Connect with us

EKONOMİ

“Elektrik zamlarının nedeni özelleştirme, hükümet zamlarda geri adım atacak”

Yayınlanma:

|

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, “Özelleştireme güzellemeleri üzerinden bir avuç özel şirkete vatandaşın cebinden sermaye aktarımının geldiği nokta bu” dedi.

Elektriğe gelen fahiş zamlar yurttaşın cebini deldi. Isparta’da kar yağışı gerekçesiyle 5 gün il geneline verilemeyen elektrik, enerjide özelleştirmeyi tekrar sorgulattı. Yılın başından itibaren kamuoyunun en çok tartıştığı konuların başında enerji fiyatları gelirken, halkı ‘elektrik çarptı’! Faturalara bedelleri bir anda 2-3 kata çıkan yurttaşlar çeşitli illerde zamları protesto etti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Özdağ ile Isparta’da günlerce devam eden elektrik kesintisi vakasından hareketle üzerinden Türkiye’de enerji politikalarını ve zamları konuştuk. Özdağ, özelleştirmenin neden olduğu enerji krizi nedeniyle yurttaşın ses çıkardığını ve hükümetin bu tepkilerine dayanamayacağını söyledi. Özdağ’a göre yakın zamanda elektrik fiyatlarında düzenlemeye gidilecek.

“ŞİRKET ISPARTA’DA KÂRA ÖNEM VERDİ”

Isparta’da günlerce süren elektrik kesintileri ile ilgili TEDAŞ’ın 2020 raporunu incelediğini belirten Özdağ, ilginç bir verinin gözüne çarptığı söyledi. Özdağ, “Isparta’nın dağıtım sistemi kayıp kaçak oranı yüzde 5.3. Aynı dönemde Türkiye’nin ortalaması ise yüzde 12 civarında. Şirket Isparta’daki tüm çabasını, zorlu iklim koşullarına, zorluk mevsim koşularına dönük yürütmek yerine kendi kâr maksimizasyonu için kayıp kaçağı önlemeye harcamış” dedi.

Bu göstergenin Isparta’nın diğer yerlere oranla coğrafi açıdan zor bir yer olmadığını da gösterdiğini de ifade eden Özdağ, “Bu oranların düşük olması aslında Isparta halkının vatandaş olarak üstüne düşeni fazlasıyla yaptığı gösteriyor” dedi.

“ISPARTA’NIN KOMŞULARI KOLİN, CENGİZ, ALARKO OLDU”

“Isparta’nın komşusu Konya, Afyon, Antalya, Burdur, uzaktan komşusu da Denizli idi. Aynı hinterland içerisinde. Bakıyorsun şimdi haritaya Isparta’nın komşu Alarko, Zorlu, Kolin, Cengiz… Hep şirketler” diyen Özdağ, özelleştirmelerle birlikte şirketler arasında rekabetin arttığını ve yaşananlarının özünün bu olduğunu kaydetti.

“Özelleştirmeden önce elektrik dağıtımında görevli olan üst düzey kamu görevlileri performans primi derdinde olmazlardı” diyen Özdağ, “Olağanüstü giderlerini kısma derdinde olmazlardı, dayanışma olurdu. Isparta’da doğal olaylardan kaynaklanan kötü bir durum varsa inisiyatif kullanabilir, ekip çıkarabilir, teçhizat çıkarabilirdi. Türkiye’ye 20 yıldır dayatılan şey toplumsal anlamda dayanışmanın unutulup acımasız bir rekabetin getirilmesi. Bütün süreç burada yatıyor. Rekabet her şey değildir, bizim özümüz dayanışmadır” diye konuştu.

“GÜNLER SONRA YAN ŞİRKETTEN YARDIM GİTTİ, O DA EMİRLE”

Isparta’ya 5-6 şubatta gibi komşu illerde faaliyet gösteren bir şirketten 10 ekibin gittiği duyumunu aldığını aktaran Özdağ, “Cengiz, Kolin istedi diye değil, bakanın bile sözü geçmedi. Çok daha yukarıdan talimat gelmesi lazım” dedi.

“MESELE DENETİMSİZLİK VE DENETİMİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ”

Denetimsizliğe vurgu yapan Özdağ, “Şimdi, 25 Kasım 2020’de Meclis’te kabul edilen ve 2 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 7257 sayılı EPDK’deki kanunun 36. maddesi, yeniden özel dağıtım şirketlerinin denetlenmesinin yetkili kurumlara devriyle ilgili. Yani biz elektrik dağıtım şebekesinin işletme hakkını devretmekle yetinmiyoruz ısrarla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görev yapmamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Denetlemenin özelleştirilmesi nedir?” diye sordu. Elektrik dağıtım şebekelerinin bakım onarım giderlerinin şirketlerin işletme bütçesine yazıldığını aktaran Özdağ, bu giderleri kısmak için ekip sayısının ve diğer kalemlerin azaltıldığını aktardı.

“YAPILAN ZAMLAR GERİ ALINACAK, BAŞKA YOLU YOK”

Elektrik tüketim fiyatlarına yapılan zamların geri alınacağını ileri süren Özdağ, “EMO’nun dava açma hazırlıkları var. Sokaktaki insanları kimse örgütlemiyor. Bu içgüdüsel bir tepki. Bunun önünde kimse duramaz. 20 yıllık özelleştirme güzellemeleri üzerinden bir avuç özel şirkete vatandaşın cebinden sermaye aktarımının geldiği nokta bu” dedi.

“ŞİRKETLERİN TÜM GİDERLERİNİ BİZ ÖDÜYORUZ”

‘Yurt dışında doğal gaz, petrol, kömür pahalı’ sözlerinin de bir anlam ifade etmediğini belirten Özdağ, “Biz sadece ithal, doğal gazın kömürün parasını ödemiyoruz ki. Bu şirketlerin bütün giderlerini ödüyoruz. ‘Yönetim ve destek hizmet alım gideri’ bu torbanın içine ne koyarsak koy, hepsini biz ödüyoruz. 21 dağıtım bölgesinde, genel müdürün, başkanın CEO’nun tüm giderlerini… Üst düzey çalışanlarla alttakiler arasında artık Hindistan’daki gibi kast sistemi var” diye konuştu.

Evrensel

Okumaya devam et

EKONOMİ

İnşaat ve tekstilde konkordato furyası

Yayınlanma:

|

Yazan:

YÜKSEK faizler, kredi musluklarının kısılması şirketlerin finansmana erişimini önemli ölçüde sınırlandırınca ‘zombi şirketler’in sayısı artmaya başladı. Kemer sıkma politikaları, döviz ve faize hassas sektörlerde kan kaybının daha büyük olmasına neden oldu. Yılın ilk üç ayında 389 inşaat firması konkordato talep ederken, döviz hassasiyeti yüksek 201 tekstil firması da havlu atmak durumunda kaldı.

Son dönemlerde küçülen kâr marjları dolayısıyla ciddi bir sorun yaşayan akaryakıt istasyonları ise konkordato sıralamasında 72 firma ile üçüncü oldu.  SÖZCÜ yazarı, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, nakit akışında yaşanan bozulmanın firmaları önemli ölçüde zorladığına işaret etti. Konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 5.8’e kadar çıktığını hatırlatan Türkmen, “Bu faizlerle krediyle konut almak imkansız hali gelince elinde konut stoku olan şirketler bile havlu atıyor” dedi.

YÜZDE 85’i BATIYOR

Türkmen, TL kredilerde faizlerin yüzde 67’ye ulaştığına dikkat çekerek döviz geliri olan kuruluşların döviz cinsi ticari kredilere yöneldiğini de vurguladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre döviz cinsi ticari kredilerin büyüklüğü 141.6 milyar dolara ulaştı.

Konkordato talep eden şirketin mahkeme kararı ile 29 aylık bir süre kazandığı belirten Türkmen, “Ancak benim tecrübelerime göre maalesef konkordato isteyen şirketlerin sadece yüzde 15’i ticari hayata dönebiliyor. Yüzde 85’i iflas ediyor” ifadelerini kullandı.

319 firma korunma istedi

2020 yılında 419 kuruluş konkordato talebinde bulundu. Nedim Türkmen’in verdiği bilgiye göre 2021’de 451, 2022’de 404, geçen yıl ise 519 firma iflastan korunmak için konkordato talep etti. Krizin firmalar üzerindeki etkilerinin derinden hissedildiği bu yıl ise sadece 4 ayda 319 kuruluş konkordato istedi. Türkmen, yüksek faizler ve kredilerdeki daralma dolayısıyla özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için yaz aylarının zorlu geçeceğine işaret etti. Karşılıksız çek sorununun da giderek önemli bir problem haline geldiğine işaret eden Dr. Nedim Türkmen, “İlk 4 aylık veriler dramatik bir sonun başlangıcını gösteriyor. Karşılıksız çek tutarı mart ayında 5.13 milyar TL iken, bu tutar nisan ayında 11.26 milyar TL’ye çıktı. Karşılıksız çıkan çek adedi bir önceki aya göre 8 bin 270’ten 20 bin 98’e yükseldi yani yüzde 143 arttı” değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan uyarı: Kredi ve kart ödemelerinde sorunlar başladı

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi büyümesinde düşük seviyelerin beklendiğini ve bireysel kredi ile kart geri ödemelerinde sorunların başladığını açıkladı. Enflasyon hedeflerinin tutturulabileceğini belirten Aran, ekonomide denge için kritik açıklamalar yaptı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı bir etkinlikte ekonomi ve bankacılıkla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bankacılık sektöründe kâr anlamında tarihsel olarak en sıkıntılı dönemin yaşandığını vurgulayan Aran, kredi büyümesinin bu yıl düşük seviyede gerçekleşeceğini belirtti. Aynı zamanda bireysel kredi ve kart geri ödemelerinde sorunların başladığını da ifade etti.

Ekonominin ekstrem bir dönemden geçtiğini söyleyen Aran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) adımlarının döviz kurunda istikrar sağlayacağını belirtti. TCMB’nin net rezervlerini sıfıra çekme ve brüt rezervlerini 200 milyar dolara çıkarma planına dikkat çekerek, bu adımların kurda dengeyi getireceğine olan inancını vurguladı.

“YABANCI PARA KREDİ İLE TL SIKIŞIKLIĞI AŞILABİLİR”

Aran, TL’deki sıkışıklığın yabancı para kredisi ile aşılabileceğini ve kur riskinin görmediklerini belirterek, yabancı para kredilerinde artış olabileceğini söyledi. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından sonra kredi ve enflasyonun daha makul seviyelere geleceğini öngördü.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

İş Bankası Genel Müdürü Aran: En zor dönemi geride bıraktık

İş Bankası Genel Müdürü Aran, “Bankacılık tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemi yaşıyor” şeklinde belirtirken; yıl sonunda yüzde 42 enflasyon hedefinin tutturulabilir olduğunu söyledi ve “Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 100. yılı dolayısı ile finans dergisi Euromoney’e bir röportaj verdi. Aran, “Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz.” dedi.

Türk bankalarının son derece yenilikçi olduğunu söyleyen Aran, “En zor zamanları ve en zorlayıcı regülasyonları geride bıraktık. O dönemleri yaşadık ve yönetmesini bildik. Şimdi daha iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Aran, enflasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonla mücadelede başarılı olmak önemli, yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir” dedi ve kredi büyümesinin bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabileceğini söyledi.

Hakan Aran konuşmasının devamında, “TL’deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Bankacılıkta tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemin yaşandığına dikkat çeken Aran, “Bankalar sermaye yönetiminde zorluk çekmeyecektir” şeklinde kaydetti.

Aran, turizm ve ihracat ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Turizm ve ihracatta daha az kârlı bir dönemi yaşayacağız, rahat değil ama yönetilebilir bir dönem olacak” dedi.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.