Connect with us

BANKA HABERLERİ

2021’de bankalar için 10 zorluk

Yayınlanma:

|

COVID-19 sorunları ilk kez 2020 başlarında devreye girmesiyle birlikte, benzeri görülmemiş makroekonomik düşüşler ve bankacılık sektöründe korkularına rağmen, finans sektörleri küresel olarak oldukça iyi bir şekilde ayakta kaldı ancak 2021’de de böyle kalacak mı?

İHSmarkit 2021 yılında bankacılık sektörünün ne gibi zorluklar ile karşılaşabileceğini 10 madde halinde sıraladı. Rapora göre; Angola, Hindistan, Kenya ve Türkiye gibi 2020 şokundan bu tür yavaş toparlanma potansiyeline sahip ekonomilerde faaliyet gösteren ve önceden var olan varlık kalitesi sorunları olan ekonomilerdeki bankalar, kredi risklerinde hızlı bir artışla karşı karşıya kalacaklardır. Daha esnek bankacılık sektörleri daha hızlı makroekonomik toparlanmaları kolaylaştıracaktır.

2021 için küresel bankacılıkta dikkat edilmesi gereken on zorluk şöyle sıralandı :

1. Düzenleyici destek tedbirleri, olumlu aşı umutlarına rağmen 2021’e kadar yerinde kalması muhtemeldir.
Ülkeler covid-19 sürecinde aşı gibi olumlu haberler helmeye başlasa da 2021’de de benzer sorunlar devam edebilir. 2021 ilerleyen aylarda önlemlerin etkisi ile  hizmet ve turizm gibi önemli sektörlerde ve kötü etkilenen sektörlerde ki toparlanmayı başlayabilir. Destek tedbirlerinin zamanından önce kaldırılması, finans sektörünün kredi vermeyi keskin bir şekilde azaltarak ekonomik çöküşü güçlendirme riskini doğuracak.

2. Büyük ölçekli ekonomik düşüşlere rağmen, bankadaki bozulmanın şimdiye kadar keskin bir şekilde artmadığını izlendi
Kredi takip rasyosu olan NPL’ler 2020 yılında hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ekonomilerde ortalama olarak son derece istikrarlı kalmıştır. Kapsamlı COVID-19 destek tedbirleri bunda büyük rol oynamıştır ve destek tedbirleri kaldırıldığında bozulmanın hızla artabileceği bildirilmiştir. Kurumsal krediler başlangıçta en fazla risk altında olmasına karşın, kalıcı işsizlik artarsa konut kredisi kalitesi bozulacak. Yakın zamanda uzatılan destek tedbirleri geri çekilirse NPL’ler 2021’in sonlarında veya 2022 başlarında artabilir.

3.Ekonomideki sıkılaşma devam ettikçe bankaların kredi büyümesi de yavaşlayacaktır
Bankalar küresel olarak 2020 başlarında, COVID-19  pandemi sürecinde en kötü  döneminde bile reel ekonomiye kredi sağlamasını genişlettiler. 2021 boyunca     gelişmekte olan piyasaların çoğunda bu kredi büyümesinin yavaşlaması bekliyor.

4. Bankacılık sektörünün kar yaratmada zorlukları devam edecek
2020 yılında rapor elde edilen karlılıkları korumak için zorlanabilirler. Faiz oranlarındaki makasın daralması bankaların kar marjlarını da düşürecek.   Hükümetler genişleyen bütçe açıklarını gidermenin yollarını ararken, bankalara  yönelik yeni ve artan vergilendirme, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’da bu eğilimi daha da kötüleştirebilir.

5. Temettü kısıtlamaları kaldırılsa bile sermayelerini  desteklenmeye devam etmeliler
ek çok büyük ekonomide, genişlemeci para politikaları vade borç maliyetlerini keskin bir şekilde düşüren ve 2021’i geride kalması beklenen koşulları da azalttı. Bu, bankalara likiditeyi destekleyen ve sermaye tamponlarını güçlendiren sermaye   araçlarının artışı da dahil olmak üzere uygun fiyatlı uzun   vadeli finansmanı düzenleme kapsamı sunmaktadır. Bankaların, gelişmiş ekonomi merkez bankası stres testlerinde açıkça işaretlenmiş bir tehdit olan kurumsal kredilere yönelik potansiyel ağır gelecek düşüşleri ile ilgili önemli kuyruk riskleri ışığında ihtiyati fazla sermaye tamponlarını korumalarını bekliyoruz.

6. Hızlı toparlanma, daha güçlü bankacılık sektörlerinin daha zayıf ekonomilerdeki bankaların satın alımlarını genişletmesine izin verecek     
Karlılığın düşmesi ve önemli varlık kalitesi sorunlarının tehdidi, bankacılık sektörünün hem ulusal hem de uluslararası konsolidasyonunu hızlandıracak ve bu da sektör yoğunluğunu artıracaktır. Çin gibi daha hızlı ve daha sürdürülebilir ekonomilerdeki büyük bankalar veya Japonya, Kenya ve Körfez gibi önceden var olan genişleme hedefleri olan ekonomilerdeki bankalar, yüksek büyüme potansiyeli ekonomilerinde stratejik riskler alarak liderliği ele alacaklardır.      

7.Gelişmekte olan piyasalarda Kamu Harcamaları büyümeye devam edebilirsiniz

Gelişmekte olan piyasalarda, özellikle Sahra-altı Afrika, Latin Amerika ve Pakistan gibi Asya’nın bazı bölgelerinde bankalar, 2020 yılında iç ülke borç varlıklarını daha da artırdı.       

8.Banka kurtarma yenilenen vurgu
Düzenleyici kurumların 2021 yılında yerel banka kurtarma ve çözüm rejimlerini  yükseltme çabalarını yeniden başlatmalarını bekliyoruz. Örneğin AB, nihai bankacılık birliği yolunda atılmış önemli adımlardan biri olarak 2024 yılına kadar çerçevesinin üye ülkeler arasında tam uyumlu hale getirilmesini istiyor. Avrupa Komisyonu, ulusal hükümetlerin 2015 yılından bu yana ortak bir plan üzerinde anlaşma sağlayamaması sonrasında, bankacılık birliğinin bir diğer ayağı olan Avrupa Mevduat Sigorta Programı için yeni bir öneri de yapmayı düşünüyor.

 9. ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) girişimlerine daha fazla odaklanın
 COVID-19’dan çevreye doğru yatırımcılar arasında odak noktasının değişmesi ESG konularını giderek daha öncelikli hale getirecektir. Bankaların, dönüştürücü  ekonomik girişimleri finanse etmek için ESG hedefli borç vererek yanıt verme olasılığı yüksektir. Bu açıkça gelişmiş ekonomilerde odak kazanıyor iken,  Macaristan’dan Malezya’ya gelişmekte olan piyasalar özellikle iklim ile ilgili risklere bankaların maruz kalma değerlendirmek daha fazla önem ve tercihli sermaye tedavisi yoluyla yeşil girişimlerin finansmanı teşvik ediyoruz.

10.Küresel finans sektörü, büyük ve küçük çaplı siber saldırı ile karşı karşıya kalması muhtemeldir
Bankalar siber  güvenlik alanında zaafları devam ediyor. Salgın sırasında, çoğu siber güvenlik çerçevesi en iyi ihtimalle marjinal olarak geliştirildi ve müşteri kimlik hırsızlığı, dijital soygun, gasp ve veri sızıntıları gibi siber güvenlik sorunları tehdidini bırakarak küresel finans sektörü için önemli bir tehdit ve en kötü ihtimalle küresel olarak yıkıcı ve sistematik olarak önemli bir tehdit oluşturabilecek.

IHSMarkit

BANKA HABERLERİ

İsviçre bankası Pictet’e, vergi kaçırma cezası

İsviçre merkezli banka Pictet’in, Amerikalı vergi mükelleflerinin off-shore hesaplardaki varlık ve gelirlerini gizlemelerine yardımcı olduğu gerekçesiyle 123 milyon dolarlık ceza ödeyeceği bildirildi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İsviçre bankası Pictet‘e, Amerikalıların vergi kaçırmasına yardım ettiği için 123 milyon dolar ceza verildi.

ABD Adalet Bakanlığından yapılan açıklamada, İsviçreli banka Pictet’in Amerikalı vergi mükellefleriyle off-shore hesaplardaki varlıkları ve gelirleri gizlemek için işbirliği yaptığını itiraf ettiği kaydedildi.

Açıklamada, bankanın İsviçre ve diğer yerlerdeki 1637 gizli banka hesabında 5,6 milyar doların üzerinde varlığı saklamak ve bu hesaplardan elde edilen geliri ABD Gelir İdaresinden (IRS) gizlemek için Amerikalı vergi mükellefleriyle işbirliği yaptığı aktarıldı.

İsviçre’de ve başka yerlerde söz konusu bankada hesabı olan Amerikalı vergi mükelleflerinin 2008 ile 2014 yılları arasında yaklaşık 50,6 milyon dolarlık vergi kaçırdığı belirtilen açıklamada, bankanın yapılan anlaşma doğrultusunda ABD Hazinesine yaklaşık 123 milyon dolar ödemeyi kabul ettiği belirtildi.

Açıklamada, bankanın anlaşma kapsamında hizmetlerinin gelecekte vergi kaçakçılığı amacıyla kullanılmasına karşı koruma sağlamak amacıyla önlemler uygulayacağı ve soruşturmada yetkililerle işbirliği yapacağı da kaydedildi.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

TCMB net döviz pozisyonu son 1 ayda 10 milyar dolar iyileşme kaydetti

Yayınlanma:

|

Yazan:

Küresel mali piyasalarda yılı tamamlamaya artık sayılı günler kala düşen hacmin de etkisi ile sert hareketler görülüyor. ABD’de her ayın ilk Cuması açıklanan resmî tarım dışı istihdam verisi öncesinde, dün açıklanan açık istihdam verisi (JOLTS raporu) Nisan 2021’den bu yana (son 2,5 yılın) en düşük düzeyinde sonuçlandı. FED’in öncelikli olarak ana görevi fiyat istikrarını sağlamak olsa da, istihdam ve büyüme cephesinden gelen verilere de pek âlâ dikkat ettiğini biliyoruz.

Bu minvalde, istihdam cephesinden gelen dünkü zayıf veriler ardından piyasaların amiral gemi olarak takip ettikleri risksiz faiz oranı olarak takip edilen Amerikan 10 yıllık devlet tahvil getirisi %4,16 seviyesine kadar gelerek son 3 ayın en düşük seviyesini test etti. Gözlerin bu bağlamda Cuma günü açıklanacak resmî istihdam verisini daha da dikkatli bir şekilde takip edeceğini düşünüyoruz. Eğer istihdam raporu da (tarım dışı sektörde manşet istihdam artışının 180bin kişi olmasını, işsizlik oranın ise %3,9 seviyesinde sabit kalması) beklentileri karşılayamazsa, 2024 yılına yönelik bu sabah itibariyle var olan 125 baz puan faiz indirim beklentisinin (ilk faiz indirimi %64 olasılıkla Mart’ta) iyice artacağını düşünüyoruz.

Faiz indirim beklentilerinin de değeri dolar ile ölçülen tüm enstrümanların değerini artıracağını not düşelim. Haftayı 2,070 dolar seviyesinde ve 3 kez test edilip kırılamayan önemli bir direnç seviyesinde kapatan altının ons fiyatı haftanın ilk iş günü özellikle sabah Asya seansında -sığ işlem saatlerinde- 2,135 dolar seviyesini test etmesi ardından büyük bir volatiliteye sahne olarak dün 2,010 dolar seviyesine kadar geriledi. Altında fiyatın konsolide olmasını bekleyerek tamam mı devam mı sorusunun da yakında cevap vereceğiz.

Daha geçen hafta 1,10 seviyesinin üzerine yükselen EURUSD paritesi, zayıf gelen enflasyon verileri ile yönünü aşağıya çevirmesi ardından dün 1,08 seviyesinin de altına geriledi. Siz değerli okurlarımız da bizim gibi neden altın ve EUR’nun ABD’den zayıf gelen veriler ve gerileyen dolar faizine rağmen yükselemediğini sorguladığınızı duyar gibiyim. Açıkcası, haber akışından bağımsız gelişen fiyat davranışını biz de tam olarak anlayamadık. Yılsonu ve düşün piyasa katılımının bir etkisi olabileceğini düşünmek istiyoruz. Öte yandan, uzun bir süredir dolar aleyhine gelişen rallide geride kalan direnişin parası bitcoin ise kulvar değiştirerek hafta başı 42,200 dolar seviyesindeki ilk hedefimize ulaşması ardından bu sabah da ikinci hedef seviyemiz olan 48,545 dolar seviyesine doğru hareketlenerek 44,500 dolar seviyesini test ettiğini görüyoruz.

Türkiye cephesinde ise göreceli sakin havanın egemen olduğunu söyleyebiliriz. Tahvil piyasasında son 2 günde Hazine’nin 3 ayrı başarılı geçen ihaleleri ardından 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin bileşik faizi %27 seviyesinin altına geriledi. Yabancı alımının olduğu yönünde sinyallerin her geçen gün arttığını not edelim! USDTRY kuru kamu kontrollünde psikolojik 29 seviyesinin hemen altında işlem görürken, 4 Aralık verilerine göre, TCMB’nin kamu dövizleri ve swap yolu ile elde ettiği dövizler hariç bakılırsa net pozisyonunun eksi 55 milyar dolar ile son 9 ayın en iyi seviyesine geldiğini not edelim. Hatta son 1 ayda neredeyse 10 milyar dolar iyileşme görüyoruz. Hatırlatma yapmak gerekirse, net rezervlerin Haziran başı eksi 78 milyar ile en zayıf seviyeyi görülmüştü. Gelinen noktada gidilecek çok yer olsa da, TCMB’nin politikasını doğru yönde ilerlediğini görüyoruz. Bir noktada yabancı girişleri eğer artacaksa, işte o gelen dövizi TCMB’nin alacağını ve net rezervlerini güçlendireceğine kesin gözüyle bakıyoruz. Bu nedenle de USDTRY kurunda düşüş bekleyenlere katılmıyoruz!

Dün ABD’de açıklanan açık iş pozisyonları verisinin beklentilerin altında kalması ancak güçlü hizmetler verisi ile birlikte FED’in para politikasını gevşetmeye başlasa bile ekonomide yumuşak iniş görüleceği beklentilerinin kuvvetlenmesi ile bu sabah Asya piyasalarında iyimser bir görünüm hâkim. Gösterge endeks Tokyo borsası, Japonya 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisinin %0,62 ile Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeyi görmesine de paralel %2’ye yakın artış kaydetti. Çin cephesinde ise, dün uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünün durağandan negatife çevrildiğini açıklaması yatırımcı iştahının zayıf kalmasına neden oldu. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde bu sabah yükseliş eğilimli bir seyir var. Günün makro ekonomik veri takviminde, Euro bölgesi perakende satışlar ve  ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdam verileri dikkatli bir şekilde takip edileceğiz.

TCMB Net Döviz Pozisyonu

4 Aralık verilerine göre, TCMB’nin kamu dövizleri ve swap yolu ile elde ettiği dövizler hariç bakılırsa net pozisyonunun eksi 55 milyar dolar ile son 9 ayın en iyi seviyesine geldiğini not edelim. Hatta son 1 ayda neredeyse 10 milyar dolar iyileşme görüyoruz. Hatırlatma yapmak gerekirse, net rezervlerin Haziran başı eksi 78 milyar ile en zayıf seviyeyi görülmüştü. Gelinen noktada gidilecek çok yer olsa da, TCMB’nin politikasını doğru yönde ilerlediğini görüyoruz.

17018411668d186e4c18457a2bdde37c25ab70e6dc_1_1200.jpg

İktisatbank

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Akbank’tan “Uçtan Uca Dijital Teminat Mektubu” hizmeti

Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Düz, “Hedefimiz bu çalışmanın kapsamını daha da genişleterek iş dünyasına sunduğumuz kolaylık ve ayrıcalıkları daha da artırmak” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Akbank, mevcut gayrinakdi kredi limitine sahip olan müşterilerine yönelik dijital teminat mektubu hizmeti ile işlemlerinde hız ve kolaylık sağlıyor.

Akbank açıklamasına göre, bu yeni hizmet, Kamu İhale Kanunu (KİK) kapsamındaki elektronik teminat mektuplarını ve Gümrük Müdürlükleri ve Eximbank’a hitaben düzenlenen elektronik teminat mektuplarını Akbank Mobil uygulaması üzerinden uçtan uca dijital olarak oluşturmayı ve ilgili mercilere iletmeyi mümkün kılıyor.

Akbank Mobil uygulaması üzerinden sunulan bu özellik sayesinde müşteriler, şubeye gitmelerine gerek kalmadan işlemlerini her an, her yerden gerçekleştirebiliyor.

Bu yenilik, mevcut gayrinakdi kredi limitine sahip tüm Akbanklıların finansal işlemlerini daha verimli ve etkili bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyor. Akbank Mobil uygulamasının kullanıcı dostu arayüzü sayesinde Akbanklılar, işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Çetin Düz, tüm hizmetlerinde müşteri ihtiyaçlarını önceliklendirdiklerini ifade ederek, ‘Müşterilerimizin hayatını kolaylaştırma vizyonumuza uygun olarak uçtan uca dijital teminat mektubumuzu müşterilerimizin hizmetine sunmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz.’ açıklamasını yaptı.

Düz, ‘Yeni hizmetimiz kapsamında müşterilerimiz Exim, gümrük müdürlüğü ve kamu ihale kurumuna hitaben verilecek mektupları dakikalar içinde bulundukları yerden başvuru aşamasından, düzenlenme aşamasında kadar rahatlıkla tamamlayabilecekler. Hedefimiz bu çalışmanın kapsamını daha da genişleterek iş dünyasına sunduğumuz kolaylık ve ayrıcalıkları daha da artırmak. İş dünyasının pratik ve hızlı çözüm ihtiyaçlarına her alanda kolaylaştırıcı çözümler sunmaya devam edeceğiz.’ değerlendirmesinde bulundu.

Elektronik teminat mektuplarında uçtan uca dijitalleşmenin müşterilerine hız, esneklik ve kolaylık avantajı sağladığını belirten Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, şunları kaydetti:

‘KOBİ’lerimizi desteklemek ve onlara hız kazandırmak için ürün ve hizmetlerimizi genişletmeye devam ediyoruz. Bu amaçla Akbank Mobil’den alınabilecek ürünlere bir yenisini ekledik. Mevcut gayrinakdi kredi limiti bulunan müşterilerimiz Akbank Mobil’i kullanarak Kamu İhale Kurumu, Gümrük Müdürlüğü ve Eximbank’a hitaben elektronik teminat mektubu alabiliyorlar. Üstelik bu işlemi şubeye hiç gitmelerine gerek kalmadan dakikalar içerisinde uçtan uca dijital olarak tamamlayabiliyorlar. Yeniliklerimizle işine hız, gücüne güç katmak isteyen tüm KOBİ’lerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.’

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.