Atatürk Havalimanı arazisine sahra hastanesi olarak inşa edilen, “Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi” TBMM gündemine taşıdı. Hastanenin Avrupa Yatırım Bankası’ndan 200 milyon avroya yakın kredi ile yaptırıldığını hatırlatan CHP Milletvekili Murat Emir, salgının sona ermesiyle birlikte hastanenin atıl kalacağını dile getirdi. Kamu zararının 4 milyar TL’yi bulacağını ifade eden Emir, zararın sorumlularının ortaya çıkartılması amacıyla TBMM Başkanlığına Araştırma Önergesi sundu.
İstanbul Havalimanı’nın inşa edilmesinin ardından Atatürk Havalimanı’ndaki tüm sivil uçuşlar, yeni havalimanına aktarıldı. Atatürk Havalimanı’ndaki üç pistten yaklaşık maliyeti 2 milyar TL’yi bulan iki pist, pandemiyle mücadelede kullanılmak üzere sahra hastanesi yapılacağı gerekçesiyle kırıldı. DHMİ Pistlerin kırılmasına yönelik eleştirilerin ardından DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin, İstanbul Havalimanı pistleri ile aynı doğrultuda olan Atatürk Havalimanı pistlerinin kullanılamadığı ve bu gerekçeyle yıkıldığını savundu. Hava trafik uzmanlarının Jeppesen harita ve grafikleri üzerinde düzenledikleri ARR (arrival) ve DEP (departure) çizimleriyle ise her iki havalimanı uçuş trafiğinin emniyetle yönetilebileceği ortaya konuldu.
HASTANE MALİYETİ 2 MİLYAR TL
Kırılan pistlerin üzerine, “Pandemi ile mücadele” gerekçesiyle Avrupa Yatırım Bankası’ndan 200 milyon avro kullandırılarak Rönesans İnşaat’a sahra hastanesi yaptırıldı. Covid-19’lu hasta sayısının azalmasıyla birlikte bu hastanede tedavi gören hasta sayısı da azalmaya başladı. Salgının sona ermesi ile birlikte hastanenin hangi amaçla kullanılacağın bilinmediğini belirten CHP’li Emir, “Sağlık Bakanlığı, hastanenin sağlık turizmi için kullanılacağını iddia etse de bu iddia gerçeği yansıtmıyor” dedi.
AKIL VE MANTIK DIŞI
Atatürk Havalimanı’nın mevcut 05/23 pistinden halen VIP uçaklar ile özel jetler, bakım için gelen uçaklar ve geniş gövdeli kargo uçaklarının uçuş yaptığını anımsatan Emir, şunları söyledi:
“Hastanenin köşesinden 05/23 pistinin orta noktasına olan mesafe ise yalnızca 346 metre. Dolayısıyla kalkış için taksi yapan uçaklar, taksi yolu üzerinde hastanenin köşesine çok yakın mesafelerden geçiyor. Geniş gövdeli uçakların taksi sırasında güçlü motorlarından çıkan ses, hastaların şikayetine neden oluyor. Böyle bir durumda binlerce dolar harcayarak yurt dışından gelecek hastaların burada tedavi görmeyi istemelerini beklemek, akıl ve mantık dışı bir tutumdur.

CHP Milletvekili Murat Emir
HESAPSIZLIĞIN SORUMLUSU KİM?
Kalan 3’üncü pistin de yıkılarak Atatürk Havalimanı’nın tamamen kapatılması söz konusu olamayacağına göre, sahra hastanesinin atıl durumda kalacağı çok açık bir durum. Dolayısıyla hesapsız, kitapsızca yapılan bir iş nedeniyle ortada büyük bir kamu zararı var. Pistlerle birlikte devletin zararı en az 4 milyar TL. Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nin ihale süreçleri, salgın sonrasında hastanenin hangi amaçla kullanılabileceği ve Atatürk Havalimanı’nda iki pistin kırılmasıyla oluşan kamu zararına kimlerin sebep olduğunun açığa çıkarılması için Meclis araştırması talep ediyoruz.”
Birgün
Bugün ay sonu olup firmaların finansal sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi gereken çok önemli bir gündür. Ayrıca yılın ikinci bilanço dönemidir.
Aşağıdaki hususlara azami dikkat edilmesi, firmanızın kredi notu ve bankalarla olan itibarınızın korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Bugüne özel firmaların yapması gerekenler;
1. Banka Borçlarının Kontrolü ve Ödemesi
Çalıştığınız tüm bankalarla sabah erkenden irtibata geçerek; kredi taksitleri, komisyonlar, BCH, KMH, Ek hesap, devre faizleri gibi ödenmesi gereken bir borç olup olmadığını mutlaka yazılı (e-posta) veya sözlü olarak teyit ediniz.
Varsa bu borçlar gün içinde acilen ödenmelidir.
Para transferi gerçekleştirilmiş olsa dahi saat 17.00’den önce banka hesapları kontrol edilmeli, sistemin bu borçları otomatik tahsil edip etmediği bizzat teyit edilmelidir. Sistemsel gecikmeler yaşanabilmektedir.
2. DBS Komisyonları (Doğrudan Borçlandırma Sistemi)
Bazı bankalarda DBS komisyonları manuel olarak tahsil edilmektedir.
Bu nedenle yalnızca para transferi yapmak yeterli olmayabilir.
İlgili komisyonların tahsil edilip edilmediği saat 17.00’den önce mutlaka kontrol edilmelidir.
3. Takas Çek Ödemeleri
Bugün bankalarda yoğunluk yaşanabileceğinden, takas çek ödemeleri son dakikaya bırakılmamalıdır.
Sistemsel problemler ya da personel hataları nedeniyle çek takası gecikebilir.
Takas saatinin 1 dakika geçilmesi bile çeklerin karşılıksız yazılmasına neden olabilir.
4. KMH (Kredili Mevduat Hesabı) Eksi Bakiyeler
KMH hesapları eksi bakiyede ise mutlaka artıya geçirilmelidir.
Bazı bankalarda bu hesapların sadece dışardan EFT ile kapatılması gerekmektedir.
Hesaptaki mevcut bakiye ile kapatılan durumlarda bile Merkez Bankası’na gecikme bildirimi yapılabilmektedir.
Her ay gecikmeli tahakkuk ödemeleri, firmanın Kredi Notunu olumsuz etkiler.
3.500 TL’lik bir tahakkuk kaydı dahi bazı firmaların kredi kullanamamasına neden olmuştur.
Bazen bu tür ödenmeyen borçların nedenini firmalara sorduğumuzda “ banka bize bilgi vermedi “ şeklinde bildirimler alıyoruz.
Bankaların bu tür borçlar ile ilgili olarak firmalara bildirim zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ancak bu tür borçları mesela takasta çeki olduğunu firmalara yazılı veya sözlü olarak bildiren banka şubeleri de bulunmaktadır.
5. Merkez Bankası Memzuç Kayıtları
Bugün yapılmayan her ödeme, 30.06.2025 tarihli gecikmiş tahakkuk, temerrüt veya ödenmemiş kredi taksidi olarak Merkez Bankası kayıtlarına geçebilir.
Bu durum firmanızın finansal itibarını ve rating notunu ciddi şekilde düşürebilir.
Sonuç olarak; Ay sonu işlemleri ihmal edilmemeli, tüm banka hareketleri mesai bitiminden önce birebir takip edilmelidir.
Küçük görünen meblağlar uzun vadede büyük sorunlara yol açabilir.
Finansal disiplini sürdüren firmalar, güçlü banka ilişkileri ve yüksek rating ile her zaman bir adım öndedir.
Ay sonunda yapılan bir ihmal güvenilirliği sarsabilir.
Firmaların bugünü sorunsuz bir şekilde geçirmelerini diliyorum.