Connect with us

BANKA HABERLERİ

Mobbing mağduru bankacı konuştu

Yerli Sermayeli eski Muğla Şube müdürü K.A.C.’ye açtığı MOBİNG davasını YEŞİM K. kazandı. Yerli Bankada ilk defa bir müdürü MOBBİNG cezası aldı. Banka hala bu müdür ile çalışmaya devam ediyor. Dava sonuç detayını ayrı haber ile yakında yayınlayacağız.

Yayınlanma:

|

Yerli Sermayeli bankanın Muğla şubesinde yaşanan mobbing mağduriyeti birinci elden yaşayanlar tarafından dile getirildi. 2019 Haziranında anlatılanlardan ders almayan banka aynı uygulamaları artırarak devam ettirdiği yönünde şikayetler artıyor. Bu röportajı hatılamakta fayda var.

İşte infial yaratan röportaj :

BankaVitrini : Yeşim K. siz 2006 yılında Yerli Sermayeli büyük bankalardan birinde işe başladınız, Bankacılığa nasıl başladınız o zamanki duygularınızı hatırlıyor musunuz ?
Bankacılık o yaşlarda hep hayalindi. Bankada çalışanlara hep gıpta ile bakar ve onlara özenirdim. Bankada ilk başladığımda çok mutlu ve heyecanlıydım. Yeni umutlar ve hayallerle istediğim bir işe başlamıştım Her şey çok güzeldi. Yöneticilerim ve çalışma arkadaşlarımla huzurlu ve mutlu ekip ruhu ile çalışılan bir çalışma ortamımız vardı. Müşterilerimiz ile bütünleşmiş ailelerinin bankacısı olmuştuk.
BV : Yerli Sermayeli Bankanın Muğla Şubesi Banka çalışanların da son günlerde çok gündeme geldi. İlk sorunlar ne zaman kendini gösterdi, bu huzurlu ortamın bozulmasını ilk ne zaman fark ettin?
Bu mutluluk Ocak 2017 yılına kadar sürdü. Bu zamana kadar hiç bir yöneticimle sorun yasamamıştım. Mobbingin ne olduğunu da bilmiyordum. Bir şube yönetici senin kaderini değiştirecek, seni işten attıracak deseler inanmazdım. Ama tam da bu noktada bunu yaşadım. Ne kadar işimi severek yapsam da beni bu işten soğutmak için elinden geleni yaptı. 13 yıllık emeğim gözümün önünde elimden kaydı gitti, daha doğrusu emeğim, alın terim, planlarım hayallerim çalınıyordu, kimseye de sesimi duyuramıyordum.
BV : Örnekleyebilir misin, ne gibi farklı uygulamalar ve yaptırımlar ile karşılaştın. Bankacılık iş etik kurallarına uymayan sana ters gelen ne gibi yaklaşımlar ile karşılaştın?
Şube müdürü değiştiğinde eski şubesinden bilgiler gelmeye başlar, zaten gelen müdürün eski şubesinde insanları nasıl haksız yere işten attırdığını, insanlara mobbing uyguladığını duyuyorduk, ta ki yaşayana kadar bazı duyduklarımızın da abartı olabileceğini düşünürdüm. Yaşadıklarımdan sonra duyduklarımın yapılanların çok küçük bir kısmı olduğunu yaşayarak acı bir şekilde gördüm. Herkesin içinde azarlamalar, aşağılamalar, küçük düşürücü cümleler hepsi vardı. Bankacılıkta moral çok önemli sonuçta sürekli insanlar ile temas halindeyiz. Haksız yere azar, aşağılama, küçümseme ile o moral motivasyonunuzu nereye kadar koruyabilirsiniz ki? Sistem size bir Performans notu çıkarmış o sizin hakkınız sonuçta bunu düşürmek art niyet değil, kul hakkı değil de nedir?

BV : Diğer çalışma arkadaşlarında da benzer huzursuzluklar gözlemledin mi? Yoksa kişisel bir sorun mu vardı. Tabi içlerinde halen çalışanlar olduğu için isim ve servis belirtemeyeceğin için genel anlamda değişim var mıydı?
Şubede 15’den fazla kişi olmasına rağmen kimse bizim çalışanların sesini duymadı. Herkes huzursuzdu ama benim huzursuzluğum biraz daha farklıydı. Çünkü şubede müdür tarafından bütün oklar bana çevrilmişti. Neden mi ? Bana yaptığı haksızlıklara karşı susup oturmadığım için, haksızlığı kabullenmek İnsan onuruna yakışmaz. Ben böyle yetiştirildim. Size söylenenler makul ve mantıklı değil ise orada çatışma başlar. Diğer bankalardan teklifler geldi zamanında kurum bağlılığım olduğu için ilgilenmedim. Hata yapmışım.
BV : Müdür senin üzerinde diğer çalışanlara mesaj mı vermek istiyordu bu durumda? Daha aynı şubeden işten çıkarılanlar olduğunu da duyduk. En son Güvenlik Görevlisi de işten çıkarılmıştı. Eski ve yeni şubede bu müdür zamanında kaç çalışan işten ayrıldı?
-Benim üzerimden mesaj verdiğini sanmıyorum. Zaten sürekli personelleri işten çıkarmaya çalıştığı biliniyor. Ama şubede 3 dönem üst üste sadece benim notumu düşürmesi işi kişiselleştirdiğini gösterir. Yani bana uyguladığı mobbingi diğer çalışanlara uygulamıyordu. Mobbingte ayrıcalıklıydım yani. En son şubeden güvenlik görevlisi işten atıldı, taşeron olmasına rağmen, benim duyduğum ve bildiğim toplamda bu müdürün çalıştığı şubelerde 20 kişinin işten ayrıldığıdır. “Herkes yanlış, yönetici mi doğru” diye sorgulamak lazım aslında ama bunu yapacak irade ve İK Bankada yok şuanda.

BV : “Şubeden herkes yanlış da bu Müdür arkadaş mı doğru diye hiç öz eleştiri yapmıyor mu” sence? Yönetim Kurulundan Birinin korumasında ve himayesinde olduğu için kendisine İK bir şey yapamadığı da çok dillendirildi, gerçekten böyle miydi?
-Kesinlikle kollanıyor. Gücünü de buradan alıyor. Yoksa iş odaklı çalışsa personel ile niçin uğraşır ki bir müdür? Örnek vereyim yapılanlar o kadar dayanılmaz hale gelince Genel Müdürlük İK’ya  sorunlarımı anlattım. Genel Müdüre kadar mesaj attım. Sağ olsun şubeye kadar geldiler benim ile görüşme gereği bile duymadan Müdür beyin odasında kahve içip gittiler.
BV Daha önceki Müdürlerin ile herhangi bir sorun yaşamış mıydın? Hakkında daha önce uyarı kınama, maaş kesme, zorunlu izin, terfi erteleme gibi bir yaptırım ve ceza yaşadın mı?
alıştığım 13 yıllık çalışma hayatımın 11 yılı hiç bir yöneticimle sorun yaşamadım. Tam tersi hepsi beni motive ederek kariyer planıma yardımcı oldular. Son 2 yıl kabustu. Geriye dönüp bakıyorum da acınacak haldeler. Emeklerimi helal etmiyorum.
BV : Tıp Mobbingi “Psikolojik Şiddet” olarak tanımlıyor. Baskılar sende ne gibi Psikolojik değişimlere neden oldu ?
-Yaşanan 2 yıllık süreç benim için hiç kolay olmadı. 2018 Eylül ayında ağır depresyon teşhisiyle tedaviye başladım ve öncesinde stresten geçirdiğim rahatsızlıklar oldu. İşime odaklanamaz, iş planı yapamaz hale getirilmiştim. Koşa koşa gittiğim işimde ayaklarım ger geri gidiyordu. O ortamda da normal insan çalışamaz zaten. Şubenin yarısı ilaç kullanarak işe gidiyor. Yazık insanlara. İşten ayrıldım ilaç kullanmayı bile bıraktım dünya varmış. Geriye dönüp baktığımda, en çok içimi acıtan da o süreçte çocuğuma kötü davranmaya başlamamdı. Şimdi gayet iyiyiz anne-oğul günlerin keyfini çıkarıyoruz. Şu an yeniden doğmuş gibiyim, kötü günler geride kaldı.

BV : Tayın düşünmedin mi? Bölge sorunlarını sahiplenmedi mi ? Bireyselden sorumlu Bölge Yöneticileri ne işe yarar? İşin içine dahil olmadılar mı bu süreçte?
-Tayin düşünmedim. Çünkü küçük bir oğlum var. Ona annem bakıyordu ben çalışırken tayin isteseydim gittiğim yerde yeni bir hayat kuracak kadar maaş almıyordum. Yani hem benim hem de oğlum için zor olacaktı. Bize sahip çıkması gereken bölge ekibi de “ha var ha yok” bu tür sorunları yönetebilecek düzeyde değiller. Zaten şu ana Bölgeler Mobbingin ana unsuru olmuş durumda. Bölgelerin personel gözünde bir saygınlığı vardı onu da bitirdiler uygulamaları ile.
BV : 2019 yılında ayrıldınız. Daha doğrusu şu meşhur 17-18 madde gerekçe gösterilerek Performans nedeni ile işten çıkarıldınız. Gerçekten Performans düşüklüğü söz konusu muydu? Hedefleme doğru muydu? Lokasyon analizi yapıldı mı mesela, yönlendirme ve eksik görülen alanlarda gelişmene yönelik eğitimler ile takviye gördünüz mü? Performans nedeni ile çıkarmada İş Mahkemeleri bunların yapılıp yapılmadığını sorguluyor çünkü.
-2017 -2019 yılları arasındaki performans notlarım iyi olmasına rağmen şube müdürü 3 dönem üst üste notumu düşürmüştür. Notu benden daha düşük olanlar olmasına rağmen hala çalışmaktadırlar. Bu da tamamen kişisel mobbinge maruz kaldığımın göstergesidir. Bankada kendilerine göre Performansı düşük personele yönelik işten atma dışında bir uygulaması yok maalesef. Geçmiş emeğiniz unutuluyor. Başarılarınız unutuluyor. Sadece o döneme bakılıyor. İyi ya da kötü ayrımı var sistemlerinde. 13 yıl sonra anlıyor Performans düşüklüğünü sistemleri. O kadar adil ve liyakat sistemi işliyor yani. Şimdi düşünüyorum da gülüp geçiyorum. Yemişim sizin performans sisteminizi. Bankanın Borsa değeri yarıya düşmüş ama üst yöneticilerin performansı hep yüksek onlara göre. Yeterlilik yok, yetkinlik var bunlarda. Sistemin kimi çarpacağı belli değil. Hiç kimse önünü göremediği için “ne zaman sıra bana gelecek” modunda çalışıyor bankada herkes, bu ortamda verim olur mu?
BV : Mobbing davasına nasıl karar verdin ? Bankacılık sektöründe işe iade, mesai gibi davalar yoğun ama Mobbing davaları sık rastlanan bir durum değil çünkü.
-Ben işimi Mobbing nedeni ile kaybettim. Aynı banka yoksa Performans düşüklüğümü 13 sonra mı fark etti. O zamana kadar performanslarım iyi, performans notlarım iyi, müşteri şikayetlerim yok. Yolsuzluk, rüşvet, iş ihmali, savsaklama gibi soruşturmam yok. Ne oldu da 13. Yıl sonra çalışamaz hale gelip Psikolojik tedaviye başladım. Tamamen Mobbing sonucu. Bunu yapanın yanına koymamak gerekiyor. “Yapılanları sineye çekmeyeceğim” dedim. Mobbingçi Müdüre Mobbing davası açtım. Hukuk önünde cezalandırılmasını, adaletin tecelli etmesini istiyorum. Müdür iyi ama çalışanlar kötü olamaz sadece. Güvenlik Görevlisine varana kadar işten çıkarılmış, herkes mi kötü. Mobbing insanlık suçudur. Modern iş işkencesidir. Cezasız kalmamalı. Hukuktan başka sığınacak yerimiz kalmadı.

BV : Yaşadıkların ile ilgili şahitlerin var mı, kimler bunlar ?
-Evet var. Aynı işyerinde çalışan arkadaşlarımdan. Aynı zamanda bu Müdürün eski şubesinde çalışan arkadaşlar da sağ olsunlar şahit oldular. Cumhuriyet Savcı ve Hakimlerine, Türk Adaletine güveniyoruz. Arkasında kim olur ise olsun, kimler koruyor ise korusun Türk Adaletini etkileyeceklerini düşünmüyorum, sadece güvendiğim de Türk Adaletidir. Mobbingin suç olduğunu bu insanlara başka türlü anlatamayız.
BV : Duruşma ne aşamada ?
-Uzlaşmacıya gitti dava önce, uzlaşamadık. Mahkeme bakacak davamıza, hukuksal süreç mahkemede devam edecek yani. Davam sadece kendim için değil sektörde bulunan tüm arkadaşlarımı yakından ilgilendiriyor. Bu davalar sektör için de emsal olacak. Kimse kendini Ağa sanıp,  “ben yaptım oldu” diyemeyecek, çalışanlara “köle / amale” muamelesi yapamayacak. Hiç yararı olmaz ise küçük çocuğuma, haksızlıklar karşısında susmama, hak arama örneği bırakmış olacağım. İlahi adalete de inanırım ben. Adalet er ya da geç yerini bulacak.
BV :  Son olarak, BankaVitrini ekibi Mobbinge karşı ve Bankacıların sesi olmuş durumda,  bu yönde yayınlar yapıyor. BankaVitrini hakkında ne düşünüyorsun, senin için ne ifade ediyor?
-BankaVitrini ekibi çalışan ya da işten ayrılan bankacıların sorunlarını dile getiren güvenilir tek site. Mobbing davalarında mağdur olanın yanında olarak tarafsızlığını ispatlamıştır. BankaVitrini ekibine bizlerin bankacıların sorunlarını dile getirdikleri için çok teşekkür ederim.

BANKA HABERLERİ

IBAN’ını kullandırana hapis cezası

Bankaya gidip bildirimde bulunmamış ve IBAN’ını kullandırdığı anlaşılan kişi için ya bir yıla kadar hapis cezası ya da beş bin güne kadar adli para cezası kesilecek

Yayınlanma:

|

Yazan:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kayıt dışılıkla mücadele kapsamında tüm tuşlara aynı anda basmaya başladı. Bastığı bu tuşlardan bir tanesi de kendi banka hesabını başkalarına kullandıranlarla alakalıdır.

Bakan Şimşek, kişisel hesaplara (IBAN) gelen paraların nereden ve niçin geldiğinin sorgulanma süreci için vergi idaresine talimat verdi. Ve böylece bir tür kazıma yöntemiyle vergi idaresi kayıp ve kaçakla mücadele etmek adına binlerce hesabı takibe aldı.

Ne oluyor?

Vergi idaresi, şu aralar mal ve/veya hizmet satışı yapan kişilerin/şirketlerin, bu satış dolayısıyla alması gereken parayı kredi kartı ya da nakit olarak al(a)madığı durumlarda ilgisiz kişilerin banka hesaplarına transfer yoluyla gönderilmesi sonucu ortaya çıkan kaybı sorgulamakta. Örneğin bir tüccar, bir malı ya da hizmeti birine satarken ürünün parasını ya nakit ya da kredi kartıyla alabilmektedir. Bunun karşılığında da tüccar, yasaların izin verdiği hadler ve koşullar doğrultusunda ya fiş ya da fatura düzenlemek zorundadır.

Buraya kadar bir sorun yok ancak satıcı bazen sattığı ürünü kredi kartı komisyonundan ve dolayısıyla da gelir/kurumlar vergisi ile KDV’den kaçmak için alıcıdan, verdiği bir IBAN numarasına parayı göndermesini istemektedir. Böylece mal/hizmet satışı görüntüde olmamış sayılacak ve vergi de ödenmemiş olacaktır.

Paranın geldiği IBAN ise ya o işletmede çalışan birine ya işletme sahibinin çocuğu, eşi gibi yakınlarından birine ya da güvendiği başka birine ait olabilmektedir. Hatta işletme sahibiyle hiçbir akrabalık bağı olmayan başka birine de ait olabilmektedir.

Tam da bu noktada Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu şekilde para gelen IBAN sahiplerini incelemeye başladı. Bu IBAN denetim işlemi, Vergi Dairesi Başkanlıklarının olduğu yerde vergi dairesi başkanlığı ­-29 ilde vergi dairesi başkanlığı bulunmaktadır- olmayan yerlerde ise defterdarlıklar vasıtasıyla yapılacak.

Malı/hizmeti satan için idari para cezası var

Malı ve/veya hizmeti satan kişilerden öncelikle alınmayan ­kurumlar, gelir, KDV gibi vergiler alınacak. Akabinde alınmayan bu vergilerin bir (1) katı kadar da vergi ziyaı cezası ile düzenlenmeyen faturalar için düzenlenmesi gereken fatura tutarının yüzde 10’u kadar da özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak kesilecek bu yüzde 10’luk tutar 2024 yılı için 3 bin 400 TL’yi geçmiyorsa 3 bin 400 TL, şayet üstünde ise o tutar kesilecek. Örneğin, bu şekilde satılan ancak faturası kesilmeyen ürünün fiyat 25 bin TL ise bunun yüzde 10’u 2 bin 500 TL olacak ama 2024 yılı için asgari 3 bin 400 TL’yi geçmediği için 3 bin 400 TL kesilecek. Ya da satılan ürünün fiyatı 60 bin TL ise 60 bin TL’nin yüzde 10’u 6 bin TL’dir ve bu tutar da asgari ceza tutarı olan 3 bin 400 TL’nin üstünde olacağından bu işlem için 6 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu şekilde kesilecek özel usulsüzlük cezası da 2024 yılı için en fazla 1 milyon 700 bin TL olacaktır. Ayrıca alınmayan vergiler üzerinden her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme faizi de alınacak

IBAN’ını kullandıran için idari para cezası var

IBAN’ını kullandıran için ise daha vahim bir durum var; hem vergi ve idari para cezası hem de hapis cezası. Daha vahim olan ise basında dolaşan haberlere göre IBAN’ını kiralayan binlerce kişinin olmasıdır.

Zaten hiç kimse de IBAN’ını bir karşılık olmadan “tanımadığı” birine kiralamayacağına göre IBAN sahiplerinin komisyon aldığı varsayılacak ve aldığı varsayılan ya da gerçekte aldığı komisyon dolayısıyla gelir ve katma değer vergisi ile idari para cezaların yanı sıra gecikme faizi de istenecek.

Aldığı komisyon tutarının ne kadar olduğu belli olmadığı için Danıştay ve vergi idaresi nezdinde genel olarak en az yüzde 2 olarak uygulanmaktadır. Yani IBAN’ını kiraladığı varsayılan kişinin hesabında -normalin dışında- 20 milyon TL’lik bir işlem hacmi varsa bunun en az yüzde 2’si kadar (en az 400 bin TL) komisyon aldığı varsayılıp bu tutar üzerinden ödemesi gereken vergiler ile cezalar kesilecektir.

IBAN’ını kullandıran için hapis cezası da var

IBAN’ını kullandıranların akıbetini öğrenmek için önce 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’sonra da Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik’e bakmak lazım.

Buna göre 5549 sayılı Kanun’un 15’inci maddesine göre IBAN’ını başkasına kullandıracak kişinin bunu gidip yükümlüye bildirmesi gerekiyor. Kanun’da geçen yükümlü kavramından bankacılık, sigortacılık, bireysel emeklilik, sermaye piyasaları, ödünç para verme ve diğer finansal hizmetler ile posta ve taşımacılık, talih ve bahis oyunları alanında faaliyet gösterenler; döviz, taşınmaz, değerli taş ve maden, mücevher, nakil vasıtası, iş makinesi, tarihi eser, sanat eseri ve antika ticareti ile iştigal edenler veya bu faaliyetlere aracılık edenler ile noterler, spor kulüpleri ve Cumhurbaşkanınca belirlenen diğer alanlarda faaliyet gösterenler anlaşılmalıdır.

Süreç şöyle işleyecek

Bu inceleme/kazıma işlemi genel olarak vergi dairesi nezdinde işleyecek. Ancak konuya vergi müfettişleri de dahil edilip incelemenin boyutu genişletilecek. Bu arada vergi dairesi müdürlerinin de inceleme yetkisi olduğundan inceleme açısından hukuken bir sorun bulunmamaktadır.

İncelemeye yetkili kişi yani vergi dairesi müdürü ya da vergi müfettişi, IBAN’ını başkasına kullandırtan kişiyi tespit edip incelemeye alacak ardından düzenlediği vergi suçu raporuyla önce savcılığa sonra da MASAK’a bilgi verecek.

Savcılık ise gelen bu raporu baz alarak iddianameyi oluşturacak. Bu kişilerin suçlanacağı madde ise 5549 sayılı Kanun’un 15’inci maddesidir. Bu maddeye göre yükümlüler nezdinde veya aracılığıyla yapılacak kimlik tespitini gerektiren işlemlerde, kendi adına ve fakat başkası hesabına hareket eden kimse, bu işlemleri yapmadan önce kimin hesabına hareket ettiğini yükümlülere yazılı olarak bildirmediği takdirde altı aydan bir yıla kadar hapis veya beş bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılır.

Bu maddenin gerekçesinde ise işlemin esas sahibinin kimliğinin gizli tutulmasının önlenmesi amaçlanmıştır cümlesi bulunmaktadır. Ve böylece IBAN’ını kullandıran kişi, bankaya (yükümlüye) gidip kim için kullandırdığını yazıyla bildirirse bu bildirim sonucunda bu madde uyarınca ceza işlemi uygulanmayacaktır. Ama hesaptaki para hareketinden sonra bildirmenin pek bir önemi maalesef bulunmamaktadır.

Özetle bankaya gidip bildirimde bulunmamış ve IBAN’ını kullandırdığı anlaşılan kişi için ya bir yıla kadar hapis cezası ya da beş bin güne kadar adli para cezası kesilecek.

Ayrıca IBAN’ı kullanan iş yeri sahibi de (tüccar vs) TCK madde 38 uyarınca bu suçu azmettiren olarak işlenen suçun cezası ile cezalandırılacaktır.

Verilecek adlî para cezasının miktarı, bir (1) gün karşılığı olarak en az 20 ve en fazla 100 Türk Lirasıdır.

Nihayet; hapis cezasının süresi 1 yılın altında olduğu için burada CMK madde 171 uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilebilecektir. Yine söz konusu ceza TCK madde 50 kapsamında seçenek yaptırımlara çevrilebilecek, TCK madde 51 kapsamında ertelenebilecek ve yine sanık hakkında CMK madde 231/5 uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecektir.

Murat BATI-T24

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

DENİZBANK’TA İKİNCİ ERZAN VAKASI: YER ANTALYA!

Antalya’nın Manavgat İlçesi’ndeki Denizbank Manavgat Side Ticari Şube Müdürü R.E.B. ve yardımcısı U.E. bir otelin hesabını boşaltarak bahis sitelerinde oynamışlar. Sorgulanan banka personelinden ikisi tutuklanırken, rakamın da en az 3 milyon Euro ( 205 milyon TL) olduğu ileri sürülüyor. Şube müdürü R.E.B., müdür yardımcısı U.E., 2 banka personeli ve U.E.’nin tanıdığı 4 kişi olmak üzere 8 şüpheli tutuklandı.

Yayınlanma:

|

2023’de Türkiye’de gündem S. Erzan olmuştu. Denizbank Levent  Büyükdere Caddesi Şube Müdürü olan Erzan, hayali fon bir fon yaratarak futbolcu ve iş insanlarını dolandırmasının ortaya çıkması ile tutuklanmış, zimmet suçundan yargılanmaya başlamıştı. Mahkemenin Banka üst yöneticilerini de duruşmaya çağırırken duruşma devam etmekte. Erzan’ın bu yönetemle 55 milyon 633 bin 222 Dolar topladığı iddia edilmişti.

Genel müdürlük uzmanları tarafından yapılan incelemeler sırasında Side Şube Müdür Yardımcısı U.E.’nin bankadaki hesabında olağan dışı hareketlilik tespit edilmesi üzerine müfettiş görevlendirildi. Banka müfettişleri Nisan ayı başında şubeye gelerek soruşturma gerçekleştirdi. Müfettişlerin yaptığı inceleme ve soruşturma sonucunda U.E.’nin 2021 yılından Nisan 2024’e kadar müşterilerin hesaplarından parça parça toplam 205 milyon lirayı çok tanıdığı kişilere aktardığı tespit edildi. Bu kişilerin daha sonra bu paraları U.E.’nin hesabına gönderdiği belirlendi.

 

DENİZBANK SİDE TİCARİ ŞUBE MÜDÜRÜ TUTUKLANDI

Türkiye’de aylarca konuşulan bu olay daha unutulmadan bir skandal da Denizbank’ın Antalya‘nın Manavgat İlçesi’ne bağlı Side Ticari Şube‘de yaşandı. Ramazan Bayramı öncesi ortaya çıkan olayda Denizbank Side Ticari Şube Müdürü R.E.B. ve yardımcısı U.E.’nin mudileri olan ünlü oteller grubunun hesabını boşalttığı belirlendi. Yapılan inceleme sonrası konu adli makamlara taşındı.

KRİPTO PARA BORSASINDA KAYBETMİŞ

Bankanın, çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir savcı görevlendirilerek soruşturma başlatıldı. İlçe Jandarma Komutanlığı JASAT Timi ekibi tarafından yürütülen soruşturma kapsamında bankanın şube müdürü R.E.B., müdür yardımcısı U.E. ile 2 banka personeli ile U.E.’nin yakın arkadaşı 4 şüpheli 6 Nisan cumartesi günü gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden müdür yardımcısı U.E., verdiği ifadede, 2021 yılından bu tarafa müşterilerin hesabından fark edilmeyecek şekilde paraları alıp arkadaşlarına gönderdiğini, daha sonra bu paraların kendi hesabına geri geldiğini, toplanan paraları yurtdışında sanal bahis sitelerinde ve kripto para borsalarında kaybettiğini söylediği belirtildi.

Jandarmada işlemleri tamamlanan şüpheliler 8 Nisan pazartesi günü adliyeye sevk edildi. Savcı tarafından ifadesi alınan R.E.B. ve U.E. ile diğer 6 kişi çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimi tarafından tutuklandı.

MÜŞTERİ HESAPLARINI BOŞALTMIŞLAR

İddiaya göre ikilinin fon yoluyla değil, hesabın içerisini boşalttığı öğrenildi. Buradan alınan para ile yurt dışı bahis sitelerinde yüksek miktarda kumar oynandığı, zaman içersinde hesaptaki açığın büyüdüğü ve otel sahipleri tarafından durumun tespit edildiği iddia edildi.

 

İDDİALAR KARŞISINDA BANKA SESSİZ

Seçil ERZAN olayında olduğu gibi bankanın bu olayda da sessiz kaldığı görüldü. Bankanın haberin yayılması üzerine önümüzdeki günlerde kapsamlı bir açıklama yapması beklenirken; banka şube yönetici seçiminde gerekli özeni gösterip göstermediği de sorgulanır hale gelirken BDDK’nın bankayı bu yönde uyarması da gündeme geldi.

Kaynak: DHA/akdenizpazarı/antalyaningündemi

**********************************

DENİZBANK DENİZ ERZAN AÇIKLAMASI ŞİFRELERİ VE GRİ ALANLAR

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

VakıfBank’tan uluslararası piyasalarda 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracı

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Söz konusu işlem, VakıfBank tarihindeki uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olma özelliğini taşımaktadır” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında, vadesiz ve 5. yıldan sonra erken itfa opsiyonuna sahip, tamamı yurt dışı yerleşik kurumsal yatırımcılar tarafından satın alınan Basel III uyumlu ilave ana sermaye ihracı gerçekleştirdi.

Açıklamada, bankanın başarıyla tamamladığı ilave ana sermaye ihracıyla, yılbaşından itibaren uluslararası piyasalardan Türkiye’ye toplam 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, son ana sermaye ihracıyla bu alandaki öncü konumlarını koruduklarını belirterek, ‘Söz konusu işlem, VakıfBank tarihindeki uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca, Türkiye’deki kamu bankaları arasında da piyasa işlemi olarak gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunun altını çizmek isterim.’ ifadelerini kullandı.

İşleme, İngiltere, Kıta Avrupası, Orta Doğu, Asya ve Amerika olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden yoğun yatırımcı talebi gelmesinin oldukça memnuniyet verici olduğunu vurgulayan Üstünsalih, şunları kaydetti:

‘İşlem büyüklüğünün 3 katına ulaşan güçlü talep sayesinde, işlemin getirisi ilk fiyat beklentisinden 37,5 baz puan iyileşerek yüzde 10,125 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, uluslararası yatırımcıların Türkiye’ye ve özellikle VakıfBank’a duyduğu güvenin açık bir göstergesidir.’

Üstünsalih, başarıyla tamamladıkları işlemin, yurt dışı kaynak olma özelliğinin yanı sıra ana sermayeyle toplam sermaye rasyolarına 100 baz puanlık pozitif katkı sağlamasını beklediklerini kaydederek, ‘Bu anlamda güçlenen sermaye rasyolarımızla, Türkiye’nin en büyük 2. bankası olarak her alanda verimlilik odaklı stratejilerimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz. Bundan sonraki dönemde de uluslararası sermaye piyasalarını yakından takip ederek farklı yapılar altında yeni fonlama işlemlerine imza atmaya devam edeceğiz.’ değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.