Connect with us

ŞİRKETLER

2024’te Çalışan Konfor alanı

Yayınlanma:

|

Hayatınızın yaklaşık üçte birini işte geçirdiğiniz gerçeğini hiç düşündünüz mü? Bu, işyerinde mutlu olmanın ve iyi iş çıkarmanın önemini ciddi şekilde yeniden düşünmenizi sağlıyor. Geçtiğimiz çeyrek yüzyıl boyunca “işyeri refahı” kavramı neredeyse küresel düzeyde tanınmaya ve kabul görmeye başladı. Aslına bakılırsa, çoğu kuruluşta neredeyse hiç var olmayan bir durumdan, kesinlikle tartışılamaz bir duruma geçiyor.

Peki sağlıklı yaşam zirveye ulaştı mı? İşverenler yalnızca onay kutusu gerekliliğini yerine getirmekle yetiniyor mu? Yoksa proaktif olarak geçmişten dersler çıkarıp, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı iyileştirecek, daha üretken ve keyifli bir çalışma ortamı yaratacak önemli trendleri mi önümüze koyuyoruz? 2024 ve sonrasında başarılı bir organizasyonda “İşyerinde Refah” nasıl görünecek?

2023 sonuna gelirken çalışanların ruh sağlığı ve refahına verilen önem, kurumsal stratejiler içerisinde “sahip olunması güzel olur”dan “sahip olması gereken”e dönüştü.

Kurumsal dünya sürekli olarak geliştikçe daha sağlıklı, daha mutlu ve daha üretken bir işgücünü teşvik etmeye yönelik yöntem ve uygulamalar da gelişiyor. HR.com Research Institute’un 2023 raporuna göre sağlıklı yaşam hâlâ birçok şirket için en önemli öncelik; ancak aynı zamanda kurumsal stratejinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Son iki yılda, tüm kuruluşların yarısından fazlası refah programlarında orta düzeyde sonuçlar bildirdi; neredeyse yüzde 20’si yüksek derecede başarı bildirdi. Dahası, şirketler fiziksel sağlığın ötesine geçen refah ve farkındalık programlarına giderek daha fazla yatırım yapıyor. Devam eden zihinsel sağlık girişimleri, farkındalık programları ve danışmanlık hizmetlerine erişim, kapsamlı refah stratejilerinin ayrılmaz bileşenleri haline geliyor. Bu önlemler, sürekli olduklarından ve çalışanların refahına yönelik daha geniş, uzun vadeli bir planın parçasını oluşturduklarından, daha kalıcı sonuçlar veriyor. 2024 senesi ile birlikte, çalışanların yüzde 59’u mevcut işverenlerinden daha iyi sağlık ve refah programları sunan bir şirkette işe girmeyi önceliklendireceklerini söylüyor.

2023 Aralık sayısı Forbes dergisinde Kara Denninson tarafından kaleme alınan bir yazıda çalışanların sağlığına ve mutluluğuna öncelik veren şirketlerin uzun vadeli başarıya ulaşma olasılığının yüksek olduğu belirtiliyor. Bu şirketler, çalışanları şirket içinde tutma, gelir artırma ve üretkenliği artırma konularında başarılı oluyor. Özellikle Z kuşağı gibi günümüzün çalışanlarının, kendi refahlarına uygun bir çalışma ortamında potansiyellerine ulaşmalarının ve genel üretkenliğe katkıda bulunmalarının önemi vurgulanıyor.

2024 ile birlikte çalışanların refahına odaklanan ve bunu şirket kültürü olarak benimseyen şirketlerin iş büyümesi hızlanıyor. Çalışan mutluluğunun bir kuruluşun kârlılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği bir sır değil. U.S. Bureau of Labor Statistics’e göre, kurumsal iş dünyasında işten ayrılma oranlarının yüzde 60’a vardığı bir dönemde, çalışanların çalıştıkları şirketlerde kalma oranını artıracak proaktif stratejiler benimsemek için daha iyi bir zaman olamaz. Şirketler, çalışanlarının ruh sağlığını destekleyen bir çalışma kültürüne ve refahına yatırım yapmalıdır; bu, sürekli personel değişimini azaltmalarına ve yeni yetenekleri işe almanın şaşırtıcı maliyetini ortadan kaldırmalarına olanak tanır. Z Kuşağı olarak adlandırılan ve ruhsal sağlık sorunlarına duyarlı bir nesil olan yeni nesil, bireysel veya kurumsal başarı istedikleri kadar, aynı şiddetle duyulmak ve görülmek istiyor. Şirketler, özellikle Z Kuşağı çalışanlarına aitlik duygusunu verecek şirket refah uygulamalarını ne kadar erken benimserse, onları o kadar uzun süre meşgul ve üretken tutabilir. Sonuçta kimse kendisine ihtiyaç duyulmadığını hissettiği bir yerde bulunmak istemez.

2020’den bu yana hibrit, esnek, uzaktan ve ofis çalışmasıyla ilgili işverenler ve çalışanlar arasındaki görüşmeler devam edecek. Ancak dünya çapında pek çok kişi için ofise dönüş büyük ihtimalle gündemde olacak. KPMG CEO Outlook anketi, dünya genelinde liderlerin yüzde 64’ünün 2026 yılına kadar ofis içi çalışmaya tam bir dönüş öngördüğünü ortaya çıkardı. Bundan dolayı şirket refah ve kültür çalışmalarının önemi artıyor. Şirket refahı bağlamında tüm şirket çalışanlarını aynı anda memnun etmek pek gerçekçi olmamakla birlikte, 2023 yılında yüzde 63’e varan devir oranları göz önüne alındığında, işverenler bu durumun ideal olmadığı konusunda hemfikirdir.

Sonuç olarak, liderlerin ve şirketlerin yeni dünya düzeninde insan ve refah boyutuna odaklanmaları, çalışanların fiziksel refah, zihinsel refah, sosyal refah, finansal refah ve spiritüel refah alanlarını destekleyerek, onlara gerekli motivasyonu sağlamak, şirketin ciro ve kârını önemli ölçüde arttırmakla kalmayıp, çalışanların daha iyi katılımına, hastalık nedeniyle devamsızlıkların azalmasına ve daha yüksek performans ve üretkenliğe yol açıyor.

2024 yılında, yenilikçi teknolojiler, bütünsel yaklaşımlar ve çalışan sağlığını ve mutluluğunu ön plana çıkaran yenilenen organizasyonel anlayışla karakterize edilen çalışan refahı stratejilerinin kavramsallaştırılması ve uygulanması eşi benzeri görülmemiş boyutlara ulaşacak. Çalışanların iş arkadaşlarıyla, yöneticileriyle, liderleriyle ve kuruluşlarıyla olan ilişkileri önemli ölçüde gelişiyor. Gallup 2023 State of the Global Workplace 2023 raporunda, yöneticilere kuruluşlarının 2023’te ne gibi değişiklikler yaptığı sorulduğunda, yüzde 64’ü çalışanlara ek iş sorumlulukları verildiğini söyledi. Yüzde 51’i ekiplerin yeniden yapılandırılmasını belirtti. Yüzde 42’si ise bütçe kesintilerini bildirdi. 2024’te kazanmak için liderlerin, işgücünün ve organizasyon kültürünün değişen ihtiyaçlarını daha iyi desteklemek için yönetim stratejilerini yeniden düzenlemeyi düşünmeleri gerekiyor.

Bu yazıda, 2024’te iş refahı konusunda gemiyi yönlendirecek altı temel refah trendini inceliyoruz.

1. Çalışan refahının anahtarı olan kültür, liderlik ve yönetim davranış uyumunu sağlayın.

2024 yılında daha fazla işletme, yüksek duygusal zekâ ve empati ile donatılmış liderler yetiştirmeye büyük önem verecek. Kendi refahını ön planda tutan ve sağlıklı çalışma alışkanlıklarına örnek olan liderler, organizasyon genelinde olumlu bir dalgalanma etkisi yaratır. Refah yöneticileri tarafından hazırlanan liderlik geliştirme programları, stres yönetimi, etkili iletişim ve destekleyici bir çalışma kültürünün yaratılmasına odaklanan bileşenleri içerecek şekilde gelişiyor. Ekiplerinin refahını anlayan ve bunlara öncelik veren liderlerin zorlukların üstesinden gelmek, işbirliğini teşvik etmek ve sonuçta başarıya ulaşmak için daha donanımlı oldukları kabul edilmektedir. İşgücünün refahına değer veren bir kültür, liderlerin olumlu çalışma alışkanlıklarının örnekleri olarak hizmet ettiği tepeden başlar. Bu yaklaşım, refahın yalıtılmış bir girişim olarak değil, kurumsal yapının ayrılmaz bir parçası olarak algılandığı çalışan refahını artıran kültürel bir değişim yaratır.

2. Tükenmişlik sendromunun önlenmesine öncelik verin.

2023 Şubatta Forbes’ta yayınlanan ‘’New Outlook On Burnout For 2023: Limitations On What Managers Can Do’’ yazısına göre Slack tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, tükenmişliğin küresel olarak arttığını ortaya çıkardı. Orta düzey yöneticilerin yüzde 43’ü tükenmişlik yaşadığını bildiriyor ve bu diğer çalışan gruplarından daha fazla. İş tükenmişliği hem insanları hem de kariyeri öldürüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), tükenmişliği, Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’ndaki durum da dahil olmak üzere başarılı bir şekilde yönetilemeyen kronik işyeri stresinden kaynaklandığı düşünülen bir sendrom ve tıbbi bir teşhis olarak sınıflandırıyor. İşinize olan zihinsel mesafenin artması, işinizle ilgili olumsuzluk veya alaycılık duyguları, mesleki etkinliğin azalması tükenmişlik (burnout) sendromu sayılıyor. Ne yazık ki tükenmişliğin hızlı bir çözümü yok, çünkü iyileşme zaman alıyor. Bu, tükenmiş çalışanın kariyerinin gidişatını yok etmekle sonuçlanabilir. En büyük panzehir önleyici tedbirlerdir. Gallup’ın Wellbeing at Work araştırmasının yazarları Jim Clifton ve Jim Harter tükenmişliği önlemek için beş eylem öğesi sunuyor: Kuruluşunuzdaki herkesin güçlü yönlerini bildiğinden emin olun. Yüksek gelişim kültürüne yol açan, çekicilikten işe alıma, katılım ve performansa kadar bir çalışan deneyimi tasarlamak için güçlü yönlere dayalı bir strateji kullanın. Kötü niyetli yöneticileri kaldırın. Hiçbir kuruluş, işlerin yapılmasına güvendiğiniz insanların hayatlarını mahveden yöneticilere tolerans göstermemelidir. Günümüzün iş gücünde, kötü yöneticiler en büyük riskinizdir. Becerikli yöneticiler patronluktan koçluğa geçiş yapmalı. Yöneticilerinizin zihniyetini patrondan koça dönüştürmek için kanıtlanmış yöntemleri kullanın. Bunu, yüksek performanslı ekipleri öğrenmekle başlayan, bir yıl süren bir yolculuk olarak düşünün. Her yönetici en az haftada bir kez hedef belirleme ve anlamlı geribildirim sağlama konusunda uzmanlaşmalıdır. Mutluluğu kariyer gelişimi konuşmalarının bir parçası haline getirin. Yöneticiler güveni sağladıktan sonra ekipleriyle birlikte sadece kariyer hedefleri ve gelişim hakkında değil, yaşam, genel amaç ve refah hakkında da büyük hayaller kurabilirler. Daha az çalışmak, daha mutlu çalışmak anlamına gelmiyor. Bu nedenle, kuruluşunuzda kariyer refahını odak noktası haline getirmenin yollarını bulmak önemlidir.

3. İş-yaşam dengesinin sağlanmasında esneklik ilkesini unutmayın.

Araştırmalar her ne kadar 2030 senesine kadar tam zamanlı ofis hayatına geri dönüleceğini ortaya çıkartsa da, Trajectory tarafından yürütülen araştırmaya göre evden çalışan kişilerin yüzde 54’ü gelecekte daha fazla boş zaman ayırmayı planladığını ifade ediyor. Uzaktan çalışma ve hibrit, çalışanların refahını artırmak ve çalışanların esnekliğini ve özerkliğini artırmak için kasıtlı bir seçim haline geldi. Bu değişim, yalnızca daha iyi bir iş-yaşam dengesi arayışından değil, aynı zamanda üretkenlik üzerindeki fark edilebilir olumlu etkiden de kaynaklanmaktadır. Araştırmalar, uzaktan çalışanların genellikle daha düşük stres düzeylerine sahip olduğunu ve zihinsel sağlıklarının iyileştiğini, bunun da genel bir refah duygusuna önemli ölçüde katkıda bulunduğunu gösteriyor. Geleceğe bakıldığında işletmeler, uzaktan çalışmanın faydalarının ekip bütünlüğünden ödün vermeden optimize edilmesini sağlayarak kesintisiz uzaktan işbirliğini kolaylaştıran en son teknolojilere yatırım yapmaya hazırlanıyor. Dahası, şirketler artık çalışanların yalnızca işçi olmadığının farkına varıyor; onlar kişisel yaşamları, tutkuları ve ilgi alanları olan benzersiz bireylerdir ve bunu benimsemek performansın anahtarıdır. 2024 yılında, çalışanlarını iş dışında hobilerini ve kişisel gelişimlerini sürdürmeye aktif olarak teşvik eden işletmeler, artan refahın ve dolayısıyla daha yüksek performansın faydalarından yararlanacak.

4. Aidiyet ve bağlantı duygularını güçlendirin

Teknolojik gelişmeler görünüşte bağlantı kurmamızı kolaylaştırmış olsa da, küresel yalnızlığın paradoksal yükselişi bu konuyu kritik bir sağlık sorunu haline getirdi. Bu kriz, insanların iş yerindeki bağlantıları algılama biçiminde bir değişimi sürdürüyor ve birçok insanın daha derin bir aidiyet duygusuna duyduğu çaresiz ihtiyacın altını çiziyor. Çalışanlar, gerçek bağlantı arayışı içinde, kendilerini gerçekten ait hissettikleri işyerleri arıyor. Bu, özellikle onlarca yıldır her gün kalabalık bir ofise girme deneyimi yaşamış ya da yaşamamış, birçok üst düzey kişinin, mezunlar ve kariyerinin başındaki yetenekler için çok önemli. Refah yöneticilerin derinlemesine ele aldığı bu iki ihtiyacın (aidiyet ve bağlantı) nasıl dengeleneceğini bulmak, 2024 yılında şirketler için temel refah odağı olacak.

5. Kapsayıcı ve çok kuşaklı refah programları geliştirin

2024’te işyeri refahının büyük bir temel taşı çeşitlilik ve kapsayıcılığa yapılan vurgudur. Çeşitliliğe gerçekten değer veren bir işyeri, genel refahın temel bileşenleri olan derin bir aidiyet duygusunu ve psikolojik güvenliği teşvik eder. Mevcut ortamda şirketler, farklılıkları kutlayan ve tüm çalışanlar için eşit fırsatlar sağlayan kültürler yaratmak için aktif olarak çalışıyor. DEI girişimleri, çalışanların gerçekten dinlendiğini, saygı duyulduğunu ve değer verildiğini hissedeceği ortamlar yaratmayı hedefleyerek uyumluluk gerekliliklerinin ötesine geçmiştir. Bireysel katkılara yapılan bu vurgu, yalnızca refahı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda yenilikçiliği ve yaratıcılığı da körüklüyor .Her kuşağın kendine özgü değerleri ve öncelikleri olduğundan, herkese uyan tek bir yaklaşım işyerinde sağlıklı yaşama ulaşmada yetersiz kalacaktır. Nesil farkındalığı, kapsayıcı bir refah stratejisinin önemli bir bileşenidir.

6. Yapay zekâ ve teknolojinin çalışan refahı entegrasyonunu benimseyin.

2024’teki teknolojik gelişmeler, dijital sağlık platformları, giyilebilir teknolojiler ve yapay zekâ odaklı çözümlerin sağlıklı yaşam programlarının merkezi bileşenleri haline gelmesiyle çalışanların refahı için yeni bir ortam oluşturuyor. Bu yenilikler, gerçek zamanlı sağlık ve refah izlemeyi, kişiselleştirilmiş sağlık ve refah planlarını ve çok sayıda sağlık kaynağına ve hizmetine anında erişimi kolaylaştırarak çalışanların refahına yönelik gelişmiş ve özel bir yaklaşıma olanak tanıyor. Bu teknolojik çözümler, koruyucu sağlığın geliştirilmesinde, potansiyel sağlık sorunlarının erken tespitine ve yönetimine olanak sağlamada etkilidir. Kişiselleştirilmiş verilerin varlığı, çalışanların sağlık durumları hakkında bilgi edinmelerine ve yaşam tarzları ve sağlık tercihleri konusunda bilinçli kararlar almalarına olanak tanıyor. Dahası, sanal sağlık platformları sağlık hizmetlerine erişilebilirlik sağlıyor, boşlukları kapatıyor ve sağlık hizmetlerine erişimdeki engelleri aşıyor.

HBR

Okumaya devam et

GÜNCEL

Kuşaklar Arası ÇaLışma

Yayınlanma:

|

Yazan:

Son dönem kendi jenerasyonumla yaptığım bir iki sohbet sonrası yazmak istedim.

Esasında hoca-öğrenci ve ebeveyn-çocuk arasındaki geçimsizlikten farklı olmayan ve son onbin yılın açık ara en balon klişesi “yeni nesilden hiçbir şey olmaz” ın iş hayatındaki iz düşümüne bakmak için;

Şimdi bir test yapalım. Aşağıdakilerden kaçına gerçekten katılıyorsunuz? 

1. Bir daha kimseyi yetiştirmeyeceğim. Emeğime ve zamanıma yazık. Bunlar sadakatsiz ve nankör!
2. ⁠Adam traşsız işe gelmiş karşımda oturuyor!
3. ⁠Evden çalışıyorlar sanki, yatarak para kazanmanın bir yolu bu!
4. ⁠Ayağında spor ayakkabı ile şirkette dolaşıyor olacak gibi değil!
5. ⁠Mesai saati 9:00 da başlıyor genç arkadaşım!
6. ⁠Bizim zamanımızda develer tellal iken pireler berber iken 🙂
7. ⁠Biz yöneticilerimize böyle şeyler yapamazdık!
8. ⁠Adam dokuz ay çalışıp başka yere zıplıyor. Bir de bana kalkmış ona kattıklarımdan dolayı kamuoyu önünde teşekkür yazmış!
9. ⁠Z kuşağı her şeyi hazır bekliyor. Araştırma kabiliyetleri sıfır!

Eğer yukarıdakilerden en az ikisine katılıyorsanız; sizi de maalesef tekayütler tribününe almamız gerekiyor 🙂

Faraday’ın babası kendi alanında iyi bir demir ustası, rivayete göre de sanat devrimi karşısında “demircilikte gelecek yok abi” diyerek, bana göreyse oğlanın okulda alfabeyi bile sökemediğini, cılız bedeni ile çekici bile kaldırmakta zorlandığını gördüğü için, o dönemin en teknolojik olayı matbaa ve şimdinin interneti kitaplar ile ilgili şehirde yeni açılan bir ciltçi dükkanına Faraday’ı çırak olarak vermiş.

Faraday için de bu yeni durum bir kurtuluş yolu olmuş. Önce deneylere olan merakını keşfedip sonra da dükkana gelen kitaplardaki deneyleri acemice gizli saklı bir köşede tekrarlamaya çalışmış.

Faraday’la ile ilgili birçok kaynağa bakmak mümkün olsa da; kendi döneminin diğer kafa yoranlarından farklı olarak “doğada var olan her gücün aslında dalgalı olduğunu” fark ederek elektriğin hareket enerjisine dönüşmesine neden olan motoru icat etmesi ile içinde olduğumuz sektör ve iş dalının sebebi olduğu için teşekkür ederiz.

Sanayi devrimi ile dünyanın gelişme hızı geçmişe göre hızlı ve geleceğe göre çok yavaş. Bu da her kuşak için adaptasyon becerisini artırma ihtiyacı demek. Maalesef buna karşı olan en tehlikeli tutum ise “modern tutuculuk”.

Atatürk 10. yılda “az zamanda çok işler yaptık” çünkü, zaten çağımız geçmişe göre hızlı ve bu da böyle devam edecek diye bu konuya göz kırpıyor. Ve tüm ümidim gençliktedir de diyor. Sizce o dönemin disiplini içinde askeri eğitim almış ve aynı anda birçok şey başarmış birinin “bizim zamanımızda” diye genç subayları eleştirme lüksü yok muydu? Peki böyle bir anısı var mı?Ve bizi anlamayan gençler Atatürk’ü nasıl anlıyor?

Modern tutuculuk diye net bir tanım var mı bilmiyorum, ancak, dünyadaki en tehlikeli şeylerin bir olumlu sıfat ile bir olumsuz tutum tamlaması ile tanımlandığını biliyorum.

Cengiz KILIÇ– Kepsaş, Ticaret Direktörü

*********************

Poayis’e Hoşgeldiniz!

Okumaya devam et

EKONOMİ

İMALAT SANAYİ DARALMA SÜRECİNE GİRDİ

İç piyasa ve ihracat pazarlarındaki durgunlukla birlikte artan finansman sorunlarının üretim sektörleri üzerindeki baskısı artıyor.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında talebin zayıf seyri üretimde ‘bahar yorgunluğu’ yarattı. İkinci çeyrek itibarıyla İSO İmalat PMI 50 eşik değerin altına inerken, faaliyet koşullarının bozulmaya başladığı imalatta kapasite kullanım oranları da geriledi. Sanayi üretimi ise şubattaki hızlı yükselişin ardından martta eksiye geçti.

Parasal sıkılaşma sonucu iç pazarın daralmaya başlaması, ihracat pazarlarında henüz talebin istenilen seviyede canlanmaması, yanı sıra artan finansman sorunları gölgesinde girilen ikinci çeyrekte üretimden yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı. İSO İmalat Sanayi PMI Endeksi, Nisan’da 49,3’e gerileyerek eşik değer 50’nin altına indi. Bu veri sanayicilerin ikinci çeyreğe zorlu bir başlangıç yaptığına işaret ederken; sanayi üretimi de şubattaki sert yükselişin ardından martta aylık yüzde 0,3 daralarak soluklandı. İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranlarına bakıldığında ise mevsim etkisinden arındırılmış KKO, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,2 düşerek yüzde 77 oldu.

En sert daralma makinede

Yeni siparişler düşüyor

Sadece üretim endeksi değil yeni sipariş endeksi de kritik düzeyde gerçekleşti. Gıda ile giyim ve deri sektörleri hariç 8 sektörde yeni sipariş endeksi eşik değerin altında kaldı. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI raporunda, S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker’in şu değerlendirilmesine yer verildi: “Yeni siparişlerde süregelen zayıflama nedeniyle, geçen aylarda görülen üretim artışı sürdürülemedi ve Nisan ayında son buldu. Firmaların beklentisi, talebin yakın zamanda yeniden toparlanarak üretimde sürdürülebilir iyileşme sağlaması yönünde olacak. Nisan ayında enflasyon bir miktar gevşeyerek yılın başından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Buna rağmen imalatçılar halen hem yurt içi hem de yurt dışı talebi olumsuz etkileyen yüksek fiyat artışları ile mücadele etmek durumunda kalıyor.”

Kapasite kullanımı da geriledi

Merkez Bankası tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) verileri de nisan itibarıyla hafif de olsa bir düşüşe işaret ediyor. Buna göre, imalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 77 oldu. Mal grupları itibarıyla bakıldığında da dayanıksız tüketim malları, tüketim malları, gıda ve içecekler ile yatırım mallarında düşüş yaşandı. Özellikle tüketim malları kalemlerinde görülen düşüşte iç talepteki zayıflığın neden olduğu söylenebilir.

Sıkılaşma, tüketimi etkilemeye başladı

TÜİK Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayi üretimi martta aylık bazda yüzde 0,3 daraldı. Böylece şubat ayındaki yüzde 3,4 artıştan sonra üretimde hafif bir fren yapıldığı anlaşılıyor. Endeksin alt kırılımlarına bakıldığında, imalat sanayi üretim endeksi de aylık yüzde 0,3 oranında gerilemiş durumda. Mal grupları itibarıyla bakıldığında da, sermaye malı üretimi aylık yüzde 0,5 artarken diğer mal gruplarının tamamında düşüş söz konusu. Martta dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,4 gerilerken; dayanıksız tüketim malları da aylık yüzde 1,1 daraldı. Bunda yine parasal sıkılaşma kaynaklı talep zayıflığının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Merve YİĞİTCAN-Ekonomim

Okumaya devam et

GÜNDEM

Kişisel Enerjinizi Yönetin: Ruhsal Enerji

Yayınlanma:

|

Yazan:

“Her sabah sizi yataktan kaldıran nedeniniz nedir?” Bu soru japonların hayat felsefelerinden biri olan İkigai’nin ana sorusudur. Kişisel enerji yönetiminin son boyutunda nedenleri sorgulayacağımız ruhsal enerji üzerine odaklanacağız. Daha önceki yazılarda fiziksel enerji, duygusal enerji ve zihinsel enerji üzerine odaklanmıştık. Ruhsal enerji ise temelde yaşamımızdaki anlamı bulmamız, anlamlı bir bütünün parçası olarak hissetmemiz anlamına geliyor. Bu da hayatımızda daha çok kendimiz olarak yer almamız ve istediğimiz hayatı yaşamamızla mümkün olur. Ne yazık ki bu soruların üzerine çok fazla düşünmüyoruz. İyi bir liseye gitmek, sonrasında üniversite sınavına hazırlanıp sınavı kazanmak, iyi bir üniversiteden iyi bir dereceyle mezun olmak. İyi bir işe girmek, yöneticimize kendimizi sevdirmek, başarılı olmak, terfi almak. Bu sırada askere gitmek, evlenmek, çocuk sahibi olmak vs derken hep bize çizilmiş bir yolu izliyor gibiyiz. Özellikle 25 yaşından sonra farklı yolları sorgulamaya ve gerçekten istediğimiz hayatın bu hayat olup olmadığını düşünmeye başlarız. Bu noktada çalıştığımız kurumsal şirketleri bırakıp kendi işimizi yapma, egede bir sahil kasabasında kafe açma veya sırt çantamızla dünyayı dolaşma fikirleri gittikçe daha sıcak gelmeye başlar. Tüm bunları ve hayatımızı nasıl tasarlamamız gerektiğini Tedx konuşmamda da paylaşmıştım. Bu yazıda ise ruhsal enerjinin detayında tüm bu soruların farkında olmanın, neyi ne için yaptığımızı ve gelecek hayalimizi bilerek ilerlemenin üzerinde duracağız. Bu sorulara içimize sinen yanıtlar veremezsek bulunduğumuz yere dahil ve bağlı hissedemeyiz. Bu konunun detaylarına girerken İkigai kavramını biraz daha detaylandıracağız ve insanın anlam arayışına değineceğiz.

İkigai:

Kendi yaşam amacımızı, her sabah bizi yataktan kaldıran nedeni bulmak için İkigai felsefesi aşağıdaki dört soruyu yanıtlamamız gerektiğini söyler:

  1. Ne yapmayı seviyorsunuz?
  2. Ne yapmakta iyisiniz?
  3. Dünyanın neye ihtiyacı var?
  4. Ne için size para verirler?

Bu soruların yanıtını eğer bir noktada kesiştirebilirseniz onun sizin ikigai’niz olduğunu söyleyebiliriz. Kendimden örnek verecek olursam. Bir şeyler üretmeyi, insanların hayatlarına pozitif olarak dokunmayı seviyorum. Yazmakta ve sunum yapmakta iyiyim. Dünyanın eğitimli ve öz farkındalığı yüksek bireylere ihtiyacı var. İnsanlar ve kurumlar bilgiye, tecrübeye ve yönlendirilmeye para verirler. Bunların kesişiminde yazarlık, koçluk, mentorluk, konuşmacılık, eğitmenlik ve danışmanlık işlerini buldum ve 2018’den bu yana da bunları yaparak ikigai’mi hayata geçiriyorum. Siz de bu soruları sürekli düşünerek ikigai’nizi bulmak adına adımlar atabilir, daha anlamlı bir hayatın kapılarını aralayabilirsiniz. Peki daha anlamlı bir hayat ne demektir? Biraz da bunun üzerinde duralım.

Anlam Arayışı:

“İnsan öleceğini bile bile nasıl yaşar? Ya çıldırır, ya da öleceğini unutur.” der Nazım Hikmet. İnsanın anlam arayışında ölümün farkında olmak en büyük uyarıcılardan biri. Ben de genellikle kendime şu soruyu sorarım: “Sağlıklı bir şekilde geçirebileceğim kaç Temmuz ayım kaldı?” Bu soruyu kendinize sorduğunuzda alacağınız yanıt sizi mutlu etmeyebilir fakat bu yanıt kalan zamanınızı nasıl geçirmek istediğinize yönelik çok önemli iç görüler içerir. Benim açımdan bu sorunun yanıtı hayatımın kalanında Temmuz ve Ağustos aylarında çalışmama kararı almama kadar gitti. Her ne kadar böyle olsa da geride kalan on ay var. Hep konuşulan iş-özel hayat dengesine ise katılmıyorum. Bence tek bir hayatımız var ve iş de onun çok önemli bir parçası. Bu nedenle kalan on ayda da anlamlı bulduğum işleri yapmalıydım. Kendi ikigai’mizi bulmak bu açıdan çok kıymetli. Anlamlı hayat arayışı insanın kendini bildiği anlardan bu yana üzerinde konuşulan, tartışılan bir konu. Hayat amacı olarak bakarsak ünlü psikologların vardığı sonuçları inceleyebiliriz. Yaptıkları araştırmalar sonrasında Sigmunt Freud insan haz arayışındadır derken, Alfred Adler insanın üstünlük arayışında olduğunu, Victor Frankl ise insanın anlam arayışında olduğunu söylemiştir. İkinci dünya savaşı sırasında nazi kampından sağ olarak kurtulan Frankl, kendisine nasıl kurtulduğu sorulduğunda yazmayı planladığı kitabın umuduyla yaşama tutunduğunu belirtmiş ve şu sözleri söylemiştir: “Tek istediğim, okuyucuya somut bir örnekle hayatın her koşulda, en sefil durumlarda bile anlam ve potansiyele sahip olduğunu göstermekti.” Frankl’a göre bir nedeni olan insan hemen her nasıla dayanabilir. Günlük hayatta da anlam arayışında olan ve bunu bularak işine yansıtan insanları görürüz. Bu yazının yazıldığı sırada Fenerbahçe basketbol takımının koçu olan Sarunas Jasikevicius Zalgiris Kaunas’ın başındayken çok önemli bir maç öncesinde en iyi oyuncularından biri olan Augusto Lima’ya çocuğunun doğumu nedeniyle izin verir ve bu kararı nedeniyle çok eleştirilir. Jasikevicius ise bu eleştirilere basketbolun hayatın anlamı olmadığını ve Augusto Lima’nın şu an hayattaki en önemli anlardan birini yaşadığını söyleyerek yanıt verir. Çoğu zaman yaptığımız işe, çalıştığımız şirkete o kadar odaklanıyoruz ki gerçekten hayatın anlamının ne olduğunu ve ne için yaşadığımızı unutuyoruz. Kişisel enerji yönetiminin bu son boyunda bu soruları düşünmemiz ve öz farkındalığımızı da yükselterek kendimizi bir bütünün parçası olarak hissedebilmemiz gerekiyor.

Gökhan KARA- HBR

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.