Connect with us

BANKA HABERLERİ

2021’de bankalar için 10 zorluk

Yayınlanma:

|

COVID-19 sorunları ilk kez 2020 başlarında devreye girmesiyle birlikte, benzeri görülmemiş makroekonomik düşüşler ve bankacılık sektöründe korkularına rağmen, finans sektörleri küresel olarak oldukça iyi bir şekilde ayakta kaldı ancak 2021’de de böyle kalacak mı?

İHSmarkit 2021 yılında bankacılık sektörünün ne gibi zorluklar ile karşılaşabileceğini 10 madde halinde sıraladı. Rapora göre; Angola, Hindistan, Kenya ve Türkiye gibi 2020 şokundan bu tür yavaş toparlanma potansiyeline sahip ekonomilerde faaliyet gösteren ve önceden var olan varlık kalitesi sorunları olan ekonomilerdeki bankalar, kredi risklerinde hızlı bir artışla karşı karşıya kalacaklardır. Daha esnek bankacılık sektörleri daha hızlı makroekonomik toparlanmaları kolaylaştıracaktır.

2021 için küresel bankacılıkta dikkat edilmesi gereken on zorluk şöyle sıralandı :

1. Düzenleyici destek tedbirleri, olumlu aşı umutlarına rağmen 2021’e kadar yerinde kalması muhtemeldir.
Ülkeler covid-19 sürecinde aşı gibi olumlu haberler helmeye başlasa da 2021’de de benzer sorunlar devam edebilir. 2021 ilerleyen aylarda önlemlerin etkisi ile  hizmet ve turizm gibi önemli sektörlerde ve kötü etkilenen sektörlerde ki toparlanmayı başlayabilir. Destek tedbirlerinin zamanından önce kaldırılması, finans sektörünün kredi vermeyi keskin bir şekilde azaltarak ekonomik çöküşü güçlendirme riskini doğuracak.

2. Büyük ölçekli ekonomik düşüşlere rağmen, bankadaki bozulmanın şimdiye kadar keskin bir şekilde artmadığını izlendi
Kredi takip rasyosu olan NPL’ler 2020 yılında hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ekonomilerde ortalama olarak son derece istikrarlı kalmıştır. Kapsamlı COVID-19 destek tedbirleri bunda büyük rol oynamıştır ve destek tedbirleri kaldırıldığında bozulmanın hızla artabileceği bildirilmiştir. Kurumsal krediler başlangıçta en fazla risk altında olmasına karşın, kalıcı işsizlik artarsa konut kredisi kalitesi bozulacak. Yakın zamanda uzatılan destek tedbirleri geri çekilirse NPL’ler 2021’in sonlarında veya 2022 başlarında artabilir.

3.Ekonomideki sıkılaşma devam ettikçe bankaların kredi büyümesi de yavaşlayacaktır
Bankalar küresel olarak 2020 başlarında, COVID-19  pandemi sürecinde en kötü  döneminde bile reel ekonomiye kredi sağlamasını genişlettiler. 2021 boyunca     gelişmekte olan piyasaların çoğunda bu kredi büyümesinin yavaşlaması bekliyor.

4. Bankacılık sektörünün kar yaratmada zorlukları devam edecek
2020 yılında rapor elde edilen karlılıkları korumak için zorlanabilirler. Faiz oranlarındaki makasın daralması bankaların kar marjlarını da düşürecek.   Hükümetler genişleyen bütçe açıklarını gidermenin yollarını ararken, bankalara  yönelik yeni ve artan vergilendirme, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’da bu eğilimi daha da kötüleştirebilir.

5. Temettü kısıtlamaları kaldırılsa bile sermayelerini  desteklenmeye devam etmeliler
ek çok büyük ekonomide, genişlemeci para politikaları vade borç maliyetlerini keskin bir şekilde düşüren ve 2021’i geride kalması beklenen koşulları da azalttı. Bu, bankalara likiditeyi destekleyen ve sermaye tamponlarını güçlendiren sermaye   araçlarının artışı da dahil olmak üzere uygun fiyatlı uzun   vadeli finansmanı düzenleme kapsamı sunmaktadır. Bankaların, gelişmiş ekonomi merkez bankası stres testlerinde açıkça işaretlenmiş bir tehdit olan kurumsal kredilere yönelik potansiyel ağır gelecek düşüşleri ile ilgili önemli kuyruk riskleri ışığında ihtiyati fazla sermaye tamponlarını korumalarını bekliyoruz.

6. Hızlı toparlanma, daha güçlü bankacılık sektörlerinin daha zayıf ekonomilerdeki bankaların satın alımlarını genişletmesine izin verecek     
Karlılığın düşmesi ve önemli varlık kalitesi sorunlarının tehdidi, bankacılık sektörünün hem ulusal hem de uluslararası konsolidasyonunu hızlandıracak ve bu da sektör yoğunluğunu artıracaktır. Çin gibi daha hızlı ve daha sürdürülebilir ekonomilerdeki büyük bankalar veya Japonya, Kenya ve Körfez gibi önceden var olan genişleme hedefleri olan ekonomilerdeki bankalar, yüksek büyüme potansiyeli ekonomilerinde stratejik riskler alarak liderliği ele alacaklardır.      

7.Gelişmekte olan piyasalarda Kamu Harcamaları büyümeye devam edebilirsiniz

Gelişmekte olan piyasalarda, özellikle Sahra-altı Afrika, Latin Amerika ve Pakistan gibi Asya’nın bazı bölgelerinde bankalar, 2020 yılında iç ülke borç varlıklarını daha da artırdı.       

8.Banka kurtarma yenilenen vurgu
Düzenleyici kurumların 2021 yılında yerel banka kurtarma ve çözüm rejimlerini  yükseltme çabalarını yeniden başlatmalarını bekliyoruz. Örneğin AB, nihai bankacılık birliği yolunda atılmış önemli adımlardan biri olarak 2024 yılına kadar çerçevesinin üye ülkeler arasında tam uyumlu hale getirilmesini istiyor. Avrupa Komisyonu, ulusal hükümetlerin 2015 yılından bu yana ortak bir plan üzerinde anlaşma sağlayamaması sonrasında, bankacılık birliğinin bir diğer ayağı olan Avrupa Mevduat Sigorta Programı için yeni bir öneri de yapmayı düşünüyor.

 9. ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) girişimlerine daha fazla odaklanın
 COVID-19’dan çevreye doğru yatırımcılar arasında odak noktasının değişmesi ESG konularını giderek daha öncelikli hale getirecektir. Bankaların, dönüştürücü  ekonomik girişimleri finanse etmek için ESG hedefli borç vererek yanıt verme olasılığı yüksektir. Bu açıkça gelişmiş ekonomilerde odak kazanıyor iken,  Macaristan’dan Malezya’ya gelişmekte olan piyasalar özellikle iklim ile ilgili risklere bankaların maruz kalma değerlendirmek daha fazla önem ve tercihli sermaye tedavisi yoluyla yeşil girişimlerin finansmanı teşvik ediyoruz.

10.Küresel finans sektörü, büyük ve küçük çaplı siber saldırı ile karşı karşıya kalması muhtemeldir
Bankalar siber  güvenlik alanında zaafları devam ediyor. Salgın sırasında, çoğu siber güvenlik çerçevesi en iyi ihtimalle marjinal olarak geliştirildi ve müşteri kimlik hırsızlığı, dijital soygun, gasp ve veri sızıntıları gibi siber güvenlik sorunları tehdidini bırakarak küresel finans sektörü için önemli bir tehdit ve en kötü ihtimalle küresel olarak yıkıcı ve sistematik olarak önemli bir tehdit oluşturabilecek.

IHSMarkit

BANKA HABERLERİ

BANKA KİRALIK KASA ÜCRETLERİ 20 BİN LİRAYI GEÇTİ

Yayınlanma:

|

Son yıllarda banaklardaki kiralık kasalara olan talep patlamasını bankalar fırsata çevirdi. Kiralık kasalar Bankalar için ciddi ücret ve komisyon geliri sağlarken  alınan depozitoları bazı bankaların vadesizde blokeli tutması ise müşterilerin tepki ve şikaytelerine neden oluyor.

TCMB ve BDDK’nın bu alanda düzenleme, denetleme yapmaması bankaların elini serbest bırakırken çoğu bankada boş kiralık kasaların kalmaması da kira ücretlerin fahiş düzeye ulaşmasına neden oldu.

Bazı bankalar yıllık ücretleri 20 bin Lirayı geçerken; müşterilerin rabet ettiği küçük kasa kiraları dahi 2-9 bin TL arasında değiştiği görüldü. Bankalar arasındaki kira ücret farkını açılmasında TCMB’nin bu alanda düzenleme yapmaması neden oldu. İŞBANK ve YAPI KREDİ Bankaları kiralık kasa ücretlerinde en fazla tarife ile ön plana çıkmış durumda. Kamu ile Katılım Bankaları özel bankalara göre daha makul kira ücret talep ettiği görüldü.

Kiralamadan önce mutlaka araştırın, pazarlık yapın

Bankalar arasında kiralık kasa ücret farkının fazla olması müşterileri banka banka dolaşıp fiyat almaya yönlendirirken, özellikle İstanbul gibi metropollerde bankalardaki boş kiralık kasa olmaması da vatandaşı çaresiz bankaların insiyatifine bırakmış durumda. Diğer taraftan özellikle banka ürünlerini kullandığınız banka ile kira ücretlerinde pazarlık yapılması faydalı olacaktır. Zira bazı bankalar müşterilerini kaybetmemek için ücretlerde indirim veya hiç almama yöntemini veya depozito almama yönünde ayrıcalıklar uygulayabiliyor. Depozitonun döviz veya vadeli hesapta tutulması ileriye yönelik maddi kaybı da önlerken, bazı bankaların depozitoyu vadesizde TL olarak tutması müşterilerin tepkisine neden oluyor.

Anahtar kaybolur is ene oluyor?

Kiralık kasalar biri bankada biri de müşteride olmak üzere çift anahtar ile açılabiliyor. Kasa anahtarı müşteri kaybetmesi halinde, çilingir ve kilit değişim için depozito almayı tercih ediyor. Diğer taraftankiralık kasa sahibinin vefat etmesi halinde noter huzurnda mirasciların gözetiminde kasalar açılarak çıkan varlıklar tutanağa geçirilip, mahkeme kararı ile hak sahiplerine veriliyor.

Kiralık Kasalar niçin tercih ediliyor

Son yıllada Dolarizasyon ve Piyasalardaki Güvenin kaybolması Kiralık Kasalara olan talebi artırırken; kiralık kasalarda ciddi döviz ve Altın biriktiğini tahmin temek zor değil. Zira, son yıllarda yaşanan su baskınlarından olumsuz etkilenen banka kasalarının noter huzurunda açılmasında kasalardan döviz ve altın çıktığı tespit edilmişti. Diğer taraftan, son yıllarda Ukrayna, Rusya savaşı ile gelen yabancı vatandaşlar yanında gurbetçi olarak yurt dışında çalışan Türk Vatandaşlarının da kiralık kasalara olan talep arttığı gözlemlendi.

Dikkat Sigorta kapsamında değil 

Özellike döviz ve altın gibi varlıklar kiralık kasalara konurken bu kasaların hısrızlık, yangın gibi olumsuzlukta banka sigorta kapsamında olmadığı bilinmesi gerekiyor. Son Kahramanmaraş merkezli depremde çoğu bankanın kiralık kasaları hasar görülürken bazı kasalara ulaşılamamış vatandaş maddi kayıplar yaşanmıştı.

Erol TAŞDELEN – Ekonomist

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Yapı Kredi’den 500 milyon dolarlık borçlanma

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, “Bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor.” dedi

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yapı Kredi 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracını tamamladı. İhraçta nihai getiri yüzde 9,75 olarak gerçekleşti.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi’nin başarıyla tamamladığı işleme, yurt dışı yatırımcılardan iki katından fazla talep geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, güçlü sermaye yapılarını koruyarak, geleceğe sağlam adımlarla ilerlediklerini belirterek, ‘2024 yılının ilk ayında sağlıklı bilanço yapımızı daha da iyileştirmek adına Yapı Kredi olarak, 650 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracını başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşamıştık. Son olarak 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracımıza gelen iki katından fazla talep ile aynı gururu bir kez daha yaşadık.’ ifadelerini kullandı.

2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonundan itibaren uluslararası piyasalardan sağladıkları kaynağın yaklaşık 2 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Erün, ‘Uluslararası piyasalarda, bankamıza ait işlemlerinin yüksek ilgi görmesi hem ülkemize hem de bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilir ve sağlıklı büyüme stratejimiz doğrultusunda tüm paydaşlarımız için fark yaratarak bir adım önde olmayı sürdüreceğiz.’ değerlendirmesinde bulundu.

Yapı Kredi’nin ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihraç edilmesi işleminde Abu Dhabi Commercial Bank, Bank of America, Citibank, Emirates NBD, Morgan Stanley ve Standard Chartered görev aldı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Yatırım Tavsiyesi: Çikolata alın

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • TCMB’nin geçen haftalarda dezenflasyon sürecini tesis etmek adına atmış olduğu güçlü adımlar ya da tabir caizse el freni çekmesi sonrasında döviz piyasasında türbülans iyice azalsa da, ilacın yan etkisi bu sefer de hisse senetlerini vurdu. TL referans faiz oranının %52,42 seviyesine yükselmesi dahası %60 seviyesini aşan kredi faizleri, şirket performanslarını negatif etkilemeye başladı.
  • Yüksek faizin kredi piyasasını soğutmaya başladığını, krediye ulaşımın da zorlaştığını (miktarsal sıkılaştırma) tüketicinin kredi olmadan talebi yavaşlattığını, şirketlerin yüksek kredi faizleri karşısında beklemeye geçerek yatırımı da yavaşlaması / ertelemesi, elbette borsa için iyi bir haber teşkil etmiyor. TCMB’nin agresif adımlarının Türkiye’ye mesafeli bakan yabancı yatırımcının ‘soğukluğunu’ kıracağını ve Türkiye’ye geri geleceklerini fiyatlayan Borsa İstanbul’un lokomotif endeksi bankacılık sektörü bile dün olumsuz havadan negatif etkilenerek günü %2,60 düşüşle tamamladı (geçen haftayı %12,87 yükselişle güçlü bir şekilde tamamlamıştı). Genele yayılan satışların gölgesinde ana endes de %2,5 düşerken, CDS risk primi 318 baz puan ile yatay bir seyir izledi. USDTRY kuru ise kamu kontrolünde bebek adımları ile yükselişine devam ederken 32,20 seviyesine geldi.
  • Haber akışında, Hazine ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında deprem bölgesine 500 milyon euro finansman desteği sağlanmasına ilişkin mutabakat zaptı imzalanırken, Türk Eximbank, Japon İhracat ve Yatırım Sigorta Kuruluşunun (NEXI) %100 oranında sigortası ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının garantisi altında bir bankalar konsorsiyumundan 140 milyon Euro tutarındaki 10 yıl vadeli kredi anlaşması imzaladı. Kredi kanallarının uygulanan ortodox para politikaları ve yüzünü Batıya dönen Türkiye sonrasında kademeli bir şekilde açılacağını paylaşmıştık.
  • Yurtdışı cephede ise sakin havanın korunduğunu görüyoruz. Paskalya haftası olması ve Cuma ve Pazartesi günlerinin pek çok ülkede tatil olması nedeniyle haftanın genelinin de yavaş ilerleyeceğini belirtmiştik. Dün fiyat boyları kısalırken, piyasalar ABD’de Cuma günü FED’in enflasyon göstergesi olarak kabul ettiği kişisel tüketim harcamaları (PCE) endeksi bekliyorlar. PCE verisinin Şubat ayında %0,3 yükseleceği, yıllık bazda ise %2,8 seviyesinde sabit kalacağı öngörülüyor. Bu oranların üzerinde bir artış görülmesi durumunda, Haziran ayında yönelik beklenen faiz indiriminin de zarar görebileceğini düşünüyoruz. FED Başkanı Powell’ın geçen hafta ümitleri yeşerten açıklamaları ardından vadeli işlemler Haziran’da %60 olasılıkla faiz indirimine gidileceğini fiyatlıyorlar.
  • Bültenimizi pek de sıkıcı olmadan ya da gündemin sakin olması nedeniyle aynı şeyleri tekrar etmeden biraz da son günlerin popüler konusu kakao fiyatlarına bakmak istiyoruz. Dün kakaonun ton fiyatı 10bin doları aşarak rekorunu daha da geliştirdi. Yükselişin arka planında olumsuz hava koşullarının ve regülasyonların etkili olduğu görüyoruz. Seneyi 4bin dolar civarından karşılayan kakaonun %130 artış kaydetmesi sonrasında çikolata fiyatlarının artacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Hazır emtialardan söz etmişken, DXY ve ABD 10 yıllık tahvil faizinin sakin bir seyir izlemesine paralel, altın ve bitcoin defans hattını güçlü tutarak sırası 2,175 ve 70bin dolar seviyelerinde işlem görmeye devam ettiklerini not edelim. Teknik bir bakış açısı ile altında 2,550 dolar hedefimizi korurken, Bitcoin’in cephesinde ise riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyoruz.
  • ABD’nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentinde bulunan yaklaşık 2,5km uzunluğundaki Francis Scott Key Köprüsü, büyük bir geminin çarpması sonucu çöktü ve köprü üzerindeki araçlar suya düştü. Baltimore köprüsünde meydana gelen kaza sonucu ABD ticaret performansının olumsuz etkileme ihtimali göz ardı edilmemelidir.
  • Yeni gün başlangıcında, Asya genelinde borsaların Paskalya tatili nedeniyle erken bitecek olan haftada yön bulmakta zorlandıklarını görüyoruz. Japonya borsası, YEN’in dolar karşısında 151,80 seviyesine yaklaşması ve Japonya Merkez Bankası’nı (BOJ) piyasaya müdahale edebileceği endişesine rağmen ihracat performansının artacağı beklentisi ile yükselirken, Şangay borsası ise geriledi. BOJ, en son Ekim 2022’de yen dolar karşısında 151,94 seviyesini gördüğünde piyasaya müdahale etmişti. İsveç Merkez Bankası (Riksbank) para politikası kararını günün ilerleyen saatlerinde açıklayacak. Beklenti, merkez bankasının politika faizini sabit tutacağı yönünde ancak piyasalar Haziran ayında faiz indirimine gidileceğine dair ipucu verilmesini bekliyor.

>Kakao

Dünyanın başlıca kakao üreticileri olan Gana ve Fildişi Sahili’ndeki büyük kakao işleme tesisleri, fiyatı hızla artan kakao çekirdeklerini satın alamadıkları için kakao işlemeyi azaltmak ya da durdurmak zorunda kaldı. Bu durum, dünya genelindeki çikolata fiyatlarının daha fazla yükseleceği anlamına geliyor.

1711518483da78b605f7a756fdd2b6419103768d9d_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.