2020 üçüncü çeyrek mali verileri ve Denetim Raporunu açıklayan AKBANK’ın 2020 yılı içinde 52 şube, 203 personel azalttığı ortaya çıktı. Banka son yıllarda küçülme politikası izliyor. Tasarruf için şube kapatıp, personel azaltan bankanın Üst Yönetim ödemelerini ise %32,2 artırması dikkat çekti.
Bilançosunu büyüttü
2019 sonunu 360 milyar TL Toplam Varlıklarını 2020 üçüncü çeyreğinde % 25,8 artırarak 453,5 milyar TL’ye yükseldi. Finansal Varlıkları ise 134,8 milyar TL’den 152,7 milyar TL’ye yükseldi. Yılın ilk yarısı banka Aktiflerini % 15 büyütmüştü.
Kredilerde büyüme stratejisi izledi
2019 sonunu 203,8 milyar TL Nakdi Kredi ile kapatan bankanın Kredileri % 22,9 artarak 250,4 milyar TL düzeyine ulaştı. Bu artışa rağmen, Bankanın 2019 sonunda Kredilerin Aktifler içindeki payı %56,5 iken 2020 üçüncü çeyreğinde ise % 55,2’ye geriledi. Gayri Nakdi Kredileri de 43,4 milyar TL’den 47,6 milyar TL’ye yükseldi.
Mevduat arttı
2019 sonunu 224 milyar TL Mevduat ile kapatan bankanın mevduatı % 20,2 artarak 269 milyar TL düzeyine çıktı. Mevduatın Bilanço içindeki payı yıl başında % 62,2 iken 3. çeyrekte düşerek % 59,4 düzeyinde kaldı.
Ücret ve Komisyon Gelirleri düştü
Bankanın bilanço olarak % 25 büyümesine rağmen Ücret ve Komisyon gelirleri %-12 düzeyinde düştüğü görüldü. 2019’un aynı dönemine göre 9 ayda bankanın ücret ve komisyon kaybı 408 milyon TL oldu. TCMB ve BDDK’nın 10.02.2020 tarihinde 31035 sayılı Resmi Gazete yayınlanan ve 1 Mart – 1 Nisan 2020’de yürürlüğe giren Ücret Ve Komisyonlar ile ilgili kısıtlamalardan kaynaklandığı tahmin ediliyor. Zira, yapılan düzenleme ile Bankaların şikayetlere neden olan haksız ücret ve komisyon gelirlerine ciddi frenleme ve kontrol getirilmiş bankaların keyfi ücret ve komisyon almasının önü de kesilmişti. Banka ücret ve komisyon gelirlerinin düşmesinde bu uygulamanın ciddi olumsuz etkisi olduğu tahmin ediliyor.
Ticari İşlemlerden Zararı tersine çevirdi
2019 üçüncü çeyreğinde Ticari işlemlerden 513 milyon TL zarar eden banka 2020 aynı dönemde 979 milyon TL kar etmeyi başardığı görüldü.
Karlılık arttı
2019 üçüncü çeyreğinde 14,5 milyar TL Brüt karlılık açıklayan banka 2020 aynı dönemde 19,1 milyar TL Brüt karlılık açıkladı. 2019’da 4 milyar TL olan karlılık ise %8 artarak 4,4 milyar TL düzeyine çıkmış durumda.
Üst Yönetim kendisine kesenin ağzını açtı
Tasarruf yapmak için şube kapatıp, personel azaltan bankanın iş Üst Yönetim ödemelerine gelince tasarruf yapmak yerine rakiplerin tersine kesenin ağzını açarak %32 artış yaptığı görüldü. 2019 ilk dokuz ayında banka üst yönetime 40,3 milyon TL ödeme yaparken 2020 üçüncü çeyreğinde 53,3 milyon TL ödeme yaptı.
Bilanço ve karlılık büyüdü ama 52 şube kapadı
2019 sonunda 770 şube ile hizmet veren bankanın şube ağını 52 azaltarak yıl bitmeden 718 şubeye düşürdüğü görüldü. 2019 sonunda 12.750 personeli bulunan bankanın personel sayısını da 203 azaltarak 12.547’ye düşürdüğü görüldü. İşten çıkarmanın yasak olduğu dönemde kapanan şubelerin personelin bir kısmı diğer şubelere dağıtılırken bir kısmı da bölge havuzunda akıbetini bekler durumda çalıştığı biliniyor.
Karlılık arttı ama Karlılık Rasyoları düştü
Bilançoyu büyütmesine ve karlılığını artırmasına rağmen bankanın Karlılık rasyolarının düştüğü görüldü. 2019 sonunda % 11,3 olan Özsermaye Karlılığı yılın dokuz ayında % 10,5’e düşerken; % 1,6 olan Aktif Karlılığı da % 1,5’e düşmüş durumda.
Vakıf Katılım ve Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu arasında 20 milyon dolar tutarında murabaha finansmanı anlaşması imzalandı. Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Bu finansman Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak” dedi.
Vakıf kültüründen aldığı ilhamla büyük ve güçlü Türkiye’nin finansmanına katkı sunan Vakıf Katılım, Uluslararası İslami Ticaret Finansman Kuruluşu’ndan (ITFC) Türkiye’deki özel sektörü desteklemek için 20 milyon dolar finansman sağladı.
İslam Kalkınma Bankası (IsDB) Grubu üyesi Uluslararası İslami Ticaret Finansmanı Kurumu ile Vakıf Katılım arasındaki Murabaha Finansmanı Anlaşması, Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben ve İSEDAK toplantısı için İstanbul’da bulunan ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol tarafından imzalandı. Tahsis edilen 20 milyon dolar, Vakıf Katılım’ın özel sektör ve KOBİ müşterilerinin ticaret finansmanı ihtiyaçlarını karşılamalarına destek olmak için kullanılacak. Bu işbirliği, Vakıf Katılım’ın ITFC’nin Türkiye’deki yeni partner bankası olması açısından da önem taşıyor.
Mehmet Ali Akben: “2023 yılında yurt dışından 350 milyon dolar kaynak sağladık”
Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben “Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Yabancı sermaye ilgisi ve finansmanı Türkiye’ye girişe devam ediyor. Sendikasyon ve murabaha finansmanlarındaki son dönemdeki artış da bunun en önemli göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz bu iş birliği ile 2023 yılında aldığımız 1 yıldan uzun vadeli yurt dışı kaynak 350 milyon dolara yaklaşmış bulunuyor. Bu kaynakları reel sektöre aktaracağımız için mutluyuz. Önümüzdeki dönemde ülkemize kaynak girişi artarak devam edecek. İş birliğimiz hayırlara vesile olsun” dedi.
ITFC CEO’su Eng. Hani Salem Sonbol ortaklıktan duyduğu heyecanı dile getirerek şunları söyledi: “Bu anlaşmalar Türkiye’de ticaretin ve ekonomik faaliyetlerin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adımı temsil ediyor. Vakıf Katılım ile iş birliğimizin bölgedeki özel sektör ve KOBİ’ler için sürdürülebilir kalkınma ve refahın teşvik edilmesinde önemli bir rol oynayacağından eminiz. Önümüzdeki yıl da iş birliğimiz kapsamında finansman desteğimiz artarak sürecek.”
Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada Kamu Bankalarına ağır suçlama yaptı. İmamoğlu’nun açıklamasında Kamu Bankalarının İstanbul Belediyesine Kredi vermediğini ortaya çıktı.
“2 bin 500 kişilik itfaiye eri alım isteğimiz 2 buçuk senedir bakanlıkta bekliyor. Biz İSKİ’ye yönetim kurulu başkanı atayamadık. Güvenlik sorunu varsa sebebi biz değiliz. İsim ağzıma alamam.
Kamu bankalarından kredi istiyoruz. Kamu bankaları halkımıza ait. 4 buçuk senede 0 lira kredi kullandık. Bize 0 lira veren kamu bankasının bir mafya grubuna kaç lira verdiğini biliyorsunuz. 700 milyon… Bize 7 lira vermediler!”
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etti. S&P raporunda, politika yapıcıların aşırı ısınan ekonomiyi soğutmak konusunda ilerleme kaydettiği, Merkez Bankası’nın azalan net döviz rezervlerinin yavaşça artmaya başladığı ifade edildi.
Merkez Bankası’nın Haziran ayından beri politika faizini yüzde 31,5 artırdığı, bu durumun da yurt içi tasarruflarda dolarizasyonu azalttığı vurgulandı. S&P Eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü “negatif”ten “durağan”a çıkarmıştı.