Connect with us

GÜNCEL

Mehmet Tezkan: Babacan ve Davutoğlu şişirilmiş balonmuş!

Yayınlanma:

|

“Zaten CHP’nin kemik kitlesi bu kadardır; yüzde 23/24/25…”

Halk TV yazarı Mehmet Tezkan, 14 Mayıs’ta gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerini değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Babacan ve Davutoğlu şişirilmiş balonmuş” diye yazdı.

“İlk turun galibi tartışmasız Erdoğan’dır” görüşünü savunan Tezkan, “Kılıçdaroğlu’nun yüzde 49, Erdoğan’ın yüzde 45 oranında oy alması beklenirken ne oldu da tam tersi oldu?” sorusunu irdelediği yazısında şunları kaydetti:

“CHP’nin oy oranında milim kımıldama yok… Şimdi denilecek ki yüzde 22’den yüzde 25’e çıktı bünyesine aldığı partiler üç puan getirdi… Hayır… 2015 seçimlerinde CHP’nin oyu yüzde 25’ti… Ekonomik buhran yaşanırken, iktidarın beceriksizleri ayyuka çıkmışken CHP’nin hiç olmazsa eski oylarına dönmesi normal değil mi? Zaten CHP’nin kemik kitlesi bu kadardır; yüzde 23/24/25…

Ama bu kez seçime farklı girdi… Bünyesine Saadet Partisi’ni, Gelecek Partisini , Demokrat Partiyi, DEVA’yı alarak girdi… DEVA’ye 13, Gelecek Partisi ile Saadet’e 10’ar, DP’ye de 3 milletvekilliği verdi. Garantili yerlerden kontenjan açtı. Yani 36 milletvekilliğini sundu. Karşılığında onlardan kaç oy geldi? Sıfır…

Demek ki Babacan’ın da, Davutoğlu’nun da tabanı yokmuş. AKP’den kimseyi peşlerinden sürükleyememişler. Şişirilmiş balonmuşlar. Kağıttan kaplanmışlar… Kendilerini iyi pazarlamışlar!…”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

PASHA BANK ’ın sürdürülebilirlik yolculuğunda “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diploması başarısı

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan PASHA Bank, 49 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye)’nın hayata geçirdiği “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Programı’’ kapsamında Genel Müdürlük Binası’nda hedeflenen aksiyonları başarıyla tamamlayarak “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diploması almaya hak kazandı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan “2023 yılı Küresel Riskler Raporuna” göre önümüzdeki 10 yıllık süreçte dünya ekonomisini etkileyecek risklerin ana gündem maddeleri çevre ve iklim odaklı. Ne yazık ki dünya çapında her yıl 2 milyar tondan fazla kentsel katı atık üretiliyor ve bunların neredeyse yarısı güvenli bir şekilde yönetilemiyor. Plastik ambalajların, tek kullanımlık ürünlerin ve kağıdın en fazla kullanıldığı yerler ise ofisler. Ofislerdeki sürdürülebilirliği sağlayabilmek adına WWF “Yeşil Ofis” programını hayata geçirdi. Program kapsamında kurumlara ve çalışanlara çevre bilinci kazandırılması, doğaya ve çevreye karşı duyarlılıklarının hem iş hem de özel hayatlarında devam ettirilmesi amaçlanıyor. PASHA Bank da gerçek bir dönüşümü tetiklemek ve çalışanlarını bu dönüşümün önemli bir parçası haline getirmek üzere “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Programı”na katılım sağladı. Program kapsamında bilinç artırma, ofis ve atıklar olmak üzere 3 ana hedef üzerinde 69 adımdan oluşan bir yol haritası hazırlandı. Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlayan, Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığı 9 yıldan bu yana vizyonu iş dünyası ve toplum için yeni ve kalıcı değerler yaratmak olan, misyonundaki sosyal ve çevresel duyarlılığı ile toplumun bugününe ve geleceğine değer katan PASHA Bank, kurumsal sosyal sorumluluk anlamında 2023 yılında WWF-Türkiye’nin “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” programında seçilen taahhütlerle belirlenen hedefleri Genel Müdürlük Binası’nda başarıyla tamamlayarak “Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm” diplomasını almaya layık görüldü.

“Bugünü ve geleceği koruyoruz !”

PASHA Bank olarak, önceliklerinin her zaman çalışanlarının ve toplumun çevresel farkındalığını arttırmak olduğunu ve bu kapsamda pek çok projeye imza attıklarını belirten PASHA Bank Genel Müdür Vekili A. Hale Yıldırım, ‘’ Yeşil Ofis Yeşil Dönüşüm Diploması, kurumların ofis düzeyinde çevresel etkilerini değerlendirdikleri ve iyileştirmeler yaparak sürdürülebilir geleceğe katkıda bulundukları bir sürecin sonunda elde edilmektedir. Sürdürülebilirlik, PASHA Bank’ta iş yapış biçimimizin temel bir parçasıdır, WWF-Türkiye ile gerçekleştirdiğimiz bu işbirliği, ofisimizin çevre dostu olmasında ve sürdürülebilir uygulamaları güçlendirmekte bize ilham vermiştir. Kağıt israfını önlemek, tüketimi azaltmak, pandemi dönemi ile başlayan tek kullanımlık kağıt/plastik malzeme kullanımlarını sonlandırmak, ofis içi sıcaklığı iki derece azaltmak, fazla su ve elektrik tüketimini asgariye indirmek, geri dönüşümü özendirmek gibi pek çok konuda WWF-Türkiye’nin bize verdiği 69 maddelik hedef listesini başarıyla tamamlayarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzda önemli bir yol katettik. Yeşil Ofis Diplomamızı alarak, çevresel etkimizi en aza indirme hedefimiz doğrultusunda adım atmaktan gurur duyuyoruz. PASHA Bank ve çalışanları bugünü ve geleceği koruyor, daha yeşil bir dünya için çalışıyor” açıklamalarında bulundu.’’

Okumaya devam et

EKONOMİ

DİSK-AR: Geniş Tanımlı İşsizlikte Artış Sürüyor

TÜİK’in Şubat 2024 işsizlik verilerini değerlendiren DİSK-AR, geniş tanımlı işsiz sayısının son bir yılda 811 bin, zamana bağlı eksik istihdamın da 611 kişi arttığını; geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 24,5, geniş tanımlı kadın işsizliğinin yüzde 32,9 oranlarına dayandığını belirtti.

Yayınlanma:

|

Yazan:

TÜİK’in bugün yayınlanan Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) araştırma sonuçlarına göre mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 8,7, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranının (âtıl işgücü) ise yüzde 24,5 seviyesinde gerçekleştiği belirtilmişti. TÜİK’e göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde dar tanımlı işsiz sayısı (mevsim etkisinden arındırılmış) 2024 Şubat ayında 3 milyon 78 bin oldu.

1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 811 bin kişi arttı

DİSK-AR tarafından TÜİK verilerinden yararlanarak yapılan hesaplamaya göre mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsiz sayısı ise Şubat 2024’te 9 milyon 634 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre pandemi öncesinde, 2020 Şubat’ta yüzde 12,6 olan dar tanımlı işsizlik Şubat 2024’te yüzde 8,7 olarak gerçekleşti. Ancak aynı dönemde geniş tanımlı işsizlik yüzde 20,6’dan yüzde 24,5’e yükseldi. Son 1 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 811 bin artarak 8,8 milyondan 9,6 milyona yükseldi. Covid-19 salgını sonrası geniş tanımlı işsizlik oranı 3,9 puan, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 2 milyon 553 bin kişi arttı.

Geniş tanımlı işsizlikte patlama yaşandı!

TÜİK tarafından yayımlanan HİA verilerine göre Şubat 2024’te geniş tanımlı işsizlikte (âtıl işgücü) patlama yaşandı. Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 811 bin, son 10 yılda (2014-2024 arası) ise 4 milyon 80 bin kişi arttı. Böylece son 10 yılda geniş tanımlı işsiz sayısı 1,7 katına çıktı. Şubat 2014’te 5,6 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı Şubat 2023’te 8,8 milyon ve Şubat 2024’te ise 9,6 milyon olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı işsiz sayısındaki artışın sebebi zamana bağlı eksik istihdam ve ümitsiz işsizler ile iş aramayıp çalışmaya hazır olanları, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olanları kapsayan potansiyel işgücü sayısındaki artıştır. Âtıl işgücündeki yükselişin temel sebebi ise zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısında devasa artıştır.

Okumaya devam et

GÜNCEL

Tekstil ve giyimde konkordato alarmı!

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türkiye sanayisinin ve ihracatının lokomotif sektörlerinden tekstil ve hazır giyimde geçen yıl başlayan istihdam kaybı ve kapanmalar zirve yaptı. Bu yılın ilk çeyreğinde toplam konkordatoların yüzde 10’a yakını sadece tekstil sektöründen gerçekleşti. Söz konusu rakama giyim, halı ve iplik gibi diğer kategoriler de eklendiğinde oran yüzde 15’e kadar yükseldi. Öte yandan verilere göre geçen yıl en fazla konkordato ilan edilen sektörler sıralamasında ikinci sırada yer alan tekstil, bu yıl ilk sıraya yerleşti. Tekstil sektörünü inşaat, mobilya ve tarım izledi. En fazla konkordato riski taşıyan sektörler sıralamasında ise tekstil 195 şirket ile 2. sırada bulunuyor. Son olarak mart ayında Rof Tekstil için ifl as kararı verilirken, İmteks, CNC Tekstil, Durtaş Tekstil, Hazar Tekstil ve MSA Tekstil için de geçici mühlet kararı verildi. EKONOMİ’ye değerlendirme yapan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin temsilcileri, ilk yarının sonuna kadar devam etmesi beklenen kapanma ve istihdam kayıplarının yılın son çeyreği itibarıyla dipten dönüş yapmasını bekliyor.

Öte yandan, Türkiye’nin en büyük odalarının konkordatoda alacakların firmaların değil kamu ve banka alacaklarını kapsaması konusunda çalışma yaptığını belirten iş insanları, aksi durumda domino etkisi ile konkordato rüzgarının yaşanacağını vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre 2023 yılının tamamında tekstilde 646 şirket faaliyetlerine son verirken, 87 bin kişilik de istihdam çıkışı yaşandı. Giyimde ise kapanan şirket sayısı 2 bini aşarken, istihdam kaybı 111 bin olarak kayıtlara geçti. İki sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı ise 64 binden ocak ayı itibarıyla 60 bin 249’a gerilerken istihdam kaybı da 200 bine yaklaştı. 2023 yılı sonunda 1 milyon 25 bin olan sektörün istihdamı, ocak ayında da erimeye devam etti ve 1 milyon 7 bin 547 oldu. Şubat ve mart aylarında yaşanan istihdam çıkışları ile birlikte bu rakamın 1 milyonun altına indiğini belirten sektör temsilcileri, ikinci yarıdaki toparlanma ile birlikte son çeyrekte istihdamda yeniden artışlarının yaşanacağını dile getirdi.

Takipteki krediler 876 milyon TL arttı

Gelişme sektörün takipteki kredi miktarında yaşanan artışta da kendini gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre geçen yıl ocak ayında tekstil ve tekstil ürünleri kategorisinde 5 milyar TL seviyesinde seyreden takipteki kredi miktarı, bu yıl şubat ayında yüzde 18,7 artışla 5 milyar 961 milyon TL’ye çıktı. Böylece 1 yıllık süreçte sektörde takipteki kredi miktarı 943 milyon TL arttı.

Kapasite kullanım oranları dipten döndü Merkez Bankası tarafından açıklanan kapasite kullanım oranları, bu yılın ocak ayında tekstilde yüzde 69,5 ile giyimde de yüzde 74,7 ile dip yapmıştı. Tekstil için söz konusu oran son 8 ayın, hazır giyim için de son 2,5 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçmişti. Ancak iki sektörde son iki ayda iyileşme emareleri gözlenmeye başladı. Mart ayı itibari ile tekstilde kapasite kullanım oranları yüzde 71,8’e çıkarken, giyimde ise söz konusu oran 75,4’e yükseldi. Bir başka önemli veri olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Anketi ise önümüzdeki döneme dair olumlu bir tablo çizmiyor. Anketin 2024 Şubat ayı verilerine göre istihdamdaki en belirgin azalma, her ikisi aynı oranda olmak üzere giyim ve deri ürünleri ile tekstilde gerçekleşti. Şubat PMI verileri, Türk tekstil firmalarının yeni siparişlerinde ivme kaybının da sürdüğüne işaret etti. Düşüş Ocak ayına göre yavaşlasa da yüksek hızını korudu. Üretimdeki azalma hız kesmesine rağmen istihdamda daralma daha yüksek oranda gerçekleşti. Giyimde ise üretim PMI şubatta azalmaya devam etse de düşüş bir önceki aya göre hız kesti. Bu durum yeni siparişler için de söz konusu. İstihdam ve satın alma faaliyetleri azalmaya devam etti, ancak istihdamdaki gerileme son yedi ayın en düşük oranında gerçekleşti.

TOBB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖR MECLİSİ BAŞKANI ŞEREF FAYAT:

Mali gücü olmayan firmalar devre dışı kalacak

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, ihracat tarafında AB PMI endekslerinde bir miktar kımıldanmanın başladığını belirterek, “Son bir aydır Kızıldeniz’de yaşanan sorunlar ve markaların stoklarının azalması nedeni ile ihracatta çok fazla fi yat sorulan ve hatta orta-üst segmentte sipariş alınmaya başlanan bir döneme yavaş yavaş giriyoruz. İhracatta kur istenen seviyede olmasa da talepte bir gelişme başladı. Bu siparişler yılın ikinci yarısında bize fayda sağlayabilir noktaya geliyor” dedi. Ancak bu sürecin aynı zamanda mali gücü olmayan fi rmaların devre dışı kalacağı bir dönem olacağını anlatan Fayat, şöyle devam etti: “İçerdeki talebin daha da kısılacağını bildiğimiz için konkordato bacağındaki süreç devam edecek. İstihdam kayıpları da ilk yarı sonuna kadar devam eder. Konsolidasyon devam ediyor. Şu an fi rmalar maliyetine ve hatta zararına satış yapıyor. Fiyat artıramıyoruz. Ama orta ve üst segmentte sipariş almaya devam ettikçe önce zararın bittiği sonra da para kazanmaya başlayacağımız bir döneme gireceğiz” diye konuştu.

Yener KARADENİZ-Ekonomim

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.