünden ayarlaması nerede ise suç oldu. Bankaları firmalara karşı daha basiretli olmaya davet ediyorum. TCMB karşılıklar yaptırımını gevşetsin, bankalar da makul düzeyde maliyetler ile kredi versin. Zira mevcut durum sürdürülebilir değil.”

Yazının Tamamı:

Faiz indirimi kimseye yaramadı (halktv.com.tr)

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Firmalar döviz kredisine yöneldiler

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son 21 yılın en yüksek TL ticari kredi faiz oranları ile karşı karşıya kalan firmalar yeniden döviz cinsi kredilere yöneldi. Merkez Bankası reel sektörün krediye özellikle de selektif krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için adımlar atarken, bankacılar özellikle döviz kazancı olan firmaların yeniden döviz cinsi kredilere yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerinde ciddi bir talep olduğunu doğrularken, şirketlerin geçmiş dönemde döviz cinsi kredilerini kapatarak, buradaki riski azalttıklarını hatırlattı.

ENDİŞELER AZALDI

Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, yüzde 50’lere ulaşan TL ticari kredi faizlerine karşın döviz kredilerindeki faizin yüzde 8-9’larda olduğu bilgisini verirken, özellikle döviz kazancı olan firmalardan döviz kredilerine yönelim olduğunu aktardı.  Bankacılık sektöründe yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan TL ticari kredide, özel bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı, kamu bankalarında yüzde 50-54 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün TL ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz ise 16 Şubat itibarıyla yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde. Merkez Bankası 16 Şubat itibarıyla dolar cinsi ticari kredilerde ise ortalama faizi yüzde 8.74 olarak açıklarken, Euro cinsi ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 7.74 seviyesine geldi. Reel sektör temsilcileri leasing veya bankaya göre döviz kredilerinde yüzde 8 ile yüzde 12 arasında değişen faiz oranları ile karşılaştıklarını aktardı.

‘Sınırlama yatırımlara fren oldu’

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında devreye aldığı sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının şirketin son 3 yıllık ihracatını geçemediğine dikkat çeken Ekonomist Erol Taşdelen, döviz yatırım kredilerinin bu sınırlamadan muaf tutulması gerektiğini savundu. Reel sektör temsilcilerinin bu yönde bir talepleri olduğunu aktaran Taşdelen, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” dedi.

Sözcü – Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Adeta finansal OHAL ilan edildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.