Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş, kısa sürede tekstilde Türkiye’nin önde gelen firmaları arasına girmeyi başardı. Bu yükselişi sürekli devam eden firma, teşviklerden yararlanarak Halep’te de bir tekstil fabrikası kurdu.
UZUN YILLAR İSO 500’DEYDİ
2005’te Suriye’deki fabrikasında çıkan yangın sonrasında bu fabrikaya ait makinelerini Türkiye’ye getiremeyince ilk sarsıntıyı geçiren, son yıllarda da her yıl Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi başaran firmanın yöneticileri, defalarca, bakanların, bürokratların elinden başarı plaketleri aldı.
Ancak, firma Suriye’de yediği darbe sonra irtifa kaybetmeye başladı. 2015’in sonuna kadar süren bu düşüş nedeniyle bankalara olan kredi borçlarını ödemekte güçlük çeken AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret AŞ.’nin Gaziantep 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmekte olan davaları sonrasında iflasına karar verildi.
37 YILLIK MAZİSİ VARDI
AKTEKS Akrilik İplik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gaziantep 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde, 1984 yılında kuruldu. Ağırlıklı olarak halı ipliği üreten şirket sektörün büyükleri arasında yer alıyordu. Yaptığı yatırımlarla ilerleyen yıllarda triko ipliği ve fantezi efektli iplik imalatları da yapmaya başladı.
Uzun yıllar İSO 500 listesinde yer alan şirket, son olarak 2011 yılı listesinde 221 milyon TL ciro ve 789 çalışanı ile 407’nci sırada yer aldı. İşlerinin iyi olduğu 2000’li yılların başlarında istihdam sayısıNI 2 bin 400’e kadar yükselen AKTEKS, 2001 yılında enerji sektörüne de girdi.
YURTDIŞINA AÇILMIŞTI
O yıllarda peş peşe yatırımlar yapan şirket 2002’de Suriye’nin Halep şehrinde triko iplik tesisi ve 2003 yılında Ceyhan Yumurtalık Serbest Bölgesi’nde akrilik elyaf fabrikası kurarken, diğer yandan da Gaziantep’teki yatırımlarını büyüttü.
İhracatta da aktif olan AKTEKS, Almanya, Danimarka, İtalya, Belçika, Fransa, İngiltere, Hollanda, Yunanistan, Romanya, Macaristan, Polonya, Iran, Suriye, Mısır, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Fas, Cezayir, Japonya, ABD, Kanada, Rusya ve Beyaz Rusya’ya ihracat yapıyordu.
BANKALAR HACZE GİTTİ
Üst üste yediği darbeler nedeniyle kredi borçlarını ödeyemeyen AKTEKS için iflas kararı verilmesinin ardından alacaklı bankalar tarafından icra takibi başlatıldı.
Bu süreçte borçlarını ödemeye çalışan firmanın kalan malları için alacaklı bankalar tarafından haciz yoluna gidildi. Son olarak Gaziantep İcra Dairesi tarafından şirketin 4 fabrikasıyla, bu fabrikalara ait makineler ve 4 arsa için satış kararı verildi.
Yaklaşık 54 milyon 526 bin TL muhammen bedelle icra yoluyla yapılacak satışın ilki 3 Eylül 2021, ikincisi ise 30 Eylül 2021’de gerçekleştirilecek.
Sözcü – Ahmet Kaya
Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.
Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;
1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi
Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.
Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.
Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.
2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)
Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.
Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.
İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Takas Çek Ödemeleri
Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.
Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.
Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.
4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler
KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.
Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.
Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.
Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.
3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.
Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.
Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.
5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları
Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.
Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.
Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.
Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.
Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.
Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.
Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.