Connect with us

BORSA

Borsanın ateşi 10’da birine düşen bankalardan

Yayınlanma:

|

Bankalarda yabancı alımları ile tetiklenen sert yükseliş borsada genele yayıldı. Temmuz ortasında başlayan hareket henüz iki aya bile varmadan banka hisselerinde yüzde 137, borsanın genelinde yüzde 48 değer artışına yol açtı.

➔Canlanan borsa temmuzdan ağustosa ortalama endeks bazında yüzde 18.1 prim yaptı. Bu prim aylık enflasyondan arındırıldığında geriye yüzde 16.3’lük reel getiri kaldı.

Borsa yüzde 16.3’lük primiyle hem ağustos ayında hem de bu yıl içinde en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Bu düzeyde bir reel getiri bundan önce Ağustos 2018’de dolar ve Euroda yaşanmıştı. Borsada ise Ağustos 2009’un getirisi geçildi.

➔Temmuz ortasından itibaren tırmanışa geçen borsada şirketlerin toplam piyasa değeri 144.5 milyar dolardan 198.2 milyar dolara yükseldi. Dolar bazındaki 53.2 milyarlık artış yüzde 37’lik büyümeye denk geliyor.

➔Borsa değerinde bu artış 56 gün gibi kısa bir sürede yakalandı. Hemen her güne 1 milyar dolarlık değer artışı düşüyor.

➔Bu düzeyi ile borsanın piyasa değeri 200 milyar dolara, borsa endeksinin dolar bazındaki değeri de 1.93 dolara çıkarak 2 dolara dayandı.

➔Borsa endeksinin 22 Mayıs 2013’te geride bıraktığı son rekor düzeyi 5.10 dolardı. Gerçekte borsa son yükselişi ile rekora giden yolu yarılamamış bile. Henüz yüzde 38’ı düzeyinde.

EN KARLI SEKTÖRE BATAK MUAMELESİ ÇEKMEK

➔Borsayı havalandıran ise bankalar. Borsa Endeksi içindeki ağırlığı uzun yıllar yüzde 50’den fazlayken yüzde 10 civarına düşmüştü. Bankaların toplam piyasa değerleri 10’da birine inmişti.

➔Kasım 2010’da 142.4 milyar dolar piyasa değerine yükselen bankalar aradan geçen zamanda değer kaybettikçe kaybetti.

➔En son 20 Aralık 2021’de dolar kurunun çok hızlı artmasının da etkisiyle bankaların piyasa değeri 11.2 milyar dolara kadar geriledi. Böylece bankalar 2001 krizinden bu yana en düşük düzeyine 20 yıl sonra indi.

➔14 Temmuz’da ise bu değer 14.1 milyar dolardı. Oradan başlayan tırmanışla bankaların değeri 9 Eylül’de 32.9 milyar dolara yükseldi. 56 güne 18.8 milyar dolarlık piyasa değeri ve yüzde 133.4’lük artış sığdı.

➔Bankaların bu ölçüde prim yapmasının gerisinde ne olup bittiğinin çok da önemi yok. Önemli olan eğrisinin doğrusuna denk gelmesi ve bankaların batak muamelesi görmesinin son bulması.

➔Değeri yüzde 90 kaybolan bir sektöre normalde piyasa batak fiyatlaması çekiyor, demektir.

➔Ancak bankalar bu yılın en çok kar artışı sağlayan kuruluşları. 7 aylık dönemde karları yüzde 505 artış gösterdi.

BORSANIN MANİVELASI

➔Gerçi bu karın yanlarına kalıp kalmayacağını bilmiyoruz. Herhangi bir düzenlemeyle bu karlar pekala budanabilir.

➔Diyelim ki hiçbir şey yapılmadı ve yılı yüksek karlılıkla bitirdiler. BDDK kar dağıtmalarına ne ölçüde izin verecek, onu da bilmiyoruz. 2008’den başlayarak ve küresel krizde sermaye takviyesi yapılması gerektiği öne sürülerek kar dağıtımı kısıtlanıyor.

➔Banka hisselerini tetikleyen 274 milyon dolarlık yabancı alımı hız kesti ama bankalar bir kere hareketlenince yerliler de işin içine gerdi.

Bankaların son dönemde tam olarak borsayı harekete geçiren manivela fonksiyonu gördüğünü söylemek mümkün.

➔Piyasa değerinde meydana gelen artışın yüzde 35’i banka kaynaklı olsa da yüzde 65’ı banka dışı hisselerden meydana geldi.

➔Bankalardan diğer sektörlere yayılan alım dalgasının sonunda borsanın toplam piyasa değerinin 53 milyar dolar arttığını gördük.

BANKA VE BORSA ÇIKIŞINA 4 NEDEN

➔Bankaların tüm borsayı ateşlemesinde geçmişteki fiyatının 10’da birine düşmüş olması yatıyor. Alım için en uygun durumdaki hisse senetleri.

➔Bunun yanında şirketler tarihinin en yüksek karlarını elde ediyor. Bankalar da bu yıl aynı karlılığı yaşamaya başladı.

➔Borsa İstanbul ile gelişmekte olan diğer borsalar arasında ciddi bir negatif ayrışma söz konusuydu. Borsa İstanbul diğer borsalardan ortalamada yarı yarıya iskontolu işlem görüyordu.

➔Bir de seçim fiyatlaması söz konusu. Hemen her seçim öncesinde bizim borsa canlanmış.

➔Bütün bu nedenlerden dolayı bankalardaki alım borsayı ateşledi. Banka hisseleri dolar bazında 10’da birine düşmüş olmasına karşılık temmuz ortasından beri yaptığı çıkışla eski fiyat düzeyinin dörtte birine yaklaştı. 2010 yılı değeri 100 dolarsa 9 Eylül 2022 değeri 23 dolar.

➔Bankalar defter değerinin yüzde 40 düzeyinde borsada değer bulurken bu oran yüzde 68’e çıktı. Henüz gelişmekte olan ülke bankaları değerliliğini veya defter değerlerini yakalayabilmiş değil.

DEVAMI GELİR Mİ?

➔Bankacılık sektörü 10 yılı aşkın bir zamandır ilk kez böyle bir yatırımcı ilgisini yakaladı.

Değerleme üzerinden gidilirse bankacılık sektörünün daha alacak epeyce yolu var denilebilir.

➔Ancak sektör için en karlı geçecek dönem içinde bulunduğumuz üçüncü çeyrek olabilir.

➔Çünkü kredi politikasında yapılan değişiklikle bankalar alıma mecbur tutulduğu için Hazine faizlerinde dramatik düşüşler yaşandı.

➔Faiz düşüşleri yüklü kamu kağıdı portföyü olan bankalar için bir kereliğine yüksek sermaye kazancı yazmaları demek.

➔Yalnız faizler de yüzde 11-12’ye geldi. Enflasyon yüzde 80-140 bandındayken, Türkiye dünyanın ve cumhuriyet tarihinin en derin negatif faizini uygulamaya daha ne kadar devam edebilecek?

➔Sonraki çeyrekte faizleri daha düşürecek pek bir alan kalmadı. Bir aşamada faizler düzeltme yaşadığında bugün bankalara yüksek kar yazdıran tahvil portföyü zarar yazdırmaya başlayacak.

GÖZLER ABD ENFLASYONU VE FAİZİNDE

➔Küresel piyasalarda ise üç konu öne çıkıyor. Salı günü ABD TÜFE açıklanacak. Beklenen rakam yüzde 8.5’ten yüzde 8.1’e inmesi yönünde. İster yüksek ister düşük gelsin her iki yönün de taraftarları var. Yani piyasalarda dalgalanma kaçınılmaz.

➔Ayrıca Fed 1 Haziran’dan beri bilançosunu aylık 47,5 milyar dolar küçültüyor. Eylül ayından itibaren bu rakam aylık 95 milyar dolara çıkıyor.

➔Bu hız tahvil piyasasını nasıl etkileyecek? Uzmanlar bilançodaki her 1 trilyon dolarlık erimenin 25 baz puanlık faiz artışına denk geldiğini savunuyor.

➔Bu durumda devam eden ve edecek olan bilanço daralması ekonomiyi nasıl etkileyecek? Resesyon olmasa bile yavaşlamaya başlayacak bir ekonomide borçlanmak ve yatırım yapmak iştahı giderek azalacak.

➔ECB faizleri artırdığı ve artırmaya devam edeceği için Euronun kısa vadeli değer kaybı duruldu gibi, hatta değerlenme yönünde hareket edebilir de.

➔Euro’nun değerlenmesi doların zayıflaması anlamına da geliyor. Doların zayıflaması ise borsalar bakımından çok hayırlı. Son günlerde endekslerde gözlemlenen hareketlenme de bunun belli bir payı olabilir.

➔Powell’ın ardından Lagarde’ın da lafı uzatmayıp “harbi” konuşması piyasalara iyi geldi. Ancak her iki başkan için bir soru güncelliğini koruyor, özellikle Lagarde için: Ne kadar süreyle harbi kalabilecekler?

Abdurrahman YILDIRIM – htgazete

Okumaya devam et

BORSA

Reeder’de neler oluyor: Açığa satış ve kredili işlem yasağı

Yayınlanma:

|

Yazan:

Borsa İstanbuldan yapılan Kamua Aydınlatma Platformunu (KAP) yapılan açıklamasında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kararı uyarınca devreye alınan VBTS kapsamında 6 hissenin paylarına 1 ay boyunca açığa satış ve kredili işlem yasağı geldi.

Açıklamada, “Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında ALCAR.E, DAPGM.E, EDATA.E, RAYSG.E, REEDR.E ve YEOTK.E payları 28/09/2023 tarihli işlemlerden (seans başından) 27/10/2023 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar açığa satışa ve kredili işlemlere konu edilemeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

21 Eylül’de BORSA’da GONG TÖRENİ ile işleme başlayan firmadan bu yönde henüz bir açıklama gelmedi

Reeder, hedefi tutturamazsa halka arz yatırımcısına bedelsiz hisse verecek  - Teknoloji - Ekonomist

Okumaya devam et

BORSA

Borsa dolandırıcıları gözaltına alındı

Sosyal medya, borsa ve yatırım hizmetlerinde faaliyet gösteren forum sitelerindeki ücretsiz eğitim adı altındaki reklamlara cep telefon numaralarını yazarak form dolduran vatandaşları mağdur eden 29 şahıs gözaltına alındı.

Yayınlanma:

|

Yazan:

Yüksek kazanç vaadiyle sosyal medya, borsa ve yatırım hizmetlerinde faaliyet gösteren sitelerde bulunan reklamlara ücretsiz eğitim adı altında ilan vererek vatandaşların cep telefonu numaralarını alan 29 şüpheli gerçekleştirilen operasyonla yakalandı. Vatandaşları arayan şüphelilerin, kendilerini Forex çalışanı olarak tanıtarak yüksek kar vaadiyle vatandaşlarla iletişime geçtikleri tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma çerçevesinde vatandaşlarla iletişime geçen şüpheli şahısların gerçek yatırım sitelerinin ara yüzü şeklinde uygulama oluşturdukları anlaşıldı. Sahte borsa sitelerine yasal borsa görüntüsü verdikleri ve vatandaşların kendi sanal şirket ve kişisel hesaplarına para transferi yaptırdıkları tespit edildi.

‘Elde edilen paralar yurt dışı kripto borsasına aktarılırken, ünlü kişilerin yüzlerini kullandılar’

Yapılan çalışmalar neticesinde, şüphelilerin paraları yurt dışı kripto borsa hesaplarına transfer ederek, elde ettikleri haksız kazancın izini kaybettirmeye çalıştıkları anlaşıldı. Yüksek kazanç vadiyle çok sayıda vatandaşı dolandırdıkları tespit edilirken, sahte yatırım siteleri ile ilgili birçok sosyal paylaşım siteleri ve haber sitelerinde vatandaşların güvenini kazanmak amacıyla ünlü kişilerin yüzlerini kullandıkları belirtildi.

Yüklü miktarda para ele geçirildi

Yaşanan olayın Ankara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince tespit edilmesi üzerine Ankara merkezli, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Antalya, Kilis, Bitlis ve Kars olmak üzere toplam 8 ilde eş zamanlı aralarında yabancı uyruklu 4 kişinin de bulunduğu 38 şüphelinin yakalanmasına yönelik operasyon gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalarda 29 şüpheli yakalanarak gözaltına alınırken, firar olan 9 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Operasyonlarda; 2 adet ruhsatsız silah, 2 adet kuru sıkı silah, 65 adet dolu fişek ile şüpheli Y.U.’nun evinde 261 bin 200 Amerikan doları, 17 bin 920 Türk lirası, 845 avro, 52 adet Cumhuriyet altını ve 4 adet çeyrek altın ele geçirildi.

İHA

Okumaya devam et

ALTIN - DÖVİZ - KRIPTO PARA

Küresel merkez bankalarının yeni politika duruşu: daha uzun süre, daha yüksek

Yayınlanma:

|

Yazan:

FED’in muğlak ifadelerle dolu ve iletişim anlamında başarısız geçen FOMC toplantısı ardından dün sahneye çıkan TCMB, politika faizini piyasa beklentilerine paralel (öngörülebilirlik önemli) 500 baz puan artırarak %30 seviyesine yükseltti. Politika faizinin mayıs ayında (seçim öncesi) %8,5 seviyesinde olduğunu not edelim. Kulislerde, artırım oranının daha yüksek düzeyde de olabileceği (jumbo) konuşuluyordu. Bu nedenle USDTRY kuru hafif bir yükselişle 27,10 seviyesine gelirken, hisse senetleri günü %3,6 yükselişle tamamladı. Tahvil faizleri ise sakin seyirlerini korudu.

TCMB’nin karar metninde önceki metinlere göre majör bir değişim göremesek de, aylık bazda bakıldığında enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağı, 2024 yılında dezenflasyon sürecine girileceği, TL cinsi varlıklara ise gerek yurtiçi gerekse de yurtdışından talebin artmaya başlandığı ifadelerine yer verildiğini gördük.

Seçim dönemi öncesinde mütemadiyen yükselen ve 91 seviyesini aşan tüketici güven endeksi, sonrasında ise sert bir düşüş kaydetmişti. Dün TÜİK tarafından açıklanan eylül verisi %5,1 artışa işaret ederken, endeks 71,5 seviyesine toparlandı. Buna rağmen, Mayıs ayındaki zirvesinin yaklaşık %21,5 altında olduğunu da not düşmüş olalım.

FED toplantısı ardından dün TCMB ile aynı dakikalarda karar açıklayan İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini değiştirmeyerek %5,25 seviyesinde sabit bıraktı. Karar bir miktar sürpriz olarak görünse de, faiz toplantısı öncesinde %7 olan beklentiye karşı enflasyonun %6,7 düzeyinde artması, bu yönde bir karara sebebiyet vermiş olabilir. Sterlinin beklentimiz ile uyumlu değer kaybetmeye devam ederken, 1,30 seviyesinin üzerinden açmış olduğumuz kısa pozisyonumuzda 1,21 – 1,22 seviyesini kâr al bölgesi olarak takip edeceğiz.

ABD borsaları ‘şahin’ FED ardından dün geceyi de (%2) satış baskısı ile tamamladı. ABD’de 2 ve 10 yıl vadeli gösterge devlet tahvili faizleri bu sabah son 16-17 yılın yeni zirvesi olan sırası ile %5,15 ve %4,48 seviyesine ulaştı. Hatırlanacağı üzere, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağını merak eden piyasaları, karşılarında 2024 ve 2025 sonu faiz beklentilerinin yarım puan yukarı yönde güncellendiğini bulunca, ABD Doları sert bir şekilde değerlenmiş, bu kapsamda değerli metaller de kafalarını aşağıya çevirmişlerdi.

Fiyat seviyelerine bakmak gerekirse, GBPUSD paritesi 1,23 seviyesinin de altına inerek süratle 1,21 seviyesindeki hedefimize doğru bir adım daha yaklaşırken, EUR 1,06’lı seviyelerde salına devam ediyor. Bu bağlamda, doların piyasa kuru olan DXY de art arda 10. haftayı da yükseliş isteği ile tamamlamaya aday görünüyor. Teknik mânâda, DXY cephesinde 105,3 seviyesinin üzerinde doların güçlü seyrini artırarak korumasına imkân tanıyoruz. Altının ons fiyatı ise hafta içinde elde ettiği kazanımları koruyamayarak 1,920 dolar seviyelerinde tutunmaya çalışarak geçen haftaya göre önemli bir değişim kaydetmediğini görüyoruz.

Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) bu sabah sonuçlanan olağan faiz toplantısında, aşırı düşük faiz oranlarını koruduğunu ve gelecekteki para politikasına ilişkin güvercin yönlendirmesini de sürdürdüğünü, büyük parasal teşviki aşamalı olarak kaldırmak için de acelesi olmadığının sinyalini verdi. Dolar, Japon Yeni karşısında 148 seviyesinin üzerinde ve ‘tehlikeli’ sularda yüzerken, Japonya Maliye Bakanı Suzuki, para birimlerine ilişkin herhangi bir opsiyonu göz ardı etmeyeceğini söyleyerek geçtiğimiz Eylül ve Ekim aylarında gerçekleştirdiği müdahalelerin döviz piyasasında belirli etkileri olduğunu, döviz oynaklığının aşırı hâle gelmesi durumunda herhangi bir seçeneği göz ardı etmeyeceklerini söyledi.

Yeni gün başlangıcında, BoJ’un aşırı gevşek para politikasına bağlı kalması ve görünümünde herhangi bir değişiklik yapmaması, ABD faiz oranlarının ise yüksek kalmasını, hisse senetleri ve tahviller üzerinde baskı kurdu. Gösterge endeks Tokyo borsası %1 gerilerken, MSCI Dünya endeksi %1,7 düştü! Bu arada 10 yıllık Japon devlet tahvil getirisinin %0,75 seviyesine dayanarak son 10 yılın zirvesinde olduğunu not edelim. Japonya’da açıklanan veriler, çekirdek enflasyonunun ağustos ayında istikrarlı seyrederek art arda 17. ayda da merkez bankasının %2’lik hedefinin üzerinde kaldığını gösterdi. Enflasyonun yüksek seyretmesine rağmen aşırı gevşek para politikası duruşundan çıkılmaması YEN üzerinde fiyat baskısının daha da artacağının bir işareti olarak görülebilir.

Mali piyasaların gündeminde bugün İngiltere’de perakende satışlar, Almanya, EURO Bölgesi ve ABD’de ise imalat ve hizmetler PMI verileri takip edilebilir.

Menkul Kıymet İstatistikleri

15 Eylül ile biten haftada, yabancı yatırımcıların hisse senetlerinden 201 milyon dolar çıkış yaptıklarını görüyoruz. Bu da borsa cephesinde geçen hafta yaşanan kayıpları bir miktar da olsun açıklıyor. Tahvilde cephesinde ise 7 milyon dolar gibi düşük bir tutarında alış olduğunu görüyoruz.

16953878842afc077353a44ca766f0e33f0704eca3_1_1200.jpg

TCMB Brüt Döviz ve Altın Rezervleri

TCMB’nin brüt döviz rezervleri 0,8 milyar dolar, altın rezervleri ise 0,2 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle, brüt döviz ve altın rezervleri 121,5 milyar dolar ile Nisan 2023’ten bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

169538788538f2b17dad5dcf3b562aa4a69758497b_2_1200.jpg

TCMB Swap Hariç Net Rezervleri

Öte yandan, TCMB’nin bankaları ile yapmış olduğu emanet dövizleri (swap) ve kamunun dövizlerini ayıkladığımızda, net rezervlerin eksi 65 milyar dolar ile son haftalara göre bir tık da olsun toparlanma kaydettiğini görüyoruz. TCMB’nin net döviz pozisyonunda yaşanan günlük değişim de (swaplar ve hazine dövizleri hariç) bu iyileşmeyi gösteriyor.

169538788581ceb354bccf47aed5553cddebfb6240_3_1200.jpg

KKM

BDDK verisine göre KKM hacminde yaklaşık 26 milyar TL düzeyinde bir daralma görüyoruz. Elbette kamunun kur farkı ödemeleri nedeniyle gerçek rakamı tam olarak bilemesek de, KKM’nin yavaş da olsa küçülmeye devam ettiğini not edelim. Bilançonun TL tarafından da artış görüyor olmamız, KKM’den TL’ye geçişlerin devam ettiğini bizlere söylüyor.

1695387886e006e909b9156bb6dd99206a6c3e145e_4_1200.jpg

DTH

15 Eylül ile biten haftada, yurtiçi yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatları (DTH) 0,9 milyar dolar; tüzel kişilerin ise 0,2 milyar dolar azalmış. Toplam stok miktarı 176,8 milyar dolar.

1695387887ff54db0b56bed50774ff40a799301d8c_5_1200.jpg
İktisatbank

Okumaya devam et

KATEGORİ

FARK YARATANLAR

FARK YARATANLAR

ALTIN – DÖVİZ

Altın Fiyatları

KRIPTO PARA PİYASASI

BORSA

TANITIM

FACEBOOK

ABONELIK

Popüler

www bankavitrini com © "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan, BANKAVİTRİNİ'nde yer alan yazar ve çevirmenlerine ait herhangi bir yazı, çeviri, makale ve haber izin alınmadan basılı olarak ya da internet ortamında kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz kullananlar hakkında hukuki yollara başvurulacaktır. "BANKAVİTRİNİ Portal"da yayımlanan tüm özgün yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. www.bankavitrini.com'da yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Yer alan yazılarda herhangi bir yatırım aracı; Hisse Senedi, kripto para biriminin veya dijital varlığın alım veya satımını önermiyor. Bu nedenle sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Lütfen transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve uğrayabileceğiniz herhangi bir kaybın sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. © www.paravitrini.com Copyright © 2020 -UŞAK- Tüm hakları saklıdır. Özgün haber ve makaleler 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu korumasındadır.


Notice: date_default_timezone_set(): Timezone ID 'UTC+3' is invalid in /home/maviatlas/public_html/wp-content/plugins/notice-bar-old/inc/frontend/front-notice-bar.php on line 27