Connect with us

BANKA HABERLERİ

Körfez Sermayeli Bankada “memnuniyet anketi” şoku

Yayınlanma:

|

Körfez sermayeli bankanın bizde de sık sık yansıyan müşteri şikayetlerinin boşa olmadığı “banka içi müşteri memnuniyet anketlerinde” de ortaya çıkınca banka üst yönetimi şok yaşadı. Bankalar müşterilerin aldıkları hizmetler için müşterilere “hizmeti nota dökmesini” isteyerek anket düzenlerken, körfez sermayeli bankada anket sonuçları son yılların en düşük düzeyde çıktı. Banka bunun nedenleri sorgulanmaya başladı. Bu da gelişmedir. Bu yetmezmiş gibi bir de “personele yapılan memnuniyet” anketleri var. Onlar da son yılların en düşük seviyesinde çıktı. Personel açıkça “çalıştığım kurumdan memnun değilim” dedi. Bu bir üstü kapalı personele yapılanlara YETER(!) isyanı aslında. Nasıl olmasın ki.

Müşteri Memnuniyetsizlikte fatura şubelere çıkarıldı

Son yıllarda olduğu gibi bankalarda iyi giden her şey bölge ve genel müdürlük üzerine alınıp sahiplenirken, müşteri memnuniyetsizliğini sahiplenen olmadı. Ama suçlu her zamanki gibi kolay bulundu, fatura şubelere çıkarıldı. Öyle ya işlevini yitirmiş Bölge ve Genel Müdür birimleri kusursuz ama şubeler iyi hizmet verememiş. “Geç bölgeye yat gölgeye” modunda çalışan bölge ekipleri hemen tespiti de yaptı. Biz değil onlar yaptı.

Memnuniyetsizliğin nedeni” şubelere sorulacak

Niçin memnun değilsiniz” diye müşterilere soracaklarına dönüp şubelere “müşteriler niçin memnun değil” diye sorulmaya başlandı. Sorunun nedenini kaynağından öğrenme yerine tali yollara sapılıyor. Çok analitik çözün değil mi. Yarın da “personel niçin memnun değil” diye sorun anlamak için Genel Müdürlük her bölgeden bir şube müdürü ile tele konferans programı yaptı. Sahadan o kadar uzaklar ki hala sorunu tespit etmiş değiller. Cam kulelerden çıkmayınca böyle oluyor tabi.

Müşteriler niçin memnun değil biz yazalım o zaman

GKS’ye “sözlü taahhütte uyulmayandan komisyon alınır” maddesi koy müşteriden memnuniyet bekle. Bankacılıkta “sözlü taahhüttü” bulan banka diye ilklere imza attınız ağalar farkında değilsiniz galiba. Esnaf haftalardır kapalı, kirasını ödeyemiyor ama “nakit akışın yeterince geçmedi” diye komisyonları çaktınız ama hala müşteri niye memnun değil diye soruyorsunuz. Allah akıl fikir versin. Bu bankada BDDK murakıpları da ayrıca denetlemek lazım, bu tip uygulamaları raporlamadılar ise hala. BDDK POS müşterilerden “aynı anda hem komisyon hem bloke almayacaksın” diyor ama bu banka hala komisyon artı blokeli POS paket satıyor. Her krediye müşteri hiç kullanmayacağı halde paket çakıyorlar BDDK seyrediyor. Seyrediyor diyorum çünkü bunları bizler biliyorsak BDDK haydi haydi bilmesi lazım. Zira aylardır yazıyoruz. Yetmiyor, “bir çok ürünü taşerona” verdi banka, vermeye de devam ediyor. Banka üst yönetimden ayrılıp yeni firma kurup bankada taşeron olmak için sırada bekleyenler var. Müşteri bilgileri taşeron firmalar ile paylaşılırken müşterilerden izin alındı mı mesela. Bu bankada KVKK kuralları hak getire, müşteri bilgileri taşeron tabletlerinde geziyor. Hala Müşteriler niçin memnun değil diyorlar. Şimdilik BDDK murakıplarının gözünden kaçmış olabilir ama bir gün yaptığınız haksız ücret komisyon tahsilatları ceza olarak katar ve katar şekilde karşınıza çıkacak merak etmeyin. Her gün saçma sapan komisyonlar ile şubeler ile müşterileri karşı karşıya getirirken sahada hizmet alan da veren de mutlu mu olacağını sandınız? Zira bankacılıkta kuraldır her şeyin izi kalır, belgesi mutlaka vardır. Konfor alanı sağladığınız, kafaladığınız BDDK murakıpları bazı şeyleri yazmıyor olabilir ama bu bir gün birileri uyanıp yazılmayacak anlamına gelmez.

Şube müdürleri sahanın sesi olamaz

Yarın şube müdürleri kendileri ile ilgili sorunları dile getirebileceklerini sanmıyorum. Ezilip büzülüp bir şeyler geveleyecekler. Üzerine de fırça yiyecekler. Kendilerine mesaj kestirmeden direkt verilecek. Genel Müdürlük ve Bölgede değil sahada / şubelerde sorun, kendinize gelin, bizler sizler için varız gibi saçma sapan cümleler kurulacak. Sorunun merkezi olmuş bölge ve Genel Müdürlük birimlerinden çözüm beklenir mi? Banka McKinseyci zihniyetin, “yağma arabın böreği” olmuş. Afiyet olsun. Üst yönetim sahanın değil alacağı primlerin derdinde, banka Arap sermayeye geçti diye kitli sakallar bırakıldı, göstermelik Cuma namazlarına başlandı ama hala bacağı masaya uzatıp viski, puro alışkanlıkları devam ediyor. Personel tacizlerine, kurum içi çapraz çiftleşme ilişkilere hiç girmeyeyim yazı bitmez.

Personel niçin mutsuz?

Çoğu bankada olduğu gibi bu bankada da personele “memnuniyet” anketi yapılıyor. Aslında performans formlarında üstü kapalı personele yıllardır bu sorular sorulur. Bankanızda çalışmasını arkadaşlarınıza önerir misiniz? İşten ayrılırken, “bankada tekrar çalışmak ister misiniz?” gibi tuzak soruların altında aslında memnuniyet ölçümü vardır. Çoğu çalışan isim dahi yazmadan bu sorulara verdiği cevapların kimin verdiğini kolayca bulabileceklerini düşündüklerinden aslında Genel Müdürlüğün duyması gereken cevapları verilir. Zira elektronik ortamda verilen cevaplarda isim yazmana gerek yok hangi bilgisayardan gönderildiğini bulmak zor değil. Buna rağmen personel o noktaya gelmiş ki son anket yerlerde. Ne müşteri memnun ne çalışan. Nasıl memnun olsunlar ki. Her gün yanındaki arkadaşı bölgelere çağrılıp bankadan ayrılmaya ikna etmeye çalışılan, istifa ettirilen bir ortamda insanlar nasıl memnun olsun. “Kurbanlık Koyun gibi hangi gün sıra kendilerine geleceğini bekler” olmuş çalışanlar. Gelecek kaygısı yaşayan personel memnun olabilir mi? İşe konsantre olabilir mi? İşten çıkardığınız insanlar ile ilgili; bazı yazarları duygusal olarak ikna (!) edip ne kadar güzel iş yaptığınızı, ne kadar delikanlı davrandığınızı yazdırabilir, Yönetim Kurulu Başkanınızın ne kadar İnsalcıl çalıştığına yönelik haber reklamı yaptırabilirsiniz, kendinizi kandırabilirsiniz, ama sahada algı, yaşananlar tam tersi biline. İnsan merkezli çalışma insanları ekmeğinden etme ile değil yanlarında olduğunuzu hissettirmekle olur. Yüzlerce insanı yasak olmasına rağmen kulağı ters gösterip kovduğunuzu bilmeyen mi kaldı. İnsanları salak yerine koymaktan vaz geçin de gerçekler ile yüzleşin. Üst Yöneticilere yüksek ödeme yapan banka olarak dört büyük bankanın verdiği paraların toplamını verirken kurduğunuz saltanatın şubelerde de mi olduğunu sanıyorsunuz? Katar katar artırdığınız üst yönetici ödemeleri bir gün boğazınızda kalır.

Hedefler % 40 arttı, şubeler : “bu ortamda mı?” diye sordu

Banka üst yönetim hedefleri yüksek seviyede tuttu. Son günlerde yabancı kökenli raporlar Türkiye için olumlu sinyaller verip ülkenin % 3 ile büyüyeceğini tahmin ederken en son IMF % 6 büyür diye topa girdi. Hızını alamayan banka ise % 40 büyüme hedefi koydu. IMF’nin ülke % 6 büyür demesi bile abartılı bulurken banka bunun 7 katı hedef koydu. Çok gerçekçi, Hayırlı olsun! Bilançolar açıklandıkça göreceğiz. Öyle ya, Covid-19 yok, esnaf işe yetişemiyor, sanayici yatırım için bankalarda kuyruk, millet yastık altındaki altın ve dövizini kapıp banka kapılarında kuyruk olmuş tabi ki hedefler % 40 artacak. Bu arada personeli bölgelere çağırıp “istifa et, işi tatlıya bağlayalım” dediğinizi müşteriler duymuyor mu sanıyorsunuz? Personelin “ne zaman sıra bana gelecek” modunda çalıştığından da haberiniz yoktur kesin. Artık oldu. Müşteriyi mi memnun etmek istiyorsunuz önce personeli memnun edin. Sorun müşterilerde değil sizin çağ gerisi İK yönetim ve yöntemlerinizde. “Müteahhitliği bırakın da biraz banka ile ilgilenin” derim. Birileri sizi personel çıkarıyorsunuz diye “delikanlı banka” ilan edebilir ama Erol TAŞDELEN çıkar gerçekleri suratınıza çarpar. Bizde “yalakalık” yok çünkü, bu yaştan sonra yalakalık yapacak ruh da yok, tasma takılacak boyun da(!) Yolunuz açık olsun.’

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

Kariyer, Özgeçmiş, Işe Alma, Iş Görüşmesi, Işe Alım, Iş

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Eximbank’tan 1 milyar euro ve 285,7 milyon dolarlık kredi aldı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Eximbank, iki farklı kredi anlaşması imzaladı.

Bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, “Bankamız, 7 Mayıs 2024 tarihinde Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) garantisi altında bir bankalar konsorsiyumundan 285,7 milyon USD tutarında 10 yıl vadeli bir fon temin edilmesine yönelik kredi anlaşması imzalamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Kurum, ayrı bir KAP açıklamasıyla da bankalar konsorsiyumu ile 1 milyar euro tutarında 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Söz konusu kredi, International Bank for Reconstruction and Development’ın (IBRD) garantisi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karşı garantisi altında sağlandı.

 

 

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

İş Bankası Genel Müdürü Aran: En zor dönemi geride bıraktık

İş Bankası Genel Müdürü Aran, “Bankacılık tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemi yaşıyor” şeklinde belirtirken; yıl sonunda yüzde 42 enflasyon hedefinin tutturulabilir olduğunu söyledi ve “Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Banka’nın 100. yılı dolayısı ile finans dergisi Euromoney’e bir röportaj verdi. Aran, “Artık tüm risklerimizi, hedeflerimizi, kısıtlarımızı ve sorunlarımızı çok iyi biliyoruz. Bunların yönetilebilir olduklarına inanıyorum ve önümüzdeki üç yıla ilişkin öngörülerde bulunabiliyoruz.” dedi.

Türk bankalarının son derece yenilikçi olduğunu söyleyen Aran, “En zor zamanları ve en zorlayıcı regülasyonları geride bıraktık. O dönemleri yaşadık ve yönetmesini bildik. Şimdi daha iyi bir aşamada olduğumuzu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomiye yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Aran, enflasyon ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonla mücadelede başarılı olmak önemli, yıl sonunda yüzde 42 hedefi tutturulabilir” dedi ve kredi büyümesinin bu yıl tarihi düşük seviyede çıkabileceğini söyledi.

Hakan Aran konuşmasının devamında, “TL’deki sıkışıklığı yabancı para kredi ile aşabiliyoruz. Kurda risk görmediğimiz için, yabancı para kredi verebiliyoruz” dedi.

Bankacılıkta tarihsel olarak kâr anlamında en sıkıntılı dönemin yaşandığına dikkat çeken Aran, “Bankalar sermaye yönetiminde zorluk çekmeyecektir” şeklinde kaydetti.

Aran, turizm ve ihracat ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Turizm ve ihracatta daha az kârlı bir dönemi yaşayacağız, rahat değil ama yönetilebilir bir dönem olacak” dedi.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

TCMB son sürat rezerv biriktiriyor; iyimser haberlerle hava TL pozitif!

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Küresel mali piyasalar dün günün her iki yarısıda farklı bir eğilim kaydetti. ABD’de açıklanan zayıf istihdam raporu ardından yeşeren faiz indirim beklentilerine paralel haftaya moralli başlayan piyasalar, İsrail’in Refah’a kara harekâtı başlatması ile kazanımlarının bir kısmını geri verdi. Saldırıda Refah Sınır Kapısı’nı ele geçiren İsrail ordusu insani yardımların geçişi ve giriş çıkışları durdurması, jeopolitik risklerin kısmen de olsa hatırlanmasına neden oldu.
  • Dışarıda Ortadoğu riski ile tetiklenen satıcı hava, günün ilk yarısında Türk mali piyasalarında da sirayet etti. TCMB’nin kararlı duruşu ile döviz piyasasında dinamikler tamamen lehe dönerken, USDTRY kuru dünkü günü de 32,25 seviyesinde tamamladı. Borsa İstanbul ise jeopolitik risklerin gölgesinde beliren kâr alma ihtiyacının da yardımı ile günün ilk yarısını satıcılı tamamlarken, günün sonlarına doğru rüzgârın yeniden yön değiştirdiğini gördük.
  • Özellikle, haftabaşı Türk Lirasına yönelik olumlu bir ton ile kaleme aldığımız “Türk Lirası ‘sahalara’ geri dönüyor” başlıklı yazımızda da belirttiğim üzere, yabancı yatırımcıların Türkiye gelmesinin önünde son sorun olarak görülen Türkiye’nin gri listede olmasına yönelik dün bazı gelişmeler yaşandı. Şöyle ki, Reuters, Kara Paranın Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu (FATF) Türk yetkililerle Türkiye’nin gri listede kalmasına neden olan kara para aklama ve yasa dışı finansmanla ilgili gelişmeleri ele aldığı görüşmelerin önümüzdeki ay yayımlanacak rapor öncesinden geçen hafta yapıldığını yazdı. Hatırlanacağı üzere, Uluslararası mali suçlarla mücadelede ülkelerin performanslarını değerlendiren FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı için Türkiye’yi 2021 yılında gri liste olarak tabir edilen listeye almıştı. Reuters, görüşmeyi, FATF’nin 28 Haziran’daki genel kurul toplantısında alınacak karara temel oluşturacağını da yazdı.
  • FATF haberinin oldukça önemserken ve Türkiye’nin Haziran sonu gri listeden çıkmasını beklerken, dün ayrıca, TCMB’nin swap sınırlamalarını gevşeteceğinin de konuşulması iyimser havayı daha da artırdı. Nedir bu swap kısıtlaması? Özelinde yabanıcını Türk Lirasına erişiminin kısıtlaması anlamına geliyor. Yani, yabancının TL satıp döviz almasının önüne geçilmek isteniyor. Yabancı hâliyle TL bulamayınca, kur üzerinden spekülasyon yapamıyor. BDDK, bu bağlamda, çok seneler önce, Türk Lirası’nda yaşanan hızlı değer kaybının ve oynaklığın önüne geçmek için bankaların yurt dışı yerleşikler ile yaptığı bir bacağı döviz, diğer bacağı TL olan para swaplarının ve swap benzeri işlemlerinin, bankaların yasal özkaynaklarının çok küçük bir yüzdesi ile sınırlamış, hatta, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve benzeri swap dışındaki türev işlemlerin de dâhil edildiğini belirmişti. Bu kısıtlamaların da gevşetilmesi, ‘normalleşme’ anlamında ele alınarak Türk mali piyasalarında var olan iyimser havayı daha da destekledi.
  • Hulâsa, jeopolitik riskler nedeniyle tatsız başlaya dünkü gün, swap ve FATF haberleri ile yerine iyimserliğe terk etti. Sabah saatlerinde kırmızılara bürünen Borsa İstanbul günü %0,7 oranında artışa tamamlayarak kapanış rekoru kırdı. TCMB, ılımı havadan nemalanmaya devam ederken, USDTRY  kurunda 32,25 seviyesine ‘baraj’ kurmak suretiyle son sürat rezerv biriktirmeye devam ediyor. Sayıların dili ile konuşursak,analitik bilançoda yayımlanan 6 Mayıs verisine göre, net döviz pozisyonu 3 milyar dolar daha iyileşerek swap ve kamu dövizleri hariç net rezervleri (eksi) 44,8 milyar dolar seviyesine taşıdı. Yerel seçimler öncesi -74,6 milyar dolar olan net rezervlerin son veriye göre -44,8 milyar dolar seviyesine iyileşmesi, TCMB’nin yaklaşık 30 milyar dolar biriktirdiğini bizlere anlatıyor! Bu seviyenin 2024 yılının en olumlu seviyesi olduğunu peşinen not düşelim. TCMB’nin her gün 2-3 milyar dolar daha rezerv biriktirme trendi şayet devam ederse, önümüzdeki ay net rezervlerin artıya döndüğüne şahit olacağız! Burası önemli ve oldukça da iyi! Öte yandan, Hazine’nin dün düzenlediği tahvil ihraçları sorunsuz geçerken, ikincil piyasada tahvil faizleri bir nebze de olsun gevşedi. Yabancı nezdinde Türkiye’nin 5 yıl vadeli risklerin yansıtan CDS risk priminin de 280 baz puan seviyesinin altına gerileyerek son dönemlerin en düşük seviyesinde işlem gördüğünü yeri gelmişken not edelim.
  • Dönelim biraz da yurtdışı piyasalara. Hamas’ın ateşkes teklifini onaylamasına karşın İsrail’in bunu kabul etmeyerek Refah’a kara harekâtı başlatması ile artan jeopolitik risklere rağmen altının ons fiyatının 2,320 dolar seviyesinde yatay bir görünüm sergilerken, Brent cinsi petrolün varil fiyatının da 82,80 dolar seviyelerinde ve neredeyse son 2 ayın en düşüğünde olduğunu not edelim. Altında kâr alma isteğinin belirmesi durumunda aşağıda 2,260 dolar seviyesine doğru geri çekilme bizleri pek de şaşırtmayacakır. Gümüşün ise daha diri bir görünüm çizdiğini görüyoruz.
  • ABD borsaları dün geceyi yatay tamamlarken, yeni gün başlangıcında pasifiğin diğer ucunda satıcılı bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Asya piyasalarının gösterge endeksi Tokyo borsası %1,4 aşağıda işlem görürken, dünyanın en çok işlem gören üçüncü para birimi olan Japon Yen’i bu sabah biraz daha değer kaybederek dolar karşısında 155 seviyesine geldi. ABD istihdam raporu ardından iyimser bir görünüme geçen, artan jeopolitik riskler ile durulan piyasaların yeniden canlaması için, özellikle ABD’nin faiz oranı rotasını belirleme yönünde yeni bir katalizör bekleyeceklerini düşünüyoruz. Bu sabah da küresel hava bu beklentiyi iyice yansıtıyor.

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.