Connect with us

BANKA HABERLERİ

Bankaların Kabusu : Potansiyel Kredi Takipler

Ağustos ve Eylül ayında frene basan Takipler Ekim ayında 1 milyar TL artarken Kasım ayının ilk üç gününde 504 milyon TL artması bu yöndeki kaygıları artırdı.

Yayınlanma:

|

30 Ekim 2020 itibarıyla Banka Sektörü Takip Oranı % 4,14 düzeyinde gerçekleşti. Aynı tarihte Kamu Bankalarının takip oranı % 2,50  düzeyinde kalırken; Özel Yerli Bankaların Takip Oranı % 5,31 düzeyde; Yabancı Sermayeli Bankaların ise % 6,00 düzeyine çıktı. Kamu Bankalarının %2,5 düzeyde kalması kafalarda soru işaretleri oluşturdu

2020 Mart ayında kredi takip sürelerinin BDDK tarafından 180 güne çıkarıldı. Bu kararın da etkisi ile rolantide giden Kredi Takip Hacim Ekim ayında artmaya başladı. Kasım ayı ise üç günde 500 milyon TL Takip ile yüksek bir başlangıç yaptı. 2020’ye geçmeden önce son yılları hatırlayalım.

Kredi Takiplerde 2018 -19 Kabus yılları oldu

BDDK verilerine baktığımızda;  Kredi Takip Kredilerde 2016 yıl sonunu 57,8 milyar TL ile kapatan bankalar için 2017 yılı 5,7 milyar TL artış ile 63,4 milyar TL Takip ile kapadı. 2018-19 yılları ise bankalar için kabus yılları  olarak geçti.

2018 yıl sonunda 30 milyar TL artış ile 93,6 milyar TL’ye ulaşan Kredi Takip tutarı 2019 yılında rekor düzeyde 54,8 milyar TL artarak 148,5 milyar TL düzeyine ulaştı. 2019 yılında bankaların 8 milyar TL düzeyinde “Takipteki Kredilerdeki Alacaklarının Satışı”  yaptığı dikkate alındığında 2019 yılındaki Toplam Takip tutarı 160 milyar TL düzeyine ulaşmıştı.

2020 yılı dalgalı geçiyor, kaygılar arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Kovid-19 olumsuz sürecinde vatandaşın ve firmaların finansman şartlarını rahatlatmak için kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik yapmış 90 günlük takip süresini 180 güne çıkarmıştı.

Bu uygulamanın etkisi ile 2020 Haziran ayında Takip tutarı 3,1 milyar TL düşerken Temmuz ayında 2 milyar TL artmıştı. Ağustos ve Eylül ayında frene basan Takipler Ekim ayında 1 milyar TL artarken Kasım ayının ilk üç gününde 504 milyon TL artması bu yöndeki kaygıları artırdı. Özellikle 6 ay ödemesiz dönemli kredilerin geri ödemesinin Eylül ayından itibaren ödemelere başlaması ama burada gecikmeli kredilerin artması bankaların kaygılarını artırdığı gibi özellikle Takip oranlarının artmaması için Kamu Bankalarının bazı kredileri defalarca ödemesiz dönem koyarak yapılandırdığı piyasalarda bilinen bir şey.

Bazı firmaları özel ve yabancı sermayeli bankalar takip hesaplara atıp hukuki süreçleri başlatırken Kamu Bankalarında hala canlı kredilerde görülmesi ise ayrı bir konu. Özellikle KGF Kredilerde bankalardaki batık oranının yüksek olması ise bu bankaları batacak kredileri KGF Kredisine çevirerek dolaylı tahsilat yapılmış suçlamaları ile karşı karşıya bıraktı. 

Takip oranları ne düzeyde?

30 Ekim 2020 itibarıyla Banka Sektörü Takip Oranı % 4,14 düzeyinde gerçekleşti. Aynı tarihte Kamu Bankalarının takip oranı % 2,50  düzeyinde kalırken; Özel Yerli Bankaların Takip Oranı % 5,31 düzeyde; Yabancı Sermayeli Bankaların ise % 6,00 düzeyine çıktı. Kamu bankalarının Takip oranının % 2,50 düzeydeyken Özel Yerli Bankaların iki katından fazla % 5,31 olması veya Yabancı Sermayeli bankaların 2,5 katı % 6 olması Kamu Bankalarının Kredi Alacak kalitesinin daha iyi olduğu anlamına gelmiyor. Veya Özel Yerli Bankalar ile Yabancı Bankaların piyasada takip riski yüksek firmalar ile kredi ilişkisine girdiği anlamına gelmiyor. Bunu tek açıklaması var sıkıntılı firmalarda Yeli Özel ve Yabancı Bankalar bir an önce tahsilat yapmak için Hukuki Takip sürecini başlatırken; Kamu Bankalarının takip rasyoları bozmamak için bilinçli bir şekilde takip süreçlerini savsaklayarak bankacılık rutin uygulamasının dışında bir davranış sergilemesidir.

Erol TAŞDELEN -Ekonomist

[email protected]

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

TurkishBank Moda Şube personeli Av. Saltoğlu’nun hesaplarını boşaltıp kaçtı

TurkishBank Moda Şubesi’nin müşterisi olan Aynur Saltoğlu’nun bankadaki 104 milyon lirasının kaybolduğu iddia edildi. Skandal, yaşlı kadının ölümüyle ortaya çıktı. Benzer durumda çok sayıda mağdur olduğu öne sürüldü. Soruşturma başlatılırken banka görevlileri kayıplara karıştı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

İstanbul’da yaşayan ve TurkishBank Moda Şubesi müşterisi olan avukat Aynur Saltoğlu, 2022 yılında banka hesaplarında anlam veremediği bazı işlemler gerçekleştiğinden şüphelenerek durumu, bir dönem Dünya Bankası’nda çalışan oğlu Kerem Saltoğlu ile paylaştı. Bunun üzerine Kerem Saltoğlu, bankadan her ay düzenli hesap ekstresi talebinde bulundu. Banka da, her ay ekstreleri e-posta yoluyla Saltoğlu’na iletti.

SAHTE EKSTRE GÖNDERİLMİŞ 

Aynur Saltoğlu, geçen yıl haziran ayında hayatını kaybedince bankadaki birikimi yasal mirasçısı olan oğluna kaldı. Ancak Kerem Saltoğlu, annesinin hesabındaki paranın yalnızca 55 milyon TL olduğunu öğrenince büyük bir şok yaşadı. Çünkü kendisine iletilen hesap ekstrelerine göre bu miktar 159 milyon TL olmalıydı. Saltoğlu’nun avukatı Fatih Mehmet Tercan, kayıp 104 milyonun akıbetinin sormak için bankayla iletişime geçti. İddiaya göre, şube müdürü Şule Ç. yapılan görüşmede, hesap ekstrelerinin “sahte” olarak düzenlendiğini itiraf etti.

3 BANKACI KAYIP 

Bunun üzerine avukat Fatih Mehmet Tercan, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na banka ve ilgili kişiler hakkında dolandırıcılık suçundan şikayette bulundu. Şikayetinin ardından banka yönetimi de, şube müdürü Şule Ç., yardımcısı Dilek M. ve banka çalışanı Volkan Z. hakkında başta, ‘belgede sahtecilik’ suçundan suç duyurusunda bulundu. 3 banka çalışanı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bankaya benzer dolandırıcılık şikayetleri de olunca bu kez banka yönetimi 3 çalışan hakkında, ‘Nitelikli zimmet, resmi belgede sahtecilik, suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ suçlamalarıyla suç duyurunda bulundu. Haklarında yakalama kararı çıkartılan çalışanların ise kayıplara karıştığı iddia edildi.

‘YAŞLILAR HEDEF ALINIYOR’ 

Avukat Tercan, dosyayla ilgili şu bilgileri verdi: “Banka, Aynur hanımın oğluna gönderilen ekstrelerin resmi kayıtlarla uyumlu olmadığını ve sahte olarak düzenlendiğini açıkça ifade etti. Bankanın bu tür bir usulsüzlüğü yalnızca şube müdürü seviyesinde gerçekleştirmesi mümkün değil. Bu, sistematik bir dolandırıcılık planına işaret ediyor. Biz de bu nedenle bankanın tüm sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduk. Benzer durumda olan 15 mağdur var. Hepsi ya çok yaşlı ya da hayatını kaybetmiş kişiler. Bu şekilde milyonlarca liralık dolandırıcılık yapılmış. Bu şahıslar, Muris Hanıma, temizlikçi, gönderiyorlarmış ve doğum günlerinde partisi yapıyorlarmış bunu da, bankanın özel müşterine hizmeti diye anlatıyormuş. Oysa ki, bankanın böyle bir hizmeti yok.”

TurkishBank ise dosya hakkında gizlilik kararı olduğu için detaylı açıklama yapmayarak, çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve görevlerine son verildiğini belirtti.

Kaynak: Milliyet-Çiğdem YILMAZ haberi

****************

Av. Aynur SARTOĞLU başka bankalarda da benzer sorunlar yaşayıp konuyu yargıya ve SKP’ya yansıtmış. BankaVitrini olarak o dönem bize ulaşarak konuyu anlatmış, haberleştirmiştik. Haberimizden sonra söz konusu bankanın Şube Müdürü ve MİY görevlerinden çıkarılmıştı. Bildiğimiz kadar diğer davaları da devam ediyor!

Körfez sermayeli bankanın Moda Şubesi’nde neler oluyor

MİY’den sonra Moda Şube Müdüresi de kovuldu

 

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Garanti BBVA Kriptoda üst düzey atama

Yayınlanma:

|

Yazan:

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Garanti BBVA Kripto’nun üst yönetiminde değişiklik gerçekleşti.

Kurumun Genel Müdürü Korcan Abalı görevinden ayrılırken bu görevi, geçmişte önemli birçok finansal teknoloji şirketinde üst düzey yöneticilik yapmış olan Onur Güven üstlendi.

Güven, çalışma hayatına 2002’de iş zekası uzmanı olarak başlıca telekomünikasyon şirketlerine ve bankalara danışmanlık vererek başladı.

2007-2015 yıllarında Turkcell’de iş zekası, veri ve ürün yönetimi alanlarında önemli görevler üstlenen Güven, Paycell’in kurucularından biri olarak, 2015’te önce Genel Müdür Vekilliği, sonra Üst Düzey Yönetici (CEO) olarak görev yaptı.

2022’de Crypto.com Türkiye Ülke Direktörü olarak bu markanın Türkiye pazarına girişine liderlik etti. 2023’re ise BtcTurk Kripto’nun CEO ve YK Üyesi görevini aldı. Güven, son olarak FI Strat’ın Kurucusu ve CEO’su olarak görev yapıyordu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği lisans ve Özyeğin Üniversitesi Executive MBA yüksek lisans mezunu olan Güven, finansal teknolojiler, dijital varlılar, kripto/blok zincir alanlarında 20 yılı aşkın tecrübeye sahip.

Okumaya devam et

BANKA HABERLERİ

GOLDEN GLOBAL YATIRIM BANKASI’NDAN ÜST DÜZEY ATAMALAR

Golden Global Yatırım Bankası uluslararası bankacılık ve hazine alanında geniş tecrübe sahibi Serhan Zafer’i Hazine ve Uluslararası Bankacılık’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, operasyonel süreçlerdeki uzmanlığıyla Mustafa Uysal’ı ise Bankacılık Hizmetleri’nden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atadı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Faizsiz finans prensipleri doğrultusunda 2019 yılında kurulan Golden Global Yatırım Bankası, yenilikçi finansal çözümleri ve uluslararası iş birliklerine verdiği önemle sektördeki yerini hızla güçlendirmeye devam ediyor. Banka, güçlü sermaye yapısı ve geniş yelpazede sunduğu hizmetleriyle dikkat çekerken, ekibini deneyimli isimlerle güçlendirmeyi sürdürüyor.

Bu kapsamda, Serhan Zafer, Bankanın uluslararası büyüme stratejileri ve hazine bankacılığı alanında faizsiz finans prensipleri doğrultusunda çalışmalar yürütecek. Mustafa Uysal, Bankanın operasyonel süreçlerini geliştirme, müşteri memnuniyetini iyileştirme ve bankacılık hizmetlerini güçlendirme görevini üstlenecek.

SERHAN ZAFER KİMDİR?

1972 yılında İstanbul’da doğan Serhan Zafer, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Finans Yönetimi Bölümü’nü tamamlayan Zafer, bankacılık kariyerine Yapı Kredi Bankası’nda Trader olarak başladı. 2001-2008 yılları arasında Deutsche Bank’da, 2009-2010 arasında Merrill Lynch A.Ş.’de, 2010-2011 yılları arasında ise UBS A.G.’de Hazine Direktörlüğü görevlerinde bulundu.

2012-2019 yılları arasında Rönesans Holding’de Hazine Grup Başkanı olarak görev yapan Serhan Zafer, burada finansal stratejiler ve borçlanma alanında liderlik yaptı. 2022 yılının Mart ayından itibaren Golden Global Yatırım Bankası’nda Hazine Direktörü olarak görev alan Zafer, bankanın uluslararası finansman ve faizsiz bankacılık stratejilerinde kritik rol oynadı.

2022 yılından bu yana Golden Global Yatırım Bankası Varlık Kiralama Şirketi Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Serhan Zafer yeni görevi kapsamında, Golden Global Yatırım Bankası’nın uluslararası borçlanma enstrümanları, muhabir bankacılık ilişkileri ve stratejik finansal iş birliklerini yöneterek, bankanın sektördeki etkisinin artmasına katkıda bulunacak.

MUSTAFA UYSAL KİMDİR?

1978 yılında Sakarya’da doğan Mustafa Uysal, Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme Fakültesi Bankacılık ve Finans Bölümü’nden mezun oldu. Bankacılık kariyerine 2002 yılında Anadolu Finans Kurumu A.Ş. İstanbul Şubesi Dış Ticaret Birimi’nde başlayan Uysal, finansman ve dış ticaret alanlarındaki çeşitli operasyon birimlerinde görev aldı.

2004-2019 yılları arasında Serbest Bölge Şube Operasyon, Dış Ticaret Operasyon ve Hazine Operasyon Yöneticiliği görevlerinde bulunan Uysal, 2019 Eylül ayında katıldığı Golden Global Yatırım Bankası’nın kuruluş ve faaliyet izni alınması çalışmalarında aktif rol aldı.2021 yılı itibarıyla bankanın Hazine Operasyon, Dış Ticaret Operasyon, Şube ve Nakit Operasyon, Kredi Operasyon, Kartlı Sistemler ve Üye İş yeri Operasyonu gibi operasyonel fonksiyonlarının yönetimini üstlendi.

2022 yılından bu yana Golden Global Yatırım Bankası Varlık Kiralama Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğini de yürüten Mustafa Uysal yeni görevinde, Bankanın operasyonel süreçlerinin geliştirilmesi ve müşteri odaklı hizmet kalitesinin korunması için katkıda bulunmaya devam edecek.

Okumaya devam et

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

BORSA

KRIPTO PARA PİYASASI

TANITIM

FACEBOOK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKA VİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKA VİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.bankavitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.