Ağustos ve Eylül ayında frene basan Takipler Ekim ayında 1 milyar TL artarken Kasım ayının ilk üç gününde 504 milyon TL artması bu yöndeki kaygıları artırdı.
30 Ekim 2020 itibarıyla Banka Sektörü Takip Oranı % 4,14 düzeyinde gerçekleşti. Aynı tarihte Kamu Bankalarının takip oranı % 2,50 düzeyinde kalırken; Özel Yerli Bankaların Takip Oranı % 5,31 düzeyde; Yabancı Sermayeli Bankaların ise % 6,00 düzeyine çıktı. Kamu Bankalarının %2,5 düzeyde kalması kafalarda soru işaretleri oluşturdu
2020 Mart ayında kredi takip sürelerinin BDDK tarafından 180 güne çıkarıldı. Bu kararın da etkisi ile rolantide giden Kredi Takip Hacim Ekim ayında artmaya başladı. Kasım ayı ise üç günde 500 milyon TL Takip ile yüksek bir başlangıç yaptı. 2020’ye geçmeden önce son yılları hatırlayalım.
Kredi Takiplerde 2018 -19 Kabus yılları oldu
BDDK verilerine baktığımızda; Kredi Takip Kredilerde 2016 yıl sonunu 57,8 milyar TL ile kapatan bankalar için 2017 yılı 5,7 milyar TL artış ile 63,4 milyar TL Takip ile kapadı. 2018-19 yılları ise bankalar için kabus yılları olarak geçti.
2018 yıl sonunda 30 milyar TL artış ile 93,6 milyar TL’ye ulaşan Kredi Takip tutarı 2019 yılında rekor düzeyde 54,8 milyar TL artarak 148,5 milyar TL düzeyine ulaştı. 2019 yılında bankaların 8 milyar TL düzeyinde “Takipteki Kredilerdeki Alacaklarının Satışı” yaptığı dikkate alındığında 2019 yılındaki Toplam Takip tutarı 160 milyar TL düzeyine ulaşmıştı.
2020 yılı dalgalı geçiyor, kaygılar arttı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kovid-19 olumsuz sürecinde vatandaşın ve firmaların finansman şartlarını rahatlatmak için kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik yapmış 90 günlük takip süresini 180 güne çıkarmıştı.
Bu uygulamanın etkisi ile 2020 Haziran ayında Takip tutarı 3,1 milyar TL düşerken Temmuz ayında 2 milyar TL artmıştı. Ağustos ve Eylül ayında frene basan Takipler Ekim ayında 1 milyar TL artarken Kasım ayının ilk üç gününde 504 milyon TL artması bu yöndeki kaygıları artırdı. Özellikle 6 ay ödemesiz dönemli kredilerin geri ödemesinin Eylül ayından itibaren ödemelere başlaması ama burada gecikmeli kredilerin artması bankaların kaygılarını artırdığı gibi özellikle Takip oranlarının artmaması için Kamu Bankalarının bazı kredileri defalarca ödemesiz dönem koyarak yapılandırdığı piyasalarda bilinen bir şey.
Bazı firmaları özel ve yabancı sermayeli bankalar takip hesaplara atıp hukuki süreçleri başlatırken Kamu Bankalarında hala canlı kredilerde görülmesi ise ayrı bir konu. Özellikle KGF Kredilerde bankalardaki batık oranının yüksek olması ise bu bankaları batacak kredileri KGF Kredisine çevirerek dolaylı tahsilat yapılmış suçlamaları ile karşı karşıya bıraktı.
Takip oranları ne düzeyde?
30 Ekim 2020 itibarıyla Banka Sektörü Takip Oranı % 4,14 düzeyinde gerçekleşti. Aynı tarihte Kamu Bankalarının takip oranı % 2,50 düzeyinde kalırken; Özel Yerli Bankaların Takip Oranı % 5,31 düzeyde; Yabancı Sermayeli Bankaların ise % 6,00 düzeyine çıktı. Kamu bankalarının Takip oranının % 2,50 düzeydeyken Özel Yerli Bankaların iki katından fazla % 5,31 olması veya Yabancı Sermayeli bankaların 2,5 katı % 6 olması Kamu Bankalarının Kredi Alacak kalitesinin daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Veya Özel Yerli Bankalar ile Yabancı Bankaların piyasada takip riski yüksek firmalar ile kredi ilişkisine girdiği anlamına gelmiyor. Bunu tek açıklaması var sıkıntılı firmalarda Yeli Özel ve Yabancı Bankalar bir an önce tahsilat yapmak için Hukuki Takip sürecini başlatırken; Kamu Bankalarının takip rasyoları bozmamak için bilinçli bir şekilde takip süreçlerini savsaklayarak bankacılık rutin uygulamasının dışında bir davranış sergilemesidir.
İş Bankası Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk dijital Eurotahvil ihracını gerçekleştirdi.
Euroclear tarafından işletilen Dijital Finansal Piyasa Platformu (D-FMI) kullanılarak ihraç edilen Eurotahvil, 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen deprem felaketlerinden etkilenen illerdeki kişilerin, çiftçilerin, mikro ve küçük işletmelerin finansmanı için kullanılacak. İşlemde Citigroup Global Piyasalar ile Citibank Londra Şubesi dealer ve ajan banka rolleriyle görev aldı.
“Dijitalde doğmuş tahvil” (Digitally Native Note) olarak adlandırılan tahvil, Dağıtık Defter Teknolojisi (DLT) kullanılarak ihraç edildi. Söz konusu teknoloji; güvenli ve merkezi olmayan kayıt tutmayı sağlıyor; tahvillerin ihraç edilmesini ve takasını da kolaylaştırıyor. Bu sayede ihraç edilen Eurotahvilin takası da işlemin fiyatlandırıldığı gün içerisinde sonuçlandırıldı.
Türkiye’de ve gelişmekte olan bir piyasada özel bir banka tarafından blokzincir teknolojisi kullanılarak yapılan ilk Eurotahvil ihracı
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ikinci yüzyılına adım attıkları 2025 yılında, Türkiye’de ve gelişmekte olan piyasalarda özel bir banka tarafından ilk dijitalde doğmuş Eurotahvil ihracını gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti vurgulayarak şunları söyledi:
“Türk bankacılık sektörünün uluslararası finansal piyasalarına erişim gücü, gelişmişlik düzeyi ve yeni teknolojilere hızlı adaptasyonunun teyidi niteliğindeki bu işlem, İş Bankası’nın dünyadaki yeni teknolojileri hayata geçirmedeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koyuyor. Bu ihracımızı, blokzincir teknolojisinin sermaye piyasaları işlemlerinde kullanımına örnek oluşturması açısından kıymetli buluyorum. Finansal piyasa enstrümanlarının sürekli gelişen teknolojilerle çeşitlenmesinde öncü rol oynamaktan da ayrıca gurur duyuyoruz. İşlemin dayandığı teknolojinin yanı sıra elde edilecek kaynakların deprem bölgesindeki üretici kesimlerce kullanılması ise işlemin önemini artıran bir diğer temel unsur.”
IFC Genel Müdürü Makhtar Diop da şöyle konuştu:
“Bu yatırım, finansal inovasyon alanında önemli bir dönüm noktası olup, Türkiye’nin ilk dijital tahvili olma niteliğini taşıyor. Bir blokzinciri platformunda ihraç edilen söz konusu tahvil, Türkiye’de depremden etkilenen işletmelerin finansmana erişmesine yardımcı olacak. Bu işlemle tahvil piyasasında yeni dijital teknolojileri kullanarak finansmanı daha erişilebilir hale getiriyor ve en çok ihtiyaç duyan taraflara kritik önemi haiz sermayeyi yönlendirerek depremden etkilenen bölgenin yeniden inşa ve toparlanma süreçlerini destekliyoruz.”
Bloomberg’in haberine göre ING yöneticilerini işten çıkaracak.
ING, Bloomberg’e gönderdiği e-posta ile piyasa koşulları ve gelecekteki şirket büyümesini değerlediğini, işgücünü tekrar dengelemek amacıyla işten yöneticiler çıkaracağını duyurdu.
Banka, küresel olarak bankada yaklaşık 230 yöneticinin işten çıkarılacağını belirtirken, yöneticilerin arasında lokasyonların orantılı olarak ayrılacağını ekledi. Bu üst düzey yöneticilerin müdür, genel müdür, ortak, analist, gibi rollerde olacağı bilgisini de verdi.
TEB, Dünya KOBİ Günü’nde çek karnesini ücretsiz sunacak
Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu
Türk Ekonomi Bankası (TEB), mobil bankacılık uygulaması üzerinden çek karnesi talebinde bulunan KOBİ müşterilerine, 27 Haziran Dünya KOBİ Günü dolayısıyla bu hizmeti ücretsiz sunacağını duyurdu.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, TEB, KOBİ’lerin dijital bankacılık uygulamalarıyla daha kolay ve hızlı finansal çözümlere ulaşmasını hedefleyen kampanyası kapsamında, limiti açık olan müşterilerin mobil uygulama aracılığıyla yapacakları çek karnesi başvurularını ücretlendirmeyecek.
KOBİ’lerin finansal süreçlerini dijitalleşme ile kolaylaştırmayı amaçlayan banka, bu adımıyla müşterilerine hem maliyet hem de zaman tasarrufu sağlamayı amaçlıyor.
KOBİ’lerin işlerini büyütmelerine ve değişen ihtiyaçlarına çözüm sunmaya odaklanan TEB, finansmandan dijitalleşmeye, dış ticaretten sektörel çözümlere kadar uzanan geniş kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunuyor.
Şirket, günlük nakit akışını destekleyen işletme kredilerinin yanı sıra, ticari ve yatırım kredileriyle uzun vadeli büyüme hedeflerini destekliyor.
Dış ticaret finansmanı, leasing çözümleri, POS sistemleri ve dijital bankacılık uygulamalarıyla işletmelerin operasyonel verimliliğini artırmayı hedefleyen banka, CEPTETEB İŞTE mobil uygulaması üzerinden sunulan hizmetlerle bankacılık işlemlerini hızlandırarak, kullanıcı deneyimini de kolaylaştırıyor.
TEB, sürdürülebilir büyümeyi merkeze alan yaklaşımıyla çevre dostu yatırımlara da özel çözümler sunuyor. ‘Sürdürülebilirlik Finansmanı Ürün Paketi’ kapsamında yeşil kredi, çevresel sertifikasyon desteği, danışmanlık ve eğitim gibi alanlarda işletmelere katkı sağlıyor.
Ayrıca, KOSGEB ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliğiyle hayata geçirilen KOBİ Dijital Dönüşüm Finansman Programı ile dijitalleşme yatırımları için uygun finansman imkanı sunuluyor.
Girişim Bankacılığı, Yerel Yönetimler Bankacılığı ve Altın Bankacılığı gibi alanlardaki uzmanlığıyla TEB, her ölçekteki işletmenin gelişimine yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretmeye devam ediyor.