Konsensüs beklentisi 9,4 milyar TL düzeyindeyken, açıklanan sonuç bu tahminin %21 üzerinde gerçekleşti. Net kar, çeyreklik bazda %73, yıllık bazda ise %11 oranında artış gösterdi. Böylece bankanın 1Ç25 dönemindeki özkaynak karlılığı %23,4 seviyesine ulaştı. Bu oran, 2024 yılındaki %15,8’lik özkaynak karlılığının oldukça üzerine çıkıldığını işaret ediyor. Yapı Kredi’nin maddi özkaynak kârlılığı (MoÖK) 4Ç24’te %14,0 iken, 1Ç25’te güçlü bir artışla %23,4’e yükseldi.
Faaliyet gelirleri tarafında, özellikle komisyon gelirleri güçlü bir katkı sağladı. Ödeme sistemleri, sigorta ve para transferlerinden gelen gelirlerin etkisiyle komisyon gelirlerinde yıllık bazda %46’lık bir artış kaydedildi. Bu performans, beklentilerin de üzerinde gerçekleşerek Yapı Kredi’nin ücret ve komisyon gelirlerinde güçlü büyümesini sürdürdüğünü gösterdi.
Net faiz marjı (NFM) tarafında da iyileşme dikkat çekici düzeydeydi. Çeyreklik bazda NFM, 60 baz puan artarak %2,09 seviyesine çıktı. Bu artışın arkasında özellikle TL kredi-mevduat makasındaki genişleme etkili oldu. Çeyrek bazda TL kredi getirileri sınırlı artış gösterirken, TL mevduat maliyetlerinde 3 puanlık bir gerileme yaşandı. Böylece TL kredi-mevduat makası 3,2 puan büyüyerek marjlara destek sağladı. 2024 yılı ortalamasına kıyasla net faiz marjında 136 baz puanlık bir artış kaydedildi. Banka, 2025 yıl sonuna kadar NFM’de toplamda 300 baz puanlık bir iyileşme hedefliyor.
Ticari işlemler tarafında ise riskler beklentiden daha sınırlı yansıdı. Başlangıçta 8 milyar TL üzerinde zarar beklenirken, güçlü türev gelirlerinin desteğiyle ticari zarar 6,94 milyar TL ile beklentilerin altında oluştu. Bu da toplam kârlılığın yukarı yönlü revize edilmesini destekledi.
Banka, maliyet yönetimi konusunda kontrollü bir çizgide kalmayı başardı. Enflasyon geçişkenliğine bağlı olarak personel giderleri ve büyümeye bağlı genel giderlerde artış görülse de, faaliyet giderleri yıllık %53 artışla 25 milyar TL seviyesinde oluştu ve bu sonuç kurum beklentileriyle tam uyumlu gerçekleşti.
Takipteki krediler (NPL) çeyreklik bazda 30 baz puan artarak %3,4 seviyesine çıktı. Özellikle tüketici kredileri ve kredi kartı segmentlerinden gelen bozulmaların takip oranını artırdığı görülüyor. Buna paralel olarak karşılık giderlerinde de artış kaydedildi ve tahsilat hariç karşılıklar 10,11 milyar TL’ye ulaştı.
Sermaye yeterliliği ve likidite tarafında ise güçlü pozisyon korunuyor. Swap dahil net faiz gelirlerinde yıllık bazda %110’luk artış ve iştirak gelirlerinde %23,8’lik büyüme ile finansal sağlamlık desteklendi.
Yapı Kredi, 2025 yılı karlılık beklentilerini de paylaştı Yabancı para kredi büyümesinde ise orta-onlu seviyelerde, yani %10-15 bandında bir artış hedefleniyor.
Gelir tarafında, net faiz marjında (NFM) 2024 yılına göre yaklaşık 300 baz puanlık bir iyileşme beklentisi korunuyor. Bu iyileşmenin temelinde özellikle TL kredi-mevduat makasındaki genişlemenin etkili olması bekleniyor. Ayrıca komisyon gelirlerinde de güçlü bir performans hedefleniyor; banka bu kalemde yıllık %25 ila %30 arasında bir büyüme öngörüyor.
Giderler tarafında, operasyonel maliyetlerde artışın %50’nin altında tutulması planlanıyor. Özellikle personel giderleri ve büyümeye ilişkin diğer harcamalarda kontrollü bir yaklaşım benimsenecek.
Banka, özkaynak kârlılığını (MoÖK) orta-yirmili seviyelerde (%20-25 bandında) tutmayı amaçlıyor.