ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın geri kalanıyla olan ticaret çatışmasında geri adım atmış ve özel tarifeleri askıya almış olsa da, Çin ile olan anlaşmazlıkta amansız olmaya devam ediyor. Bir dizi tarife duyurusu ve ilgili karşı önlemlerden sonra, Amerika Birleşik Devletleri şimdi Çin malları üzerindeki ithalat tarifesini yüzde 125’e yükseltti. Daha önce Çin, ABD mallarına yüzde 84’lük misilleme tarifeleri açıklamıştı.
Bu, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki son tarife sarmalını sürdürüyor. Çin, ticaret savaşı istemediğini vurguladı, devlet haber ajansı Xinhua, tarifelerle ilgili beyaz kitaptan alıntı yaptı. Ancak Çin hükümeti, Çin halkının meşru hakları ve çıkarları ihlal edilirken asla boş durmayacaktır” dedi. Ülke kararlı bir şekilde karşı önlemler alacak ve sonuna kadar savaşacaktır.
Çin ikinci en büyük ithalatçıdır
Şimdiye kadar Çin, Meksika ve Kanada’dan sonra ABD’nin en önemli üçüncü ticaret ortağı olmuştur. Geçen yıl, ABD ve Çin, yaklaşık 580 milyar dolar değerinde mal ve hizmet alışverişinde bulundu – ancak Çinliler için net bir fazlalık vardı. Çin’den ABD’ye yaklaşık 438 milyar dolar değerinde mal satıldı ve bu da Çin’i ikinci en büyük ithalatçı haline getirdi.
Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nden Wan-Hsin Liu, “‘Elektromekanik ve görsel-işitsel ekipman ve bunların parçaları ve aksesuarları’ grubundan mallar, 2024’te Çin’in ABD’ye ihracatının en büyük payını oluşturdu” diyor. Bu aynı zamanda Tesla ve Apple gibi büyük ABD şirketlerinin de Çin’de üretim yapması veya monte etmesinden kaynaklanmaktadır.
Örneğin, iPhone’ların çoğu Çin’de üretiliyor – bu da artık koruyucu tarifelere tabi oldukları anlamına geliyor. Apple şimdi iPhone’ları ilk olarak Hindistan’dan ABD’ye teslim etmek istiyor – iPhone üreticisi bir süre önce tedarik zincirini genişletmişti. Bununla birlikte, Kaliforniyalı grubun akıllı telefonlarının çoğu, Tayvanlı sözleşmeli üretici Foxconn tarafından Çin’de üretilmeye devam edecek.
İlaç ve giyim de etkilendi
Çin aynı zamanda ilaç endüstrisindeki en önemli üreticilerden biridir. Antibiyotiklere ek olarak, ilaç endüstrisi için gerekli olan kimyasal öncüllerin büyük bir kısmı Çin’de üretilmektedir. Şimdiye kadar, ilaç endüstrisi tarifelerden muaf tutuldu – ancak Trump son zamanlarda ilaç ithalatına önemli tarifeler uygulamakla tehdit etti.
Wan-Hsin Liu’ya göre, mobilya, ayakkabı ve giysiler de Çin’de üretiliyor ve ABD’ye ihraç ediliyor. Çin’in yanı sıra Bangladeş ve Vietnam da en önemli tekstil üreticisi ülkeler arasında yer alıyor ve Trump’ın tarife açıklamalarından etkileniyor.
Mal akışları yeniden yönlendirilir
Şimdi yüzde 125 gümrük vergilerinin ödenmesi gereken tüm bu Çin ürünlerine ne olacak? Alman dış ticaret birliği BGA, bu ürünlerden bazılarının artık Avrupa’ya gelebileceği konusunda uyarıyor. Sonuç olarak, BGA Başkanı Dirk Jandura, rbb ile yaptığı röportajda, birdenbire burada kitleler halinde birçok ucuz ürün olabileceği konusunda uyarıyor: “Çin, elbette, ABD ile olan ticaret hacmimizin bir katına sahip ve bunun bir yerden kırılması gerekiyor.”
IW Köln’den Jürgen Matthes de bundan korkuyor: Uzman, “ABD ile Çin arasındaki tarife sarmalının Avrupa için sonuçları önemli” diye açıklıyor. Ayrıca Avrupa pazarının Çin ürünleriyle dolup taşabileceğini de varsayıyor. tagesschau.de ile yaptığı röportajda, “Avrupalı şirketler zaten Çin’den gelen güçlü rekabetle karşı karşıya kaldı” diye vurguluyor.
Bu rekabet artık büyüyerek devam edecek: “Çin’in muazzam bir kapasite fazlası var, geçen yıl Çin’in küresel ticaret fazlası neredeyse 1.000 milyar dolardı ve bunun yaklaşık yüzde 30’u ABD tarafından karşılandı. ABD’nin 2024’te ithal ettiği yaklaşık 440 milyar dolar değerindeki Çin malları, yüksek cezai tarifeler nedeniyle şimdi büyük ölçüde yönlendiriliyor” diyor Jürgen Matthes.
Avrupalı tüketiciler için fiyatlar düşüyor mu?
Ve artık Avrupa pazarını sular altında bırakabilecek olan sadece Çin’den gelen mallar değil. IfW’den Wan-Hsin Liu, “İlk ABD-Çin ticaret savaşı sırasında, birçok Çinli şirket üretimlerini kısmen ASEAN ülkelerine kaydırdı” diye açıklıyor: “Bu ülkelerden bazıları şu anda ABD hükümetinin çok yüksek tarifeleriyle karşı karşıya, bu nedenle bu mallar için de alternatif pazarlar aranması çok muhtemel.”
Tüketiciler için bu, en azından rekabet baskısının özellikle yüksek olduğu bazı ürünlerin daha ucuz hale gelebileceği anlamına gelebilir. Wan-Hsin Liu, “Avrupalı şirketlerin kendi üretimleri veya ticari faaliyetleri için Çin’den ithal ettikleri ürün, parça ve aksesuarların fiyatları da düşecek” diyor. Bununla birlikte, bunun dezavantajları da vardır. BGA Başkanı Jandura, “Bu, Avrupalı üreticilerimiz ve bayilerimiz için sorunlara yol açacak” diye uyarıyor.
İthalat kotaları mı yoksa tarifeler mi?
AB, örneğin ithalat kotaları ile buna karşı önlem alabilir. İthalat kotası, belirli bir miktarda malın ithalatı için bir maksimum tutar belirler. Ancak IW uzmanı Matthes’e göre şu soru ortaya çıkıyor: “Çin’den yapılan ithalatı sadece bir kota ile mi kısıtlıyorsunuz yoksa küresel ithalat mı kısıtlı? Bu o kadar da önemsiz değil.”
AB Komisyonu, sanayi şirketlerini “ticaretin saptırılmasının dolaylı etkilerinden” korumak istediğini zaten açıkladı. Handelsblatt’ın Komisyon çevrelerinden öğrendiği gibi, önümüzdeki haftalarda bir ithalat bolluğu tespit edilirse, şarta bağlı anlaşmalar da mümkündür.
Matthes’e göre, ithalat bolluğunu önlemek için Çin’in Avrupa’ya ithalatına daha yüksek tarifeler getirilmesi de düşünülebilir. “Ancak, ithalat hala mümkün olduğundan ve ithalattaki artış yeterince kontrol altına alınmadığından – çok yüksek tarifeler uygulanmadıkça, daha yüksek rekabet baskısını yeterince hafifletemeyebilirler” diye vurguluyor.
Gelişmekte olan pazarlarda pazar payları düşüyor
Ve rekabet baskısı sadece Avrupa pazarında artmıyor: Jürgen Matthes’e göre, Avrupalı şirketler, özellikle gelişmekte olan pazarlarda, Çin’den gelen rakiplerin ucuz ürünleriyle karşı karşıya kalabilir. “Avrupa’nın ihracatının önemli bir kısmı gelişmekte olan pazarlara gidiyor ve Çin zaten pazar payını Avrupalı şirketlerden alıyor. Aslında ABD’ye yönelik olan Çin ihracatı yönlendirilirse, bu özellikle gelişmekte olan pazarlarda muazzam bir fiyat savaşını tetikleyebilir” tagesschau.de dedi.
IfW’den Wan-Hsin Liu, Avrupa’nın iç pazarda da sürecek bir fiyat savaşında muhtemelen kaybedeceğini vurguluyor: “Avrupalı şirketlerin malları daha kaliteli olsa bile, daha büyük fiyat farkları, daha da fazla müşterinin ithal edilen mallara ulaşmasına yol açabilir.”
Lilli-Marie Hiltscher, ARD Finans Editörü