CHP’nin ekonomi uzmanı Milletvekili İlhan Kesici uyardı. Kesici, “Ekonomiyi, ‘Alice Harikalar Diyarından’ daha tozpembe gösteren bütçe sundular ama 1929’da dünyada yaşanan buhranın benzeri geliyor. İşsizlik, iflas; tsunami gibi vuracak” dedi.
Sözcü’den Aytunç ERKİN’e konuşan kesici içinde bulunduğumuz koşulları değerlendirdi. İlhan Kesci’nin röportajının bir bölümü şu şekilde gerçekleşti :
1- Bence Alice Harikalar Diyarı’ndan daha tozpembe gören bir bütçe takdimi oldu. Bütün partilerin temsilcileri konuştuktan, eleştiriler yapıldıktan sonra bütçeyi savunmak için kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı yine yazılı bir konuşma yaptı. Ne eleştiriler dikkate alınmış ne de sözler! Yazılı bir konuşma! Sadece rakamlar havada uçuşuyor.
2- Bütçe kitabında 2021 yılının faiz rakamı 180 milyar lira. Bu fazla görünmeyebilir. Bütçenin yüzde 14’ü. Şimdi bunu güne bölelim: 493 milyon lira… Saate bölelim: Her saat 21 milyon Türk Lirası faiz ödüyoruz. Dolara çevirelim: 2.7 milyon dolar! Saat başı bu rakam.
3- Topladığımız vergi 220 milyar lira. Faiz borcuna ödediğimiz 180 milyar lira! Bu ateşe kar dayanmaz, can dayanmaz!
4- MB’nin rezervine bakalım. 2016 yılı Kasım ayı brüt rezerv 120 milyar dolar… Bugün rezervler eksi 47 milyar dolar! Bu da devam ettirilemez. Rezervlerimizin brüt 150-200 milyar dolar olması lazım. Para kazanacaksın… Kazandığının bir bölümünü rezervlere koyacaksın! Borçlanacaksın ve borcun bir kısmını rezerve koyacaksın. Bu iç ve dış dünya için önemli. Spekülatif döviz hareketleri yapmak isteyenlere de caydırıcı olur.
5- Bütçenin faizi, 180 milyar lira, Merkez Bankası rezervi: -47 milyar dolar. Borcun faizini bile ödeyebilmek için yeniden dış borç alıyorsak ne olur? Bu ülkeyi götürür duvara toslatır… Ülkeyi de şirketleri de insanları da uçurumdan atar.
6- Buhran kelimesi sadece ABD’de, 1929-1932 arasında yaşanan ekonomik buhran için kullanılmıştı. Yaşananların geleceği yer, ekonomik kriz değil ekonomik buhran! Sosyal huzursuzluk. Tsunami halinde yaşanacak. İşsizlik, iflas, yoksulluk hepsi tsunami gibi gelecek. 1929 buhranı gibi 2021 ekonomik buhranı yaşanacak!
7- Türk mahkemelerinde 26 milyon icra dosyası var. Bu ne demek? 13 milyon davalı, 13 milyon davacı var. Her aileyi 3 kişi saysak 80 milyon kişi icra dosyasıyla ilgileniyor. İcra dosyasıyla ilgilenmeyen bir kişi yok. Bu da evlerimizin içine düşmüş ateş, atılmış bomba. Devam ettirebilmek imkansız.
HÜKÜMETE 9 ÖNERİ
1) Öncelikle ‘Bu iş çok ciddi demeleri’ gerekiyor.
2) Cumhurbaşkanının dışında ekonominin bir patronu olmalı.
3) Ekonomi yönetimi sadece Merkez Bankası olaylarıyla gündeme geliyor. Ekonomi bir bütündür. Planlayıcısı, programlayıcısı olacak! Yıllık, beş yıllık perspektif olmalı!
4) Türkiye’nin içinde bulunduğu durum için plan hazırlanmalı. Yurt dışına iyi anlatılmalı.
5) Biz-onlar demekten, kutuplaşmadan vazgeçecekler.
6) Ekonomiye bulduğum tarif: İsraf ekonomisi! İsraftan vazgeçmeliler.
7) Vergiler faize gidiyorsa… Herkesin altındaki makam araçları, uçaklar alınmalı. Tasarruf en tepeden başlamalı.
8) Kamu bürokrasisinde, özelde kayırmacılık var: Parti, eş, dost, akraba. Bu kalkacak!
9) Hiçbir partinin kadroları tek başına bu sorunları çözemez. Türkiye’nin tüm insan sermayesini kucaklayacak yönetim şart.
Röportajın tamamı – Sözcü : 1929’da yaşadığımız gibi ekonomik buhran geliyor – Ekonomi haberleri (sozcu.com.tr)