Connect with us

GÜNCEL

Kadınlar için kaynakçılık kursuna başvurular devam ediyor

Yayınlanma:

|

Kadıköy Belediyesi’nin Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ve Gedik Eğitim Vakfı ile birlikte düzenlediği kadınlar için kaynakçılık meslek eğitim kurslarına başvurular devam ediyor. 20-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kaynakçılık kursunu tamamlayan kadınlar, uluslar arası geçerliliğe sahip sertifika almaya hak kazanacak.

Kadıköy Belediyesi, çalışma hayatında kadın istihdamını arttırmaya ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmaya yönelik ürettiği projelere bir yenisini daha ekledi. Kadıköy Belediyesi, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ve Gedik Eğitim Vakfı ile birlikte kadın kaynakçı yetiştirme kursları açmak için geçtiğimiz yıl bir protokole imza attı. Geçen sene ilk kez düzenlenen kaynakçılık meslek kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyer kadınların birçoğu kaynakçılık mesleğine ilk adımını attı.

Eğitimler 20-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek

Bu yıl ikinci kez açılan kurslar ise için kayıtlar devam ediyor. Gedik Eğitim Vakfı’nın Pendik’te bulunan merkezinde gerçekleştirilen kurslara kayıt olmak isteyen kadınlar, 20 Mayıs tarihine kadar Kadıköy Belediyesi’nin Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’ne başvuru yapabilecek.

“Mesleklerin cinsiyeti yoktur, mesleklerin ustaları vardır”

Kadın kaynakçılık meslek eğitim kurslarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kadıköy Belediyesi Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nden Sosyolog Ece Çizel Girişken de ücretsiz verilen kaynakçılık kursuna İstanbul’un her ilçesinden ve her yaştan kadının başvuru yapabileceğini söyledi. Girişken, “Toplumsal cinsiyet rolleri, toplumda mesleki ayrışmalara da neden oluyor. Bazı meslekler kadın, bazı meslekler erkek mesleği olarak algılanabiliyor. Bizler bunun doğru olmadığını savunuyoruz. Gerekli fırsatlar sunulduğunda herkesin her işi yapabileceğini söylüyoruz. Mesleklerin cinsiyeti yoktur, mesleklerin ustaları vardır. Bu projenin daha fazla kadına ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

 

Okumaya devam et
Yorum Yazın

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GÜNCEL

Helikopter kazasında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi öldü

Helikopterin, Azerbaycan sınırına bitişik dağlık ve oramnlık alan olan Dizmar Koruma Alanı’na düştüğü bildirildi.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı, devlet medyasının bildirdiğine göre, dağlık arazi ve sisli havanın ortasında bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Arama ekipleri Doğu Azerbaycan eyaletinde enkazı buldu.

İran Kızılay Derneği (IRCS) başkanı Pir-Hossein Kolivand Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada, kapsamlı arama kurtarma operasyonunun ölenlerin Doğu Azerbaycan eyaletindeki bir alana nakledilmesiyle sona erdiğini duyurdu.

Olay, Reisi’nin Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke arasında ortak bir baraj projesi açılış töreninden İran’ın Azerbaycan sınırından dönerken ortaya çıktı.

Kimliğini açıklamamayı tercih eden üst düzey bir İranlı yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Kazada Cumhurbaşkanı Reisi, Dışişleri Bakanı ve helikopterdeki tüm yolcular öldü” dedi.

El Cezire’nin Pazartesi günü bildirdiğine göre, Reisi’ye yönelik arama operasyonu yirmi kurtarma ekibini içeriyor ve düşürülen helikopteri bulmak için belirsiz sayıda insansız hava aracı gönderildi.

İlk raporlar

Cumhurbaşkanı’nın konvoyunda bir helikopter kazası olduğuna dair ilk haberler sosyal medyada ortaya çıktı ve yerel medyada hızla ilgi gördü. Başlangıçta, devlete bağlı Mehr haber ajansı, Reisi’nin kötü hava koşulları nedeniyle Tebriz’e arabayla gitmeye karar verdiğini ve güvende olduğunu öne sürdüğünü bildirdi.

Ancak bu haber daha sonra devlet televizyonunun Reisi’nin gerçekten de olumsuz hava koşulları nedeniyle “sert iniş” yaşayan kayıp helikopterde olduğunu doğrulamasının ardından geri çekildi.

“Sert iniş”, genellikle olumsuz hava koşulları, pilot hataları veya mekanik arızalar nedeniyle bir uçağın amaçlanandan daha güçlü bir şekilde indiğini gösteren teknik bir havacılık terimidir.

Potansiyel helikopter sorunları

Söz konusu helikopter modeliyle ilgili ayrıntılar açıklanmazken, İran’ın helikopter filosunun 1979 İslam Devrimi öncesine dayanan modeller içerdiği biliniyor.

Onlarca yıl süren yaptırımlar ve mali kısıtlamalar, bakım ve yedek parça tedarikini zorlaştırdı ve bu uçakların uçuşa elverişliliğini potansiyel olarak etkiledi.

HELİKOPTER KAZASINDA ÖLEN İRAN CUMHURBAŞKANI İBRAHİM REİSİ KİMDİR?

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Fenerbahçe, Reisi, gümüş…

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Küresel mali piyasaların haftanın son iş gününü oldukça etkileyici bir performans kaydederek tamamladığını gördük. Türkiye cephesinde BİST100 endeksi adeta bir haber beklercesine haftanın son iş gününü %3,1 artışla tamamlarken, son dönemlerde olduğu üzere, lokomotif XBANK (bankacılık) endeksinde artış neredeyse %5 oldu. Türk Mali piyasaları, kuvvetle muhtemel yabancı yatırımcının Türk Lirasına daha rahat ulaşmasını sağlayacak swap kısıtlamalarının gevşetileceğini haberini fiyatlamak istemiş olabileceğini düşünüyoruz. Bu haber henüz gerçeklekleşmese de, Borsa İstanbul ana endeksinde uzun bir süre önce koymuş olduğumuz 11,500 seviyesindeki hedefimize hâlen daha bağlı olduğumuzun altını çizelim.
  • USDTRY kuru TCMB’nin baraj kurduğu 32,20’li seviyelerde Cuma günü de kalmaya devam ederken, TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam ettiğini görüyoruz. TCMB’nin net döviz pozisyonu 16 Mayıs günü 2 milyar dolar daha iyileşirken ve yerel seçimler ardından TCMB yaklaşık 49 milyar dolar rezerv biriktirirken, manşet rakam da (swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervler) eksi 25 milyar dolar seviyesine iyileşti. Yaz aylarının turizm etkisi ile manşet rakamın artıya döneceğine yüksek ihtimal tanıyoruz. 2 yıllık tahvilin bileşik faizi %42,50 ile bu yılın en düşük seviyesine gerilerken, 5 yıl vadeli CDS risk primi 270 baz puan seviyesinin altında ve son dört yılın en düşük seviyesinde işlem görmeye devam etti.
  • Dünyada ise ABD’den soğuma emareleri gösteren enflasyon ve perakende satışlar gibi öncü veriler ardından yeşeren faiz indirim umutlarının risk iştahını olumlu mânâda etkilemeye devam ettiğini görüyoruz. Bu bağlamda, haftanın son iş günü, uzun pozisyon taşıdığımız ve faiz getirisi olmayan kıymetli metallerde ciddi bir fiyat artışı gözlemledik. Şaşırdık mı? Elbette hayır. Özellikle, Cuma günü bültenimizde belirttiğimiz “…asıl patlayıcı hareketi yapmasını beklediğimiz gümüş ise haftayı Çin Seddi olarak gördüğümüz 30 doların hemen altında tamamlamaya aday görünüyor. 30 doların üzerinde haftalık bir kapanış gümüşü başka bir dünyaya taşıyacağını düşünüyoruz. Altın gümüş rasyosunun da üç yıl ardından teknik bir kırılım gerçekleştirerek (bugün haftalık kapanış ile teyit almayı ümit ediyoruz) gümüşe büyük bir destek verme noktasında olduğunu not edelim” üzere gümüş fiyatları ons bazında haftayı 30 doların üzerinde tamamlayarak 12 yılın zirvesine ulaştı.
  • Bu sabah gümüşün 32,25 sarı metalin ise 2,435 dolar ile tüm zamanların zirvesinde işlem gördüğünü not edelim. Gümüşte ilk direncin 35 dolar seviyesinde olduğun akabinde de 50 dolar seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz. Altında ise 2,550 dolar seviyesindeki hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız. Dün akşam bilemem kaç maçtır yenilmeyen Galatasaray’ı evinde 10 kişi ve hak edilmiş bir oyun ile geçen Fenerbahçemizin galibiyeti kutlarken, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberinde Dışişleri bakanını taşıyan helikopterin, olumsuz hava şartları nedeniyle kaza geçirdiği haberini aldık. İranlı bir yetkili, sabaha karşı arama ekiplerinin enkazı bulmasının ardından yaptığı açıklamada, dağlık arazide ve buzlu havada meydana gelen helikopter kazasından sağ kurtulduklarına dair umutların azaldığını söyledi. İran Kızılayı başkanı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, enkazı görebildiklerini, durumun iyi görünmediğini, helikopterdeki yolcular arasında herhangi bir yaşam belirtisine rastlanmadığını belrtti.
  • Elbette, yaşanan helikopter kazasının suikast mı olduğuna yönelik endişeler yüksek perdeden seslendirilse de ve oklar İsrail’e çevrilse de, henüz resmî bir açıklama olmadığını da not edelim. Tekrar etmek gerekirse, okuduğumuz kaynaklar (en azından şimdilik) olayın kaza olduğuna işaret ediyor. Finansal piyasaların da sabah saatlerinde tepkisinin bu yönde olduğunu not edelim. Helikopter kazasının jeopolitik riskleri arttırmadığı yönünde okuduğumuz piyasalarda bu sabah Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının Cuma kapanış seviyesi olan 84 dolardan işlem görüyor.
  • ABD’nin gösterge endeksi Dow Jones Sanayi endeksinin tarihinde ilk kez 40bin seviyesinin üzerinde rekor haftalık kapamış yapması ile yeni haftanın ilk işlem gününde, Asya borsaları, Çin’in emlak krizine karşı aldığı en güçlü önlemlerin ışığında ve elbette artan faiz indirim beklentilerinin yardımı ile olumlu bir seyir izlediğini görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 yükselirken, MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi iki yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hafif de olsa artılar dikkatimizden kaçmıyor. Direnişin parası Bitcoin ise 67bin dolar seviyesine yükselirken, teknik mânâda, 69bin dolar üzerinde haftalık bir kapanış ile yukarı yönlü hareketin ivme kazanmasını bekliyoruz.
  • Bu haftanın veri takviminde Türkiye cephesinde Perşembe günü sonuçlanacak TCMB’nin olağan Mayıs ayı PPK toplantısı bulunuyor. Faiz oranlarının sabit tutulmasını beklerken, dışarıda ise FED’in faiz toplantısı tutanaklarını takip edeceğiz.

>Gümüş

Teknik mânâda 30 dolar üzerinde haftalık kapanış ile beklediğimiz patlayıcı hareket gerçekleşti. Sırada ilk hedef 35 dolar devamında ise 50 dolar olarak ön plana çıkıyor.

17161790091baf4de0898636c0819d774ff0ac0d47_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Şimşek, “Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30’un altına düşebilirdi”

Yayınlanma:

|

Yazan:

TRT Haber’e konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ve enflasyon görümüne ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Mehmet Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Program gerçekten çalışıyor. İç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var.

Türkiye’nin dış açığında neredeyse yarı yarıya bir düşüş var, önemli dengesizliklerden biri bu sayede giderilmiş oldu.

FON AKIŞI HIZLANDI

Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Yerel seçimlerden sonra yurt dışından ciddi fon akışı var.

Türkiye’nin risk primi, gelişmekte olan ülkelere göre çok muazzam bir performans gösterdi. Risk primimiz geçen sene mayısta 700 baz puandayken bugünlerde 270 bp altında.

Türkiye’nin kredi notu pozitif. Bu da çalışmalarımızın sonuç verdiğini gösteriyor. Programın çalıştığı ortaya çıktıkça Türkiye’ye talep artıyor.

YAPISAL DÖNÜŞÜM DEVAM EDECEK

Programı güçlendirdikçe çok daha iyi sonuçlar alacağız; tasarruf paketi bunun bir ayağı, daha bir çok programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak.

VERGİ ARTIŞI OLMAYACAK

Geçen yıl büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıyaydık. Bankacılık sektörü içerden bunu finanse etmekte zorlanabilirdi.

Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflsayonistti. KDV’yi artırdık, akaryakıtta ÖTV’yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti.

Bu sene geçen sene gibi vergi artışı olmayacak. KDV’de herhangi bir artış öngörmüyoruz.

“DÖVİZ ALMASAYDIK DOLAR 30’UN ALTINA DÜZERDİ

Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30’un altına, 20’li rakamlara düşebilirdi. Biz rezerv biriktiriyoruz, rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım.

KİRA SINIRLAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Yüzde 25 kira artış sınırının devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok.

Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum.

“ENFLASYON 12 AY İÇİNDE YÜZDE 30’UN ALTINA DÜŞECEK”

Yaz aylarında sadece baz etkisiyle değil, sadece kur destekleyici olduğu için değil, şartlar daha elverişli olduğu için değil; para, maliye ve gelirler politikası daha sıkı olduğu için enflasyonun düşmemesi mümkün değil.

Enflasyonu düşürmekte kararlıyız; bu sene bir yere düşürdükten sonra geri çekilmeyeceğiz, tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Enflasyon düştükte bu ülke sürdürülebilir bir büyüme patikasına girecek. Önümüzdeki 12 ay içinde enflasyon çok büyük ihtimalle 30’un altına düşecek.

“TL’DE AŞIRI DEĞERLENMEYECEK”

Bizim bir kur hedefimiz yok. Her şeyin piyasada belirlendiği bir döneme doğru evriliyoruz; Şu anda kura herhangi bir müdahale yok ama Merkez Bankası döviz biriktiriyor.

İhracatçılara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. TL’de aşırı bir değerlenmeyi de öngörmüyoruz.

Aşırı oynaklılara zemin hazırlamak istemedik. Önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz, başlangıçta tek yönlü olmak üzere, bir yıl sonrasını önceliklendirerek bir adım atacağız. O konuyu biraz çalıştık.”

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.