Connect with us

GÜNDEM

Çanlar bir kez daha Bitcoin için çalıyor!

Yayınlanma:

|

  • Geride bıraktığımız hafta Çarşamba günü sonuçlanan olağan FED FOMC toplantısında 2023 yılı faiz projeksiyonlarında yapılan yukarı yönlü revizyon ve devamında Cuma günü St. Louis Başkanı Bullard’ın tahvil alım programında azaltıma gidilmesinin tartışılmaya başlandığı yönünde açıklaması, küresel finansal piyasalarda parti havasını bozmuş, yakıtı adeta kulaklardan fışkıran bol para ve yok denecek kadar düşük faiz oranlarından alan piyasalar, beklenen ama zamanı biraz erken olan bu söylem değişikliği ile karamsar bir moda bürünmüştü. 
  • Akabinde olanları zaten bültenimizde günlerdir işliyoruz. Gümüş ve altın gibi bu sene pek de beklenilen performansı sergileyemeyen kıymetli madenler, çok sert bir satış baskısına maruz kalırken, risk iştahının göstergesi konumunda olan hisse senetleri satışlara sahne oldu. Beraberinde ise, bu pozisyonları almak için satılan doların geri alınması ile, DXY (doların piyasa sepet kuru) son 2 ayın tepesine yükselmişti. 
  • Hava elbette sert bir şekilde bozarken, FED yetkilileri de bunu görmezden gelemedi. Bir kere peşinen söylemeliyim mi, FED’in politika duruşunu sıkılaştırma sinyaline rağmen bunu ne zaman yapacağı veya sürecin nasıl bir şekil alacağı henüz net değil; ayrıca da yarının konusu hiç değil! 
  • FED, geçen hafta tabir caizse piyasaların havasını yoklamak isterken, bunu da, uzun vadeli faizleri çok da yükseltmeden mevcutta uyguladığı ultra-gevşek para politikasından çıkarak yapmak istiyor. Takdir edersiniz ki, piyasa reaksiyonu da çok sert olunca, süreci yöentmek de pek kolay olmuyor. 
  • Bu bağlamda, Cuma günü Bullard’ın yapmış olduğu açıklamanın yarattığı olumsuz piyasa reaksiyonu sonrasında, haftanın ilk iş günü yine konuşan Bullard, tahvil alım programını azaltmak için görüşmeler yeni başlıyor ve “bunu uygulamaya koymak biraz zaman alacak” dedi. Her ne kadar yeni bir şey söylemese de, tonun biraz yumuşatılmak istenmesini, piyasa reaksiyonuna bağlıyoruz.  
  • Anlaşılacağı üzere, FED, elinden geldiği kadar, piyasaları bozmadan, yavaş yavaş politika duruşunu sıkılaştırmaya çalışacaktır. Bu sürecin de en hafif bir şekilde yapılacağı beklentisi, küresel mali piyasalarda var olan karamsar havayı törpüleyebilir. 
  • Bullard ardından dün küresel mali piyasalarda sert esen rüzgarların biraz da olsun hafiflediğini görüyoruz. ABD Doları (DXY) elde ettiği kazanımları bir miktar da olsun törpülerken, EURUSD paritesi yeniden 1,19 , GBPUSD ise 1,39 seviyesinin üzerine yükseldi. Kıymetli madenler cephesinde de durum pek farklı değildi. Gümüşün ons fiyatı 26 dolar, altının ise 1,790 seviyesine toparladı. Teknik manada, her ikisinde de, aşağıda 25,10 ve 1,730 seviyeleri, olumsuz havada çekim gücü etkisi yaratacaktır. 
  • ABD dolarında yaşanan hafif de olsa geri çekilmeye rağmen, kripto para piyasasından temel ve teknik nedenlerden ötürü, satıcılı hava ağır basıyor. Çin, en büyük bankalarını ve ödeme şirketlerini kripto para ticaretini daha sıkı sıkıya kapatmaya çağırdığını söyleyen bir duyuru yayımlaması ile dün satışlar biraz daha belirgin bir hal aldı. 
  • Amiral gemi Bitcoin 31bin dolar seviyesine kadar gerilerken, kripto para piyasasının genelinde düşüş eğilimli bir seyir yaşanıyor. Geçen haftalarda Bitcoin ile ilgili öne çıkardığımız sert düşüş ihtimali, El Salvador haberleri ile sekteye uğramıştı. Lakin, teknik anaizde sıklıkla karşılaştığımız “death cross – ölüm kesişmesi” nedeniyle, tepki yükselişleri ardından (belki de bir kez daha 40bin seviyesi denenecek) yönün aşağıya devam etmesini ve 21bin dolar seviyesine varan bir düşüşün kartlar arasında olduğunu göz ardı etmiyoruz. 30bin seviyesinin altında düşüş ivmesi hız kazanacaktır (bakınız grafik). 
  • Türk mali piyasaları, yurtdışı hava bozarken, içsel faktörlerin de yardımı ile, tüm zamanların en yüksek seviyesinin kıyısında işlem görmeye devam ediyor. USDTRY kurunda riskleri yukarı yönlü olarak görmeye devam ediyoruz (bakınız grafik). 
  • Bu arada Türkiye’de dün açıklanan merkezi yönetim borç stoğunun Mayıs sonu itibariyle 2 trilyon TL’yi aştığını not edelim. Bu rakam, GSYH’nin yaklaşık %37’sine denk geliyor.  TÜİK 2020 yılı geçici satın alma paritesini açıkladı. Bu bağlamda Türkiye’de kişi başı GSYH Avrupa ortalamasının %36 altında kaldı. Türkiye bu sonuçla 37 ülke arasında 31inci oldu (bakınız grafik). 
  • Dünyadan haberlere baktığımızda, Çin’in müdahalesi iie bakır fiyatları sert gerilerken, İran’ın seçilen yeni Cumhurbaşkanı Raisi, Pazartesi günü İran ile altı dünya gücü arasında 2015 nükleer anlaşmasını canlandırmak için yapılan görüşmeleri destek beyanında bulundu. Sıkı bir Batu karşıtı olan Raisi, Washington’un tüm yaptırımları kaldırsa bile ABD Başkanı Biden ile görüşmeyi reddetti.  
  • Hazır İran’dan söz etmişken, Brent petrolün de varil fiyatının bu sabah 75dolar seviyesini aştığını not edelim. Gümüş pozisyonlarımızdan 28dolar seviyelerinden çıkmamız ardından Nasdaq borsasında işlem gören XLE (enerji sektörü ETF’i satın aldık). Petrol cephesinde, dünyada devam eden toparlanmaya ve canlanan ekonomik aktivitye paralel riskleri yukarı yönlü görüyoruz (pozisyonlanmamız da açıkca görüşümüzü destekliyor) (bakınız grafik). 
  • Yeni gün başlangıcında, Asya piyasaları, dünkü yaşanan sert satışlar ardından yara sarmaya çalışıyor. Dün %4 gerileyen Tokyo borsası Nikkei, bu sabah %3 yükseldi. Asya genelinde ve ABD borsalarının vadeli işlemlerinde hakim renk yeşil.  
  • Bugün FED Başkanı Powell TSİ21.00’de Senato’da konuşacak. İçerde tüketici güven endeksi ve Hazine’nin iki ayrı tahvil ihracı takip edilecek. Dışarıda ise ABD ikinci el konut satışları önem arz edebilir. 

>Bitcoin

Dün bültenimizde detaylı bir şekilde ele aldığımız Bitcoin grafiğinde, ön plana çıkardığımız 31bin dolar seviyesi dün akşam test edildi. Teknik manada düşüş trendinde olan Bitcoin, dikdörtgen formasyonundan çıkması durumunda, aşağıda 21bin dolar seviyelerine kadar geri çekilme kaydedebilir. Benzer bir şekilde, 31binli seviyelerden gelecek olası tepki alımları ile de yukarıda bir kez daha 40bin seviyesi de test edilmek istenebilir. 

Ne yapılabilir? 

Mavi alanda işlem yapmak isteyen yatırımcıları, bandın alt tarafına doğru kabaca 31binli seviyelerden alıp 40bin yolculuğunu bekleyebilir (işler ters giderse 29,500 seviyesine zarar kes yazılmalıdır).

Dikdörtgen formasyonuna (aşağı yön sinyali) ve 50 günlük basit ortalamanın 200 günlük ortlamayı aşağı yönlü kesmesi ile oluşan ölüm kesişmesine ‘death cross’ (aşağı yön sinyali) sığınarak işlem yapmak isteyen yatırımcılar, 29,500 seviyesinden satış yaparak, (işler ters giderse zarar kes 32,000 seviyesine yazılmalıdır) aşağıda 21,000 seviyesini (dikdörgen genişliği kadar) hedefleyebilir.

1624337659ce9de24f680434b98ffc17ce2925b303_1_1200.jpg

>Geçici Satın Alma Paritesi

TÜİK 2020 yılı geçici satın alma paritesini açıkladı. Bu bağlamda Türkiye’de kişi başı GSYH Avrupa ortalamasının %36 altında kaldı. Türkiye bu sonuçla 37 ülke arasında 31inci oldu.

16243376594d85056380a6d9c2bfd180bce75d2a58_2_1200.jpg

>USDTRY

USDTRY kurunda riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyroruz.

162433766086858d06094e371e6947d9c60459fd76_3_1200.jpg

>Brent Petrol

Küresel aşılanma faaliyetleri, yavaşlayan izlolasyonlar ve hayatın normalleşmeye başlaması ile canlanan ekonomik aktivite, petrole olan talebi de artıracaktır. Petrol cephesinde yukarıda 78-80 dolar seviyelerin hedefliyoruz.

16243376604a1f8be7403c9db485eec6768daccff1_4_1200.jpg

İSTİSATBANK – Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İşte Türkiyenin karnesindeki son durum

S&P’nin dün akşamki not artırım kararının ardından, kuruluşun değerlendirmesinde Türkiye yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe altında yer aldı. Fitch değerlendirmesinde de Türkiye’nin kredi notu benzer seviyede yer alırken, Moody’s’e göre kredi notu halen yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altında yer alıyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Dün akşam S&P, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesini açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunun “B”den “B+”ya yükseltildiği ve kredi notu görünümünün “pozitif” olarak korunduğu bildirildi.

Türkiye’de yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğinin düşünüldüğü belirtilen açıklamada, gelecek 2 yıl içinde portföy girişlerinin artacağının, cari açıkların daralacağının, enflasyon ve dolarizasyonda düşüşün öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, politika yapıcıların, cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde Türkiye’nin kredi notunun yükseltilebileceği ifade edildi.

S&P, Türkiye’de son dönemdeki politika düzenlemeleri nedeniyle aralık ayında takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirmişti. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s de ocak ayında Türkiye’nin kredi notu görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkarmıştı.

FITCH DE 12 YIL SONRA YÜKSELTMİŞTİ

Geçen ay Fitch Ratings de Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya yükseltti, not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çıkardı. Kuruluş, böylece 12 yıl sonra ilk kez Türkiye için not artırım kararı aldı. Fitch kararıyla ilgili açıklamasında sıkı para politikasının beklenenden daha önce güçlü bir şekilde uygulandığını, böylece makroekonomik ve dış kaynaklı kırılganlıkların azaldığını aktardı.

‘YATIRIM YAPILABİLİR’ SEVİYEYE KAÇ ADIM KALDI?

Son artışla birlikte Türkiye, artık not açısından S&P ve Fitch için yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe, Moody’s için 6 kademe altında. Hepsinde görünüm ise Pozitif. Kredi notunun artması ve görünümün de pozitif olması, sonraki aşamada da tekrar not artırımı gelebileceğine işaret ederken bu her ne kadar piyasalar açısından yatırım yapılabilir seviyenin henüz gerisinde olunsa da olumlu değerlendiriliyor.

BIST 100’DEKİ YÜKSELİŞİ DESTEKLEDİ

Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik aldığı olumlu kararlar ve bu kararların devamının gelebileceğine yönelik beklentileri Borsa İstanbul’a da şu ana kadar pozitif yansıdı. BIST 100 endeksi son 1 ayda yüzde 12.57 yükselirken. 2024 genelinde yüzde 34.79’luk artış yaşadı. 2024’teki yükseliş ocak-Nisan dönemindeki yüzde 18.72’lik enflasyonun çok üzerinde gerçekleşerek Borsa İstanbul yatırımcısına önemli bir reel getiri sağladı.

NE ANLAMA GELİYOR?

Kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmeleri çeşitli yatırım fonları tarafından dikkatle takip ediliyor. Bu değerlendirmeler bireysel kredi notlarına benzer bir görev üstleniyor. Bir ülkenin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyede yer alması daha güvenli bir yatırım ortamı sunduğu anlamına geliyor. Bu sebeple dünyada başta emeklilik fonları olmak üzere çeşitli büyük fonlar bir ülkenin tahvil veya hisse piyasasına yatırım yapmadan önce 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 2’sinde yatırım yapılabilir seviyede not almış olmasını bir gereklilik olarak görüyor. Bir ülkenin kredi notu yükseldikçe o ülkeye sermaye akışının hızlanması ihtimali artıyor.

Habertürk

Okumaya devam et

GÜNCEL

ERZAN’A 84 YILDAN 275 YILA KADAR HAPİS TALEBİ

Yayınlanma:

|

Yazan:

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2’si tutuklu 7 sanık hakkında yargılaması süren dava dosyasında müştekilerin şikayeti üzerine iki yeni iddianame hazırlandı.

Sanık Erzan hakkında “özel belgede sahtecilik” ve “tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında, kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” suçlarından 84 yıldan 275 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

“Yüksek karlı gizli fon” dolandırıcılık davasında müşteki sayısı 26’ya yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iki yeni iddianameyle sanık Seçil Erzan hakkında istenen hapis cezası 275 yıla çıktı. (AA)

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Arkadaşına IBAN verdi: 8 ay hapis yattı, 10 yıl daha yatabilir

Konya’da ‘benim hesabımda bloke var’ bahanesine inanarak arkadaşına IBAN numarasını veren kişi, para aklama yöntemi tuzağına düşerek hapse girdi. 1 paket sigara parasını kendisine hediye olarak veren dolandırıcı arkadaşının ağına takılan 45 yaşındaki Mustafa Ergin, 8 ay hapiste yatarken, hakkında açılan 5 farklı dosyadan ise yaklaşık 10 yıl hapis cezası bekliyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

“IBAN İSTEYENLERE İNANMAYIN”

Dolandırıcıların trend yöntemi olan IBAN üzerinden para aklama yöntemi ağına takılan ve olayı anlatan 3 çocuk babası Mustafa Ergin, “Ben bir çay ocağında çalışıyordum. Devamlı oturduğum bir arkadaşım yanıma geldi. Benden IBAN numaramı istedi. Ben de ona para gelecek diye IBAN numarasını verdim. Onun banka hesapları blokeli olduğu için ben de tamam dedim, verdim. IBAN numarasını verdikten bir saat falan sonra beni aradı, hesabına gelen parayı istedi. Gelen parasını ben de ATM’den çektim kendisine teslim ettim. Kimsenin bu konularla ilgilenmesini istemiyorum ve bu iyi bir şey değil. Arkadaş olsun veya kim olursa olsun kimseye verilmesini istemiyorum. Mağdurum ben. Bu durumdan dolayı toplam yattığım günlerimi saymak istemiyorum, anlatılacak bir konu değil. IBAN numarasına para gelecek diyerek isteyenlere kesinlikle inanmasınlar” dedi.

“EN AŞAĞI 10 SENENİN ÜZERİNDE YATACAĞIM”

Kendisinin bu işlemlerin ardından şu anda 10 senenin üzerine hapis cezası beklediğini anlatan Ergin, “Ben bedel karşılığı almadım. Hesabıma para geldi emanetini verdim. ATM’ye gittiğim için de bana bir sigara parası verdi. Başka türlü verdiği bir şey olmadı. Ben de zaten bir şey beklemiyordum. Ama o arkadaşın internet dolandırıcılığı gibi şeylerle uğraştığını bilmiyordum. Ben insanlık olarak verdim, başka türlü bir niyetim yoktu. Benim toplam 6 tane dosyam var. Her bir dosyadan 3 yıl 4 ay ceza aldım. Toplam cezaevinde 8 ay yattım. Yani bunu ileride istinafta olan dosyalarım da var, bu dosyalarda patlama olduğu zaman en aşağı 10 senenin üzerinde yatacağım bir olay var. Kimsenin yaklaşmasını istemem, uzak durmasını istiyorum. Mağdurum, işsizim, çocuklarım var, bana yardımcı olunmasını istiyorum.” şeklinde konuştu.

-İHA-

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.