Connect with us

BANKA HABERLERİ

İSO Başkanı Bahçıvan: Bankaların kredi prosedürleri reel sektörü yordu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayi sektörünün finansmana erişimde zorlandığını bildirdi. İSO Meclisi’nin ocak ayı toplantısında açıklamalarda bulunan Bahçıvan, “Dünyada taşların yerinden oynadığı 2022 yılında üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiren sanayi sektörü, finansmana erişimde hala yeterli desteği bulamadı. Son dönem tedbirleri öngörülemezliğe yol açtı ve taraflar için yorucu hal aldı. Reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor ve kredinin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” dedi

Yayınlanma:

|

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin ocak ayı olağan toplantısı, “Katma Değerli Üretim, Teknoloji Yoğun Sanayi ve Güçlü Bir Ekonomik Gelecek için Nitelikli, Sürdürülebilir, Ulaşılabilir Finansmanın Önemine Odaklanmak” ana gündemi ile Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar konuk olarak katılarak, sanayicilere bankacılık ve finans sektörü ile ilgili bir sunum yaptı.

Toplantıya Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, Eximbank Genel Müdürü Ali Güney ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Halil Öztop da katıldı.

çılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ülke ihracatının 250 milyar doları aşmasında ana rol üstlenen, makine ve teçhizat yatırımlarının milli gelirdeki payı yüzde 15’lere çıkan ve çalışan istihdamını artıran sanayi sektörünün tüm dünyada taşların yerinden oynadığı 2022 yılında üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiğini, buna karşılık finansmana erişim noktasında hala yeterli desteği bulmakta zorlandığına dikkat çekti.

Finansmana erişim sorununu kısa ve uzun vadede atılması gereken adımlar eşliğinde değerlendiren Bahçıvan, İSO olarak Türkiye Ekonomi Modeli ve liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin amacına uygun kullandırılması ilkesini desteklediklerini belirtti.

Bahçıvan, “Finans kesimi ile reel sektörün birbirleriyle sağlıklı bir eşgüdüm içinde çalışması çok önemli. Fakat, son dönemde devreye alınan birçok tedbir öngörülemezliğe yol açtı ve hem reel sektör hem de bankacılık sektörü açısından yorucu bir hal aldı. Bugün kredi prosedürleri, reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiriyor. Uygulanmakta olan prosedürler bitmek bilmezken, kredinin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor. Sanayicimizin artan maliyetleri, işletme sermayesi ihtiyacı ve yatırım arzusu nedeniyle kredi talebi büyürken, bazı bankaların kredilerde daha tutucu davrandığını da gözlemliyoruz” dedi.

Kredi/mevduat oranlarına dikkat çeken İSO Başkanı, “Nitekim bankacılık sektöründe kredi/mevduat oranı, 2018 ortalarında yüzde 120’lere kadar çıkmışken 2019’dan itibaren (pandemi dönemi hariç) düşüş trendi göstererek günümüzde yüzde 85’lere kadar geriledi. Yine özel sektör kredilerinin GSYH’ya oranına baktığımızda, 2018’de yüzde 79’a kadar yükselen bu oran 2022 ortasında yüzde 67’ye kadar geriledi. Söz konusu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 110 olduğunu düşünürsek Türkiye bu alanda oldukça geride” diye konuştu.

Bankacılıkta komisyon adı altında uygulanmakta olan endirekt faizlere de değinen Bahçıvan, “Tabela faizlerinin komisyon adı altındaki uygulamalarla artırılması reel kesimde ciddi rahatsızlık yaratmaktadır. Bunun yanı sıra, liralaşma ve kredilerin amacına uygun kullandırımı ilkesi kapsamında, gerçekten döviz ihtiyacı olan ve kredibilitesi yüksek firmalarımızın mağdur edilmemesi, deyim yerindeyse kurunun yanında yaşın da yanmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘YAPISAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ YAPISAL NİTELİKTE OLMALI’

Finansmana erişim sorununun aynı zamanda uzun vadeli bakışla ele alınmasını ve yapısal sorunların çözümünün de yapısal nitelikte olması gerektiğini ifade eden Bahçıvan, “Ekonomimizin kredi yaratma potansiyelini doğrudan etkileyen cari açık, dış finansman ihtiyacı ve düşük iç tasarruf oranları en temel yapısal sorunlarımızın başında geliyor. Dış finansmanın nispeten daha sağlıklı, sürdürülebilir kalemleri arasında yer alan uzun vadeli borçlanmada iştahı düşük olan bankacılık sistemimiz, uzun süredir net borç ödeyici pozisyonda. Sistemin kredi yaratma potansiyelini de düşüren bu durum, başta liranın seyri olmak üzere geleceğe dönük belirsizliklerle ve dolayısıyla yüksek risk primi ve yüksek borçlanma maliyetleri ile yakından alakalı” uyarısında bulundu.

 

 

Erdal Bahçıvan, makroekonomik istikrarın, enflasyonu kalıcı şekilde yenerek liraya dönük güveni artırmanın ve ekonomi politikalarında öngörülebilirliğin yaşamsal önemine de işaret ederek, “Birçok olumlu etkisinin yanı sıra, şirketlerimizin sermaye yapısını güçlendirici etkisi de bulunan doğrudan yabancı yatırımlarda uzun zamandır iç açıcı bir durumda değiliz. Bu nedenle yatırım iklimini iyileştirmenin bir diğer önemli yapısal ihtiyaç olarak önümüzde durduğu da aşikar” dedi.

‘SANAYİNİN BANKACILIK SİSTEMİNE BAĞIMLILIĞINI AZALTMAK TEMEL BİR İHTİYAÇ’

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, kısa vadede krediye erişim sorununun çözülmesi kadar, uzun vadede ekonominin krediye bağımlılığının da o denli önemli bir yapısal sorun olduğunu da vurguladı.

Bahçıvan, bu konuda çözüm önerisi getirerek, “Türkiye ekonomisi kredi arzının arttığı koşullarda hızlanan, kredi akışı yavaşladığında duran bir yapıdan çıkmalıdır. Bu bağlamda, şirketlerimizin sermaye yapısını ölçek ekonomisi kanalıyla güçlendirmek açısından birleşme ve satın almaları özendirici politikaların önemli olduğuna inanıyoruz. Benzer şekilde, finansmanda araç çeşitliliğini artırmak ve sanayimizin bankacılık sistemine bağımlılığı azaltmak günümüzde çok temel bir ihtiyaç. Bunun için sermaye piyasalarından daha fazla yararlanmayı sağlayacak, finansal derinliği güçlendirecek adımların da kritik olduğu görüşündeyiz. İSO 1000 çalışmamızda halka açık kuruluşlar sayısının 100’ün altında kalması da bu alanda kat etmemiz gereken mesafeyi ortaya koyuyor” dedi.

Konuşmasında sanayi sektörünün sigortacılık kaynaklı güncel bir sorununa da değinen Bahçıvan, “Bazı sigorta şirketleri, daha önce aynı koşullarda sigortaladıkları sanayi tesislerini şimdi sigortalamak istemedikleri gibi, sigorta poliçe ücretlerini de potansiyel riskleri abartarak ve suistimal ederek astronomik sevilere çekmiş durumdalar. Hazine ve Maliye Bakanlığının sorunun çözümüne yönelik gerekli adımları atması üretim hayatımız açısından son derece önemli” şeklinde konuştu.

HT

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

GARANTİ BBVA 1 MİLYAR LİRA TAKİP DOSYASINI DEVRETTİ

Garanti Bankası, toplam 1 milyar 64 milyon liralık tahsili geçikmiş alacak portföyünü Gelecek Varlık Yönetim ve Emir Varlık Yönetim şirketlerine 440 milyon liraya sattığını duyurdu.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye Garanti Bankası, tahsili geçikmiş alacak portföylerini sattığını açıkladı.

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, bankanın takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara ve akdi faiz bakiyesi 30 Ocak 2024 tarihi itibarı ile 531 milyon 835 bin 897 lira olan; kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakların faizleri ile birlikte, 220 milyon 300 bin liraya Gelecek Varlık Yönetim şirketine satıldığı ifade edildi.

Ayrıca, 31 Ocak 2024 tarihi itibarı ile anapara ve akdi faiz bakiyesi 532 milyon 496 bin 820 liralık kredi kartı, destek kredisi, çek hesabı, taksitli kredi, kredili mevduat hesabı alacakları ile bunlara bağlı masraf hesabı ve diğer alacak türündeki tahsili gecikmiş alacakların da faizleri ile birlikte, 219 milyon 800 bin liraya Emir Varlık Yönetim AŞ.‘ye satıldığı belirtildi.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Fitch Ratings, 17 Türk bankasının kredi notlarını yükseltti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Fitch Ratings, 17 Türk bankasının Uzun Vadeli (LT) Yabancı Para (YP) cinsinden kredi notunu ‘B’ seviyesine, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş.’nin (TKYB) kredi notunu ise ‘B+’ seviyesine yükseltti. Fitch ayrıca 16 bankanın uzun vadeli Yerel Para Birimi (LC) IDR’lerini ‘B+’ya yükseltti. 25 bankanın LTFC IDR’lerinin ve 23 bankanın LTLC IDR’lerinin görünümleri Pozitif. Beş bankanın VR ve üç bankanın LTLC IDR notları ise Pozitif izlemeye alındı.

Fitch, Türkiye Halk Bankası A.Ş.’nin (Halk) LTLC IDR’sini ‘B+’ seviyesine yükseltirken, devam eden ABD yasal süreçleri nedeniyle LTLC ve LTFC IDR’lerini Rating Watch Negative (RWN) seviyesinde tuttu. Fitch ayrıca Turkland Bank A.Ş.’nin LTFC IDR’sini yükseltti, ancak bankanın LT IDR’lerini planlanan satışını yansıtacak şekilde RWN’de tuttu.

Notları yükseltilen bankalar; Akbank T.A.Ş.(Akbank); Alternatifbank A.Ş. (Alternatif); Denizbank A.Ş. (Denizbank); ING Bank A.Ş. (INGBT); Burgan Bank A.Ş. (BBT); Turkland Bank A.Ş. (T-Bank); Kuveyt Turk Katılım Bankası A.S (Kuveyt Turk); QNB Finansbank Anonim Şirketi (QNBF); T.C. Ziraat Bankası A.Ş. (Ziraat); Ziraat Katılım Bankası A.Ş. (Ziraat Katilim); Turk Ekonomi Bankasi A.Ş. (TEB); Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş. (Turkiye Finans); Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (Garanti BBVA); Türkiye İş Bankası A.Ş. (Isbank); Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakif); Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. (YKB); Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş. (Turk Eximbank); Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (TKYB)

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TCMB Bankalara: “Firmalarda büyüyün” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Merkez Bankasının bankalara gönderdiği uygulama talimatı ile gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellendi.

Buna göre, bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Daha önce tüzel kişi TL payı için bir önceki aya göre artış hedefi bulunmuyor ve 18 Ağustos 2023’teki seviyesinin korunması gerekiyordu.

Ayrıca, bankaların TL payı seviyelerine göre farklı olarak belirlenmiş olan gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması halinde uygulanacak komisyon oranı artırıldı.

Uygulama, bugünden itibaren geçerli olacak.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.