Connect with us

EKONOMİ

Ekonomi Gündem

Yayınlanma:

|

Genel Gündem

Türkiye 2021 yılının ikinci çeyreğinde 2020 yılının aynı çeyreğine göre %21.7 oranında büyüme kaydetti. Bir önceki çeyreğe göre de büyüme kaydedilirken üçüncü çeyrekteki öncü göstergeler ekonomik aktivitedeki kuvvetli seyrin devam ettiğine işaret ediyor. Bu noktada en güncel öncü gösterge olan imalat sanayi PMI verisi Ağustos ayında 54’ten 54.1 seviyesine yükselerek üçüncü çeyrekteki kuvvetli büyüme görünümünü teyit etti. İkinci çeyrekte ihracatın net katkısı kuvvetli seyrederken hanehalkı harcamalarındaki büyüme iç talebin de canlılığını koruduğunu gösteriyor. Hafta içi TCMB’nin gerçekleştirdiği yatırımcı sunumunda, bireysel kredilerdeki artışa vurgu yapılırken bu konuda makro ihtiyati tedbirler için çalışma yapıldığı belirtildi. Yıllık enflasyon Ağustos ayında %19.25 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken gıda fiyatlarının manşet enflasyonu yukarı çektiği görüldü. Gıda grubunun yıllık enflasyonu %29 seviyesinde gerçekleşti. Veri sonrası TCMB’den faiz indirimi beklentileri daralırken son çeyrekteki enflasyon seyrinin piyasa fiyatlamaları açısından önemi arttı.

Global tarafta hafta başında Euro bölgesi enflasyon verileri takip edildi. Temmuz ayında %2.2 seviyesinde olan yıllık TÜFE değişimi Ağustos ayında %3 seviyesine yükseldi. ABD’de Ağustos ayında tarım dışı istihdam değişimi 725 bin seviyesindeki beklentiye karşın 235 bin seviyesinde gerçekleşti. Saatlik ortalama kazançlar ise yıllık bazda %4.3 oranında yükseliş kaydetti. Veri sonrası oynaklık yükselirken kazançların beklentileri aşması manşet verideki olumsuz algıyı sınırladı.
Aktif Bank
Döviz Kurları:

Pozitif risk iştahı gelişen ekonomi para birimlerinin haftayı alıcılı bir seyir ile geçirmesine sebep olurken USD/TRY kuru da 8.30 seviyesinin altını test etti. Enflasyon verisi sonrası volatilite artarken, faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi faiz avantajından dolayı Lira’yı destekliyor. Hafta içinde gelişen ekonomi para birimlerinin hemen hemen hepsi ABD dolarına karşı değer kazancı elde ederken Rand %2’nin üzerinde kazanç ile pozitif ayrıştı.

G10 para birimlerinde de benzer bir seyir görülürken risk iştahının pozitif olması fiyatlamalara da yansıdı. Bu noktada Frank ve Yen dışındaki para birimleri haftayı ABD dolarına karşı kazançla geçirirken Euro/Sterlin paritesinde de yukarı yönlü seyir görüldü. EUR/GBP risk iştahının yüksek seyretmesinden faydalanırken 0,86 bölgesindeki 100 günlük hareketli ortalamasını aşmakta zorlandı. EUR/USD paritesi ise 50 günlük hareketli ortalamasını kırarak 1.18 seviyesinin üzerinde fiyatlandı. Tarım dışı istihdam verisi sonrası 1.19 seviyesini test etti.
Aktif Bank
Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi bu hafta içinde de düşüş kaydederek %18.2 seviyesine geriledi. Benzer seyir 10 yıllık tahvil getirisinde de görüldü. Buna karşın 10 yıllık faizler %17 ile yılbaşındaki seviyesinin 400 baz puan üzerinde fiyatlanıyor. TCMB’nin duruşu ve 10 yıllık faizlerin hala yüksek olması uzun vadelerde DİBS fiyatlamalarını destekliyor. Bu noktada hafta içinde de yabancı ilgisinin pozitif olduğu görüldü.

Küresel tarafta ise ABD 10 yıllık tahvil getirisi hafta içinde karışık bir seyir izlerken ABD istihdam verisi sonrası yükseliş kaydederek %1.3 seviyesinin üzerine yükseldi. Avrupa tarafında da 10 yıllık tahvil getirileri yükseliş kaydederken Almanya 10 yıllık tahvili -%0,45 seviyesine geldi. Küresel likidite fazlalığı risk iştahının yüksek olduğu ortamda portföy riskini dengelemek için ABD tahvil talebini destekliyor.
Aktif Bank
Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi pozitif seyrini korurken 50,100 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlanıyor. 1465 seviyesi Mayıs ve Haziran ayındaki tepe noktalarını oluşturduğu için önemli bir seviye olarak takip edilebilir. BİST100 ETF’i de Ağustos ayını yükseliş seyrinde geçirirken yabancı ilgisinin pozitif olduğu görülüyor. TCMB haftalık verilerine göre 27 Ağustos ile biten haftada yabancıların net hisse senedi hareketi 43 milyon dolar alış yönünde oldu.

Küresel tarafta hisse senetlerinde alıcılı seyir devam ederken Nikkei endeksi %5’in üzerinde kazanç elde ederek pozitif ayrıştı. S&P 500 endeksi kuvvetli performansını sürdürürken Avrupa tarafında da alıcılı seyir devam etti. Risk iştahının yüksek olması hisse senedi endekslerini desteklerken istihdamda beklenen dönüşün gelmemesi kazançları sınırlayabilir.
Aktif Bank
Emtia:

Değerli metaller alıcılı bir seyir izlerken ABD verisi sonrası kuvvetli yükseliş kaydettiler. Altın hareketli ortalamalarının üzerine çıkarken 1830 seviyesi önemle takip edilecektir. Gümüş de altın ile beraber kazançlarını artırırken 50 günlük hareketli ortalaması olan 24.85 USD seviyesi en önemli direnç noktası olarak görülebilir. Bu seviyenin geçilmesi durumunda 100 ve 200 günlük hareketli ortalamaların birleştiği 26 USD seviyesi ön plana çıkacaktır. Petrolde alıcılı bir seyir izlerken 70 dolar seviyesinin üzerinde fiyatlanmaya devam etti.
Aktif Bank
Takip Edilecek Veriler

Bu hafta veri yoğunluğu nispeten zayıf seyrederken Avrupa Merkez Bankası toplantısı ön plana çıkacaktır. Yurt içinde Temmuz ayı istihdam verisi ile Ağustos ayı nakit bütçe dengesi takip edilecek. Küresek tarafta takip edilecek verilerde Almanya’da ZEW beklenti endeksleri ve Çin enflasyon verileri ön plana çıkıyor.
Aktif Bank

Kaynak : Aktif Bank Araştırma Birimi

Okumaya devam et

EKONOMİ

Türkiye’nin yüzde 56’sı hayat pahalılığına çözüm arıyor

BAREM’in global ortağı WIN Grubu, dünya genelinde artan yaşam maliyetleriyle birlikte toplumun finansal anlamda nasıl etkilendiğine dair detaylı bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya göre; İsveç’te nüfusun yüzde 56’sı rahatça yaşadığını söylerken Türkiye’nin yüzde 56’sı ay sonunu getirmekte zorlandığını belirtiyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

BAREM’in global ortağı WIN International, dünya çapında 39 ülkeden 33.866 katılımcının görüş ve düşüncelerine dayanarak yaşam maliyetini merkezine alan kapsamlı bir araştırma yayınladı. Türkiye bacağının BAREM tarafından gerçekleştirildiği araştırmada; Türkiye’de, nüfusun yalnızca %21’i “rahat” bir yaşam sürdüğünü belirtiyor.

Türkiye’nin normali; “yaşam pahalılığı”

Araştırma; yaşam pahalılığının artmasına rağmen, dünya genelinde “rahat yaşadığını” belirten bireylerin oranında geçen yıla kıyasla yüzde 3’lük bir yükseliş yaşandığını gösteriyor. Ankette, %56’sının mali açıdan rahat olduğunu belirtmesiyle ilk sırada yer alan İsveç’i, Hollanda (%54), Paraguay (%53) ve Almanya (%50) takip ediyor. Arjantin (%78), Şili (%64) ve Laos (%64) da geçinmekte zorlananların en yoğunlukta olduğu ülkeler. Türkiye’de ise; katılımcıların %56’sı geçinmekte zorlanıp ay sonunu getirmekte güçlük çektiğini söylerken sadece %21’i konforlu bir hayat sürdüğünü ve %22’si de ne rahat olduğunu ne de zorlandığını belirtiyor.

Daha geniş bir perspektiften bakıp bölgesel olarak incelendiğinde ise; Avrupalılar ve Asya-Pasifik bölgesindeki bireyler, Orta Doğu (%15), Amerika (%23) ve Afrika (%25) kıtalarına kıyasla sırasıyla %32 ve %29 oranında “rahat yaşadıklarını” bildiriyor.

Krizle mücadele için dünya genelinde harcamalar azaltılıyor

Mali koşullarını iyileştirmek amacıyla pek çok kişi yakın zamanda maliyet düşürücü önlemler aldığını belirtiyor; küresel ortalamanın %42’si geçen ay giderlerini kıstığını söylerken %30’u da artan yaşam maliyetine yanıt olarak gelecek aylarda harcamaları aktif olarak azaltma niyeti olduğunu ifade ediyor. Geçmiş aylarda bazı harcamalarını kestiğini belirtenlerin en yoğunlukta olduğu ülkelerin başında Arjantin (%62), Yunanistan (%61) ve İrlanda (%60) gelirken, harcamalarını azaltma planı olmayanların en çok olduğu ülkeler Nijerya (%39), Hong Kong (%36) ve Finlandiya (%35).

Araştırmanın Türkiye ayağına bakıldığında; ülkenin %34’ü geçmiş aylarda harcamalarını kestiğini, bir diğer %34’lük kısmı da gelecek aylarda harcamalarını azaltmayı düşündüğünü söylüyor. Yani %68’lik bir kitle harcama kesintisi içinde. %24’lük bir kesim ise gelecek harcamalarında herhangi bir değişiklik yapmayı planlamadığını bildiriyor.

Araştırma künyesi: Çalışmada 39 ülkede 33,866 kişiyle görüşüldü. Araştırma Türkiye’de 26 – 30 Ocak 2024 tarihleri arasında CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle Türkiye temsili bir örneklemde 523 kişi arasında gerçekleştirildi.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

FATİH TERİM sessizliğini bozdu, DENİZBANK’a dava açtı!

Yayınlanma:

|

Yazan:

Fatih TERİM, mağdurları arasında spor dünyasının ünlü isimlerinin de olduğu ve Seçil ERZAN olarak bilinen DENİZBANK banka müdüresinden kaynaklı  ‘Yüksek karlı gizli fon’ davasına müdahil oldu.

Davada adı geçen Terim, ankaya maddi ve manevi tazminat davası açtı, ayrıca sorumlulardan şikayetçi oldu. İşte Terim’in avukatları Okan Demirkan ve Dr. Nevzat Kaan Karcılıoğlu tarafından konuyla ilgili yapılan açıklama:

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi önünde devam etmekte olan ve kamuoyunca yakından takip edilen davayla ilgili olarak, bu davaya taraf dahi olmamasına rağmen, Müvekkilimiz Fatih Terim hakkında birçok asılsız yorum yapılmıştır. Bir yıldan uzun süredir devam eden bu süreç boyunca müvekkilimiz, adli süreçlere duyduğu saygı ve güven nedeniyle bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştır. Yakın zamanda müvekkilimiz adına açmış olduğumuz tazminat davaları ile devam eden ve müvekkilimizin müşteki sıfatı taşıdığı soruşturmaya ilişkin kamuoyuna açıklamamızdır:

◾️ Müvekkilimiz Fatih Terim adına, Denizbank A.Ş. aleyhine, uğradığı maddi zararın tazmini için, İstanbul Tüketici Mahkemeleri nezdinde, maddi tazminat davası açılmıştır.

◾️ Müvekkilimiz Fatih Terim adına, Denizbank A.Ş. aleyhine, kişilik haklarına yönelik haksız saldırılar nedeniyle uğradığı manevi zararın tazmini için, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemeleri nezdinde manevi tazminat davası açılmıştır.

◾️ Ayrıca, Müvekkilimiz 2 Haziran 2023 tarihinde, bizzat kendi inisiyatifi ve iradesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek müşteki sıfatıyla beyanını vermiş ve kendisini zarara uğratanlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Müvekkilimiz, anılan soruşturmada şikayetçi konumundadır. Denizbank A.Ş.’nin ilgili dönemde şube müdürü olan şahsın ve diğer banka çalışanlarının kendisine verdiği mevduat bilgilerinin gerçekleri yansıtmadığının 2023 yılının Nisan ayında ortaya çıkması üzerine Müvekkilimiz, Denizbank A.Ş. bünyesinde bu olaya ilişkin sorumluluğu bulunanlardan şikayetçi olmuştur.

Son olarak şu hususu da ifade etmek isteriz: Müvekkilimiz Fatih Terim, tüm bu konularla ilgili gerekli açıklamayı zamanı gelince yapacaktır. Müvekkilimiz, bugüne kadar adli süreçlere duyduğu saygı nedeniyle ve bu süreçlerin masuniyetini dikkate alarak, kendisini maksatlı şekilde hedef alan asılsız ve mesnetsiz yorumlar dahil olmak üzere bu konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmamayı özellikle tercih etmiştir. Bu süreçte, hukukun izin verdiği ölçü ve zamanlarda müvekkilimizi ilgilendiren konularda gerekli açıklama ve bilgilendirmeler yine tarafımızdan kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Mahfi Eğilmez’den kur yorumu: Dolar 25 TL’ye gerileyebilir

Yayınlanma:

|

Yazan:

Garanti BBVA, “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmaları kapsamında Adana’da gerçekleştirilen toplantıda ekonomi sunumu yapan eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomiye dair önemli tespitlerde bulundu. İhracatçının kurda artış beklediğini ancak beklenen kur artışının yaşanma ihtimalinin oldukça zayıf olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez, “Enflasyon şuanda yüzde 70 olan seviyelerden yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan yukarı gitmeyecektir.

Eğer Merkez Bankası, faizi biraz daha artırırsa dolar kuru 25’lere kadar gerileyebilir, buna hazır olmamızda fayda var. Kurun yukarı gitmesini hükümette zaten istemez. Kur yukarı gidince GSYH’miz düşüyor. Bu da Türkiye’yi uluslararası sıralamalarda 17.’likten 21.’liğe geriletiyor. Şu anki kur doğru bir kur mu? Olmayabilir. Ama göstergelere baktığımız zaman kur çok artacak gibi görünmüyor. Zaten son aylarda ve haftalarda gerilemeye başladı” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonda baz etkisi ile düşecek”

Enflasyonda baz etkisi ile düşüş olacağına dikkat çeken Eğilmez, şunlarcek söyledi; “Önümüzdeki temmuz, ağustos ve eylül aylarında geçen yıl enflasyonu 22 puan çıkacak, yerine 10 puan gelecek, enflasyonda 12-13 puan ani bir düşüş olacak biz buna baz etkisi diyoruz. Yabancılar da bunu görüyor, bunu gördükleri için CDS düşüyor, rating notu artıyor. Faiz yüksek, getirisi de yüksekse gelir yabancı.

Yeter ki parasını kurtaracağına emin olsun ki şu anda biraz öyleler. Şimşek, ekibinin uygulamaları devam ettiği sürece, bu iş devam eder. Esas olan sıcak paradan ziyade yapısal reformları hayat geçirip, kalıcı yatırımları çekebilmek, kendi yatırımcıların yatırım yapmasını sağlamak gerek. Bu konuda daha çok yolumuz var. Yapısal reformlarda ilk atılması gereken adım hukuk reformları ve eğitimin kalitesinin artırılması olarak görüyorum.”

Neden batmıyoruz?

Bütün bunlara rağmen biz nasıl oluyor da batmıyoruz sorusuna yanıt veren Dr. Mahfi Eğilmez, “Türkiye’de inanılmaz bir yastık altı varlık var. Dünya altın konseyinin tespitine göre Türkiye’de yastık altında 3.800 ton altın var. Anadolu’da kadınların kollarında boyunlarında mobil banka gibi geziyorlar. ‘Verin ekonomiye kazandıralım’ diyoruz vermiyorlar asla vermezler. Buradan ümidi kestik.

Bu bizim batışa girmemizi engelleyen önemli sebeplerden birisi. Ayrıca yastık altında, yurtdışı banka kasalarında 100-150 milyar dolar dövizi var. Mesela iş adamlarının Cayman adalarında yurt dışından gizli parası var. Şirketler yurt dışında dövizini götürüyor parasını götürdüğü bankadan borç almış gibi almış gibi gösteriyor. Niye sermaye olarak getirmiyor, sermaye olarak getirişe geri götüremez. Batmayı önleyen en önemli unsurlardan biri bu yastık altındaki altın ve döviz rezervleri” dedi.

“Türkiye’de orta sınıfı kaybettik”

Türkiye ekonomisinin benzer ülkelerle kıyaslamasını yapan Mahfi Eğilmez, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Arjantin’in ekonomik göstergelerini karşılaştırdı. Bu grubun en orijinal ülkesinin Türkiye, olduğunu söyleyen Eğilmez, “Sadece bu grubun değil dünyanın en orijinal ülkesi Türkiye. Dünyada 3 çeşit ülke var. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve Arjantin ile Türkiye. Ülkede gelir dağılımı ciddi şekilde bozuldu. Bizim sosyal dayanışmamız bozan en önemli sorunlarımızdan biri gelir dağılımımızın bozulmuş olması.

Elimizdeki en son veri 2022 verisi. Buna göre GSYH 906 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Bu rakamın 451 milyar dolarını nüfusunun en yüksek yüzde 20’sini alan 17 milyon kişi paylaşıyor. Yani 17 milyon kişi bir yılda üretilen milli gelirin yarısını alıyor. En düşük yüzde 20 ise sadece 50 milyar dolar alıyor. Dolayısıyla inanılmaz bir gelir dağılımı bozukluğu ortaya çıktı, orta sınıfı kaybettik en ciddi sorunlardan biri maalesef bu” diye konuştu.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.