Connect with us

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Haftalık Aktif Gündem

Yayınlanma:

|

Genel Gündem

Ağustos ayında tüketici güven endeksi 1.3 puan gerileyerek 78.2 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsellikten arındırılmış reel sektör güven endeksi ise 0.1 puan artışla 112.2 seviyesine geldi. Bununla beraber kapasite kullanım oranı da 0.4 puan artışla %77.1 seviyesine gelerek üretim kanallarında aktivitenin üçüncü çeyrek itibariyle de pozitif seyrettiğine işaret ediyor. Temmuz ayında yabancı turist sayısı 4.4 milyon kişi ile geçmiş yıla göre kuvvetli bir artış kaydetse de 2019 yılının Temmuz ayına göre %34 daha düşük seviyede kaldı.

Küresel tarafta ise Ağustos ayı PMI verilerinin ön plana çıktığı haftada Jackson Hole öncesi karışık bir seyir izlendi. Almanya’da imalat sanayi PMI verisi 65.9’dan 62.7 seviyesine gerilerken hizmet PMI verisi 61.8’den 61.5’e yükseldi. İngiltere’de imalat sanayi tarafında 60.4’ten 60.1 seviyesine gerileme görülse de beklentilerden daha olumlu bir gerçekleşme kaydedildi. Fakat İngiltere hizmet PMI verisi 59.1 seviyesindeki beklentilere karşın 59.6’dan 55.5’e geriledi. ABD tarafında da İngiltere ile benzer bir seyir görülürken imalat sanayi PMI 61.2 , hizmet sektörü PMI verisi ise 55.2 oldu.
Aktif Bank
Döviz Kurları:

Pozitif risk iştahı gelişen ekonomi para birimlerinin haftayı alıcılı bir seyir ile geçirmesine sebep olurken USD/TRY kuru da 8.40 seviyesinin altına geriledi. Fiyatlamalarda FED ekseninde gelen haberler etkili olmaya devam ederken haber akışlarına bağlı olarak oynaklığın da yükseldiği görülüyor. TCMB’den faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi Lira’yı faiz getirisi bakımından avantajlı kılarken son 3 aylık süreçte faiz dahil bakıldığında Lira %7’nin üzerinde kazanç ile pozitif ayrıştı. Jackson Hole sonrası piyasadaki risk iştahının yüksek seyretmeye devam etmesi durumunda Lira da bu performansını sürdürebilir.

Dolar endeksi hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlanmaya devam etse de hafta içinde G10 para birimlerine karşı satıcılı bir seyir izledi. Norveç kronu %1’in üzerinde değer kazancı ile pozitif ayrışırken İsviçre frankı ve Japon yeni değer kaybı yaşadı. Bu noktada fiyatlanmalar FED’in yeniden sıkılaşma takvimi ve ABD 10 yıllık tahvil getirileri ekseninde olacaktır.
Aktif Bank
Faiz Enstrümanları:

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvil faizi hafta içinde hafif düşüş kaydederek %18.5 seviyesini test etti. Benzer seyir 10 yıllık tahvil tarafında da görüldü. TRY OIS piyasasında da benzer bir seyir ile hemen hemen tüm tenorlarda faizde gerileme görüldü. 20 Ağustos ile biten haftada yabancıların piyasa ve kur hareketlerinden arındırılmış net tahvil hareketi ise 211.1 milyon USD alım yönünde oldu.

Küresel tarafta ise 10 yıllık devlet tahvil getirileri bir önceki haftaya göre hafif yükseliş kaydetti. Almanya 10 yıllık tahvil faizi -%0.5 seviyesinden -%0.4 seviyesine kadar yükselirken bu seviyeler direnç noktası oluşturabilir. ABD 10 yıllıklarında da yükseliş görülürken %1.35 seviyesi test ediliyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri 50 ve 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde fiyatlanıyor.
Aktif Bank
Hisse Senetleri:

BİST100 primli bir hafta açılışının ardından pozitif tarafta kalmayı sürdürdü. Küresel taraftaki olumlu risk iştahı endeksi desteklemeye devam ediyor. 20 Ağustos haftasında yabancıların net hisse senedi alımı 207 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bunun sonucunda 8 Ocak haftasından bu yana en yüksek haftalık yabancı alımı kaydedilmiş oldu.

Küresel tarafta hisse senetlerinde alıcılı bir seyir hakim olurken S&P 500 endeksi kuvvetli performansını sürdürüyor. S&P 500 endeksi 2020 yılındaki dip seviyesinden %100 yükseliş kaydetmiş oldu. Bununla beraber Hang Seng ve Nikkei endekslerinde de toparlanma görüldü. Küresel hisse senedi pozisyonlanmalarında FED açıklamaları etkili olacaktır.
Aktif Bank
Emtia:

Değerli metaller geçtiğimiz haftaki kayıplarının bir kısmını telafi ederken Paladyum %6’nın üzerinde değer kazancı elde etti. Gümüş de %2’nin üzerinde değer kazanırken altında yatay bir seyir gözleniyor. Bu taraftaki fiyatlamalarda oynaklığın arttığı görülüyor. Ons altın için 1800 dolar seviyesi önem arz ederken hareketli ortalamaların da birbirine yaklaştığı görülüyor. Yükseliş için 1810 dolar seviyesinin üzerinde bir hafta kapanışı önem arz etse de Jackson Hole kanadından gelecek açıklamalar oynaklığın artmasına sebep olabilir. Brent petrol 65 dolar seviyesinden güçlü bir toparlanma eğilimi gösterirken 72.50 dolar seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamasını test etti.
Aktif Bank
Takip Edilecek Veriler

Bu hafta hem yurt içinde hem de yurt dışında veri yoğunluğu yüksek seyredecek. Bu akşam TSİ 17.00’de Powell’ın konuşması ile önem kazanacak Jackson Hole sempozyumu piyasa fiyatlamalarını etkileyecektir. Sonrasında ABD istihdam verileri, FED’in para politikası için piyasalar tarafından yakından takip edilecektir. Yurt içinde 2. Çeyrek büyüme verisi bekleniyor. 2020 yılındaki baz etkisinden kaynaklı olarak yıllık GSYH değişim beklentileri %21 gibi bir seviyeye işaret ediyor. Bununla beraber Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi de piyasaların takibinde olacak.
Aktif Bank
Kaynak : Aktif Bank Araştırma Birimi

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Mahfi Eğilmez’den kur yorumu: Dolar 25 TL’ye gerileyebilir

Yayınlanma:

|

Yazan:

Garanti BBVA, “İhracatta Sürdürülebilir Gelecek” buluşmaları kapsamında Adana’da gerçekleştirilen toplantıda ekonomi sunumu yapan eski Hazine Müsteşarı ve Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomiye dair önemli tespitlerde bulundu. İhracatçının kurda artış beklediğini ancak beklenen kur artışının yaşanma ihtimalinin oldukça zayıf olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez, “Enflasyon şuanda yüzde 70 olan seviyelerden yüzde 45’lere gerileyecekse kur buradan yukarı gitmeyecektir.

Eğer Merkez Bankası, faizi biraz daha artırırsa dolar kuru 25’lere kadar gerileyebilir, buna hazır olmamızda fayda var. Kurun yukarı gitmesini hükümette zaten istemez. Kur yukarı gidince GSYH’miz düşüyor. Bu da Türkiye’yi uluslararası sıralamalarda 17.’likten 21.’liğe geriletiyor. Şu anki kur doğru bir kur mu? Olmayabilir. Ama göstergelere baktığımız zaman kur çok artacak gibi görünmüyor. Zaten son aylarda ve haftalarda gerilemeye başladı” ifadelerini kullandı.

“Enflasyonda baz etkisi ile düşecek”

Enflasyonda baz etkisi ile düşüş olacağına dikkat çeken Eğilmez, şunlarcek söyledi; “Önümüzdeki temmuz, ağustos ve eylül aylarında geçen yıl enflasyonu 22 puan çıkacak, yerine 10 puan gelecek, enflasyonda 12-13 puan ani bir düşüş olacak biz buna baz etkisi diyoruz. Yabancılar da bunu görüyor, bunu gördükleri için CDS düşüyor, rating notu artıyor. Faiz yüksek, getirisi de yüksekse gelir yabancı.

Yeter ki parasını kurtaracağına emin olsun ki şu anda biraz öyleler. Şimşek, ekibinin uygulamaları devam ettiği sürece, bu iş devam eder. Esas olan sıcak paradan ziyade yapısal reformları hayat geçirip, kalıcı yatırımları çekebilmek, kendi yatırımcıların yatırım yapmasını sağlamak gerek. Bu konuda daha çok yolumuz var. Yapısal reformlarda ilk atılması gereken adım hukuk reformları ve eğitimin kalitesinin artırılması olarak görüyorum.”

Neden batmıyoruz?

Bütün bunlara rağmen biz nasıl oluyor da batmıyoruz sorusuna yanıt veren Dr. Mahfi Eğilmez, “Türkiye’de inanılmaz bir yastık altı varlık var. Dünya altın konseyinin tespitine göre Türkiye’de yastık altında 3.800 ton altın var. Anadolu’da kadınların kollarında boyunlarında mobil banka gibi geziyorlar. ‘Verin ekonomiye kazandıralım’ diyoruz vermiyorlar asla vermezler. Buradan ümidi kestik.

Bu bizim batışa girmemizi engelleyen önemli sebeplerden birisi. Ayrıca yastık altında, yurtdışı banka kasalarında 100-150 milyar dolar dövizi var. Mesela iş adamlarının Cayman adalarında yurt dışından gizli parası var. Şirketler yurt dışında dövizini götürüyor parasını götürdüğü bankadan borç almış gibi almış gibi gösteriyor. Niye sermaye olarak getirmiyor, sermaye olarak getirişe geri götüremez. Batmayı önleyen en önemli unsurlardan biri bu yastık altındaki altın ve döviz rezervleri” dedi.

“Türkiye’de orta sınıfı kaybettik”

Türkiye ekonomisinin benzer ülkelerle kıyaslamasını yapan Mahfi Eğilmez, Rusya, Hindistan, Endonezya ve Arjantin’in ekonomik göstergelerini karşılaştırdı. Bu grubun en orijinal ülkesinin Türkiye, olduğunu söyleyen Eğilmez, “Sadece bu grubun değil dünyanın en orijinal ülkesi Türkiye. Dünyada 3 çeşit ülke var. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve Arjantin ile Türkiye. Ülkede gelir dağılımı ciddi şekilde bozuldu. Bizim sosyal dayanışmamız bozan en önemli sorunlarımızdan biri gelir dağılımımızın bozulmuş olması.

Elimizdeki en son veri 2022 verisi. Buna göre GSYH 906 milyar dolar olarak gerçekleşmiş. Bu rakamın 451 milyar dolarını nüfusunun en yüksek yüzde 20’sini alan 17 milyon kişi paylaşıyor. Yani 17 milyon kişi bir yılda üretilen milli gelirin yarısını alıyor. En düşük yüzde 20 ise sadece 50 milyar dolar alıyor. Dolayısıyla inanılmaz bir gelir dağılımı bozukluğu ortaya çıktı, orta sınıfı kaybettik en ciddi sorunlardan biri maalesef bu” diye konuştu.

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Fenerbahçe, Reisi, gümüş…

Yayınlanma:

|

Yazan:

  • Küresel mali piyasaların haftanın son iş gününü oldukça etkileyici bir performans kaydederek tamamladığını gördük. Türkiye cephesinde BİST100 endeksi adeta bir haber beklercesine haftanın son iş gününü %3,1 artışla tamamlarken, son dönemlerde olduğu üzere, lokomotif XBANK (bankacılık) endeksinde artış neredeyse %5 oldu. Türk Mali piyasaları, kuvvetle muhtemel yabancı yatırımcının Türk Lirasına daha rahat ulaşmasını sağlayacak swap kısıtlamalarının gevşetileceğini haberini fiyatlamak istemiş olabileceğini düşünüyoruz. Bu haber henüz gerçeklekleşmese de, Borsa İstanbul ana endeksinde uzun bir süre önce koymuş olduğumuz 11,500 seviyesindeki hedefimize hâlen daha bağlı olduğumuzun altını çizelim.
  • USDTRY kuru TCMB’nin baraj kurduğu 32,20’li seviyelerde Cuma günü de kalmaya devam ederken, TL’nin reel anlamda değerlenmeye devam ettiğini görüyoruz. TCMB’nin net döviz pozisyonu 16 Mayıs günü 2 milyar dolar daha iyileşirken ve yerel seçimler ardından TCMB yaklaşık 49 milyar dolar rezerv biriktirirken, manşet rakam da (swap ve kamu dövizleri hâriç net rezervler) eksi 25 milyar dolar seviyesine iyileşti. Yaz aylarının turizm etkisi ile manşet rakamın artıya döneceğine yüksek ihtimal tanıyoruz. 2 yıllık tahvilin bileşik faizi %42,50 ile bu yılın en düşük seviyesine gerilerken, 5 yıl vadeli CDS risk primi 270 baz puan seviyesinin altında ve son dört yılın en düşük seviyesinde işlem görmeye devam etti.
  • Dünyada ise ABD’den soğuma emareleri gösteren enflasyon ve perakende satışlar gibi öncü veriler ardından yeşeren faiz indirim umutlarının risk iştahını olumlu mânâda etkilemeye devam ettiğini görüyoruz. Bu bağlamda, haftanın son iş günü, uzun pozisyon taşıdığımız ve faiz getirisi olmayan kıymetli metallerde ciddi bir fiyat artışı gözlemledik. Şaşırdık mı? Elbette hayır. Özellikle, Cuma günü bültenimizde belirttiğimiz “…asıl patlayıcı hareketi yapmasını beklediğimiz gümüş ise haftayı Çin Seddi olarak gördüğümüz 30 doların hemen altında tamamlamaya aday görünüyor. 30 doların üzerinde haftalık bir kapanış gümüşü başka bir dünyaya taşıyacağını düşünüyoruz. Altın gümüş rasyosunun da üç yıl ardından teknik bir kırılım gerçekleştirerek (bugün haftalık kapanış ile teyit almayı ümit ediyoruz) gümüşe büyük bir destek verme noktasında olduğunu not edelim” üzere gümüş fiyatları ons bazında haftayı 30 doların üzerinde tamamlayarak 12 yılın zirvesine ulaştı.
  • Bu sabah gümüşün 32,25 sarı metalin ise 2,435 dolar ile tüm zamanların zirvesinde işlem gördüğünü not edelim. Gümüşte ilk direncin 35 dolar seviyesinde olduğun akabinde de 50 dolar seviyesinin hedefleneceğini düşünüyoruz. Altında ise 2,550 dolar seviyesindeki hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız. Dün akşam bilemem kaç maçtır yenilmeyen Galatasaray’ı evinde 10 kişi ve hak edilmiş bir oyun ile geçen Fenerbahçemizin galibiyeti kutlarken, İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberinde Dışişleri bakanını taşıyan helikopterin, olumsuz hava şartları nedeniyle kaza geçirdiği haberini aldık. İranlı bir yetkili, sabaha karşı arama ekiplerinin enkazı bulmasının ardından yaptığı açıklamada, dağlık arazide ve buzlu havada meydana gelen helikopter kazasından sağ kurtulduklarına dair umutların azaldığını söyledi. İran Kızılayı başkanı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, enkazı görebildiklerini, durumun iyi görünmediğini, helikopterdeki yolcular arasında herhangi bir yaşam belirtisine rastlanmadığını belrtti.
  • Elbette, yaşanan helikopter kazasının suikast mı olduğuna yönelik endişeler yüksek perdeden seslendirilse de ve oklar İsrail’e çevrilse de, henüz resmî bir açıklama olmadığını da not edelim. Tekrar etmek gerekirse, okuduğumuz kaynaklar (en azından şimdilik) olayın kaza olduğuna işaret ediyor. Finansal piyasaların da sabah saatlerinde tepkisinin bu yönde olduğunu not edelim. Helikopter kazasının jeopolitik riskleri arttırmadığı yönünde okuduğumuz piyasalarda bu sabah Brent cinsi ham petrolün varil fiyatının Cuma kapanış seviyesi olan 84 dolardan işlem görüyor.
  • ABD’nin gösterge endeksi Dow Jones Sanayi endeksinin tarihinde ilk kez 40bin seviyesinin üzerinde rekor haftalık kapamış yapması ile yeni haftanın ilk işlem gününde, Asya borsaları, Çin’in emlak krizine karşı aldığı en güçlü önlemlerin ışığında ve elbette artan faiz indirim beklentilerinin yardımı ile olumlu bir seyir izlediğini görüyoruz. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 yükselirken, MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi iki yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor. ABD borsalarının da vadeli işlemlerinde hafif de olsa artılar dikkatimizden kaçmıyor. Direnişin parası Bitcoin ise 67bin dolar seviyesine yükselirken, teknik mânâda, 69bin dolar üzerinde haftalık bir kapanış ile yukarı yönlü hareketin ivme kazanmasını bekliyoruz.
  • Bu haftanın veri takviminde Türkiye cephesinde Perşembe günü sonuçlanacak TCMB’nin olağan Mayıs ayı PPK toplantısı bulunuyor. Faiz oranlarının sabit tutulmasını beklerken, dışarıda ise FED’in faiz toplantısı tutanaklarını takip edeceğiz.

>Gümüş

Teknik mânâda 30 dolar üzerinde haftalık kapanış ile beklediğimiz patlayıcı hareket gerçekleşti. Sırada ilk hedef 35 dolar devamında ise 50 dolar olarak ön plana çıkıyor.

17161790091baf4de0898636c0819d774ff0ac0d47_1_1200.jpg

Emre Değirmencioğlu

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Şimşek, “Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30’un altına düşebilirdi”

Yayınlanma:

|

Yazan:

TRT Haber’e konuk olan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi gündemine ve enflasyon görümüne ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

Mehmet Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Program gerçekten çalışıyor. İç talepte bir yumuşama var, net ihracatın etkisi olumluya dönmeye başladı, büyümede bir dengelenme var.

Türkiye’nin dış açığında neredeyse yarı yarıya bir düşüş var, önemli dengesizliklerden biri bu sayede giderilmiş oldu.

FON AKIŞI HIZLANDI

Fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Yerel seçimlerden sonra yurt dışından ciddi fon akışı var.

Türkiye’nin risk primi, gelişmekte olan ülkelere göre çok muazzam bir performans gösterdi. Risk primimiz geçen sene mayısta 700 baz puandayken bugünlerde 270 bp altında.

Türkiye’nin kredi notu pozitif. Bu da çalışmalarımızın sonuç verdiğini gösteriyor. Programın çalıştığı ortaya çıktıkça Türkiye’ye talep artıyor.

YAPISAL DÖNÜŞÜM DEVAM EDECEK

Programı güçlendirdikçe çok daha iyi sonuçlar alacağız; tasarruf paketi bunun bir ayağı, daha bir çok programı güçlendirecek adımlar atacağız, bir kısmı kamu maliyesi alanında, bir kısmı yapısal dönüşüm alanında olacak.

VERGİ ARTIŞI OLMAYACAK

Geçen yıl büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıyaydık. Bankacılık sektörü içerden bunu finanse etmekte zorlanabilirdi.

Bu nedenlerle aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflsayonistti. KDV’yi artırdık, akaryakıtta ÖTV’yi artırdık. Kuru serbest bırakınca enflasyonist etki oluştu. Deprem, kur etkisi, vergi etkisi, beklentileri bir arada düşününce enflasyon yükselişe geçti.

Bu sene geçen sene gibi vergi artışı olmayacak. KDV’de herhangi bir artış öngörmüyoruz.

“DÖVİZ ALMASAYDIK DOLAR 30’UN ALTINA DÜZERDİ

Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30’un altına, 20’li rakamlara düşebilirdi. Biz rezerv biriktiriyoruz, rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım.

KİRA SINIRLAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Yüzde 25 kira artış sınırının devam etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmesi yönünde yapılan bir çalışma da yok.

Büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum.

“ENFLASYON 12 AY İÇİNDE YÜZDE 30’UN ALTINA DÜŞECEK”

Yaz aylarında sadece baz etkisiyle değil, sadece kur destekleyici olduğu için değil, şartlar daha elverişli olduğu için değil; para, maliye ve gelirler politikası daha sıkı olduğu için enflasyonun düşmemesi mümkün değil.

Enflasyonu düşürmekte kararlıyız; bu sene bir yere düşürdükten sonra geri çekilmeyeceğiz, tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

Enflasyon düştükte bu ülke sürdürülebilir bir büyüme patikasına girecek. Önümüzdeki 12 ay içinde enflasyon çok büyük ihtimalle 30’un altına düşecek.

“TL’DE AŞIRI DEĞERLENMEYECEK”

Bizim bir kur hedefimiz yok. Her şeyin piyasada belirlendiği bir döneme doğru evriliyoruz; Şu anda kura herhangi bir müdahale yok ama Merkez Bankası döviz biriktiriyor.

İhracatçılara her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. TL’de aşırı bir değerlenmeyi de öngörmüyoruz.

Aşırı oynaklılara zemin hazırlamak istemedik. Önümüzdeki dönemde değerlendireceğiz, başlangıçta tek yönlü olmak üzere, bir yıl sonrasını önceliklendirerek bir adım atacağız. O konuyu biraz çalıştık.”

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.