Connect with us

BASINDA BİZ

CUMHURİYET : Kur korumalı mevduat uygulaması yedi ay dayandı

Yayınlanma:

|

Bankacılık sektörünün Kar / Zarar Tablosuna bakıldığında 2021 ilk yarısındaki 270,4 milyar TL’lik Faiz Geliri % 99,1 artarak 538,4 milyar TL’ye çıktığı görülmekte. Başka bir ifade ile bankaların faiz geliri ikiye katlamış durumda. Buna karşılık Faiz Giderleri 176,7 milyar TL’den % 43,4 artarak 253,5 milyar TL’ye yükseldi. Dolayısı ile Faiz Giderleri gelirlere göre daha az artınca Net Faiz Giderleri de hali ile anormal artış oldu. 2021 ilk yarısında 93,7 milyar TL olan Net Faiz Gelirleri % 204 artarak 284,9 milyar TL seviyesine yükselmiş durumda. Bunda hiç kuşkusuz KKM hesapların en fazla faiz oranı olarak %17 olarak sabitlenmesinin katkısı büyük oldu. Zira faiz giderlerinin ana kalemi olan vadeli Mevduatların üçte birinin KKM olduğu düşünüldüğünde bankalar için ciddi avantaj sağlanmış durumda. Temmuz sonunda KKM’lerin hacmi 1,1 trilyon seviyesine gelmiş durumda. KKM faiz oranları %17’lerde sabitlenmesi bugün mevduat faiz oranları en iyi tahminle %27’lerde hatta daha üstünde olacaktı ki bu da Bankalara bu kısım mevduat için %10 ek faiz yükü getirecek bu da aylık 9 milyar TL faiz gideri anlamına gelmektedir. Başka bir ifade ile bugünkü KKM rakamları ile Bankalara ek 9 milyar TL dolaylı kaynak aktarılmaktadır ki bu para da Hazine ve Merkez Bankasından çıkmaktadır. Ciddi transfer!

 

CUMHURİYET : https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/kur-korumali-mevduat-uygulamasi-yedi-ay-dayandi-1965684?utm_medium=Kategori%20Sayfasi&utm_source=Cumhuriyet&utm_campaign=Kategori%20Sayfasi

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Firmalar döviz kredisine yöneldiler

Reel sektör yeniden döviz kredisine yöneldi. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son 21 yılın en yüksek TL ticari kredi faiz oranları ile karşı karşıya kalan firmalar yeniden döviz cinsi kredilere yöneldi. Merkez Bankası reel sektörün krediye özellikle de selektif krediye ulaşması konusunda bankacılık sektörünü rahatlatmak için adımlar atarken, bankacılar özellikle döviz kazancı olan firmaların yeniden döviz cinsi kredilere yöneldiğini belirtti. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz kredilerinde ciddi bir talep olduğunu doğrularken, şirketlerin geçmiş dönemde döviz cinsi kredilerini kapatarak, buradaki riski azalttıklarını hatırlattı.

ENDİŞELER AZALDI

Baştuğ, “Döviz kredilerine ciddi bir talep var. Şirketler döviz kredilerini geçmişte kapatmış ve buradaki riski azaltmışlardı. Döviz kurları stabil hale gelince ve endişeler azalınca firmalar, döviz cinsi krediden korkmaz hale geldi” dedi. Baştuğ, yüzde 50’lere ulaşan TL ticari kredi faizlerine karşın döviz kredilerindeki faizin yüzde 8-9’larda olduğu bilgisini verirken, özellikle döviz kazancı olan firmalardan döviz kredilerine yönelim olduğunu aktardı.  Bankacılık sektöründe yüksek faizler nedeniyle yavaşlayan TL ticari kredide, özel bankalarda yüzde 44-49 bandında olan rotatif kredi faiz oranı, kamu bankalarında yüzde 50-54 seviyelerinde seyrediyor. Merkez Bankası verilerine göre bankacılık sektörünün TL ticari kredilere uyguladığı ortalama faiz ise 16 Şubat itibarıyla yüzde 53.44 ile son 21 yılın zirvesinde. Merkez Bankası 16 Şubat itibarıyla dolar cinsi ticari kredilerde ise ortalama faizi yüzde 8.74 olarak açıklarken, Euro cinsi ticari kredilerde ise ortalama faiz yüzde 7.74 seviyesine geldi. Reel sektör temsilcileri leasing veya bankaya göre döviz kredilerinde yüzde 8 ile yüzde 12 arasında değişen faiz oranları ile karşılaştıklarını aktardı.

‘Sınırlama yatırımlara fren oldu’

Merkez Bankası’nın liralaşma stratejisi kapsamında devreye aldığı sınırlama ile kullandırılan döviz kredi toplamının şirketin son 3 yıllık ihracatını geçemediğine dikkat çeken Ekonomist Erol Taşdelen, döviz yatırım kredilerinin bu sınırlamadan muaf tutulması gerektiğini savundu. Reel sektör temsilcilerinin bu yönde bir talepleri olduğunu aktaran Taşdelen, “TL kredi faizleri yüzde 50’lerde bu oranlarda orta veya uzun vadeli yatırım kredisi olmaz; firmalar da yatırımda yüzde 8-12 faizli döviz kredisine yöneldi, bu durumda da TCMB sınırlamasına yakalandı, TCMB’nin döviz kredi sınırı yatırımların önünde fren oldu” dedi.

Sözcü – Mehtap ÖZCAN ERTÜRK

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Adeta finansal OHAL ilan edildi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

BASINDA BİZ

10 HABER: Merkez Bankası kredi kartlarından nakit avansı önce engelledi, ortalık karışıp panik çıkınca kararından döndü

Yayınlanma:

|

Yazan:

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.