Başkan Trump, dünyanın dört bir yanından gelen mallar için kapsamlı “karşılıklı tarifeler” in yanı sıra, Amerikan işletmeleri ve tüketicileri için daha yüksek maliyetler uyarılarına rağmen, onlarca yıllık ABD ticaret politikasını yeniden şekillendirmeye çalışırken, tüm ülkelerden ABD ithalatına yönelik %10’luk bir temel tarife açıkladı.
Cumhurbaşkanı, tüm ülkelerden gelen mallara uygulanmak üzere% 10’luk bir minimum tarife açıkladı. Bununla birlikte, bazı ticaret ortakları, ticaret engelleri nedeniyle onları cezalandırmayı amaçlayan daha yüksek, “karşılıklı tarifeler” ile karşı karşıya kalacaklardır. İthal mallar üzerindeki bu vergiler ülke bazında hesaplanıyor ve Trump’ın bazı ticaret ortakları için açıkladığı seviyeler önemli. Bir dizi diğer ticaret ortağının yanı sıra Çin’e %34, Avrupa Birliği’ne %20 ve Japonya’ya %24 gümrük vergisi uygulamayı planladığını söyledi.
Çarşamba günü Gül Bahçesi’nde yeni politikayı açıklayan bir etkinlikte konuşan Trump, yeni tarifeleri ABD’ye derinden haksızlık ettiğini düşündüğü küresel bir ticaret sistemine geri ödeme olarak nitelendirdi.
“Onlarca yıldır ülkemiz, hem dost hem de düşman yakın ve uzak uluslar tarafından yağmalandı, yağmalandı, tecavüze uğradı ve yağmalandı” dedi. “Amerikan çelik işçileri, otomobil işçileri, çiftçiler ve vasıflı zanaatkarlar – bugün burada bizimle birlikte çok sayıda var – gerçekten çok acı çektiler.”
Çarşamba günü gazetecilere bilgi veren üst düzey yönetim yetkililerine göre, %10’luk asgari tarifeler 5 Nisan’da yürürlüğe girecek ve daha yüksek karşılıklı oranlar 9 Nisan’da yürürlüğe girecek.
Yetkililer, tarife seviyelerini bulmak için çeşitli faktörler kullandıklarını söylediler, ancak hesaplamaları hakkında veri sağlamadılar.
Tüketiciler ve piyasalar korkuyor
Trump, haftalardır karşılıklı tarifeleriyle dalga geçiyor ve 2 Nisan’ı “Kurtuluş Günü” olarak damgalıyordu. Yeni politikanın ABD vergi indirimlerine ve açığın azaltılmasına yönelik gelirleri getireceğine ve ABD imalatında bir rönesans yaratacağına söz verdi.
Ancak bu taahhüt, ekonomistlerin daha yüksek fiyatlar ödemesini beklediği ABD’li tüketiciler tarafından hissedilmesi beklenen acıyı örtbas etti. Tarifeler, ABD şirketleri tarafından mal ithal ederken ödenen vergilerdir. Beyaz Saray, yabancı ülkelerin telafi etmek için fiyatlarını düşüreceğini savunurken, ekonomistler genel olarak ABD şirketlerinin ve tüketicilerinin tarifelerin yükünü taşıyacağı konusunda hemfikir.
Yeni tarifeler, Trump’ın çelik ve alüminyum gibi mallar üzerindeki diğer son tarifeleriyle birleştiğinde, ithal edilen malzemelerin maliyetlerini artırarak bazı ABD’li üreticilere de zarar verebilir. Ana akım ekonomistler, tarifelerin Trump’ın vaat ettiği kadar gelir getireceğine şüpheyle yaklaşıyor ve bazıları durgunluk olasılığını artırabileceği konusunda uyarıyor.
Politikaya ilişkin belirsizlik son haftalarda piyasaları sarstı – S&P 500 hisse senedi endeksi 2022’den bu yana en kötü çeyreğini kapattı. Çarşamba günkü duyuru, ABD piyasalarının kapanmasının ardından geldi, bu da ABD’de borsa tepkisinin Perşembe sabahına kadar gelmeyeceği anlamına geliyor.
Tüketici güveni de son zamanlarda 12 yılın en düşük seviyesine ulaştı, kısmen tüketicilerin Trump’ın tarifelerinin bir sonucu olarak daha yüksek fiyatlar beklemesi nedeniyle. Ekonomistler, Trump’ın ilk döneminde uyguladığı tarifelerin büyük ölçüde tüketicilere yansıtıldığını tespit ettiler.
Yeni, yüksek tarifeler … ve olası bir ticaret savaşı
Yeni vergiler, Trump’ın devam eden tarife merkezli ekonomi politikasının bir tırmanışıdır. Bu dönem şimdiye kadar Trump, çelik ve alüminyum, Çin malları, otomobiller ve otomobil parçaları ile Meksika ve Kanada’dan gelen bazı mallara tarifeler uyguladı.
Bu yeni tarifeler, bu malların bir kısmını muaf tutacak, ancak hepsini değil. Örneğin, yeni “karşılıklı tarifeler” çelik, alüminyum, otomobiller ve otomobil parçaları için geçerli değildir. Aksine, bu mallara uygulanan son tarifeler hala geçerlidir.
Bununla birlikte, Trump’ın o ülkeden gelen mallara halihazırda uyguladığı %20’lik tarifelere ek olarak, Çin mallarına yönelik yeni %34’lük karşılıklı tarife oranı da geçerli olacak. Bu, Çin mallarının şimdi% 54’lük bir tarife oranıyla karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.
Tarife politikasının, ABD ile ticaret ortakları arasında kısasa kısas bir ticaret savaşını serbest bırakması bekleniyor. Birden fazla ülke misilleme planlarının sinyalini verdi. Amerika’nın en büyük ikinci ticaret ortağı olan Kanada, kendi misilleme tarifelerini uygulamaya hazır olduğunu söyledi. Avrupa Birliği de öyle.
Trump, Amerikalıların tarifelerden “biraz acı” hissedebileceklerini, ancak herhangi bir isabetin geçici olacağını kabul etti. Trump, Şubat ayında karşılıklı tarifeler uygulama planını açıkladıktan sonra, Yale Bütçe Laboratuvarı, varsayımsal bir planın ortalama bir Amerikan tüketicisine yılda 2.700-3.400 dolara mal olabileceğini tahmin etti.