Connect with us

GÜNCEL

GÜNDEM – ABD bankacılık krizinde yeni kurban: First Republic

Yayınlanma:

|

  • Sağlık sorunları nedeniyle kısa bir süre kıymetli okurlarımızdan ayrı kaldık. Beraber olamadığımız günlerde pek çok gelişme cereyan etse de, gündemin en sıcak başlığı ile başlamak istiyoruz. FED’in enflasyonla savaşında (faiz artırımları) çok ileri gitmesi ve çok hızlı hareket etmesinin yarattığı yan etkilere dün bir yenisi daha eklendi: Mart ayında ABD bankacılık sisteminin 16. büyüğü konumunda SVB ve 29. sırada yer alan Signature Bank’ın başarısızlığına bir süredir gündemi meşgul eden ve 2022 sonuna finansal verilere göre sistemin 14.’sü konumunda olan First Republic Bank (FRB) da eklendi. Dün sabah itibariyle banka fona devir edilip akabinde ABD’nin en büyük bankası konumunda JP Morgan devredileceği açıklandı.
  • JP Morgan hisseleri, First Republic Bank (FRB)’nin hafta sonu müzayedesini kazanmasının ardından %2,5 yükseldi. JPMorgan, bölgesel bankanın varlıklarının çoğunun kontrolünü ele geçirmek için ABD TMSF’sine (FDIC) 10,6 milyar dolar ödeyecek. S&P500 banka endeksi küçük de olsa tepki yükselişi ile geceyi artıda tamamlarken, bölgesel bankacılık endeksi %2,2 düştü. Genel hatları ile bakılırsa, FRB haberinin piyasaları pek de etkilemediğini söyleyebiliriz.
  • Sırası gelmişken, JP Morgan Bank’ın her geçen gün biraz daha büyüdüğünü de not etmek gerekiyor. 2008 mali krizinde kilit oyunculardan biri konumunda olan JP Morgan Başkanı ve CEO’su Jamie Dimon, “Hükümetimiz bizi ve diğerlerini adım atmaya davet etti ve biz de yaptık,” dedi. ABD bankacılık sisteminin girmiş olduğu korku tüneli burada bitmediğini düşünüyoruz. 2008 küresel krizi ile gündeme gelen “too big to fail” yani batamayacak kadar büyük ya da batarsa tüm sistemi batıracak banka korkusunu bir gün tekrar hatırlamak zorunda kalmamamızı temenni ederim.
  • Tüm bu gelişmelere rağmen, tahminciler, FED’in Çarşamba günkü iki günlük politika toplantısından sonra 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapma olasılığını %95 olarak görmeye devam ediyorlar. Havanın bir nebze de olsun bozmasına paralel doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY bir kez daha 101 seviyesinin hemen altında yönün yukarıya çevirdiğini görüyoruz. DXY cephesinde 100,8 seviyesinin ‘dişli’ bir teknik seviye olduğunu not edelim.
  • Doların güçlenmesine paralel haftanın ve ayın ilk iş gününe kıymetli madenlerin pek de iyimser bir tablo izleyerek başlayamadıklarını görüyoruz. Gümüş dün 26 dolar denemesinde bir kez daha başarısız olurken neredeyse 1 dolardan fazla düşüşle 25 dolar seviyesinin altına çekilirken, altının ons fiyatı ise  2bin dolar seviyesinin üzerine bir kez daha yükselmesi ardından 1,980 dolar seviyesine geri çekildi. Bitcoin 28bin dolar seviyesindeki prangalarından kurtulması ardından soluğu 31 bin dolar seviyesinde alsa da, yakaladığı itici gücü kaybederek yeniden 28bin dolar seviyesine geri çekildi. Kıymetli madenler ve kripto paralar için rüzgârın çok hızlı yön değiştirmesi nedeniyle bir miktar bekle ve gör stratejisi izlemek istiyoruz.
  • Nisan ayını bitirirken, Türk mali piyasalarında son haftalarda yaşanan ‘ilginç’ ve olumsuz gelişmelerin artış kaydettiğinin altın çizmek gerekiyor. TCMB’nin rezerv pozisyonunda âdeta alarm zilleri çalarken, Kapalıçarşı’da kurun bir nebze de olsun sakinlediğini görüyoruz. Borsa İstanbul seçimlere sayılı günle kala yaşanan belirsizlik ile haftanın son iş gününü banka hisselerinde daha da baskın olan satışların gölgesinde %3,6 düşüşle tamamlarken, 2 yıl vadeli gösterge bileşik faiz yeniden %17 seviyesine yükselerek Ağustos 2022 seviyesini test etti.
  • Döviz ve faiz cephesinde oluşan ‘ikili’ yapı sonrasında artık gözler Kapalı Çarşı kurunu takip ederken, geride bıraktığımız hafta açıklanan TCMB haftalık verilerine göre, TCMB’nin altın rezervlerinde sert bir geri çekilme yaşanıyor. Mart başında zirve yapan altın rezervleri, 28 Nisan ile biten haftada yaklaşık 75,7 ton gerileme kaydetti. Bu tutarın dolar karşılığı 4,8 milyara denk geliyor. Edindiğimiz izlenim öyle ki, TCMB’nin ‘kuvvetli’ altın talebini karşılamak için Çarşı’da sattığı altınlar karşısında ABD Doları talep etmesi ile piyasanın efektif talebinin de arttığını not edelim. Belki de TCMB’nin Çarşı’da döviz alıyor yönünde dayanağı belli olmayan sosyal medya haberlerinin de gerekçesi budur.
  • Lâkin, Ukrayna savaşı ve turizm gelirleri ile ciddi mânâda artış gösteren ve sene başında 10 milyar dolara dayanan TCMB’nin yabancı para banknot stoku, aşağıdaki grafiklerden de görebileceğiniz üzere son 5 haftada 3,6 milyar dolar azalarak 5,8 milyar dolar seviyesine geriledi. Demek ki, Çarşı’dan altın alımı ile efektif çıkarken, TCMB yabancı para stokunun artmaması başka kanaldan çıkışa maruz kaldığını gösteriyor. Dahası, TCMB’nin bilanço içi döviz pozisyonu (dış varlıklar – döviz yükümlülüğü) eksi 8,8 milyar dolar ile rekor kırarken, emanet dövizler de düşünülürse (swap) bilanço dışı da dâhil olmak üzere genel döviz pozisyonu eksi 67 milyar dolar ile başka bir rekor kırdı!
  • Daha basit bir yaklaşımla, TCMB’nin döviz yükümlülükleri döviz varlıklarından daha fazla! Hangi açıdan bakılırsa bakılsın rekor düzeyde bir rezerv erimesi ve beraberinde ivme kazanan efektif erozyonu mevcut tablonun sürdürülemez olduğunu gösteriyor. Çarşı’dan efektif çıkışının kur üzerinde baskı yaraması ile geçen hafta USDTRY kuru (Çarşı’da) 20,50 seviyesine kadar yükselirken, TCMB’nin bu durum karşısında altın satışını TL karşısında yapmaya başladığı yönünde piyasa kulislerinden elde edindiğim izlenime paralel son günlerde Çarşı’da döviz kurunun biraz da olsa gevşediğini not edelim.
  • ABD’de bankacılık krizi bir kurban daha verirken, ABD borsaları geceyi neredeyse yatay tamamladı. Gözler bir diğer yandan ABD’de borçlanma tavanı problemini takip ediyor. Hazine Bakanı Yellen, hükümetin yükümlülüklerini yerine getiremeyeceğini ifade ederken, yaşanan siyasi kilitlenme ile ABD Hazinesinin olası iflasına karşı sigorta primi (CDS) rekor kırdı. ABD Başkanı Biden, Hazinenin hükümetin faturalarını Haziran ayına kadar ödemek için nakit sıkıntısı çekebileceği konusunda uyarmasının ardından Pazartesi günü dört üst düzey kongre liderini önümüzdeki hafta Beyaz Saray’a çağırdı.
  • Yeni ayın ilk iş gününde Asya’da hava ılımlı görünüyor. IMF, Çin’deki toparlanmanın büyümeyi desteklemesi nedeniyle Asya’nın ekonomik tahminini yükseltmesi ile Şangay borsası %1 primli işlem görüyor. Yeni haftanın gündemi oldukça yoğun: FED’in Çarşamba günü sonuçlanacak olağan faiz kararı ardından ECB’nin de Perşembe günü 25 baz puan faiz artırması bekleniyor. Her ayın ilk Cuması olduğu üzere ABD’de bu hafta istihdam raporu da önemle takip edilecektir. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verisine göre Nisan ayında perakende fiyatlar %4,57 artış kaydederek yıllık enflasyonu %62,5 seviyesine taşıdı. TÜİK resmî enflasyon verilerini yarın açıklayacak.

>TCMB döviz pozisyonu

TCMB’nin bilanço için net döviz pozisyonu (dış varlıklardan döviz yükümlülüklerini çıkarınca) eksi 8 milyar USD; bilanço dışı da dâhil olmak üzere (swapları çıkarınca) genel döviz pozisyonu eksi 67 milyar dolar ile rekor kırdı.

1683000872cdfb30b6d614dcd7446fe826a00fa868_1_1200.jpg

>TCMB Banknot Hacmi

Ukrayna savaşı ve turizm gelirleri ile ciddi mânâda artış gösteren ve sene başında 10 milyar dolara dayanan TCMB’nin yabancı para banknot stoku, son 5 haftada 3,6 milyar dolar azalarak 5,8 milyar dolar seviyesine geriledi.

1683000873565a95bfaca1fbc5013ac696962d48fe_2_1200.jpg

>TCMB altın rezervleri

Mart başında zirve yapan altın rezervleri, 28 Nisan ile biten haftada yaklaşık 75,7 ton gerileme kaydetti. Bu tutarın dolar karşılığı 4,8 milyara denk geliyor. Edindiğimiz izlenim öyle ki, TCMB’nin ‘kuvvetli’ altın talebini karşılamak için Çarşı’da altın satıyor.

16830008734c17bf279dd531e3f002b2f708153db0_3_1200.jpg

iktisatbank

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

İş Bankası Genel Müdürü Aran: En zor dönemi geride bıraktık

İş Bankası Genel Müdürü Aran, “Bankacılık tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemi yaşıyor” şeklinde belirtirken; yıl sonunda yüzde 42 enflasyon hedefinin tutturulabilir olduğunu söyledi ve “Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 100. yılı dolayısı ile finans dergisi Euromoney’e bir röportaj verdi. Aran, “Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz.” dedi.

Türk bankalarının son derece yenilikçi olduğunu söyleyen Aran, “En zor zamanları ve en zorlayıcı regülasyonları geride bıraktık. O dönemleri yaşadık ve yönetmesini bildik. Şimdi daha iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Aran, enflasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonla mücadelede başarılı olmak önemli, yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir” dedi ve kredi büyümesinin bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabileceğini söyledi.

Hakan Aran konuşmasının devamında, “TL’deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Bankacılıkta tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemin yaşandığına dikkat çeken Aran, “Bankalar sermaye yönetiminde zorluk çekmeyecektir” şeklinde kaydetti.

Aran, turizm ve ihracat ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Turizm ve ihracatta daha az kârlı bir dönemi yaşayacağız, rahat değil ama yönetilebilir bir dönem olacak” dedi.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

TCMB son sürat rezerv biriktiriyor; iyimser haberlerle hava TL pozitif!

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Küresel mali piyasalar dün günün her iki yarısıda farklı bir eğilim kaydetti. ABD’de açıklanan zayıf istihdam raporu ardından yeşeren faiz indirim beklentilerine paralel haftaya moralli başlayan piyasalar, İsrail’in Refah’a kara harekâtı başlatması ile kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Saldırıda Refah Sınır Kapısı’nı ele geçiren İsrail ordusu insani yardımların geçişi ve giriş çıkışları durdurması, jeopolitik risklerin kısmen de olsa hatırlanmasına neden oldu.
  • Dışarıda Ortadoğu riski ile tetiklenen satıcı hava, günün ilk yarısında Türk mali piyasalarında da sirayet etti. TCMB’nin kararlı duruşu ile döviz piyasasında dinamikler tamamen lehe dönerken, USDTRY kuru dünkü günü de 32,25 seviyesinde tamamladı. Borsa İstanbul ise jeopolitik risklerin gölgesinde beliren kâr alma ihtiyacının da yardımı ile günün ilk yarısını satıcılı tamamlarken, günün sonlarına doğru rüzgârın yeniden yön değiştirdiğini gördük.
  • Özellikle, haftabaşı Türk Lirasına yönelik olumlu bir ton ile kaleme aldığımız “Türk Lirası ‘sahalara’ geri dönüyor” başlıklı yazımızda da belirttiğim üzere, yabancı yatırımcıların Türkiye gelmesinin önünde son sorun olarak görülen Türkiye’nin gri listede olmasına yönelik dün bazı gelişmeler yaşandı. Şöyle ki, Reuters, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Türk yetkililerle Türkiye’nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı görüşmelerin önümüzdeki ay yayımlanacak rapor öncesinden geçen hafta yapıldığını yazdı. Hatırlanacağı üzere, Uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen listeye almıştı. Reuters, görüşmeyi, FATF’nin 28 Haziran’daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağını da yazdı.
  • FATF haberinin oldukça önemserken ve Türkiye’nin Haziran sonu gri listeden çıkmasını beklerken, dün ayrıca, TCMB’nin swap sınırlamalarını gevşeteceğinin de konuşulması iyimser havayı daha da artırdı. Nedir bu swap kısıtlaması? Özelinde yabanıcını Türk Lirasına erişiminin kısıtlaması anlamına geliyor. Yani, yabancının TL satıp döviz almasının önüne geçilmek isteniyor. Yabancı hâliyle TL bulamayınca, kur üzerinden spekülasyon yapamıyor. BDDK, bu bağlamda, çok seneler önce, Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların yurt dışı yerleşikler ile yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının çok küçük bir yüzdesi ile sınırlamış, hatta, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dâhil edildiğini belirmişti. Bu kısıtlamaların da gevşetilmesi, ‘normalleşme’ anlamında ele alınarak Türk mali piyasalarında var olan iyimser havayı daha da destekledi.
  • Hulâsa, jeopolitik riskler nedeniyle tatsız başlaya dünkü gün, swap ve FATF haberleri ile yerine iyimserliğe terk etti. Sabah saatlerinde kırmızılara bürünen Borsa İstanbul günü %0,7 oranında artışa tamamlayarak kapanış rekoru kırdı. TCMB, ılımı havadan nemalanmaya devam ederken, USDTRY  kurunda 32,25 seviyesine ‘baraj’ kurmak suretiyle son sürat rezerv biriktirmeye devam ediyor. Sayıların dili ile konuşursak,analitik bilançoda yayımlanan 6 Mayıs verisine göre, net döviz pozisyonu 3 milyar dolar daha iyileşerek swap ve kamu dövizleri hariç net rezervleri (eksi) 44,8 milyar dolar seviyesine taşıdı. Yerel seçimler öncesi -74,6 milyar dolar olan net rezervlerin son veriye göre -44,8 milyar dolar seviyesine iyileşmesi, TCMB’nin yaklaşık 30 milyar dolar biriktirdiğini bizlere anlatıyor! Bu seviyenin 2024 yılının en olumlu seviyesi olduğunu peşinen not düşelim. TCMB’nin her gün 2-3 milyar dolar daha rezerv biriktirme trendi şayet devam ederse, önümüzdeki ay net rezervlerin artıya döndüğüne şahit olacağız! Burası önemli ve oldukça da iyi! Öte yandan, Hazine’nin dün düzenlediği tahvil ihraçları sorunsuz geçerken, ikincil piyasada tahvil faizleri bir nebze de olsun gevşedi. Yabancı nezdinde Türkiye’nin 5 yıl vadeli risklerin yansıtan CDS risk priminin de 280 baz puan seviyesinin altına gerileyerek son dönemlerin en düşük seviyesinde işlem gördüğünü yeri gelmişken not edelim.
  • Dönelim biraz da yurtdışı piyasalara. Hamas’ın ateşkes teklifini onaylamasına karşın İsrail’in bunu kabul etmeyerek Refah’a kara harekâtı başlatması ile artan jeopolitik risklere rağmen altının ons fiyatının 2,320 dolar seviyesinde yatay bir görünüm sergilerken, Brent cinsi petrolün varil fiyatının da 82,80 dolar seviyelerinde ve neredeyse son 2 ayın en düşüğünde olduğunu not edelim. Altında kâr alma isteğinin belirmesi durumunda aşağıda 2,260 dolar seviyesine doğru geri çekilme bizleri pek de şaşırtmayacakır. Gümüşün ise daha diri bir görünüm çizdiğini görüyoruz.
  • ABD borsaları dün geceyi yatay tamamlarken, yeni gün başlangıcında pasifiğin diğer ucunda satıcılı bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Asya piyasalarının gösterge endeksi Tokyo borsası %1,4 aşağıda işlem görürken, dünyanın en çok işlem gören üçüncü para birimi olan Japon Yen’i bu sabah biraz daha değer kaybederek dolar karşısında 155 seviyesine geldi. ABD istihdam raporu ardından iyimser bir görünüme geçen, artan jeopolitik riskler ile durulan piyasaların yeniden canlaması için, özellikle ABD’nin faiz oranı rotasını belirleme yönünde yeni bir katalizör bekleyeceklerini düşünüyoruz. Bu sabah da küresel hava bu beklentiyi iyice yansıtıyor.

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank LAB’den ReFi Türkiye Platformuna özel “Blokzincir Karbon Ayak İzi Hesaplayıcı”

Akbank’ın inovasyon odaklı çalışmalarına liderlik eden merkezi Akbank LAB, onarıcı finans alanında öncü adımlar atmaya devam ediyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank LAB’ın ReFi Türkiye platformu, ‘Blokzincir Karbon Ayak İzi Hesaplayıcı‘ ile kullanıcılarının çevresel etkilerini görmelerine imkan sağlıyor.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Akbank’ın inovasyon odaklı çalışmalarına liderlik eden merkezi Akbank LAB, onarıcı finans alanında öncü adımlar atmaya devam ediyor.

Bu hedefle geçen yıllarda başlatılan ReFi Türkiye programı, blokzincir başta olmak üzere yenilikçi teknolojiler kullanılarak onarıcı finans alanında sosyal ve çevresel etki yaratan projeleri teşvik ediyor.

ReFi Türkiye platformunda etki, finans ve teknolojiyi bir araya getiren projelerden ‘Blokzincir Karbon Ayak İzi Hesaplayıcı’, kullanıcıların blokzincir tabanlı dijital cüzdan veya akıllı kontrat adresleri üzerinden karbon salınımlarını ölçerek çevresel etkilerini görmelerini sağlıyor.

– Karbon salımlarını hesaplamak mümkün

Karbon.refiturkiye.com adresinden sosyal farkındalık yaratmak üzere herkesin kullanımına açık olarak sunulan hesaplayıcı sayesinde, cüzdan veya akıllı kontrat adreslerinin zincir üzerindeki karbon salımlarını hesaplamak mümkün.

Buna göre kullanıcılar, cüzdan veya akıllı kontrat adresinin oluşturulmasıyla birlikte gerçekleştirdikleri işlemlerle ne kadar CO₂ emisyonu yarattıklarını öğrenebiliyor.

Hesaplayıcı ayrıca bu verileri araç kullanımı, enerji tüketimi gibi günlük hayata dair daha anlaşılır bilgiler haline getirerek çevresel etkinin somut karşılıklarını da gösteriyor.

İsteyen kullanıcılar aynı zamanda Blokzincir Karbon Ayak İzi sonuçlarını sosyal medya hesaplarından kolaylıkla paylaşarak, bu alandaki farkındalığın artırılmasında destek olabiliyor.

– Geleneksel finans dünyasında dengelemenin yolları aranacak

Web2 ve Web3 dünyaları arasında bir köprü görevi görecek şekilde platformda konumlandırılan Ak Portföy’ün alternatif enerji, sağlık sektörü, elektrikli ve otonom araç ile tarım ve gıda teknolojileri temalarındaki sürdürülebilir fonları sayesinde Blokzincir Karbon Ayak İzi geleneksel finans dünyasında dengelemenin yolları aranacak.

Dileyen kullanıcılar için popüler projelerin karbon ayak izi hesaplamalarına da yine platform üzerinden erişmek mümkün olacak.

Geleceği onaracak projeler üretmek vizyonuyla yola çıkan Akbank LAB, ReFi Türkiye programı kapsamında finans, teknoloji ve etki üçgeninde ekosistem haritaları, VikiMaraton’lar, hackathonlar, komünite buluşmaları, eğitimler, raporlar, bültenler, podcast serileri ve yeni girişimleriyle etki yaratacak çalışmaları desteklemeye devam edecek.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.