Dün KKTC mali piyasaları Toplumsal Direniş Bayramı (Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından fethedildiği, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının ve Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluş günü) nedeniyle kapalı konumda idi. Resmî tatil nedeniyle bültenimize hafta arası bir gün ara vermek durumunda kaldık.
Çarşamba akşamı Temmuz ayı olağan PPK toplantısını tamamlayan FED, beklentiler paralelinde, politika faizini %5,25-5,50 bandında sabit bırakırken, enflasyon kadar işsizlik risklerini de dikkat çekerek Eylül ayında faiz indirimi olabileceğini yönelik kapıyı araladı. Küresel mali piyasalar Çarşamba akşamı FED kararına temkinli iyimser bir şekilde yaklaşırken, mikro tarafta Meta’nın açıkladığı olumlu kâr rakamları ve AI’ın poster çocuğu Nvidia’nın %13’e varan toparlanması ile teknoloji hisselerinin işlem gördüğü Nasdaq endeksi %2,6 artış kaydetti. Lâkin, bu iyimser tablonun, ya da elde edilen kazanımların dün gece topyekûn geri verildiğini gördük. Nasdaq geceyi %2,3 düşüşle tamamlarken, ABD Doları da hafifçe değer kazandı; kıymetli metaller ise değerlendi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin öldürülmesi küresel risk algısını bir miktar da olsun bozduğunu söyleyebiliriz. Brent cinsi ham petrolün varil fiyatı dalgalı bir seyir izlerken, İran’dan misilleme tehdidi gelmesi sonrası altının ons fiyatı 2,460 dolar seviyesine yükselerek tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını yapmaya hazırlandığını görüyoruz (gün içi zirve 2,483 dolar ile Temmuz ortası test edilmişti). Dün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) 9 kişilik politika yapıcıları, 5 oya karşı 4 oyla politika faizini 25 baz puan indirdi. 1 Kasım 2021 tarihinde neredeyse %0 seviyesinden başlayan faiz artırımları, 1 Ağustos 2023 tarihinde %5,25 ile zirve seviyesine ulaşmıştı. Böylelikle BoE pandemi döneminden sonra ilk kez faiz indirim kararına imza atmış oldu. Önde gelen merkez bankalarının faiz indirimine soyunması ardından artık FED’in de tepsiz kalmasını beklemek hata olacaktır. Bu minvalde, ABD 10 yıllık gösterge tahvil faiz getirisi %4 seviyesinin altına gerileyerek (%3,95) yılbaşından bu yana en düşük seviyesini test etti.
Faiz getirisi olmayan kıymetli madenler açısından, dünyanın referans olarak takip ettiği faizin de gerilemesini önemli bir gösterge olarak okuyoruz! Portföylerde altının mutlak surette bulunması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Gümüş ise 28,80 dolar seviyelerinde salınarek yine istediğimiz hareketi yapamazken, geçen hafta Trump’ın açıklamaları ile bir ara 70bin dolar seviyesine dokunan Bitcoin, havanın Ortadoğu nedeniyle biraz tatsız olmasına paralel 64bin dolar seviyelerine geri çekildi. Geçen haftalarda 1,30 seviyesini test ederek son 1 yılın zirvesine ulaşan GBPUSD paritesi, BoE kararı sonrası 1,27 seviyelerinin diplerine kadar gerilerken, EURUSD paritesinin de 1,08 seviyesinin altına sarktığını görüyoruz. Risk iştahının artan jeopolitik riskler ve zayıf teknoloji finansalları ile gerilemesine paralel doların elinin biraz da olsun güçlendiğini görüyoruz. Trump ve ekibinin zayıf ABD Doları taleplerini her platformda tekrar etmesine paralel, geri çekilmeleri, EUR ve GBP için alım fırsatı olarak okuyacağız (öncelikle haftalık kapanışı görelim).
Majör ekonomilerinin büyük bir çoğunluğunda faiz indirimlerinin başladığını bir kez daha not edelim: İsviçre, Kanada, İsveç, Euro Bölgesi (ECB) ardından İngiltere’nin faiz oranını 16 yılın zirvesinden aşağıya çektiği bir ortamda, Çarşamba sabahı Japonya Merkez Bankası’nın tarihi adımı (25 baz pun faiz artırım ve tahvil alım miktarının azaltılması) YEN cephesinde alımların hız kazanmasına neden oldu. USDJPY paritesi psikolojik 150 seviyesinin altına sarkarak (148,48 seviyesi test edildi) zirvesinden %8 geriledi (YEN değerlendi, dolar değer kaybetti). Ucuz parayı sat, yüksek getirili parayı al olarak adlandırılan carry trade pozisyonlarının YEN cephesinde görülen değerlenme ile kapanmaya devam etmesi, TL dâhil gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altına alabileceğiniz bir kez daha not edelim.
Dün Türkiye cephesinde İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketi ile İTO’nun İstanbul için hazırladığı Temmuz ayı enflasyon raporunu dikkatimizi çekti. PMI verisi, Temmuz ayında 47,2 değerini alarak sektördeki yavaşlamanın beşinci ayına girdiğine işaret ederken, İTO verisine göre, Temmuz ayı özelinde endişe edildiği üzere perakende fiyat artışı %4,2 artarken, yıllık enflasyon da %72,8’e geldi. Resmî enflasyon verilerinin TÜİK tarafından Pazartesi günü açıklanacağını hatırlatalım.
Her Perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın haftalık verilerini dikkatle takip ettik. TCMB’nin 31 Temmuz tarihli analitik bilanço verilerine göre, TCMB yurtiçi bankalar ile olan swap stokunu sıfırlarken, yabancı para pozisyonu 1 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle, swap ve kamu dövizleri hâriç manşet rakamı 19,3 milyar dolar seviyesine taşıdı. TCMB’nin geçen hafta yaptığı iletişime paralel, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemi karşılıklı mutabakat ile kapatılması sonrası TCMB’nin brüt döviz ve altın rezervleri 5,9 milyar dolar düşüş ile 148 milyar dolar seviyesine geldi. BDDK verisine göre ise KKM’nin TL bakiyesi 49,7 milyar TL daha azalırken, USD cinsi anapara ise 1,4 milyar dolar düşüşle 55,5 milyar dolar seviyesine geriledi. KKM’den mütemadiyen devam eden çıkışlarla birlikte TL mevduatın toplam mevduat havuzundaki payı %52,3 seviyesine yükseldi.
Yurtdışı yerleşiklerin 26 Temmuz ile sona eren haftada hisse senedi pozisyonlarında 0,13 milyar dolar azalış olurken, devlet iç borçlanma senetlerine ise 1,36 milyar dolar daha eklediklerini gördük. Yabancının devlet tahvili âşkı devam ederken, hisse senetleri karşı küskünlüğü ise korunuyor. Her ne kadar yabancının hisse senetlerine karşı küskünlüğü devam etse de, dün Türk hisse senetleri günü çok iyi bir performans kaydederek tamamladı. Neredeyse aralıksız bir şekilde yedi gündür düşen BİST100 endeksi, dün bankacılık hisseleri önderliğinde günü %1.5 oranında artıda tamamlarken, XBANK endeksi %3,5 yükseldi.
Bu sabah faiz vadeli işlemcileri, yılın geriye kalan üç toplantısından FED’den 75 baz puan (3×25) faiz indirimini daha kuvvetli bir şekilde fiyatlarken, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz artırımı ve tahvil alımlarını azaltacağı açıklaması sonrası YEN kaynaklı gelişmeler hisse senetlerinin ritmini bozdu. Öte yandan, dün beklenenden daha zayıf gelen ABD fabrika verilerinin ekonomik görünümün kötüleşeceği yönündeki korkuları artırmasının ardından bu sabah Asya hisse senetleri ve ABD Hazine tahvil getirileri düşerken, İsviçre frangı ve yen güvenli liman edası ile yükseldi. Amazon ikinci çeyrekte çevrimiçi satış büyümesinin yavaşladığını, tüketicilerin satın alma için daha ucuz seçenekler aradığını açıklaması ile hisseleri yaklaşık %8 oranında düştü! Ezcümle, Asya’da BoJ kararı, ABD’de ise zayıf teknoloji şirket finansalları hisse senetlerini baskı altına aldı. Asya’nın gösterge endeks Tokyo borsası bu sabah %4,7 gerilerken, Nasdaq endeksi açılış paragrafında da söz ettiğim üzere bir önceki gün kaydettiği tüm kazanımlarını geri vererek %2,3 düştü!
Küresel mali piyasaların gündeminde, her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD ekonomisinin sağlığı açısından bir numaralı veri olarak takip edilen ABD Temmuz ayı istihdam raporu KKTC saati ile 15:30’da yayımlanıyor. Reuters anketine göre tarım dışı bordrolu çalışan sayısının 175bin artması, işsizlik oranının %4,1 seviyesinde sabit kalması, saatlik ücretlerin ise yıllık %3,7 artması (öncesi %3,9) bekleniyor. USDTRY kuru dün gün genelinde 33,05 – 33,10 aralığında salınması ardından, bugün haftasonu nedeniyle 3 günlük fonlamanın da yardımı ile Pazartesi valörlü işlemlerde 33,1750 seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Herkese güzel bir haftasonu dilerim.
*KKM
*TCMB Brüt Döviz ve Altın Rezervleri
*TCMB Net Döviz Pozisyonunda yaşanan değişim
Emre Değirmencioğlu