Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

MERHABA !

Tecrübeli Hazineci Erden Armağan ER, merak edilen Döviz, Hisse Senedi, DİBS, Eurobond gibi karışık konuları herkesin anlayacağı dil ile yazdı. ER’in yazılarının kıymeti de buradan kaynaklanıyor zaten. Ana Stratejik öngörülerinin sürekli doğru çıkan, Erden Armağan ER takipçileri ile yeniden buluşuyor.

Yayınlanma:

|

Sevgili BankaVitrini.com okurları,

Öncelikle yeni platformumuzun sektöre, çalışanlarına ve ülkemize hayırlı uğurlu olması temennisi ile başlamak istiyorum. Platformunu bana da açma nezaketini gösteren ve yeniden yazma fırsatı veren editörümüz sevgili dostum Erol TAŞDELEN’e de çok teşekkür ederim.

Editörümüzün, İsmimi köşe yazarları arasında duyurduğundan bu yana düşünüyorum “ne yazsam nereden başlasam acaba?” diye. Aslında kararsızlığım konu bulmak sıkıntısından ziyade, özellikle ülkemizde cereyan eden ekonomik ve siyasi olgu ve olayların hangi birinden söz edeceğimi bilememe şaşkınlığı. Zira, her gün öylesine büyük gündemler oluşturacak konular ortaya çıkıyor ki, hepsini yazmaya kalksak ne bu köşe yeter, ne de okurun okumaya sabrı yeter. Yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere, kararsızlığımı asıl uzmanlık alanım olan Para ve Sermaye Piyasalarının temelini oluşturan TCMB Haftalık Para, Mevduat ve Döviz İstatistiklerini yorumlayarak  başlamanın uygun olacağını düşündüm. Perşembe günleri TCMB tarafından düzenli olarak açıklanan bu tablodaki veriler sanırım “Hamlığımı Atabilmek” adına isabetli olacaktır.

Öncelikle bu tablo bize neyi anlatmaktadır, kısaca buna bir değinelim. Piyasalarımızda finansal yatırımlarda bulunan yerli yabancı kurumsal ya da bireysel yatırımcıların tercihlerini hangi finansal enstrümanlarda değerlendirdiklerini gösteren haftalık bir tablodur. Var olan tasarrufların ne kadarının Dövizde, Hisse Senetlerinde ya da Devlet İç Borçlanma Denetleri ( DİBS ) ile Eurobond cinsi dış borçlanma senetlerinde bulunduğunu göstermektedir. En nihayetinde de bu tercihlerin sonunda TCMB’deki Net Döviz Rezervlerindeki değişim izlenebilmektedir.

TCMB HAFTALIK MEVDUAT MENKUL KIYMET VE DÖVİZ İSTATİSTİKLERİ

27.11 – 04.12.2020 Haftasında Neler Olmuş?

Yurtiçi Yerleşiklerin Döviz Mevduatı: Haftalık bazda bakıldığında bireysel ve kurumsal yurt içi yerleşikler toplamda 3 milyar 237 milyon USD döviz alımı gerçekleştirmişler. Artış tutarının 2 milyar 247 milyon USD’lik kısmı “Gerçek Kişilerin” talebinden, 995 milyon USD’lik kısmının da “Tüzel Kişilerin” talebinden kaynaklandığı gözlenmektedir. Tabloyu neden öncelikle döviz mevduatlarındaki haftalık değişimden açıklamaya başladığımın sebebi gayet açıktır. Ekim Ayında TCMB’nın PPK Toplantısından “faiz arttırmama” kararının çıkması ile başlayan yükseliş ivmesinin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden affı, TCMB Başkanı’nın görevden alınmasının ardından ortaya çıkan iyimserlik döneminin yarattığı döviz fiyatlarındaki düşüş önemli miktarda kayıp ve kazançlara neden olmuştur ve ekonomideki öncelikli fiyat “döviz fiyatıdır” da ondan. Akabinde Cumhurbaşkanı’nın Ekonomi ve Adalet alanında vadettiği reformların neler olacağı izlenirken, piyasaların “hükümet” e olan güvensizliğinin ( TL’nin yılbaşından bu yana USD karşısında %44’lere varan değer kaybının gerçek sebebi budur ).  Güvene dönüşüp dönüşmeyeceği ve açılan kredinin (!) vadesinin ne olacağı bu haftaki döviz mevduatı rakamlarından açıkça anlaşılmaktadır. Vatandaşlarımız ve işletmelerimiz yılbaşından bu yana, toplamda 37,5 Milyar USD’lik Tasarruflarını “dövizde” tutmayı tercih etmiştir.

Yabancı Yatırımcı Hisse Senedi Payı: Kanımca, tablonun ikinci en önemli başlığı da yabancı yatırımcıların borsamızda sahip oldukları “hisse senedi” stoklarının oranı ve miktarıdır. Son birkaç haftadan bu yana hükümet kanadından yapılan “yabancıların” Türkiye’ye olan ilgilerinin artıp artmadığına ilişkin söylemlerinin doğruluğu bu kalemdeki değişimden izlenebilmektedir. Yılbaşından bu yana yabancı yatırımcılar nette 4,6 Milyar USD’lik Hisse Senedi satmışlar. 13 Kasım Haftasından bu yana giren miktar ise toplamda 1,5 Milyar USD ve Stok Oranı %50,1 yani  aslında Kasım ayını hariç tuttuğumuzda 6,1 Milyar USD tutarında satış yapmışlar son dönemde de 1,5 Milyar USD’lik kısmını geri almışlar diyebiliriz. %50 seviyesinin altını 2001 Yılından bu yana görülen en düşük seviyelerden biri olarak kabul edebiliriz. Peki ya yabancılar ülkemizden çıkarken borsadaki yükselişi neye bağlayacağız diye sormak aklınıza gelebilir. Cevabım yeni piyasaya giren 600 bin civarındaki yeni yatırımcıdır. Ortalama yaş aralığı 20-35 arasındaki bu yatırımcılar, faizlerin talimatla düşürüldüğü ve Pandemi nedeniyle yükselen para arzı döneminde, alternatif ve hızlı kazanç peşinde olan gençlerden oluşmaktadır. Şeffaflığın ve denetim eksikliğinin başta kamu kurumları olmak üzere, borsa şirketlerinde de var olduğu, birçok hisse senedinde oluşan piyasa dışı fiyatlamaların (manipülasyon) arkasının takip edilmediğinin bilindiği bir ortamda bu yükselişlere pek de şaşırmamak gerekir. Faizlerin yükselme eğilimine girdiği, Takipteki Alacak Sorununun sürekli ertelendiği bir ekonomide, borsa endeksinin %50’ye yakın kısmının “banka hisselerinden” oluşmasının borsanın yükselmesinde ne gibi bir mahsuru olabilir öyle değil mi? 

Yabancı Yatırımcı DİBS Payı: Yabancıların Türkiye yatırımları ve özellikle de TL’ye olan ilgilerini izleyebildiğimiz önemli başlıklardan birisi de DİBS yatırımlarıdır. Haliyle TL’deki önemli değer kaybının etkileri bu kalemde de belirgin bir biçimde gözlemlenmektedir. 04/12/2020 tarihi itibariyle DİBS Stok miktarı, T. C. Hazinesi’nin ihraç ettiği TL cinsi İç Borçlanma Senetlerinin sadece %3,5’i seviyesindedir. Bu oran geçtiğimiz yılın sonunda %9,5’la son 20 yılın en düşük değerine ulaşmış durumun dahi gerisindedir. 13-20 Kasım 2020 haftasındaki 1,8 milyar USD’lik tutarı saymazsak (Geçmişte görülen %20’lik paylar dikkate alındığında) 14-15 Milyar USD’lik bir yabancı çıkışının da bu kalemden olduğunu gözlenmektedir.

Yabancı Yatırımcı Kamu EUROBOND Payı: Yabancı yatırımcıların TL enstrümanlardaki dramatik çıkışlarının yanında açıkçası sisteme, olan inancımızı bir nebze olsun arttıran kalem Eurobondlar gibi durmaktadır. Şimdilik, yabancıların sahip oldukları Türk Varlıkları içerisinde en önemli pay bu kalemde yatmaktadır. Eurobondlarımıza hala %50’nin üzerinde bir payla sahip olmaya devam etmeleri , T.C Hazinesi’nin borçlarını döndürebileceğine ilişkin inançlarının var olduğuna işarettir. Eğer bir Ödemeler Krizine girmezsek başka bir tabirle Moratoryuma gitmezsek ( Cumhuriyet tarihi boyunca 1958 yılı hariç yaşanmamıştır) yabancıların Kamu Eurobondlarına ilgisinin daha da azalmasını beklememekteyiz.

“Güven” sorunu hala askıda!

TCMB Haftalık Para Mevduat İstatistikleri Tablosunun bize vermiş olduğu verilerin ne anlam taşıdıklarına ilişkin detayları açıklamaya çalıştığımız bu yazının mesajı şudur: Yurttaşların ve yerli şirketlerin TL’ye güvenleri hala çok zayıf seyretmekte ve geleceğe yönelik Enflasyon, Faiz ve dolayısıyla Döviz fiyatlarındaki kötüleşmenin süreceğine ilişkin beklentileri kötüleşmektedir.

Aynı şekilde yabancı yatırımcılar da TL’ye ve dolayısıyla hükümet politikalarına inançlarını yitirmiş görünmektedirler. Türkiye’nin potansiyeline olan inançları ise döviz cinsi borçlanma senetlerinin sunduğu cazibe nedeniyle ( dünyada %6,5-%7,5 ABD Doları faizi başka yerde yok ) sürmektedir. Ancak 2021 ve sonrasında yaşanabilecek bir bankacılık sistemi batık kredi sorununun ( olasılık giderek artmakta) bu güvenin sürdürülebilmesine katkısı ne olur? Onu da hep birlikte göreceğiz.

Saygılarımla

Erden Armağan ER   [email protected]

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Yangını TCMB bastırdı. Şimdi gözler güvenin yeniden tesisinde…

Yayınlanma:

|

Yazan:

Geride bıraktığımız hafta, Türkiye’nin siyasi ikliminde yaşanan değişiklik Türk mali piyasalarında adeta erimeye neden oldu. Önünü göremeyen yatırımcıların artan güven erozyonu ile zedelenen hukuk ve demokrasi kavramlarına paralel önüne arkasına bakmadan sat düğmesine basması ve pozisyon azaltmaya gitmesi ardından Borsa İstanbul %17’ye yakın gerilerken, borsadaki şirketlerin piyasa değeri trilyonlarca TL geriledi. Belki teknik bir ibare olacak ama, bir anda USDTRY kurunun 36,60’lı seviyeden 42,00 seviyesine yükselmesi ile Value at Risk (VAR) (bir yatırımın belirli bir sürede, belirli bir olasılıkla ne kadar zarar edebileceğini tahmin eden bir ölçüdür) metriğin pek çok portföy modellemesinde tetiklenmesi ile başlayan TL varlıklardan çık yönünde emirlere paralel iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi %38 seviyesinden %50 seviyesine kadar yükseldi. Uzun bir süredir TCMB’nin kuru savunarak büyük dalgalanmalar izin vermeyeceği yönünde artan güvenin de sarsılması sonrası yurt içi yatırımcıları da ruh hâlinin bozulduğunu itiraf etmek gerekiyor.

Bu minvalde, Hazinenin borçlanma maliyetinin ciddi bir şekilde artması, Türkiye’nin yabancı indinden risklerini gösteren beş yıl vadeli CDS risk priminin de 75 baz puan artışla 323 baz puan seviyesine yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesine ya da yerel seçimler öncesi Mart 2024 seviyesine geri döndü. Yurt dışı yatırımcıların bir anda TL varlıklardan çıkıp USD taleplerine yurt içi yerleşiklerin de eklenmesi ile döviz piyasası Çarşamba sabahı kontrolden çıkarken, devamında TCMB’nin kamu bankaları ile piyasa müdâhil olması ardından ilk nazarda 11,2 milyar dolar satan TCMB, akabinde Perşembe ve Cuma günü (bugün açıklanacak veriler ile teyit edeceğiz) piyasa kulislerine göre yaklaşık 5 milyar dolar daha satarak toplam 20 milyar dolara yakın rezerv kaybı yaşadı.

Her ne kadar konu ekonomik olmasa da, uzun bir süredir uyguladığı dezenflasyon programının sekteye uğramaması adına TCMB artan riske karşı Türk Lirası’nın getirisini artırmak ve rezervlerdeki erimeyi ve CDS primindeki yükselişi frenleyebilmek üzere program dışı ya da ani bir Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı kararı alarak gecelik borç verme faizini %44’den %46’ya yükselterek faiz koridorunu genişletmek zorunda kaldı. Bir hafta vadeli repo ihale faizi olan politika faizi olan %42,50’den piyasaya para vermeyi de durduran TCMB’nin piyasada iş gören faiz oranını %45,72 seviyesine itmesi ardından  defacto olarak faizin neredeyse dört baz puan birden artmış olduğunun altını çizelim! Uzun bir süredir dövizin tek alıcısının sadece TCMB olduğu ve aldığı döviz karşılığında piyasa TL vermesi nedeniyle piyasada likidite fazlası olduğunu ve iş gören faizin TCMB’nin borç alma yani faiz koridorunun alt bandına (%41) yakın bir yerden geçtiğini hatırlatalım. Lâkin, son günlerde rollerin hızla değişmesi sonrası piyasaya TCMB’nin sattığı devasa büyüklükte döviz sonrası TL’nin de piyasadan geri çekilecek olması (sterilizasyon) ile likidite şartlarının her geçen gün biraz daha sıkılaşacağını göz ardı etmemek gerekiyor!

Buraya kadar özetlemeye çalıştığım finansal tahribatı iyi kötü finansal yazarlığı olan okurlarımız gözlemlediklerini pekâlâ biliyoruz. Asıl konu, bundan sonra süreç nasıl cereyan edecek? Siyasi iklimde yaşanan bozulma nereye kadar devam edecek, kaybolan yatırımcı güveni, hak hukuk gibi zedelenen kavramlar nasıl yeniden tesis edilecek? En son tahlilde ise TL ve TL cinsi varlıklardan uzaklaşma eğilimi ne kadar daha devam edecek? Elbette biz görevimiz gereği siyasi yorum yapmamız mümkün olmadığı gibi hukukî bilgimizin de oldukça sığ olduğunu peşinen belirtelim.

Dün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “yolsuzluk” iddiası ile tutuklanmasına karar verildi. Karar kamuoyunda ve muhalefet cephesinde büyük tepkiyle karşılandı. Toplumsal ve siyasi tansiyon yükselirken, en çok gerçekleşmesinden endişe edilen senaryo yani sokakların ‘karışması’ ise çok şükür gerçekleşmedi. Tutuklamanın “terör örgütüne yardım” suçlamasıyla olmaması, İBB’ye kayyum atanmasının da önüne geçti. İBB Meclisi vekil belediye başkanını seçeceğini de not edelim. Bu arada, CHP’nin Cumhurbaşkanı adaylığı için yapılan ön seçimde İmamoğlu’na 15 milyon oy çıkarken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş erken seçim talebinde bulundu.

Eğer yeni haftada yeni bir şok ile karşı karşıya kalmazsak, piyasa penceresinden bakılırsa, Cuma günü, hafta sonu riski almak istemeyen ya da hafta sonu korkusu ile yapılan abartılı fiyatlamanın bir nebze de olsun törpülenmeye meyil tutacağını -hatalı olabiliriz- düşünüyoruz. Gözler siyasi cepheye çevrilse de, bir taraftan da AB ve ABD ile Türkiye ilişkilerinde olacaktır ki bu cenahtan yeni haberler gelme ihtimâlini yüksek görüyoruz. Hatta, pazartesi günü kaleme aldığımız raporumuzda belirttiğimiz Türkiye pozitif ekosistem geçerliliğini korusa da, yatırımcıların takdir edeceğiniz üzere konsantrasyonu şu anda başka bir noktaya çevrildi. Hafta sonu, Trump’ın Türkiye’ye F-16 ve hatta F-35 satışına yeniden olumlu yaklaştığı, CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasının da gündeme geldiğini hatırlatmak isteriz.

Hafta sonu yaşanan gelişmeler sonrasında Türk mali piyasalarının haftaya olumsuz bir seyirle başlayabilme ihtimâlini göz ardı etmesek de, TCMB’nin devrede kalmaya devam edeceğini ve gerekli görmesi durumunda risk / getiri ilişkisine paralel TL kullanmayı daha da pahalı hâle getirmekten imtina etmeyeceğini düşünüyoruz. Bu da kur üzerinde baskının azalmaya yüz tutacağı mânâsına geliyor. Yabancı yatırımcının gelişmeleri nasıl fiyatlamaya devam edeceğini tam olarak kestiremesek de, ucuzlayan hisse senetlerine yurt içi yerleşiklerin ilgisinin yeniden artacağını düşünüyoruz. Teknik mânâda ana endekste önemli bir seviyeye olan 8,700 seviyelerine bakacağız. Faizin artış eğiliminde olması, bankacılık hisseleri ve gayrimenkul ilintili hisseler için iyi bir haber olmadığının altını peşinen çizmemiz gerekiyor. XBANK geride bıraktığımız hafta %26,50 düştü! SPK dün gece borsaya destek için birçok yeni karar açıklarken, açığa satışı bir ay süre ile yasakladı. Her zaman söylediğimiz üzere, risk yönetimine dikkat ederek mutlak surette panik eylemlerinden uzak durmamız gerekiyor. USDTRY kuru ilk işlemlerde 38,00 seviyesinde eşleşiyor.

Her ne kadar, TCMB’nin yapılacak olanları süratle yaptığının altını çizmek istesem de, hafta sonu Bankalar Birliği ile düzenlediği teknik toplantıda, ilgili tüm kurumların yakın işbirliğiyle, istikrarın sürdürülmesi için piyasa kuralları içinde her türlü aracın etkin bir şekilde ve kararlılıkla kullanılmaya devam edileceği belirtildi. Bu minvalde, toplantı sonrası Reuters haberlerinden de takip ettiğimiz kadarıyla TCMB’nin ‘kararlı’ duruşunu korumaya devam ettiğini, gerekenin de proaktif olarak yapılmaya devam edileceği yönünde mesajlarının ön plana çıktığını görüyoruz. Daha basit bir anlatımla, TCMB’nin artan riske karşı getiriyi artırıp likiditeyi de kısarak zor günlerde büyük bir faiz vererek özveri ile biriktirdiği döviz rezervlerini de kullanarak yangını kontrol altına alabilecek araç, gereç ve gücü olduğunu unutmamak gerekiyor! Bundan sonraki sürecin yatırımcı güveninde yaşanacak güven tesisine paralel ilerleyeceğini düşünüyoruz. Yaşanan tahribatın enflasyondan büyümeye, hatta artan faiz daralan likidite ile şirket kârlarına etkisi kuşkusuz olumsuz olacaktır. Bu nedenle, ortamın süratle normalleşmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yeni gün başlangıcında, Japonya’da Mart ayında fabrika faaliyetleri üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşle son bir yılın en hızlı daralmasını yaşarken, hizmet sektörü de beş ay sonra ilk kez küçülmeye geçti. Artan maliyetler, işgücü sıkıntısı ve küresel ticaret belirsizliği nedeniyle genel iş görünümü Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Japonya’nın Nikkei endeksi haftaya yatay başlarken, ABD borsalarının vadeli işlemlerinde görülen hafif yükseliş, Asya cephesinde sınırlı yansıdığını görüyoruz. Yaklaşan ABD tarifeleri yatırımcıların temkinli kalmasına neden olurken, Japonya’da Mart ayında fabrika faaliyetleri üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşle son bir yılın en hızlı daralmasını, hizmet sektörünün de beş ay sonra ilk kez küçülmeye geçmesi ön plana çıktı.

Asya piyasalarında hâkim renk kırmızı olsa da, satış baskısının kuvvetli olmadığını görüyoruz. Altının ons fiyatı zirve seviyelerden bir adım da olsun uzaklaşarak 3,020 dolar seviyesinden işlem görürken, gümüş ise 33-34 dolar bandında kalmaya devam etti. Gümüşte asıl hareketin eğer gücünü toplarsa 35 dolar sonrasında başlayacağını unutmamak gerekiyor. Öncesinde heyecana kapılmamak gerektiğini düşünüyoruz. Direnişin parası bitcoin yeniden 87bin dolar seviyesine toparlanırken, Avrupa cephesinde Almanya süper harcama paketi ile şaha kalkan tahvil faizlerinin, Kıta Avrupasından borçlu ve kırılgan olan diğer ülkelerin de borçlanma maliyetlerini artırarak risk unsuru yarattı. Süratli bir depara kalkan EURUSD paritesi yorulma emareleri göstermesi sonrası 1,08 seviyesinin diplerine kadar çekilirken, teknik mânâda daha da aşağıda 1,0680 seviyesini takip edeceğiz. Mali piyasaların gündeminde bugün Almanya, Euro Bölgesi ve ABD’de açıklanacak PMI verileri takip edilebilir.

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

TCMB’nin Likidite Senet İhracı ne anlama geliyor?

Yayınlanma:

|

Yazan:

1. Bankacılık Sektörü Üzerindeki Etkiler

• Bankaların likiditesi azalır: Bankalar bu senetlere yatırım yaptığında, ellerindeki fazla nakdi TCMB’ye park etmiş olur. Bu da piyasadaki toplam likiditenin azalmasına neden olur.
• Mevduat faizleri yükselebilir: Bankalar, TCMB’nin çektiği likiditeyi yerine koymak için mevduat faizlerini artırabilir.

2. Faiz ve Kredi Piyasaları

• Kredi faizleri yükselebilir: Piyasadaki para azaldığı için bankalar kredi vermekte daha temkinli davranabilir ve kredi faizlerini artırabilir.
• Ters repo alternatifi olarak görülebilir: Bankalar için TCMB’nin sunduğu faiz oranı, ters repo piyasasında oluşan faizlerle rekabet edebilir ve piyasada faizlerin yönü üzerinde etkili olabilir.

3. Döviz Kuru Üzerindeki Etkiler

• TL güçlenebilir: Piyasadaki TL miktarı azaldığı için döviz talebi düşebilir ve TL’nin değer kazanmasına yol açabilir. Ancak bu etki, yabancı yatırımcı girişleri ve diğer makroekonomik faktörlere bağlı olarak değişebilir.

4. Borsa Üzerindeki Etkiler

• BIST’te satış baskısı olabilir: Eğer likidite azalır ve faizler yükselirse, yatırımcılar borsadan çıkarak daha güvenli ve getirisi yüksek enstrümanlara (örneğin TCMB’nin ihraç ettiği likidite senetlerine) yönelebilir.

5. Enflasyon Üzerindeki Etkiler

• Enflasyonist baskılar azalabilir: Parasal sıkılaştırma devam ettiği için talep tarafında bir daralma olabilir. Bu da enflasyonu düşürmeye yardımcı olabilir.

Genel Değerlendirecek olursak;

Bu adım, TCMB’nin sıkı para politikasına devam ettiğinin bir işareti. Eğer likidite etkili bir şekilde çekilirse:
✔ TL’nin değeri korunabilir veya güçlenebilir.
✔ Enflasyon baskısı azalabilir.
✔ Kredi faizleri yükselerek ekonomik aktivite bir miktar yavaşlayabilir.

Ancak, piyasaların tepkisi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Özellikle yabancı yatırımcı ilgisi, küresel piyasalardaki gelişmeler ve TCMB’nin faiz politikası belirleyici olacaktır.

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Cüneyt TEMİZER – Linkedin

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

FİRMALAR İÇİN KUR RİSKİ NE ANLAMA GELİYOR?

Yayınlanma:

|

Yazan:

KUR RİSKİ ortadan kalktı mı yoksa kısa bir ara mı verdik ?

Bilindiği üzere döviz açığı, şirketlerin döviz cinsinden ve dövize endeksli borçları ile döviz cinsinden veya dövize endeksli alacakları arasındaki farkı ifade eder. Haliyle döviz açığı taşımak demek de kur riski taşımak anlamına gelir.

Şirketlerin kullanmış olduğu toplam kredileri içindeki döviz cinsinden kredilerinin payına bakıldığında, Büyük şirketlerin toplam kredilerinin % 64’ünün, KOBİ’lerin ise % 18’inin döviz cinsinden olduğu görülüyor.

İhracatın yapabilmenin giderek zorlaştığı da göz önüne alındığında, gerek küresel siyasi ve ekonomik belirsizliklerin (ticaret savaşları, kotalar, ek vergiler, kur savaşları) ulusal ekonomilerde yaratacağı finansal risklerden, gerekse ülkemizin kendi dinamikleri çerçevesinde oluşabilecek finansal risklerden korunmak amacıyla, şirketlerin vadeli işlem yapma felsefesine dayanan türev ürün (forward, opsiyon, swap vb.) kullanımına daha da önem vermeleri faydalı olacaktır.

Bu resim için alternatif metin açıklaması yok

Onur ÇELİK-CFO/YMM

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

KATEGORİ

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.