Türk mali piyasalarında son haftalarda egemen olan döviz kurundaki yukarı yönlü seyir ve beraberinde hisse senetlerinde satıcılı hava hâlen daha ana gündemi oluşturmaya devam ediyor. Döviz kuruna barometre teşkil eden Kapalı Çarşı kurlarında baktığımız zaman, fiziki dolar fiyatının dijital (bankalar arası piyasanın) doların üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Bu da bize talebin olduğunu gösteriyor. Kur cephesinde yaşanan yükselişte, dün de bültenimizde kaleme aldığımız üzere -her ne kadar yalanlansa da- Sn. Bakan Şimşek hakkında yayılan dedikodu ve beraberinde ışıldayan altın karşısında Türk insanın davranış değişikliğine giderek yarattığı döviz talebinin yattığını düşünüyoruz. Bültenimizi takip eden okurlarımız, sene sonu USDTRY kuru için, bilanço çalışma kuru olarak sene başında 40 seviyesini yazdığımızı, TL’nin uzunca bir süre devam eden istikrarlı seyri ya da enflasyondan daha az değer kaybetmesi ile sene sonu 37-38 seviyesinin makul olduğunu pekâlâ biliyorlar. O nedenle kur cephesinde sağlıklı olarak devam eden yükselişe pek de şaşırmamak gerekiyor.
Yukarıda kaleme aldığımız ilk paragrafı biraz daha somutlaştırmak hatta ruh kazandırabilmek adına, dün, her perşembe olduğu üzere TCMB ve BDDK’nın açıkladığı haftalık raporları dün yine nakış gibi işleyerek ‘önümüzü’ görmeye çalıştık. Bu bağlamda, TCMB tarafından yayınlanan analitik bilanço verilerine göre, 21 Ağustos tarihinde TCMB’nin net döviz pozisyonu 2,3 milyar dolar kötüleşmiş. Bu veri bizlere döviz kurunun yükselmesine karşı TCMB’nin pek de kayıtsız kalmadığını gösteriyor! YEN ve FED kaynaklı endişelerin patlak verdiği 5 Ağustos Pazartesi günü öncesinde 21 milyar dolara yükselen TCMB’nin swap ve kamu dövizler hâriç net rezervleri, 21 Ağustos verisine göre 17 milyar dolar seviyesine geriledi. Büyük resimden yaklaşırsak, yerel seçimlerden bir gün sonra, 1 Nisan tarihinde eksi 76,4 milyar dolar olan manşet rakam, artı 21 milyar dolara kadar iyileşmesi ardından (neredeyse 100 milyar dolar!) TL ve TL cinsi varlıklara yönelik talebin son haftalarda biraz da olsa azalması ile gerilemeye başladı!
TCMB ve BDDK verilerinden devam edelim. Dün açıklanan ‘haftalık’ verilere göre, 16 Ağustos ile biten haftada, yurt içi yerleşiklerin Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 1 milyar dolar daha artarak 169 milyar dolar seviyesine yükseldi. Son beş haftada artış 6,5 milyar dolar oldu. TCMB dün güncesinde DTH’lara yönelik bir bilgi notu yayınlayarak son dönemde DTH cephesinde yaşanan artışın sebebi olarak yaz etkisi ile artan turizm kaynaklı döviz girişleri ve KKM’den dönen paraların dövize gitmesi olarak gösterdi. Bu minvalde, DTH’ın toplam mevduat havuzundaki payı %38 seviyesinin altına gerilerken, KKM dâhil DTH’ın toplam payı ise %47,3 seviyesine geriledi. Büyük bir kambur olarak gördüğümüz KKM cephesinin toplam mevduat havuzundaki payının ise %9,37 seviyesine geldiğini hesaplıyoruz (zirve Ağustos 2023’te %26 ile görülmüştü).
16 Ağustos ile biten haftada, yabancının davranışı yine değişmemiş. Yaklaşık 300 milyon dolar hisse senedi satan yabancı, 1,1 milyar dolar tahvil almış. 2024 yılı karnesine bakarsak, yaklaşık 2 milyar dolar hisse senedi satan yabancı, tahvil cephesine ise 12,4 milyar dolar giriş yaptı. Yabancının Türk varlıklarına karşı ilgisi devam etse de, hisse senetlerine pek de sıcak bakmadığı, tahvil âşkının ise kuvvetle muhtemel bir noktada faiz indirimi beklentisi ile artarak devam edeceğini not edelim.
Yurt dışı piyasalara geçmeden önce, dün TCMB ve TÜİK işbirliğinde hazırlanan Ağustos ayı tüketici güven endeksinin geçen aya göre artış kaydederek 76,4 seviyesine geldiğini görüyoruz. Endeksin alt kalemlerinde mevcut döneme ilişkin iyileşme görülürken, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde ise belirgin bir bozulma olduğunu görüyoruz. Piyasa fiyatlamalarında ise USDTRY kuru 33,90’lı seviyelerde dün gün boyu salınırken, bugün hafta sonu fonlama etkisi ile pazartesi valörlü işlemlerde kurun iyice psikolojik 34 seviyesine yaklaştığını göreceğiz. Son günlerde egemen olan limoni havaya paralel hisse senetlerinde tatsız seyir dün de korundu. Ana endeks günü önemli bir değişim kaydetmeden tamamlarken, bankacılık endeksi %1,4 yükseldi. Yukarıda da değindiğim üzere, TL ve TL cinsi varlıklara yönelik artan ilgisizliği yakından takip edeceğiz.
Küresel piyasalarda ise dün başlayan ve yarın tamamlanacak Jackson Hole toplantısı büyük bir merakla takip ediliyor. FED Başkanı Powell’ın konuşması bugün akşamüzeri KKTC saati ile 17:00’de gerçekleşecek. Bu sabah itibariyle, vadeli faiz kontratları, 18 Eylül olağan FED faiz toplantısına yönelik 25 baz puan faiz indirimine %75 ihtimal tanınırken, yılın son üç toplantısına yönelik beklenti ise 100 baz puan olarak geçerliliğini koruyor (7 Kasım 50 baz puan, 18 Aralık 25 baz puan). Piyasaların kılavuzu konumunda ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi önemli bir değişim sergilemeden hafifçe yukarı gelerek %3,85’li seviyelerde salınırken, EURUSD paritesi 1,1120 , GBPUSD paritesi ise 1,3100 seviyesine hafif de olsa geri çekildi. Doların piyasa kuru olan DXY, son dört gündür sert bir şekilde gerileyerek para birimleri sepetine karşı senenin en düşük seviyesine test etmesi ardından dün soluklanırken, dün de bültenimizde belirttiğimiz üzere, büyük gün öncesi yaşanan kâr satışlarının normal görmek gerekiyor.
Dünya Powell’ın ağzından dökülecek kelimelerine odaklandığı günde, ola ki aksi bir şey söyler ve parti havasını bozar diye de endişe ediyor. Bu bağlamda, hafta içi 2,531 dolar ile rekor kıran altının ons fiyatı bu sabah 2,500 doların hemen altına çekildi. Bitcoin hâlen daha 60bin dolar etrafında salınırken, brent cinsi ham petrol sert satışlarla yılın en düşük seviyesini test etmesi ardından hafif de olsa toparlanarak 77 dolar seviyesine geldi. Kalabalık cümlelerden kurtulursak, kâr satışlarının geride kalması ardından altının 2,700 dolar seviyesini hedefleyeceğini, TL bazında gram altının ise rekor seviyesini mütemadiyen yukarı yönlü güncellemeye devam edeceğin düşünüyoruz. Kraliyet aslanında yukarıda 1,3140 ; EUR’da ise 1,1270 seviyesinin önem arz ettiğini bir kez daha hatırlatalım.
Powell’ın bugün yapacağı konuşması öncesinde dün akşam ABD borsaları geceyi düşüşle tamamladı. Risk iştahı denince akla gelen Nasdaq endeksi %1,7 düşerken, yeni gün başlangıcında pasifiğin diğer ucunda kararsız bir seyrin hâkim olduğunu görüyoruz. Japon Yeninin değer kazanmasına rağmen Japonya borsası Nikkei %0,3 yukarıda işlem görürken, Şangay borsasının da hafif de olsa artıda olduğunu not edelim. Sert satışlar ardından ABD borsalarının vadeli işlemlerinde sabah erken vakitlerde artılar dikkat çekiyor. Yukarıda da değindiğim üzere artık gözler bugün 17:00 Jackson Hole FED Başkanı Powell’ın konuşmasına olacaktır. Günün büyük bölümünü piyasaların dar bir bantta bekle ve gör stratejisi ile geçireceğini düşünüyoruz. ECB ve BoE ardından FED’in de faiz indirim kervanına katılacağı beklentisi ile doların zayıf seyri ana tema olarak devam edeceğin düşünüyoruz… Makro cephede ise ABD’de yeni konut satışlarının bulunduğunu not ederek güzel bir hafta sonu dileyelim.
*Menkul Kıymet İstatisikleri
*TCMB net döviz pozisyonunda yaşanan günlük değişim
*KMM
*DTH
Emre Değirmencioğlu