Connect with us

EKONOMİ

Hisse senedi ve kripto paralardan sonra sahne sırası emlak piyasasında mı?

Yayınlanma:

|

  • Küresel mali piyasaların keyfi oldukça bozuk. Geride bıraktığımız hafta önde gelen merkez bankalarının seri faiz artışları, küresel risk iştahı üzerinde ciddi mânâda baskı kurdu. Bu bağlamda, Cuma günü konuşan FED Başkanı Powell, FED’in ciddi şekilde enflasyonu %2’ye düşürmeye odaklı olduğunu  yineledi (hafta sonu oy hakkına sahip üylerden Mester, resesyon riskinin arttığına işaret etti). Elbette bilmediğimiz yeni bir şey söylemese de, FED’in bu kadar agresif bir patikaya geçmesi, tıpkı 2021 yılında enflasyonu görmezden gelmesi gibi politika hatalarından biri olarak tarihe geçeceğini düşünüyoruz.  Maliyetten kaynaklı enflasyonu bu kadar yüksek bir faiz artışı ile soğutmak, ister istemez ekonomiyi stagflasyona sürekleyecektir.  
  • FED kaygısı ve hız kesmeden devam eden Ukrayna savaşının getirdiği moral bozukluğu ile ABD borsalarının piyasa değeri (market cap) yılbaşına göre 11,9 trilyon dolar eridi. Hisse senedi cephesinde görülen sert erimeye, hafta sonu kripto para piyasasının da eklendiğini görüyoruz. Kasım 2021’de neredeyse 2,9 trilyon dolar piyasa büyüklüğüne ulaşan kripto paraların toplam piyasa değeri, hafta sonu yaşanan sert satışlarla 800 milyar dolar seviyesine yaklaştı. Acaba sahne sırası emlak piyasasına mı geliyor, insan sormadan da edemiyor! 
  • Kripto cephesinde, sert fiyat düşüşlerinin arkasında yatan itici güç teminat ilişkisi (kripto yatırımcıları marj çağrılarını (margin call) karşılamak ve zararları karşılamak için varlıklarını satmak zorunda kaldı). Terra Luna olayının tüm sıcaklığının korunduğu bir ortamda, hafta sonu, kripto paraların amiral gemisi olan Bitcoin, 18bin dolar seviyesinin altına gerileyerek 2020 yılı Aralık ayından bu yana en düşük seviyesini görerek tüm zamanların zirvesinden de %74 geriledi. Biraz daha detaylandırmak gerekirse, bu yıl şimdiye kadar %57 ve bu ay %37 değer kaybeden Bitcoin’in psikolojik veya sembolik olarak görülen 20bin dolar seviyesinin altına düşüşü (söz konusu seviye 2017 döngüsünün zirvesi) yatırımcılar arasında panik satışlarına neden oldu. Dünyanın en büyük stablecoin olan Tether USDT, Mayıs başındaki 83 milyar dolardan piyasa değerinin 68 milyar dolara düştü!  
  • Lâkin, bu Bitcoin’in bu ilk çöküşü değil! 2018 ve 2019 yıllarında daha kötüsünü yaşadık. Arzı sınırı olan Bitcoin’in uzun vadede mutlaka hayatımızda olmaya devam edeceğini, kısa vadede sertleşen piyasa koşullarına ve FED’in daha da sıkılaşacak para politikasına paralel büyük bir servet erimesinin yaşanacacağına, bol para döneminde filizlenen pek çok alt coinin hayatımızdan çıkacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Fiyatından ziyade, arkasında yatan devrimi anlayan ve yatırım sorumluluğu olan kişilerin uzan vadede yüzlerinin güleceğini düşünüyoruz. Kafası halen daha karışık olanların, neden Blockbuster’s tahtını Netflix’e, Kodak’ın dijital kameralara; hatta Nokia’nın Apple’a kaptırdığını iyi düşünsünler.  
  • Brent cinsi ham petrol, geride bıraktığımız haftayı neredeyse %10 düşüşle 113 dolar seviyesinden tamamladı. Söz konusu düşüş, Nisan ayından beri ilk haftalık düşüşe işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere, petrolde uzun bir süredir 123 dolar direncinin teknik mânâda önemine işaret ederek, aşağı yönlü ihtimalin altını çiziyorduk. Her ne kadar petrole vurgu yapsak da, doğalgaz fiyatları son 8 iş gününde neredeyse değerinin 1/3 kaybederek 6,7 usd/mmbtu seviyesine geriledi. Arka planda, küresel enflasyonu daha da azdıran petrole yönelik arzın artırılacağına yönelik açıklamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. Ya da acaba, Rusya-Ukrayna savaşına yönelik yakın zamanda bir beklenti mi oluşuyor? Bekleyip göreceğiz.  
  • Havanın ağır ve yorucu olmasına paralel doların krallığı şimdilik parlamaya devam ediyor. Doların piyasa kuru olan DXY 105 seviyesinin kıyısında işlem görürken, peş peşe 5 kez faiz artırımına giden lâkin ekonomisi durgunluk emareleri gösteren İngiltere’nin para birimi Sterlin, 1,22’li seviyelerde haftayı tamamladı. Kısa vadede görünüm pek de net olmadığından pusuda sessiz bir şekilde bir müddet daha beklemeyi tercih ediyoruz. 
  • Altın ve gümüş cephesinde yatay seyir korunmaya devam ediyor. Altının ons fiyatı 1,840 dolar seviyelerinde, gümüşün ise yatay direnç 22 doların altında 21,60’lı seviyelerde salınmaya devam ediyor. Her iki emtiada da pozisyonlanmamız çok cılız. İçimiz, teknik mânâda sırası ile 1,870 ve 22 doların üzerinde haftalık bir kapanış ile kıpırdanacaktır.  
  • Türkiye cephesinde ise, USDTRY kurun yavaş bir cekimde kuzeye doğru ilerlemeye devam ettiğini görüyoruz. Her gün kapanış rekorunu bir kademe daha yukarıya taşıyan kurunun göz ardı edilmesi, ister istemez ithal girdi mal fiyatları üzerinden enflasyonu daha da artıracaktır. TCMB’nin açıkladığı piyasa katılımcıları anketi cari yıl sonu enflasyon beklentisi, her ay daha da yukarıya gitmeye başladığını görüyoruz: (Ocak: %29,75  Şubat: %34,06  Mart: %40,47   Nisan: %46,44  Mayıs: %57,92  Haziran: %64,59). 
  • Türkiye’nin 5 yıl vadeli CDS risk primi haftayı 820 baz puan seviyesinden tamamladı. Basit bir matematikle, Türkiye’de 1 milyon dolar büyüklüğünde eurobond taşıyan bir yatırımcının bu riski sigortalamak için senede 82bin dolar ödemesi gerekiyor. Yabancı indinde CDS risk priminin anlamı bu! Enflasyonist dönemde Türk insanının sığınaklarından biri olan Borsanın son iki haftadır düşüş eğiliminde olduğunu görüyoruz. Teknik bir bakış açısıyla, 2,500 puan seviyesine (altında haftalık kapanış yapması havayı terse çevirebilir) dikkat edeceğiz. 
  • Yeni gün başlangıcında, ABD borsalarının Cuma günkü karamsar havasının Asya piyasalarında da sirayet ettiğini görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,7 aşağıda işlem görüyor. ABD borsalarının vadeli işlemleri ise, Cuma kapanışının yaralarını sarma telaşında ve ufak da olsa artılar göze çarpıyor.  
  • Mali piyasaların gündeminde bugün önemli bir veri görünmüyor. İçeride Merkezi Yönetim borç stoku açıklanacak. Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan’ın velihat prensinin ilişkileri geliştirmeye yönelik görüşmeler için Çarşamba günü Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi. Özellikle, Cemal Kaşıkcı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesiyle şiddetlenen, yıllarca süren bölgesel rekabetin ardından geziyi önemle takip edeceğiz. Öte yandan, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Adeyemo bu hafta Türkiye’ye gelip Bakan Nebati ve TCMB Başkanı Kavcıoğlu ile görüşecek. Bloomberg’in ilettiği habere göre konu Rusya’ya yönelik uygulanmakta olan yaptırımlar olacak.

>Bitcoin

Bitcoin hafta sonu tepeden %74’lük bir çöküşlü 18bin dolar seviyesinin altını test etti. Aşağıdaki grafiğe bakan bir kişi, bunun çok da olağandışı bir şey olmadığını anlayacaktır. Kısa vadede düşüş bitti mi sorusunun cevabını vermek çok da kolay değil. Tam anlamıyla yükselişin ise 28,800 dolar seviyesi geçildikten sonra başlayacağını düşünüyoruz. Haftayı 20bin dolar seviyesinde karşılıyoruz. Güç göstergesi RSI aşırı satıma işaret ediyor!

165570086843db614ad816f246735cdef02e5a1935_1_1200.jpg

>ABD borsaları piyasa değeri

Değer kaybeden aslında bir tek bitcoin değil. ABD borsalarının piyasa değeri (market cap) yılbaşına göre 11,9 trilyon dolar eriyerek 36,5 trilyon dolar seviyesine geriledi. FED’in enflasyonla savaşı ve bu yolda kararlı duruşu, riskli varlıkların üzerinde Demoklesin Kılıcı gibi sallanmaya bir müddet daha devam edecek gibi duruyor.

1655700869bc0ed296ba9ad4d0c6cbf602eab54ae4_2_1200.jpg

>Risk modu off

Bitcoin ve Borsalar el ele.

165570086969b7bb051dd7eceace55ba4e181b5f05_3_1200.jpg

>Brent

Brent cinsi ham petrol, haftayı %10 düşüşle 113 dolar seviyesinden tamamladı. Söz konusu düşüş, Nisan ayından beri ilk haftalık düşüşe işaret ediyor. Hatırlanacağı üzere, petrolde uzun bir süredir 123 dolar direncinin teknik mânâda önemine işaret ederek, aşağı yönlü ihtimalin altını çiziyorduk. 

1655700869a016f796989de12e56660325a5fa2543_4_1200.jpg

>Doğal Gaz

Doğalgaz fiyatları son 8 iş gününde neredeyse değerinin 1/3 kaybederek 6,7 usd/mmbtu seviyesine geriledi. Arka planda, küresel enflasyonu daha da azdıran petrole yönelik arzın artırılacağına yönelik açıklamalarının etkili olduğunu düşünüyoruz. 

1655700870f8be9b8308328f65b14a1bcf81d2fef2_5_1200.jpg

İKTİSATBANK

Okumaya devam et

EKONOMİ

İnşaat ve tekstilde konkordato furyası

Yayınlanma:

|

Yazan:

YÜKSEK faizler, kredi musluklarının kısılması şirketlerin finansmana erişimini önemli ölçüde sınırlandırınca ‘zombi şirketler’in sayısı artmaya başladı. Kemer sıkma politikaları, döviz ve faize hassas sektörlerde kan kaybının daha büyük olmasına neden oldu. Yılın ilk üç ayında 389 inşaat firması konkordato talep ederken, döviz hassasiyeti yüksek 201 tekstil firması da havlu atmak durumunda kaldı.

Son dönemlerde küçülen kâr marjları dolayısıyla ciddi bir sorun yaşayan akaryakıt istasyonları ise konkordato sıralamasında 72 firma ile üçüncü oldu.  SÖZCÜ yazarı, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, nakit akışında yaşanan bozulmanın firmaları önemli ölçüde zorladığına işaret etti. Konut kredisi faizlerinin aylık yüzde 5.8’e kadar çıktığını hatırlatan Türkmen, “Bu faizlerle krediyle konut almak imkansız hali gelince elinde konut stoku olan şirketler bile havlu atıyor” dedi.

YÜZDE 85’i BATIYOR

Türkmen, TL kredilerde faizlerin yüzde 67’ye ulaştığına dikkat çekerek döviz geliri olan kuruluşların döviz cinsi ticari kredilere yöneldiğini de vurguladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre döviz cinsi ticari kredilerin büyüklüğü 141.6 milyar dolara ulaştı.

Konkordato talep eden şirketin mahkeme kararı ile 29 aylık bir süre kazandığı belirten Türkmen, “Ancak benim tecrübelerime göre maalesef konkordato isteyen şirketlerin sadece yüzde 15’i ticari hayata dönebiliyor. Yüzde 85’i iflas ediyor” ifadelerini kullandı.

319 firma korunma istedi

2020 yılında 419 kuruluş konkordato talebinde bulundu. Nedim Türkmen’in verdiği bilgiye göre 2021’de 451, 2022’de 404, geçen yıl ise 519 firma iflastan korunmak için konkordato talep etti. Krizin firmalar üzerindeki etkilerinin derinden hissedildiği bu yıl ise sadece 4 ayda 319 kuruluş konkordato istedi. Türkmen, yüksek faizler ve kredilerdeki daralma dolayısıyla özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için yaz aylarının zorlu geçeceğine işaret etti. Karşılıksız çek sorununun da giderek önemli bir problem haline geldiğine işaret eden Dr. Nedim Türkmen, “İlk 4 aylık veriler dramatik bir sonun başlangıcını gösteriyor. Karşılıksız çek tutarı mart ayında 5.13 milyar TL iken, bu tutar nisan ayında 11.26 milyar TL’ye çıktı. Karşılıksız çıkan çek adedi bir önceki aya göre 8 bin 270’ten 20 bin 98’e yükseldi yani yüzde 143 arttı” değerlendirmesini yaptı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

İş Bankası Genel Müdürü Aran’dan uyarı: Kredi ve kart ödemelerinde sorunlar başladı

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, kredi büyümesinde düşük seviyelerin beklendiğini ve bireysel kredi ile kart geri ödemelerinde sorunların başladığını açıkladı. Enflasyon hedeflerinin tutturulabileceğini belirten Aran, ekonomide denge için kritik açıklamalar yaptı.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, katıldığı bir etkinlikte ekonomi ve bankacılıkla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bankacılık sektöründe kâr anlamında tarihsel olarak en sıkıntılı dönemin yaşandığını vurgulayan Aran, kredi büyümesinin bu yıl düşük seviyede gerçekleşeceğini belirtti. Aynı zamanda bireysel kredi ve kart geri ödemelerinde sorunların başladığını da ifade etti.

Ekonominin ekstrem bir dönemden geçtiğini söyleyen Aran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) adımlarının döviz kurunda istikrar sağlayacağını belirtti. TCMB’nin net rezervlerini sıfıra çekme ve brüt rezervlerini 200 milyar dolara çıkarma planına dikkat çekerek, bu adımların kurda dengeyi getireceğine olan inancını vurguladı.

“YABANCI PARA KREDİ İLE TL SIKIŞIKLIĞI AŞILABİLİR”

Aran, TL’deki sıkışıklığın yabancı para kredisi ile aşılabileceğini ve kur riskinin görmediklerini belirterek, yabancı para kredilerinde artış olabileceğini söyledi. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından sonra kredi ve enflasyonun daha makul seviyelere geleceğini öngördü.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

İş Bankası Genel Müdürü Aran: En zor dönemi geride bıraktık

İş Bankası Genel Müdürü Aran, “Bankacılık tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemi yaşıyor” şeklinde belirtirken; yıl sonunda yüzde 42 enflasyon hedefinin tutturulabilir olduğunu söyledi ve “Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 100. yılı dolayısı ile finans dergisi Euromoney’e bir röportaj verdi. Aran, “Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz.” dedi.

Türk bankalarının son derece yenilikçi olduğunu söyleyen Aran, “En zor zamanları ve en zorlayıcı regülasyonları geride bıraktık. O dönemleri yaşadık ve yönetmesini bildik. Şimdi daha iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Aran, enflasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonla mücadelede başarılı olmak önemli, yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir” dedi ve kredi büyümesinin bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabileceğini söyledi.

Hakan Aran konuşmasının devamında, “TL’deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Bankacılıkta tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemin yaşandığına dikkat çeken Aran, “Bankalar sermaye yönetiminde zorluk çekmeyecektir” şeklinde kaydetti.

Aran, turizm ve ihracat ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Turizm ve ihracatta daha az kârlı bir dönemi yaşayacağız, rahat değil ama yönetilebilir bir dönem olacak” dedi.

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.