Connect with us

BANKA HABERLERİ

2021’de bankalar için 10 zorluk

Yayınlanma:

|

COVID-19 sorunları ilk kez 2020 başlarında devreye girmesiyle birlikte, benzeri görülmemiş makroekonomik düşüşler ve bankacılık sektöründe korkularına rağmen, finans sektörleri küresel olarak oldukça iyi bir şekilde ayakta kaldı ancak 2021’de de böyle kalacak mı?

İHSmarkit 2021 yılında bankacılık sektörünün ne gibi zorluklar ile karşılaşabileceğini 10 madde halinde sıraladı. Rapora göre; Angola, Hindistan, Kenya ve Türkiye gibi 2020 şokundan bu tür yavaş toparlanma potansiyeline sahip ekonomilerde faaliyet gösteren ve önceden var olan varlık kalitesi sorunları olan ekonomilerdeki bankalar, kredi risklerinde hızlı bir artışla karşı karşıya kalacaklardır. Daha esnek bankacılık sektörleri daha hızlı makroekonomik toparlanmaları kolaylaştıracaktır.

2021 için küresel bankacılıkta dikkat edilmesi gereken on zorluk şöyle sıralandı :

1. Düzenleyici destek tedbirleri, olumlu aşı umutlarına rağmen 2021’e kadar yerinde kalması muhtemeldir.
Ülkeler covid-19 sürecinde aşı gibi olumlu haberler helmeye başlasa da 2021’de de benzer sorunlar devam edebilir. 2021 ilerleyen aylarda önlemlerin etkisi ile  hizmet ve turizm gibi önemli sektörlerde ve kötü etkilenen sektörlerde ki toparlanmayı başlayabilir. Destek tedbirlerinin zamanından önce kaldırılması, finans sektörünün kredi vermeyi keskin bir şekilde azaltarak ekonomik çöküşü güçlendirme riskini doğuracak.

2. Büyük ölçekli ekonomik düşüşlere rağmen, bankadaki bozulmanın şimdiye kadar keskin bir şekilde artmadığını izlendi
Kredi takip rasyosu olan NPL’ler 2020 yılında hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ekonomilerde ortalama olarak son derece istikrarlı kalmıştır. Kapsamlı COVID-19 destek tedbirleri bunda büyük rol oynamıştır ve destek tedbirleri kaldırıldığında bozulmanın hızla artabileceği bildirilmiştir. Kurumsal krediler başlangıçta en fazla risk altında olmasına karşın, kalıcı işsizlik artarsa konut kredisi kalitesi bozulacak. Yakın zamanda uzatılan destek tedbirleri geri çekilirse NPL’ler 2021’in sonlarında veya 2022 başlarında artabilir.

3.Ekonomideki sıkılaşma devam ettikçe bankaların kredi büyümesi de yavaşlayacaktır
Bankalar küresel olarak 2020 başlarında, COVID-19  pandemi sürecinde en kötü  döneminde bile reel ekonomiye kredi sağlamasını genişlettiler. 2021 boyunca     gelişmekte olan piyasaların çoğunda bu kredi büyümesinin yavaşlaması bekliyor.

4. Bankacılık sektörünün kar yaratmada zorlukları devam edecek
2020 yılında rapor elde edilen karlılıkları korumak için zorlanabilirler. Faiz oranlarındaki makasın daralması bankaların kar marjlarını da düşürecek.   Hükümetler genişleyen bütçe açıklarını gidermenin yollarını ararken, bankalara  yönelik yeni ve artan vergilendirme, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’da bu eğilimi daha da kötüleştirebilir.

5. Temettü kısıtlamaları kaldırılsa bile sermayelerini  desteklenmeye devam etmeliler
ek çok büyük ekonomide, genişlemeci para politikaları vade borç maliyetlerini keskin bir şekilde düşüren ve 2021’i geride kalması beklenen koşulları da azalttı. Bu, bankalara likiditeyi destekleyen ve sermaye tamponlarını güçlendiren sermaye   araçlarının artışı da dahil olmak üzere uygun fiyatlı uzun   vadeli finansmanı düzenleme kapsamı sunmaktadır. Bankaların, gelişmiş ekonomi merkez bankası stres testlerinde açıkça işaretlenmiş bir tehdit olan kurumsal kredilere yönelik potansiyel ağır gelecek düşüşleri ile ilgili önemli kuyruk riskleri ışığında ihtiyati fazla sermaye tamponlarını korumalarını bekliyoruz.

6. Hızlı toparlanma, daha güçlü bankacılık sektörlerinin daha zayıf ekonomilerdeki bankaların satın alımlarını genişletmesine izin verecek     
Karlılığın düşmesi ve önemli varlık kalitesi sorunlarının tehdidi, bankacılık sektörünün hem ulusal hem de uluslararası konsolidasyonunu hızlandıracak ve bu da sektör yoğunluğunu artıracaktır. Çin gibi daha hızlı ve daha sürdürülebilir ekonomilerdeki büyük bankalar veya Japonya, Kenya ve Körfez gibi önceden var olan genişleme hedefleri olan ekonomilerdeki bankalar, yüksek büyüme potansiyeli ekonomilerinde stratejik riskler alarak liderliği ele alacaklardır.      

7.Gelişmekte olan piyasalarda Kamu Harcamaları büyümeye devam edebilirsiniz

Gelişmekte olan piyasalarda, özellikle Sahra-altı Afrika, Latin Amerika ve Pakistan gibi Asya’nın bazı bölgelerinde bankalar, 2020 yılında iç ülke borç varlıklarını daha da artırdı.       

8.Banka kurtarma yenilenen vurgu
Düzenleyici kurumların 2021 yılında yerel banka kurtarma ve çözüm rejimlerini  yükseltme çabalarını yeniden başlatmalarını bekliyoruz. Örneğin AB, nihai bankacılık birliği yolunda atılmış önemli adımlardan biri olarak 2024 yılına kadar çerçevesinin üye ülkeler arasında tam uyumlu hale getirilmesini istiyor. Avrupa Komisyonu, ulusal hükümetlerin 2015 yılından bu yana ortak bir plan üzerinde anlaşma sağlayamaması sonrasında, bankacılık birliğinin bir diğer ayağı olan Avrupa Mevduat Sigorta Programı için yeni bir öneri de yapmayı düşünüyor.

 9. ESG (Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim) girişimlerine daha fazla odaklanın
 COVID-19’dan çevreye doğru yatırımcılar arasında odak noktasının değişmesi ESG konularını giderek daha öncelikli hale getirecektir. Bankaların, dönüştürücü  ekonomik girişimleri finanse etmek için ESG hedefli borç vererek yanıt verme olasılığı yüksektir. Bu açıkça gelişmiş ekonomilerde odak kazanıyor iken,  Macaristan’dan Malezya’ya gelişmekte olan piyasalar özellikle iklim ile ilgili risklere bankaların maruz kalma değerlendirmek daha fazla önem ve tercihli sermaye tedavisi yoluyla yeşil girişimlerin finansmanı teşvik ediyoruz.

10.Küresel finans sektörü, büyük ve küçük çaplı siber saldırı ile karşı karşıya kalması muhtemeldir
Bankalar siber  güvenlik alanında zaafları devam ediyor. Salgın sırasında, çoğu siber güvenlik çerçevesi en iyi ihtimalle marjinal olarak geliştirildi ve müşteri kimlik hırsızlığı, dijital soygun, gasp ve veri sızıntıları gibi siber güvenlik sorunları tehdidini bırakarak küresel finans sektörü için önemli bir tehdit ve en kötü ihtimalle küresel olarak yıkıcı ve sistematik olarak önemli bir tehdit oluşturabilecek.

IHSMarkit

BANKA HABERLERİ

Nisan’da Bankaların net kârı yüzde 10,5 arttı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Sektörün yılın ilk 4 ayındaki kârı 144,6 milyar lira

Bankacılık sektörünün net kârı nisan ayında yüzde 10,5 artarak 38 milyar 634 milyon liraya ulaştı. Sektörün dört aylık kârı ise yüzde 47,4 artarak 144 milyar 699 milyon liraya ulaştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre sektörün kredileri nisanda, 2022 sonuna göre yüzde 17,6 artışla 8,91 trilyon liraya ulaştı. Toplam aktifler ise yüzde 14,2 artarak 16,4 trilyon lira seviyesinde..

Sektörün net faiz gelirleri Ocak-Nisan döneminde yüzde 17 artışla 189,7 milyar liraya çıktı.

Geçen yılın Nisan ayında yüzde 16 olan çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu Nisan’da yüzde 14 oldu. Sermaye yeterliliği rasyosu ise Nisan’da yüzde 17 oldu.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

DenizBank ile AXA Sigorta acentelik sözleşmesini uzattı

AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerinin dağıtım, pazarlama ve satışı, DenizBank’ın satış ve dağıtım ağları aracılığıyla yapılmaya devam edilecek

Yayınlanma:

|

Yazan:

DenizBank ile AXA Sigorta arasında 12 yıldır devam eden münhasır acentelik sözleşmesi 2031 yılına kadar uzatıldı.

DenizBank’tan yapılan açıklamaya göre, 2011’de başlayan ve AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerinin 15 yıl boyunca DenizBank satış ve dağıtım ağları üstünden pazarlanması ve satışı için yapılan iş birliği, DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Ateş ve AXA Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Yavuz Ölken‘in, Madrid’de düzenlenen törende imzaladıkları anlaşmayla uzatıldı.

Bu kapsamda, DenizBank ve AXA Sigorta arasında 2026’da tamamlanması öngörülen iş birliği, 2031’e kadar 5 yıl daha devam edecek.

Açıklamada imza törenindeki konuşmasına yer verilen DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Ateş, DenizBank olarak her zaman ekosistem yaklaşımıyla hareket ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

‘Güçlerimizi farklı paydaşlarımızla birleştirerek ülkemize sunduğumuz faydayı artırmayı önemsiyoruz. AXA gibi sigortacılıktaki köklü bilgi birikimine güvendiğimiz bir kurumla güven ilişkisi içinde tesis ettiğimiz iş birliğini sürdürülebilir hale getirmekten de mutluluk duyuyoruz. 2011 yılından bu yana uyum içinde ilerleyen, verimini hiç kaybetmeyen ortaklığımızın ve ekiplerimizin çalışmalarının karşılığını alıyoruz. İş birliğimizin yarattığı faydayı daha üst seviyelere taşımak adına, AXA Sigorta’nın hayat dışı sigorta ürünlerini, sayıları 650’yi aşan şubelerimiz ve dijital kanallarımız başta olmak üzere tüm kanallarımızla ülkemizin her köşesinde insanlarımıza ulaştırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemin kurumlarımız için hayırlı olmasını diliyorum.’

AXA Sigorta CEO’su Ölken de AXA Sigorta olarak, geniş yelpazedeki ürün ve hizmetlerini Türkiye’nin dört bir yanındaki müşterilerine ulaştırmayı önemsediklerini bildirdi.

Ölken, AXA ile aynı değerlere önem veren kurumlar ile iş birlikleri yapmanın kendileri için çok anlamlı olduğuna vurgu yaparak, ‘DenizBank ile 2011 yılında başladığımız yolculukta hayat dışı sigorta ürünlerimizi çok daha geniş kitlelere sunma ve müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutma hedeflerimiz açısından değer yarattık. Bu iş birliğini geleceğe taşıyarak kurumlara, müşterilerimize ve ekonomimize sürdürülebilir katkı sağlayacağımız için mutluyuz. Ortaklığımızın hem ülkemize hem iki kuruma hem de tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim.’ ifadelerini kullandı.

Verilen bilgiye göre imza törenine, DenizBank Perakende Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Ayşenur Hıçkıran, DenizBank Bireysel ve Özel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Özark, AXA Avrupa ve Latin Amerika Üst Yöneticisi (CEO) Antimo Perretta, AXA Madrid International Hub Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Nuria Fernandez Paris, AXA Sigorta Satış ve Pazarlama Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Firuzan İşcan, AXA Sigorta Hukuk, Uyum ve Kurumsal Sorumluluk Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Onur Koçkar ve AXA Sigorta Banka ve Finansal Kurumlar Direktörü ve Genişletilmiş İcra Kurulu Üyesi Feyza Hasırcılar da katıldı.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

Bankalar KKM’de prim ödemeye son veriyor

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bazı bankalar dövizden TL’ye dönmek için açılan yeni kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarına önden prim ödeme uygulamasına son verdi.

TCMB’nin bankalardan istediği döviz hesaplarının TL’ye dönüşüm hedeflerini yakalamaya çalışan bankalar, mevduat sahiplerini dövizden vazgeçirmek için KKM hesaplarına yüksek faiz vermeye başlamıştı.

Faiz üst sınırının kaldırılması ve politikalardan duyulan endişelerle birlikte faizlerde yaşanan artış KKM’ye ilgiyi de artırdı. KKM 7 haftada 32,6 milyar dolar artışla 121,4 milyar dolara ulaştı.

Bankalar TCMB’nin belirlediği dönüşümü tutturamazlarsa ceza niteliğinde yükümlülüklerle karşı karşıya kaldıklarından tahvil almak yerine KKM hesaplarına prim ödemeyi göze alabiliyorlar.

PRİM ÖDEMEYE SON VERDİLER

Reuters’ın görüştüğü dört kıdemli bankacı, bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarının ise bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini ifade etti.

Bir bankacılık kaynağı, “Rasyoları tutturmak için yapılan bu uygulamalar bilançolar açısından çok sağlıksız etki yaratıyor. Seçim sonrası bu rasyoların uygulanıp uygulanmayacağı bile belli değilken bankaların önden prim ödemeli bu kadar yüksek faiz vermesi doğru değildi. Sona ermesi bilançolar açısından daha sağlıklı oldu” diye konuştu.

Bankacılar KKM hesapları için verilen faizlerin ise hafif gerilemesine karşılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ettiğini belirtti.

BDDK verilerine göre, 31 Mart itibarıyla 88,8 milyar dolar olan KKM 19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara yükseldi.

KKM, 524,7 milyar dolar büyüklükteki döviz ve TL mevduatın artık önemli bir bölümünü oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde her hafta 10 milyar dolara ulaşması beklenen KKM itfaları piyasalarda yakından takip ediliyor. (REUTERS/SÖZCÜ)

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www paravitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 - Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27