GÜNCEL
TÜRKİYE 7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM HABERİ İLE UYANDI

Yayınlanma:
1 ay önce|
Yazan:
BankaVitrini
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın bilgisine göre sabah saat 04.17’de Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Kandilli Rasathanesi’nin ilk aktardığına göre deprem Antep’in Şehitkamil ilçesinde 7,5 büyüklüğünde gerçekleşti. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) de depremin Antep’te olduğunu, 7,8 büyüklüğünde meydana geldiğini kaydetti.
AFAD ve Kandilli öğle saatlerinde depremin büyüklüğünü 7,7 olarak revize etti.
İllerde arama kurtarma çalışmaları sürerken depreme dair son gelişmeler şöyle:
Saat 21.45 | Gaziantep Valiliği, yardım geçişlerinin aksamaması için “Nurdağı Gaziantep Devlet Yolu”nun sadece acil geçişlere açık olacağını duyurdu. Açıklamada, “Nurdağı Gaziantep Devlet Yolu araç trafiğinin çok yoğun olması ve yardım araçlarının geçişlerinde yavaşlama oluşturması nedeniyle ikinci bir emre kadar sadece acil araç geçişlerine açık olacaktır” denildi.
Saat 20.32 | Maraş merkezli depremlerden 1275 kilometre demiryolu hattı etkilendi. AA’nın Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nden aldığı bilgilere göre, bu hatlar üzerinde 446 köprü, 6161 menfez, 175 tünel bulunuyor. Kontrollerde Toprakkale-Narlı, Narlı-Malatya ve Narlı-Gaziantep hat kesimlerinde demiryolu altyapısının deforme olduğu tespit edildi. Hatların elektrik enerjisini sağlayan 10 trafo merkezinden enerji sağlanamıyor.
Halihazırda kapalı olan Bahçe-Fevzipaşa, Fevzipaşa-Narlı, Narlı-Malatya ve Narlı-Gaziantep hat kesimlerinde, demiryolu altyapısında tren trafiğine engel olacak düzeyde deformasyonlar meydana geldiği görüldü.
Saat 21.21 | Basın toplantısı düzenleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, artçı depremler nedeniyle hasarlı binalardan uzak durulmasını istedi.
Bölgede 30 vali ve 47 kaymakamın görevlendirildiği aktaran Tatar, “Bölgede görevlendirilen toplam arama-kurtarma personeli sayısı 9 bin 698. Bunlara ilave olarak AFAD gönüllük sistemi içerisinde oluşturulan yerel destek ekipleri var, 3 bin 838 AFAD gönüllüsü, 1886 yerel destek ekibi, 2 bin 867 korucu yerel destek ekibi ve deprem bölgesindeki illerden 1285 yerel destek ekibi şu anda bölgede. Görevlendirilen iş makinesi sayısı 1511, araç sayısı ise 216” dedi.
“Afet bölgesindeki illerimize 250 milyon TL acil durum ödeneği gönderilmiş durumda” diyen Tatar, “Ne yazık ki can kayıplarımız artıyor. An itibariyle yaşamını yitiren vatandaşlarımızın sayısı 1651, yaralı sayısı 11 bin 119, yıkılan bina sayısı 5 bin 606. Ekiplerimizin çabaları sonucunda enkazdan çıkarılan vatandaşımızın sayısı 6 bin 445” ifadelerini kullandı.
Saat 21.00 | Milli Savunma Bakanlığı, yaralıların uçaklarla Ankara ve İstanbul’a sevk edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Deprem bölgesinden kurtarılan vatandaşlarımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait ambulans uçaklarla Ankara ve İstanbul’a getirilerek tedavi altına alınıyor. Uçaklarımız yaralı tahliyesi ile bölgeye ulaştırılacak personel ve teçhizatın intikali için aralıksız görev yapıyor” denildi.
Saat 20.40 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem nedeniyle 7 günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı.
Saat 20.38 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu telefonda görüştü. Görüşmede, deprem bölgelerindeki son durum ve arama-kurtarma çalışmaları ele alındı.
Saat 20.20 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez ile Tarım ve Orman Bakanı Kirişci Hatay’da basın açıklaması yaptı. Sağlık Bakanı Koca, depremde ölenlerin sayısı 1651’e, yaralı sayısının 11 bin 119’a yükseldiğini açıkladı.
Milli Savunma Bakanı Akar, “Bölgedeki yaralılarımızın hastanelerdeki hasardan dolayı, burada bakımlarının mümkün olmayacağını düşünerek, TCG İskenderun gemisini görevlendirmek suretiyle, gece saatlerinde İskenderun Limanı’na yanaşacak ve buradaki bütün yaralılarımızı Mersin’deki daha donanımlı hastanelere sevkini mümkün kılacağız” dedi.
20.19 | CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan randevu talebini sonrasında kurumun genel merkezine davet edildi. AFAD Başkanı Yunus Sezer, depremle ilgili olarak Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi.
Saat 20.02 | Depremden etkilenen Hatay’da olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çalışmalarla ilgili olarak “Öncelikle Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızla ‘hava yardım koridoru’ oluşturuldu. A400m nakliye uçakları dahil, 17 uçakla İstanbul, İzmir ve Ankara’dan Gaziantep ve Adana’ya sürekli olarak yardım uçuşları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar 73 sorti destek uçuşu gerçekleştirildi. Hatay, Malatya, Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesindeki arama kurtarma çalışmalarına 8 Doğal Afet Kurtarma Timi, arama kurtarma köpekleriyle beraber katılıyor. Bununla birlikte Kıbrıs’tan da Doğal Afet Yardım Takımı Gaziantep’e intikal etti. Şu ana kadar depremden etkilenen bölgelerde arama kurtarma çalışmalarına komando taburlarımız dahil toplam 3 bin 500 personel katılıyor. Şimdiye kadar 14 ülkenin savunma bakanı arayarak hem geçmiş olsun dileklerini hem de yardıma hazır oldukları mesajını iletmiştir” dedi.
19.40 | Deprem Suriye’nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi, büyük yıkımlar meydana geldi. Sabah saatlerinde açıklanan ölü sayısı neredeyse ikiye katlandı. 968 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 400’den fazla kişinin yaralandığı aktarıldı.
Saat 19.28 | İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini iletti.
Saat 19.16 | Karayolları Genel Müdürlüğü saat 19.00 itibarıyla deprem nedeniyle kapanan yollar ve alternatif güzergahları paylaştı.
Saat 19.13 | Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.
Saat 19.12 | Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, depremden etkilenen 10 ilde, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinin 13 Şubat’a kadar tatil edildiği açıkladı.
Saat 18.58 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici ve Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Önder Aksakal ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Saat 18.54 | Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis deprem dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak taziyelerini iletti, yaralılara şifa diledi
Saat 18.52 | Malatya Valiliği: DSİ Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından baraj ve göletlerimiz kontrol edildi. Sultansuyu barajı tedbiren kademeli olarak boşaltılacak. Barajın mansap kısmında bulunan vatandaşlarımız tedbirli olsunlar. Diğer barajlarımız için herhangi bir sorun söz konusu değildir.
Saat 18.30 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremin bilançosu; Maraş’ta 234 ölü 1700 yaralı, Hatay’da 520 ölü, 700 yaralı, 1278 yıkılan bina, Osmaniye’de 205 ölü, 1003 yaralı, 101 bina, Adıyaman’da 20 ölü, 200 yaralı, 600 yıkılan bina, Diyarbakır’da 46 ölü, 557 yaralı, 20 bina, Urfa’da 30 ölü, 1071 yaralı, 201 bina, Antep’te 309 ölü, 1597 yaralı, Kilis’te 13 ölü, 244 yaralı, 50 bina, Adana’da 58 ölü, 720 yaralı, 24 bina, Malatya’da 106 ölü 1941 yaralı 300 bina, Elazığ’da 6 bina. Toplam 1541 ölü 9 bin 733 yaralı 3 bin 471 yıkılan bina var. Her iki depremde toplam 145 artçı deprem yaşadık.
Saat 18.22 | Ankara İl Emniyet Müdürlüğü: Depremi fırsat bilen, AŞTİ de faaliyet gösteren bazı otobüs firmalarının bilet fiyatlarını 2-3 kat artırdığı, depremden etkilenen vatandaşların kullanımı için hayati öneme haiz battaniye başta olmak üzere bir çok eşyanın fiyatlarının ilgili satıcılar tarafından fahiş oranda artırıldığı yönünde gelen ihbarlar üzerine inceleme başlatıldı.
Saat 18.17 | Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti, yaralılara şifa diledi.
Saat 18.11 | Depremin merkez üstü sayılan Maraş’ta birçok mahalleye elektrik verilmiyor. Bazı binalarda arama kurtarma çalışmaları devam ederken kentten giden araçların sayısı her dakika artıyor. Benzinliklerde uzun araç kuyruklarının olduğu şehirde arama kurtarma çalışmalarının hiç yapılmadığı yıkık ve enkazında insanların beklediği binalar da var. Özellikle kentin girişindeki yüksek yapılı binaların birçoğunun dış cephesindeki yarılmalar ve sıva dökülmeleri gözle görülüyor.
Saat 18.16 | İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, depremlerle ilgili halk arasında endişe, korku veya panik yaratacak paylaşımlara ilişkin soruşturma başlattı.
Saat 18.05 | İskenderun Limanı’nda depremin ardından devrilen konteynerlerde yangın çıktı. Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sırasında İskenderun ilçesindeki liman sahasında bulunan konteynerler devrildi. Konteynerlerde daha sonra henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Saat 18.00 | Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İYİ Parti Genel Başkanı Akşener telefonda görüşerek, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Saat 18.00 | Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Deprem nedeniyle vefat eden kardeşlerimiz için ülkemizin dört bir yanındaki tüm camilerimizde, yatsı ezanından yarım saat önce sala verilecek ve akabinde Kur’an-ı Kerim ve Dua Programı icra edilecek. Ben de Kahramanmaraş Abdülhamid Han Camisinde sala verip dua edeceğim inşallah.
Saat 17.47 | Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı telefonla arayarak, Türkiye’ye arama kurtarma ve afetle mücadele alanında yapacakları desteğe ilişkin bilgi verdi.
Saat 17.44 | Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli telefonda görüşerek deprem sonrası bölgedeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmede bulundu.
Saat 17.36 | Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, yurt ve kampüs imkanları ihtiyaç halinde kullanıma sunulmak üzere Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde, Sivas, Dersim’deki yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim döneminin, daha sonra açıklanacak bir tarihe kadar ertelendiğini açıkladı.
Saat 17.29 | Depremin ardından Ankara’da bazı lokanta ve restoranlar kapatıldı. Kavaklıdere’de bir restoran kapısına, “Bugün aciliyiz, bugün kapalıyız, geçmiş olsun Türkiye” yazılı not asıldı.
Saat: 17.24 | AFAD Başkanı Yunus Sezer, can kaybının 1498’e yükseldiğini duyurdu.
Saat 17.22 | Kamu İhale Kurumu (KİK), depremlerden etkilenen illerde 7-17 Şubat tarihlerinde yapılacak ihalelerin, ihale tarihinden itibaren 2 hafta sonra aynı saatte yapılmak üzere ertelendiğini bildirdi.
Saat 17.15 | CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Artık gün, hepimizin ortak çalışma ve ortak mücadele etme günüdür.
Saat 17.00 | MHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz başkanlığında oluşturulan heyet, depremden etkilenen illerde incelemelerde bulundu.
Saat 17.00 | İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 7.7 ve 7.6’lık depremlerin vurduğu Maraş’ın Elbistan İlçe Başkanı Serhat Özdemir’in vefat ettiğini duyurdu.
Saat 16.57 | Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi, depremler ve artçı sarsıntılar nedeniyle bazı sınavların başvuru tarihlerini değiştirdiğini duyurdu. ÖSYM’nin internet sitesinden yapılan duyuruya göre, 19 Mart’ta yapılacak Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (2023-MSÜ), 26 Mart’ta yapılacak Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-TUS 1. Dönem) ve Tıp Doktorluğu Alanında Yurt Dışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Tıp Doktorluğu 1. Dönem) için 9 Şubat’a kadar başvuru yapılabilecek.
Saat 16.56 | Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Tüm Türkiye’de okullarımızı 13 Şubat’a kadar 1 hafta tatil ediyoruz.
Saat 16.47 | Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, depremlerin ardından bazı otobüs firmalarının fiyat artışına gittiği yönünde gelen şikayetlerin incelendiğini bildirdi.
Saat 16.46 | CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Saat 17.15’te afet koordinasyon çalışmalarımızla ilgili son gelişmeleri halkımızla paylaşacağım.
Saat 16.35 | AFAD deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şu ana kadar 1121 vatandaşımızı kaybettik, yaralı sayımız 7 bin 634, 2 bin 834 yıkık binamız var. Şu ana kadar 120’nin üzerinde artçı sarsıntı meydana geldi. Vatandaşlarımız, buradan vereceğimiz resmi bilgiler dışında hiçbir bilgiye itibar etmesin.
Saat 16.25 | ABD Başkanı Biden: Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremin yol açtığı can kaybı ve tahribat nedeniyle derin üzüntü içindeyim. Ekibime her türlü yardımı sağlama talimatı verdim.
Saat 16.21 | Van Valiliği, sosyal medya hesaplarından yapılan “kentte büyük bir deprem beklendiği”ne yönelik paylaşımlara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.
Saat 16.14 | Almanya Başbakanı Olaf Scholz, depremlerde hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
Saat 15.57 | Malatya-Adıyaman yolunda çok sayıda çatlak oluştu, trafik kontrollü bir şekilde sağlanıyor.
Saat 15.52 | Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kararıyla, depremlerden etkilenen 10 ilde faaliyet gösteren tüm radyo ve televizyonların kanal/frekans ve yıllık kullanım ücretleri, kablo-uydu lisans taksitleri ve gecikme zamları 3 ay ertelendi.
Saat 15.38 | Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: Bugün Elazığ-Adana-Elazığ arası işleyen Fırat Ekspresi ile Ankara-Kurtalan-Ankara arası işleyen Güney Kurtalan Ekspresi için tüm duraklarda, Ankara-Malatya-Ankara arası işleyen 4 Eylül Mavi Ekspresi için ise yalnızca Sivas-Malatya arasında işletmeciliğe ara verilecek. Yarın da Ankara-Tatvan-Ankara arası işleyecek Van Gölü Ekspresi de yolcu taşımacılığına ara verecek.
Saat 15.20 | TBMM’de bulunan herkes kan bağışında bulunmaya davet edildi.
Saat 15.05 | AFAD Başkanı Sezer: SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam 1014 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7003 vatandaşımız yaralanmıştır.
Saat 15.00 | Maraş’a 50 kilometre kala deprem nedeniyle bölünen yollar nedeniyle trafik durma noktasına geldi. Polis kontrolünde araçların geçişine izin verilirken yol boyunca çok sayıda yarık gözlendi. Kar yağışının etkisini artırdığı bölgede Maraş’tan çıkan yüzlerce araç uzun kuyruklar oluşturdu.
Saat 14.49 | AFAD: Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz’de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır.”
Saat 14.48 | TVF Erkekler Voleybol 2’nci Ligi 6’ncı Grup’ta Play-Off mücadelesi veren Malatya Büyükşehir Belediyespor takımından 11 voleybolcu ile 4 ampute futbolcu, Battalgazi’de konakladıkları Kırçuval Otel’in deprem sebebiyle yıkılmasıyla enkaz altında kaldı.
Saat 14.45 | Elazığ’da, 7,7 büyüklüğündeki depremde hasar gören bina 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin ardından çöktü.

Elazığ
Saat 14.43 | CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Yaklaşık 174 araç 818 personelle deprem bölgesine destek sağlıyoruz. Bu yardımların arasında 45 arama kurtarma aracı, itfaiye ve sağlık araçları, iş makineleri, gıda, ısınma ve kıyafet destekleri bulunmaktadır. Ayrıca 8 mobil mutfak ve yemek TIR’ı da bölgeye gönderilmiştir.
Saat 14.35 | Suriye’nin çeşitli bölgelerinde en az 574 kişi yaşamını yitirdi, binlerce kişi yaralandı.
Saat 14.24 | Basın İlan Kurumu (BİK), merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle bu bölgedeki süreli yayınların ilan ve reklam yayımından doğan alacaklarının erken ödeme planına dahil edildiğini, bölgedeki basın mensuplarına verilen kredilerin geri ödemelerinin 3 ay süreyle ertelendiğini bildirdi.
Saat 14.19 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 7 uçakla 1093 personelin depremden etkilenen illere hareket ettiğini bildirdi.
Saat 14.15 | Mersin’de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Maraş’taki depremin santral bölgesinde 3 büyüklüğünde hissedildiğini belirterek “Uzmanlarımız sahamızda bulunan bina, ekipman ve vinçlerde bir hasar tespit etmemiştir. Sahada inşaat ve montaj çalışmaları devam etmektedir” dedi.
Saat 14.07 | Kahramanmaraş’ta ikinci kez meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki depremin ardından Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş havalimanları uçuşlara kapatıldı. Hatay Havalimanı da pisti depremde zarar gördüğü için uçuşlara kapatılmıştı.
Saat 13.55 | Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya’dan arama ve kurtarma ekipleri hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye’ye teklif etti” denildi.
Saat 13.52 | AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğünde bir başka deprem meydana geldi. Her ikisi de birbirinden bağımsız, birbirini tetikleyen depremler. Bölgede ciddi bir deprem aktivitesi var. 6,5- 6,7 büyüklüklere kadar artçı sarsıntılar devam edecektir. Vatandaşlarımızdan hasarlı binalardan uzak durmalarını ve toplanma alanlarında bulunmalarını istiyoruz.
Saat 13.24 | Kandilli Rasathanesi’ne göre Maraş’ta 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD ise ikinci depremin büyüklüğünü 7,6 merkez üssünü ise Elbistan olarak açıkladı. Çok sayıda binanın yıkıldığı anlar televizyon kanallarının canlı yayınlarına yansıdı. İkinci deprem Antalya’dan Ankara’ya çok sayıda ilde hissedildi.
Saat 13.30 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Maraş merkezli deprem sonrası Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile telefonda görüştü, ildeki duruma ilişkin bilgi aldı.
Saat 13.10 | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şu ana kadar 912 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 5 bin 385 vatandaşımız yaralanmıştır. Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilmiyoruz
Saat 12.59 | Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: Kıymetli vatandaşlarımız yaşanan depremin ardından tedbir amaçlı ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunu kullanmayalım.
Saat 12.51 | Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı depremin büyüklüğünün, ayrıntılı sismolojik çalışmalar sonrası 7,7 olarak revize edildiği bildirildi.
Saat 12.29 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Kilis Valisi Recep Soytürk ile Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Saat 12.23 | Kültür ve Turizm Bakanlığı, deprem nedeniyle bakanlığa bağlı yapılan pek çok etkinliğin durdurulduğunu açıkladı.
Saat 12.19 | Malatya’da yapımına 1893’te başlanan ve 1912’de tamamlanan tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi’nin yıkıldığı tespit edildi.
Saat 12.14 | Türkiye Bankalar Birliği, tavsiye niteliğinde bazı prensip kararları aldı. Buna göre, talep etmesi halinde, depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçları bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenecek.
Saat 12.09 | İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dezenformasyon içerikli deprem paylaşımlarına soruşturma başlattı.

Saat 11.58 | Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü: İlk yapılan tespitlerde Bakanlığımızın yurtlarında yıkım meydana gelmediği, enkaz altında kalanların bulunmadığı tespit edilmiştir.
Saat 11.46 | Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Silahlı Kuvvetler olarak hasar ve zayiat belirleme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Maalesef 3 şehidimiz, yaralılarımız var. Birliklerimizde tekrar yoklamaları alıyoruz.
Saat 11.45 | Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli depremden etkilenen illerde yargısal faaliyetlere ara verilebileceğini bildirdi.
Saat 11.42 | Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yaşanan deprem afeti nedeniyle tüm ulusal spor organizasyonlarının ikinci bir duyuruya kadar durdurulduğunu açıkladı.
Saat 11.34 | YÖK: 10 ilde yükseköğretim kurumlarımızda ikinci bir duyuruya kadar eğitim öğretime ara verilmiştir.
Saat 11.27 | MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle milletvekillerinden oluşan bir heyeti bölgeye gönderdi.
Saat 11.21 | Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerimizde bugün itibarıyla eğitim öğretime 2 hafta; Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye ve Kilis illerimizde 1 hafta eğitim öğretime ara vereceğiz.

Saat 11.08 | Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’deki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.
Saat 11.04 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD Başkanlığı’na geçiyor.
Saat 11.04 | Malatya Valiliği: Malatya merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşlarımız ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemeleri gerekmektedir.
Saat 11.00 | İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: AFAD’ı merkeze koyuyor ve kendileriyle koordineli çalışıyoruz. Şu ana kadar 311 personelimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, yoğunluklu arama kurtarma ekibi olarak bölgeye sevk edilmiştir.
Saat 10.30 | NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından müttefiklerin, Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu ve yardım seferber ettiğini duyurdu.
Saat 10.30 | Malatya’da, Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Cami de yıkıldı. Caminin çöktüğü, ayakta sadece duvarlarının bir bölümünün kaldığı görüldü. Yeni Cami, Malatya’nın ‘Büyük Zelzele’ diye adlandırdıkları 3 Mart 1894’te meydana gelen depremde yıkılan Hacı Yusuf Camii’nin yerine yapılmış ve inşaatı 1913’te tamamlanmıştı. Cami 14 Mart 1964’te meydana gelen depremde de zarar görmüş ve yeniden onarılmıştı.
Saat 10.25 | Adıyaman’da Belediye Başkanlığı binasının yıkıldığı öğrenildi.
Saat 10.15 | Siyasi partiler il ve ilçe örgütlerinin deprem nedeniyle seferber ettiklerini duyurdu.
Saat 10.00 | Depremin ardından çok sayıda polis, asker ve kurtarma görevlisi afet bölgesine sevk edildi. Ankara-Adana karayolundaki yoğun kar yağışı sebebiyle ulaşımda aksaklıklar yaşandı. AFAD yetkililerinin verdiği bilgiye göre ekipler Adana-Gaziantep arasındaki yolun deprem nedeniyle zarar görmesi sebebiyle Kayseri üzerinden deprem bölgesine sevk edilmeye başlandı. Ankara ile Kayseri otoyolunda onlarca arama kurtarma ekibi ve ambulansın deprem bölgesine intikal etmeye çalıştığı görüldü.
Saat 09.55 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Maraş’ta 70, Hatay’da 4, Osmaniye’de 20, Adıyaman’da 13, Diyarbakır’da 14 Urfa’da 18, Antep’te 80, Kilis’te 8, Adana’da 10, Malatya’da 47 can kaybımız var. Toplam 280 can kaybımız var. Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep’i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız. Okullarımızın tatil edilmesi hususu var. Milli Eğitim Bakanımızla da Cumhurbaşkanımızla da hemen görüştük. 10 ilimizle alakalı hasarın etkinlik düzeyine göre de okullarımızın tatil süresini belirliyor olacağız. Onu da bugün ya da yarın en geç açıklamış oluruz. Bir hafta tüm okullarımız bu 10 ilimizde tatil ama sonrasıyla alakalı bunu değerlendireceğiz.
Saat 09.37 | Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Özener: 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.
Saat 09.28 | EGM: Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi.
Saat 09.21 | Kilis Valiliği: 07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır. 26 AFAD personeli, 8 gönüllü, 6 MEB AKUB personeli, emniyet, jandarma, itfaiye, arama kurtarma ekipleri hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmalarına devam etmektedir. Merkez ilçede bir bina yıkılmış olup arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
Saat 09.11 | Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye’ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek.
Saat 09.04 | Depremden etkilenen Antep’te tarihi Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz yola saçıldı. Kalenin etrafındaki demir korkuluklar ise çevredeki kaldırımlara dağıldı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda ise büyük çatlaklar oluştuğu görüldü.
Saat 08.52 | CHP, partisinin afet koordinasyon merkezi iletişim hattını paylaştı: 0312 207 40 65
Saat 08.48 | İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, bölgeye İstanbul’dan arama kurtarma ekipleri ve yardım malzemesinin gönderildiğini bildirdi.
Saat 08.45 | İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve çevre illerde de hissedilen depremin ardından arama kurtarma çalışmalarına destek olmak amacıyla partide Kriz Yönetim Ekibi oluşturulduğunu ve yetkililerin deprem bölgesine hareket ettiğini bildirdi.
Saat 08.42 | AFAD bölgede toplam 66 artçı sarsıntının meydana geldiğini açıkladı.
Saat 08.38 | Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı, KKTC’de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığını açıkladı.
Saat 08.25 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Saat 08.21 | ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’nin güneydoğusunda meydana gelen depremle ilgili, ABD’nin gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.
Saat 08.08 | Gaziantep Valisi Davut Gül, Depremin ardından ilk andan itibaren 657 ihbar aldık, tamamı değerlendirildi, kent genelinde 531 göçük söz konusu.
Saat 08.07 | Türk Hava Yolları depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını bildirdi.

Saat 08.04 | Suriye başta olmak üzere Mısır, Lübnan, KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak’ta da hissedilen depremde ilk belirlemelere göre Suriye’de 100 kişi yaşamını yitirdi.
Saat 08.00 | AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi.
Saat 07.56 | AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı.
Saat 07.42 | Boru Hatları ile Petrol Taşıma Genel Müdürlüğü (BOTAŞ): Hatay il merkezi ile Kırıkhan ilçesi, Kahramanmaraş il merkezi ile Pazarcık ve Narlı ilçelerinde tedbir amaçlı doğal gaz akışı durduruldu.
Saat 07.30 | Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.
Saat 07.28 | AFAD, depremin ardından en büyüğü 6.6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
Saat 07.26 | AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Enkaz altındaki vatandaşlarımızın kurtarılması için tüm birimlerimiz seferberlik halinde. Tüm vatandaşlarımızın yetkili birimlerin açıklamalarına göre hareket etmesi çok önemlidir.
Saat 07.24 | TBMM Başkanı Mustafa Şentop: Milletimize geçmiş olsun. Devletimiz bütün kurumlarıyla teyakkuz halindedir ve vatandaşlarının yanındadır.
Saat 07.24 | AFAD internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 07.24’te Balıkesir’in Gönen ilçesinde 4,6 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi. Depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı belirtildi.
Saat 07.23 | GSM operatörleri kapasite arttırdı.
Saat 07.15 | İstanbul, İzmir ve Ankara büyükşehir belediye başkanları bölgeye ekiplerin gönderildiğini açıkladı.
Saat 07.15 | AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 32 artçı deprem meydana gelmiştir.
Saat 07.13 | Deprem sonrası bölgede 42 artçı sarsıntı meydana geldi.
Saat 07.05 | Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su “(Depremde) 6 bina yıkıldı, 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 vatandaşımız yaralandı” dedi.
Saat 07.04 | TBMM Başkanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefonda görüştü
Saat 07.03 | AFAD: Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur.
Saat 07.00 | Malatya Valisi Hulusi Şahin, kentte depremde şu ana kadar 23 kişinin hayatını kaybettiğini, 420 kişinin yaralandığını, 140 binanın yıkıldığını belirtti.
Saat 06.58 | Adana ve Mersin Valiliklerinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle tüm eğitim kurumlarının 6 Şubat Pazartesi günü tatil edildiği belirtildi.
Saat 06.54 | Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan: Bölgede bulunan tüm vatandaşlarımıza ücretsiz konuşma ve internet yüklendi. Borcundan dolayı kapalı olan tüm mobil, internet ve sabit hatlar da görüşmeye açıldı. Aynı zamanda bölgedeki tüm ankesörlü telefonlar üzerinden de ücretsiz iletişim sağlayabilirsiniz. Arama kurtarma çalışmalarının iletişim kısmında bir kesinti olmaması için yardım edelim. Web tabanlı uygulamalar ile arama yapalım ve SMS kullanalım.
Saat 06.54 | MSB: Bu sabah meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Adana, Hatay, Kilis, Osmaniye illerinde bulunan birliklerimiz etkilenmiştir. Hasar tespit çalışmaları devam etmektedir. TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD’ın talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır.
Saat 06.52 | Millî Savunma Bakanlığı, Bakan Hulusi Akar’ın Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gittiklerini açıkladı.
Saat 06.49 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan “(Depremde) Şu an 15 vatandaşımız vefat etti, 30 vatandaşımız da yaralı” bilgisini geçti. Ayhan, yedi kişinin enkaz altından çıkarıldığını söyledi.
Saat 06.38 | AFAD: Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.
Saat 06.36 | Malatya Valisi Hulusi Şahin: İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, üç kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
Saat 06.36 | Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su: İlimizde 7 bina çöktü. 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 yaralımız var. 12 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı.

Saat 06.22 | Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: İlk belirlemelere göre üç apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın.
Saat 06.19 | Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık: Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.
Saat 06.18 | AFAD: 7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.
Saat 06.06 | AFAD’dan uyarı: Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.
Saat 06.09 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: İlk bilgilere göre kentimizde 10 kişi hayatını kaybetti, 16 bina yıkıldı. 18 binada çalışmalar sürüyor.
Saat 06.03 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz.
Saat 05.59 | Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Birçok ilimizde hissedilen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından devletimizin ilgili tüm kurumları teyakkuz halindedir. Bakanlığımıza bağlı, bölgedeki tüm personelimiz ilgili valilikler ve AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalara eşlik etmektedir.

Saat 05.47 | Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Saat 05.44 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir
Saat 05.39 | AFAD Genel Merkezi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda şu anlık bir şey söyleyemeyiz. Açıklamalara devam edeceğiz. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır.”
Saat 05.33 | Yerbilimci Naci Görür: “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir.”
Saat 05.31 | Depreme dair hükümetten ilk açıklama İletişim Başkanlığı’ndan geldi: “Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve birçok ilde hissedilen deprem sonrası devletimizin tüm kurumları ivedilikle çalışmalarını yürütmektedir.”

Saat 05.28 | Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre saat 05.06’da Malatya Erkenek-Doğanşehir’de 4.8 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.
SAAT 05.16 | Kandilli Rasathanesi, Pazarcık’ta 4,7 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldiğini kaydetti.
Saat 05.03 | AFAD: Malatya ili Doğanşehir ilçesinde 5.6 büyüklüğünde 9.65 km derinliğinde bir deprem meydana geldi.
Saat 04.42 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, yıkılan binalar olduğunu bildirdi: “Deprem oldu lütfen güvenli yerlere geçelim. Maalesef yıkılan binalarımız var. Rabbim korusun.”
Saat 04.36 | Merkez üssü Antep’in İslahiye ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Saat 04.17 | Maraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
DUVAR
İlginizi Çekebilir
BANKA HABERLERİ
Goldman Sachs/Waldron: Küçük bankalar daha sıkı düzenleme, denetim için hazırlanmalılar

Yayınlanma:
10 saat önce|
22/03/2023Yazan:
BankaVitrini
Goldman Sachs Group Başkanı John Waldron, küçük bankaların daha sıkı düzenleme, denetim için hazırlanmaları gerektiğini belirtirken, bazı küçük bankaların daha fazla sermayeye ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Handelsblatt gazetesine konuşan Waldron, “ABD’de küçük finansal kuruluşların özellikle daha sıkı düzenlemelere, denetimlere hazır olmaları gerekli” ifadelerini kullandı.
ABD bankacılık sisteminde bugün yaşanmakta olanların 15 yıl öncesindeki finansal krizden farklı olduğunu ifade eden Waldron, “En önemli konu, müşterilerin küçük ve bölgesel bankalarda mevduatların güvencede olduğuna güvenmeleri” dedi.
Waldron, en azından kısa vadedi piyasa oynaklığının yüksek kalmaya devam etmesinin beklendiğini de vurguladı.
EKONOMİ
TCMB, MALİYE BAKANLIĞI VE REEL PİYASADA SORUNLAR YUMAĞI
Erol TAŞDELEN, Sosyal sorumluluk gereği misyon edindiği Reel Piyasa sorunlarını ısrarla yazmaya devam ediyor. Maliye Bakanlığı ve TCMB’nin aldığı kararların reel piyasalarda yaşattığı ortamın resmini çekiyor. Okuyun göreceksiniz…

Yayınlanma:
15 saat önce|
22/03/2023Yazan:
Erol Taşdelen
TCMB ile Hazine ve Maliye Bakanlığı başta Reel Piyasalar ile ilgili Teşhis ve tespitleri yanlış koyunca; yanlış tedavilerin yeni reel piyasada yeni hastalıkların ortaya çıkmasına şaşırmamak lazım! FAİZ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR gibi iddialı bir ana ilke belirlersen otomatikman TCMB elindeki FAİZ silahını da almış oluyorsun! Üstelik bunu FAİZ üzerine kurulu Kan kokusunu önceden alan Köpekbalıkların bulunduğu ortamda, Kapitalist Sistem’de yapıyorsunuz! Anında karşılığını alırsınız! Aldık da! Son aylarda dikkat edim TCMB’nin faiz kararı merak edilmiyor, tartışılmıyor bile! Herkes gardını almış durumda!
Bazı şeyler yaşayarak öğrenilir. Reel Piyasa da yaşayarak öğreniyor!
O zaman başlayalım; ekonomi kurmayları ne kararlar aldı; beklenti neydi; Reel Piyasada ne etkisi oldu. Naçizane gözlemlerimizi paylaşalım:
Damat Bakan olarak bilinen eski maliye bakanımız Berat Albayrak üç kamu Bankası Genel Müdürünü de yanına alarak Anadolu’da turlara başlamıştı. İş Dünyasına mesaj netti. Birincisi, “Kamu Kurumları ortak hareket ediyor”; ikincisi Bakan beyin ileride karar alıcı ana unsur kendisi olacağı, mesajı vererek siyasi kariyerini sağlamlaştırmaktı. Ne zaman ki COVİD-19 süreci başladı; hızlı başlayan bu turlar da son buldu! Sonrası malum; istifasını merkez medya iki gün haber dahi yapamadı! Bankacılık Sektörünü takip eden biri olarak hakkını da vermek gerekir, o dönemde doğru şeyler de yapıldı. “Bankaların uyduruk isimler ile aldığı binlerde çeşit ücret ve komisyonların sadeleştirilmesi; 51 adete indirilmesi ve üst ücret/komisyon limit tarifenin belirlenmesi” bunlardan biri. Sonra bankalar yaratıcılığını kullanarak dolaylı yollardan yeni yöntemler bulsa da firmaların ve vatandaşın cebinden o dönemde milyonlarca liranın çıkması engellendi. Bu katkıdır!
Faiz düşmeye başladı ama yeni sorunları ortaya çıktı
TCMB ve Maliye Bakanlığının ortak söylemi ile dünya ülkelerinin tersine Faize savaş açılınca, Türkiye uluslararası alanda da ayrışmaya başladı. Dünya Mersin’e, biz tersine uygulaması! Bir defa son yıllarda Yabancı Sıcak paraya savaş açılmış, başta Borsa olmak üzere yabancı payı yarı yarıya düşürülmüştü. 2019 yılında Bankalar ciddi kredi daralmasına giderek para istiflemeye başladı. Bankalar ilk uyanan oldu! O dönemde yazmıştım; 2019’da Dolar bazında bankalardaki Mevduat 50,9 milyar USD artarken, Krediler sadece ve sadece 1 milyar USD artmıştı! 2019 kırılma yılıydı!
Peki FAİZ ile savaşta aldığımız kararlar, Reel Piyasada nelere neden oldu : Başlayalım!
“Faiz neden enflasyon sonuç” söylemi ile özetlenen dönemde; Faizin düşmesi Faiz üzerinden Paradan Para kazanmak için Piyasada olan para simsarlarının hoşuna gitmez ve o ortamı terk etmeye başlar. Tabi gelirlerini koruyarak! Son yıllarda dikkat edin 2000 krizi öncesi gibi Parlatılan Borsada yerliler arabasını, evini satıp; bankadan kredi çekerek, Borsa’ya koşarken; %70’lere yaklaşan Yabancıların payı %30’ların altına düştü. Üstelik kalan yabancıların çoğu bıyıklı yabancılar. Bizimkilerin parası yani!
FAİZ cephesinde bunlar yaşanırken; diğer bir ana cephe de DÖVİZ üzerinden oldu. TCMB’nin buradaki TEŞHİSİ de “Ticari Firmalara Kredi veriyoruz, onlar da gidip döviz alıyor; Dövize Talebi durduramıyoruz” teşhisi koyup çözüm olarak da “Ticari Kredilerde sert fren yapmalı” çözümünü ortaya koyunca yaralı Reel Piyasa bir de teşhisten ve çözümden darbe yedi! Bu teşhis doğru muydu! Kesinlikle yanlış! Yanlışlığı anlatmak için yazdığım yazı sayısını unuttum! Zaten yanlış olduğunu zaman da gösterdi. Dövize talebi kısacağız sözde bankalar Döviz Kredisi veriyor TL Kredi vermiyor, çelişkiye bakar mısın! Bu yanlıştan bugün için dönüldü mü: HAYIR! Peki örnekleyelim; bu teşhisin sonucu uygulanan tedavide neler yapıldı Reel Piyasada ne etkisi oldu bakalım.
Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu’nun İSO ziyaretini hatırlayın, hani şu sanayicilere; “firmaların 24 Şubat’tan haziran ayına kadar 55 milyar dolar bankacılık kesiminden kredi kullandığını belirterek; Başkanımdan da rica ediyorum, lütfen açıklayın. Bu dövizleri bozsunlar. Bir kısmını da bozsalar kur başka bir yere gelir” dedi. Bu cümle yetmedi ortam gerilince; MB Başkanı, “faizler %20’lerde yüksek değil, kullanmayın; siz de stokçuluk yapıyorsunuz” çıkışını yaptığı toplantı gergin ortamda bitti. Tepkiler üzerine TCMB Başkanı iki gün sonra, “yanlış anlaşıldı öyle demek istemedim” demek zorunda kaldı. Tepkiler normaldi çünkü; TCMB Başkanının, “krediler %20’lerde” dediği günlerde bankalardaki Ticari kredi faizleri %40’lardaydı”. Üstelik hiçbir sanayici “stokta beklesin, satılmasın” diye imalat yapmaz! Üstelik; Sanayicinin stoklarının artması “stokçuluk” değil malların satılmamasındandı!
Faiz düşürmek için yaptırımlar devreye girdi
Merkez Bankası kendi dediği %20’lere kredi faizlerini düşürmek için iki formülü uygulamaya koydu. Birincisi; kredilerde karşılıkları artırdı, kredi faiz ortalamasının üzerinde kredi faiz veren bankalara karşılıkları artırdı; ikincisi; verilen krediler için Bankalara orta uzun vadeli Tahvil alma zorunluluğu getirdi. Sonuç mu? Krediler durdu tabi. Faiz denildiği gibi %20 daha sonra bunun da altına düşmesine rağmen Ticari banka kredileri bıçak gibi kesildi. Bazı ekonomistler “öyle diyorsun ama banka verileri Ticari kredilerin arttığını söylüyor” dese de bunların kaçırdığı bir şey vardı, ben üst segment yani cirosu 250 milyon ve çalışan sayısı 250’i aşan Ticari firmalardan bahsediyorum, Kurumsal Firmaları; yaptırımlar da bu gruba geldi. Üstelik arttı dediği krediler içinde firmalara KKM yapmaları için verilen Nakit Karşılıklı Reel Sektöre girmeyen krediler de var! Ticari Kredilere fren için yaptırımlar zincirleme geldi; Yok TL kredi verilecek firma “Net İhracatçı” olacaksın (ihracatı ithalattan %10 fazla olacak); yok Bağımsız denetin Raporunuz olacak (ki 20-25 bin TL olan Rapor ücretleri anında 250-300 bine çıktı), yok sadece fatura karşılığı krediler kullandırılacak (ki bu uygulama ile tüm sektör sessiz sedasız KATILIM BANKASI formatına sokuldu). Tabi koşullar ağırlaşınca Ticari Firmalarda patinaj da başladı. Piyasalardaki nakit akışın yapısı da değişti! Para bulamayan firma malını peşin satmak dışında ne yapacak ki!
TİCARİ KREDİ YASAKLARI YENİ SORUNLAR DOĞURDU!
Yazıyı uzatmamak için özetin özetini yapacağım. Ama sorunlar tahmin ötesi büyük! Ticari Kredilerdeki ağırlaştırılan koşullar sonucu ne mi oldu. En basiti Piyasada Vadeli satışlar durdu! Bazı ürünlerde aynı gün bile fiyat değişir oldu. Önünü geremeyen sanayici nasıl yatırım yapsın. Reel Piyasalarda ciddi likidite sıkışıklığı başladı, haberiniz olsun! Kredi politikası değişmez ise; nakit sıkışıklık artarak devam eder! Katılım Bankası formatına dönüştürülen Bankacılık sektöründe; bunu kurgulayanlar aşağıdaki sorunun cevabını da vermeli:
Ticari Şirketler Fatura karşılığı dışında kredi kullanamıyor: Şirketlerin Kısa vadeli kredi borçları 2023 Ocak sonu itibarıyla %116,5 artarak 3 triyon 447 milyar TL‘ye yükseldi. Toplam Kredilerin %44’ü Kısa vadeli hale geldi. Orta Uzun vadeli borçları ise %30,5 artarak 4,4 trilyon TL’ye yükseldi. Kısaca Firmalar bir yıl içinde ödeyecekleri para tekrar ediyorum 3 trilyon 447 milyar TL. Hangi ekonomi kurmayı bu borcun kredi kullanmadan ödeyeceğini öngördü, aklına ve bilgisine şaşarım. TCMB bunun cevabını vermeli! TCMB uzmanları kredi, leasing, akreditif kredisi ödemesi için bankaların kredi vermesini engellediğine göre bunun özkaynaklardan veya yapılan ticaretten ödeneceğini öngörmüş demek ki. TCMB’nin Reel Piyasa takibi bu kadar işte! Piyasada çarklar ani durur derken temel gözlemlerimden biri de buydu benim! Bunu görmek için uzun analizler bile gerekmiyor; iki sanayiciyi dinleseniz sonucu çıkarırsınız.
Bu krediler kredi kullanmadan: Ö-DEN-MEZ! Ö-DE-NE-MEZ!
Tablo : ekonomim.com, Şebnem TURHAN’dan alınmıştır.
Son 1 yıldır bankalarda 6 aydan uzun kredi fiili olarak açılmadı, bu ortamda bankalar da haklı! 2023’de 4 büyük özel bankadan İŞBANK dışında 3’ünde krediler fiili olarak durmuş durumda farkında mısınız? Kredilere karşılık, kredi vadesi buyunca %25-30 vadesiz isteyen bankalara TCMB sadece uyarı ile geçti, ortada kesilmiş ceza yok! İŞBANK dışında kredilere karşılık vadesiz %25-30 vadesiz isteyen banka nerede ise kalmadı!
Deprem Bölgesi çekleri nasıl ödenecek?
Deprem sonrası TCMB, Maliye Bakanlığı ve BDDK’nın çözmesi gereken bir sorun daha ortaya çıktı. Depremin etkilendiği 11 il aylık ortalama 30 milyar TL çek ödemesi yapıyordu. Önceden de yazdım, bu çeklerin deprem sonrası ödenmeye devam etmesi çok zor. İplik üretiminin nerde ise yarısının yapıldığı Kahramanmaraş gibi illerde üstelik sanayi ciddi zarar gördü. Reel Piyasadan uzak olanlar 30 milyar TL çek ne ki diyebilir. İyi de ödenmeyen bu çekler domino etkisi ile reel piyasaya kat ve kat zarar verir. Altı ay çek yazılmasını yasaklamak ile bu iş çözülmez. Benim önerim KGF Kaynakların önemli bir kısmı bu çeklerin ödenmesinde kullanılsın!
TCMB’nin LİRALAŞMA STRATEJİSİ yeni sorunlar doğurdu
Reel Piyasada diğer sorunlar yumağı da TCMB’nin LİRALAŞMA STRATEJİSİ sonucu ortaya konulan uygulamalardan oluştu. Bunu da bazı örnekler ile özettin özeti yapalım:
- TCMB Döviz talebini daraltmak için daha sonra adını “Liralaşma Stratejisi” verdiği uygulamaları seri şekilde yürürlüğe koydu. İlk önemli adımı hatırlanacağı gibi Kur Korumalı Mevduat -KKM uygulaması ile atılmıştı. Kısaca önce vatandaşa sonra firmalara “yeter ki döviz alma ben sana yüksek gelir sağlayacağım” dendi. Üstelik bu ödeme milletin vergi gelirlerinden HAZİNE aracılığı ile karşılandı. Son bir yılda Hazine KKM için 94,7 milyar TL ödedi iyi mi! Zenginden alıp fakire vermesi gereken Devlet, resmen fakirden alıp Zengine verdi! Sorumluluğu da Vebali de karar alıcılara! Hazine’nin ödediği TL’den KKM yapanlara; Dövizden KKM Yapanların maliyetine TCMB ödeme yaptı! Vatandaşın cebinden çıkan paraya bakar mısın!
- Döviz çeklerin döviz olarak ödenmesi yasaklandı: Dövize talebi kısmak gerekçesi ile “Dövizli sözleşme yapabilirsiniz, dövizli çek yazabilirsiniz ama bankalar bunu TL ödeyecek” dendi. Döviz ödeyenlere çek başına ciddi de cezalar geldi ama “sorumluluk da, ceza da müşteride” diye bu çekleri hala Döviz ödeyen bankalar var iyi mi. Üstelik Kamu bankaları da var bunu yapan! Tam Türk işi! Hadi Döviz ödemeyi yasakladınız 10 ay oldu hala bu çeklerde hangi kur uygulanacağı belli değil, TCMB onu bile belirlemedi! Bunda ne var diyenlerin aklına şaşar, Reel Piyasa bilgilerini sorgularım. Birincisi; Kimya, Plastik, Tekstil, Seramik, İnşaat gibi ana sektörlerde fiyatlama döviz üzerinden yapılıyor. İnadına değil, girdiler İthal olduğu için! İkincisi; Türkiye genelinde Döviz çeklerinde aynı kur uygulanmadığı için TL ödenen bu çeklerde firmalar arası kur farkı oluştu milyonlarca hesap muhasebe kayıtlarında test durumda şu an firmalarda! Firmalar ortada bir neden yokken bu kur farkından dolayı davalık olmaya başladı! Aynı sorun Faturalarda döviz kuru belirtilmemesi ve kur bilgisi dahi yasaklanması ile de ortaya çıkmış durumda. Benim önerim madem yasak koydunuz, o zaman; “bu çeklere ya TCMB’nin bir gün önceki kapanış kuru; ya da ödeme günüdeki açılış kuru uygulanır” deseydiniz de tüm ülkede bu çeklerde tek kur olsaydı!
- Firmaların Yabancı Para varlıkları Aktif Büyülük ya da Ciro’dan büyük olanın %5’ini geçene TL kredi yok, yasaklandı: TCMB bu yasak ile başta koyduğu “Ticari firmalar kredi kullanıp döviz alıyor” tezine uygun gibi dursa da bu da doğru tespit değil. Bir defa 250 milyon TL büyüklüğü olan firma ile milyarlarca lira büyüklüğe sahip firmaları bir torbaya koymuş oldu. Firmalardaki mevsimsellik nakit ihtiyacını göz ardı etmiş oldu. Toplam İthalatın %80’ni hammadde iken firmalara “döviz alma” demenin mantığı ne? O zaman kalkıp “ithalatı-ihracatı olmayan firma döviz alamaz” deseydiniz! TCMB ve Maliye Bakanlığı Ağustos ayında önündeki kışın çok yumuşak geçeceğinin, kar yağmayacağının, yolların kapanmayacağının yazılı garantisini verebilir mi? Firmaların çoğu kış şartlarını düşünerek fazladan stok hammadde tutar bu da ek ithalat ve döviz talebi demek. %5 Yabancı Para yasağı koyarken bu durumu, mevsimsellik durumunu düşündünüz mü? Reel Piyasada çoğu firmanın Döviz pozisyonu almak spekülatif değil yaptığı işin gereğidir. Yoksa hiçbir sanayici spekülatif döviz almaz! İlla ki az sayıda da olsa vardır; onun da kolayı var. İhtiyacı için döviz alan firmalar zaten bu dövizi 3-4 ayda kullanır. Bu süreden fazla dövizi elinde tutan firmaya ek vergi koyun o zaman! %5 yasak ile tüm firmaları, özellikle sanayiciyi spekülatif döviz alıp satan konumuna koyup, aynı torbanın içine attınız biline! Bari, İSO ilk 500, ilk 1000 firmayı bu tür yaptırımlar dışında tutsaydınız!
Sorunlar çok, yazılacak çok şey var. Ama yukarıda verdiğim örnekler bile “Reel Piyasayı nasıl kitlendiğini” anlamak için yeterli diye düşünüyorum. Piyasa ekonomisi çoktan bitti. Kontrollü Ekonomi Modeli uygulanıyor! Sürdürülebilir olması da çok zor! Maliye Bakanlığı ve TCMB uzmanlardan ricam Piyasada olunuz; ülkedeki sanayi kuruluşları aynı zamanda milli servet olduğunu unutmayınız.
Bir söz de Ticaret ve Sanayi Odası ve OSB Başkanlarına; sorunları dillendirilmeyince çözülmüş olmuyor. Ülkede; hep aynı başkanlar konuşuyor. Üyelerinizin hakkını koruyunuz ve sorunları cesurca paylaşınız; yoksa oturduğunuz koltuk size “nüfuz sağlayın, siyah plakalar kullanın” diye verilmedi. Üyelerinize yardımcı olmaları için Odalarınızda Finans Danışmanlık birimleri kurmakla işe başlayın derim. Bankalar karşısında üyeleriniz çok korumasız unutmayın.
Erol TAŞDELEN – Ekonomist, Bankacılık Uzmanı www.bankavitrini.com
MERAKLISIAN EK MAKALELER:
DEPREM BÖLGESİ ÇEK PANİĞİ, AYLIK 30 MİLYAR LİRALIK ÇEKLER NASIL ÖDENECEK? – BankaVitrini
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNİN BANKACILIK SEKTÖRÜNE ETKİLERİ – BankaVitrini
BANKACILIK SEKTÖRÜ KATILIM BANKASI FORMATINA DÖNÜŞTÜ, PİYASALAR KİLİT – BankaVitrini
TİCARİ YASAKLAR FİRMALARI ‘ŞAK’ DİYE DURDURABİLİR – BankaVitrini
BANKALARDA KOBİ DIŞI TİCARİ KREDİLER NİÇİN DURDU? – BankaVitrini
BANKALAR 50 BİN USD ÜSTÜ YURTDIŞI TRANSFERLERDE BELGE İSTEYECEK – BankaVitrini
DÖVİZ MEVDUAT BANKALARIN KABUSU OLDU – BankaVitrini
TİCARİ KREDİLERDE FATURA KAOSU – BankaVitrini
MERKEZ BANKASI BANKALARI 4 KONUDA NİÇİN UYARDI? – BankaVitrini
YANLIŞ KARARLAR YATIRIMCIYI VURDU – BankaVitrini
BANKALARDA ‘KREDİ BLOKELİ KREDİ’ DÖNEMİ BAŞLADI – BankaVitrini
SANAYİCİ BANKALAR KARŞISINDA SAVUNMASIZ BIRAKILDI – BankaVitrini
GÜNCEL
Dış borçta faiz yükü anaparanın üç katı
Hazine’nin borç servisinde bazı aylarda anaparanın 3 katı kadar faiz ödediğine dikkat çeken Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, borcun faizinin toplanan vergilerle ödendiğini söyledi.

Yayınlanma:
16 saat önce|
22/03/2023Yazan:
Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Hazine’nin mart, nisan, mayıs aylarını kapsayan finansman programını açıkladı. Buna göre Hazine bu üç ayda 159.8 milyar TL’si iç borç, 113.4 milyar TL’si de dış borç olmak üzere toplam 273.2 milyar TL borç geri ödemesi yapacak. Bu üç ayda borç servisinin yüzde 59’u faiz ödemelerinden, kalan yüzde 41’i anaparadan oluşacak. Borç ödeme projeksiyonunu SÖZCÜ’ye değerlendiren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, “Fakat 2023 yılında Hazine’nin toplam 1.1 trilyon TL’lik iç ve dış borç geri ödemesi gerçekleştirmesi öngörülüyor.
ÜLKE RİSKİ NASIL DÜŞER?
Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz
Bu yıl ek bütçe şaşırtıcı olmaz
Yüzde 9.5 faizle dış borç bulduk
Ülke risk priminin (CDS) 500 seviyelerinde olduğunu, dışarıdan borçlanmada ülke riskinin giderek arttığını belirten Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, bu yılın ilk iki ayında Hazine’nin gerçekleştirdiği ihalelerde dolar cinsi yüzde 9.5 ile yurt dışından dış borç bulunduğuna dikkat çekti.
Mehtap Özcan ERTÜRK – SÖZCÜ
KATEGORİLER
- ALTIN – DÖVİZ – KRIPTO PARA (410)
- BANKA ANALİZLERİ (119)
- BANKA HABERLERİ (1.853)
- BASINDA BİZ (48)
- BORSA (183)
- CEO PERFORMANSLARI (24)
- EKONOMİ (2.389)
- GÜNCEL (461)
- GÜNDEM (2.343)
- RÖPORTAJLAR (29)
- SİGORTA (78)
- ŞİRKETLER (881)
- SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK (172)
- VİDEO Vitrini (19)
- YAZARLAR (573)
- Abbas Karakaya (42)
- Arif Öztan (7)
- Erden Armağan Er (40)
- Erol Taşdelen (329)
- Gizem Taşdelen (4)
- Gülbeyaz Gergün (35)
- Kemal Emirhan Mendi (1)
- Murat Şenol (22)
- Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz (57)
- Tuncer Dede (7)
- Uğur Durak (33)

AKTİF BÜLTEN

Goldman Sachs/Waldron: Küçük bankalar daha sıkı düzenleme, denetim için hazırlanmalılar

TCMB, MALİYE BAKANLIĞI VE REEL PİYASADA SORUNLAR YUMAĞI

Dış borçta faiz yükü anaparanın üç katı

2022 YILI SONU İTİBARİYLE BANKA ÖZEL SANDIKLARINDAKİ SON DURUM

Balıkesir merkezli uluslararası dolandırıcılık operasyonu: 103 gözaltı

GÜNLÜK BÜLTEN

AKP ekonomideki enkazı kaldırabilir mi?

Albaraka Türk’ten emeklilere 10 Bin TL promosyon

AFAD’ın evrak bölümünde şüpheli yangın

Kriz korkuları hafifledi derken, ABD’de First Republic Bank hisseleri %50 düştü

Sermaye piyasası ve borsa: AKP dönemi ve sonrası

DEPREM BÖLGESİ İÇİN ÇEK DÜZENLEMESİ BEKLENİYOR

EYT’LİLERE QNB FİNANSBANK’TAN ÖZEL MAAŞ PROMOSYONU

2022 YILI SONU İTİBARİYLE BANKA ÖZEL SANDIKLARINDAKİ SON DURUM

BANKA ŞUBELERİNDE İSYAN VAR!

Prof. Dr. Mustafa Erdik, 2010 Şili depremi 9.2 büyüklüğündeydi, 500 kişi öldü, sebebi…

MOBBİNGÇİLER KAZANDI: BANKA SEKTÖRÜNDEKİ EFE DEMİR HAYATTAN KOPTU

YAPI KREDİ EFE DEMİR AÇIKLAMASI YAYINLADI

DEPREM BÖLGESİ ÇEK PANİĞİ, AYLIK 30 MİLYAR LİRALIK ÇEKLER NASIL ÖDENECEK?

Yıllardır satılamayan bankaya tekstil firması talip oldu!

BANKACILAR PROMOSYONDA KENDİ SÖKÜKLERİNİ DİKEMİYOR!

Müşterilerin hesabından 6 milyon TL çeken bankacı gözaltına alındı

“Banka kasasındaki altın ve paralarımız” çalındı iddiası
- Pezo mu peso mu? Survivor'da Bir pezo ne kadar? Peso nerenin parası? 100 peso kaç TL? 1000 peso kaç TL? 21/03/2023
- Son dakika: Süper Loto çekilişi sonuçları belli oldu! 21 Mart 2023 Süper Loto bilet sorgulama ekranı! 21/03/2023
- ABD borsası Fed öncesinde yükselişle açıldı 21/03/2023
- Yellen: Küçük bankaları korumaya hazırız 21/03/2023
- Bitcoin yükselince yeniden gündeme geldi: Kripto para bankacılıktan daha mı güvenli? 21/03/2023
- Ukrayna 15,6 milyar dolarlık finansman paketi için IMF ile anlaştı 22/03/2023
- Asya borsaları Fed öncesi yükselişte 22/03/2023
- Ekonomi ve siyaset gündemi - 22 Mart 2023 22/03/2023
- Resmi Gazete'de bugün (22.03.2023) 21/03/2023
- Almanya Çin'e ihracat kısıtlamalarını değerlendiriyor 21/03/2023
- Lübnan lirası dolar karşısında tarihi seviyeye geriledi 21/03/2023
ALTIN – DÖVİZ
KRIPTO PARA PİYASASI
BORSA
Popüler
-
GÜNDEM2 sene önce
Sedat Peker’in bahsettiği otel: Günlüğü 106 bin TL
-
BANKA HABERLERİ2 sene önce
HSBC terbiyesizliği : “Sabancı alana “AKBANK bedava”
-
BANKA HABERLERİ2 sene önce
AKBANK çöktü : Dijital Bankacılık sorumlusu GMY CİVELEK ortada yok!
-
BANKA ANALİZLERİ7 ay önce
YILIN İLK YARISINDA İŞBANK RAKİPSİZ LİDER AKBANK SONUNCU SIRADAN KURTULAMIYOR
-
BANKA HABERLERİ2 sene önce
AKBANK : Tekaüt Sandığı Vakfı (Sandık) SGK devri için hazırlıklar tamam
-
GÜNCEL2 ay önce
Eskişehir’de zimmetine 9 milyon lira geçiren banka müdürü tutuklandı
-
BANKA HABERLERİ7 ay önce
AKBANK ÖZEL FİRMAYA 22.000 LİRA MAAŞ PROMOSYONU VERDİ
-
BANKA HABERLERİ2 sene önce
AKBANK krizinin perde arkası
-
BANKA HABERLERİ1 sene önce
Çocuğuna 35 bin liralık mont giydiren bankacı kim?
-
GÜNDEM2 sene önce
FİNANSEVİM : BDDK’nın tasfiyesini istediği 21 şirket içindeyiz, itirazımız var