Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

1994’den bu yana Doların en iyi senesi

Yayınlanma:

|

  • Küresel mali piyasalar Salı günü açıklanan ABD enflasyon verisi ardından büyük çaplı bir türbülans yaşadı. Yaşanan türbülansın artçı sarsıntılar dün günün büyük bölümünde korunurken, zayıflayan risk iştahı küresel anlamda doların elini daha da kuvvetlendirdi. Politika faizini hızla %2,375 seviyesine çıkaran ve pandemi döneminde bilanço büyüklüğünü iki katına çıkararak 9 trilyon dolara yükselten FED’in bilanço daraltmasına da başlamasına rağmen, enflasyonun tepe yapmadığına işaret eden Ağustos verisi ardından yakın vadeye yönelik beklentiler de hızla değişmeye başladı.
  • FED’in haftaya düzenleyeceği toplantıda 100 baz puan faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilere vadeli işlemler %37 ihtimal tanırken, bu değişim hâliyle piyasa fiyatlamalarını da baskılamaya başladı. Doların sepet bazında piyasa kurunu yansıtan DXY, 1984 yılından bu yana en iyi yılını yaşıyor. Bu rotanın da korunacağına yönelik artan inanışlar her geçen gün kuvvet kazanıyor. Dün de bültenimizin manşetine taşıdığımız üzere, FED’in uyguladığı ‘antibiyotik’ tedavisinin ekonomiyi soğutmaya yetmemesi üzerine kısa vadede daha fazla ‘acı’ yaşanması -diğer para birimlerinin çöktüğü ya da sabit kalmak için hızlı oran artışları gerektirdiği- bir dönem bizleri bekliyor.
  • Dün Reuters haberine göre, Japonya Merkez Bankası (BOJ) YEN’deki değer kaybına paralel döviz işlemcilerini arayarak YEN alım ve satım fiyatlarını öğrenerek ‘öncü’ piyasa kontrolü gerçekleştirmek suretiyle müdahaleye hazırlandığını okuyoruz. YEN dün sabah dolar karşısında 145 seviyesine zayıflayarak 24 yılın dip noktasını bir kez daha test etmesi ardından 143 seviyesine toparlandı. Piyasalar cephesinde ise gerçek bir müdahale ile BOJ’un YEN alıp dolar satmasına düşük bir ihtimal verildiğinin altını çizelim (bekleyip göreceğiz). YEN kısa pozisyona sahip yatırımcıların dikkatli olması gerektiğinin altını çizelim.
  • Takdir edileceği üzere, daha pandeminini yaralarını yeni yeni saran pek çok ekonomi için, bu sefer de dolara karşı yerel para birimlerinin değer kayıplarını sınırlamak için gereken -koruma kalkanlarını kuvvetlendirmek- faiz artışları, ekonomik aktivitenin de daralması anlamına geliyor. Ekonominin büyümediği bir ortamda şirketlerin de (hisse senetleri) iyi bir performans göstermesini beklemek yanlış olacağı gibi, talebin de daralması, petrol fiyatları için de pek iyi bir haber gibi görünmüyor. Buraya bir mim koymuş olalım.
  • Hazır petrolden söz etmişken, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel ekonomideki yavaşlamanın derinleşmesi ile 2022’nin 4Ç küresel petrol talebindeki artışın duracağını ancak 2023’te kuvvetli devam edeceğini öngördü. IEA raporunda, “Küresel petrol talebi, zor durumdaki Çin ekonomisinin etkisini ve OECD ülkelerindeki ekonomik yavaşlamanın etkilerini hissetmeye devam ediyor” açıklamasında bulundu. Teknik mânâda, brent cinsi ham petrolde 92 dolar/varil seviyesinin altında haftalık kapanışta azami dikkatli olmak gerekiyor.
  • İçeride ise, son dönemlerde egemen olan sürrealist ya da rasyonel olmayan tablonun yön değiştirmeye başladığını görüyoruz. Vadeli piyasalardaki yüksek kaldıraçlı pozisyonlar nedeniyle haftalardır banka hisseleri öncülüğünde yükselen Borsa İstanbul, ABD enflasyon verisi ardından gelen satışların tetiklediği teminat tamamlama yükümlülüğü sonrasında dün de düşüş ivmesini hızlandırdı. Hafta başını baz alırsak, bu yıl %220 yükselen Borsa İstanbul Bankacılık endeksi, enflasyon verisi sonrası %7,5 düşmesi ardından dün de günü neredeyse %10 düşüşle tamamladı. Haftalardır devam eden ama ekonomik anlamda anlatmaya dilimizin varmadığı bu coşkulu bayram havasının son iki günde yerini âdeta yas ortamına terk ettiğini söylememiz gerekiyor.
  • Döviz piyasasında dinamiklerin altı üst olması sonrası, TCMB’nin kredi karşılığı tutulması zorunlu hâle gelen tahviller ile ilgili tebliği ardından ikincil tahvil piyasasında yaşanan gerilemenin yarattığı anomali -10 yıllık TL tahvil faizinin Türkiye 10 yıllık dolar faizinin de altına sarkması- sonrası şimdi de sıra hisse senedi piyasalarına geldi. Bunları topyekûn ele aldığımızda, sağduyulu ve rasyonel bir yorum yapmakta zorluk çekiyoruz. USDTRY kuru dünü de kamu desteği ile 18,25’li seviyelerde yatay tamamlarken, söz konusu sıkışık bantta salınımını neredeyse 14. güne taşıdı. Yabancı indinde Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk primi ise yaşanan gelişmeler sonrası yeniden 700 baz puanın üzerine yükseldi. Yüksek volatilitenin süreceği dikkate alınarak temkinli ve tedbirli olmaya devam etmek gerektiğinin altını çizmek isteriz.
  • İngiltere’de tüketici fiyatları, Ağustos ayında akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün de etkisi ile -beklenmedik ve muhtemelen kısa süreli- yıllık bazda %9,9 seviyesine geriledi (beklenti %10,2) (Temmuz %10,1). GBPUSD paritesinde 37 yılın dibi olan 1,14 seviyesinin geçen hafta test edilmesi ardından Sterlin 1,15’li seviyelerde tutunmaya çalışıyor. Doların geniş bantta değer kazandığı bir ortamda hem EUR hem de GBP için riski aşağı yönlü görmeye devam ediyoruz.
  • Kıymetli madenler cephesinde ise, altının ons fiyatı, 2 yıl vadeli ABD devlet tahvil faizinin son 15 yılın yeni en yüksek seviyesi olan %3,80’e dayanması ardından kritik bir destek seviyesi olan 1,685’e doğru bir kez daha yol aldığını görüyoruz. ABD’de 2 yıllık getirinin 10 yıllık getirinin üzerine yükselmesi, piyasaların kısa vadede FED’in daha agresif olacağına işaret ediyor! 1,685 dolar seviyesinin altında olası bir kapanışta aşağı yönlü hareketin ivme kazanacağı göz ardı edilmemelidir. Ons altın aşağı yönlü bir seyir izlerken, USDTRY kurunun göreceli olarak yatay seyrettiği bir ortamda, gram altın da sessizliğini koruyarak psikolojik 1,000 TL seviyesinin etrafında salınmaya devam ediyor.
  • ABD hisse senedi endeksleri, Salı günü yaşanan sert düşüş ardından dün gece ‘yıpranmış’ enerji ve teknoloji hisselerine seans sonu gelen kısmı alımlar ile geceyi artıda tamamlamayı başararak bitirdi. Yeni gün başlangıcında ise, Pasifiğin diğer ucunda tam anlamıyla kararsız bir hava görünüyor.
  • Japonya, yüksek enerji maliyetleri ve yendeki düşüşün artması ile Ağustos ayında rekor düzeyde aylık ticaret açığını verirken, Çin merkez bankası, şahin FED sonrası ekonomiyi desteklemek adına para politikasını hareket ettirmek için sınırlı bir alan kalması nedeniyle faiz oranını beklenildiği gibi korudu.  Gösterge endeks Tokyo borsası %0,2 yükselirken, Şangay borsası ise %1 düştü.
  • Mali piyasaların gündeminde bugün içeride konut satışları ve bütçe dengesi, dışarıda ise ABD NY FED imalat endeksi, perakende satışlar, sanayi üretimi ve her Perşembe olduğu üzere ABD’de işsizlik maaşı başvuruları; içeride ise TCMB’nin para ve banka istatistikleri, menkul kıymet raporu ve analitik bilançosunu takip edeceğiz.
  • Dün bültenimizde, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Özbekistan’da gerçekleşecek Şangay Ekonomik İşbirliği Örgütü toplantısı katılacağını paylaşmıştık. Toplantıda, Ermenistan ve Azerbaycan arasında oluşan çatışma konusunu gündeme getireceği ve mevkidaşı Putin ile de bu konuyu konuşacağı açıklandı. Putin ayrıca Çinli mevkidaşı Xi ile görüşecek. Jeopolitik cephede, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, Başbakan Paşinyan’a karşı şahin kanadın darbe girişiminde bulunduğu iddia ediliyor. Bölgede tansiyonun oldukça yüksek seyrettiğini not etmek gerekiyor!

>Dolar (DXY)

FED’in haftaya 100 baz puan faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilere vadeli işlemler %37 ihtimal tanırken, bu değişim hâliyle piyasa fiyatlamalarını da baskılamaya başladı. Doların sepet bazında piyasa kurunu yansıtan DXY, 1984 yılından bu yana en iyi yılını yaşıyor. Bu rotanın da korunacağına yönelik artan inanışlar her geçen gün kuvvet kazanıyor.

1663215418955a4d272e510e42a0c5f7939e249ef8_1_1200.jpg
>ABD 2 ve 10 yıllık tahvil

FED’in para politikasına daha duyarlı olan 2 yıl vadeli tahvil getirisi bu sabah %3,80 seviyesini test ederek 15 yılın yeni zirvesine yükseldi. ABD’de faiz eğrisi şekli itibariyle sert bir resesyona veya uçağın sert bir iniş yapacağına işaret ediyor. 2 ve 10 yıl vadeli faiz arasındaki makas, 1980’lı yıllardan beri  en yüksek seviyeye geldi.

1663215418e10f97ddb11abf1bc16c98ddfa956c1a_2_1200.jpg

>Ons Altın

Altının ons fiyatı, 2 yıl vadeli ABD devlet tahvil faizinin son 15 yılın yeni en yüksek seviyesi olan %3,80’e dayanması ardından kritik bir destek seviyesi olan 1,685’e doğru bir kez daha yol aldığını düşünüyoruz. 1,685 dolar seviyesinin altında olası bir kapanışta aşağı yönlü hareketin ivme kazanacağı göz ardı edilmemelidir.

1663215418ff31f2b633d1c3091999f92bd1c8c33c_3_1200.jpg

İKTİSATBANK

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

ABD’den Kara Para trafiğindeki ülkelere sert mesaj: Türkiye’de var!

Yayınlanma:

|

Yazan:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, “ABD Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye merkezli yasa dışı bir İran finansal ağına yaptırım uyguluyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, ABD’nin Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye merkezli bir yaşa dışı İran finansal ağına yaptırım uyguladığını açıkladı. Bruce, X hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

“ABD Hong Kong, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye merkezli yasa dışı bir İran finansal ağına yaptırım uyguluyor. İran petrol ticaretinden elde edilen bu fonlar, on yıllardır İran’ın terörist vekillerini destekleyen İslam Devrim Muhafızları’na fayda sağlamakta.”

ANKA

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Dolar kuvvetleniyor, altında kâr satışları. Stopaj artışı TL’yi yıpratabilir!

Yayınlanma:

|

Yazan:

Türk mali piyasalarında son günlerde etkili olan iç siyasi risklerin yarattığı baskı unsuru dün de korunmaya devam etti. Bu kapsamda Borsa İstanbul ana endeksi günü %1,1 düşüşle tamamlarken, haftanın ilk iki gününde %2,7 geriledi. Halbûki, geçen hafta CHP Kurultay kararının ertelenmesi ile endeks  %9,3 artış kaydetmişti. Böylelikle, teknik mânâda önemli bir psikolojik seviye olan 10bin endeks seviyesinin de hemen altına gerilemiş oldu. USDTRY kuru bebek adımları ile 40,00 seviyesinin üzerine yükselirken, EUR ve GBP gibi önde gelen paritelerin dolar karşısında gerilemesi ile TL sepet bazında dün değer kazandı. Faiz indiriminin önündeki engellerin kalktığına inanılan ve geçen hafta adeta ralli yapan 2 yıl vadeli gösterge tahvil hafif de olsun yükselirken, CDS risk primi ise 290 seviyesine yatay kaldı.

Veri akışında ise TÜİK Haziran ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını yayınladı. Buna göre faiz indirim beklentisi ile tahvil faizleri %2,8 reel getiri ile ilk sırada yer alırken, hisse senetleri eksi %1,1 ile son sırada yer aldı (bakınız grafik). TL’de reel değerlenmenin Merkez Bankası’nın resmî stratejisi olduğunu pekâlâ biliyoruz. Bu politika sonucunda TL 2024 yılında ciddi oranda reel olarak değerlendi. Hatırlamak gerekirse, dolar geçen yıl TL karşısında reel olarak %16,71 değer yitirirken, Euro’daki reel kayıp %20’yi geçti. Son aylarda ise tablonun yavaş yavaş değişmeye başladığını ya da bu politika bu yıl artık aynı nobranlıkta sürdürülmüyor olduğunu not etmemiz gerekiyor. Mayıs ayı verilerine göre, dolar enflasyonun bir tık üzerinde değer kazanırken, Haziran ayından da aynı tablo devam etmiş: dolar yatırımcısına %0,36 reel getiri sağlarken, DİBS %2,8 ile zirvede, BIST ise eksi %1,1 ile dipte yer aldı.

Dönelim yurt dışına…. Trump’ın bakır ithalatına %50 oranında gümrük vergisi getirme tehdidi, küresel ticaret gerilimlerini yeniden alevlendirdi. Trump ayrıca çip ve ilaç ithalatına yönelik ek tarifelerin de yolda olduğunu belirtirken, 1 Ağustos tarihini Japonya ve Güney Kore gibi önemli ticaret ortakları ile anlaşmaya varmak için son tarih olarak yineledi. Trump’ın bir iş adamı, pragmatik ya da tüccar kişiliğine artık alışan piyasalar, son tarih ile ilgili yine esneme olabileceğini düşünerek ya da pazarlık payını göz ardı etmeyerek piyasaların kararsız bir seyir izlemesine neden oldu. Asya borsalarında yönler bir miktar da olsun ayrışırken, dolar ise güçlü seyrini korumaya devam ediyor.

Dün de bültenimizde dile getirdiğimiz üzere, ABD’de Mayıs ayında gümrük gelirleri neredeyse dört katına çıkarak 23 milyar dolarla rekor kırarken, bu artış, Başkan Trump’ın ithalata getirdiği yüksek tarifelerin liman gelirlerine yansımasıyla gerçekleşti! Demek ki Trump’ın politikalarına biraz da bu gözle bakmak gerekiyor. Hatırlarsanız Trump’ın büyük güzel yasasının vergi indirimler üzerinden yaratacağı bütçe açıkları, ilave borçlanma gereksinimi, artacak piyasa faizleri ve faturanın enflasyona çıkacağı yönünde endişeler -haklı olarak- ön planda olsa da, madalyonun diğer tarafında ise büyüme teması yani şirket gelirleri üzerinden hisse senetlerinin yukarı yönlü potansiyelini ön plana çıkararak farklı bir yaklaşım sergilemiştik.

Trump’ın ticaret anlaşmalarında yavaş da olsa yol almaya başlaması ve artan gümrük vergileri ile kral kaybederse endişesinin de gündemin ilk sıralarından yavaş da olsa düşmeye başladığını görüyoruz. Bu bağlamda, geçen günlerde 1,18 seviyelerinin üzerine yükselen EURUSD paritesi 1,17 seviyesinin hemen altına gerilerken, benzer bir şekilde 1,38 seviyesine dayanan GBPUSD paritesi de düşük 1,35 seviyelerini test etti; Japon yeni karşısında dolar 2,5 haftanın zirvesine çıktı. Daha geniş bir açıdan bakmak gerekirse, sepet kur DXY’nin yükselişe geçtiğini -doların değer kazanmaya başladığını- iddia edebilmemiz için 98,30 seviyesinin üzerinde haftalık bir kapanış görmemiz gerekiyor. Biz uzun bir süredir kalabalık işlemlerin peşinde koşmayarak dolar zayıflığını fırsat olarak gören bir strateji izlediğimizin altını bir kez daha çizelim.

Küresel mali piyasalarda tarife kaygıları döviz piyasasında olduğu üzere emtia piyasasında da etkili oldu. Elektrikli araçlardan askerî ekipmanlara kadar birçok sektörde kritik öneme sahip olan bakırın ABD vadeli fiyatı %10’dan fazla artarak rekor kırarken, Londra ve Şanghay’da ise düşüş yaşandı. Altın cephesinde ise Ortadoğu ekseninde azalan jeopolitik riskler ve doların dipten dönme emarelerine paralel kısa vadeli bakış açısı ile kâr realizasyonunun başladığını görüyoruz. Dün sabah saatlerinde 3,333 dolar seviyelerinde olan altın bu sabah 3,300 dolar seviyesinin altına kadar geriledi. 3,285 dolar seviyesinin altında haftalık kapanış durumunda daha sert bir geri çekilme görebileceğimizi düşünüyoruz! Altın gümüş rasyosu ise gümüş lehine aşağıya gelmeye devam ederken, o cenahta da rasyonun 89 altına gelmesi ile gümüşün koşu temposunu artıracağını düşünüyoruz (bakınız grafikler).

Resmî Gazete’de yayımlanan kararla birlikte, kısa vadeli TL mevduat ve yatırım fonlarına uygulanan stopaj oranı %15’ten %17,5’e çıkarıldı. Altı aya kadar vadeli hesaplarda stopaj %17,5’e, bir yıla kadar vadeli hesaplarda ise %12’den %15’e yükseltildi. Mevduat ve fon stopajlarına en son Şubat ayında ‘zam’ yapılmıştı. Atılan bu adımın Hazine’ye sağlayacağı ilave gelir, TL varlıkların cazibesinin azalmasıyla oluşabilecek potansiyel kayba kıyasla oldukça sınırlı kalabilir. Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor. Yaz sıcaklarında siyasi gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

Finansal yatırım araçlarında reel getiriler
 
1752035378bf466279a9f11986d9d5e81f607ea372_1_1200.jpg
 XAUUSD

 
17520353785c37b91d769539544d89f33f3f229ee9_2_1200.jpg
 
XAUXAG rasyo

1752035378d2437ebdae8b2127a14b60106852ea2f_3_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

POS üzerinden Kara Para aklama operasyonu

İstanbul merkezli 6 ilde 21 firmaya ait POS cihazları üzerinden 47,5 milyar TL’lik şüpheli işlem tespit edildi. Aralarında banka çalışanlarının da bulunduğu 85 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından, 2022 yılında gelen bir e-posta ihbarı doğrultusunda başlatılan soruşturma kapsamında; şüpheli işlemlerle ilişkilendirilen kişi ve şirketlerin, mali ve bankacılık profilleriyle örtüşmeyen yüksek hacimli finansal hareketlerde bulunduğu tespit edildi.

2022-2024 yılları arasında, 21 firmaya ait toplam 312 POS cihazı üzerinden 47,5 milyar TL’yi aşan işlem hacmine ulaşıldığı ve bu işlemlerin yüzde 99’unun yabancı kartlar üzerinden gerçekleştiği, işlem hacminin büyük kısmının aynı gün içinde, farklı kartlarla, aynı tutarlarda yapılan işlemlerden oluştuğu, bu işlemlerin yüzde 93,11’lik bölümünü oluşturduğu, ayrıca önemli bir kısmının gece saatlerinde gerçekleştiği ve firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanları arasında belirgin bir uyumsuzluk bulunduğu belirlendi. İşlemlerden yüksek miktarda komisyon geliri elde edildiği, MASAK tarafından hazırlanan raporlarda bu gelirlerin şüpheliler ve şirketler tarafından çeşitli yöntemlerle aklandığı tespit edildi. Ayrıca, kullanılan POS cihazlarının büyük çoğunluğunun çeşitli banka ve kuruluşlara ait olduğu ortaya çıktı.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.