Connect with us

ŞİRKETLER

Akrasia Etkisi: Ertelemenin Büyüsü

Yayınlanma:

|

1830 yazında, Victor Hugo imkansız bir son teslim tarihi ile karşı karşıyaydır. Bir yıl önce, yayıncısına yeni bir kitap sözü vermiştir ancak o yılı yazmak yerine başka projeler peşinde koşarak, misafirleri ağırlayarak ve işini erteleyerek geçirir.

Hugo, erteleme eğilimini yenmek için garip bir plan yapar: Tüm kıyafetlerini toplar ve yardımcısından onları büyük bir sandığa kilitlemesini ister, dışarı çıkmak için uygun bir kıyafeti olmadığı için çalışma odasında kalır, 1830 sonbahar ve kışı boyunca öfkeyle yazar. “Notre Dame’ın Kamburu” 14 Ocak 1831’de iki hafta erken yayınlanır.

Erteleme sorunu, yüzyıllardır insanoğlu ile. Bu sorun o kadar zamansızdır ki, Sokrates ve Aristoteles gibi eski Yunan filozofları bu tür davranışları tanımlamak için bir kelime geliştirmişlerdir: Akrasia.

Akrasia, iyi muhakemenize karşı hareket etme halidir. Bir şey yapmanız gerektiğini bildiğiniz halde, başka bir şey yaptığınız o zamandır. Yapmak için yola çıktığınız şeyi takip etmenizi engelleyen şey olarak da tanımlanabilecek olan Akrasia, erteleme veya özdenetim eksikliği ile doğrudan ilişkilidir.

Neden Plan Yapıyoruz Ama Harekete Geçmiyoruz?
Bu durum “zaman tutarsızlığı” adı verilen davranışsal bir ekonomi terimiyle ilgilidir. Zaman tutarsızlığı, insan beyninin anlık ödüller uzun vadeli getirilere tercih etme eğilimini ifade eder.

Kendiniz için planlar yaptığınızda aslında gelecekteki benliğiniz için planlar yaparsınız. Gelecek hakkında düşündüğünüzde, beyninizin uzun vadeli fayda sağlayacak eylemlerde bulunmanın değerini görmesi kolaylaşır.

Ancak karar verme zamanı geldiğinde, artık gelecekteki benliğiniz için bir seçim yapmazsınız, anın içindesinizdir. Hayatınızda bir değişiklik yapmak için motive olmuş hissederek yatağa gitmenizin ancak uyandığınızda kendinizi eski kalıpların içinde bulmanızın bir nedeni de budur.

Anlık hazzın çekimine nasıl direneceğinizi anlamak, sürekli olmasa da en ara sıra, bulunduğunuz yer ile olmak istediğiniz yer arasındaki uçurumu kapatmanıza yardımcı olabilir:

  • Gelecekteki eylemlerinizi tasarlayın: Victor Hugo, yazmaya odaklanabilmek için giysilerini kilitlediğinde, “bağlılık aracı” olarak adlandırılan şeyi yaratır. Bağlılık aracı, şu anda yaptığınız şeyin gelecekteki eylemleriniz üzerindeki etkisini kontrol etmeye ve eylemlerinizi tasarlamanıza yardımcıdır.
  • Başlama korkusunu azaltın: “Bir işi yapmanın ortasında olmak genellikle ertelemenin ortasında olmaktan daha az acı vericidir.”

Çoğu zaman zor olan işin içinde olmak değil, işe başlamaktır. Harekete geçmemizi engelleyen sürtüşme, genellikle davranışı başlatmanın etrafında toplanır. Bir kez başladığınızda, işi yapmak genellikle daha az acı verecektir.

  • Uygulama niyetleri: Bir uygulama niyeti, gelecekte belirli bir zamanda belirli bir davranışı uygulama niyetinizi belirttiğiniz zamandır.

Beynimiz, anlık ödülleri uzun vadeli getirilere tercih eder. Bu sadece zihnimizin nasıl çalıştığının bir sonucudur, değiştirilebilir.

Tomorrow

Okumaya devam et

BORSA

UYGUN FİNANS KAYNAK: HALKA ARZ!

Yayınlanma:

|

Yazan:

2025 NİSAN SONU HALKA ARZLAR…

2025 NİSAN sonu itibariyle halka arz edilen şirket sayısı 13. Piyasadan ihraç yoluyla toplanan fon miktarı ise yaklaşık 860 Milyon USD

TL faizinin % 50’leri geçtiği, döviz kredilerinde binde 5’lik büyüme sınırının konulduğu ve krediye erişimin güçleştiği bir konjonktürde oldukça iyi bir finansman kaynağı…

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Onur ÇELİK-CFO/YMM

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

MASAK 2025 Faaliyet Raporunu yayınladı

Yayınlanma:

|

Yazan:

MASAK Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan duyuru ile birlikte 2024 yılı MASAK Faaliyet Raporu yayımlandı.

Buna göre, Başkanlık nezdinde 2024 yılı içerisinde;

1️⃣ 6.354 dosya açıldığı ve bunlardan 6.191 adedinin sonuçlandırıldığı,

2️⃣ 60.467 gerçek/tüzel kişinin yapılan bu çalışmalara konu edildikleri,

3️⃣ 4.621 adet Raporun “Mali Analiz Raporu” olarak tanzim edildiği,

4️⃣ 44 adet Aklama Suçu İnceleme Raporu hazırlandığı,

➡️ İcra-i İdari Koruma Tedbirlerinden;

İşlemlerin Ertelenmesi kapsamında, 4.994 gerçek/tüzel kişi hesaplarına askıya alma işlemi uygulandığı(tekerrürlü) ve 69 gerçek kişi ile 19 tüzel kişiyi ilgilendiren 4 adet Malvarlığı Dondurma Kararı uygulandığı,

Finansal ve Finansal Olmayan Kuruluşlara 601 adet Uyum Denetimi gerçekleştirildiği,

anlaşılmıştır.

2024 yılında Başkanlığa intikal eden Şüpheli İşlem Bildirimi sayısının 558.595 adet olduğu, yükümlü adedinin artmasına rağmen ŞİB sayının 2023 yılına nazaran azalmasının sebebinin geçtiğimiz yılın ortalarında Başkanlığın otomatik ŞİB suistimalini engellemek üzere bir benzerlik tespit algoritmasını hayata geçirmesinden kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir.

2024 Yılı MASAK Başkanlığı Faaliyet Raporu İçin Bakınız:  https://lnkd.in/dArH3E9A

Faaliyet-Raporu-2024-c2e245e1d7486e7c

Okumaya devam et

GÜNDEM

İstanbul Boğazı’ndan ücretsiz geçmek varken “Kanal İstanbul” tercih edilir mi?

Yayınlanma:

|

Yazan:

PANAMA KANALI:

Gemilerin Güney Amerika’nın Güney ucunu dolaşmadan, Atlantik ve Pasifik okyanusları arasında geçiş yapmalarını sağlayarak deniz taşımacılığında büyük bir tasarrufu yaratan dünyanın en stratejik deniz geçişlerinden birisidir. 1914 yılında hizmete girmiştir. Yılda 13 bin civarı gemi geçiş yapmaktadır. Gemiler, 10-12 saatlik bir sürede, Güney Amerika’daki Horn Burnunu dolaşmadan Atlantik ile Pasifik okyanusları arası geçiş yaparlar. 8 bin deniz mili tasarruf edilir. 82 km uzunluğundadır, gemilere 12 gün kazandırır. Panamax standardı geliştirilmiştir. Panamax üzeri gemiler kanaldan geçemezler. Genişlik 91-150m, derinlik ise 12,8 metredir. Gemiler özel su kaldırma ve taşıma yöntemleri ile kanaldan geçirilirler. Büyük gemiler kanalı geçerken 450 bin USD ödeme yaparlar, tasarruf ettikleri rakam 1 milyon USD’ın üzerindedir.

SÜVEYŞ KANALI:

1859 yılında hizmete açılmıştır, 2024’te çift hat genişletilme çalışmaları tamamlanmıştır. Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlar. Gemileri Afrika’nın Güney ucunda Ümit Burnunu dolaşmaktan kurtarır, 6.500 deniz mili, 10 günlük yolculuktan tasarruf ettirir. Toplam uzunluğu 193,3 km, genişliği ortalama 205 m, derinliği 24m’dir. Geçiş, 12-16 saat sürer. Süveyş Kanalı, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa deniz yolu olup, küresel ticaretin %12’si bu hattan gerçekleşir. Yılda 20 bin civarında gemi kanalı kullanıyor. Büyüklüğüne göre 250-500 bin USD arası geçiş ücretleri ödenmektedir.

Süveyş Kanalında 1-2 gün, Panama Kanalı’nda 1-5 gün geçiş için bekleme süresi vardır.

İSTANBUL BOĞAZI:

Karadeniz’i Marmara ve Akdeniz’e bağlayan doğal su yoludur. 30 km uzunluğundadır. Genişliği 0,7-3,6 km arasındadır. Ortalama derinliği 36-50m arasındadır.

2024 yılında 41 bin civarı gemi geçiş yapmıştır. 10 yıldır gemi trafiği artmamaktadır. Pandemi döneminde 35 bine kadar düşmüştür.

Montrö Anlaşmasının bir gereği olarak gemilerden geçiş ücreti alınmaz. Sadece Çanakkale ve İstanbul Boğazlarından geçişlerde talep eden gemilere 5-15 bin USD karlığında kılavuzluk hizmeti verilmektedir. Geçiş için bekleme süresi genelde 1-2 gündür. Tanker’ler ve LNG taşıyan gemiler 3-5 gün arasında bekleyebilmektedir.

SONUÇ:

Panama ve Süveyş Kanallarının alternatifi yoktur. Kanalları kullanmayan gemiler 1 milyon USD üzeri ilave masrafa katlanırlar, asgari 10-12 gün fazladan yol yapmak zorunda kalırlar.

Oysaki Montrö Anlaşmasıyla; Türkiye, İngiltere, Fransa, Sovyetler Birliği, Japonya, Yunanistan, Romanya, Yugoslavya, Bulgaristan’ın imzalarıyla İstanbul Boğazı deniz trafiği geçiş esasları 1936’da düzenlenmiştir. Geçiş bütün gemilere ücretsizdir, savaş gemilerine özel düzenlemeler vardır, anlaşma ise süresizdir.

Bu durumda hangi gemi, geçiş olarak daha konforlu olan İstanbul Boğazı’nı ücretsiz kullanma imkanı varken, Kanal İstanbul’dan 200-300 bin USD ödeyerek geçsin?! İşin içinde 1-2 gün beklemek olsa bile!

Akın ARSLAN

 

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.